Kirjoittaja Aihe: Muut herätysliikkeet  (Luettu 22255 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kirsus

 • Pistää körttipastillin suuhun
 • Viestejä: 119
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #30 : 02.03.07 - klo:16:39 »
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Toisen lauman lampaat lienevät muita kuin juutalaisia.

Samaan johtopäätökseen päädyin itsekin, kun luin hieman taaksepäin ja selvisi kenen kanssa Jeesus keskusteli. Hyvä esimerkki siitä, ettei näitä raamatunlauseita pidä yrittää tulkita irrallisina...

Poissa tosikkoko

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 860
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #31 : 04.03.07 - klo:00:31 »
Lainaus käyttäjältä: "kirsus"
Tässä siis oikea linkki sinne Kotimaan yleisönosaston kirjoitukseen.
http://www.kotimaa.fi/kotimaa/keskustelu/showthread.php?t=197


Jäi tuokin aamuhartaus kuulematta mutta teksti siis täällä:
http://www.evl.fi/kkh/kt/radio/hartausarkisto/2007/aamuhartaus_07-02-23_saloranta.html

Joten se kannattaa lukea ja sitten miettiä että oliko nuo kritisoijat oikeassa vai ei. Itse koin että ei ymmärretty (tai haluttu ymmärtää?) kokonaisuutta joten siellä taisi olla asialla "punakynäkristitityt..." (joihin ei saa sekoittaa Tampereen Punakylän körttejä). punakynäkristitty on aikoinaan keksimäni termi sellaiselle joka kuuntelee puheita punakynä kädessä, tarkoitus on vain etsiä virheitä, armoa ei tunneta.

Toki puheita saa analysoida ja arvostella mutta miten täydellinen puheen pitäisi olla ettei se saisi keneltäkään yhtään punakynämerkintää? Ja liian usein tuomitsemme puheen sen perusteella mitä siitä saamme ITSE emmekä ajattele että Jumalalla on kai varaa puhua vaikka yhdelle ihmiselle kerrallaan.

Poissa eeva-kaisa

 • Jatkaa kamarikeskusteluihin
 • Viestejä: 250
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #32 : 07.03.07 - klo:20:43 »
Lainaus käyttäjältä: "kirsus"
Kertokaapa minulle muuten, mitä ovat nämä muut lampaat?
Lainaus
16 Minulla on myös muita lampaita, sellaisia, jotka eivät ole tästä tarhasta, ja niitäkin minun tulee paimentaa. Ne kuulevat minun ääneni, ja niin on oleva yksi lauma ja yksi paimen.

Mulla on ihan oma tulkinta tästä - tai ei se ihan niin oma ole, etteikö jokunen avaruudesta innostunut kristitty sitä olisi pohtinut ennen minuakin: Jumalan rakkaus luomakuntaansa kohtaan on niin universaali, että se kattaa myös ne mahdolliset olennot, joita muualla universumissa asuu. Jos avaruudesta löytyisi älyllistä elämää, voisi olettaa, että Jumalan pelastussuunnitelma toimii heillekin jotenkin sillä lailla, että Jumala on inkarnoitunut/ilmoittanut itsensä heille ymmärrettävällä tavalla.
Toiset tykkää saatanasta, se on silkkaa seksiä / Toiset tykkää Jumalasta, sillä riittää älyä /
Mitä mulle jää? - Puupää! (Ismo Alanko)

Poissa dnasukil

 • Yhtyy veisaamaan: Koska valaissee...
 • Viestejä: 64
Herätysliikkeiden erilaisista painotuksista.
« Vastaus #33 : 08.03.07 - klo:10:07 »
Käydyssä keskustelussa eri hengellisten liikkeiden opillisista eroavuuksista ja painotuksista,llwyt heitti toivomuksen perustaa oma puhdas kirkko, jossa eivät naispappeudesta tai muistakaan opillisista kysymyksistä aiheutuvat kiistat vaikeuttaisi yhteiselämää.
 Tästäpä palautuikin mieleeni Tapio Nousiaisen lausuma eräälle mummolle hengellisen tilaisuuden päätyttyä mummon tullessa kysymään: "voisitteko osoittaa minulle sellaisen pyhän seurakunnan/hengellisen liikkeen, jossa olisi vain pyhitettyjä ihmisiä ja johon minä voisin liittyä." Hetken mietittyään Nousiainen mummolle:"entäpä jos minä osaisinkin sellaisen teille osoittaa ja te sinne liittyisitte, se ei enää olisikaan pyhä."
 
  Vaikka llwyn ehdotuksen tunnistinkin leikkimieliseksi vihjeeksi niille, joilla on vaikeuksia hyväksyä naispappeutta, kuitenkin aiheesta jäi uusia kysymyksiä hiertämään. Eihän vain meidänkin hengelliseen liikkeeseen olisi hiipimässä mummon kaltaista ajattelua. Tämän kaltaista "ordotoksisuuden" tunnetta joskus on mieleen noussut liikkeemme edustajien kannanotoissa. Epämääräiset vihjailut toisten liikkeiden opetukseen epäilyttävinä, opillisten painotusten aliarvioimisena,
herättävät hämmennystä.
veteraani

Poissa llwyd

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 766
  • http://stockholmslender.blogspot.com/
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #34 : 08.03.07 - klo:12:48 »
En kyllä tarkoittanut omantunnon vapautta. Itsekin ajattelen monista kirkon mutkallisista opinkappaleista, että onpa omalaatuista ihmisen höpinää asioista, joista kirkko ei voi mitään ymmärtää. Mutta se ei mitenkään estä osallistumistani kirkon toimituksiin ja tapahtumiin - en oikein tunne edes tarpeelliseksi mainita omia käsityksiäni: nehän ovat näissä asioissa yhtä lailla väärässä kuin kirkonkin, parempi vaieta mystereeistä kuin ottaa ne inhimillisen järjen vääristävään valtapiiriin. Kysymys ei ole minulle niin keskeinen ja arka. Mutta jos tälläinen omantunnon kysymys olisikin niin tärkeä, niin polttava, että joutuu päivittäisessä toiminnassaan aiheuttamaan pahaa mieltä niin itselleen kuin toisille (ja vieläpä aivan viattomille työvelvollisuuttaan suorittaville ihmisille) niin sitten voinee kysyä, että miksi on sellaisessa yhteisössä mukana. Eikö olisi parempi muodostaa oma yhteisö, jossa tälläisiä äärimmäisen ikäviä ja loukkaavia tilanteita ei pääsisi tapahtumaan? Kun päätös on tehty niin sen mukaan toimitaan: ellei pysty yhteistä päätöstä noudattamaan niin eikö ole väärässä paikassa? Eli minun puolestani voi ajatella että naispappeus ei ole oikein, sanoa niin avoimesti julki, saarnatakin niin (joskin tietysti ei-loukkaavalla tavalla), mutta minusta ei ole mitään "oikeutta" kieltäytyä virkayhteistyöstä naispapin kanssa. Se on väärin, epäoikeudenmukaista ja julmaa, ja tekee väkivaltaa kaikkien osapuolten omalletunnolle ja mielenrauhalle. Sitä ei voi sallia, eikä olisi pitänyt koskaan salliakaan.
Opeta tälläisena luoksesi tulemaan

Poissa kirsus

 • Pistää körttipastillin suuhun
 • Viestejä: 119
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #35 : 09.03.07 - klo:14:20 »
Lainaus käyttäjältä: "tosikkoko"


Jäi tuokin aamuhartaus kuulematta mutta teksti siis täällä:
http://www.evl.fi/kkh/kt/radio/hartausarkisto/2007/aamuhartaus_07-02-23_saloranta.html

Joten se kannattaa lukea ja sitten miettiä että oliko nuo kritisoijat oikeassa vai ei. Itse koin että ei ymmärretty (tai haluttu ymmärtää?) kokonaisuutta joten siellä taisi olla asialla "punakynäkristitityt..." (joihin ei saa sekoittaa Tampereen Punakylän körttejä). punakynäkristitty on aikoinaan keksimäni termi sellaiselle joka kuuntelee puheita punakynä kädessä, tarkoitus on vain etsiä virheitä, armoa ei tunneta...Löysin myöhemmin itsekin tuon tekstin ja mietin miten olisin siihen reagoinut ilman ennakko-odotuksia. Jos olisin tuon aamuhartauden kuullut, niin tuskin olisin edes huomannut, että siellä sanottiin, että Jeesus oli VAIN ihminen.

Mutta kirjoitukseni tarkoitus oli se, että kun mediassa nostetaan nykyään esiin näitä opillisia kysymyksiä yms. niin vähemmästäkin tavallinen tallaaja saa sen kuvan, ettei evlut kirkko itsekään enää tiedä, mikä sen oppi on. :wink:

Poissa tosikkoko

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 860
Re: Herätysliikkeiden erilaisista painotuksista.
« Vastaus #36 : 14.03.07 - klo:23:55 »
Lainaus käyttäjältä: "dnasukil"
...kuitenkin aiheesta jäi uusia kysymyksiä hiertämään. Eihän vain meidänkin hengelliseen liikkeeseen olisi hiipimässä mummon kaltaista ajattelua. Tämän kaltaista "ordotoksisuuden" tunnetta joskus on mieleen noussut liikkeemme edustajien kannanotoissa. Epämääräiset vihjailut toisten liikkeiden opetukseen epäilyttävinä, opillisten painotusten aliarvioimisena, herättävät hämmennystä.

Lukaisin Lahden juhlien sivujen historiaosan:
http://www.lahdenherattajajuhlat.fi/korttihistoriaa
ja otsikon "Seuratupayhdistys ja Siionin virsiä veisauttavat papit" alla tuli tämä hyvä teksti vastaan:
Heräinnäisseuraliike poikkesi Timo Airaksen mukaan evankelisuudesta ja esikoislestadiolaisuudesta kahdessa mielessä. Ensiksikään sillä ei ollut omaa rukoushuonetta. Toiseksi sille oli ”tunnusomaista, että se ei ole puhunut toisten hengellisten liikkeiden eksymisestä, vaan omastaan. Se on nähtävästi kertonut enemmän parannuksen tekemättömyydestä omalla kohdallaan kuin pelastuksestaan, ettei liikaa tulisi itsestään sanoneeksi”.

Poissa Nils G

 • Körttiläisyyden jäljillä
 • Viestejä: 4
Herätysliikkeistä
« Vastaus #37 : 16.03.07 - klo:21:42 »
Tietääkseni vanh. lest. on ainoa kirkon herätysliikkeistä, jossa pelastus nähdään saapuvan vain ja ainostaan oman liikkeen kautta. Juuri se on "valtakunta", ja se yksi lauma.
Eli kirkko ei ole kirkko, eikä seurakunta seurakunta, vaan nimenomaan tämä heidän liikkeensä edustama valtakunta on se ainoa pelastava taho. Siinä mielessä ei kovin lähellä herännäisyyttä.
Liikkeen opinkappaleista kuulee vain vähemmän puhuttavan, mutta monet näkemykset poikkeavat kyllä aika tavalla kirkon käsityksistä, lähtien vaikkapa anteeksiantamuksesta ehtoollisessa (johon ko. liike siis ei usko).

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16405
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #38 : 08.05.07 - klo:10:30 »
On tietysti eri asia arvioida herätysliikkeen perustajan sanoja, liikkeen nykyisten johtajien kannanottoja, käytössä olevan laulukirjan sanomaa tai tavallisten jäsenten asenteita ja käyttäytymistä toisiaan ja ulkopuolisia kohtaan. Kuva vaihtelee joskus aika lailla. Evankelisista ainakin sanotaan, että on ainakin kolme toisistaan poikkeavaa evankelisuuden muotoa. Liikkeen johtoelimet, likkeen saarnaajat ja perinteinen joukko eroavat toisistaan varsinkin ajankohtaisen virkakäsityksen suhteen. Jaakko Heinimäki puhuu nuorista miehistä, jotka ovat marssineet SLEY:n ovesta saappaat jalassa takki auki ja kiskaisseet evankeliselta kansalta liikkeen alta.
Körttiläisyys voidaan määritellä Siionin veisaamisen kautta. Johtajat voi aina keskeyttää sopivalla virrellä, jos rupeavat nykimään matonkulmia. Näin ainakin toivon.

Poissa llwyd

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 766
  • http://stockholmslender.blogspot.com/
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #39 : 08.05.07 - klo:19:12 »
Tuo evankelisten tilanne on tosiaan kiinnostava ja ehkä vähän hälyttäväkin näiden viimeaikaisten uutisten valossa. Olen tavannut ajatella ettei sikäläisen keskusjohdon (miten epä-körttiläinen termi!) loputtomilla valtakamppailulla ole ollut paljon vaikutusta ruohonjuuritason toimintaan, mutta olisikohan tämä uuden sukupolven militantti naispappeuden-vastustajakaarti vähän eri tekoa kuin aikaisemmat? Jos on, niin alkavat siellä ehkä paikat tulla jo ahtaiksi.
Opeta tälläisena luoksesi tulemaan

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16405
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #40 : 09.05.07 - klo:16:14 »
Lehdessä luki, että evankelisesta liikkeestä siirtyy väkeä niin kansanlähetykseen kuin körttiläisiinkin. Tuskin sitä on pystytty mittaamaan tai arvioimaankaan, mutta sen verran liikettä on ollut, että se on huomattu. Ahtauden oire se kai on, kun laitimmaiset putoavat kyydistä.

Poissa Johannes

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1352
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #41 : 15.05.07 - klo:17:20 »
Eipäs hurkastella. Ongelmia ja eripuraa on varmasti joka liikkeessä.
"Ei mikään niin voi virvoittaa,
en muusta iloani saa,
ei autuutta saa suurempaa
kuin minkä Jeesus lahjoittaa."

Poissa Hanna

 • armon kerjäläinen
 • Viestejä: 451
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #42 : 15.05.07 - klo:20:33 »
Lainaus käyttäjältä: "Johannes"
Eipäs hurkastella. Ongelmia ja eripuraa on varmasti joka liikkeessä.

Kyllahan kai kaikilla ihmisryhmittymilla on aina omat ongelmansa ja eripuransa, mut tietty avarakatseisuus (korttilaisten keskuudessa)takaa sen ettei ryhmittyman tartte heti jakautua tai siita erota eripuran sattuessa.
On monta tapaa solmia kaunis kimppu ja monta tapaa elää onnellinen elämä

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16405
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #43 : 16.05.07 - klo:06:31 »
Erimielisyyksien sietäminen sekä kohtaaminen ja avoin käsitteleminen ovat ymmärtääkseni paras keino ehkäistä niiden kehittymnen ridaksi ja ylipääsemättömäksi ongelmaksi. Epäkörttiläinen - varmaan epäevankelinenkin - keskusjohto, joka määrää oikean tulkinnan opista ja elämästä näyttää saavan aikaan vastustusta liikkeen sisällä ja liikettä kohtaan sen ulkopuolelta.

Poissa tosikkoko

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 860
Muut herätysliikkeet
« Vastaus #44 : 02.06.07 - klo:01:24 »
> Kotimaan kotisivulla netissä voi äänestää nyt merkittävintä kirkon
> herätysliikettä! Äänestämisiin!

sainpa tällaisen jostain, en tosin äänestänyt sitä mitä suositeltiin. Eli sarjassa huuhaa äänestykset niin voi päästä äänestämään omasta mielestään "merkittävintä" h(y)-liikettä. :wink: