Kirjoittaja Aihe: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )  (Luettu 36757 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34956
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #60 : 04.02.14 - klo:07:50 »
Olen Saukkiksen kanssa samalla linjalla. Porolle vain suolaa. Lampaalle suolaa, valkosipulia ja ehkä joskus "muunteeksi" rosmariinia. Hirvelle myös vain suolaa ja rosmariinia, marinaadiin ehkä mustapippuria, sipulia.
Ominaismakuja ei pidä peittää.

Kokeilu on aina mielenkiintoista. Se pitää tehdä varoen ja pienemmissä annoksissa. Minä en pidä hernekeitossa porkkanasta, sipulista, enkä muista mausteista kuin suolasta. Sian savupotka on paras, joskus kun ei niitä saa ja hernerokkaa tekee mieli teen vaikka jauhelihasta, sikanaudasta.
 
...
En ole leiponut sitten joululeipomisen. Pitäisiköhän Mattia ilahuttaa kohtapuoliin kun tulee 50-vuotishääpäivä. Muuten emme taida mitenkään juhlia.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34956
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #61 : 07.02.14 - klo:10:48 »
Oli kunnon soppalihaa tarjouksessa, vaikka hinta 9,95/kg ei ole minusta halpa. Lihassa oli oikeat keltaiset rasvat, ja pätkän luuta antoivat kaupanpäällisiksi.

Nyt porisee nauta jo hellalla. Teen vanhanaikaisen sopan. Vain vesi, suola, maustepippurit, 1 laakerinlehti, pieni lanttu ja kaksi porkkanaa ja 1 keltasipuli. Kiehukoot siinä pari tuntia, sitten Matti kuorii perunat. Jos maut on kohdallaan, muuta ei tarvita.

Laitan huomena kermamarinoidun possunfileen uuniin . Kasvikset eri vuokaan paahtumaan ja parsakaali viimeeksi kiehumaan. Kisakatsomon tarjoilu on näillä melkein valmis.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #62 : 07.02.14 - klo:17:17 »
Syön tässä graavilohta leivän päällä kahvin kanssa.
Se on suurta herkkua. :eusa_angel:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34956
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #63 : 07.02.14 - klo:17:21 »
Syön tässä graavilohta leivän päällä kahvin kanssa.
Se on suurta herkkua. :eusa_angel:

Niin minustakin. Mutta se on melko suolaista ja turvottavaa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #64 : 07.02.14 - klo:17:23 »
 :eusa_angel:

Juu.

Pidän muutenkin kaikista kalaruoista.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6593
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #65 : 07.02.14 - klo:19:17 »
Syön tässä graavilohta leivän päällä kahvin kanssa.
Söin aamulla. Ja nyt illalla, mutta palanpainikkeena samppanjaa, kun kahvi illalla ei oikein sovi minulle, vaikka graaviloheen se kyllä sopisi. Onko nyt joku kansallinen graavilohipäivä  :107:

Uskon, että lohta enemmän lihottaa se allaoleva voileipä. Lohen rasvahan on sitä terveellistä ja aivotkin kunnossa pitävää kalarasvaa.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa mt

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2621
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #66 : 07.02.14 - klo:19:39 »
Pakkaskautena olen alkanut kokeilla kammarin lämmitysuunin (1 kuutiometri) käyttöä ruoanvalmistuksessa. Karjalanpaisti ainakin onnistui. Ensin pesällinen puita, sitten ainekset pataan, hetki uunissa ilman vettä, sitten neste ja pata uuniin. Sitten saunan lämmitykseen, saunominen kaikessa rauhassa. Kun saunan jälkeen alkoi hiukaista, pata uunista ja a vot!

Mitäs seuraavaksi?

Mt

P. S. Tattaripuurohan siellä valmistui myös varsin mainiosti.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6593
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #67 : 07.02.14 - klo:20:07 »
Tuostahan se karjalanpaisti (jonka karjalaisuutta ei syntyseuduilla nimellä korostettu) on peräisinkin: lämmitysuunia käytettiin myös ruoanvalmistukseen, kun taas lännempänä leivottiin leivät kahdesti vuodessa erillisessä pakarissa ja pantiin orteen kuivumaan, ja sitten liotettiin liedellä keitetyssä sopassa tai vellissä.

Kokeile vaikka kukkoja?
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34956
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #68 : 07.02.14 - klo:20:16 »
Samoin kuin mt teki, miunkii äitiin teki sillo ku uunii lämmitettiin. Syksyisin pantiin omenat uuniin kauraryyniin ja siirapin kerall kypsymään.
Riisi-uunipuuro kypsyy tunnis, mut ohrapuuro vaatii jo kovemman kuuman ja pidemmän paistamisen.

Meillä oli myös leivinuuni, mutta siinä tehtiin enemmät ruuat silloin kun sitä lämmitettiin. Molemmissa kamareissa oli huoneen korkuiset tiiliuunit.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #69 : 07.02.14 - klo:20:24 »
Miulla on taikina muhimassa ja huomenna ruisleivän teko.
Nappasin netistä uuden reseptin. Venäläiset syrnikit elil rahkaletut. Reseptiä suositeltiin terveystalon sivustolla terveellisenä vaihtoehtona. Tässä aineet: 250 g maitorahkaa, 3 munaa, 1 dl vehnäjauhoja, ½ dl sokeria, 1 tl vanilijasokeria, ripaus suolaa (3 tl sitruunan tai limen kuorta) ja öljyä paistamiseen.
Sekoita aineet, älä vaivaa. Halutessa voi raastaa sitruunan tai limen kuorta mausteeksi. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
Paista paksut letut lettupannulla öljyssä molemmin puolin miedolla lämmällä. Tarjoile esim. marjojen tai marmeladin kanssa. Suolaisiksi lisukkeiksi sopivat vaikka smetana, sienisalaatti tai mäti.
Pyryharakka

Poissa vn

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21786
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #70 : 07.02.14 - klo:20:42 »
Huomenissa paistan kuhafileitä...sain tänään asiakkaaltani (siis pidän kalastajan kirjanpitoa)

Poissa malla

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15518
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #71 : 09.02.14 - klo:17:31 »
Tänään ravitsin itseäni kahdella kaalikääryleellä ja puolukkahillolla.
Ja kahvia nautin samalla kun kirjoittelen ja lueskelen :024:

Kiitos jokapäiväisestä leivästä.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6593
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #72 : 09.02.14 - klo:17:57 »
Oipa ihana omena tuo äskeinen: pienehkö pinnalta ryppyinen Gala-omena, kypsän tuoksuinen, vähän jauhoinen jo, sopivasti silti vielä hapan, makea ja miedosti karvasmanteliarominen. Kaupassa tekisi mieli haistella omenat ja valita kypsäntuoksuiset yksilöt, mutta koska se ei kai ole oikein sopivaa, kerään niitä jo rypistymisen alkuun päässeitä, joita muuta taitavat vierastaa ja myyjät joutuhetkinään kerätä kompostiastiaan.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34956
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #73 : 09.02.14 - klo:18:29 »
Kas öppiäistä !  Meillä on yhteistä raaka lanttu, graavilohi ja ryppyiset omenat. :kahvi:

Minulla tuli tänään kiire uuniruokani kanssa kun oli seurattava tv-urheilua Sotsita. Kasvikset kyllä kypsyivät, mutta possun filee olisi voinut olla parikymmentä minuuttia kauemmin kypsymässä.
Pannaan Enni Rukajärven piikkiin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18473
Vs: Kiitos jokapäiväisestä leivästä. ( Ruokajuttua )
« Vastaus #74 : 09.02.14 - klo:18:33 »
Enni räjäytti tunteet ilmoille