Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajuttuja II  (Luettu 27669 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Paikalla Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 27509
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #135 : 22.11.09 - klo:09:18 »
Kylmäsavustettu lohi on kala-namien aatelia!
...
Suppilovahverot ovat alkaneet kasvaa uudelleen näiden leutojen säiden ansiosta. Kuulema oikein runsaastikin.
No minulla on niitä sekä pakastettuina, että kuivattuina.

Niimpä tein eilen jauheliha-sienipihvit suppiloista.

                      700 gr naudan jauhelihaa
                       n. 200 gr sulatettuja vahveroita hienoksi hakattuna
                        2 munaa
                        2 dl karkeita korppujauhoja
                        2 rkl vehnäjauhoja
                        2 tl suola
                        puoli pussia sipulikeittoa
                        kämmenkupillinen hienonnettua lipstikkaa
                        mustapippuria muutama kierros myllystä
                        n.1-2 dl kylmää vettä.

                       Veteen suolat, mausteet, munat ja jauhot. Sekoita.
                       Lisää liha ja sienet. Vaivaa vaikka vatkaimen taikinakoukuilla.

                       Peitä astia ja pidä jääkaapissa pari tuntia. Muotoile sitten mieleisiäsi
                       pihvejä tai pullia. Paista voi-öljyssä. Lisää 2 tölkkiä kasviskermaa ja
                       hauduta puoli tuntia.

                      Perunamuusi+lisäkkeet        (tavallinen jauheliharuoka, mutta nami) :023:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #136 : 22.11.09 - klo:21:10 »
Tein kalakeiton kylmäsavustetusta lohesta, porkkanoita ja sipulia. Ei lainkaan perunaa. Keitin liemi ja yksi purkki kevyt rasvasekoitetta. Hyvältä tuo maistui.
Loput pakkaseen, ettei kyllästy kolmena päivänä samaan sapuskaan. Odotellaan jääkantta talvikalastukseen.
Kevyt sininen lenkki alkuviikon herkutteluun. On se kylmänäkin gourmetta. Jäänyt varmaankin lapsuudesta
harvinaisuuden vuoksi hyväksi mauksi aistiin.

Paikalla Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 27509
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #137 : 23.11.09 - klo:08:24 »
Huomenta A.J. !

Että keittoon hölväsit kylmäsavulohta. En ole raaskinut kokeilla, sehän on arvotavaraa.
Mätiä olen laittanut joskus.
Kirjoitapa sitten saaliistasi kun jäille pääset. Taitaa jäidentulo tänä vuonna taas viipyä, ainakin täällä etelässä. Tulisipa edes lunta. Se vähä mitä oli meni kokonaan pois.
Vikiltä ollaan saatu muikkuja muutaamaan kertaan. Hän käy Päijänteellä muikkuverkoilla.
Lohta ostetaan, suolataan, paitetaan, keitetään ja haudutetaan. Kalaa syödään nyt paljon enemmän kuin noina rikkaina hirvilihan vuosina. Matin hirviporukka ei käy edes yrittämässä. Kun ei ole, niin ei ole. Peuran kyttäyshommia on luvassa. Ja jänis kun alkaa
hangella vipeltää, saa varoa metsäkoiraa ja miehiä!

Kuinka lukuhommat maittaa? Matti sai isänpäiväksi venäläisten tekemän kuvateoksen Mannerheimin vuosista Venäjällä. Minä luin sen ensin. Vähempi kiinnostava, paitsi vanhat valokuvat. Niissäkin on enimmäkseen venäläisiä sotaherroja. Kaikki kartakin on venäjänkielisiä. Muuten kaunis kirja.

                                                    :039:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Atanasia

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2189
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #138 : 23.11.09 - klo:09:52 »
Miekin laitan usein kylmäsavulohta kalakeittooni, antaa ihanan säväyksen, nam!
Herra armahda.

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #139 : 23.11.09 - klo:10:47 »
Kun ostaa koko fileen kylmäsavua, sitä ei leivän päällysteenä saa menemään kaikkea, niin loppu meillä usein laitetaan keittoon. Kuopiolainen savustamo on hieman edullisempi tekijä, kuin se tavallinen hinta. Tosin laadun kustannuksella. Ei aivan niin kiinteässä muodossa, on ilmeisesti ollut enemmän lämpöä käytössä.
Lukutouhussa menossa Veijo Meren, Suomen Marsalkka Mannerheim. Palautan tänään kirjastoon lukemani, Veikko Huovinen: Poikani kuolema.

Paikalla Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 27509
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #140 : 23.11.09 - klo:12:53 »
A.J.

Samat aiheet on meillä näköjään menossa. Meiltä palautettiin Huovisen Pojan kuolema viime viikolla kirjastoon. Minä en kyennyt sitä lukemaan. Matti luki. Veljeni kuolemasta on kyllä jo yli 8 v. Hänkin... :eusa_pray:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4929
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #141 : 13.12.09 - klo:13:31 »
Eilen tehtiin maukasta pupupaistia.  :109:
Mukailtiin vanhan Maku-lehden reseptiä.
Jänispapata
1 nyljetty jänis
voita
mustapitturia
2 isoa porkkanaa
4 sipulia
suolaa
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
vajaa desi puolukkasurvosta
lihalientä
1½ dl madeiraa
kermaa

Pilkoin jäniksen. Ruskistin palat voissa. Ladoin uunivuokaan suurehkojen porkkanapalojen, suppilovahverojen ja sipulilohkojen kera.
Lihalientä ja madeiraa sen verran, että lihoista peittyy noin kaksi kolmasosaa. Laitoin vuuan leivinuuniin, hyvään lämpöön.(Meillä ei ole leivinuunissa mittaria) Kääntelin lihoja useampaan otteeseen.
Kun lihat oli kypsiä, nostin ne pilkottavaksi ja samalla poistin luut. Suurustin liemen ja laitoin lihat takaisin vuokaan. Tarkistin maun. Tässä  vaiheessa voi lisätä suolaa ja muita mausteita maun mukaan. Lopuksi lorautin kermaa ja annoin kiehahtaa.

Hyvää on.  :icon_biggrin: 
Pyryharakka

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15902
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Riitan ruokajuttuja II
« Vastaus #142 : 13.12.09 - klo:13:59 »
Eilen tehtiin maukasta pupupaistia.  :109:
Mukailtiin vanhan Maku-lehden reseptiä.
Jänispapata
1 nyljetty jänis
voita
mustapitturia
2 isoa porkkanaa
4 sipulia
suolaa
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
vajaa desi puolukkasurvosta
lihalientä
1½ dl madeiraa
kermaa

Pilkoin jäniksen. Ruskistin palat voissa. Ladoin uunivuokaan suurehkojen porkkanapalojen, suppilovahverojen ja sipulilohkojen kera.
Lihalientä ja madeiraa sen verran, että lihoista peittyy noin kaksi kolmasosaa. Laitoin vuuan leivinuuniin, hyvään lämpöön.(Meillä ei ole leivinuunissa mittaria) Kääntelin lihoja useampaan otteeseen.
Kun lihat oli kypsiä, nostin ne pilkottavaksi ja samalla poistin luut. Suurustin liemen ja laitoin lihat takaisin vuokaan. Tarkistin maun. Tässä  vaiheessa voi lisätä suolaa ja muita mausteita maun mukaan. Lopuksi lorautin kermaa ja annoin kiehahtaa.

Hyvää on.  :icon_biggrin: 

Käykö tuo sama resepti citykaneille? Ne olisi hyvä syödä pois tuhoamasta puistoja ja hautausmaita. Ei ne Korkeasaaren pedotkaan niistä pahaa tykkää.

Siirrytää samalla osatoon III kun tämä täyttyi
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi