Se, että joku muu rikkoo sopimuksia, ei oikeuta maatamme tekemään samoin.
Toimillaan Venäjä osoittaa, etteivät sopimukset merkitse sille mitään. Venäjältä olemme nähneet, mihin kauheuksiin ja ihmisoikeuksien polkemiseen ja sotarikoksiin se pystyy. Siksi maamme turvallisuuspoliittiset päätökset ovat Suomen omissa käsissä, jolla pyritään estämään Venäjän hybridihyökkäystä valmistautuen myös aseellisiin yhteenottoihin.
Kansainvälisen kriisinhallinnan asiantuntija Timo Hellenberg uskoo, että tilanne Suomen itärajalla voi kiristyä keväällä. Hän sanoo, ettei aseellistenkaan yhteenottojen mahdollisuutta voi sulkea pois
– On ihan mahdollista, että pyritään testaamaan ja loukkaamaan suvereniteettia rajan pinnassa. En kyllä näe mitään syytä, miksei tätä voisi tapahtua, Hellenberg sanoo.
– Suomen kannattaa kyllä jatkaa tiukalla linjalla rajavalvonnan osalta ja myös varautua siihen, että rajaturvallisuuteen pyritään vaikuttamaan erilaisin keinoin, jotka voivat olla ennennäkemättömiä.
Hellenbergin mukaan Venäjällä on monia tahoja, jotka voisivat osallistua aseelliseenkin yhteenottoon.
– Tiukka analyysi siitä, onko kyseessä vihreitä miehiä vai Venäjän tiedusteluviranomaisia vaiko sitten puhtaasti järjestäytyneen rikollisuuden edustajia, on mielestäni toissijaista. Katse pitäisi olla siinä, mikä heidän tavoitetilansa on ja ennen kaikkea siinä, miten siihen tullaan vastaamaan.
– On aivan mahdollista, että Suomen rajaturvallisuutta lähdetään horjuttamaan myös sisältäpäin. Siinä on tietyllä tavalla sama tilanne edessä kuin oli Puolassa, eli kyseiset toimijat rikollisliigoja käyttäen pyrkivät luomaan logistisia ketjuja, joilla saadaan horjutettua kyseisen maan rakenteita, Hellenberg sanoo.
– Siinähän ei suinkaan ole kyse siitä, että nämä toiminnan järjestäjät ja ylläpitäjät olisivat kovinkaan kiinnostuneita siirtolaisten turvallisuudesta, vaan ainoa tavoite heillä on horjuttaa Suomen sisäistä turvallisuutta. Tämä tulisi pitää kirkkaana mielessä.
Itärajan rajanylityspaikat ovat suljettuina tällä haavaa huhtikuun puoleen väliin saakka. Hellenberg uskoo, että rajasulkua jatketaan.
– Olisin hyvin yllättynyt, jos rajaa alettaisiin uudelleen aukaisemaan. En pidä sitä kovin suotavana.
Hellenbergin mukaan on mahdollista, että rajanylitykset maaston kautta yleistyvät, kun sääolosuhteet muuttuvat helpommiksi. Ilmiöstä nähtiin viitteitä jo tammikuussa, kun Kaakkois-Suomen rajavartiosto otti kiinni 11 henkilöä, jotka olivat ylittäneet rajan maastoteitse ja saaneet siihen apua Venäjän puolella.
– Voisi kuvitella, että kun he ovat kerran sitä kokeilleet ja todenneet, että se toimii, niin he voivat sitä jatkossakin sitten käyttää, Hellenberg sanoo.
Pitkän maastorajan valvominen vaatii resursseja. Hellenberg ehdottaakin, että Puolustusvoimat voisi antaa nykyistä laajemmin virka-apua rajan turvaamisessa.
– Olen itse pohtinut, miksei varusmiehiä ja reserviläisiä mobilisoida. Voisin hyvin kuvitella, että asevelvollisuuslakia muuttamalla saataisiin uusia resursseja tuohon tehtävään.
Hellenberg pitää tärkeänä, että Suomen rajaviranomaiset voisivat tarvittaessa estää maahantulon fyysisesti. Julkisessa keskustelussa puhutaan usein push back ‑menettelystä.
Puolassa rajaviranomaiset ovat käyttäneet muun muassa vesitykkejä ja erilaisia esteitä maahantulon vaikeuttamiseksi.
– Se tietysti kuulostaa ehkä hurjalta, mutta toisaalta näiden riittävän suurten puskurien luomisella on pyritty välttämään varsinaisten kiinniottotilanteiden syntyminen, mitkä ovat vaarallisia myös kiinniotettavalle.
Hellenberg ehdottaa, että samalla kun maahantuloa estetään, turvapaikan hakeminen mahdollistettaisiin lähtömaiden Suomen edustustoissa.
– Silloin annettaisiin tasapuolinen mahdollisuus kaikille kyseisen maan kansalaisille hakea turvapaikkaa, eikä ainoastaan niille, jotka jaksavat lompsia sieltä rämeikköjen läpi Suomeen.
Naton ja Venäjän rajan pituus kaksinkertaistui, kun Suomesta tuli osa liittokuntaa. Sijaintinsa vuoksi Suomi vastaa osaltaan myös liittolaismaidensa turvallisuudesta.
– Nyt olemme paitsi EU:n myös Naton ulkorajamaa. Siinä mielessä paineet suoriutua eteen tulevista haasteista ovat ihan erilaiset, Hellenberg sanoo.
– Selvää on, että jotain sieltä on tulossa. Sitä ei tarvitse arvuutella, tuleeko vai ei.
"Jotain sieltä on tulossa" – Asiantuntija ei sulje pois aseellisia yhteenottoja itärajalla
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/cb784a5e-ed28-4bf7-888d-0cd111acb89f