On tässä ollut kaikenlaista. Ja ensi viikolla pitäisi tehdä ruisleipää pakkaseen.
Mie luulen, että juuren saisi hyvästä, happamasta ruisleivästä. On vain niin vaikea sanoa, kauanko sen pitäisi antaa tekeytyä. Se on myös makuasia kuinka happamasta pitää.
Itselläni on ikivanha juuri puuastiassa, jota appeni taikinaksi kutsui (siis sitä astiaa). Kun hommasin uuden tiinun, aloitin taikinan teon vanhassa astiassa ja kaadoin sen uuteen, jossa alustin. Niin sain juuren uuteen astiaan. Toki pakkasessahan juuri säilyy, jos esim. käyttää muoviastiaa.
Onko kukaan kokeillut niitä valmiita ruisleipäaineksia, joissa on mukana hapate? Niistä olen joskus tehnyt "hätäkärsyä" ohjeen mukaan. Luulisin, että niistä saisi juurenkin alkuun pidemmällä käymisprosessilla.
Olen oppinut leivänteon appiukoltani ja 27,5 vuotta on perheemme leivässä pysynyt. Onnistumisien ja epäonnistumisien kirjo on laaja ja johtuu monista erinäisistä seikoista. Yksi tärkeä onnistumistekijä on hyvät jauhot. Niissäkin on eroja. Täällä saa ostaa savitaipalelaisia Tienhaaran myllyn jauhoja. Ne on parhaita. Meillä oli pitkään omia hyviä rukiita. Nyt on turvauduttu tuttujen viljelijöiden rukiisiin.