Kirjoittaja Aihe: Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa  (Luettu 59486 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kauhanen T

 • Vieras
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« : 23.05.06 - klo:14:49 »
Itse Tampereen hiippakunnasta kotoisin olevana ja henkisesti siihen edelleen kuuluvana olen seurannut jonkinmoisella tarkkuudella edelleen pappisoikeuksia nauttivan ex-khra Markku Koiviston ja hiippakunnan tuomiokapitulin erimielisyyttä Koiviston oikeaoppisuutta koskien.

Tuomiokapituli pyysi aikanaan Koivistolta selvitystä moniin opinkohtiin, joissa hänen arveltiin poikenneen luterilaisesta raamatuntulkinnasta ja Tunnustuskirjoista. Listalla oli mm. Pyhää Henkeä, sakramentteja ja kirkkoa koskevia opinkohtia.

Kapituli julkaisi viime viikolla lausuntonsa, jossa se melko ykskantaan toteaa että Koivisto poikkeaa selvästi kirkon opista monissa kohdin. Koivisto on kutsuttu vastaamaan tähän huomenna (ke 24.5.2006).

Vastakkaista näkökantaa on tuotu esille Nokia-Mission kotisivuilla. Siellä tulkitaan kapitulin käynnistämän tutkinnan kohdistuvan karismaattista kristillisyyttä vastaan, vaikka kapituli selvin sanoin ilmaisee, että kyseessä on vain tutkinta yhden pappishenkilön oikeaoppisuudesta.

Kapitulin lausunto on (aika monista painovirheistä huolimatta) terävää ja helppotajuista teologiaa. Sikäli suosittelen sen lukemista niille, joita kiinnostaa kirkon opin tulkinta vuonna 2006 Tampereen hiippakunnassa. Papeille se saattaa olla käytännössä hyvinkin hyödyllinen.  En ota kantaa siihen, ollaanko Koivistoa kohtaan oltu liian lempeitä vain liian ankaria, mutta pidän ilahduttavana että kaitsentaa käytännössä harjoitetaan.

Poissa m.k

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 964
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #1 : 23.05.06 - klo:15:22 »
Enpä tullut tuota lukeneeksi, ehkä joskus paremmalla ajalla. Kuitenkin pakko yhtyä edellisen mielipiteeseen, että ihan hyvä että kaitsentaa harjoitetaan...

Poissa Teme

 • armon kerjäläinen
 • Viestejä: 449
  • http://www.janoinen.net/
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #2 : 23.05.06 - klo:18:52 »
Luin sen ja minusta myös Koiviston näkemys mm. sakramenteista poikkesi huomattavasti luterilaisesta ja Lutherin näkemyksestä. Minusta Koiviston olisi parempi miettiä, että siirtyisi vaikkapa vapaakirkkoon, jossa hänen näkemyksensä otettaisin positiivisemmin vastaan. En tajua, miksi hän haluaa olla ev.lut. kirkon pappi, kun ei kuitenkaan halua olla kirkon ja Lutherin linjan mukainen.

Minusta lopulta on aivan yksihailee, mitä Koivisto ajattelee armolahjoista. Vakavin poikkeama koskee sakramentteja ja jossain määrin näkemystä Pyhästä Hengestä. Voisin kyllä esittää paljon laajemmankin kritiikin karismaattisen liikkeen sisältä nähneenä, mutta pysytään nyt vain Koiviston tekstissä.

Teme
Vertaistukea  ex-vapaakirkollisille (helluntai, vapaasrk, karismaattinen jne)

Poissa Hheikki

 • Kuulee veisuun Pirtistä
 • Viestejä: 31
Kummallisesta opista kummallisia seurauksia
« Vastaus #3 : 23.05.06 - klo:19:49 »
Kerrassaan hyvä asia, että Koiviston oppi ja Nokia Mission asema luterilaisessa kansankirkossa on otettu kaitsentaan. Parasta olisi, jos hän toimisi vapaissa suuntauksissa. joissa ihmiset tuntevat tyylilajin eivätkä ole niin haavoittuvia karismaattisuuden potentiaalisesti mielenterveyshaitallisille puolille, kuin luterilaisuuden piirissä eläneet. Nokia Missio on laajentanut toimintaansa pääkaupunkiseudulle. Toivon että toiminta jotenkin rauhoittuisi ja tasaantuisi; kuormitetut mielenterveyspalvelumme eivät pysty "jälkihoitoon",  eivät edes tunnistamaan suggestiivisen toiminnan ja joukkotranssin vaikutuksia.

Poissa Teme

 • armon kerjäläinen
 • Viestejä: 449
  • http://www.janoinen.net/
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #4 : 23.05.06 - klo:20:13 »
Hheikin pointti on erittäin tärkeä. Me karismaattisissa piireissä hajonneet tiedämme hieman liikaa, millainen suggestiovoima siellä pyörii ja minkälaista hengellistä painostusta tai väkivaltaa siellä harrastetaan aivan liian herkästi. Koiviston strategia kirkkoa kohtaan on hieman samanlainen kuin karismaattisissa piireissä yleensä yksilöä kohtaan. Se voitaisiin tiiviistää:"Jos et hyväksy meitä täysin ja pidä meitä superkristittyinä, niin olet Saatanan palveluksessa ja luopio." Tuollaista sävyä olen ollut hieman näkevinäni Nokia Missionin ja muiden karismaattisten ääriliikeiden toiminnassa Koiviston puolustuamisessa. Ja tuo tyyli muuten poltti meikän aikanaan ihan loppuun ja sai lopulta hajoamaan lähes täysin. Kiitos H-Y:n tyyliselle liikkeelle, että pysyin edes jotenkin kasassa.

Teme
Vertaistukea  ex-vapaakirkollisille (helluntai, vapaasrk, karismaattinen jne)

Kauhanen T

 • Vieras
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #5 : 24.05.06 - klo:16:38 »
Tampereen tuomiokapitulin tämänpäiväisessä istunnossa päätös Koiviston papinvirassa jatkamisesta lykättiin, sillä Koivisto kieltäytyi vastaamasta enimpiin kysymyksiin. Kapituli odottaa vielä kesäkuun 16. päivään Koiviston kirjallista vastausta ja tekee kai sitten päätöksensä. Kohtuullisen reilua ja joustavaa kapitulin puolelta - tuntuisi että asia on aika selvä jos ei pappi suostu keskustelemaan opista kun tuomiokapituli niin pyytää (määrää).

Linkit:

Kapitulin päätös

Koiviston tiedotustilaisuus Nokia-mission web-tv:ssä (sivun sisältö voi vaihtua)

Poissa Markus

 • Kuulee veisuun Pirtistä
 • Viestejä: 30
  • http://www.myspace.com/asuntamarkus
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #6 : 25.05.06 - klo:13:11 »
Ei näy tuo lehdistötilaisuus enää. Katsoitko Tuukka sen? Olisi kiinnostavaa tietää, mitä Koivisto sanoi. Siitä kun voisi saada osviittaa, että mihin suuntaan homma etenee.
Mr. Godot told me to tell you he won't come this evening but surely tomorrow.

Kauhanen T

 • Vieras
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #7 : 25.05.06 - klo:13:56 »
No en, olin töissä ja kyseisen materiaalin katsominen työkoneella olisi todennäköisesti tuonut potkut...

Etsin kauan, mutta näyttää siltä ettei pätkää pysty enää Nokia-mission sivuilta itselleen lataamaan. Mutta eiköhän Koivistolta tule tiedotteita.

Tampereen piispa on jo vuosia aiemmin tilittänyt tuntojaan tästä asiasta, joka teetti hänellä melkoisesti töitä kun Koivisto oli vielä kirkkoherra. Alla muutamia tekstejä joissa asia on esillä (kts. erityisesti lehdistötiedote).

Herätys, pyhä elämä, ihmeet ja merkit sekä kirkko -avausesitelmä hiippakuntakokouksessa 18.3.2000

Piispan lehdistötiedote Markku Koiviston "Nokian totuus" -kirjan johdosta 21.12.2000

"Mitä Nokia on opettanut?" -esitelmä lähetysteologisilla päivillä Ryttylässä 15.5.2001

Poissa Markus

 • Kuulee veisuun Pirtistä
 • Viestejä: 30
  • http://www.myspace.com/asuntamarkus
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #8 : 25.05.06 - klo:14:36 »
Itseäni hiukkasen surettaa se että tuossa on menty siihen mihin on menty. Luotettavista sisäpiirilähteistä olen kuullut että Koiviston kuvio lyö nykyisellään kyllä pahasti yli. Siis sillä tavalla että vaikka tällaisesta hurlumheistä ei lähtökohtaisesti pitäisi mutta tahtoisi nähdä sille oman paikkansa Kristuksen ruumiissa, niin joitain juttuja tuntuu pahalta kuulla. Samojen lähteiden arvion mukaan erilaiset über-ylilyönnit ovat tulleet hiljallee  kuvioon vasta kun on siirrytty toimimaan Nokian seurakunnan ulkopuolella.

Minulle tulee mieleen, että yritys piispalliseen kaitsentaan on ehkä tullut liiaksi ulkopuolelta ja ylhäältä käsin.  Olen ymmärtänyt, että karismaattisten herätysten puhjetessa roomalaiskatolisessa kirkossa paikalle lähetetään kardinaali, joka menee mukaan kokouksiin, ylistää etc. ja arvioi sitten kokemaansa pyrkien ohjaamaan liikehdintää sisältäpäin. En tiedä, missä määrin tämä olisi meikäläisessä kulttuurissa ylipäätään mahdollista, mutta voisikohan siitä silti olla jotain opittavaa?

En osaa arvioida, missä kohtaa Koiviston ja Pihkalan sukset ovat alkaneet mennä ristiin mutta uskoisin siihen olevan syynä kommunikaation vaikeus, varmaankin puolin ja toisin. Ja kun Koiviston tunnekokemus on ollut se mikä on, hän on saanut yhä enemmän mieleistänsä kaitsentaa sieltä Benny Hinn Show - sektorilta. Nyt kai olisi auki vihoviimeinen tienhaara palailla kirkon helmaan ja opastukseen, jonka kanssa vuorovaikutuksessa ja keskustelusuhteessa ollessaan hänellä voisi vielä olla kirkolle annettavaa.

Käytännössä tällainen veto voisi olla vaikea toteuttaa ja luultavasti hajottaisi Nokian liikkeen.
Mr. Godot told me to tell you he won't come this evening but surely tomorrow.

Poissa Teme

 • armon kerjäläinen
 • Viestejä: 449
  • http://www.janoinen.net/
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #9 : 25.05.06 - klo:18:46 »
Minä olisin piispana heittänyt Koiviston pihalle siinä vaiheessa, kun Nokia missio kutsui Suomeen sellaisen tyypin, joka on Apostolic pentecosta churchin jäsen. APC kieltää hyvin agressiivisesti kolminaisuuden. Siitä huolimatta sellainen saarnaaja tuotiin Suomeen ja karismaattinen liike oli polvillaan kumartamassa tuollaista saarnaajaa. Melua kuin melua kunhan sitä saadaan edes jollain tavalla. Seuraavaksi varmaan bin-Laden, kun hänen puheissaankin hoetaan Jumalaa toistuvasti ja hän saa sotakoulun nimen mukaista toimintaa aikaan.

Teme
Vertaistukea  ex-vapaakirkollisille (helluntai, vapaasrk, karismaattinen jne)

Poissa Markus

 • Kuulee veisuun Pirtistä
 • Viestejä: 30
  • http://www.myspace.com/asuntamarkus
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #10 : 25.05.06 - klo:19:18 »
Jup. Ja pihallehan se tie näyttää nyt kulkevankin. Sitä vain näyttäisivät kapitulissa haluavan mahdollisimman pitkälle osoittaa että antoivat tilaisuuden lakata julkisesti saarnaamasta tai salaisesti suosimasta sellaista oppia joka on luterilaisen tunnustuksen kanssa ristiriidassa.

Tällaisenaan en kyllä minäkän näe Koivistolle sotakouluineen sijaa luterilaisessa kirkossa. Mutta ilahtuisin suuresti, jos hän kääntäisikin kelkkansa ja rupeaisi putsaamaan opetustaan ja toimintaa liikkeessään luterilaisen tunnustuksen mukaiseksi. Tosin siitä kaiketi seuraisi se että monet kannattajista pitäisivät HÄNTÄ luopiona. Oevvoe. No, joka tapauksessa yhdyn kyllä pitkälti kaikkeen esitettyyn kritiikkiin tuon mission nykymuotoista toimintaa kohtaan.

Kuten sanottu, homma olisi ilmeisesti pitänyt saada kaitsentaan aikaisemmin ja hellävaraisemmin. Vastaavasti ihan alkumetreiltä alkaen kun MK toimintaansa aloitti, kääntyminen raitishenkisten luterilaisten auktoriteettien puoleen olisi voinut olla tarpeen. Nyt niitä kokemuksia jotka hänet laittoivat liikkeelle tulkittiin sellaisessa valossa että ne nousivat kaikenlaisen kyseenalaistamisen yläpuolelle kuin myös koko työnäky.
Mr. Godot told me to tell you he won't come this evening but surely tomorrow.

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16107
  • http://www.samila.1g.fi
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #11 : 25.05.06 - klo:20:10 »
Meillä sanoi kerran yksi kappalaisistamme saarnastuolista. "nyt kun kaikki sairaalat on tyhjennetty niin onneksi on Nokia missio." Hän on jo eläkkeellä ja asuu ulkomailla, joten rauha hänelle, vaikka kovin puhuikin.  Teatteriahan koko homma on täällä hetkellä. Koivisto vetää Pihkalaa narusta sen kun ehtii ja Pihkala on liian kiltti tehdäkseen hommasta lopun.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa juhani

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 3896
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #12 : 26.05.06 - klo:23:36 »
Sepposin mielestä tämä on hymistelyä ja se pitää paikkansa...
wilhelmi niskasen jäljillä

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 17274
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #13 : 27.05.06 - klo:16:40 »
Se puoli tässä asiassa onkin surullista, että tästä on tullut jonkinlainen kirkollinen urheilutapahtuma. Kumpi harhauttaa ja taklaa toista etevämmin? Pihkalalle ja Koivistolle lasketaan tehopisteitä kuin Jutille ja Raipelle ikään. Jossain varmaan lyödään vetoakin.
Ei kai kirkon tarvitse tälla tavalla herättää maallistuneitten suomalaisten mielenkiintoa.

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16107
  • http://www.samila.1g.fi
Hämmennystä Tampereen hiippakunnassa
« Vastaus #14 : 27.05.06 - klo:16:44 »
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Se puoli tässä asiassa onkin surullista, että tästä on tullut jonkinlainen kirkollinen urheilutapahtuma. Kumpi harhauttaa ja taklaa toista etevämmin? Pihkalalle ja Koivistolle lasketaan tehopisteitä kuin Jutille ja Raipelle ikään. Jossain varmaan lyödään vetoakin.
Ei kai kirkon tarvitse tälla tavalla herättää maallistuneitten suomalaisten mielenkiintoa.


Minusta taas tuntuu, että tässä kerätään väistöpisteitä ja varotaan herättämästä mediaa. Muilta osin olen samaa mieltä.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi