^Tähän löyhästi liittyen: Joku oppinut, olisiko ollut professori Tapani Harviainen, on minulle sanonut, että Jerusalemin temppeli oli oikeastaan yksi iso teurastamo lähinnä.
Asia onkin jäänyt minua askarruttamaan. Oliko niin, että kaikki mitä ruoaksi tapettiin, oli (Raamatun ajan juutalaisilla) uhrilihaa? Siis nisäkkäät nyt ainakin; ehkä linnutkin? Ja miten se käytännössä meni, tapettiinko muuallakin kuin temppelissä? Sittenhän siitä tapetusta uhrieläimestä osa poltettiin, osa kuului teurastajille eli leeviläisille, ja osa syötiin itse. Eli syötiin yhdessä, ja oli vankka näkemys että teurastaminen on jotain mihin on erikseen täytynyt saada lupa eikä mikään itsestäänselvyys, kuten meillä nykyään.
Lihaa ei liene syöty ollenkaan siinä määrin kuin meillä nykyään. Kalastaminen tuli jossakin vaiheessa kuvioihin, mutta milloin? Aabrahamin tapaisten lammaspaimentolaisten juttu se ei kai oikein ollut, mutta Jeesuksen kavereissahan kalastajia oli enemmänkin, ja kala tuttua murkinaa.