Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Yleinen keskustelu / Vs: Klassinen musiikki,virret ja hengelliset laulut osa 10
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi tänään kello 19:24 »
John Dowland, Lachrimae:

https://www.youtube.com/watch?v=fZYzuIGDYGs

Hyvää yötä !
2
Yleinen keskustelu / Vs: Nyt 20
« Uusin viesti kirjoittanut Leena tänään kello 19:05 »
Nyt siileille iltapalaa.  Myös sille maalaisserkkuparille, joka poikkee yksitellen kaksitellen terassillani. 

Tänä kesänä ei ole ilmenteerannut niitä kulkijapoikia jotka rymistää kukkatelinettä rytisyttämällä minut tarjoilemaan niille pitkin yötä.  Vanhasta muistista on terassin ovipielissä lautaspino ja ruokaa valmiina.
3
Yleinen keskustelu / Vs: Sairauteni
« Uusin viesti kirjoittanut Leena tänään kello 18:56 »
Iloitsen puolestasi todel.  Kipu on hyvin rasittavaa.

Tämä on mysteeriluontoinen kipeytyminen, eli lähtee sieltä olkapään kiertäjäkalvosimesta ja sattuu pitkin käsivarren pikkusormen puolta jotka puutuu.   Siellä vissiin on joku hermo pinteessä tai sitten arvailen liikaa kun vihaan lääkäreitä tai siis niillä käymistä. Kai pitää vaivautua.  Salisylaatit, Treo aamiaiseksi ja Burana välipaloiksi, noin  pitkin päivää auttaa jonkun verran, ne kai laskee jos siellä on turvottelua.

Yks aamu heräsin nukkuneena käsivarteni päällä ja sehän riittikin. 
4
Seuratupa / Vs: Suuttumus vääräuskoista kohtaan
« Uusin viesti kirjoittanut Leena tänään kello 18:33 »
Lueskelin eilen Galatalaiskirjeen selitystä, ja se ehdoton varmuus oikeasta opista oli niin silmiinpistävää että päätin tulla hieman kommentoimaan. Yleensäkin Lutherin vakaumus opin suhteen on hyvin varma, hyvin selkeä ja painottava. Siinä vasta pelastusvarmuutta korostava usko! en ole sellaista tavannut missään muualla, mikä on samalla aika ironista, koska kirkollisen luterilaisuuden nykyään ei ajatella korostavan pelastusvarmuutta. Kirjassa oli käsitelty Paavalin sanoja Raamatussa: "jos joku julistaa teille evankeliumia, joka on vastoin sitä minkä me olemme teille julistaneet, olkoon kirottu!" Eikös tuo ole juuri sitä "minä ja Jumala" -asennetta.

Tässä ketjussa ei ole juteltu pelastusvarmuudesta, tiedän sen. Mutta jokaisella on asioita jotka ovat tärkeitä ja pyhiä, ja silloin vakaumuksessa on tiettyä varmuutta. Tietysti ymmärrän että hengelliset asiat perustuvat uskoon eikä näkemiseen, ja Jumalaa ei ole kukaan nähnyt. On asioita joita kannattaa kohdata pyhällä arkuudella. Mutta uskon että on myös asioita joita voi kohdata pyhällä varmuudella.

Suosittelen tuota Galatalaiskirjeen selitystä luettavaksi, sisältää mahtavia oivalluksia joista olisi paljon ammennettavaa tämänkin foorumin ketjuihin. Itselleni sen lukemisella on ihmeellisen rauhoittava vaikutus. En sano että unettava, mutta silti parhaimpia luettavia ennen nukkumaanmenoa.

Se on hieno, se galatalaiskirjeen kommentaari ja auttanut monia.  Jos joku törmää kirjaan Jansson&Lemmetyinen, Kun luostarin muurit murtuvat (Wenn Mauern fallen) löytää kuvauksen kahdesta Darmstadtin Evankelisiin Mariasisariin liittyneestä suomalaisesta, jotka kumpikin tahollaan alkoivat epäillä Mariasisarkunnan opinkappaleita. Riitta Lemmetyinen lainasi sen isänsä kirjahyllystä kotilomallaan, ja koki elämänsä tyrmistyksen ja huojennuksen.  Riitta ja Marianne alkoivat keskustella, vaikka se oli sisarten kesken ankarasti kiellettyä, ja huomasivat epäilleensä samoja oppeja.

Lutherin kirjasta lähti liikkeelle aika vyöry, nämä kaksi lähtivät opiskelemaan teologiaa ja tekivät gradunsa Mariasisarkunnan opinkappaleista.  He olivat toivoneet että kaikki olisi väärinkäsitystä, mutta Äiti Basilea Schlink ei väistynyt yhtään piirua, ja heidät erotettiin, tosin jääminen olisi ollut aika mahdotonta.  Tuo kirja on kevennetty, elämäkerralliseksi muokattu versio graduista.

Luin sen jälkeen kirpparilöytönä palasen Mutter Basilean omaelämäkertaa.

.................

Melkoinen osoitus siitä, kuinka kirkkonsa yhteydestä eristäytyvä pieni ryhmä kehittää omat oppinsa. Siinä ei pitkään kynä rapissut.

................

Mutta Mansipaanilta kysyisin mistä on lähtöisin ajatus, että EVL kirkko olisi tuossa pelastusvarmuusjutussa jotenkin out?  Se on aika lailla esillä reformaatiokirjallisuudessa, ja sen jälkeen ei ole juuri oppia tullut.   Itse kertaalleen kysyin tyhmiä,  kun kysyin mitä kirkko opettaa jostain, mikä minulle oli päivän kysymys eli joku ” johdatus”.  . Ei yhtään mitään.  Se ei ollut 1500- luvun kysymyksiä.  Pelastus ilman lain tekoja  oli Lutherin tärkein ongelma ja kyl se on tänään suurin kysymykseni sentään.
5
Yleinen keskustelu / Vs: Tänään 70
« Uusin viesti kirjoittanut 1944 tänään kello 18:24 »
Ei onnistunut pyhätyönä  :017: yksi asennus kuin osittain. Eilen oli vähän samanlainen tilanne. Olen päättänyt siirtyä yksinkertaisempiin hommin  so puiden pienimiseen.
6
Yleinen keskustelu / Vs: Tämä vai tämä 118.
« Uusin viesti kirjoittanut 1944 tänään kello 18:21 »
Ketsuppi

Ketju vai vaijeri?
7
Seuratupa / Vs: Tyhmiä kysymyksiä
« Uusin viesti kirjoittanut Leena tänään kello 18:00 »
Harmi etten kirjoittanut paikkoja ylös. Ei ne mitään maata mullistavia ollut, mutta selvästi erilailla ymmärrettyjä. En ole lukenut rinnaikain erikielisiä,  kuin silloin kun Pirska laittoi niitä foorumiin. Asiat missä oli eroja eivät olleet tärkeitä, mutta selvästi erilailla ymmärrettyjä. Kuten sanoi kääntäminen sanojen monimerkityksiyyden tähden on erittäin haastavaa. Töissä me luetettiin tärkeät paperit aina äidinkielisellä mokien välttämiseksi.

Yritä palauttaa mieleen.  Tykkäsin itsekin niistä Pirskan monikielisyyksistä, löytyisikö niistä? 

...................

Käännösten ikä suhteessa käytetyn kielen ikään vaikuttaa myös siis, miten vanha ruotsinnos on käsissä.  Minulla tai meillä himas oli paitsi se ut englanniksi, myös UT nykyenglanniksi. Pitää kysyä, onko ne vielä.  Vanhukset tyhjensi ensin kirjahyllyt äitini astman takia ja sitten vintin, jotta perikunta pääsee vähällä.  Kauniisti ajateltu mutta ne taisi tyhjentää jotain, mitä olisin säästänyt halukkaasti. 

Yksillä herättäjäjuhlilla tuli iltapuhetta teetä juotaessa mm siitä, mikä ero saattaa olla näillä kahdella: Elää Jumalan pojan uskossa vs uskoen Jumalan poikaan.  Se uskossa on enemmän tuonut mieleen tilan, niin kuin kuumeessa tai nuhassa, naimisissa.  Kun taas uskoen vaikuttaa ulkokohtaisemmalta.  Näissä oli iloa siitä erikielisten lukemisesta. Bibeln minulla vielä on. Jossain.

....................

Itse kysymys taisi ohittua, ja se oli hyvä kysymys.  Arvelen että aina on helpompi palvoa jotain konkreettista kuin Jumalaa edes lihaksitulleena kun siitä on aikaa.... ja oli niin eri kulttuurista....  ja kuitenkin Raamattu kai välittää tiedon kuten mikä muu kirjallisuus, kuinka tämän sanoisi.  Mutta äärettömän kaunista kieltä se on monin paikoin. 


Voi sitä silti tehdä ihmiskokeen  ja katsoa miten lukeminen vaikuttaa.  Se kuolettava kirjain taisi kylläkin merkitä lain kirjainta.  Ei niin, etteikö juuri Raamatussa johonkin homojen kivittämiskäskyyn jämähtäminen kertoisi enemmän lukijasta kuin luetusta, ja tietty ihmettelen semmoisen velvottavuutta yli jonkin rakkauden kaksoiskäskyn.  Sitten taas joku naisen pappisvirkaan kaatui kyllä minulla tuohon Juniaan. 

Onhan UT:ssa yksistään eri aikaan kirjoitettuja kirjeitä, ja Efesolaiskirjettä lukiessa ihmettelee voiko se edes olla samasta kynästä, kuin Roomalaiskirjeen helppo ja selkeä teksti, mutta se ei tainnut olla
The topic. 

".........

Eli mielestäni kyllä, Raamattu saattaa joskus merkitä enemmän kuin sisältönsä.
8
Yleinen keskustelu / Vs: Musiikkia 17
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi tänään kello 15:01 »
Tämäkin on samaa maata, vaikka on uudempaa:

https://www.youtube.com/watch?v=nwqP_yoszCE

9
Yleinen keskustelu / Vs: Nyt 20
« Uusin viesti kirjoittanut vn tänään kello 13:50 »
Aamupäivällä tuli käytyä kotimökillä oleskelemassa.
Nyt piisaa kisojen katselua monelta kanavalta päällekkäin...valitsemisen vaikeus.
Iltasella kun sää hiukan viilenee taidan taas lähteä pyöräilemään, ehkä kaupungin
rantareiteille asti. Siitä tulee vakiolenkkiäni vähän pidempi ja pitkäkestoisempi.
Täytyy ottaa pieni juomapullo ja lenkkilakua mukaan, ja tankata ennen lähtöä.
10
Yleinen keskustelu / Vs: Tämä vai tämä 118.
« Uusin viesti kirjoittanut seppos tänään kello 13:42 »
Tomaattikeitto

tomaattipyree vai ketsuppi
Sivuja: [1] 2 3 ... 10