Siis jos on sovittu että eläkkeet on näin ja näin, niin se että niitä sitten kun olet päässyt pienelle eläkkeelle niin aletaankin ryöväämään sinulta. Ei pidetä kiinni mistä on sovittu.
Eiks oo vähän niinku halpamaisesti tehty. En nyt laittanut sitä ilkeämpää ilmaisua, "eläkeläisiä kustu silmään", kun sellainen kirjoittelu ei sovi foorumin henkeen
Sitäkään en oikein ymmärrä miten se eläkkeiden leikkuu tai lisäverotus kansankassaa siis valtiota lihottaisi.
No jos prosentti nousisi niin eläkeläinen joutuisi hakea tukea ja muutenkin byrokratian määrä lisääntyisi ja sen vuoksi.
Ja väite että Ilmarisella ei olisi varaa maksaa on tuulesta temmattua. On sillä ja siltä voisi jopa leikata.
Ketkäs sen sopimuksen osapuolia on? Ja mitä kaikkea muuta ehkä on sovittu, mitä ei ole pidetty?
Eli onko se sovittu mielestäsi sen vankemmin kuin moni muu lakisääteinen asia (joita lakeja muutetaan milloin mitenkin)?
Se epäreiluus on siinä, että nykyinen työssäkäyvä joutuu maksamaan paljon kovempia työeläkemaksuja kuin aikoinaan maksoivat ne, joiden eläkkeitä hän nyt maksaa.
Tietysti jos työllisyysastetta saataisiin nostettua, ongelmaa ei olisi. Ja se pienenisi myös, jos eläkeikää nostettaisiin
ja työnantajat kelpuuttaisivat ikääntyneemmätkin töihin. Tuo jälkimmäinen on kyllä omankin kokemukseni mukaan ollut aika nihkeää, pl. sote-ala. (Sitähän me kaikki puoluekannasta riippumatta toivomme, että talous saataisiin kasvuun, mutta käsityksemme siitä, miten se onnistuisi, ovat sitten erilaisia, ja näin luulisin siksi että ihmiset liikaa seurustelevat kaltaistensa keskuudessa ja luulevat, että kaikilla on toiminnoilleen samat motiivit kuin heillä itsellä on, mikä ei pidä paikkaansa.)
Mutta joo, minäkin kyllä ihmettelen joidenkin puheita, että eläkkeitä pitäisi vain pienentää, koska, kuten koetin esittää, sehän vain lihottaisi eläkevakuutusyhtiötä. Valtio luultavasti jäisi tappiolle.
Se valtiolle voitollisempi keino olisi eläkkeiden verotuksen kiristäminen.
Ja ei kaikki eläkeläiset siinä tilanteessa ole, että johonkin tukiin joutuisivat turvautumaan, jos eläkkeestä leikataan. Kyllähän moni kuitenkin saa reippaasti yli toimeentulotuen verran sitä eläkettä.
Minä en kyllä muista, ehdotinko eläkkeistä leikkaamista. Vai koetinko vain perustella näkemystä, miten systeemi on nuoria sukupolvia kohtaan epäoikeudenmukainen, ja selittää, miksi joku suora leikkaus ei välttämättä ole niin hyvä idea kuin verotuksen kautta tehtävä. Mutta tämä ei ole minulle mitään uutta, että jos teoreettisesti pohdin kaikenmoisia vaihtoehtoja niin luullaan, että kannattaisin niiden täytäntöönpanoa oitis.