Keskustelu > Yleinen keskustelu

Miksi jouluaamun messu on niin aikaisin?

<< < (2/2)

mt:
Itse itseäni täydentäen:

Pikasilmäys antoi seuraavan epätieteellisen tuloksen:
saksalaisissa evankelisista seurakunnista ei löytynyt varhaisaamun palvelusta, mutta sen sijaan Ruotsista heti pari kappaletta klo 7 alkavia Härnösandin hippakunnasta. Strängnäsin hiippakunnassa sitä reippaita ollaan:
"JULDAGEN
GRYTS KYRKA, Månd kl 05.30, Julotta, kör."

Korvaamaton Wikipedia kertoo:
"Julottan hålls i de flesta kyrkor klockan 7.00 eller 8.00 på morgonen, men i en del kyrkor hålls julottan redan klockan 4.00 på morgonen. Ibland hålls även julotta kring klockan 10.00."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Julotta

Nyt kun joku vielä tarkistaisi Viron, Tanskan ja Norjan tavat, niin alkaisimme saada yleiskuvaa...

mt

HeinoM:
MTV3:n nettisivuilla oli vaihtuvana kysymyksenä Kuuluuko joulukirkko juhlaperinteisiisi? Kyllä vastauksia tuli 884 kpl (34,2%) ja ei vastauksia 1702 kpl (65,8%).

kirsus:
Kiitoksia sivistämisestä...
Tuli noista kellonajoista vaan mieleen, että eräs tuttavani kertoi käyneensä joulupäivänä kirkossa 10:ltä, ja että siellä ei luettukaan enää jouluevankeliumia, vaan Johanneksen evankeliumin alusta. Tarkistin asian virsikirjasta ja niinhän se on - jouluaamulle ja joulupäivälle on eri tekstit. En sitten tiedä miten yleisö oli asiaan suhtautunut, koska enpä oikein usko, että tavallinen joulukirkkoon tuleva tietää näistä teologisista hienouksista mitään.

Salis:

--- Lainaus käyttäjältä: "kirsus" ---Kiitoksia sivistämisestä..
--- Lainaus päättyy ---


Jokaisella on käytännössä osallistua joulukirkkoon silloin, kun sopii. Esimerkiksi aattona ja aatonaattona on lukuisia jouluun liittyviä hartaustilaisuuksia, joihin voi osallistua. Lisäksi lähimain kaikissa kirkoissa lautetaan useaan otteeseen kauneimmat joululaulut. Jouluaamun kirkko on suomalainen perinne ja hienoa sellainen.

Johannes:

--- Lainaus käyttäjältä: "HeinoM" ---MTV3:n nettisivuilla oli vaihtuvana kysymyksenä Kuuluuko joulukirkko juhlaperinteisiisi? Kyllä vastauksia tuli 884 kpl (34,2%) ja ei vastauksia 1702 kpl (65,8%).
--- Lainaus päättyy ---


Aikasta paljon. En olisi uskonut, että noin paljon. Tuohan on kolmasosa suomalaisista. Saattaa olla aattokirkko mukana. Hieno asia kuitenkin.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta