Lisäys edelliseen kirjoitelmaani:
Tällainen työntekijän riskin kasvattaminen kaiketikin johtaisi keskimäärin suurempiin kuukausituloihin, kun lasketaan koko työväestön keskimääräinen kuukausiansio riittävän pitkältä aikavälilta.
Yksittäisen työntekijän kannalta se taasen voi merkitä ansiotason suurtakin heilahtelua lyhyellä aikavälillä (muutamien vuosien aikavälillä), lamavuosina jopa varsin niukkaa palkkaa.
Perustan tämän arvioni keskimääräistä suuremmasta kuukausipalkasta siihen, että ainakin sijoitusmaailmassa riskin ottaminen johtaa keskimääräistä suurempaan vuosikohtaiseen tuottoon. Työntekijäkin on sijoittaja: hän sijoittaa aikaansa ja osaamistaan johonkin yritykseen.
Eli mitä suuremman riskin ottaa, sitä suurempi keskimäärinen tuotto on odotettavissa.
Riski sijoitusmaailmassa tarkoittaa sijoituskohteen arvonheilahtelua.
Mistä enemmän sijoituskohteen arvo heilahtelee, sitä suuremman riskin kohde se on.
Riskisijoittaja hyväksyy sen, että jos tänään sijoitan tuohon riskikohteeseen, kuukauden päästä sen arvo on ehkä puolittunut tai tuplaantunut, mutta jos en siitä huolehdi, vaan odotan 10 vuotta, sitten todennäköinen tuottoni on suurempi, kuin jos olisin ostanut jotain yritystä, jonka arvo pysyy vakaampana.
ps.
Jos ei ole harrastanut sijoitustoimintaa ja haluaa heittäytyä suoraan riskisijoittajaksi, niin ehdottomasti pitää käyttää siihen asiantuntijan apua, mikäli ei halua polttaa näppejään, varsinkin, jos aikoo ostaa jotakin pörssin ulkopuolelta, jolloin ei välttämättä ole käsitystä sitä, onko kohde oikein hinnoiteltu riskiinsä nähden. Jos osakkeella käytdään paljon kauppaa päivittäin, voi lähteä siitä, että osake on tällöin oikein hinnoiteltu ja sitä uskaltaa ostaa, kunhan ei koko omaisuuttaan siihen laita, vaan jonkinlaisella kohtuudella.