Tämän jouluherkun panen kohta tulemaan:
Valmistusohje
n. 0,8 kg punakaalia
2-3 rkl öljyä
1/2 dl siirappia
2-3 omenaa
1 sipuli
pala purjoa
1/2 dl viinietikkaa
suolaa, mustapippuria
1/2 dl laimentamatonta mustaherukkamehua (mehutiivistettä)
1. Leikkaa punakaali ohuiksi suikaleiksi.
2. Kuumenna öljy padassa. Lisää kaalisuikaleet ja siirappi. Sekoittele, kunnes kaali alkaa pehmetä.
3. Hienonna sipulit ja leikkaa omenat kuutioiksi.
4. Lisää sipulit, omenakuutiot, viinietikka ja mustaherukkamehu pataan.
5. Hauduta miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. Sekoita välillä. Maista ja mausta.
6. Jos kaali tuntuu liian kuivalta, lisää kypsymisen aikana pataan tilkka vettä.
7. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.
Mustaherukkamehua ei nyt ole, mutta en ole sitä ennenkään käyttänyt. Ja se samalla kiellettyjen listalla kuin monet muutkin herkkuni.
Kinkun ostin; Snelmannin 4 kg Maatiaispossun, harmaasuolatun. Se sulaa nyt kylpyhuoneessa kunnes sisälämpötila on 10 astetta.
Imelletyn perunalaatikon paistan vasta aattona. Se on parasta suoraan uunista otettuna. Suvun naiset pyytävät melkein joka joulu joko valmiin laatikon, tai ainakin reseptin minulta. Ei ole kuulema kaupasta saatavat valmiit samaa luokkaa.
Lasimestarin silli on on valmis ja purkissaan. Suutarinlohen teen huomena. Graavilohi odottaa pakastimessa. Se on mukavin siivuttaa kohmeisena.
Rosolli ja sienisalaatti perjantaina maustumaan.
Kauppsareissu otti kovasti voimille, vieläkin heikottaa.
R-m