Kirjoittaja Aihe: Tämän katsoin televisiosta 9. osa  (Luettu 18955 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa PekkaV

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 8174
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #15 : 15.11.17 - klo:16:46 »


 Katsoin 1. osan tanskalaisesta suursarjasta Huuto syvyydestä. Yle Areenasta näyi jo, vaikka tänään klo 21.30 se alkaa Ykkösellä.

Piispasuvun miehet kamppailevat itsensä ja Jumalan kanssa. Alku on hurjan hyvä !

HUUTO SYVYYDESTÄ

Tiistaisin, Yle TV1 - Yle Areena 30 pv
Huuto syvyydestä (Herrens veje) on uusi tanskalainen kymmenosainen perhedraama uskosta ja epäluulosta. Sarja kertoo vanhasta pappissuvusta, isistä ja pojista, odotuksista, rakkaudesta ja erimielisyyksistä. Sarjan käsikirjoittaja on Adam Price, jonka käsialaa on myös suosittu sarja Vallan linnake (Borgen). Tuotanto: DR.    :icon_surprised:

Todella!

Seitsemännet juhlat Nivalassa :052:
5.-7.7.2019 järjestettävät juhlat ovat jo seitsemännet Nivalassa. Juhlien tunnuslause on Armossa avarassa.
Juhla-alue sijaitsee Kyösti Kallion koulun ja Kalliosaarentien välisellä kentällä - aivan kaupungin keskustan tuntumassa.

https://herattajajuhlat.fi/

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 25134
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #16 : 15.11.17 - klo:18:08 »
Tartun tilaisuuteen vaihtaa ajatuksia, sillä tämä on sarja joka on syksyn aarre !
Perhe, sen sisäiset ongelmat ja ilot. Papin kiusaukset, seurakunnan yhteisöllisyys.
Tanskalaisen elämäntavan rentous, meihin finnehin verraten.

Kysymykset rehellisyydestä, omantunnon kysymyksistä, seksuaalisuudesta, uskon mystisyydestä, ja mitä vielä mahtaa esiin tullakaan.

Eilisessä oli hauska pieni sauna-kohtaus, jossa muutamalla ilmeellä ja sanalla kerrottiin asenteista.

En ole juurikaan tanskalais-sarjoja katsonut, paitsi jokusen historiallisen, muistaakseni olutpanimosuvusta johon liittyi Hans Cristian Andersenkin. En enää jännäreitä ym, mutta tämän liitän suosikkisarjoihini.

Lars Mikkelsen soppii loistavasti Johanneksen rooliin. Mads-veljeään olen jossakin nähnyt. Hän ei sopisi papiksi joka irtisanoutuu Saatanasta.

  :049: :049: :049:

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 25134
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #17 : 19.11.17 - klo:14:56 »
Meille, jotka ihastellen katsomme Huuto syvyydestä sarjan toteutusta, avaa seuraava YLEn ko. sarjan keskustelussa löytyvä kirjoitus syvällisessä viisaudessaan kuin portin löytäminen muurista.

Nimimerkki Viipperä 17.11.2017:

Ihmisen ikuiset kysymykset omista persoonallisista valinnoista tradition ja nykyhetken paineessa tulevat sarjassa tukevaan ravisteluun kuin pelinopat purkissa. Tulosta on äärimmäisen mielenkiintoista seurata!

Miehekäs, mutta omaan vahvuuteensa surkein seurauksin kompastuva rovasti Johannes imitoi Vanhan Testamentin profeetoita ja halajaa piispaksi. Yksi haastattelussa lausuttu harkitsematon sana suistaa sinänsä pätevän ja loogisen sananjulistajan rähmälleen kuoppaan, jossa ei virtaa Jordanin vesi vaan narahtaa auki sen saatanallinen pullotettu versio: kirkas viina... Hänen mitättömänä pitämänsä vastaehdokas, hieman hiirimäinen ja tiukasti napitettu naispuolinen piispa, kisan voittaja, pääsee sitten kuittaamaan Johannekselle tämän savuavilla raunioilla yhdellä hänen heikoista hetkistään...

Oma myötätuntoni on Johanneksen puolella. Hän on apostolinen hahmo, hän on palava henki, mies jonka sisällä leimuaa liekki. Mutta onko hänen voimansa ja intonsa enää paikallaan Tanskan kansankirkossa, jota leimaa leppeä suvaitsevaisuus ja demokraattinen jokaiselle-jotakin-mukavaa-asenne? Toisin sanoin: Pinnallisuus, muotojen sääntötarkka noudattaminen ja pelkuruus tarttua niihin ihmistä riivaaviin OIKEASTI tärkeisiin, suuriin ja pimeisiin kysymyksiin. Johanneksella on apostolin tahto ja voima, mutta ihmisenä hän on myös herkkä lankeamaan mielessään pesivään syntiin, se on: ylpeyteen ja turhamaisuuteen.

Lars Mikkelsen on sarjan ehdoton johtohahmo. Hänen vanhoillisessa radikaalisuudessaan on jotain mukaansa tempaavaa ja ehdottoman virkistävää. Tympeää taas hänen kirkkonsa uusasiallisen nuupahtaneessa seurakuntailmapiirissä, joka ei ole kuten olettaisi "taisteleva" eikä "riemuitseva", vaan eräänlainen virasto: lakastunut, nuupahtanut, hengestä tyhjentynyt... Siinä kimppakyydissään yhteiskunnallisen päätöksenteon kitisevissä heinärattaissa, joissa perälauta on aina auki...

Pappi, joka panee tuulemaan, saa ehdottomasti myötätuntoni. ☺

Papin teologipojissa nähdään sitten valinnan merkitys. Helppo lavea tie petoksineen ja kompromisseineen vai ankara uhrausten ja henkilökohtaisen luopumisen tie. Maailman tie vai Kristuksen tie. Humanismi vai kristinusko. Menestys vai tappion karvas ja etikkainen kalkki. Vallan orja vai vapaa.

Ihmisen maailmassaolo saa merkityksensä seisomisesta tämän haastavan moraalisen probleemin edessä. Se on ihmisen keskeisin kysymys, ainakin sarjan nimen "Herrens veje" ("Herran tie") mukaan.

Sarjan suomalainen nimi "Huuto syvyydestä" antaa väljemmin tilaa ja vähemmän ponnistuspohjaa inhimilliselle mielenmuutokselle, metanoialle. Se lienee otettu Psalmeista. Ja onhan siinä trilleri- ja katastrofielokuvaan viittaava kaupallinen sivuvivahduksensa, mikä palveleekin tarkoitusta: Jännityksen pariin erehtynyt saakin ilokseen todeta, että sitä itseäänhän tämä on, vieläpä erinomaista!

Tämä draama ei vetistele. Tämä on täyttä toimintaa. Saa nähdä, miten pojat Christian ja August menestyvät valitsemallaan tiellä, mitä menettävät, mitä voittavat. Ja miten Johannekselle lopulta käy, joutuuko pää vadille?

Minulle tästä sarjasta kaksi ensimmäistä jaksoa nähtyäni tulee väistämättä mieleeni eräs mennyt suuri henki, nimittäin Kaj MUNK, sata vuotta sitten Tanskassa elänyt näytelmäkirjailija ja vastarintataisteluun osallistunut radikaali pappi, jonka Gestapo pidätti ja jonka miehittäjän palveluksessa olleet omat maanmiehet ampuivat maantienojaan 4.01.1944. Tämä marttyyripappi oli suuri Suomen ystävä ja tukija Talvisodassamme. Yhä täälläkin häntä muistetaan suurella lämmöllä.

Itseeni teki suuren vaikutuksen lapsena hänestä kuulemani Suomen Yleisradion radioesitelmä, silloin putkiradioiden aikaan... En muista, kuka kertoi, mutta nimi Kaj Munk painui tulikirjaimin mieleeni.

Nyt ihmettelen, onko sarjan ohjaaja Kaspar MUNK kenties hänelle sukua? Tietääkö kukaan?

Kaj Munkilla oli kaksi poikaa, joista molemmista tuli teologeja. Olisiko Kaj tietoisesti tai jonkin salaperäisen mysteerin kautta valikoitunut Johanneksen esikuvaksi? Ja sarjan nimeksi? "Herran tie" eli "Kristuksen tie" oli Kajlle yhtä kuin "Sotilaan tie". Kristus itse oli etulinjan sotilas, ja etulinjaan joutuvat myös hänen seuraajansa. "Kristitty sotilas on mies, joka ihmisyyden nimissä ottaa kärsimyksen kantaakseen säästääkseen muut kärsimyksiltä" - näin väkevästi paukutteli Kaj tanskalaisille 1940. Ja varoitteli pasifismin "oopiumista"... Hän oli samanlainen vanhatestamentillinen tulenliekki kuin sarjan Johannes-pappi, joka näkee kaiken ympärillään luisuvan helppohintaiseen piperrykseen ja siksi takoo raivoissaan nyrkkeilysäkkiä ja tekeepä siinä sivussa huorinkin seurakunnallisen sisaren kanssa ja taas ottaa vauhtia pullosta...

Ollaan keskellä elämää. Ja vahvasti.

Sarjan ystäville tässä huoneentauluksi kelpaava näyte Kaj Munkin draamatekstistä, "Herran tien" filosofian tiivistävä katkelma näytelmästä "Voitto". (En tiedä, onko juuri tätä esitetty Suomessa?!)

"Inhimillinen pyrkimys on synnin tahraamaa; silti pyrkimys itsessään on pyhää; on oltava liikkeessä, vaikka maailmassa kaikki tiet päättyvät tyhjään. Vain kuoleman katkeran puhdistustyön kautta sielut saavat sen armon, joka suo levon erehtyville ihmisille ja voiton voitetuille." (Kaj MUNK, "Sejren", 1936)
Ilmoita asiaton kommentti
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa vasara

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 682
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #18 : 20.11.17 - klo:11:20 »
 Hyvä huomio SeppoS.  Ehkä tuokin ongelma selviää seuraavien jaksojen aikana.     Pitääpä katsoa Inkerin kirkon historias kirjoja tarkemmin.   Mieleen ei ole jäänyt tuota kansallisuus kysymystä..... Toisaalta silloin ja nytkin erikielisten ihmisten seurakunnat ovat erillisiä. Jaanin kirkossa on Vironkielinen / virolaiset sukujuuret omaavien seurakunta.   Samoin saksankieliset ovat koko Venäjän käsittävässä toisessa luterilaisessa kirkossa.

Poissa vasara

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 682
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #19 : 21.11.17 - klo:22:16 »
 Maarian kirkon muistojulkaisu 2003 ja 06    kertoo parhaiten Maarian kirkon elämästä ja jäsenistöstä ennen vallankumousta.   Inkeriläisseurakunnista kertovat historia teokset sivuuttavat sen taulukoissaan.    Kolmas osa alkaa vartin päästä. Tänään selasin uudempaa Inkerin kirkon historia Inkerin kirkko lehdestä. Eilen Kuorttia ja muita vanhoja teoksia.

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 14908
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #20 : 22.11.17 - klo:15:14 »
Maarian kirkon muistojulkaisu 2003 ja 06    kertoo parhaiten Maarian kirkon elämästä ja jäsenistöstä ennen vallankumousta.   Inkeriläisseurakunnista kertovat historia teokset sivuuttavat sen taulukoissaan.    Kolmas osa alkaa vartin päästä. Tänään selasin uudempaa Inkerin kirkon historia Inkerin kirkko lehdestä. Eilen Kuorttia ja muita vanhoja teoksia.

Tarkoittanet Aatami Kuorttia, joka vaikutti Helsingissä vielä 1960 luvulla.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa donpate

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1323
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #21 : 22.11.17 - klo:16:19 »
Tarkoitus olisi katsoa ja seurata TV1 sarja Ne kesät Intiassa. Eka jakso tulee tänään ja alkaa kohtapuolin klo17.10. Jos avaussjakso on mielenkiintoinen niin saatan katsoa kaikki 12 jaksoa.

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 25134
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #22 : 22.11.17 - klo:16:40 »
Kiitän vinkkauksesta. Täytyypä tutustua.  Tämä katseluaika sopii minulle hyvin, mutta en ole viitsinyt noita viimeaikaisia murhamysteereitä seurata, uusintojakin monet.
TV-Maailmassa on esittely Henry Waltter Rehnstömiltä. Tapahtumat vuodelta 1932 ovat mukavammat katsottavat kuin II Maailmansoda aikaiset.
Siis Simlaan, Himalajan juurelle !
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 25134
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #23 : 22.11.17 - klo:19:14 »
Ne kesät Intiassa sarjan avausjakso tuntui oikein kiintoisalta kun poikkesi näistä edellä mainitsemista sarjoista joissa kaikki on kovin ennelta-arvattavaa.

Toki tässäkin oli ounasteluna tuttua Intian itsenäistymisen asiaa, vielä alkusoitonomaisesti. 
Vilahti myös hindujen ja parsilaisten välinen eriarvoisuus, kuin myös englantilaisten ylemmyydentunto.
Oli kristtyjen orpokoti jonka johdossa ilm. englantilainen pappi ja puoliverinen intialaisnainen . Uusi tieto tuli juuri tästä puoliveriläisyyden paaria-luokasta.

Upeat maisemat, värikkäät kukat ja pensaat ja kankaat olivat silmälle herkkua.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa donpate

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1323
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #24 : 23.11.17 - klo:21:10 »
Katsoin tänään TV1:ltä Sadan vuoden talo jakson.  Ihmettelen miksi formaattiin on hyväksytty niin runsaasti kiroilua? En itsekkään ole moitteeton kielenkäytöltäni, mutta lähinnä säälittää moinen kielenkäyttö.
Noita hassuja kaikkitetäviä kavereita on olemassa oikeillakin typaikoila, ei ne kyllä mitään vastuuta koskaan kanna, mutta tietää jälkeenpäin miten homma olisi tullut hoitaa.

Poissa donpate

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1323
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #25 : 24.11.17 - klo:10:12 »
Tänään päivällä olikohan 13.5 Mikko Nisksaen "Hopeaa rajan takaa", en ole nähnyt enkä kuullutkaan, yhtenä pääosan esittäjistä on Spede, vai liekö silloin ollut vielä Spede.
Juoni jossain menetetyssä Karjalassa.

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 15129
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #26 : 24.11.17 - klo:11:00 »
Taisi tehdä tämän roolin ihan Pertti Pasasena, mutta olihan Speden ura elokuvaa kuvattaessa 1963 jo alkanut.

Poissa donpate

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1323
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #27 : 24.11.17 - klo:21:47 »
Tota Niskasen elokuvaa kun katsoin, niin tunnistin Speden kun näin tanssiaskeleet, joita kuvattiin kamera kenkiin kohdistettuna. Meillä jokaisella on oma tapa liikkua ja jokaisella oma kehonkieli.
En koskaan ole ollut Spede fani tms. mutta tunnistin hänet lähes välittömästi.

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 25134
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #28 : 26.11.17 - klo:20:10 »
Tänään tulee Yle 1:ltä hyväksi arvosteltu elokuva Miekkailija klo 21.05
Se näkyy jo Yle Areena Kotikatsomossa, mutta haluan katsoa nyt suurta kuvaruutua.

Ystäväni piti tästä kovasti. Hän kertoi seuroissa jo kolmisen vuotta sitten sen nähtyään, että tämä eräs parhaista kotimaisista.

Klaus Härön ohjaukselta sopii odottaa hyvää.  Postia pappi Jaakobille ja Äideistä parhain olivat ainakin korkeatasoista laatua häneltä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Miekkailija_(elokuva)
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Mansipaani

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1741
Vs: Tämän katsoin televisiosta 9. osa
« Vastaus #29 : 27.11.17 - klo:10:14 »
Kiitos Riitan, laitoin Miekkailijan tallennukseen ja aloitin nyt katselemaan. Vaikuttaa aidolta ajan kuvaukselta ja laadukkaasti kuvatulta. Aiemmat elokuvat on tullutkin nähtyä, kun saisi vaan niitä muitakin talteen.