Koulukuraattori Hanna Gråsten-Salonen; Koulusurmien kaltaiset uudet ongelmat ovat "nukkuneet" koulujen perusrakenteissa jo pitkään. Pelkkä toimintamallien muuttaminen ei kuitenkaan auta, vaan kouluissa on huutava pula ajasta sekä osaavista ihmisistä, jotka kuuntelevat nuoria.
En tiedä, milloin siirryttiin vaatimusyhteiskuntaan, jossa henkilökohtaisen vastuun ottamisen sijasta syytetään valtiota tai kuntia lasten huonosta kasvatuksesta. Tuntuu siltä, että kansalaiskeskustelussa etsitään ratkaisuja, jotka ovat kansalaisten henkilökohtaisen vastuun ulkopuolella: Milloin syyksi nostetaan se, ettei ole tarpeeksi rahaa tehdä sitä ja sitä? Tai milloin se, ettei kouluissa ole riittävästi oppilaiden paapojia? On erittäin helppoa syyttää muita kaikesta, muttei ottaa omaa vastuuta.
Olen itse käynyt oppikoulua 8 luokkaa (ensin keskikoulun 5 vuotta ja lukion 3 vuotta). Luokassamme oli 45 oppilasta. Tästä huolimatta kenellekään ei tullut mieleen ampua aseella muita oppilaita kuoliaaksi. Emme vihanneet ihmisiä emmekä ihmiskuntaa vaan halusimme elää. Tietysti tehtiin kaikenlaisia jippoja ja metkuja niinkuin nuorten poikien kuuluu tehdä, muttei kenellekään tullut mieleen ampua kavereita kuoliaaksi. Opimme koulussa varmasti yhtä paljon kuin nykyiset nuoret, ehkä enemmänkin.
Meillä oli kaikenlaisia harrastuksia. Jääkiekkoa pelattiin isoilla porukoilla talvella. Osallistuttiin hiihtokilpailuihin, laskettiin mäkeä, rakennettiin lumilinnoja, käytiin lomisotaa. Kesällä taas harrastettiin yleisurheilua. Ja melkein kaikki olivat partiossa. Retkeiltiin ja käytiin leireillä. Nyt täytyy olla urheiluseuran jäsen, että voi harrastaa liikuntaa. Tämän takia valtaosa nuorista on niin huonossa kunnossa, ettei heistä ole armeijaan. Eihän se ole ihmekään, kun äidit tuovat lapsensa autoilla kouluun ja odottavat pitkässä autojonossa viedäkseen lapset takaisin kotiin. Kun lapsi totutetaan pienestä alkaen liikkumattomuuteen, tulee hänestä terveydenhuollon hintava asiakas jo 40 vuoden iässä.
Kaiken tämän jorinan jälkeen peräänkuulutan vanhempien, nuoren ystävien ja opettajien vastuuta. Mutta ensisijassa vanhemmat vastaavat lastensa kasvatuksesta. Koulun tehtävänä on opettaa taitoja, tietoja, osaamista.
Meillä valitetaan sitä, ettei vanhemmilla ole aikaa lapsilleen. Tuo ei pidä paikkaansa. Jokaisella vanhemmalla pitää olla aikaa lapsille. Sohvalla makaamisen ja television katselun sijaan olisi järkevämpää keskustella lasten kanssa elämästä ja arvoista.
Se aika,jonka aikana vanhemmilla on vastuu lapsistaan, ei ole pitkä. Sen ajan voisi käyttää lasten kasvattamiseen, koska se aika ei enää koskaan palaa. Myöhemmin on enää turha valittaa, että miksei tullut mitään tehdyksi.