Keskustelu > Kirjoitelmia ja päiväkirjoja-herännäisyyden hengessä

Kun Raakel isänsä Laabanin kotijumalat varasti

<< < (2/6) > >>

luterilainen:

--- Lainaus käyttäjältä: 1944 - 16.02.20 - klo:07:24 ---Onpa hieno lisä vähäiseen tekstiini.

--- Lainaus päättyy ---
Kiitos kehuista! :)

Jos palaamme ketjun teemaan, niin Raakel viisaana naisena käytti hyväkseen samanlaista syytä kuin monet nykyiset suomalaisetkin sisarensa  "niinkuin naisilla aina joskus on".  Mutta valehteliko Raakel, sitä emme tiedä? :017:

Periaatteessa Raakel Vanhan testamentin puhtaussääntöjen mukaan ei olisi saanut liikkua kotinsa ulkopuolella, ja hänen läheisyydessäänkin oleminen teki toisen ihmisen saastaiseksi. Kaikki, minkä päällä Raakel makasi tai istui, tuli saastaiseksi. Raakelin "niinkuin naisilla aina joskus on"-ajan päätyttyä hänen piti seitsemän päivän kuluttua ottaa kaksi metsäkyyhkystä tai kaksi kyyhkysenpoikaa, ja tuoda ne papille, joka uhrasi toisen syntiuhriksi, ja toisen polttouhriksi sovitukseksi hänen saastaisuudestaan. Nykyisin juutalainen nainen sovittaa saastaisuutensa  Mikve- rituaalikylvyssä.

Lähde

Helsingin juutalainen seurakunta- Mikve ja rituaalinen puhtaus                   https://www.jchelsinki.fi/fi/mikve

Mikä voisi nykyaikana olla körttiläisten kotijumala, ja onko niiitä körttiläistenkin kodeissa, joita uskossaan heikko alatien maan matonen kauhistuu?:017:

1944:
Ei ollut tarkoitus kehumalla kehua. Kirjoitin tosissani, koska palaute oli siihen mennessä ainoa.

1944:
Körtin kotijumaliin en osaa mitään vastata. Kyllä minulle otti kauan ennenkuin VT:n kotijumalat ymmärsin. Olisikohan se ollut yksi syy, että tähän osioon tarinani väsäsin. Pena kirjoitti Kuokkalan tontuista. Siinä voi olla vinha perä. Parempi olla kiltti tonttu kuin joku pelottava mörkö.

Pena:
Suomalainen tonttukirja (Mauri Kunnas, Otava) kertoo vauhdikkaita tarinoita tontuista, jotka huonosti kohdeltuina olivat ihan muuta kuin kilttejä. Kannattaa tutustua!

luterilainen:

--- Lainaus käyttäjältä: 1944 - 18.02.20 - klo:20:43 ---Körtin kotijumaliin en osaa mitään vastata. Kyllä minulle otti kauan ennenkuin VT:n kotijumalat ymmärsin. Olisikohan se ollut yksi syy, että tähän osioon tarinani väsäsin. Pena kirjoitti Kuokkalan tontuista. Siinä voi olla vinha perä. Parempi olla kiltti tonttu kuin joku pelottava mörkö.

--- Lainaus päättyy ---
Raakel ei ollut epäjumalien palvoja, vaan hän halusi turvata lastensa toimeentulon tulevaisuudessa. Körttiläisten kotijumalissa kekriperinteisiin liittyvä oljista tehty ja naamarilla varustettu Köyri-ukko ehkä edustaa suomalaisten, ja siten myös körttiläisten kotijumalaperinnettä. Köyri-ukko valmistettiin muutamin paikoin Suomessa kekriä varten ja se asetettiin tuvan nurkkaan seisomaan.

Lähde

Sukukansojen kotijumalista  https://www.taivaannaula.org/2008/11/14/sukukansojen-kotijumalista/

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta