Kirjoittaja Aihe: Kotikokki III  (Luettu 13383 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25125
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #30 : 27.04.18 - klo:10:31 »
Kokeilen mitä härkäpavuista voi valmistaa. Katsoin hiukan reseptiä netistä, mutta 'sävelsin' loput.

Näin tein:

Liotin 3 dl härkäpapuja yli yö, ja mikrotin 15 min.

Kuorin ( Matti kuori,perunat ja porkkanat ) 8 perunaa ja kaksi porkkanaa.
Kuorin juurisellerin n. 150 gr
paloittelin yhden paprikan

Kaikki juurekset ja paprikat myllytin tikuiksi Moulinex-laitteella.

Yhdistin ja sekoittelin kaiken ensin isosssa kulhossa ja lisäilin oliiviöljyä.
Kaadoin voideltuun uunivuokaan.

Sekoitin n.3,5 dl laktoositonta kermaan rosmariinia, mustapippuria, suolaa ja emmental-raastetta
kun ei ollut tuorejuustoa joka oli reseptin ohje.
Kaadoin kasvisten päälle ja paistoin laatikon uunissa 200 asteessa tunnin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Viisveisaaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5880
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #31 : 27.04.18 - klo:19:36 »
Kokeilen mitä härkäpavuista voi valmistaa. Katsoin hiukan reseptiä netistä, mutta 'sävelsin' loput.

Näin tein:

Liotin 3 dl härkäpapuja yli yö, ja mikrotin 15 min.

Kuorin ( Matti kuori,perunat ja porkkanat ) 8 perunaa ja kaksi porkkanaa.
Kuorin juurisellerin n. 150 gr
paloittelin yhden paprikan

Kaikki juurekset ja paprikat myllytin tikuiksi Moulinex-laitteella.

Yhdistin ja sekoittelin kaiken ensin isosssa kulhossa ja lisäilin oliiviöljyä.
Kaadoin voideltuun uunivuokaan.

Sekoitin n.3,5 dl laktoositonta kermaan rosmariinia, mustapippuria, suolaa ja emmental-raastetta
kun ei ollut tuorejuustoa joka oli reseptin ohje.
Kaadoin kasvisten päälle ja paistoin laatikon uunissa 200 asteessa tunnin.

Aika vaikee, voisiko Riitta mummeli laitta joskus poikamiehelle, siis ikuiselle poikamiehelle reseptin, vaikka kalasta, siis osaan kalastaa, mutta esimerkiksi kalakeitto, ei oo koskaan, niinku Ätelyni tekemä.

Jotenkin, vaan ei onnistu.

Öö siis yksinkertaisen.
Tänään tää SIIS sana tulee useasti, kun oletan, että tänne paljon skrivaneena kaikki osaa jo tietää mun ajatuksetkin, mut siis niinku, jos ei ole ajatuksenlukeva, niin siksi SiIIS.
Avaruusolentojen tutkija.
Ufologi.

Poissa Viisveisaaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5880
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #32 : 27.04.18 - klo:19:49 »
Aika vaikee, voisiko Riitta mummeli laitta joskus poikamiehelle, siis ikuiselle poikamiehelle reseptin, vaikka kalasta, siis osaan kalastaa, mutta esimerkiksi kalakeitto, ei oo koskaan, niinku Ätelyni tekemä.

Jotenkin, vaan ei onnistu.

Öö siis yksinkertaisen.
Tänään tää SIIS sana tulee useasti, kun oletan, että tänne paljon skrivaneena kaikki osaa jo tietää mun ajatuksetkin, mut siis niinku, jos ei ole ajatuksenlukeva, niin siksi SiIIS.

Johtuukohan toi kummallinen outo kieltenoppisen taito mulla, 7-8 mitä viimaksi mietin, niin tosta empatiasta?

Nyt pamisen taas stadinslangia, vaikka en ole ollut kuin kuukauden täällä.
Pystyn melkein erottamaan nuorisosta, toi on kalliosta toi larusta, toi punavuoresta, jotenkin vivahteet jää mieleen ja empatialla, niihin sitten kun ottaa kantaa, niin kohta ei ihmiset osaa eroittaa onko maalta, vai ei.

Tuli vaan mieleen, mutta ei toi oo auttanut kokkauksessa, vaikka kuinka rakkaudella mietin mutsini tekemää kalakeittoa, niin ei se multa koskaan onnaa, vaikka kuinka yritän.
Mrr.

Faija vainaa jolta perinyt kalastusinnon oli Kampelan savustamisen mestari.
Jos kampeloita olisi niin paljon, kuin mun nuoruudessani ja faija niitä savustaisi ja myisi, niin hän olisi multimiljönääri, niin suussa sulavia ja maukkaita ne oli.

Ehkä toi hyvä ruoka nuoruudessa on tehnyt musta tälläisen osaltaan.

Avaruusolentojen tutkija.
Ufologi.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25125
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #33 : 27.04.18 - klo:20:21 »
Kalakeitto kokonaisesta lahnasta tai hauesta tai lohesta alkaa siitä, että kala pannaan kiehuvaan veteen isoon kattilaan kokonaisena tai puolitettuna. Veteen lisätään maustepippureita, tillin varsia, 1 sipuli ( saa olla kuorimattakin, sillä liemi siivilöidään ). Keitetään vain 5 minuuttia.

Kala otetaan liemestä lautaselle tms. jäähtymään.

Liemi siivilöidään ja siihen lisätään lohkotut perunat, porkkanat joita keitetään n. 15 minuuttia.

Sillä aikaa kalasta otetaan lihat ( älä polta sormia ) ja ne lisätään kattilaan kiehumaan siksi aikaa että kaikki ainekset ovat kypsyneet.

Lopuksi vielä 2 dl kermaa, hiukan valkopippuria ja paljon tillisilppua. Maista vielä suola ja lisää jos siltä tuntuu.Voita palanen.

Äitini laittoi aina keittämisvaiheessa ruisleipä-palan pinnalle joksikin aikaa ja kauhoi sen sitten pois. Se on se ' äidin maku'.

Tämä on perinteinen kalakeitto
...

 Mausteiksi sopii myös muutkin pippuri, esim. sitruunapippuri. Fenkolia käytetään, minä en.
...
Tätä tekstiä tulee reseptiin jos selittää työtavat.
...
Luettelo mitä tarvitaan:

kala  . 800 gr ( suolistettuna ja huuhdottuna mutta ruotoineen, evineen ja nahkoineen )

1,2 ltr vettä
2 dl kermaa ( valmiiseen keittoon, kuumenna )
tilliä ( varret käytä ensin, latvat silppua valmiiseen keittoon )
suolaa ( maun mukaan )

6-8 perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli tai pätkä purjoa
6-8 maustepippuria
hiukan valkopippuria
hiukan sitruunapippuria
paljon tilliä
voita ( lopuksi yht-aikaa kerman kanssa )
ruisleipä-pala ( ennen kun perunat ym ovat kypsät . Varo keittämästä mujuksi )

...
Juju on kokonainen kala, kaupan fileitä ei tule makua.

Ruisleipää, voita, niin tääs  siul on hyvä keitto !
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Viisveisaaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5880
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #34 : 27.04.18 - klo:21:47 »
Kalakeitto kokonaisesta lahnasta tai hauesta tai lohesta alkaa siitä, että kala pannaan kiehuvaan veteen isoon kattilaan kokonaisena tai puolitettuna. Veteen lisätään maustepippureita, tillin varsia, 1 sipuli ( saa olla kuorimattakin, sillä liemi siivilöidään ). Keitetään vain 5 minuuttia.

Kala otetaan liemestä lautaselle tms. jäähtymään.

Liemi siivilöidään ja siihen lisätään lohkotut perunat, porkkanat joita keitetään n. 15 minuuttia.

Sillä aikaa kalasta otetaan lihat ( älä polta sormia ) ja ne lisätään kattilaan kiehumaan siksi aikaa että kaikki ainekset ovat kypsyneet.

Lopuksi vielä 2 dl kermaa, hiukan valkopippuria ja paljon tillisilppua. Maista vielä suola ja lisää jos siltä tuntuu.Voita palanen.

Äitini laittoi aina keittämisvaiheessa ruisleipä-palan pinnalle joksikin aikaa ja kauhoi sen sitten pois. Se on se ' äidin maku'.

Tämä on perinteinen kalakeitto
...

 Mausteiksi sopii myös muutkin pippuri, esim. sitruunapippuri. Fenkolia käytetään, minä en.
...
Tätä tekstiä tulee reseptiin jos selittää työtavat.
...
Luettelo mitä tarvitaan:

kala  . 800 gr ( suolistettuna ja huuhdottuna mutta ruotoineen, evineen ja nahkoineen )

1,2 ltr vettä
2 dl kermaa ( valmiiseen keittoon, kuumenna )
tilliä ( varret käytä ensin, latvat silppua valmiiseen keittoon )
suolaa ( maun mukaan )

6-8 perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli tai pätkä purjoa
6-8 maustepippuria
hiukan valkopippuria
hiukan sitruunapippuria
paljon tilliä
voita ( lopuksi yht-aikaa kerman kanssa )
ruisleipä-pala ( ennen kun perunat ym ovat kypsät . Varo keittämästä mujuksi )

...
Juju on kokonainen kala, kaupan fileitä ei tule makua.

Ruisleipää, voita, niin tääs  siul on hyvä keitto !

Taidelaji.

Einsteinin suhteellisuusteoriakin helpompi ymmärtää tai messun kulku, mutta iso kiitos koetan ton reseptien mukaan joskus.

Riitta mummu on paras.
Avaruusolentojen tutkija.
Ufologi.

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1321
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #35 : 27.04.18 - klo:22:25 »
Moi Femsjungare! Kokkaamisen Aa ja Öö on se, et ekaks otetaan 1/2kg voita ja litra kemaa...
Kokatessa niinku skrivatessaki jeesaa ku ottaa snadisti aperitiivii, inspiraatio iskee just sillo.
Pääasia on ettei mee hutut ja tutsit sekasi?
R-m hyvä ohje varmaan, mut yritin heittää kevennyksen, mun huonolla maula se vamaan meni katajaan.

Poissa Viisveisaaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5880
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #36 : 27.04.18 - klo:22:53 »
 :eusa_clap: :eusa_clap: :icon_eek: :icon_rolleyes:
Moi Femsjungare! Kokkaamisen Aa ja Öö on se, et ekaks otetaan 1/2kg voita ja litra kemaa...
Kokatessa niinku skrivatessaki jeesaa ku ottaa snadisti aperitiivii, inspiraatio iskee just sillo.
Pääasia on ettei mee hutut ja tutsit sekasi?
R-m hyvä ohje varmaan, mut yritin heittää kevennyksen, mun huonolla maula se vamaan meni katajaan.
Avaruusolentojen tutkija.
Ufologi.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25125
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #37 : 21.05.18 - klo:13:17 »
Matti valmisti grillissä marinoimani broilerin rintaleikkeet, sellaiset ohuet jotka kypsyvät varmasti sisältäkin 20 min.
Matti valmistaa lähes aina salaatin, niin nytkin, mutta minä lisäsin siihen yhden avokadon lohkoina, niin tuli 'ruokaisempaa'.

Keitin curry-siisin  joka paahdoin siemenleipää jolle valmistin persiljavoin.
Helppo , kesäinen ja nopea ruoka. Olimakoisaa sitruunaveden kanssa.

Jälkiruokana oli sulatettuja pakastemansikoita ja hiukan vaniljajugurttia.

Grilli on mainio. Ei tule käryt ja hajut sisälle. Etenkin kala on kiva laittaa ulkona.
Iso halstari on usein pelissä, niin tänäänkin.

     Syöminen on elämänmittainen välttämättömyys:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25125
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #38 : 23.05.18 - klo:12:17 »
Linkitin aiemmin tämän reseptin jossa luvattiin onnistuminen taatusti:

https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005685698.html

Nyt olen tehnyt testi-vanukkaan, ja hyvää tuli vaikka olin unohtanut kondensoidin maidon oston. Sekoittelin punaisesta maidosta ja kermasta ja sokerista ja käytin sitä.

Niin namia, että eilisen vuokallisen jämät Matti söi tänään aamiaiseksi.
Pakastekirsikoita en Prismasta löytänyt. Käytin purkillisen coctail-kirsikoita ja puoli tölk. persikan kuutioita.

Vinkki: Brie-juusto on syytä viipaloida mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25125
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #39 : 20.06.18 - klo:10:06 »
 Jos on muuta ohjelmaa päiväksi on ruoanlaitosta päästävä helposti ja nopeasti.
Vaihtoehtoja ovat ulkona syöminen, einesvalmisteiden käyttö ja tuunaaminen tai grillistä ostetut. Tänään on grilli- broilerinkoipien ja nuudelin vuoro ja lisäksi kreikkalainen salaatti.

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Viisveisaaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5880
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #40 : 20.06.18 - klo:19:11 »

Huonosti menee, kun en osaa edes valmiiksi marinoituja lihoja kaasugrillissä paistaa.

Onneksi on LIDL in amerikan barbeque kastiketta ja se on niin tosi makeaa, että mokaukset unohtuu.

Grillaus se vasta on taitolaji.

Kalaa olen opettelemassa tekemässä ns, liekitettynä siis lähellä avotulta ja siinä kyseteltynä.
Oikeasti opin jo nuorena, että kalliolle lähelle nuotiota kun laittaa kalan, niin kallio kuumanee ja kala kypsyy herkulliseksi sesti.
Avaruusolentojen tutkija.
Ufologi.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25125
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #41 : 30.06.18 - klo:14:28 »
Grillissä kokkaaminen on taitolaji. Yleensä miehet osaavat sen, lihaa jos laitetaan.

Matti tänään kypsensi taas muikut halstarissa. Savua sai niihin mauksi lepänlastuista.

Minä sillä aikaa valmistin lohipasteijat kypsästä savulohesta ja voitaikinasta.

Illaksi keitän suurustetun kanakeiton grilliboilerin tähteistä. Vähän spagettia ja pakasteherneitä ja paprikaa joukkoon, ja ripaus maizena-suurustetta. Mausteet maun mukaan viimeisenä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25125
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #42 : 03.07.18 - klo:15:19 »
Panimme pakastinarkun sulamaan. Se on ollut tapana ennen kuin alamme mansikoita pakastaa.

Päivän uutisiin oli otettu vertailu mansikan litra- ja laatikkohinnoista eri puolella maata.

Miksihän rannikkokaupungeissa, Helsingissä, Porvoossa, Kotkassa ja Kokkolassa ovat kalliimpia, etenkin Helsingissä. Menekki- vai logistiikka-asian takia.
...
Lähden kuivailemaan arkun sisäpintoja, kohta koko homma on valmis. Aikaa kului n. 20 min. Kuumalla vesikattilalla ja hiustekuivaajalla oli ' sormensa pelissä'.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25125
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #43 : 04.07.18 - klo:17:34 »
Markkinoilta en ostanut mitään, en edes kuivahedelmiä. Hallista Vuoriselta sen sijaan
sain edullista possua kolmella eri tavalla.

Nyt porsaankielet ovat kiehumassa vahvassa suolavedessä jossa mausteina sipulia, laakerinlehtia, maustepippuria. Pari tuntia vielä ja sitten jäähdytän ne keitinliemeen jonka ensin siivilöin.
Saan niistä sekä leikkelettä että perunoille lisuketta piparjuurikastikkeella.
Kielen kilohinta on 4.80  :023:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4321
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #44 : 04.07.18 - klo:20:01 »

Nyt porsaankielet ovat kiehumassa vahvassa suolavedessä jossa mausteina sipulia, laakerinlehtia, maustepippuria. Pari tuntia vielä ja sitten jäähdytän ne keitinliemeen jonka ensin siivilöin.
Saan niistä sekä leikkelettä että perunoille lisuketta piparjuurikastikkeella.
Kielen kilohinta on 4.80  :023:

Ihan tulee vesi kielelle.
Täällä ei milloinkaan ole kieltä tarjolla. Sitä saa vain hirvijahdin aikaan tai kun tuttavat teurastaa lampaita. Viime viikonloppuna toiki saatiin Kuresaaressa possunkieltä tapaksissa.  :039:
Pyryharakka