Körttifoorumi

Keskustelu => Seuratupa => Aiheen aloitti: PekkaV - 23.04.07 - klo:22:11

Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: PekkaV - 23.04.07 - klo:22:11
Lauma ja risti


Ristinmerkki

Isä on järki, Poika elinvoima, Pyhä Henki yhdistää ja leikkaa edelliset. PH erottaa sukupolvet itsenäiseen elämään. Risteyskohdassa kaikki kolme ovat lujasti yhtä kuin korren ”kasvukohta”, vai mikä se paksunnos on. PH:n vaakasuora on avara maailma.


Lauma

Isä on lauman keskellä, Poika on kellokas, Pyhä Henki on Paimenena varmistamassa, ettei kukaan jää jälkeen.
Isä luo turvan, Poika ottaa vastaan ensimmäisenä todellisuuden iskut, PH pitää lauman koossa.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Pena - 24.04.07 - klo:07:19
Lampaiden paimentamisesta tiedän sen verran, että lauman keskellä on vain lampaita. Kärjessä taitaa kulkea pässi. Paimenella on usein kaksi erilaista koiraa, toinen suojelee pedoilta ja toinen pitää lauman koossa ja ajaa sen paimenen määräämään suuntaan.

Luonnostelisin tältä pohjalta: Isä tietää laitumet ja neuvoo tien. Poika voittaa viholliset. Henki huolehtii lauman pysymisestä koossa ja suunnassa.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Pena - 27.04.07 - klo:07:53
Minun on vaikea ymmärtää ristiä kolminaisuuden symboliksi. Kolmiolla tai kolmikannallahan sitä yleensä kuvataan. Ihmisen sielun kolmitahoisuutta voisi määritellä vaikka luonto-mieli-henki tai tunne-tieto-tahto -kolmikoilla. Jumalan kolminaisuus ei taida asettua ihan tähän kuvioon. Yritetään kuitenkin. Luojalla ja luonnolla on tietysti yhteys, samoin Hengellä ja ihmisen hengellisyydellä. Ihmisen mielellä olisi näin edessään Jeesus, lihaksi tullut Sana.

Siunauksessa liitetään Jeesukseen armo, Isään rakkaus ja Henkeen osallisuus.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: PekkaV - 27.04.07 - klo:15:29
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Minun on vaikea ymmärtää ristiä kolminaisuuden symboliksi.


Ai jaa, minä taas en ole muuta osannut ajatellakaan. Siinähän sanotaan samalla kun ristinmerkki tehdään: Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen - niin, että yläpään suunnassa lausutaan...kyllähän te tiedätte! En ymmärrä, mitä ymmärtämistä siinä on, selvässä asiassa. Kauempaa olet, Pena, hakenut tuon kolmion, jostakin teologiaoppaasta?
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Pena - 27.04.07 - klo:21:52
Tasasivuinen kolmio, jonka sisällä näkyy yleensä Jumalan kaikkinäkevä silmä, on paljon käytetty kolminaisuuden symboli. Risti on Kristuksen kuoleman ja sen kautta saadun pelastuksen merkki eikä kuvaa Isää ja Henkeä, vaikka ristittäessä kaikki kolme Jumalan persoonaa mainitaankin.
Näin olen ymmärtänyt. Henkeä kuvataan kyyhkysenä. Isän kuvaaminen kielletään, joskus näkee heprean JHWH -kirjaimet esittämässä häntä.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: seppos - 27.04.07 - klo:22:08
Anteeksi, mutta minun on matalakirkollisena vaikea yhtyä keskusteluun symboleista. En osaa arvostaa niitä, enkä löydä mikä rooll niillä on parannuksen teossa tai pelastuksessa. Tämä on henkilökohtainen ongelmani. Voisiko joku yrittää selvittää sitä puolta minulle eli mihin niitä tarvitaan?
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: PekkaV - 28.04.07 - klo:11:10
Samoin kuin juutalaiset eivät syö sianlihaa, koska he elivät historiassa aikaa, jolloin trikiinit uhkasivat; samoin tehdessämme ristinmerkin ilmennämme ikiaikaista totuutta, jonka softa on isän ylemmyys, pojan alemmuus ja hengen, so. naisen, voima.
Kaikki on vertausta. Kirkkorakennus on symboli. Alttarivaatteiden värit symboloivat. Täällä näemme arvoituksen tavoin, siellä kasvoista kasvoihin, sanoo syyrakki.
Symbolit ovat merkkejä. Ne yhdistävät antaen joukolle siteen yhteenkuuluvaisuuden lujittamiseksi.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Hanna - 28.04.07 - klo:15:39
Tuo ristinmerkin tekeminen on janna juttu...Olen havainnoinut et jopa jotkut luterilaisessa kirkossa tekevat sita. Itse en sita kuitenkaan "omakseni" tunne ja siispa en sita ole myoskaan katolilaisissa tai ortodoksisessa kirkossa tehnyt. Toki en myoskaan halveksi niita jotka sen tuntevat omakseen. Tosin jos haluaa olla niinkuin kunnon katolilaiset ja tehda ristinmerkin joka kirkon ohittaessa, voi kaupunkien keskustoissa esim. ratikassa liikkuessa olla kiiretta :lol:

Sivuhuomautuksena naista symbolien eroista. Katolilaiset tekevat ristinmerkin vasemmalta oikealle ja kaikki sormet yhdessa ja ortodoksit oikealta vasemmalle ja vain peukalo etu- ja keskisormi yhdessa. Niin ja ortodoksisessa kirkossa ei muuten sais istua silleen jalka toisen paalla, kuulin itse Igumenia Marinalta, on joku vanha saanto jota kaikki ortodoksitkaan ei valttamatta tieda.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: vaivainen mato - 28.04.07 - klo:16:39
Minua on aina oudoksuttanut tuo ristinmerkkien teko. Tapa on kuulema lähtöisin Lutherilta. Luther sanookin:'Luettuasi iltarukouksesi, siunaa itsesi ristinmerkillä ja sitten kiireesti nukkumaan'.
Voisiko joku valaista asiasta enemmän.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Johannes - 28.04.07 - klo:19:24
Itse tykkään symboleista. Ne auttavat omaa rukouselämää. Tärkeää on kuitenkin, etteivät ne ole itsetarkoitus. Esimerkkinä voin sanoa, että kirkossakäyminen ei tunnu miltään monissa kaupunkien kirkoissa, jotka ovat niin kamalan pelkistettyjä. Itse kaipaan visuaalisia elämyksiä ja ihailen niin kotitkuntaani kuin monia muitakin pikkukuntia, joissa kirkko on kylän keskus ja meilläkin kirkontorni näkyy pitkälle joka suuntaan.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: mies valaan vatsasta - 28.04.07 - klo:20:13
Mitähän Ruotsalainen olisi sanonut ristinmerkin teosta? Olisi varmaan pitänyt sitä ulkoisena hurskasteluna, josta ihminen rakentaa istelleen Kristusta. Vähän kuin näkyvää polvillaan rukoilemista.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: mt - 28.04.07 - klo:20:52
Lainaus käyttäjältä: "seppos"
Anteeksi, mutta minun on matalakirkollisena vaikea yhtyä keskusteluun symboleista. En osaa arvostaa niitä, enkä löydä mikä rooll niillä on parannuksen teossa tai pelastuksessa. Tämä on henkilökohtainen ongelmani. Voisiko joku yrittää selvittää sitä puolta minulle eli mihin niitä tarvitaan?

Onpa erittäin hyvä kysymys, eli siis tavattoman vaikea, mutta kiinnostava. Voisit ehkä lähteä purkamaan sitä niin, että konstruoit mielessäsi yhteisön, yhteiskunnan tai yhteiskunnallisen toimituksen, jossa ei olisi symboleita. Tai josta symbolit yhtäkkiä karsittaisiin pois. En lähde asiaa esimerkein konkretisoimaan, jotta en rajoittaisi aatoksesi singahtelua.
Itsekin pohdiskelen par'aikaa samantyyppisiä asioita.

Mt
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Pena - 28.04.07 - klo:21:04
Sanat ja niistä muodostuva kieli ovat myös symboleita. Kuvallisia merkkejä, ilmeitä ja eleitä voi myös pitää kielenä, jolla ilmaistaan asioita. Samalla tavalla kuin joskus puhuu itsekseen, vaikkapa ristinmerkin voi tehdä yksin itseään varten.

Paavo taisi potkia persauksille niitä, jotka pitivät julkisia polvirukouksia hurskaudellaan kerskuakseen. Yksinään hän saattoi hyvinkin rukoilla polvillaan tai maassa rähmällään. Kuka senkin tietäisi?

Satmanin tulkinta ristinmerkistä on kiinnostava. Onko se oman ajattelun tulos vai jostain opittu?
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: vaivainen mato - 28.04.07 - klo:22:12
Kirkkoherramme kertoi muutama viikko sitten: ' Puhdasoppisuuden aikana poistettiin myös luterilaisuudesta kaikki ristinmerkit, musiikki, messu ym. Jumalanpalvelus pelkistettiin hyvin yksinkertaisekai. Nyt on palattu takaisin Lutherin aikaan. otettu käytöön messu, ristinmerkit ym.
Me ihmiset pidämme tätä uutta käytäntöä Rooman kirkon syliin menemisenä, vaikka se on Lutherin aikaista Jumalanpalveluskäytäntöä.
hyvä musiikki elävöittää Jumalanpalvelusta.
Tämä asia tuli mieleeni, kun olin koiruuksien kanssa iltalenkillä.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: PekkaV - 28.04.07 - klo:22:58
Lainaus käyttäjältä: "satman"
...tehdessämme ristinmerkin ilmennämme ikiaikaista totuutta, jonka softa on isän ylemmyys, pojan alemmuus ja hengen, so. naisen, voima.
 


Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Satmanin tulkinta ristinmerkistä on kiinnostava. Onko se oman ajattelun tulos vai jostain opittu?


Oman. Ajattelin näinä tasa-arvon aikoina, että Isä, Poika ja Pyhä Henki – käsitteessä ei toteudu kiintiöperiaate. Siksi oivalsin ristin poikkipuun, siis Pyhän hengen tarkoittavan naista. Nainenhan on sanan positiivisessa mielessä usein poikkiteloin isä-poika – akseliin nähden. Toisekseen horisontin ja vertikaalin yhtymäkohta on oleellinen. Katse kiinnittyy siihen. Se on keskipiste. Se tuo muassaan rauhan ja levon. Sukupuolten erilaisuuden luoma jännite on kaiken alku ja tulevaisuus.
Vaakasuora-nainen – pystysuora-mies on myös linjassa nainen-maa – mies-taivas – näkemyksen kanssa.
Totuudet ovat niin yksinkertaisia, että ne on vaikea hyväksyä.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Pena - 29.04.07 - klo:08:12
Mielenkiintoista! Aikanani selitin itselleni egyptiläistä ankh-symbolia tuohon tapaan. (Jossakin väitettiin sen kuvaavan sandaalin hihnoja.) Tätä elämää tarkoittavaa hieroglyfiä käytetään yhä koptilaisessa kirkossa ns silmukkaristinä. Primitiivisessä kuvasymboliikassa (esim. pikkulapsilla) pystysuora on miehinen ja ympyrä naisellinen kuva. Silmukkaristissä renkaan ja pystysuoran kohtaamisesta lähtee vaakasuora vasemmalle ja oikealle. Näinhän elämä syntyy miehen ja naisen yhtymisessä.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: PekkaV - 29.04.07 - klo:08:47
Nämähän ovat kaksiulotteisia.
Kolmi- ja neliulotteisuus lineaarisuuden ohella ja lisäksi tarjoavat lisää purtavaa.
Ristin, meille Pyhän, banalisointi on arveluttavaa. Mutta mitäpä ihminen uteliaisuudelleen voi. Verhot ovat peittämässä ja avaajaa odottamassa.
Siksi Sepposen kysymys, jos oikein muistan, miten symbolit liittyvät pelastuksen asiaan, on aiheellinen. Olin vastaamassa suurin kirjaimin, että "armosta uskon kautta". Mt:n kirjoitus hillitsi kuitenkin lopullisesti aikeeni. Hän oli nimittäin ymmärtänyt kysymyksen.

Jatkaakseni - kun ensin kiitän sinua, Pena, komppaamisesta - ristin rakenteeseen liittyvää symbolitulkintaa on merkittävää kuinka vähän nainen ja mies kohtaavat niin kirjoittaakseni. Moniulotteisuuden tasoilla kuva muuttuu - oikeastaan täysin. Oleellista lienee kuitenkin kaksiulotteisuus.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Pena - 03.05.07 - klo:10:18
Ns Daavidin tähdestä olen joskus kuullut kolminaisuuteen liittyvän tulkinnan. Kuviohan muodostuu kahdesta tasasivuisesta kolmiosta. Kärki ylöspäin oleva - alaspäin avautuva - kuvaa selityksen mukaan kolmiyhteistä Jumalaa ja toinen - ylöspäin avautuva - kolmijakoista (luonto-mieli-henki tms jako) ihmistä. Kuvioden kohtaaminen muodostaa siis Jumalan kansan tunnuksen. Israelin valtio käyttää sitä lipussaan, mutta eiköhän se ole juutalaisuudessakin pääasiassa uskonnollinen symboli.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Hanna - 03.05.07 - klo:14:17
Naita kolminaisuuden symbolejahan riittaa. Myos kolmiapila symboloi Irlannissa kolminaisuutta ja tuo onnea. Sinansa janna juttu, kun meilla taas neliapila tuo onnea! :)
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Pena - 03.05.07 - klo:18:25
Scallowayn satamapubissa lirutettiin Guinness Stoutin tiiviiseen vaahtoon shamrock eli apilanlehti. Näin siunattu tuoppi teki hyvää koleasta tihkusateesta tulleelle. Vieläkin tuli hyvä mieli, kun muistin.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: PekkaV - 04.05.07 - klo:09:09
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Lampaiden paimentamisesta tiedän sen verran, että lauman keskellä on vain lampaita.


Kun lauma on päässyt viheriäisille niituille, Isä kiertää jokaisen lampaan luona ja kysyy, mitä kuuluu, ellei näe kysymättäkin, jos lammas on matkasta uupunut tai huonossa kunnossa, jolloin Hän hoivaa ja parantaa.
Siis Isä tässäkin tapauksessa, ei äiti. Äiti tekee uraa.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Pena - 04.05.07 - klo:10:12
Äidit siivoavat, kutovat, neulovat, ompelevat, pesevät pyykkiä, tiskaavat, keittävät ja leipovat.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: mies valaan vatsasta - 05.05.07 - klo:19:31
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Ns Daavidin tähdestä olen joskus kuullut kolminaisuuteen liittyvän tulkinnan. Kuviohan muodostuu kahdesta tasasivuisesta kolmiosta. Kärki ylöspäin oleva - alaspäin avautuva - kuvaa selityksen mukaan kolmiyhteistä Jumalaa ja toinen - ylöspäin avautuva - kolmijakoista (luonto-mieli-henki tms jako) ihmistä. Kuvioden kohtaaminen muodostaa siis Jumalan kansan tunnuksen. Israelin valtio käyttää sitä lipussaan, mutta eiköhän se ole juutalaisuudessakin pääasiassa uskonnollinen symboli.


Menee vähän off-topic, mutta tuo israelin lippu on aika jännä juttu. Daavisin tähti, joka on juutalaisuuden tärkeimpiä symboleita, todella on uskonnollisessa merkityksessä lipussa. Israelin lippu itse asiassa on melkeinpä lyhyesti juutalaisuuden perusteiden opaskirja. Muistan lukeneeni, että jokaisella lipussa olevalla asialla on tarkka merkitys, mikään ei ole siinä sattumalta, kaikki liittyy juutalaisuuteen.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: jude - 06.05.07 - klo:23:15
Daavidin tähti otettiin juutalaisuudessa käyttöön vastaa 1800-luvulla, kun huomattiin muilla isoilla uskonnoilla olevan omat logot ja juutalaisilta tällainen puuttui. Näin kertoi muuan rabbi lukion synagogavierailulla. Aika hassua, luulisi ettei tuollaisia asioita vain "noin vain päätetä."
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Pena - 31.05.07 - klo:10:16
Onhan Daavidin tähdeksi kutsuttu merkki antiikista peräisin, vaikka ei kai siinä erikoisasemassa, mikä sillä nyt on. Joku pitää sitä jang ja yin -tyyppisenä vastakkaisten ominaisuuksien harmoniaa kuvaavana. Tähän ideaan sopii tietysti sekin selitys, että toinen kolmio kuvaa ihmistä ja toinen Jumalaa.
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: tosikkoko - 05.06.07 - klo:02:53
Lainaus käyttäjältä: "mies valaan vatsasta"
Muistan lukeneeni, että jokaisella lipussa olevalla asialla on tarkka merkitys, mikään ei ole siinä sattumalta, kaikki liittyy juutalaisuuteen.

Voi olla näin tai sitten niin että ensin tehty lippu ja sitten siihen sovitettu monenlaista "teoriaa"... Vastaavasti, Suomen siniristi-lippuunkin liittyy monenmoista vaikka eikös jossain vaiheessa lipun suunnittelua ollut esillä muitakin värejä kuin juuri sininen ja valkoinen? (tämä on vielä enemmän off-topic mutta vain esimerkkinä siitä miten meille itsestäänselvyydet eivät aina ole olleet moisia)

http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Israel kertoo:
The flag was designed for the Zionist Movement in 1891

ja monenmoista myös itse Daavidin tähdestä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Star_of_David

Lainaus käyttäjältä: "Pena"
... vastakkaisten ominaisuuksien harmoniaa kuvaavana. Tähän ideaan sopii tietysti sekin selitys, että toinen kolmio kuvaa ihmistä ja toinen Jumalaa.

minä näen siinä itse asiassa kolmioita enemmän kuin kaksi :-)
Otsikko: Tulkinta
Kirjoitti: Pena - 05.06.07 - klo:06:49
Kiitos vinkeistä! Kuuden sakaran ja keskustan muodostamaa seitsenlukua en ollut hoksannutkaan. Viikonpäiviin liittyen suuri keskusta olisi tietysti sapatti, jonka ympärille arkipäivät kiertyvät. (Siskoni hyppivät yhdellä jalalla pikkulikkoina seitsemästä ruudusta ristin muotoon piirrettyä kuviota, jossa ristin keskustassa sai laskea toisenkin jalan maahan. Viikko ja lepopäivä siitäkin on tullut myöhemmin mieleen.)

Kahdesta päällekkäin asetetusta 'deltasta' muodostuvana (Daavidin alku- ja loppukirjain) kuvio on ymmärrettävissä vastakohtien harmoniaksi. Onhan toinen kirjain oikein päin ja toinen ylösalaisin, toinen on alku ja toinen loppu. Tästä tulee mieleen Jeesus alkuna ja loppuna, alfana ja oomegana.