Kirjoittaja Aihe: Aamuhartaus 14  (Luettu 9559 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16522
Aamuhartaus 14
« : 27.11.19 - klo:07:10 »
Herra selittää tarkemmin tekstissämme, minkälaisia ne vähimmät ovat ja minkälaisena Hän heissä esiintyy. Missä on nälkää, siellä on Jeesus persoonallisesti läsnä nälkäisessä. Jos tahdot Häntä silloin palvella ja oikein jumalisuutta harjoittaa, anna ruokaa, pane tavarasi alttiiksi Herran palvelukseen! Missä on janoa, siellä on Jeesus. Ojenna sinne auttava kätesi! Joka juottaa Hänen nimeensä janoavan vesipikarilla, hänelle Jumala lupaa maksaa sata markkaa siitä, sen pitää satakertaisesti siitä saaman. Missä on alastomuutta, suojattomuutta kylmää vastaan, vie sinne vaatetta, pueta heitä, silloin puetat Jeesusta Kristusta. Missä on joku outo, muukalainen, ylenkatsottu ihmisraukka, mene sinne apuun, sillä sieltä löydät Herran! Missä on sairas, mene sinne oppimaan, ei opettamaan! Herra sanoo: Te opitte minua. Sairaassa on aina opittavaa, sillä sairaus on sellainen vaiva, joka ahdistaa likelle Herraa. Ja mitä kovemmat tuskat taudista, mitä likempänä kuolema näyttää olevan, sitä enemmän pyrkii sydän Herralle avautumaan. Et sinä, joka terve olet, kykene siellä opettajaksi, mutta saat itse opetusta. Jos sinne menet, sinä löydät siellä Jeesuksen Kristuksen. Missä on vangituita, jotka ovat syntiensä tähden vapautensa menettäneet taikka ovat sisällisesti vangituita, joita saatana synnin kautta on kahlehtinut ja joilla on sisällisesti raskas vaiva Herran edessä kärsittävänä, vangituita ruumiillisesti, vangituita hengellisesti, etsi niitä, sillä silloin etsit Jeesusta Kristusta!

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 27532
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #1 : 27.11.19 - klo:07:18 »
SV 219   Jokainen päivä alkava

https://www.youtube.com/watch?v=7J6oygDn0OA

1. Jokainen päivä alkava
on, Herra, hallussasi.
Tänäänkin meidän tuntea
suot hyvää hoitoasi.
Yön synkkyydessä varjelet
ja aamun annat koittaa.
Kun sydämemme valaiset,
armosi synnin voittaa.

2. Lahjoita sana väkevä
sielumme ravinnoksi.
Sen voima meissä säilytä
syntimme tuomioksi.
Jos päivän matka uuvuttaa
tai suistaa teille harhain,
kun tartut käteen, aukeaa
taas tie ja suunta parhain.

3. Vie päähän päivän kilvoitus
ja anna illan suussa
vaeltajille siunaus.
Sen, Jeesus, ristinpuussa
kelvottomille ansaitsit,
jaat sitä tuhlaavasti.
Kun päivän matkan talutit,
taluta kotiin asti.

Jaakko Haavio 1968

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16522
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #2 : 28.11.19 - klo:08:01 »
Tuollaiseen suhteeseen Häneen on meidän tultava. Ja kun on sairaita, nälkäisiä, alastomia, vangituita, outoja joka päivä ihmiskunnan keskellä, niin on joka päivä Jeesus Kristus läsnä ja joka päivä tilaisuutta Hänet löytää, jos vain ymmärretään katsoa niin alhaalle, missä Hän on. Ei ole yhtään ainoata ihmistä, jolla ei olisi jotain Hänen palvelukseensa pantavaa, jos vain rakastaa Herraa, ei yhtään, jolla ei olisi tilaisuutta osoittaa tätä rakkautta Herraan. Mutta tämä on jotain, joka kysyy uhrausta ja vaivaa. Ja sentähden me niin mielellämme unohdamme tämän tehtävän, vaikka se olisi kaikkein korkeinta, ja otamme harjoittaaksemme Jeesuksen palvelemisen nimessä sellaista, joka ei mitään maksa ja joka ei tuo suurta aineellista vahinkoa eikä suurta vaivaa. Toiset ihmiset kääntävät tuollaiselle nälkäiselle, janoiselle, alastomalle, oudolle, vangitulle Herralle selkänsä, toiset kääntyvät päin. Ja näin tapahtuu Herraan nähden jako ihmiskunnassa. On olemassa kaksi joukkoa, kaksi vain, toiset Herraan päin kääntyneinä, toiset kääntyneinä Herraan selin. Kumpiinko kuulut sinä? Toiset kieltävät Hänet, toiset tunnustavat Hänet. Toiset pilkkaavat Häntä, toiset kunnioittavat. Toiset palvelevat Häntä ja ovat avanneet Hänelle sydämensä, toisten sydän on vain itselleen auki, mutta Herralle suljettu. Toiset ovat menneet Hänen tykönsä katsoen niitä alimmaisia maanpäällä, joita Herra katsoo, näkevät ja tuntevat ne Hänen vähimmiksi veljiksensä ja sisariksensa, pyytävät olla Hänen parissansa niissä, palvella Häntä niissä, antautua kokonansa Hänelle niissä. Toiset eivät löydä kyllin mahtavia sanoja pilkataksensa niitä Herran vähimpiä veljiä ja sisaria.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16522
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #3 : 29.11.19 - klo:08:22 »
Kummankolainen mieliala on sinulla? Olemmeko saaneet väärin vai oikein omasta mielestämme Jumalan edessä? Häpeetkö itseäsi vai et? Murehditko tilaasi vai et? Oletko mielestäsi liika vähän Jeesusta palvellut? Onko omissa silmisäsi aivan olematonta jumalisuutesi touhu vai onko mielentilasi sellainen, että seisot pää pystyssä kirkkauden Herran edessä? Korkeat alennetaan, alhaiset koroitetaan. Jeesus sanoo niille, jotka ovat alentuneita: Kun nämä rupeevat tapahtumaan, niin katsokaa ja nostakaa päänne ylös, ja toisille, joiden pää on koroitettu omasta itsekylläisyydestä, tulee Herralta häpeä ja ijäinen itku osaksi.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 27532
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #4 : 30.11.19 - klo:07:23 »
SV 215  Taas kiitän, Isä taivaan


1. Taas kiitän, Isä taivaan,
kun väistynyt on yö.
Ja uusi aamu koittaa
ja alkaa päivän työ.
Suojelit kotiani,
kaikkia rakkaitani,
sain olla murheeton.

2. Sokea, raukka lienen,
laupias Herrani.
En muista enkä huomaa,
kun annat lahjasi.
Suo silmävoidettasi,
runsaalla armollasi
alaston vaateta.

3. Jumala, kuuron korvat
jo kuuleviksi tee.
Suo, että sydämeni
ääntäsi kuuntelee.
Kuin lasta äidin rinta
ravitsee pienoisinta,
niin ruokkii sanasi.

Lars T. Nyberg 1745, suom. E. Lagus 1790, uud. W. Malmivaara 1893, J. Haavio 1971, J. Ikola 2016


Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16522
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #5 : 02.12.19 - klo:08:44 »
Herran edellä käy kansa veisaten ja toisia Hänen jäljessänsä. Toiset ottavat vaatteet yltänsä ja levittävät niitä Hänen eteensä, karsivat oksia palmupuista ja öljypuista tien varsilta ja kaunistavat niillä Herran tietä. He veisaavat Hänen kunniaksensa nuo ylistyssanat psalmista 118: Hosianna (so Herra auta, auta), kiitetty olkoon hän, joka tulee Herran nimeen. Hosianna korkeuksissa. - Onhan täälläkin Herran edellä ja jäljessä käyvää, veisaavaa kansaa. Sen keskellä kulkee Sionin Kuningas. Miks'ette kaikin kiinnitä siihen huomiota? Sen kansan hosiannahuudot kaikuvat monessa kodissa. Ja kun  Jeesuksen rakkaus pääsee sydämeen, käy käskemättä niin, ettei kellään ole niin koreita vaatteita, jottei näitä riisuisi Herran tielle, Herran jalkoihin, ei niin kaunista kukkien loistetta kellekään antaa kuin Jeesukselle Kristukselle. Kun sydämet aukeavat Hänelle, silloin ei enää kysytä, tarvitaanko uskontoa vai ei, mitä se hyödyttää, minkälaista se on. Silloin täyttää sielun yksin Herra ihastuksellansa, ja Hänen rakkautensa poistaa kaikki esteet, ja me kiitämme Herraa siitä, että saamme antaa kaikkemme Hänelle, antaa Hänelle kunnian.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 27532
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #6 : 09.12.19 - klo:07:30 »
VK  535   Taas alkaa kiitoksella

https://www.youtube.com/watch?v=4Ri8Xks8VTk

1.
Taas alkaa kiitoksella
nyt tahdon päiväni,
veisuulla iloisella
käyn, Herra, eteesi.
Rukoilen sinua,
ah, siunaa minua,
synneistä minut päästä,
tuskista kirvoita.

2.
Tahdothan, Herra, kuulla,
kun pyydän armoa,
en voimalla voi muulla
sinua palvella.
Taas suojaa kotini
ja esivaltani.
Haltuusi luottavasti
myös annan itseni.

3.
Nimesi suuren tähden
armosi löytää suo.
Taas avukseni lähde,
sauvaksi sana tuo.
Varjele henkeni,
ruumiini, sieluni,
hallitse ajatukset,
hillitse kieleni.

4.
Töilleni, toimilleni
siunaus lahjoita.
Puhdista sydämeni,
mieleni uudista.
Niin lähtemiseni
kuin tulemiseni,
oi armon Herra, siunaa,
johdata tielläsi.

5.
Minua suojaa, päästä
kiusaajan pauloista,
kärsimyksistä säästä
ja äkkisurmasta.
Tieni ja matkani,
myös eronhetkeni
turvallisesti annan
käsiisi, Isäni.Ruotsalainen n. 1610, mahd. saksal. esikuvan mukaan. Suom. virsikirjaan 1701. Uud. 1886, Niilo Rauhala 1984. | Sävelmä Saksassa 1704
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16522
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #7 : 11.12.19 - klo:09:49 »
Herran tuloa ennustavat merkit luonnossa. Merkit pitää oleman auringossa, tähdissä ja kuussa, luetaan tekstissämme*; meri ja aallot pauhaavat, taivaan voimat liikkuvat. Luomakunta, luonto elää sekin Hengen vaikutusten alaista elämää, aivan niinkuin ihmisessä ruumiskin elää sielun vaikutuksen alaisena. Apostoli esim. sanoo, että koko luomakunta huokaa ja ahdistetaan meidän kanssamme, odottaen lapseksi ottamista. Ja apostoli puhuu luontokappaleiden  ikävöimisestä kun ne odottavat Jumalan lasten ilmestymistä, jolloin luomakunta pääsee sen kirouksen alta irti, mikä sitä nyt ihmisten syntein tähden painaa. Kun Herran tuleminen tapahtuu, painaa se merkeillään luontoa. Herra sanoo, että aurinko, tähdet ja kuu ilmaisevat tätä, taivaan voimat ilmoittavat sitä. Samoin meri ja aallot pauhaavat. Näitä sanoja ei tarvitse selittää kuvauksellisesti. Herra on aina tarkoittanut jotakin totta sanoillaan, ja niin käy kuin hän on sanonut.

Vilhelmi Malmivaara

* Luuk. 21:25-36

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16522
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #8 : 12.12.19 - klo:09:37 »
Eikä ainoastaan luomakunta kärsi ennen Herran tuloa, vaan surkea on kansojen elämä, ihmisten tila näiden aikojen edellä. Maassa on kansalla epäilysten tähden ahdistus, tarkemmin käännettynä, neuvottomuus. Kansat joutuvat neuvottomuuteen ja ihmiset maassa nääntyvät, paremmin käännettynä, menehtyvät pelvon ja odottamisen tähden. Tällaiset merkit ovat Herran tulemisen edellä. Kansoja painaa epäilys, kaikki horjuu, ei mikään pidä paikkaansa, ihmiset tulevat epäilykseen. Tahtoo nääntymniseen asti pelko nousta ja joutuu siten neuvottomaksi; ei tiedä, millä lailla pelastuisi, mitä tekisi ja millä siitä ahdistuksesta pääsisi pois.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 27532
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #9 : 13.12.19 - klo:07:31 »


SV 214        Ah herää sydämeni

Lars T. Nyberg 1743, suom. E. Lagus 1790, uud. W. Malmivaara 1893, VK 1938, VK
 

https://www.youtube.com/watch?v=VoglBYc6_Ww

1. Ah herää sydämeni,
uskomaan, toivomaan,
kun uusi päivä jälleen
valaisee valollaan.
Herraasi armollista,
ystävää taivaallista,
ylistä veisaten!

2. Näin auttoi Herra taaskin
terveenä nousemaan,
avuksi että häntä
oppisin huutamaan.
Kumarrun edessäsi,
ylistän hyvyyttäsi,
elämän antaja.

3. Armosi anna loistaa
sydämen pimeyteen,
ja vedä valollasi
elämään, yhteyteen.
Nyt poista epäusko
ja ole aamurusko
myös sydämelleni.

4. Veresi tähden, Jeesus,
anteeksi synnit suo.
Nälkäistä ruoki, hoida,
vie runsaan pöydän luo.
Elävää leipää anna,
kuormani kaikki kanna,
minua lohduta.

5. Varjele kovuudesta
ja pahan vallasta.
Vapaaksi sielu päästä
tuskasta, pelosta.
Suo minun kilvoitella,
nöyryyttä opetella,
valvoa rukoillen.

6. Vapahtajani Jeesus,
henkeni vahvista.
Suo kuuliainen mieli,
minua uudista,
niin että ilon saisin,
ylistää haluaisin.
Soi, kiitos, ikuinen!

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16522
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #10 : 13.12.19 - klo:09:04 »
Ei ole hyvä olla suruton, sillä voi käydä niin, että Herra tulee, vaikka ei uskottaisikaan. Jos vain luomakunnan ja ihmisten tuskat suurenevat, niin ne välttämättömästi valmistavat tietä Herran tulolle. Ja tätä ei tee turhaksi ihmisten uskottomnuus. Ellet tahdo nääntyä sinäkin, ystäväni, Herran pelvon ja odotuksen tähden ja ijankaikkisen onnettomuuden tulla, ota vaari, miten Herra opetuslapsiansa neuvoo päivän tekstissä Hänen tuloaan odottamaan! Kun nämä rupeevat tapahtumaan, sanoo Jeesus opetuslapsillensa, kävellessään temppelistä Öljymäelle päin, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä. Ja hän kiinnittää heidän huomiotansa luonnonmerkkeihin. Katsokaa viikunapuuta ja kaikkia puita kun ne jo puhkeavat, niin siitä näette ja itsessänne ymmärrätte, että kesä on jo lähellä. Niin myös, kun näette tämän tapahtuvan, tietäkää, että Jumalan valtakunta on lähellä.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16522
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #11 : 14.12.19 - klo:07:49 »
Kuulkaa, Herra asettaa tänä päivänä teille ja minulle kysymyksen: seisotko näin Herran edessä vai näännytkö, kun Hänen tulonsa lähestyy? Siinäkö toivossa joulua odotat, että Herra tulisi ystävänä vai pilkkaajanko lailla hammasta kiristellen. Mitä tahdot? Syntisraukat! Tämä kysymys on tärkeä. Käyköön se tulena läpi tuntojen ja tehköön joka ainoan meistä rauhattomaksi, niin että meidän täytyy ruveta Herran kasvojen valoa kärsimään jo täällä taipaleella! Amen.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16522
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #12 : 15.12.19 - klo:08:50 »
Tällaista oli Jeesuksen tulon valmistus. Johanneksen saarnassa oli herättävä voima. Jeesus ei tullut, ei päässyt auttajana ihmisten luo, elleivät omattunnot ensin heränneet. Ja niiden herättämiseksi täytyi Jumalan sanan voimallisena kuulua, niin että se kävi sielujen läpi kaksiteräisen miekan tavalla.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Viisveisaaja

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 6315
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #13 : 15.12.19 - klo:16:58 »
Hmm,

Nyt taaskaan pena ei ole lukenut tai tajunut katekismusta tai jotain.

Siis eihän Johanneksen saarna herättänyt, mistä toi tollanen.
No se sai aikaan valtaapitäjissä hermot tiukalle, kun heitä ja kapitalistista järjestelmää arvosteli.
Avaruusolentojen tutkija.
Ufologi.

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16522
Vs: Aamuhartaus 14
« Vastaus #14 : 15.12.19 - klo:21:00 »
Noihin aikoihin Johannes Kastaja tuli ja alkoi julistaa Juudean autiomaassa: "Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle!" Juuri häntä tarkoittaa profeetta Jesajan sana: -- Ääni huutaa autiomaassa: "Raivatkaa Herralle tie, tasoittakaa hänelle polut!" Johanneksella oli yllään kamelinkarvavaate ja vyötäisillään nahkavyö, ja hänen ruokanaan olivat heinäsirkat ja villimehiläisten hunaja. Hänen luokseen tuli paljon väkeä Jerusalemista, joka puolelta Juudeaa ja kaikkialta Jordanin ympäristöstä. He tunnustivat syntinsä, ja Johannes kastoi heidät Jordanissa.

En kirjoita omiani vaan lainauksia Vilhelmi Malmivaarnan postillasta Viestejä Vaivatuille, 1919.