Kun olin ihan pieni, äiti ompeli minulle pussijoulukalenterin, jonka taskuihin hän itse piilotti yllätyksiä. Muistan jotain kolmevuotiaana saaneeni paperinuken ja sen vaatteita eri päiville jaettuna. Kouluikäisenä kavereilla oli suklaakalenterit, mutta minulla suunnattoman tylsät Lähetysseuran adventtikalenterit monena vuonna. Serkkupoika esitteli yhtenä vuonna sulkaakalenterinsa luukkuja, joiden takana oli Sisu-pastilleja. Oli ahneuksissaan syönyt suklaat ja tullut sitten katumapäälle, ettei ole joulukuun aamuina mitään kivaa odotettavissa ja korjasi tilanteen pastilleilla.

Meillä joulun ruokapuoli oli varmaan sekoitusta vanhempien lapsuudesta ja äidin opistoajoilta, oppilasajan jälkeen hän sisarensa kanssa jäi sinne keittiölle töihin. Vaaleat ja tummat piparkakut ja joulutortut tehtiin alusta asti itse. Suolakalaa oli myös, mitä nyt isä oli kalastanut. Sekä kinkkua ja laatikoita että perunoita ja karjalanpaistia. Sekametelisoppaa jälkiruoaksi. Rosollia.
Meidän äiti uuvutti itsensä joululahjoilla. Viikkokaupalla hän ompeli itse yökaudet työpäivien ja harrastusiltojen jälkeen joululahjoja tuttaville ja hoitolapsilleen, myös kaikille entisille. Ne hän jaksoi vielä paketoida kauniisti, oman perheen lahjat enää jotenkuten kietaistuna paperiin.
Kuusen haimme isän kanssa metsästä, ja joka joulu löytyi kaikkia edellisiä kauniimpi kuusi. Kunnes löysimme sen kaikkien kuusiemme upeimman.... Silloin oli paksulti lunta metsässä ja liikuimme suksilla. Joka kerran minulta tarttui sauva ainakin yhden kerran johonkin risuun ja irtosi kädestä. Alamäessä pelotti väistellä puita. Luulen, että isä oli jo sulan maan aikaan valinnut kuusen, mutta kierrätti minua metsässä muuten vain, jotta tunsin itseni tärkeäksi. Kuusen kaadettuamme lämmittelimme mummolassa, jossa saattoi olla tarjolla tädin kaupungista tuomia mandariineja, nyt aikuisena arvelen hänen ostaneen niitä "salaattihedelmien" laarista, koska olivat usein osittain
pehmenneitä.
Ennen joulua oli kaikenlaisia pikkujouluja niin omissa kuin äidinkin harrastuksissa tai seurakunnan tai pankin perhejoulujuhlia. Niissä oli puuroa ja soppaa ja pipareita, ja pukki toi lapsille pienet lahjapaketit. Kerran muistan jonkin vakuutusyhtiön järjestämän lasten joulujuhlan, jossa voitin pääpalkinnon jossain kilpailussa, jossa kilpailtiin jotenkin liikkumalla - minä, jonka liikuntanumero oli 7!
Koulussa laulettiin joululauluja ja pidettiin luokan pikkujouluja ja valmisteltiin esityksiä joulujuhlaan. Joulujuhla ja joulukirkko olivat viimeisinä koulupäivinä, kirkkoon käveltiin parijonossa parhaimpiimme pukeutuneina ja joulujuhla oli vain koululaisille, ei siellä koskaan ollut vanhempia. Ja jos joku vanhempi tuli, niin sitä pidettiin vähän nolona asiana. Mummolan kyläkoulun joulujuhlaan sitten osallistuikin koko kylä, ja kylästä kotoisin olevat kirkonkylälle muuttaneet perheineen. Kauneimmat joululaulut olemme käyneet alusta asti laulamassa. Ei siis ole ihme, että osaan nykyisin ne ulkoa; tytär ihmetteli tänä vuonna, miten onnistun laulamaan kaikki ilman sanoja.
Kirkonkylän kauppiaitten järjestämä joulunavaus oli tapaus. Siellä joulupukki jakoi lapsille karkkia, oli ilotulitus ja Osuuspankille sytytettiin jouluvalot. Menimme paikalle potkukelkoilla, päässä häntähattu (eli turkislakki, jossa oli ketunhäntä - korvasi luitellessa kypärän) Nykymittapuun mukaan köyhät, mutta maaseudulla 70-luvulla aivan ihanat: erivärisiä hehkulamppuja ketjussa Osuuspankin katoksen reunassa. Bauhaus möi tänä syksynä semmoisia, melkein ostin itselleni.

Nostalgiasyistä.