Keskustelu > Yleinen keskustelu

Veren luovutuksesta ja veriryhmistä

<< < (2/7) > >>

Hölkänen:
13 kertaa olen jo käynyt ja hirveästi harmittaa, että pitää poikuuden menettämisen takia lopettaa (miesten välinen seksi on pysyvä luovutuseste heteroja suuremman HIV-riskin takia - ärsyttävää kyllä sinänsä, että vaikka minäkin eläisin vakituisen kumppanin kanssa uskollisena vuosikaudet, ei puhtauteeni silti luoteta :mad:).

A+ on mun veriryhmä kans. Juuret Pohjois-Savossa ja Venäjän Karjalassa.

Veriryhmän saa tietää ensimmäisen luovutuskerran jälkeen. Mutta kai sitä voi omista potilastiedoistakin terveyskeskuksesta udella..?

Johannes:
Siinä lainattua veripalvelun sivuilta:Verenluovuttajan perusedellytykset

Luovuttajan tulee olla 18–65-vuotias.
Uusi luovuttaja voi olla korkeintaan 59-vuotias.
Veren hemoglobiini tulee olla miehillä 135–195 g/l ja naisilla
125–175 g/l.
Verenluovuttajan tulee painaa vähintään 50 kg.
Luovuttajan tulee olla asunut Pohjoismaissa viimeisen kuuden kuukauden ajan.


Käykää ihmeessä muutenkin veripalvelun sivuilla. www.veripalvelu.fi Itsellä meni varmaan tunti niitä lukiessa. Siellä oli kaikkea mahdollista mielenkiintoista. Kantasoluluovutuksestakin on ja historiasta ja kertomuksia verenluovuttamisesta ja kertomuksia heistä, jotka ovat pelastuneet takaisin elämään luovuttajien ansiosta jne. Harvinaisen hyvät sivut. Ja ei sitä neulakammoa tarte pelätä, minäkin inhoan neuloja ja en siksi katso koskaan sitä pistämistä. Ekan kerran jälkeen piti mennä uudelleenkin luovuttamaan. Nyt mietin, että käynkö kolmannen kerran taas Kuopion veripalvelun toimistolla vai odotanko yliopiston yhteistä luovutustilaisuutta.  

Minustakin on hölmöä tuo, että miesten välinen seksi estää luovuttamisen, mitä se siihen kuuluu. Siis vaikka itse karsastan ko. asiaa, niin silti antaisin luvan luovuttaa verta. Heteroissa taas on näitä Viron ilotaloissa reissaajia siinä määrin että huh huh. Tietysti onhan siinä se karanteeni heillekin (oliko se nyt 3 kk uudesta sukupuolikumppanista tai jotain semmoista), mutta silti.  Toisekseen kaikki verihän testataan, niin kyllä tuo aika hölmöltä kuulostaa. Ja vielä muistelen (toivottavasti en muista väärin), että naisten välinen seksi ei ole este luovuttamiselle...missä logiikka?   :lol:

On muuten jännä täyttää sitä lomaketta, kun kysytään kaiken maailman kysymykset...oletko päihtynyt tällä hetkellä, mitä lääkkeitä käytät, oletko ollut iso-britanniassa silloin ja silloin, onko sinulla uusi sukupuolikumppani, oletko harrastanut miesten välistä seksiä, tunnetko itseksi huonovointiseksi....

Johannes:
Unohtui tuo veriryhmä-kysymys, no se tulikin, että sen saa tietää ekan luovutuksen jälkeen. Itse kysyin ekalla kerralla asiaa ja sanoivat, että se selviää seuraavan luovutuksen yhteydessä, mutta jos haluaa tietää aikaisemmin, niin voi käydä toimistossa kysymässä, puhelimessa eivät sitä vissiin anna. Siellä on muuten älyttömän mukava henkilökunta ja saa ilmaiseksi syödä ja juoda ja lukea päivän lehden. Minusta tulee kohta varmaan vannoutunut verenluovuttaja, saas nähdä käykö niin. Niin hyvä mieli jäi siitä, kun syksyllä ja nyt alkukesästä kävin.

Voi muuten olla, että terveyskeskuskuksesta ei välttämättä saa veriryhmää selville. Siis jos ei ole koskaan tarvinnut selvittää, niin en ole kuullut, että se tutkittaisiin automaattisesti jossakin vaiheessa tai voinhan olla väärässäkin. Kuitenkin veriryhmä tutkitaan aina ennen leikkauksia ja operaatioita uudelleen, koska samalla selvitetään kaiken maailman kudostekijöitä ja muita.

Cecil:

--- Lainaus ---Miesten välinen seksi on pysyvä luovutuseste (hepatiitti- ja HIV-tartunnan mahdollisuus; tuoreiden HIV-tartuntojen määrä noin kymmenkertainen koko väestöön verrattuna)
--- Lainaus päättyy ---


Hahah, ehkä offtopicia, mutta tulipahan mieleen, että mitenköhän luokittelevat miesten välisen seksin, entäpä jos kyseessä olisikin esim. kaksi transmiestä tai biologiseen sukupuoleensa identifioituva mies ja transmies? Eipä sillä, näillä hemoglobiinitasoilla musta tuskin koskaan tulee luovuttajaa, kun on tuota anemiaa ollut on/off viimeiset kuusi vuotta ja tod. näk. jatkossakin.

PekkaV:
O+

En voi luovuttaa, koska lääkkeeni on statiini. Ennen luovutin, muutamia kertoja.

Antajana O Rh+
Potilaana O Rh-neg

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta