Kirjoittaja Aihe: Kodistani  (Luettu 4899 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Kodistani
« Vastaus #15 : 15.01.11 - klo:07:25 »
Isäni oli kotoisin Sortavalasta. En ole koskaan kuullut hänen halunneen takaisin Karjaleen tai Karjalan palauttamista. Äidistään ja Laatokasta hän kyllä on tehnyt haikeat laulut. Olen ajatellut syyksi sitä, että isällä oli vaikea lapsuus ja hän lähti itse Karjalasta.
Tilanne on ihan erilainen evakoilla, joiden oli pakko lähteä, ja joilta vietiin koti.
Pyryharakka

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16863
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kodistani
« Vastaus #16 : 15.01.11 - klo:10:02 »
Isäni oli kotoisin Sortavalasta. En ole koskaan kuullut hänen halunneen takaisin Karjaleen tai Karjalan palauttamista. Äidistään ja Laatokasta hän kyllä on tehnyt haikeat laulut. Olen ajatellut syyksi sitä, että isällä oli vaikea lapsuus ja hän lähti itse Karjalasta.
Tilanne on ihan erilainen evakoilla, joiden oli pakko lähteä, ja joilta vietiin koti.

Minun isäni isoisä oli kotoisin myös Sortavalasta maalaiskunnan puolelta eli vastarannalta Rantuen Tolvasenlahdelta. Hänkin aikoinaan lähti sieltä leivän perään päätyen Pietariin ja löytäen sieltä Nurmeksesta kotoisin olevan tytön vaimokseen. Näin kertoo kirkonkirjat. Kyseistä henkilöä en ole haastatellut, kun sattui kuolemaan noin 40v ennen kuin synnyin. Sukututkimiksessa selviää kaikkea. Isoäitini kertoi aina, että heillä oli kolme lasta. Kirkonkirjat kertovat niitä syntyneen kahdeksan, joista viisi oli kuiollut ennenkuin tämä perheen kuopus syntyi. Heidät vaiettiin kuoliaaksi.

Tuo toinen hassu asia on, että meilläkin puhutaan äideistämme mummoina, kun niin on lapsille toruttu tekemään. Vaaristakin puhuttiin vielä pari vuotta sitten, mutta hänen aikansa täällä loppui 92v iässä.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa maisakai

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 760
Vs: Kodistani
« Vastaus #17 : 15.01.11 - klo:11:18 »
Minunkin isäni on Sortavalan maalaiskunnasta, läheltä Ruskealan rajaa. Hänen sukuaan tutkiessani löysin monia mielenkiintoisia seikkoja, mm. sen tiedon, ettei isoisäni ollutkaan esikoinen vaan hänellä oli ollut isoveli sekä yksi lisäsisko. Kun siitä kerroin, osa iäkkäimmistä sukulaisista alkoi muistaa tarinoita Johanneksesta, joka aina halusi leikkiä hautajaisia... Lapsikuolleisuus oli siihen aikaan suuri ainakin Karjalassa.

Sain myös selville, että isoäitini olikin vuoden vanhempi kuin virkatodistuksessa mainittiin, mutta sitä ei ollut suostuttu korjaamaan hänen tultuaan eläkeikään. Pappi oli mummin rippikouluaikana tehnyt kohtalokkaan virheen kirkonkirjoihin, ja niitä ei ole muutteleminen! Nykyisin moinen virhe ei olisi mahdollinen.   

Karjalassa suvun vanhoilla mailla käyminen oli liikuttava kokemus, vaikka en ole siellä koskaan asunut ja puolet geeneistäni on muualta kuin Karjalasta. Juuret ovat ihmiselle tärkeitä.

Poissa Mörtti-57

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kodistani
« Vastaus #18 : 15.01.11 - klo:12:39 »
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa Jampe

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2205
Vs: Kodistani
« Vastaus #19 : 15.01.11 - klo:16:42 »
Lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli jonka luettuamme sanoin vaimolleni: "enkös minä ole tätä aina sanonut?"

Siinä puhuttiin köyhyyden periytymisestä. Jos lapsi näkee vanhemmiltaan mallit että elämään ja taloudenhoitoon ei suhtauduta kotona järkevästi ja vastuullisesti, niin se sosiaalinen malli periytyy myös lapseen ja hänkin alkaa suhtautua em. asioihin kuten vanhempansa. Tosiasiahan on, että ennen vanhaan  kouluja kävivät vain opiskelleiden vanhempien kakarat mutta nykyään on koulutuksen arvostus noussut kaikissa sosiaaliluokissa (jos sellaista nyt voi nykyään edes puhua). KOulutus ei nykyään enää takaakaan samaa sosiaalista nousumahdollisuutta kuin ennen jolloin työtä riitti kaikille jos vain halusi tehdä ja oppineita oli muutenkin vähemmän kilpailemasdsa työmarkkinoilla.  Toisaalta silloin arvostettiin pitkää uraakin ja nykyään taasen on ilmestynyt ns. "uraohjusten" sukupolvi jotka ei halua sitoutua mihinkään vaan hyppivät n. 5 vuoden välein työpaikasta toiseen.
Köyhyys on kaikesta huolimatta lisääntynyt, hyvä koulutus ei enää takaa mitään. Tämä on vähän mutua mutta maaseudulla ei mielestäni vieläkään arvosteta koulua smassa määrin kuin kaupunki-yhteisöissä.

Silti koulutus on ainoa mahdollisuus hankkia edellytykset hyvälle ja järkevälle tulevaisuudelle jos ei ole sattunut syntymään kultalusikka suussa. Mutta jos vanhemmat ainoastaan paasaavat lapsille että "kannattaa käydä nuorena kouluja" ja itse omalla esimerkillään näyttävät päinvastaista, niin kyllä pitää olla lähes luonnonlait ylittävä voima ja tsemppi nuorella joka lähtee raivaamaan tietään ylöspäin, opintolainojen ym. turvin mahdollisesti vielä työssä käyden opintojen ohella.  On hyvin luonnollista omaksua laiskojen vanhempien malli. Se on maailman huonoin saarna jossa sanotaan että "tee kuten minä sanon, mutta älä tee niinkuin minä teen!" Lapset siis perivät sosiaalisesti vanhemmiltaan tyhmyyden/järjettömyyden ja lyhytnäköisyyden. Ehkä kysymys on elämän asenteista ja arvoista.  Näkeehän sen jo hyvin nuorena lapsista ketkä esim. heittävät peruskoulun lekkeriksi eivätkä vielä 9:lläkään ole yhtään kiinostuneita omasta tulevaisuudestaan. Näin se vain valitettavasti on. Kotoa opitaan ja peritään asenteet.

Toinen on rahankäyttö ja suhtautuminen rahaan joka opitaan kotoa. Jos vanhemmat suunnittelevat talouttaan järkevästi ja pitkällä tähtäimellä niin kyllä hyvin suurella todennäköisyydellä myös lapset tekevät samoin. Usein kotona opetetaan varta vasiten järkevää talouden hoitoa, säästämistä ja vastuuta rahankäytön suhteen.  Esim. jotkut lapset alkavat säästää kesätöistään kun taas toiset hassaavat kaiken sitä mukaa menemään. Toinen panee ASP- tilille, toinen paasaa tuuleen.  Vanhemmilta opittua tämäkin. Vaikkeivät vanhemmat varsinaisesti opettaisi tällaista niin heidän arvot ja käytös siirtyy lapseen siten että lapset OMAKSUVAT sen. Toinen vanhempi esim. saatuaan perinnön omilta vanhemmiltaan, ostaa uuden auton kun taas toinen sijoittaa saman tai säästää. 20 vuoden päästä auton arvo =0 mutta sijoitus on mahdollisesti lisännyt varallisuutta tai ainakin pysynyt tallessa.  Joku ottaa asuntolainan jota lyhentää 500 kuukaudessa mutta toinen haluaa asua ylellisesti vuokralla keskustassa ja maksaa 900 kuussa vuokraa josta ei jää itselle mitään.  jne.

Kolmas puoli asiassa on sellaiset ihmiset joille on sattunut onnettomuuksia jonka takia he ovat pudonneet "rattailta" eli esim. yksinhuoltajat, jonkin sairauden kanssa kamppailevat tai jostain muusta syystä ovat tilanteessa jota eivät halua. Sitä varten on hyvä että yhteiskunnalla on olemassa suojaverkkoja. Niitä ihmisryhmiä en siis nyt tässä tarkoita vaan sellaisia joilla OLISI täydet mahdollisuudet mutta eivät käytä niitä vaan toimivat tyhmästi ja lyhytnäköisesti.

Kun olen miettinyt syitä tällaiseen että miksi ihminen toimii typerästi kun voisi tietää miten voisi viisaastikin toimia, niin en ole keksinyt oiken muuta isoa syytä kun ARVOTYHJIÖ, eli sellaiset ihmiset elävät jonkinmoisessa arvotyhjiössä. Ja kun ei ole arvoja niin ei ole päämääriäkään.  Jos taas ei ole päämääriä, ei ole voimia taistella niiden saavuttamiseksikaan. Niinpä ollaan ns. tuuliajolla. Mennään sinne mihinpäin sattuu virtaamaan.

Mutta valinta ei koskekaan yksin vanhempia vaan vaikuttaa voimakkaasti lapsiin. Niistä voi olla vaikea irrottautua ja mistä rakentaa arvot jos on joutunut kasvamaan arvotyhjiössä?  SElkeät arvot kotona ovat kalliit ja että ne myös välittyisivät lapselle niin siitä se saa elämäänsä sata kertaa paremmat eväät kui jos vanhemmat vain sanovat miten on hyvä ja itse toimivat toisin.

Ettei tule väärinkäsityksiä, niin lisään tähän vielä että vähilläkin rahoilla voi toimia sekä järkevästi että järjettömästi. Hampuusi laittaa sen päihteisiin ja näkee nälkää - vastuullinen yksinhuoltaja ostaa vähillä rahoilla lapselle vaatteita ja ruokaa.
Ja toisaalta; -monet rikkaat ne vasta arvotyhjiössä elävätkin. Varsin usein sellaiset jotka ovat syntyneet varakkaiksi. Liiassa yltäkylläisyydessä kasvaminenkin voi tuhota ihmisyyden rippeet.
« Viimeksi muokattu: 15.01.11 - klo:16:53 kirjoittanut Jampe »
Elämä on ihmisen parasta aikaa -Matti Nykänen-