Kirjoittaja Aihe: Mitä körttiseuroissa tapahtuu?  (Luettu 1807 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Marre

 • Körttiläisyyden jäljillä
 • Viestejä: 2
Mitä körttiseuroissa tapahtuu?
« : 02.05.09 - klo:21:28 »
Tätä foorumia olen lueskellut pidempään, mutta nyt tuli ajankohtaiseksi rekisteröityä, kun halusin näinkin käytännönläheisen kysymyksen esittää. En ole eläissäni ollut minkäänmoisissa seuroissa saati körtti sellaisissa. Täällä päin ei moisia kovin usein olekaan, mutta ensiviikolla sellaiset noiden aluesivujen seurakalenterin mukaan olisi. Jos vielä onnistun jollain tavalla selvittämään ajan ja paikan (päivämäärää ja kaupunginosaa tarkemmin), niin ajattelin itseni paikalle raahata lueskeltuani tässä talven tätä foorumia, Siionin virsiä ja Hengellistä kuukauslehteä ja kiinnostuttuani asiasta yhä enemmän. Mutta mitä minun pitäisi tietää etukäteen (siis muuta kuin se kellonaika ja paikka)?

Poissa jude

 • vaivatulla mielellä
 • Viestejä: 576
Mitä körttiseuroissa tapahtuu?
« Vastaus #1 : 02.05.09 - klo:21:46 »
Tervetuloa, Marre!

Körttiseuroissa on perinteisesti melko samanlainen rakenne. Veisataan virsiä, ja niiden välissä voi olla lyhyitä, usein vapaamuotoisia puheita. Periaatteessa kuka tahansa voi puhua, ihan juuri siitä mitä mieleen tulee toisille jaettavaksi, mutta käytännössä usein muutamia puhujia on järjestäjä pyytänyt varmuuden vuoksi edeltä käsin. Keskivertoseuroissa veisataan 5-6 virttä, joista viimeinen on usein iltavirsi tai muu päätösvirsi (Herraa hyvää kiittäkää, Kiitos karitsa kuollut, Nyt päättyy kokouksemme, tms.).

Myös virren saa kuka vain valita ja aloittaa, tai jos ei itse halua, niin voi sanoa ääneen virren numeron (esim. "kuuskytseitsemän") ja joku toinen sen sitten aloittaa. Jos joku aloittaa virren suoraan sanomatta numeroa, joku yleensä sanoo numeron jossain sopivassa säevälissä. Myös Siionin virsien takaa löytyvä hakemisto on avuksi. Vanhalle kokoelmalle (1-261) ja lisävihkolle (262-314) on omat hakemistonsa.

Muistaa tai osata ei oikeastaan tarvitse mitään. Joskus puheet ovat hyviä, joskus ne eivät tunnu koskettavan. Virret usein tulevat lähemmäs kuin joskus hyvinkin omakohtaiset muistelot puheissa. Körttiseuroissa toimija ei ole niinkään seurakansa kuin Kristus.

terveisin
jude
kaappiteologi, julkikörtti

Poissa Mauno

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 704
Mitä körttiseuroissa tapahtuu?
« Vastaus #2 : 02.05.09 - klo:21:49 »
Hei!

Meillä on kanssa huomenna seurat täällä Lahdessa! Pekka Heinolasta tulee sinne puhumaan. Illan alussa hän soitti ja halusi varmistaa kaksi asiaa huomisista Lahden seuroista: kellonajan ja paikan!

Jos Pekka pärjää noilla tiedoilla puhujana, niin kyllä niillä tiedoilla alkuun pääsee Marrekin!

Asu vapaa (mutta toivottava), tukan nutturan muotoa ei ole määritelty (voi heilua myös valtoimenaan!), ei tarvitse valmistautua sanomaan eikä vastaamaan mitään (jos joku kyselee tai sanoo, niin oletettavasti / toivottavasti helppoja juttuja), saa valinnan mukaan veisata tai kuunnella veisuuta, jos rahaa on kolehtiin tai kahviin - se vastaanotetaan (minullakaan ei aina ole). Sanan nälkään ei körttiseuroissa aina tule vuoden tarvetta kerralla, mutta joskus joku lohduttava ja voimaannuttava sana - minullekin!

pohdiskelee Mauno

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 26697
Mitä körttiseuroissa tapahtuu?
« Vastaus #3 : 03.05.09 - klo:08:05 »
Körttiseurat alkavat kahvittelulla. On kirjapöytä ja arpajaiset.
Näin meillä Lahdessa.

Meno on rauhallisen leppoisaa. Ketään ei käännytetä, kaadeta puheilla tai
tönäisemällä. Ilmassa on vilpittömyyttä. Olet niinkuin olet.

Joku puhuja on riipaissut kyyneliin asti, joku haukotuttanut. Korkeasti oppineet ovat jakaneet tiedoistaan. Mieluista on ollut kuunnella puheita omilta rakkailta papeilta tai maallikoilta . Yhtälailla kyllä vieraileviltakin.

Muutamaan ihmiseen on tullut tutustuttuakin, muutamaan foorumilaiseenkin.
Tällä iällä se on hienoa kun tulee liikuttua enää kovin vähän muualla kuin suvun parissa.

Herättäjäjuhlia odotellessa!
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa vaivattu sielu

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 612
Mitä körttiseuroissa tapahtuu?
« Vastaus #4 : 03.05.09 - klo:18:00 »
Körttiseuroihin tultaessa ei toivoteta rauhaa, kuten vapaissa suunnissa tai Jumalan terve, kuten kirkon herätysliikkeistä laestadiolaisuudessa. Terve, saattaa joku sanoa toivottaaksensa sinut ystävien joukoon. Körttiseuroissa ei myöskään kysellä esimerkiksi, oletko uskomassa, tunnetko Jeesusta, haluaisitko tulla uskoon tai haluatko antaa elämäsi Jeesukselle. Körtit nimittäin ajattelevat uskon syntyvän Jumalan aikaansaamana. En ole liioin havainnut körteillä olevan "uskonmittaria" ja taivaan valtakunnan avaimia. Itkeäkin saa eikä se aiheuta jonkun henkilön ryntäämistä luoksesi kyselläkseen murheesi syyttä ja/tai kaupittellakseen uskoa. Seuroista lähdetään iloisesti moikkaamalla. Näin ainakin meillä päin Suomea.
Murtunutta ruokoa hän ei muserra, lampun hiipuvaa liekkiä hän ei sammuta. Tinkimättä hän toteuttaa oikeuden.

Poissa Marre

 • Körttiläisyyden jäljillä
 • Viestejä: 2
Mitä körttiseuroissa tapahtuu?
« Vastaus #5 : 04.05.09 - klo:18:27 »
Kiitos kaikille vastauksista!

Onnistuin selvittämään niin kellonajan kuin paikankin, joten eiköhän minullakin loppuviikosta ole yksi omakohtainen kokemus seuroista  :)  Minä olen kotoisin sellaiselta kolkalta Suomea, että uskomassa olot ovat melkoista hepreaa ja muutenkaan en tuollaisiin vaikeisiin kysymyksiin osaisikaan vastata, joten hyvä, että sellaisia ei kukaan kysykään. Liikuttumaan olen yleensä mistään kovin huono, mutta käsittääkseni sitäkään ei vaadita. Tukka täytyy kyllä laittaa nutturalle tai vähintään poninhännälle, jää muuten peijahainen aina silmälasinsankojen rakosiin kiinni ja katkeilee ikävästi.

Poissa Pirska

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 6624
 • Vihaaja
Mitä körttiseuroissa tapahtuu?
« Vastaus #6 : 04.05.09 - klo:21:09 »
Ensin kahvitellaan ja jutellaan mukavia. Sitten aletaan pikkuhiljaa kaivaa Siionin virsiä esiin ja valitaan sieltä aloitusvirsi. Sitten tulee lyhyt puhe, sitten virsi, puhe, virsi j.n.e. Puheet käyvät joskus kohti enemmän ja joskus vähemmän. Kahvipöydässä on rahakuppi, johon jokainen voi laittaa omatuntonsa mukaan sellaisen summan, kuin parhaaksi näkee.

Kenenkään pukeutumisia ja kampauksia ei kyylätä eikä kysytä, oletko uskomassa. Ei myöskään pidetä todistuspuheenvuoroja, onneksi. Joskus joku tyhmyyksissään haukkuu jotain toista herätysliikettä ottamatta huomioon, että paikalla voi olla kyseisen liikkeen (tai siihen sivuavan liikkeen) edustaja.
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.