Kansalaispalkassa on yksi iso ongelma eli rahoitus. Toinen on, jos muutenkin pärjää niin miksi menisi töihin. Toisaalta sitä voisi ajatella minimi toimeentulon korvikkeena, jolloin se yksinkertaitaisi hommia, mutta lisäisi silti töitä tekevien verotusta.
Miten se lisäisi työssäkäyvien verotusta, jos se olisi vain byrokratiaton minimitoimeentulon korvike? Siksikö, että byrokratian pyörittäjät siirtyisivat työttömiksi? Toisaalta pyörittäjien palkat ovat niin matalia, että lienevät kansantaloudessa nettosaajia joka tapauksessa.
Ja miksi menisi töihin, no siksi että haluaa vähän enemmänkin kuin minimitoimeentulon. Onhan nytkin kelle tahansa töissäkäyvälle mahdollista hypätä pois oravanpyörästä tuilla elelemään. Sen sijaan nykyisessä systeemissä ei voi tuilla elelijä oikein mennä pätkätöihin, vaikka niitä olisikin tarjolla. Miksi menisi töihin, kun se tietäisi että kuukausi tai puolitoista pitäisi tulla toimeen ilman mitään tuloja? Ja kun työt (työnantajien toivomuksesta) yhä enemmän ovat noita pätkäluonteisia, eikö olisi järkevää kehittää järjestelmä, joka mahdollistaa lyhyidenkin pätkien vastaanottamisen?
Voihan sitä itse kukin töissä käyvä tai käynyt miettiä, mikä olisi se summa, joka pitäisi maksaa, jotta mieluummin jättäisi töissä käymättä. Miettiä tämän erikseen eri elämänvaiheisiin, esim. ei olettaen, että on valmiiksi velaton omistusasunto jossa asua halvalla.