Körttifoorumi

Keskustelu => Seuratupa => Aiheen aloitti: Sanna - 12.04.05 - klo:15:57

Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Sanna - 12.04.05 - klo:15:57
Päätin tehdä uskonnon lopputyöni kyseisestä aiheesta, ja haluaisin liittää siihen ihmisten mielipiteitä siitä. Eutanasiahan tarkoittaa siis armokuolemaa, eli annetaan vakavasti sairaan ihmisen kuolla, kun hän itse niin pyytää, tai toivoa ei enää ole. Eutanasiaa on kahdenlaista. Joko hoito keskeytetään, kun siitä ei enää olisi mitään apua, ja keskitytään vaan potilaan kivun lievittämiseen, eli annetaan saattohoitoa. Toinen tapa taas on antaa esim. vaikeasti halvaantuneelle ihmiselle myrkkyä, niin että hän saa kuolla "kunniallisesti". Eutanasiaa ei saa tehdä ilman henkilön lupaa, ja ainakin tämä toiseksi mainittu on laitonta Suomessa. Haluaisin kuulla seuraavia mielipiteitänne aiheesta:

1. Miksi hyväksyt/et hyväksy eutanasiaa?
2. Pitäisikö eutanasia laillistaa Suomessakin?
3. Onko ihmisellä oikeus päättää oma kuolinaikansa?
4. Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia aiheesta?

Loppuun pieni vetoomus; älkää kirjoittako romaania, mahdollisimman tiivistetty vastaus riittää. En kopioi kenenkään tekstiä suoraan lopputyöhöni, saatan vain yleisesti mainita ihmisten mielipiteistä, ja kerron kyllä "lähteeksi" körttifoorumin. Jos aihe lähtee elämään omaa elämäänsä, niin laittakaa ensin selkeä vastaus noihin ylempiin, ja vasta sitten niitä omia kommentteja.

Minä kiitän ja kumarran. :]
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Sanneli - 12.04.05 - klo:16:35
Aktiivista eutanasiaa en missään tapauksessa, passiivista siinä tapauksessa että parantuminen on mahdotonta ja joutuisi vaikka elämään koneissa tai syömään solumyrkkyjä koko loppuelämänsä, joka ei muutenkaan olisi pitkä.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Henri - 12.04.05 - klo:18:51
Äänestin vastoin parempaa tietoa. Eutanasiasta on aina tullut ensimmäisenä mieleen juuri tuo aktiivinen eutanasia.

1. En hyväksy aktiivista eutanasiaa, koska sehän on murhaamista, vaikka sitä jotenkin kierosti armomurhaksi sanotaankin

2. Ei pitäisi. Suomen laki kieltää murhaamisen

3. Ei ole. Eikö Raamatussakin kielletä itsemurha? Se on se iso Herra kenen näistä asioista kuuluu päättää.

4. Ei onneksi ole.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: m.k - 12.04.05 - klo:19:02
Kyllä joissakin tapauksissa. Jos on vuositolkulla maannut koomassa, eikä ole toivoakaan parantumisesta, niin onko järkeä pitää kasvista hengissä? Se on raskasta kaikille. Sukulaisillekin helpotus, kun voi joskus jatkaa elämää. Esim. juuri nyt on ollut puhetta siitä amerikkalaisesta naisesta. Yli 10 vuotta maannut koomassa sairaalassa, niin tuskin enää herää mihinkään. Siinä on sukulaisilla jo raskasta ihan tarpeeksi, kun sairastaa vakavasti, ja sitten ei edes saa kuolla rauhassa vaan pidetään keinotekoisesti hengissä. Onko se edes elämää? Epäilenpä.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Kristian - 12.04.05 - klo:19:54
1. Hyväksyn eutanasian tietyssä tilanteessa. Se tilanne on juuri tuollainen nimimerkin m.k. mainitsema tilanne, jossa se amerikkalainen nainenkin oli. Myös on syytä huomata, että eutanasia tuo yhteiskunnalle huomattavia säätöjä, kun sellaista parantumattomasti sairasta henkilöä, joka ei voi tehdä mitään, vaan makaa vaikkapa koomassa, elämä lopetetaan. Se on varmaankin myös helpotus omaisille. Sellaista eutanasiaa en hyväksy, jos joku fyysisesti täysin terve henkilö tulisi lääkärille sanomaan, että "tapa mut, mä en jaksa enää, ku mä olen niin masentunut."

2. Eutanasia pitäisi laillistaa, mutta hyvin tiukoissa rajoissa ja lakiin tulisi saada tarkat lääketieteelliset määritelmät sille, milloin sitä saa käyttää, ettei sitä käytettäisi liian herkästi.

3. Ei minusta. Jumala päättää milloin ihmisen pitää kuolla, mutta jos kuolema on väistämätön, sen nopeuttaminen tietyillä lääketieteellisillä perusteilla on minusta sallittua, mutta Jumala on kaiken takana. Hän varmasti parantaa ihmisen ennenkuin eutanasia tehdään, jos Hän haluaa ko. ihmisen elävän.

4.Ei ole.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Jaakkoopuukkoo - 13.04.05 - klo:08:35
Laitoinpa mututuntumalla kyllä-vastauksen... Jos on parantumattomasti sairas ja kärsii suurista kivuista... Jotenkin ajattelisi, että olisi parempi, että sellainen ihminen saisi kuolla jotenkin valvotuissa olosuhteissa ja sellaisen henkilön toimesta, jolle se tehtävä kuuluu. Jos vaikkapa sellainen henkilö pyytää jotain läheistään lopettamaan elämänsä, tilannehan on helvetillinen, toimisi ko. henkilö miten tahansa. Vaikka toisaalta olenkin sitä mieltä, että ihmisen elämästä päätettäessä inhimillinen kärsimys on lopulta pieni ja häviävä peruste millekään toimenpiteille. Vaikea kysymys.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Sanneli - 13.04.05 - klo:14:42
Lainaus käyttäjältä: "Kristian"
Sellaista eutanasiaa en hyväksy, jos joku fyysisesti täysin terve henkilö tulisi lääkärille sanomaan, että "tapa mut, mä en jaksa enää, ku mä olen niin masentunut."
Niissäkin maissa, joissa aktiivinen eutanasia on laillista (esim. Alankomaat) tapaus tutkitaan juurta jaksain ja aktiivista eutanasiaa ei todellakaan saa kevyin perustein, pitää olla tosiaan parantumattomasti sairas ja muutenkin huonokuntoinen.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: -JuuSo-P- - 13.04.05 - klo:19:23
Tuossa olen samaa mieltä, siis että taustat tulee tutkia ja syyt selvittää tarkoin...
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Sanneli - 14.04.05 - klo:15:46
Lainaus käyttäjältä: "-JuuSo-P-"
Tuossa olen samaa mieltä, siis että taustat tulee tutkia ja syyt selvittää tarkoin...
Samaa mieltä? Se on laki, anteeksi vain, ei mielipide.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Sanneli - 14.04.05 - klo:15:48
Lainaus käyttäjältä: "Jaakkoopuukkoo"
Jos vaikkapa sellainen henkilö pyytää jotain läheistään lopettamaan elämänsä, tilannehan on helvetillinen, toimisi ko. henkilö miten tahansa.
Avustettu itsemurha onkin kaikkialla laiton ja lääkkeitä tähän tarkoitukseen on myös erittäin vaikeaa saada.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: mannaryyni - 14.04.05 - klo:18:21
Alankomaissahan aktiivinen eutanasia menee siten, että on ainakin kahden lääkärin mielipide, että sen saa suorittaa ja sitten käväistään oikeudessa, koska se on "laitonta" mutta siitä ei tule yhtään mitään rangaistusta...


1.Hyväksyn eutanasian tietyssä tilanteessa, varsinkin jos henkilö on maannut sen 10 vuotta koomassa. Ja toisaalta aktiivisenkin eutanasian, koska jos ihmisellä on NIIN kovat kivut ja tuskat, ettei eläminen onnistu ja niitä ei pystytä helpottamaan. Tai vaikka se sairaus, jossa iho irtoaa pienestäkin kosketuksesta.

2.Pitäisi, tiukoissa rajoissa. Ei ihan mihin tahansa "jalka katkesi ja ura loppui, tahdon armokuoleman" hömppään.

3.Hmm. En tiedä. Toisaalta ei, mutta toisaalta... Jos on tuo ihon irtoamissairaus niin ei kai sitä tarvitse 80-vuotiaaksi elää, jos koko ajan sairastaa...

4.Ei. Onneksi.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Jaakkoopuukkoo - 15.04.05 - klo:08:26
Lainaus käyttäjältä: "Eliza"
Lainaus käyttäjältä: "Jaakkoopuukkoo"
Jos vaikkapa sellainen henkilö pyytää jotain läheistään lopettamaan elämänsä, tilannehan on helvetillinen, toimisi ko. henkilö miten tahansa.
Avustettu itsemurha onkin kaikkialla laiton ja lääkkeitä tähän tarkoitukseen on myös erittäin vaikeaa saada.


Kyllähän sitä ihmisen aina hengiltä saa. Ja laittomuudesta en puhunut mitään. Tuntuu vain jotenkin käsittämättömältä, että jos henkilö on tuomittu kuolemaan ja kärsimään pitkästi tuskia ennen sitä, ettei sitä kärsimystä saa lyhentää, jos ko. henkilö sitä vaatii.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: myyräpartio - 15.04.05 - klo:11:00
Lainaus käyttäjältä: "Henri"

3. Ei ole. Eikö Raamatussakin kielletä itsemurha? Se on se iso Herra kenen näistä asioista kuuluu päättää.


Ensiksi vähän offtopikkia. Kumpiko on itsekkäämpää, itsemurha vai se, että pyytää jotain toista elämään vasten tahtoaan? Tätä voinee jokainen miettiä.

Ja eutanasian laillistaminen Suomessakin olisi ihan hyvä juttu. Tapauskohtaista harkintaa tulisi käyttää mutta sopivassa määrin. Jos asian käsittely oikeudessa tai jossain vastaavassa elimessä kestäisi vuosia, voidaan ajatus laillisesta eutanasiasta heittää jo nyt roskakoriin.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Kauhanen T - 18.04.05 - klo:18:10
Lainaus käyttäjältä: "Henri"
Eikö Raamatussakin kielletä itsemurha? Se on se iso Herra kenen näistä asioista kuuluu päättää.


Itsemurhaa käsittelevät mm. seuraavat raamatunkohdat:

1. Sam. 31:4-5 (ja vähän toisin sanoin 1. Aik. 10:4-5)
Silloin Saul käski aseenkantajaansa: "Tartu miekkaasi ja lävistä minut! Muuten nuo ympärileikkaamattomat tulevat ja lävistävät minut ja häpäisevät minut." Mutta kun aseenkantaja ei uskaltanut sitä tehdä, Saul otti itse miekan ja heittäytyi siihen. Nähdessään Saulin kuolleen myös aseenkantaja heittäytyi miekkaansa ja seurasi Saulia kuolemaan.

2. Sam. 17:23
Mutta kun Ahitofel näki, ettei hänen neuvoaan noudatettu, hän satuloi aasin ja palasi kotiin omaan kaupunkiinsa. Annettuaan määräykset talonsa asioista hän hirttäytyi. Näin hän kuoli, ja hänet haudattiin isänsä hautaan.

Matt. 27:5
Silloin Juudas paiskasi rahat temppeliin, meni pois ja hirttäytyi.

Kuolinapua annetaan tässä kohdassa:

Tuom. 9:52-54
Abimelek ryhtyi valtaamaan tornia ja tuli aivan sen juurelle sytyttääkseen oven palamaan. Silloin muuan nainen pudotti hänen päähänsä jauhinkiven, ja hänen kallonsa murtui. Hädissään Abimelek huusi aseenkantajansa luokseen ja sanoi hänelle: "Vedä miekkasi esiin ja surmaa minut. Muuten minusta sanotaan: 'Nainen tappoi hänet.'" Aseenkantaja pisti Abimelekin miekallaan kuoliaaksi.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Jaakkoopuukkoo - 19.04.05 - klo:08:38
Tuleeko tästä päätellä, että eutanasia pitäisi sallia ainoastaan, jos henkilö on naisen koomaan saattama?  :D  Raamattu on hauska kirja, mutta vielä jännempiä on ihmiset, jotka sitä lukee.
Otsikko: Re: Eutanasia
Kirjoitti: iiwi - 25.04.05 - klo:20:10
Jaahas, jos vaikkapa tähän nyt vastataan :)

1. Miksi hyväksyt/et hyväksy eutanasiaa?
Vastasin "Riippuu tapauksesta" kun arvelin että tässä on ajateltu myös sitä että annetaan vanhan ihmisen kuolla. Vedän kyllä tähän rajan, sillä on eri asia pitää ihminen väkisin hengissä kuin se että tappaa ihmisen. Joskus pitää vain hyväksyä kuolema ja unohtaa ajatus ikuisesta nuoruudesta ja elämästä.

2. Pitäisikö eutanasia laillistaa Suomessakin?

Ei missään tapauksessa aktiivista eutanasiaa. Kuolema korjaa kyllä. Pitäisi tosin keskittyä esim. kivunhoitoon sekä hyväksyä se että myös kuolema on osa elämää.

3. Onko ihmisellä oikeus päättää oma kuolinaikansa?

Kukaan ei siihen kuitenkaan pysty


4. Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia aiheesta?

No, sanotaanko että "tiedän mistä puhun". Olen ollut jonkun verran töissä vanhusten puolella laitoksissa ja muuten. Välillä sydäntä riipii se että hoidetaan niin hyvin että ihmiselle ei anneta mahdollisuutta kuolla. Olen iloinen siitä että välillä uskalletaan tehdä saattohoitopäätöksiä sellaisen ihmisen kohdalla, josta näkee että kuolema on lähellä. Tämä on vähän niinkuin kehittyneen lääketieteen toinen puoli. Välillä pelottaa ajatella kuinka itselle sitten vanhuudessa käy, kun on kaikki sairaudet hoidettu niin samperin hyvin että joutuu kuolemaan ihan vaan vanhuuteen sitten lopulta.
Vielä heitän sellaisen ajatuksen joka entisestään avartaa eutanasian käsitystä. Mitä tehdä vanhukselle joka ei enää pysty kunnolla nielemään ja tätä kautta saamaan tarpeeksi ravintoa? Täytyykö silloin laittaa vanhus tippaan ja pidentää näin elinaikaa? Nykyään tällä tavalla ei toimita. Ihan hyvä näin.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: myyräpartio - 25.04.05 - klo:23:10
Keksinkin tässä juuri, että koska minulle ei anneta suoneen ravintoliuosta, kun en jaksa enää niellä, käsken syväjäädyttää itseni ja nousen siten neljännellä vuosituhannella synteettisten elinten avulla hallitsemaan maailmaa.
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Jari L - 03.06.05 - klo:18:50
en hyväksy armomurhaa....
sillä Jumalalla on vain oikeus päättää elämästä..
Vaikka ihminen ois kuinka sairas, niin Jumala voi parantaa..
sillä Jumalalle ei mikään ole mahdotonta...sanoo sana
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: myyräpartio - 04.06.05 - klo:18:41
Lainaus
3. Onko ihmisellä oikeus päättää oma kuolinaikansa?

Kukaan ei siihen kuitenkaan pysty


kylläpä muuten pystyy, oletko seurannut itsemurhatilastoja?
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Sanneli - 20.06.05 - klo:12:40
Hmm. Aihe tulee piakkoin itselleni ajankohtaiseksi, sillä olen luultavasti menossa aivoleikkaukseen ja jos jokin menee pieleen, haluanko olla loppuikäni koneissa vai passiivista eutanasiaa (leikkaus on kyllä kuulemma vallan helppo). En kyllä itse pelkää kuolemaa, mutta meiltä on jo yksi lapsi kuollut ja entäs ystäväni sitten :?:
Otsikko: Eutanasia
Kirjoitti: Sanna - 20.06.05 - klo:22:28
Kiitoksia kaikille vastanneille, kouluthan ovat loppuneet jo (onneksi) aikoja sitten, ja lopputyökin tuli palautettua. Lopputulos oli opettajan mukaan kiitettävä! :] Mutta keskustelu jatkukoon, onhan eutanasia kuitenkin vakavuudestaan huolimatta aika mielenkiintoinen aihe.