Riitta-mummin silakkavuuasta muistui mieleen kaksi sillakkavuokaruokaa (ihana sana). Toinen on äidin resepti, runsasrasvainen. Toinen on marttojen, vähärasvainen. Molemmat ovat suosikkejani, joskin äidin resepti tuppaa närästämään, jos liikaa syö.
Äidin reseptiin ladotaan silakkafileet levälleen leikkulaudalle. Ripotellaan fileillesuolaa. Sekoitetaan pehmeään voihin runsas määrä piparjuuriraastetta. Sitten nokare piparjuurivoita fileelle ja rullataan kääryleeksi. Nämä ladotaan uunivuikaan ja paisetaan kypsäksi. Äiti tapasi paistaa niitä niin kauan, että muodostunut neste hävisi. Se oli tosi hyvää vaikka perunamuussin kanssa. Loppu toimi kylmänä leivällä sardiinin tapaan.
Martat laittoivat joko kokonaiset silakat tai fileet uunivuokaan. Sekottivat rasvattomaan piimään sinappia. Silakoille tietenkin vähän suolaa. Piimä-sinappi-seos kaadettiin silakoiden päälle ja uuniin. Ja tämäkin on tosi hyvää, jos tykkää sinapista, niin kuin minä.
Tässähän tulee ihan vesi kielelle. Onneksi on haukifilettä iltapalaksi. Tänään on kuulema suomalaisen ruisleivän juhlapäivä. Se sopiikin iltapalalle paisetun hauen kaveriksi.
