Ruokajuttua on perunanistutuskin, eikö? En ole ollenkaan asiantuntija, enkä tiedä mikä on oikea siemenperunan idätystapa. Anoppilassa oli puulaatikko tallineteisessä kai viikkokaupalla. Minulla on perunat itäneet jääkapissa itsestään. Keväiset perunapussit oli melkein iduilla jo kaupassa. Siirsin ne takkahuoneeseen vähän lämpimämpään. Nyt perunoissa on 20 cm pitkät varret ja lehdenalut. Aion tehdä pari penkkiä turpeeseen, ravistelen vain suurimmat juurakot pois , istutan potut varovasti ja peitän harsolla. Josko Juhannukseksi saisi uutta perunaa.
Peruna on sittenkin alkanut maistua paremmalta kuin pastat tai riisit, johtuneeko siitä että syömme nykyään paljon kalaa kun hirvenlihaa ei ole.
Laatu kyllä perunassa on tärkeä juttu. Pesemättömät muoviin pakkaamattomat ja suoraan viljelijän laarista kauppaan tuodut on parhaimmat. Mutta myös kalleimmat. Liian kalliita, sanoisin. Samoinhan kaikki peruselintarvikkeet:maito, leipä, juustot ja oikeastaan melkein kaikki
on entisiin aikoihin verraten hurjan hinnakkaita.
Kohta on korvasienten aika, ja hauenkudun. Korvasienet on herkkua, hauki ei niinkään. Kumpaakin pitää syödä harvoin. Sieniä on kyllä kuivatettunakin aina sen verran, että jos tulee tyhjä vuosi, on mistä ottaa
tarvittaessa. Sitten nokkospinaattia ja raparperipiirakkaa. Niistä se ruoka-kevät alkaa, ja edullista on. Elämäni olen elänyt puoliksi maalla
ja siksi oppinut käyttämään luonnon antimia.
Oikeita perunanidätysneuvoja tulevaisuuden varalle vastaanotetaan!