Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: öppiäinen - 29.03.20 - klo:19:00

Otsikko: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 29.03.20 - klo:19:00
Kokkasin kuhaa, mutta tämä resepti https://www.mtvuutiset.fi/makuja/reseptit/resepti/keitettya-kuhaa-fenkolikastikkeella/5653724 ei oikein toimi. Parempiakin kuhalle löytyy.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 30.03.20 - klo:11:52
Parhainta kuha on minusta paistettuna voissa. Mausteistakin käytän vain suolaa ja valkopippuria jotka sekoita korppujauhoihin joilla kalan leivitän, ensin kastettuani sen vatkatussa munassa.

Edes silloin kun Matti kuhaa kalasti, en juuri muuten sitä käyttänyt.

Tänään söimme taas lohisoppaa, nyt kirkasliemistä. Usein käytän kermaa, mutta tämä maistui nyt hyvältä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 31.03.20 - klo:18:58
Tänään kokkasin paastonaikaan sopivaa ruokaa vegaanista hernerokkaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 01.04.20 - klo:18:59
Tänään kokkasin vegaanista makaronilaatikkoa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 04.04.20 - klo:21:35
Mie jouvuin tekemään makaroonilaatikon tummasta spagetista, kun kaupasta oli makaroonit tyystin loppu. Ja tietenkin meikäläiseen tapaan käytin laatikkoon hirvisäilykelihaa.  :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: 1944 - 05.04.20 - klo:09:14
Täälläkin on Rantsilassa firma, mikä tekee hyvää säilykettä peltipurkkiin. Mielestäni erinominen tapa saada suurikin lihamäärä jalostettuun muotoon säilymään kauan ja on maukasta.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 08.04.20 - klo:15:42
Nyt menee omituisen puolelle: Keitin eilen riisipuuron, kun oli maitoa menossa vanhaksi. Nyt voikanaa (omasta päästä). En viitsinyt keittää riisiä erikseen lisäkkeeksi, joten pistelin jäljelle jääneen riisipuuron kanssa. Ajattelin, että menee se niinkin, kun ruoassa joka tapauksessa on maitotuotteita.

Yksin kun asuu, saa kokata mitä huvittaa, eikä kukaan valita. Tai korkeintaan oma vatsa joskus.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: 1944 - 08.04.20 - klo:16:32
^
Näin tehdään muuallakin. Ja hyvä näin.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 15.04.20 - klo:20:41
Pääsiäispyhina hieman improvisoidumpaa kokkailua mökkioloissa: Ei ollut jauhelihaa, jota muuten "lisää vain vesi" -tyylinen bolognesepata olisi tarvinnut, joten pienensin haarukalla kikherneitä, joita kyllä sattui olemaan, kun kaupasta oli kummemmin ajattelematta haalittu mukaan kaikkea hyvin säilyvää syötäväksi kelpaavaa. Heitin sekaan ylivuotista grillimaustetta ja säästämäni öljyt savumuikuista. Kaikki meni ja hyvää kuulemma oli! Höysteenä maistuivat mummonkurkut, johon pelastin vanhaksi menossa olevan kurkun ja louhin sokeria löytämästäni kimpaleesta. Makeaksi jälkkäriksi pureskelimme suosituksestani Disflatyl-tabletteja, kikherneilä kun on tapana aiheuttaa ilmavaivoja etenkin jollei niihin ole tottunut.

Yksi mukaan tullut leipä oli pahaa ihan liian hiivan makuista hiivaleipää. Siitä syntyi aidosti köyhiä ritareja. Maitoa oli vähän niukasti, munia kyllä piisasi, ja taas raastoin sokeria kimpaleestani. Voita paistamiseen piisasi, ja voillahan tulee hyvää melkein mistä vain. Olin tuonut mukanani omenahilloa, joka sopi kokonaisuuteen. Ne pullasta tehdyt kermavaahdon kanssa syödyt ovat rikkaita, näissä oli alkuperäistä köyhäilyhenkeä. Ja taas maistui. Olenpa mainio kokki. Tai sitten minulla on vain hyvä ruokahalu (no, kyllä onkin) ja muut syöjät kohteliaita.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 19.04.20 - klo:19:22
Tein taas borssia, kun oli siihen tarpeita, jotka piti käyttää aika pian. Se taitaa olla suosikkiruokani, kun ottaa huomioon maun, hinnan, ravintoarvon ja käyttökelpoisuuden jos jonkinlaisten ainesten loppusijoituspaikkana, jolloin ei synny ruokahävikkiä. Kun ei ole turhan tarkkaa reseptiä vaan pääpiirteet vain, se myös taipuu monenlaisiin ruokavalioihin.

Tiesittekö, ettei borssissa tarvita edes punajuuria? Alun perin sitä lienee tehty suolaheinästä ja muista villeistä kasviksista (nimi viittaakin putkikasveihin). Nykyään kun tehdään punajuurista, pitääkin lisätä etikkaa, jotta saadaan alkuperäinen hapan maku. On tullut mieleeni, voisiko raparperista tehdä borssia. Hapan tatarkasvi sekin olisi, kuten suolaheinä, ja monin paikoin käytetään suolaisissa ruoissa eikä suinkaan makeissa, kuten meillä. Hesarissa oli taannoin juttu iranilaisesta siirtolaisesta, joka taivasteli tapaamme syödä raparperi sokerin kanssa, ja antoi iranilaisen raparperi-lihapadan ohjeen. Kokeilin, mutten ihan tykästynyt. Alkuperäistä ohjetta en löydä, mutta tässä toinen versio (https://katjakokkaajakoklaa.fi/raparperi-jauhelihapata-iranilaisittain/), johon suomalaiset kokit olivat itse tyytyväisiä.

Ehkäpä kokeilen raparperiborssia, kunhan sesonki taas alkaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.04.20 - klo:11:03
Keitin pinaattikeiton. Oheen munia, Reissumiestä (Fazerin ruisleipä )juustoa ja suolalihaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 06.05.20 - klo:23:42
Tytinäsalaattia omasta päästä  :107:

Eli kun eilen illalla sai lihahyytelyä punalaputettuna, niin ostin, ja tänään keksin kuutioida sen, saman määrän (tai vähän enemmänkin) tomaattia, sekoitin joukkoon kunnon turauksen majoneesia ja puntin silputtua persiljaa. Sillä olen päivän elänyt. Pakasteherneitä minulla olisi ja mietin että sopisivat tähän, mutta totesin että tarpeeksi hyvää ilmankin. Makaroniakin joukkoon mahtuisi, siitä samat sanat. Hienostelija koristelisi keitetyllä munalla, minä en jaksa.

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.05.20 - klo:06:31
Tuo vaikuttaa maistuvaiselta.  Minua ilahutti kun käytit lapsuudesta tuttua sanaa, tytinä. Siitä meillä puhuttiin, tai alatoopista.
Kaupassa se on lihahyytelöä.

Joskus vielä saa palvelutiskiltä pippurisylttyä, nam.  Siinä vain on sitä läskiä melkoisesti.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 10.05.20 - klo:14:21
Meil tytynä on punsaa. Kyl tytinäkin tunnetaan vaan punsasta puhutaan.  :icon_wink:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 14.05.20 - klo:10:00
Eikö eikö teilpäi ole rautatieaseman nimilii Punsa ?   :003:

Miul on munkkirinkel-taikina nousemas. Koht´yhes Matin kans ne keitetää , tai oikiastaa Matti vaa sokeroi sitä mukkaa ko mie saan valmista.

Tytykäiset tulloot iltapäiväll  mei pihhaa niit syömää. Myö männää kohvikannun kans hei ja hei äitiis seuraks. Tulliit eile Patasjoel ja männööt tännää kouluu.

Eile tein silakkavileist , sipulist, tommaattiipyrrest ja palsamietikast ja muist mausteis uuniruokaa, joka syvää koha munkit on valmiit.

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 14.05.20 - klo:11:21
Rautatieasema on Pulsa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 14.05.20 - klo:11:25
Nii onkii, siksi virnistys.

Munkit onnitu hyvin. Muistin nyt vaniljasokerinkin. :023:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 15.05.20 - klo:11:04
Eikö eikö teilpäi ole rautatieaseman nimilii Punsa ?   :003:


Lähelt liippaa. Asema ol Pulsa. Siel on tosi suositeltava paikka käyä, koha täst koronast selvitään.
https://www.pulsanasema.fi/
Siel on olt kesäteatterki. Siel oon käyt kattomas Paavo Ruotsalaises kertovan näytelmän 'Tuulen koira'. Sen ol ohjant Aapo Stavén.

Ja mie lähen koht sillää tekemään niit jauhemaksapihvei, ku eellisest kerras on kai jo vuoskymmenii.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 03.06.20 - klo:16:26
Jaa niin tämä onkin kotikokki, eikä jokapäiväinen leipämme. No pannaan nyt tänne kuitenkin, että tekisi mieleni pizzaa, mutta en osaa valita lähimmän pizzerian valikoimasta  :017:. Heillä ei myöskään ole kotiinkuljetusta. Ei se matka haittaa, kevyestihän sen kävelee, mutta sitä laatikkoa en jaksaisi roudata. Voisipa sen noutaa kotiin omalla dronella vaikka. Pihallani haluan syödä enkä yleisellä terassilla, vaikka se nyt auki onkin. Ehkä pitää vain syödä jotain muuta.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 03.06.20 - klo:17:44
No , osta sellainen hieno pizza-uuni pihallesi, joka tänään oli mainoksessa. Kuin tanskalaisen maajussin kalkinpoltto-uuni, pyöreäkupuinen ja kalkinvalkoinen. Motti sopivia puita siihen viereen, ja eikun pizzaa paistamaan !

Paras pizza maistuu pihalla, kuului mainoslause !     (https://www.cosgan.de/images/midi/haushalt/h071.gif)

Ei kai siihen hiiligrilliä kummempaa rakennuslupaa tarvita.   :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 03.06.20 - klo:17:52
Ehkä näin kerrostalossa voisivat ylempien kerrosten naapurit valittaa puunpoltosta? (Toisaalta itse tekisi juuri nyt mieli valittaa yläkertalaisen pyykkikoneen jytinästä... Hakannee seinään, taas kerran.) - Tässä olen nyt puolitoista tuntia jahkannut pizza-asiaa. Tämä menoa laihdun, kun en päättämättömyyttäni saa edes ruokaa suuhun. Ehkä pizza siksi olisikin se paras dieettiruoka?
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 05.06.20 - klo:17:23
Tänään oli juuri sopiva sää paistaa ruisleipää. Tällä kertaa se onnistui paremmin kuin viimeksi. Viime kerralla ei tainneet jauhot olla ihan kohdallaan eikä varsinkaan lämmitys. Jäivät vähän hailakoiksi ja nousivat huonosti, repeilivät.
Nyt oli osa surullisen kuuluisan Liperin myllyn ruisjauhoja, osa Pirkkaa. Pirkka on jauhettu hienommaksi kuin muiden myllyjen. Siitä saa mukavasti sitkoa. Tykkään kuitenkin laittaa muita karkeampia sekaan.

Lisäksi tein raparperikookoshiutalepiirakan ja kaslerpala edelleen köllöttelee uunin jälkilämmössä.

Tuoksut on huumaavat. Onneksi ne ei tätä kautta leviä teitä kiusaamaan.  :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Bengt Sandberg - 05.06.20 - klo:17:44
...

Lisäksi tein raparperikookoshiutalepiirakan ja kaslerpala edelleen köllöttelee uunin jälkilämmössä.

Tuoksut on huumaavat. Onneksi ne ei tätä kautta leviä teitä kiusaamaan.  :003:

No niinpä tietysti. Täytyy tyytyä Tebarin kahvi / munkki.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 12.06.20 - klo:15:56
Saimme hiukan raparperia lahjaksi. Laitoin pakkaseen kaksi pussia talven piirakantäytteeksi. Helppoa kuin heinänteko. Kuoritaan, pätkitään , sokeroidaan ja pussitetaan.

Samalla googlasin neuvot mihin ruokaan mikäkin yrtti sopii. Kun on noita yrttejä kuutta lajia parvekeruukuissa.

Nyt pitää kokeilla basilikaa mansikkasmoothieen Ja timjamia mustikkajugurttiin. Myös rosmariinin  ja oreganon käyttöön tuli uutta vinkkiä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 12.06.20 - klo:20:23
Valmisruoasta esim. kaupan makaroonilaatikko tai kermaperunat saa alumiiniastian, minkä pesen ja säilytän. Sitten, kun on sellainen ihana ilma kuten vaikkapa tänään, niin käytän nämä säästämäni alumiinivuoat. Siivutin perunoita kuorineen ohuiksi siivuiksi ja laitoin niitä alumiinivuokaan kerroksittain ja kerrosten väliin laitoin ripauksen suolaa, lorauksen neitsytoliiviöljyä ja jauhettua rosmariinia. Foliopala vuoan päälle ja grilliin kypsymään. Lisäksi grillimakkaraa folioon käärittynä. Ja salaattia: pilkoin kurkkua ja tomaattia ja laitoin sekaan saksalaista raejuustoa sekä jämät kaupan italian salaatista. Ja vielä ahneempaa ruokailijaa ajatellen tein juustovoileipiä pöytään.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 12.06.20 - klo:22:01
Noita lukiessa tulis vesi kielelle, jollei vatasa olisi täynnä savustettua ahventa.  :003:  Käytiin isännän kanssa pyytämässä ahvenia ihan kaupungin Cittarista asti. Mukana oli kylmälaukku ja kylmäkalleja.
Siellä oli lupsakka nuori mies myymässä. Kun pyysin isoja, niin hän sanoi ihan meitä varten niitä piilottaneensa muiden alle ja kaiveli ne sitten meille.  :icon_wink:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 02.07.20 - klo:09:57
Eilisen uunilohen ja perunamuusin tähteet tein kalapulliksi uuniin.

Sekoittelin aineet, lisäsin kermaa vähäsen, munan , korppujauhot ja mausteet ja suolan. Nyt taikina odottaa uuniin pääsyä. Se on kypsitä aineista tehty ja käytän vain nopeasti ottamassa väriä pintaan.

Mausteena on sitruunamehua, tilliä, suolaa, mustapippuria ja timjaminlehtiä.

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 03.07.20 - klo:18:32
Eiliseltä jäi sisikonmakkarasoppaa. Oli pakko tehdä iso soppa, kun paketissa oli 500 g siskonmakkaroita. No, ajattelin kuitenkin tehdä lisäksi jotakin muuta, että varmasti kaikki saavat mahansa täyteen. Tuli mieleen, etten ole aikoihin tehdynt suppilovahverokeittoa. Se olisi suotavaa senkin puoleen, että pakkasessa on vielä suppiksia, samoin kuivattuja keittiön kaapissa. Niinpä sulatin pienen pussukan suppiksia. Laitoin vielä lisäksi vähän kuivattuja.
Soppa oli hyvää, vaikka suppikset olivat vanhoja. Eivät siis olleet ylivuotisia. En edes kehtaa mainita, miten vanhoja. Kerroin miehille, että tein soppaa muinaisjäänteistä.  :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 04.07.20 - klo:14:28
Tänään kokkasin kotona paistettua tofua ja kasviksia. Ruuan kera raakakasvissalaattia, punajuuriviipaleita ja karpaloita. Näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.07.20 - klo:15:27
Me teimme ennen Päiväseuroja simpukkaalaatin. Se on nyt maustumassa.
Kohta vatkaan persiljavoin, että on mitä levittää uunikuumalle patongille kunhan alamme syömään formulakisan lomassa.  :023:
Juomana on rieslingiä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 04.07.20 - klo:17:11
Tänään keitettiin ensimmäiset oman maan uudet perunat. Se oli sellainen koe-erä. Annetaan vielä viikko kasvaa, niin ovat oikean kokoisia. Kaverina oli tietenkin silliä ja tälläkertaa paisettua haukifilettä.
Vertailimme Timoa ja Annabellaa. Annabella vei voiton.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: 1944 - 04.07.20 - klo:17:53
Timo on nopeakasvuinen, mutta maku ei ole häävi, eikä se ole hyvin säilyväkään. Tämmöiset kokemukset täältä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 04.07.20 - klo:20:39
Samaa mieltä Timosta. Siikli on myös melko aikainen. Sitä kasvatamme ja Rosamundaa, soppa ja uuni/muussipotaattia.
Kun tulin taloon 38 vuotta sitten, oli aikaisena perunana Amerikkalaista. En tiedä, mikä sen oikea nimi mahtaisi olla. Se oli vaaleanpunainen ja sileäpintainen. Se tuppasi tekemään mukulat liian lähelle pintaa. Ei auttanut vaikka aina on potatit mullattu. Siis joka pesässä tuppasi olemaan vihreitä. Sitten se alkoi vielä tehdä siihen vihreään pintaan versoa. Siitä sitten luovuttiin.
Joskus kasvatettiin Pitoa, mutta sekin on jäänyt valikoimasta.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 05.07.20 - klo:21:59
Tänään ruokana oli vaimon kokkaamaa vegaanista makaronilaatikkoa. Ruuan kera raakakasvissalaattia ja punajuuriviipaleita sekä karpaloita. Näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Juomana kotikaljaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.07.20 - klo:09:57
Minä puolestani laitoin tavallisen liha-makaroonilaatikon, viileän päivän ruoaksi.
Muuten tavallinen, mutta makaronia ( pastaa ) laitoin kolmea laatua.

Munamaitoa jäi yli. Tein siitä ison paistinpannu-letun. Lisäsin siihen yhden munan, korppujauhoja hiukan  ja vehnäjauhoja+vaniljasokeria.
Kahvileipä iltapäiväksi valmistui vanhingossa.

Olemme luopuneet maidosta, paitsi kahviin ostetaan punaista tlk/viikko.
Kaurajuomia, vettä, mehuja,kivennäisvettä ja näiden sekoituksia. Vatsa tykkää.

Vehnäjauhoja myös vältän. Kastikkeet suurusta maizenalla tai perunajauhollakin jotkut.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 07.07.20 - klo:16:26
Uusia perunoita keitin.

Tein Vaanelan makeasta frisbee salaattikerästä ja tomaatista sekä Felixin perinteisestä salaattikastikkeesta ja hunajan pikkuisesta lorauksesta salaatin.

Sitten tein perunoita varten kastikkeen. Laitoin  liedelle kattilan ja siihen ison siivun voita ja pari lusikallista vehnäjauhoja. En antanut juurikaan ruskistua, vaan kaadoin päälle hieman vettä ja sitten maitoa. Mausteeksi laitoin sitruunamehupullosta pari suihkausta ja hunajaa tähänkin sekä ripauksen suolaa. Annoin hetkisen kiehua hiljalleen, jotta kastike paksuuntui. Sitten laitoin keitettyjä, pilkottuja kananmunia siihen kastikkeeseen.

Sitten tein mannaryyneistä ja pakastemarjoista puolukoista sekä karviaisista sekä sokerista vispipuuron.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.07.20 - klo:18:08
Annikka, olet luova ruuanlaittaja. :icon_biggrin:

Minun lettuni , tai munamaito jota käytin, sisälsi hiukan valkopippuria  :089:. En sitä muistanut, mutta maistoin kyllä heti kun sain murusen suuhuni. Käytän itse rouhimaani konokonaista valkopippuria, siinä on aito maku.

Ei se kovasti kahvileivässämme haitannut kun hölväsimme lettumme runsaalla lettuhillolla.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 07.07.20 - klo:20:34
Onko tuikutin kenellekään tuttu? Äiti teki aina ensimmäisille uusille perunoille tuikutinta. Ja se on niin maan perusteellisen hyvää uusien perunoiden kanssa. Kattilaan laitetaan pieni tilkka vettä, reilusti voita ja kesäsipuleita varsineen, ripaus suolaa. Annetaan kiehahtaa, mutta sipuli saa jäädä vähän rapsakkaaksi.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 08.07.20 - klo:16:22
^^ Niin kyllähän pippuria makeissakin ruoissa käytetään. Mistäpä piparkakut muuten nimensä olisivat saaneet? Mustapippuria voi käyttää mansikoiden kanssa.

Pippuriananasta ja jäätelöä

1/2 ananas
1/2 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
mustapippuria
20 g voita
Jäätelöä

Kuutioi ananas sentin kuutioiksi, paahda pannulla sokerin kanssa, anna karamellisoitua. Rouhaise sekaan mustapippuria ja lisää voi. Nautitaan vaniljajäätelön kanssa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 09.07.20 - klo:12:04
Söimme makaronilaatikon jämät. Panin tulisen kasvisosekeiton 'tulille'.

Tomaatteja, kesäkurpitsa, kesäsipuleita, basilikaa, timjamia,chiliä ja valkosipulia kasviskuutiosta tehtyyn liemeen.
Lopussa kun soseutam lisään vähän hunajaa ja balsamicoa ja maista suolan.
Siinä illaksi ja huomiseksi.

Valitsin linkittämäni musiikin myös tulisuuden innoittamana, Carmenin Habaneran.  :074:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 11.07.20 - klo:11:44
Ilojen viilennettyä otin lähes viimeiset hirvenlihat pakkasesta eilen sulamaan.
Aamulla laitoin vanhanajan vatkulin tulemaan.

Eiliset kuoriperunat, keitetyt, laiton uunissa uusiutumaan, makaroni-juusto-laatkoin ollessa lähes kypsä.

Punajuuria ja puolukkasurvosta lisäksi, Matille kelpasi kotoinen ruoka, vaikka hän puhuu lihan vähentämisen puolesta. Hirvi on erikseen, ja sitä hän aikoo vieläkin syksyllä kyttäämään. :017:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 11.07.20 - klo:12:16
Jasmiiniriisiä keitin. Mausteeksi tuli pari teelusikallista kuivattua tilliä ja ripaus suolaa.
Sitten, kun riisi alkoi olla kypsää, lorautin sekaan oliiviöljyä, jossa on basilikan maku.

Kastike on tavallinen ruskea kastike voista ja vehnäjauhoista.
Sekaan kaupan valmiita lihapullia.
Mausteeksi Felixin Maku suolakurkkupurkista lientä + kurkkua silputtuna.
Suolaa, maustepippuria.
Kun kastike on valmis, vielä loraus maitoa siihen. Annetaan kuumentua,
mutta ei kiehauteta, jotta maito ei pääse juoksettumaan.

Salaatti oli samanlaista kuin tuossa aiemmassakin viestissäni, mutta
nyt laitoin siihen lisäksi keitettyjä, pilkottuja kananmunia.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 11.07.20 - klo:13:19
Hei, minäkin käytän herkkukurkkujen lientä kastikkeisiin. Vinkin sain stroganpff-reseptistä jossa kurkkua pieninä palasina laitetaan sekaan loppuvaiheessa.

Olen käyttänyt sitä myös hirvenlihan ( paistin ) marinadissa.

Nyt juuri juomme Juhla-mokkaa ja syömme synttärilahjaksi saamaani kakkua. Sitä oli niin paljon että osan pakasti. Se on suklaa-kermavaahto ym.hörsellystä-kakku, lapsenlapsen lahja.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 11.07.20 - klo:16:57
Huomenna on sitten kesän ensimmäiset (enkä tiedä, vaikka olisivat ainoat) kirkonmuurikahvit. Nyt sen vuoksi, kun messussa Silvan perhe siunataan matkaan. Meidän Martat keittää ne kahvit. Lupauduin pitkomaakariksi, jos muita ei löydy. No, nyt on 5 pitkoa odottamassa huomista.  :icon_confused:

Kotiin tein pari vaaleaa vuokaleipää. Niihin laitan kauraryynejä, leseitä, graham- ja vehnäjauhoja.

Tässähän se sadepäviä mukavasti meni.  :023:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 11.07.20 - klo:18:04
Sain mobiili-asiantuntijoilta mökiltä tuomisiksi kantarellejä. Ne ovat nyt valmiina kastikkeena. Siihen menikin viimeinen kermatölkki ja maidontilkka. Täytyy huomena käydä Ässällä.

Totesivat uuden kännykkäni olevan juuri sen minkä seppos mainitsi, vain puhelin.
Ihmettelivät miksi tällaisia tehdään lainkaan. No, se toimii kyllä siinä mihin sitä tarvitsen.
Laita Pyrtsi puh.numerosi YV nä, sekin poistui siinä desinfiointissa. :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 13.07.20 - klo:19:47
Lähelt liippaa. Asema ol Pulsa. Siel on tosi suositeltava paikka käyä, koha täst koronast selvitään.
https://www.pulsanasema.fi/
Siel on olt kesäteatterki. Siel oon käyt kattomas Paavo Ruotsalaises kertovan näytelmän 'Tuulen koira'. Sen ol ohjant Aapo Stavén.

Ja mie lähen koht sillää tekemään niit jauhemaksapihvei, ku eellisest kerras on kai jo vuoskymmenii.

Myö Pyrtsin kans ollaa haasteltu Pulsan asemasta Lappeenrannassa. Tänään tytär soitti ja kerto heijän aikomuksensa olevan yöpyä siellä. On kuulemma B&B-majoitus sen lisäks että se on kuulema tunnettu kulttuuripaikka.

Matkaan sisältyy myös käynnit hänekin lapsuuden paikoilla Virolahdella ja sieltä sitten Lappeenrantaan, ja lopuks tulevat meillä poikkeamaan.
Se on siis matka minun sukuni juurille, mikäs sen mukavampaa !
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.07.20 - klo:11:23
Sain tuliaisina Pulsan aseman lahjamyymälästä hyvää hunajaa ja teetä , jokin kukkasekoitus se on.

Talon naiset , jotka viljelevät puutarhapalstaa tuossa lähellä, pitävät minut kurpitsassa ja kurkussa.

Isosta kesäkupirsasta otin osan ja tein kasvissosekeiton. Tämä Valion resepti on helppo ja hyvän makuista tuli. Erikoisuutena on appelsiinimehu.

https://www.valio.fi/reseptit/kurpitsakeitto-1/
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 25.07.20 - klo:20:42
Ruisleipä alkoi olla vähissä ja tänään oli mitä oivallisin leiväntekosää. Ei liian kuumaa, eikä ulkona olisi ollut mukavaa toistuvien sadekuurojen vuoksi.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 31.07.20 - klo:11:59
Taisin kirjoittaa että silakan pyyntikiintiöt on täynnä, eikä silakkafileitä ole tiskillä näkynyt.
Tänään satuin huomaamaan silakanvärin kiiltävän Prisman kalatiskillä, ja kas, olihan ne. Mutta minkä kokoisia !
Pyysin puoli kiloa ja sain kuusi filettä. Silakka ja silli on sama kala, tietääkseni.

Hyvät ja helpot silakkapihvit niistä sain, isot ja lihaisat. Pottumuusi ja vähän etikkapunjuuria, mainio ateria saatiin.

Huomena on edessä kurkkujen säilöntä. Löysin reseptin joka kiinnosti kun sitä on kehuttu kovasti.
Liemi keitetään kivennäisvedestä, etikasta, sokerista, suolasta ja valkosipulinkynsistä.
Sitten annetaan kiehauttamisen jälkeen seistä 3 vrk. siinä kannen alla jonka jälkeen purkitetaan.
Ostin 3 kg kurkkuja, niistä riittää tylleröiden kotiinkin.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 22.08.20 - klo:16:04
Tänään kokkasin raamatullisesti vegaanista linssi-kasviskeittoa. :)

"Parempi vihannesvati ja ystävien seura kuin syöttöhärkä ja vihaiset katseet."
(Sananl. 15:17)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 22.08.20 - klo:17:33
Miten oli ystävien seuran laita? Toivottavasti sekin puoli oli raamatullisella mallilla.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: seppos - 22.08.20 - klo:18:44
Tämä on tutkittu juttu. Vähän tältä suvelta myöhässä mutta kuitenkin. Kun teet hilloa pakaste tai perinteistä, niin viipaloi yleiskoneella marjat. Näin hillosta tulee rakenteeltaan täyteläisempää ja sitä myötä maukkaampaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.08.20 - klo:19:36
Kävi ilmi taannoin että Martan herkkua ovat perunamuusin tähteestä paistamani perunabuffetit.
Niinpä tein saman jutun äsken huomista yhteistä brunssia verten. Siihen sivuun käristän pekonia, nakkeja ja kuumennan valmiita broileripullia.

Luonnollisesti on karjalanpiirakoita, leipiä, leikkeleitä, puuroa , maustamatonta jugurttia marjojen kera. Ja hunajamelonin lohkoja.

Juomme paljon kahvia, teetä , jääteetä, mehuja ja tarvittaessa muutakin.

Juhlimme ohitettua ylikulutuspäivää. Emme kuitenkaa,vaan haluan ilahduttaa perhettä ja ennenkaikkea opiskelevaa äitiä ja etätöitä tekevää koti-isää.

Tytöt käyvät taas koulun alettua keskiviikkoisin aamiaisella.

Tämän vielä jaksan, ja muutakin, kun on niin mukavaa !
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 23.08.20 - klo:14:29
Tänään kokkasin Jeesuksen mielen mukaista vegaanista ruokaa, paistettua tofua ja kasviksia. Ruuan kera raakakasvissalaattia ja punajuuriviipaleita. Näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. Jälkiruuaksi mustikoita.:)

Metsät on nyt täynnä mustikkaa, ja olemmekin keränneet ämpäreittäin mustikkaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 23.08.20 - klo:17:37
Muistaakseni Jeesus piti kalaruoasta.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 28.08.20 - klo:11:21
Kertokaapa minulle kananmunien keittämisestä. Olen toki keittänyt niitä ihan nuoresta tytöstä alkaen, mutta tämä on aina askarruttanut mieltäni. Jos esim. keitän kattilassa vedessä n. 7-10 minuuttia kuusi kappaletta kananmunia, niin lopputulos ihmetyttää: joistakin munista - näistä kuudesta- lähtee kuori äärimmäisen hyvin, mutta joistakin taas tulee silputtu mössö, jossa kuoriin jää kiinni paljon syötäväksi kelpaavaa tavaraa. Tämä ilmiö toistuu toisinaan, olivatpa munat sitten valkoisia, ruskeita, vapaan kanan tai lattiakanan munia. Aina olen käyttänyt kananmunia, joissa on myyntiaikaa jäljellä, joten vanhentunut tuote ei ole kyseessä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.08.20 - klo:14:17
Sama ongelma on minullakin, enkä ole keksinyt mistä se johtuu.

Laitan munat kiehuvaan veteen ja kypsymisen jälkeen kylmään jota vaihdan pari kertaa kylmempään.
...

Tänään tein perunoille ja porkkanoille tattikastikkeen Padasjoen herkkutateista. Ai että tulikin hyvää, Mattikin kehaisi.

Huomena symme taas porukalla. Kalaruoka kelpaa tylleröiden perheelle parhaiten.
Laitan uunilohta ja voissa paistettuja muikkuja. Lisäksi tulee pottumuusia ja punajuuri-homejuustolaatikkoa. Ja salaattia.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 28.08.20 - klo:14:41
Sama ongelma on minullakin, enkä ole keksinyt mistä se johtuu.

Laitan munat kiehuvaan veteen ja kypsymisen jälkeen kylmään jota vaihdan pari kertaa kylmempään.
...

Tänään tein perunoille ja porkkanoille tattikastikkeen Padasjoen herkkutateista. Ai että tulikin hyvää, Mattikin kehaisi.

Huomena symme taas porukalla. Kalaruoka kelpaa tylleröiden perheelle parhaiten.
Laitan uunilohta ja voissa paistettuja muikkuja. Lisäksi tulee pottumuusia ja punajuuri-homejuustolaatikkoa. Ja salaattia.

Nam, kala-ateria kuulostaa tosi hyvältä! Uunilohta laitan itse siten, että panen kahden lohipalan väliin tomaattisiivuja, tuoretta tilliä ja sitruunamehua sekä suolaa vähäsen. Sitten käärin tuon folioon ja paistan uunissa. Sitten laitan voista, vehnäjauhoista ja maidosta vaaleaa kastiketta. Sitten, kun lohipalat ovat kypsyneet, niistä on valunut folion pohjalle hyvänmakuista nestettä. Otan sitä nestettä lusikalla ja maustan sillä vaalean kastikkeen. Uudet perunat ovat paras lisäke tai muussi maitoon tehtynä ja maustepippurilla sekä voilla maustettuna.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.08.20 - klo:15:09
Lohesta saa hyvää monella tavalla.  Meillä Matti tykkää tehdä medaljongit, jotka maustan vain suolalla, sitruunapippurilla. Ne syödään kermaviili-kastikkeella johon lisään aina hiukan eri mausteita. Tilli, sitruuna ja mustapippuri ovat varmoja,

Oli uutta että joku laittaa maustepippuria muusiin. Täytyy kokeilla.

Uunilohen hölvään nyt ennen uuniin laittamista mauste-smetana-hunnulla.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 28.08.20 - klo:21:31
Minä tiedän tuon munajutun. Ihmettelen vain, kuinka teillä voi samassa kennossa olla sekä tuoreita että vanhempia munia.
Siis "liian" tuoretta munaa ei kannata keittää. Siinä kuorikalvo ja valkuainen ovat niin tiukasti kiinni toisissaan, että kuoriminen on hankalaa.
Opin tämän nuorena marttana. Olimme järjestämässä muistotilaisuuden tarjoiluja. Pitoemännällä oli omia kanoja. Hän oli harmissaan, kun oli säästänyt munia juuri näitä pitoja varten. Tarkoitus oli tehdä silli-muna leipiä, johon olisi tarvittu kauniita munaviipaleita.
Joku naapuri oli käynyt ostamassa munia, kun emäntä ei ollut kotona. Isäntä oli myynyt ne "varatut munat", ja pitoihin oli emännän pakko ottaa tuoreita munia. Emme millään saaneet niitä kauniisti kuorittua. Oli pakko tehdä niistä munavoita ja laittaa silliviipaleet munavoin päälle. Siihen vähän persiljaa, eikä kukaan tiennyt, ettei niin ollut tarkoituskin olla.

Minä laitan munat kylmään veteen. Kun vesi alkaa kunnolla kiehua, katkaisen virran ja annan munien seistä siinä kuumassa vedessä 10 minuuttia. Hyvä tulee.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.08.20 - klo:07:14
Kiitos Pyrtsi , nyt selvisi miksi toisista lähtee, toisista ei.

Minä puran munat pakkauksista jääkaapin omiin munalokeroihin. Otan kyllä oikeanpulisesta ensin, mutta joskus kun siinä on vain pari, otan vasemmalta lisää.
Ne ovat silloin eri satsia ja mahdollisesti eri ikäisiä.

Täytyy koettaa tuota kylmään veteen laittamista.   :023: :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 29.08.20 - klo:12:45
Minä tiedän tuon munajutun. Ihmettelen vain, kuinka teillä voi samassa kennossa olla sekä tuoreita että vanhempia munia.
Siis "liian" tuoretta munaa ei kannata keittää. Siinä kuorikalvo ja valkuainen ovat niin tiukasti kiinni toisissaan, että kuoriminen on hankalaa.
Opin tämän nuorena marttana. Olimme järjestämässä muistotilaisuuden tarjoiluja. Pitoemännällä oli omia kanoja. Hän oli harmissaan, kun oli säästänyt munia juuri näitä pitoja varten. Tarkoitus oli tehdä silli-muna leipiä, johon olisi tarvittu kauniita munaviipaleita.
Joku naapuri oli käynyt ostamassa munia, kun emäntä ei ollut kotona. Isäntä oli myynyt ne "varatut munat", ja pitoihin oli emännän pakko ottaa tuoreita munia. Emme millään saaneet niitä kauniisti kuorittua. Oli pakko tehdä niistä munavoita ja laittaa silliviipaleet munavoin päälle. Siihen vähän persiljaa, eikä kukaan tiennyt, ettei niin ollut tarkoituskin olla.

Minä laitan munat kylmään veteen. Kun vesi alkaa kunnolla kiehua, katkaisen virran ja annan munien seistä siinä kuumassa vedessä 10 minuuttia. Hyvä tulee.

Ai, olet martta - niistä ideoista on varmasti paljon iloa arkielämässä. :eusa_clap:

Niinhän minä olen niitä kananmunia keittänyt, jotta ensin annan veden ja kananmunien kiehua siinä 3-4 minuuttia ja sitten laitan hellan ykköselle ja annan olla vielä 5-6 minuuttia. Sitten kaadan sen kuuman veden sieltä kattilasta pois ja laitan kattilan tiskipöydälle ja kattilaan kylmää vettä, jotta munat jäähtyvät.

Tuli nyt mieleeni, jotta hotellien aamiaisella en milloinkaan saanut käsiini sellaista keitettyä kananmunaa, josta olisi vaikea saada kuoret nätisti pois. Hotellien keittiöissä lienee munankeitinlaitteet, jospa sellaisessa välineessä kananmunan keitto onnistuu kattilaa paremmin.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.08.20 - klo:13:11
Hotellin aamiaispöydässä olen useimmin saanut kuumia kananmunia.  Ne on peitetty liinalla koriinsa.

Vanhat pos munakorit ovat posiliinia ja niissä on kansi.  Jotkut haluavat syödä munan voi-nokareen kanssa. Minulle riittää ripaus suolaa, eikä usein ole sitäkään terveyssyystä. :117:

Hopealusikkaa ei pidä käyttää munaa syödessä, se muuttaa maun.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 29.08.20 - klo:14:38
Tänään aloitin "ruokasyksyn". Lämmitin leivinuunin. Sieltä on jo saatu kanelipullat, 3 vaaleaa vuokaleipää, maksalaatikko ja mamman marjapiirakka, mustikooilla. Maksalaatikon kaveriksi puolukkasurvosta ja porkkanaraastetta. Päydässä tietenkin myös kurkkuja ja tomaatteja omasta puutarhasta.
Vielä on muhimassa karjalanpaisti huomiseksi. Sitten vielä yksi villi kokeilu.  :017:

Otin liian ison maksapalan sulamaan laatikkoa varten. Toisaalta kaslerpala, jonka ostin karjalanpaistiin hirven kaveriksi, oli myös liian iso.
Nyt lepää uunin lämmössä maksa- ja kaslerviipaleita sipulirenkaiden kera keramiikkakupissa.  :017:  Saa nähdä, onko se syötävää.  :017:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 29.08.20 - klo:14:55
Tänään aloitin "ruokasyksyn". Lämmitin leivinuunin. Sieltä on jo saatu kanelipullat, 3 vaaleaa vuokaleipää, maksalaatikko ja mamman marjapiirakka, mustikooilla. Maksalaatikon kaveriksi puolukkasurvosta ja porkkanaraastetta. Päydässä tietenkin myös kurkkuja ja tomaatteja omasta puutarhasta.
Vielä on muhimassa karjalanpaisti huomiseksi. Sitten vielä yksi villi kokeilu.  :017:

Otin liian ison maksapalan sulamaan laatikkoa varten. Toisaalta kaslerpala, jonka ostin karjalanpaistiin hirven kaveriksi, oli myös liian iso.
Nyt lepää uunin lämmössä maksa- ja kaslerviipaleita sipulirenkaiden kera keramiikkakupissa.  :017:  Saa nähdä, onko se syötävää.  :017:

Tuo onkin mielenkiintoinen yhdistelmä: samassa astiassa paistumassa kasslerviipaleita ja maksaviipaleita. Kuten tiedämme, niin maksa on kitkerää maultaan. Maksa on sinulle varmasti entuudestaan tuttu ruoka-aine. Ehkäpä kiehautit paistinpannulla ennen uuniin laittamista niitä maksaviipaleita ja heitit keitinliemen pois. Puolukkahillo on varmasti hyvää tuon paistoksen kanssa.

Ei nyt liity tuohon edelliseen, mutta jostain sain päähäni uuden ajatuksen: mitäs, jos sekoittaisi puolukkahilloon pari ruokalusikallista ketsuppia? Aika kirpeitä kyllä molemmat.....
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.08.20 - klo:19:09
Tässä venäläiset munanlämmittimet = munamyssyt  :003:

https://yadi.sk/a/1HWyuo-x3YYf9q/5b351c142ba5f223a5594149
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 30.08.20 - klo:16:06
Tuo onkin mielenkiintoinen yhdistelmä: samassa astiassa paistumassa kasslerviipaleita ja maksaviipaleita. Kuten tiedämme, niin maksa on kitkerää maultaan. Maksa on sinulle varmasti entuudestaan tuttu ruoka-aine. Ehkäpä kiehautit paistinpannulla ennen uuniin laittamista niitä maksaviipaleita ja heitit keitinliemen pois. Puolukkahillo on varmasti hyvää tuon paistoksen kanssa.

Myö ku niin tykätään maksasta. Ei missään tapauksessa yritetä häivyttää sen makua mihinkään. Maistoin sitä maksa-sika-pottia. Oli se ainakin miun suun mukasta. Sitä syödään huomenna. Idea tai rohkeus kokeiluun tuli vanhasta muistikuvasta. Tuttava kehui aina syksyllä, kun kävi kotipuolessaan jossain Iisalmen lähistöllä, saaneensa taas tappaissoppaa. Jotenkin ajattelin, että miksei sitten uunipottina. Toki minulta puuttui veri ja muut sisäelimet. https://fi.wikipedia.org/wiki/Tappaiskeitto
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 01.09.20 - klo:14:49
^Äitini lapsuuden ruokavalioon tappaiskeitto myös kuului. Sen sijaan tuossa mielenkiintoisessa artikkelissa hänen kotipitäjänsä nimikkoruoaksi mainittua ruakarokkaa en muista hänen koskaan maininneen, enkä ole siitä muuallakaan kuullut. (Niin täällä Tampereellahan ruaka on ruokaa, siis ruokarokka olisi tuo ateria, mutta Savossa tietenkin raakarokkaa.) Itsekin söin lapsuudessani sisäelimiä (ja edelleen), esim. sydäntä keitettiin leikkeleeksi. Keuhkoja kuitenkin syötettiin vain kissalle, joten jäivät maistamatta.

Sianmaksasta tehty laatikko oli minulle liian väkevää ja jäi syömättä. Naudanmaksa olisi maukasta, mutta tuppaa närästämään. Joskus sitä silti ostan, tai syön jossakin ruokalassa valmiita maksapihvejä. Siis ihan se maksa närästää eikä vain lisäkkeenä yleisesti käytetty sipuli.

Ja tänään jo pistelin mustaamakkaraa. On taas se kausi.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 01.09.20 - klo:15:19
Me söimme eilen munuaiskastiketta ohra-riisin ja punajuurilaatikon lopun keralla. Herkkua !

Tänään ostin leikkeleeksi kielimakkaraa jossa on kieltä 49 %

Jauhemaksapihvit ovat mieluisia , myös possunmaksasta. Minua ne ei närästä, kun taasen kaikki oiken happamat ruoka-aineet ja hedelmät tekevät sitä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 01.09.20 - klo:16:32
Tänään kokkasin meille vegaanista ruokaa paistettua tofua ja kasviksia aurinkokuivatulla tomaatilla maustetussa kasviöljyssä. Ruuan kera raakakasvissalaattia ja punajuuriviipaleita. Näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. Jälkiruuaksi mustikkakeittoa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: PekkaV - 03.09.20 - klo:05:29

   Söin aamiaisen: mysli-jugurtti-puolukka-viikuna-omenasose (unohdin taas nokkosen siemenet), Ruisleipää+levite, persilja (+ kahta yrttiä), juustoa, tomaattia ja kahvia kaksi mukikuppia. JA  PULLAA!

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 07.09.20 - klo:18:45
Tänään kokkasin raamatullisia kuminan makuisia porkkanoita. :)

5 keskikokoista porkkanaa
1rkl hunajaa
0,5dl oliiviöljyä
2 murskattua valkosipulinkynttä
0,5 tl kuminaa
1rkl persiljasilppua
mustapippuria

Kuori ja viipaloi porkkanat. Pane viipaleet kattilaan ja lisää vettä sekä anna kiehua noin kymmenen minuuttia. Kaada vesi pois. Sekoita muut aineet keskenään ja kaada kuumien porkkanoiden päälle. Nam, porkkanoiden maku on ainutlaatuinen ja taivaallinen!

"Kyntääkö maamies joka päivä maataan kylvöä varten, muokkaako hän päivästä päivään äkeellä peltoaan?  Ei, ensin hän tasoittaa maan pinnan ja sitten ripottelee mustakuminaa, sirottelee maustekuminaa, kylvää vehnää, hirssiä, ohraa ja pellon reunaan vaivaisvehnää."
(Jes. 28:24-25)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 10.09.20 - klo:14:11
Tänään kokkasin raamatullista vegaanista Jaakobin linssikeittoa. Keiton kera näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa.:)

4dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio
2 keskikokoista sipulia
1porkkana
2 varsisellerin vartta
0,5 tl kuminaa
2rkl valkoviinietikkaa
oliiviöljyä
mustapippuria

Paloittele kasvikset. Pane linssit, sellerit, porkkana ja purjo kiehumaan kasvisliemeen. Kiehuta hiljalleen noin puoli tuntia, kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää lopuksi kumina ja viinietikka sekä öljyssä kuullotetut sipulit. Mausta pippurilla.

"Kerran, kun Jaakob valmisti keittoa, Esau tuli väsyneenä metsästysretkeltään ja sanoi Jaakobille: "Anna vähän tuota ruskeaa, tuota ruskeaa keittoa, minä olen ihan lopussa." Tästä syystä hän sai nimen Edom. Mutta Jaakob sanoi: "Myy minulle ensin esikoisuutesi."  Esau sanoi: "Minä varmaan kohta kuolen. Mitä hyötyä minulle on esikoisuudesta?" Jaakob sanoi: "Vanno minulle ensin." Niin Esau vannoi ja myi Jaakobille esikoisuutensa. Sitten Jaakob antoi hänelle leipää ja papukeittoa, ja Esau söi ja joi, nousi ja meni tiehensä. Niin vähäarvoisena hän piti esikoisuuttaan."
(1.Moos.25:29-34)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 11.09.20 - klo:16:46
Jaakob osti nälkäiseltä veljeltään Esaulta esikoisoikeuden tarjoamalla tälle papukeittoa. Hän pettää veljensä myöhemmin uudelleen, ja tälläkin kertaa on kysymys ruuasta. Jaakobin äiti valmistaa sokealle Iisak-isälle vuohenliha-aterian sillä aikaa, kun Esau on metsällä. Isä syö hyvällä ruokahalulla ja antaa nuoremmalle veljelle siunauksensa. Iisak on kylläinen, kun Esau lopulta tarjoaa hänelle metsästämäänsä ja valmistamaansa riistapaistia. Kun Jaakobin petos käy ilmi, Esau on lohduton: "Esau sanoi: "Ei häntä suotta Jaakobiksi sanota.* Hän on pettänyt minut kahteen kertaan: hän vei jo esikoisuuteni, ja nyt hän riisti minulta siunauksenkin!" Esau kysyi vielä: "Eikö sinulle jäänyt mitään siunausta minua varten?"
(1.Moos.27:36)

Tänään kokkasin vegaanisen version raamatullisesta Esaun riistapaistista ja keitettyjä perunoita. Ruuan kera raakakasvissalaattia, punajuuriviipaleita, suolakurkkuviipaleita ja puolukoita. Näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. :)

1 pkt maustamatonta nyhtökauraa
4 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl silputtuja yrttejä tilliä, minttua, korianteria ja timjamia

Kuullota silputut sipulit öljyssä kasarissa. Lisää nyhtökaura, ja ripottele päälle yrtit.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 11.09.20 - klo:22:56
Jos saat tuosta ilmavaivoja, onko sekin raamatullista? -- Onko tuulenpieksäntä viisaan puhetta? Onko suuntäysi ilmaa viisaan vastaus?
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 11.09.20 - klo:23:36
Jos saat tuosta ilmavaivoja, onko sekin raamatullista?
On, koska Jumala loi meille sitä varten peräaukon, josta pieremme ruoansulatuselimistössä elävien symbioottisten bakteerien ja hiivojen tuottamaa suolikaasua.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: donpate - 12.09.20 - klo:00:20
Tulin loppuillasta mökille humputtelemasta ja vedin lärviin kaikkea mahdollista mitä jääkaapista löytyi, oli kylmäsavulohen jämät vaalealle leivälle, parit nakit ym, ensin tuntui hyvälle sitten ei, roseeta riittävästi ja nyt skrivailen mitä sattuu. Safkaväli ei sais koskaan venyy niin pitkäks et sokerit notkahtaa niin kuin mulle taas kävi, mut aina ei ole oma herransa. Päivä rupee ole pulkassa, kohta paras siirtyy bunkkaan. Kaikki ei menny niinku Strömsöössä, mut kiitollinen fiilis kuitenkin.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 12.09.20 - klo:07:20
On, koska Jumala loi meille sitä varten peräaukon, josta pieremme ruoansulatuselimistössä elävien symbioottisten bakteerien ja hiivojen tuottamaa suolikaasua.

Missähän Raamatun luvussa tästä on maininta?
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 12.09.20 - klo:10:35
Missähän Raamatun luvussa tästä on maininta?
Luomiskertomuksista, ja jos tarkastelemme ihmisen ruoansulatuselimistöä, niin voimme todeta sen suunnattoman monimutkaisen ja hienosäädetyn koneiston. Meidän Herramme Jeesus Kristuskin ulosti, virtsasi ja piereskeli lihansa päivinä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 12.09.20 - klo:12:47
^Voiko siitä olla niin varma? Kun lisääntyminenkin hoitui Paratiisissa toisin kuin nykyään, niin ehkäpä ruoansulatuskin? Olihan silloin alkuun ruokavaliokin toisenlainen. Syötiin vain vihreitä kasveja.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 12.09.20 - klo:14:53
Raamatullisuus tarkoittaa mielestäni vain sitä, mikä on Raamatusta suoraan luettavissa. Ilmiselvätkin siihen liitetyt olettamukset menevät käsitteen ulkopuolelle. Lisäksi on paljon kehällistä raamatullisuutta, joka on myöhemmin todettu paikkansapitämättömäksi. Komeimpia esimerkkejä ovat maan peruspilarit ja taivaankansi, jonka akkunoista sateet virtaavat. Nyt ne kelpaavat runokieleksi, mutta olivat aikoinaan todesta otettua maailmanselitystä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 12.09.20 - klo:15:26
^Voiko siitä olla niin varma? Kun lisääntyminenkin hoitui Paratiisissa toisin kuin nykyään, niin ehkäpä ruoansulatuskin? Olihan silloin alkuun ruokavaliokin toisenlainen. Syötiin vain vihreitä kasveja.
Entä oliko Eevalla klitoris? Klitoriksellahan ei ole mitään muuta fysiologista tarkoitusta kuin seksuaalisten mielenliikutusten tuottaminen ja vaginan kostuminen.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 12.09.20 - klo:16:35
Keskustelu taitaa karata kyökistä makuuhuoneen puolelle.  :018:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 12.09.20 - klo:17:10
Raamatullisuus tarkoittaa mielestäni vain sitä, mikä on Raamatusta suoraan luettavissa. Ilmiselvätkin siihen liitetyt olettamukset menevät käsitteen ulkopuolelle. Lisäksi on paljon kehällistä raamatullisuutta, joka on myöhemmin todettu paikkansapitämättömäksi. Komeimpia esimerkkejä ovat maan peruspilarit ja taivaankansi, jonka akkunoista sateet virtaavat. Nyt ne kelpaavat runokieleksi, mutta olivat aikoinaan todesta otettua maailmanselitystä.
Jumala puhuu ja opettaa meitä suoraan Raamatun kautta Pyhän Hengen avatessa meitä ymmärtämään pyhiä Kirjoituksia.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 12.09.20 - klo:17:48
Jumala puhuu ja opettaa meitä suoraan Raamatun kautta Pyhän Hengen avatessa meitä ymmärtämään pyhiä Kirjoituksia.

Näinkä olet saanut 'raamatulliset' ruokareseptisikin?
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 12.09.20 - klo:18:14
Näinkä olet saanut 'raamatulliset' ruokareseptisikin?
Näinkin, sillä raamatunkohdan Jes. 28:24-25 mukaisesti kokkasin raamatullisia kuminan makuisia porkkanoita. Kumina esiintyy Uudessa ja Vanhassa testamentissa. Profeetta Jesaja mainitsee VT:ssä kuminan viljakasvien yhteydessä tavalla, joka viittaa hedelmällisyyteen. Jeesus mainitsee kuminan UT:ssa maustekasvina, josta fariseukset maksoivat kymmenykset, mutta jotka samalla löivät laimin oikeudenmukaisuuden, laupeuden ja uskollisuuden (Matt.23:23).
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 12.09.20 - klo:22:50
Porkkanaa et löydä Raamatusta. Se taisi tulla niille maille viljeltäväksi juurikkaaksi vasta myöhemmin.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: donpate - 12.09.20 - klo:22:58
Hyvää  luterilainen , heitä vaan lisää kebappia Körttifoorumin rattaisiin. Täällä on liikaa jeesmiehiä jotka ei uskalla kyseenalaistaa muutamaa forkan ripulipipoa (poliisia). En löytänyt jotain on merkkiä niin käytän kiertoilmaisua. On  ollut kliffa seurata sun vääntöä näiden jäykkäniskojen kanssa!  :eusa_clap:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: donpate - 12.09.20 - klo:22:59
Jos Jumala loi porkkanan vasta myöhemmin? Jota toki epäilen.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 12.09.20 - klo:23:14
Porkkanaa et löydä Raamatusta. Se taisi tulla niille maille viljeltäväksi juurikkaaksi vasta myöhemmin.
Raamatusta et löydä perunaakaan etkä sianlihasta valmistettuja ruokia. Kun Raamatussa mainitaan, että sika on epäpuhdas eläin, niin eikö se ole yhä sitä tänä päivänäkin?
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 13.09.20 - klo:08:10
Raamatusta et löydä perunaakaan etkä sianlihasta valmistettuja ruokia. Kun Raamatussa mainitaan, että sika on epäpuhdas eläin, niin eikö se ole yhä sitä tänä päivänäkin?

Läskisoosi on herkkua epäraamatullisuudestaan huolimatta. Sen voimalla on Suomessa tehty kovasti työtä. Savotoilla sitä tietääkseni syötiin kaurapuuron kanssa, kun perunat eivät säilyneet kelvollisina pakkasissa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 13.09.20 - klo:09:37
Sianlihassa on trikiinejä. Ne kuolevat +77 celsiusasteessa paistamisessa.

Juutalaiseen uskontoon kuuluu pitää sikaa saastaisena eläimenä.

Meille tämän päivän kristityille ohje on näin:

Galatalaiskirje:
5:14 Sillä kaikki laki on täytetty yhdessä käskysanassa, tässä: "Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi."

Juutalaisen uskonnon uhraus- ja puhtaussäännökset n. 613 kappaletta eivät kuulu meille.
Muistathan myös sen, jotta jos yhtä noista yrität noudattaa ja sitten epäonnistut siinä, niin se on sama
asia kuin jos olisit epäonnistunut niiden jokaisen noudattamisessa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 13.09.20 - klo:09:59
Entä oliko Eevalla klitoris? Klitoriksellahan ei ole mitään muuta fysiologista tarkoitusta kuin seksuaalisten mielenliikutusten tuottaminen ja vaginan kostuminen.

Niin, tai kummallakaan Eevalla tai Aatamilla kartiolisäkkeitä, sillä niillä on vielä vähemmän tehtävää: korvalääkärien elättäminen. - Eikö sitä voi luoda jotakin ihan huvikseen vain? Kissaakaan ei mainita koko Raamatussa, vaikka varmaan niitä siellä Egyptissä oli.

Sipulien välttely, jota minä harjoitan, on varmasti raamatullista, sillä kansahan alkoi napista juuri silloin kun muisteli Egyptin liha- ja sipulipatoja. Tänään ajattelin syödä raamatullisesti kalaa ja tilliä, mutta yhdistän siihen epäraamatullisesti perunaa.

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 13.09.20 - klo:10:04
Sianlihassa on trikiinejä. Ne kuolevat +77 celsiusasteessa paistamisessa.

Ei niitä kyllä siinä aina ole. Eikä meillä nykyään edes yleensä. Minun tulee kyllä syötyä sikaakin raakana.

Nyt kun rupesin miettimään, niin ei tule mieleen Raamatusta kohtaa, jossa syötäisiin munia. Kana ja kyyhkynen kyllä mainitaan, mutta mites niiden munat noin ruokana?
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 13.09.20 - klo:11:51
Ei niitä kyllä siinä aina ole. Eikä meillä nykyään edes yleensä. Minun tulee kyllä syötyä sikaakin raakana.

Nyt kun rupesin miettimään, niin ei tule mieleen Raamatusta kohtaa, jossa syötäisiin munia. Kana ja kyyhkynen kyllä mainitaan, mutta mites niiden munat noin ruokana?

Kyllä munia käytettiin ruokana - sanoohan ohje näin:

Luukas:
11:11 Ja kuka teistä on se isä, joka poikansa häneltä pyytäessä kalaa antaa hänelle kalan sijasta käärmeen,
11:12 taikka joka hänen pyytäessään munaa antaa hänelle skorpionin?
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Bengt Sandberg - 13.09.20 - klo:12:04
Hyvää  luterilainen , heitä vaan lisää kebappia Körttifoorumin rattaisiin. Täällä on liikaa jeesmiehiä jotka ei uskalla kyseenalaistaa muutamaa forkan ripulipipoa (poliisia). En löytänyt jotain on merkkiä niin käytän kiertoilmaisua. On  ollut kliffa seurata sun vääntöä näiden jäykkäniskojen kanssa!  :eusa_clap:


Ja vääntö tulee jatkumaan hamaan tulevaisuuteen. 

PS. Voi kyllä olla mahdollista että vääntö loppuu ennen kuin uskommekaan.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 13.09.20 - klo:13:06
Porkkanaa et löydä Raamatusta.
Raamatusta et löydä maustamatonta nyhtökauraakaan, jolla voit kokata kotona vegaanisen version raamatullisesta Esaun riistapaistista. Riistapaisti maistuu paremmalta, jos se saa marinoitua pari päivää. Marinadiin voit laittaa punaviiniä, viinietikkaa sekä mausteiksi korianteria, laakerinlehtiä ja palasen kanelitankoa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 13.09.20 - klo:15:06
 Tervetuloa masterchef luterilaisen keittiöön. Tänään kokkasin meille raamatullista vegaanista terveellistä ja ravitsevaa Ruutin ohraista linssikeittoa.:)

3rkl oliiviöljyä
2,5 dl sipilisilppua
1 valkosipulinkynsi
1,5 dl porkkanapaloja
1,5 dl sellerinpaloja
2,5 dl Korpelan myllyn rikottuja ohraryynejä
1l kasvislientä
1tl kuminaa
ripaus mustapippuria
1 laakerinlehti

Kuullota sipulia, murskattua valkosipulia, porkkanaa ja selleriä oliiviöljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää loput ainekset, pane kansi päälle ja anna kypsyä, kunnes ohraryynit ja linssit ovat pehmeitä.

"Näin palasivat Noomi ja hänen moabilainen miniänsä Ruut Moabin maasta Betlehemiin. Ohranleikkuu oli juuri alkamassa."
(Ruut. 1:22)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 13.09.20 - klo:17:23
Selleri on yksi yleisimpiä allergisoivia ruoka-aineita. Selleri voi altistaa kasviperäiseen valoherkistymään eli fytofotodermatiittiin. Wikipedia tiesi tämän. Olisi ehkä 'raamatullista' harkita uudestaan sen käyttöä.  :017:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 13.09.20 - klo:22:45
Niin, tai kummallakaan Eevalla tai Aatamilla kartiolisäkkeitä, sillä niillä on vielä vähemmän tehtävää: korvalääkärien elättäminen. - Eikö sitä voi luoda jotakin ihan huvikseen vain?
Tuskinpa Jumala loi ihan huvikseen Aatamille ja Eevalle kartiolisäkkeitä, sillä välikorvan normaali toiminta perustuu hyvin ilmastoituihin välikorvaonteloon ja kartiolisäkkeen lokerostoon. Mutta oliko Eevalla klitorista, sillä alkukirkon pyhät kirkkoisät olivat sitä mieltä, että Aatami ja Eeva elivät paratiisissa ilman seksuaalisuutta? Pyhistä kirkkoisistä Augustinus opettaa naisia ”Kirjeissään sisarille”, miten “Ennen syntiinlankeemusta sukupuoliasioita oli suoritettu ilman niiden nyt vaatimia mielenliikutuksia ja sukupuolielimet tottelivat tahtoa samoin kuin muu ruumis.” Pyhistä kirkkoisistä Origenes kuohitsi itsensä, koska hän piti seksuaalisuuden toteututtamista myös avioliitossa syntinä. Seksuaalisuus niin kuin kuolemakin tuli pyhien kirkkoisien tulkinnan mukaan maailmaan vasta syntiinlankeemuksen myötä. Toki seksuaalisuuden toteutus on sallittua avioliitossa, mutta vain lasten siittämiseksi, eikä seksistä saa nauttia turhia mielenliikutuksia, mitä nyt miehet vähäsen.

Pyhät kirkkoisät olivat kuitenkin askeetikkoja ja erämaakilvoittelijoita eikä meidän pidä mennä lain alle näissä asioissa. Kasvissyöjät ovat parempia sängyssä ja kasvissyöjillä on parempi seksielämä kuin muilla.

Lähteet

Kasvissyöjät parempia sängyssä
https://www.demi.fi/keskustelu/syvalliset-kasvissyojat-parempia-sangyssa

Tutkijoiden väite: Kasvissyöjillä parempi seksielämä kuin muilla!
https://www.terve.fi/artikkelit/tutkijoiden-vaite-kasvissyojilla-parempi-seksielama-kuin-muilla

5 syytä miksi miesten kannattaisi kokeilla vegaanista ruokavaliota
https://www.miehenhyvinvointi.fi/liikunta/5-syyta-miksi-miesten-kannattaisi-kokeilla-vegaanista-ruokavaliota/
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 14.09.20 - klo:06:14
Läskisoosi on herkkua epäraamatullisuudestaan huolimatta. Sen voimalla on Suomessa tehty kovasti työtä. Savotoilla sitä tietääkseni syötiin kaurapuuron kanssa, kun perunat eivät säilyneet kelvollisina pakkasissa.
Epäraamatullinen läskisoosi lisäsi tukkijätkien ennenaikaista kuolemaa. Ensimmäinen rintakipu toi mukanaan sydänkohtauksen, ja miehet kaatuivat saappaat jalassa. Kaurapuuro on terveellistä.

Pohjois-Karjala-projekti oli vuosina 1972–1997 toteutettu kansanterveyden edistämishanke, jonka tavoitteena oli parantaa suomalaisten elintapoja. Kolme kartettavaa asiaa olivat tupakka, liika suola ja kovat rasvat.

Lähteet

80-vuotias tilallinen Pohjois-Karjala-projektista: Ilman sitä olisin ollut nurmen alla jo monta kymmentä vuotta
https://yle.fi/uutiset/3-8360974

Kaurapuuron terveysvaikutukset
https://askelterveyteen.com/kaurapuuron-terveysvaikutukset/
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 14.09.20 - klo:06:23
Selleri on yksi yleisimpiä allergisoivia ruoka-aineita. Selleri voi altistaa kasviperäiseen valoherkistymään eli fytofotodermatiittiin. Wikipedia tiesi tämän. Olisi ehkä 'raamatullista' harkita uudestaan sen käyttöä.  :017:
Tiesitkö, että selleri on yksi harvoista vihanneksista, jotka eivät menetä ominaisuuksiaan kypsennettäessä? Voit nauttia sitä sekä raakana että kypsennettynä ja saada samat hyödyt.

Lähde

7 syytä syödä selleriä – todellinen terveyspommi
https://www.herkkusuut.com/7-syyta-syoda-selleria-todellinen-terveyspommi/
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 14.09.20 - klo:08:01
Epäraamatullinen läskisoosi lisäsi tukkijätkien ennenaikaista kuolemaa.

Läskisoosi piti jätkät savottaoloissa elossa ja työkykyisinä juuri samasta syystä kuin aiheutti ennenaikaisen kuoleman lumisista metsistä ja raskaasta työstä nykyajan mukavuuksien pariin muuttaneille pohjoiskarjalaisille. Energiaa on saatava sillion, kun sitä myös kuluu.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 14.09.20 - klo:09:28
Läskisoosi piti jätkät savottaoloissa elossa ja työkykyisinä juuri samasta syystä kuin aiheutti ennenaikaisen kuoleman lumisista metsistä ja raskaasta työstä nykyajan mukavuuksien pariin muuttaneille pohjoiskarjalaisille. Energiaa on saatava sillion, kun sitä myös kuluu.
Niin, silloinhan ei vielä ollut ymmärrystä raamatullisen kasvisruoan voimasta ja terveellisyydestä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 14.09.20 - klo:09:29
Epäraamatullinen läskisoosi lisäsi tukkijätkien ennenaikaista kuolemaa.

Miten mikään kuolema voisi olla ennenaikainen? Eikö koko ennenaikaisen kuoleman ajatus ole peräti epäraamatullinen?

Lainaus
Hänen päivänsä ovat määrätyt,
ja hänen kuukausiensa luku on sinun tiedossasi
   (https://www.cosgan.de/images/smilie/figuren/a060.gif)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 14.09.20 - klo:11:37
Niin, silloinhan ei vielä ollut ymmärrystä raamatullisen kasvisruoan voimasta ja terveellisyydestä.

Yritäpä joskus kaataa viikkotolkulla lumisessa metsässä pokasahalla ja kirveellä tukkipuita ja kiskoa niitä hevospelillä pinoiksi uittoväylän rantaan. Eivät taitaisi 'raamatulliset' kuminalla ja sellerillä höystetyt porkkanat riittää nälän karkottamiseen. Kasvisruoalla kukoistanut Daniel ei ollut jätkä vaan hoviherra.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 14.09.20 - klo:11:42
Miten mikään kuolema voisi olla ennenaikainen? Eikö koko ennenaikaisen kuoleman ajatus ole peräti epäraamatullinen?
Toki elämän ja kuoleman Herra tietää elinpäiviemme määrän emmekä voi siihen vaikuttaa, mutta voimme vaikuttaa elinpäiviemme laatuun terveellisellä ravinnolla ja elämäntavoilla. Olet mitä syöt,  ja jos liikunnan sijasta vain maistuu tupakka, viina ja eläinrasva, niin ei ole mikään ihme, jos sairastuu elintapasairauksiin. Elintapasairaudet myös tulevat yhteiskunnalle kalliiksi elintapasairauksien lisääntymisen takia.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 14.09.20 - klo:11:55
Yritäpä joskus kaataa viikkotolkulla lumisessa metsässä pokasahalla ja kirveellä tukkipuita ja kiskoa niitä hevospelillä pinoiksi uittoväylän rantaan. Eivät taitaisi 'raamatulliset' kuminalla ja sellerillä höystetyt porkkanat riittää nälän karkottamiseen. Kasvisruoalla kukoistanut Daniel ei ollut jätkä vaan hoviherra.
Kyllä se onnistuisi tukkijätkältä kasvisvoimallakin, sillä siitä saa parempaa ja terveellisempää energiaa kuin läskisoosista.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 14.09.20 - klo:12:00
Kävimme torilla, kotiintuomisina puolukoita ja suolasieniä. Tytär toi eilen omenoita ja kriikunoita.

Purkitin juuri omeahilloa, kriikunat on jo syöty. Kauankos niitä vajaata kahta litraa kaksi herkkusuuta pistelee kirja ja tv:n seurassa.

Matkalla hain Sinuhesta kahvileipää, hillomunkkeja ja sitruunamuffinseja.  :kahvi:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 14.09.20 - klo:13:01
Kävimme torilla, kotiintuomisina puolukoita ja suolasieniä. Tytär toi eilen omenoita ja kriikunoita.

Purkitin juuri omeahilloa, kriikunat on jo syöty. Kauankos niitä vajaata kahta litraa kaksi herkkusuuta pistelee kirja ja tv:n seurassa.

Matkalla hain Sinuhesta kahvileipää, hillomunkkeja ja sitruunamuffinseja.  :kahvi:
Kävimme eilen lähimetsässä poimimassa ämpärilliset puolukoita ja mustikoita. Olemmekin saaneet nauttia tänä kesänä mustikoista ja vadelmista, ja pakastin on täynnä mustikoita. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 14.09.20 - klo:23:08
Purkitin juuri omeahilloa,
Tänään kokkasimme ja purkitimme puolukkahilloa, joka maistuu taivaalliselta aamulla kaurapuuron kanssa, jonka rikastamme hampunsiemenrouheella. Hamppu on perinteinen ja vanha viljelykasvi, joka on kokenut uuden tulemisen runsaan ravinnepitoisuutensa vuoksi. Hampunsiemenrouhe sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua. Hampunsiemenrouheen sisältämän öljyn rasvahappokoostumus on erinomainen, koska se sisältää monipuolisesti eri rasvahappoja. Näistä rasvoista suurin osa on tyydyttämättömiä rasvahappoja. Myös mustikat maistuvat taivaalliselta kaurapuuron kanssa. Kaurapuuron terveysvaikutukset alentavat kolesterolia, hoitaa vatsaa ja aivoja, ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, pitää nälkää ja tasoittaa verensokeria, ehkäisee lihomista, sopii monille viljaherkille, ehkäisee suolistosyöpää ja kaurassa on runsaasti ravinteita. Aamiaista ei turhaan kutsuta päivän tärkeimmäksi ateriaksi, sillä nauttimalla hyvän aamiaisen aloitat päiväsi täynnä energiaa ja valmiina päivän haasteisiin.

Puolukka laskee matala-asteista tulehdusta, ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, tukee suoliston hyvinvointia ja tasapainottaa estrogeenitasoja. Mustikan antioksidantit suojaavat soluja vapaiden radikaalien vahingoilta ja ympäristön saasteita vastaan. Tämä on avainasemassa kasvainten kasvun ehkäisemisessä. Mustikat sisältävät myös foolihappoa. Tämä on ravinne, joka auttaa korjaamaan ja syntetisoimaan DNA:ta, samalla kun se välttää pahanlaatuisten solujen mutaatiota. Mustikan välttämättömät mineraalit ovat hyödyllisiä suojelemaan luuntiheyttä ja hampaiden terveyttä. 

Mustikan käyttö auttaa ehkäisemään osteoporoosia ja tulehduksia, jotka vaikuttavat hampaiden terveyteen. Mustikoita suositellaan parantamaan kalsiumin ja D-vitamiinin imeytymisprosessia, koska mustikat sisältävät  mineraaleja (kalium, rauta, magnesium, sinkki, mangaani)ja K-vitamiinia. Mustikan alkaliinin pH:n ja korkean antibakteeristen yhdisteiden pitoisuuden ansioista mustikkamehu ehkäise ja hoitaa virtsatietulehduksia. Mustikka lisää virtsan tuottoa parantaen prosesseja, jotka ovat vastuussa jätteiden eliminoinnista munuaisten kautta. Mustikan antioksidantit suojaavat silmien verkkokalvoa ja keltatäplää. Kaiken kaikkiaan tämä vähentää mahdollisuuksia kehittää sairauksia, kuten kaihia tai silmäpohjan rappeumaa. Mustikka myös ehkäisee ennenaikaista ikääntymistä sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Lähteet

Puolukka – tietoa ja kokemuksia suomalaisesta puolukasta https://www.arcticwarriors.fi/raaka-aineet/puolukka/

Mustikoiden 8 mahtavaa terveyshyötyä https://askelterveyteen.com/mustikoiden-8-mahtavaa-terveyshyotya/
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 15.09.20 - klo:16:34
Muistaakseni Jeesus piti kalaruoasta.
Tänään kokkasin Jeesuksen mielen mukaista maustekalaa ja keitettyjä perunoita. Ruuan kera raakakasvissalaattia punajuuri- ja maustekurkkuviipaleita ja puolukoita. Näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. Jälkiruuaksi mustikoita. :)

0,5 tl rakuunaa
o,5 tl korianteria
0,5 tl kuminaa
o,5 tl kuivattua tilliä
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl mustapippuria
0,6 tl sitruunapippuria
3 valkosipulinkynttä
1 iso sipuli
4 tomaattia
6 ahvenfilettä
3/4 valkoviinietikkaa

Sekoita kaikki mausteet yhteen. Sekoita hienonnettu sipuli, hienonnetut valkosipulit ja paloitellut tomaatit yhteen, ja kaada puolet voideltuun vuokaan. Aseta kalafileet kasvisten päälle. Kaada valkoviinietikka mausteseoksen joukkoon ja valele kalat tällä kastikkeella. Anna kastikkeen imeytyä kaloihin kymmenen minuutin ajan. Levitä loput sipulitomaattiseoksesta kalojen päälle ja kypsytä ruokaa uunissa 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.

"Meren rannalla seisoo kalastajia vieri vieressä, En-Gedistä En-Eglaimiin on verkkoja kuivumassa, ja erilaisia kaloja on viljalti, yhtä monia lajeja kuin Suuressameressä."
(Hes.47:10)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 15.09.20 - klo:18:26
"Meren rannalla seisoo kalastajia vieri vieressä, En-Gedistä En-Eglaimiin on verkkoja kuivumassa, ja erilaisia kaloja on viljalti, yhtä monia lajeja kuin Suuressameressä."
(Hes.47:10)

Ei tainnut olla ahvenia kuitenkaan. Jeesuksen aikana ei tomaattiakaan ollut, sen toi Eurooppaan vasta Kolumbus. Uunissa kypsytetty kalaruokakin vaikuttaa epätodennäköiseltä. Jeesus kypsensi tunnetusti kaloja nuotion hiilillä: "Rannalle noustessaan opetuslapset näkivät, että siellä oli hiilloksella paistumassa kalaa sekä leipää." Raamatullisin kala-ateria, minkä olen nauttinut, oli pyykkipadan hiilloksella kypsyneet särjet ilman yrttimausteita. Suolaa taisi olla hyppysellinen.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 15.09.20 - klo:20:55
Kävimme torilla, kotiintuomisina puolukoita ja suolasieniä. Tytär toi eilen omenoita ja kriikunoita.

Purkitin juuri omeahilloa, kriikunat on jo syöty. Kauankos niitä vajaata kahta litraa kaksi herkkusuuta pistelee kirja ja tv:n seurassa.

Matkalla hain Sinuhesta kahvileipää, hillomunkkeja ja sitruunamuffinseja.  :kahvi:
Kävimme tänäänkin lähimetsässä poimimassa ämpärillisen puolukoita ja paistoimme mustikkapiirakan. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 16.09.20 - klo:13:17
Ei tainnut olla ahvenia kuitenkaan. Jeesuksen aikana ei tomaattiakaan ollut, sen toi Eurooppaan vasta Kolumbus. Uunissa kypsytetty kalaruokakin vaikuttaa epätodennäköiseltä. Jeesus kypsensi tunnetusti kaloja nuotion hiilillä: "Rannalle noustessaan opetuslapset näkivät, että siellä oli hiilloksella paistumassa kalaa sekä leipää." Raamatullisin kala-ateria, minkä olen nauttinut, oli pyykkipadan hiilloksella kypsyneet särjet ilman yrttimausteita. Suolaa taisi olla hyppysellinen.
Penseä ja vikoileva sydän ajattelee noin Jeesuksen mielen mukaisesta maustekalasta.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 16.09.20 - klo:17:09
Ihan vain aivoillani ajattelin ja omin silmin luin Johanneksen evankeliumin 21. luvusta. Jos johonkin suhtaudun penseästi, niin sinun 'Jeesuksen mielen mukaiseen raamatullisuuteesi', hyvä luterilainen. Sinun tietosi ravinnosta ja niiden perusteella laatimasi ruoat ovat kiinnostavia, mutta kaiken kuoruttaminen tarpeettomalla hengellistämisellä ei ole muuta kuin kiusallista.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 16.09.20 - klo:20:53
Purkitin juuri omeahilloa,
Tänään purkitimme puolukkasurvosta. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 16.09.20 - klo:21:58
Tänään kuumensimme ruoaksi vegaanista Jaakobin linssikeittoa. Keiton kera näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. Jälkiruuaksi mustikoita. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 19.09.20 - klo:14:19
Kokkasin kalakeittoa. En tiedä tuliko siitä Jeesuksen mielen mukaista. Ehkä han maistettuaan sanoisi "kuule öppis, sinun suolasi on tainnut käydä mauttomaksi". Ja miten mahtaisi suhtautua perunaan ja tomaattiin? Tunteeko kaikkitietävänä ne siinä kuin ne kasvit joita aikoinaan söi itse, vai onko tässä suhteessa tosi ihminen ja kyselee, mitä tämä on.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 19.09.20 - klo:14:28
Me juhlistamme lapsenlapsen Hyytiälä- jakson päättymistä ja syömme illallisen yhdessä.

Lapset saavat jauhelihapihvit, toivomuksenaan. Perunat samat kuin meille.

Aikuislle laitan karitsan rintafileet, valkosipuliperunoiden, papujen ja kreikkalaisen salaatin ja portigalilaisen punaviin keralle. Tytöille Pommacia.

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 19.09.20 - klo:22:13
Kävimme torilla, kotiintuomisina puolukoita
Tänäänkin kävimme lähimetsässä poimimassa ämpärillisen puolukoita. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 20.09.20 - klo:08:20
Itsepoimitut meilläkin oli ennen, mutta ruumiin rajat ovat estäneet sen jo kauan.

Haimme nuorina soilta lakat, mustikat ja puolukat ja sienet metsistä. Matti hankki jäniksiä, sorsia, pyitä, metsonkin. Kalat pyydettiin paljolti myös itse. Lohta ja silakkaa ostettiin.

Olen kiitollinen kaikesta, nykyisestäkin. Tori, Prisma ja S-market ovat lähistöllä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: donpate - 20.09.20 - klo:09:15
Murteestanne päätellen olette savolainen, sanoi kokki asiakkaalleen.
Pihveistanne päätellen te olette suutari, asiakas vastasi.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 20.09.20 - klo:21:19
Tänäänkin kävimme lähimetsässä poimimassa ämpärillisen puolukoita. Olemmekin keränneet tänä marjasatokautena noin 20 kg puolukoita ja saman verran mustikoita.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 20.09.20 - klo:21:51
Tarkastuslaskennan jälkeen varmistuimme, miten tänä marjasatokautena tähän asti olemme keränneet noin 40 kg puolukoita ja noin 40 kg mustikoita. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 21.09.20 - klo:12:22
Söimme makoisaa silakka-fileistä, sipulista, tomaatista, juoksevasta juustosta ja mausteista rakennettua uuni-ruukkua.
 Pena, emme syöneet kuitenkaan lasiruukkua , vaan lisukkeena oli kesäkurpitsaa pannulta.   :003: :023:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 21.09.20 - klo:13:51
Pena, emme syöneet kuitenkaan lasiruukkua.

Touché!
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 21.09.20 - klo:18:47
Kokkasin kalakeittoa. En tiedä tuliko siitä Jeesuksen mielen mukaista. Ehkä han maistettuaan sanoisi "kuule öppis, sinun suolasi on tainnut käydä mauttomaksi". Ja miten mahtaisi suhtautua perunaan ja tomaattiin? Tunteeko kaikkitietävänä ne siinä kuin ne kasvit joita aikoinaan söi itse, vai onko tässä suhteessa tosi ihminen ja kyselee, mitä tämä on.
Kalakeittosi on Jeesuksen mielen mukaista, jota Hän söisi mielellään. Tänäänkin kokkasin Hänen mielensä mukaista maustekalaa. Tänään myös purkitimme Jeesuksen mielen mukaista puolukkasurvosta, ja valmistimme puolukkahilloa, jotka maistuisivat Jeesuksellekin. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 21.09.20 - klo:18:56
Läskisoosi on herkkua epäraamatullisuudestaan huolimatta.
Läskisoosi ei ole Jeesuksen mielen mukaista ruokaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 21.09.20 - klo:18:57
Kalakeittosi on Jeesuksen mielen mukaista, jota Hän söisi mielellään. Tänäänkin kokkasin Hänen mielensä mukaista maustekalaa. Tänään myös purkitimme Jeesuksen mielen mukaista puolukkasurvosta, ja valmistimme puolukkahilloa, jotka maistuisivat Jeesuksellekin. :)

Miten se eilinen evankeliumiteksti taas menikään? Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: "Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua." Mutta Herra vastasi: "Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen.* Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois."
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 21.09.20 - klo:18:58
Läskisoosi ei ole Jeesuksen mielen mukaista ruokaa.

Sikaahan se.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 21.09.20 - klo:20:22
Yritäpä joskus kaataa viikkotolkulla lumisessa metsässä pokasahalla ja kirveellä tukkipuita ja kiskoa niitä hevospelillä pinoiksi uittoväylän rantaan. Eivät taitaisi 'raamatulliset' kuminalla ja sellerillä höystetyt porkkanat riittää nälän karkottamiseen. Kasvisruoalla kukoistanut Daniel ei ollut jätkä vaan hoviherra.

Pottua, kokojyväleipää ja voita. Piimähörppy päälle. Vaikka läskisoosi on hyvää, en usko että se on raskaassakaan työssä välttämätöntä. Samaa mieltä oli sata vuotta sitten tanskalainen lääkäri Mikkel Hindhede. Hän oli nuoruutensa tehnyt maatalon töitä pitkälti voileipien voimalla, vaurastuttuaan ruvennut syömään enemmän lihaa - ja voimaan huonommin. Minulla onkin hyllyssä (tai no, nyt tässä vierelläni sohvalla) hänen pääteoksensa Säästötaloudellinen keittokirja. Liharuokahan oli tuolloin myös kallista. Hindhede lohdutteli köyhiä, että terveyden puolesta pärjäätte ilmankin.

Sitten minulta löytyy myös ihan kotimainen Kämppäemännän käsikirja. Siitä opimme, että "rasvat sisältävät runsaasti hiiltä ja ovat tärkeitä lämmön- ja energianlähteitä etenkin metsätyömailla". "Henkilöt, jotka suorittavat raskasta ruumiillista työtä ja oleskelevat kylmässä ilmassa, tarvitsevat rasvaista ravintoa saadakseen kaloriantarpeensa tyydytetyksi." "Lisäksi on ihmisellä rasvaisen aterian syötyään miellyttävä kylläisyyden tunne, joka kestää kauan ja siten vaikuttaa ratkaisevasti raskaassa työssä olevan ihmisen työnsuorituskykyyn." Sianliha toki on hyvä rasvan lähde, mutta onhan niitä muitakin. Lihaa tämä opus pitää ennen muuta valkuaisaineiden lähteenä. Ne taas ovat liian kalliita silkkana polttoaineena käytettäväksi; sen sijaan niillä rakennetaan ja korjaillaan kropan kudoksia.

"Kuitenkin olisi syytä esim. metsätyömaiden ruokavalion vaihtelevuuden ja monipuolisuuden vuoksi vähentää vilja- ja lihaperäisiä ruokia ja lisätä kasvisten käyttöä."

Voihan kasvisruoka olla hyvinkin rasvaista. Sen takiahan se imaamikin pyörtyi.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 21.09.20 - klo:20:35
^Tai, kuten kreikkalainen salaatti oikeasti: siinä on niin paljon öljyä, että se on ateria eikä mikään lisäke.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: karjalaisenkyösti - 21.09.20 - klo:20:50
Olen yrittänyt varmaan reilut pari vuotta syödä terveellisesti.
Foorumia on kiva lueskella ja samalla syödä kokojyväruisleipää, jonkä päälle on kaadettu paljon oliiviöljyä, jonka jälkeen leivän päälle murskaan haarukan kanssa avokaadoa, jonka päälle tomaattia ja pippuria.
Lautasella on sen verran oliiviäljyä, että välillä pitää sitä hörpätä pois.

Talouspaprua pitää olla mukana, koska sormet öljyyntyvät.

Joskus teen niin, että kaadan leivän päälle oliiviöljyä, murskaan haarukalla avokaadon ja sekoitan siihen oliiviöljyä ja levitän leivälle.
Siihen sitoutuu sitä mukavasti niin, että rasva ei välttämättä ollenkaan valu lautaselle.

En juuri koskaan laita leivän päälle muuta, kuin kylmäpuristettua kasvisöljyä, nykyisin pääsääntöisesti oliiviöljyä.
Joskus rypsiöljyä, kurpitsansiemenöljyä, kauraöljyä...
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: karjalaisenkyösti - 21.09.20 - klo:21:03
Heikkona veljenä luovuin lihasta, se on korvattu kalalla. Jos joskus vahvistun, niin ehkä alan syämään kanaa ja lintuja, koska ne taitavat olla terveellisiä verrattuna punaiseen lihaan.
Kaupasta saa mukavasti useita eri kalalajeja.
Jos korona aikana menen työpaikalle, minulla on omat eväät mukana, joihin kuuluu suomalainen särkisäilyke lasipurnukassa, Järkisärki.
Särkeä pidetään kait jossain roskakalana, mutta hyvää ruokaa siitä tulee.
Mukava, kun joku hyödyntää niitä ja tekee niistä säilykkeitä.
Kerran soitinkin kyseisen säilykkeen valmistajalle ja kyselin kaikenlaista heidän toimintaansa liittyen.

Madetta en syö, koska sillä ei ole eviä ja se on näinollen VT:ssä kielletty.
Voihan olla, että tuo kielto ei koske kiristittyjä.
Jos ei koske, niin sitten ei, mutta ehkäpä siinä silti on jokin viisaus olla sitä syömättä.
Onneksi evällisiä ja suomuisia kalalajeja on runsaasti tarjolla.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 21.09.20 - klo:21:17
Miten se eilinen evankeliumiteksti taas menikään? Jeesus vaelsi eteenpäin opetuslastensa kanssa ja tuli erääseen kylään. Siellä muuan nainen, jonka nimi oli Martta, otti hänet vieraakseen. Martalla oli sisar, Maria. Tämä asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettaan. Martalla oli kädet täynnä työtä vieraita palvellessaan, ja siksi hän tuli sanomaan: "Herra, etkö lainkaan välitä siitä, että sisareni jättää kaikki työt minun tehtäväkseni? Sano hänelle, että hän auttaisi minua." Mutta Herra vastasi: "Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen.* Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois."
Jeesuksen mielen mukaiseen marttailuun kuuluu marjasadon säilöminen, koska se takaa mitä parhaimmat terveyshyödyt alkavaan pimeään vuodenaikaan ja tulevaan talveen. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: karjalaisenkyösti - 21.09.20 - klo:21:19
Luterilaisella näyttää olevan aika uskonnollisia ruokatottumuksia ja hyvä niin.
Uskovaisuus yhdistettynä ruokailuun tuo tapahtumaan oman hienon lisämausteen.

Yritän välttää epäterveellisiä makeisia ja siinä monesti onnistunkin.
Eräs makea sörsseli, jota itselleni välillä teen on seuraava:
Riittävän suuri kulho, johon reilusti mustikoita, haarukalla murskattua banaania, reilusti maitorahkaa (sisältää paljon proteiinia), siemeniä, kuten kurpitsan sellaisia ja miksei auringonkukan siemeniäkin. Sinne sopii sekaan muitakin marjoja, kuten mustaviinimarjoja, mansikoita.
Kun tuon sekoitta kunnolla, niin siitä riittää pitkäksi aikaa (monen monituista minuuttia), kun ottaa lusikalla pieniä eriä kerralla suuhunsa.

Luin netistä, että mustikoita pitäisi syödä joka päivä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 22.09.20 - klo:12:16
Madetta en syö, koska sillä ei ole eviä ja se on näinollen VT:ssä kielletty.

Sekoitatkohan nyt mateen ja ankeriaan? Kyllä mateella evät on. Niin on kyllä ankeriaallakin, mitä nyt vatsaevät puuttuvat. Kummallakin on suomutkin, mutta ne ovat niin pieniä, ettei meinaa huomata. Made on olemukseltaan selvästi kalamaisempi kuin ankerias.

Ankeriasta kannattaisi olla syömättä ihan suojelusyistä, ovat harvinaistuneet sen verran. Joskus kun kävin Helsingissä työhaastattelussa, kävin sen päälle kauppahallissa lounaalla, ja katselin tiskit läpi. Olisi ollut tarjolla kokonainen savustettu ankerias. Olisi tehnyt mieleni ostaa, mutta kun ei ollut mahdollisuutta kuljettaa kylmässä niin en sitten. (Nyt kyllä tulee mieleen, että olisinhan voinut kaupasta hakea kylmäkassin ja -varaajan.)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: karjalaisenkyösti - 22.09.20 - klo:13:24
Sekoitatkohan nyt mateen ja ankeriaan? Kyllä mateella evät on. Niin on kyllä ankeriaallakin, mitä nyt vatsaevät puuttuvat. Kummallakin on suomutkin, mutta ne ovat niin pieniä, ettei meinaa huomata. Made on olemukseltaan selvästi kalamaisempi kuin ankerias.

En sekoita ankeriasta ja madetta, mutta muuten vain sekoilin tekstini kanssa.
Ennemminkin saattaisins sekoittaa jonkun käärmeen ankeriaaseen.
VT muistaakseni kieltää syömästä meren eläviä, joilla ei ole suomuja tai eviä.
Ajatuksissani oli, että mateelta puuttuisi suomut, mutta en tiennyt niistä pikkusuomuista mitään.

Syön useita eri kalalajeja. Maun perusteella en osaisi niitä erottaa toisistaan, paitsi jos on kyseessä lohi tai kirjolohi, tunnistan, että jompikumpi niistä on kyseessä tai sitten, että kyseessä ei ole kumpikaan.
Kerran vaimoni oli tehny kanaa ja sitä syödessäni luulin syöväni haukea.
Tämä luulo johtui siitä, että olin nähnyt jääkaapissa haukea ja luulin, että hän oli sen valmistanut.
Voi myös olla, että kana oli maustettu samaan tapaan (sipulia ja sen sellaista) ja sekin on saattanut olla osa syy erehdykseeni.

Eräs työkaverini kehui haukea, että se on hyvä kala, koska se ei hänen mukaansa maistu juuri miltään ja näin ollen sen voi maustaa mieleisekseen ja saa sen makuiseksi, kuin haluaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: karjalaisenkyösti - 22.09.20 - klo:14:26
Tarkoitus on tehdä parannusta nimim. Luterilaisen tekstien johdosta.
Pyrin ottamaan ruokavaliooni mukaan sellerin, toivottavasti onnistun sen ottamaan säännölliseksi osaksi.

Ehdotan, että muutkin foorumilaiset lukevat nimim. Luterilaisen opettavia tekstejä ja tekevät niiden pohjalta parannusta omassa elämässään.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 22.09.20 - klo:15:21
Ehdotan, että muutkin foorumilaiset lukevat nimim. Luterilaisen opettavia tekstejä ja tekevät niiden pohjalta parannusta omassa elämässään.

Oletko lukenut hänen alusvaateopetuksiaan? Ei, en aio tehdä niiden mukaista parannusta.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.09.20 - klo:15:34
En ole lain alla, enkä adventisti. Minulle käyvät ne ruoat jotka menevät vatsaan ja ulostuvat, myös veriruoat.

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Bengt Sandberg - 22.09.20 - klo:15:53
Körttifoorumin MasterChef?

ps. montakohan kertaa on palannut kattilat pohjaan.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Bengt Sandberg - 22.09.20 - klo:16:08
...Kasvissyöjät ovat parempia sängyssä ja kasvissyöjillä on parempi seksielämä kuin muilla.

Lähteet

Kasvissyöjät parempia sängyssä
https://www.demi.fi/keskustelu/syvalliset-kasvissyojat-parempia-sangyssa

Tutkijoiden väite: Kasvissyöjillä parempi seksielämä kuin muilla!
https://www.terve.fi/artikkelit/tutkijoiden-vaite-kasvissyojilla-parempi-seksielama-kuin-muilla

5 syytä miksi miesten kannattaisi kokeilla vegaanista ruokavaliota
https://www.miehenhyvinvointi.fi/liikunta/5-syyta-miksi-miesten-kannattaisi-kokeilla-vegaanista-ruokavaliota/

Lestadiolaiset ovat sitten kovia syömään porkkanoita, niinkö?Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: karjalaisenkyösti - 22.09.20 - klo:17:53
Oletko lukenut hänen alusvaateopetuksiaan? Ei, en aio tehdä niiden mukaista parannusta.

En ole lukenut, mutta ei varmaan kenenkään tekstiä pidä lukea siten, kuin Raamattua pitäisi lukea.
Tuo sellerin puolesta puhuminen minun mielestäni oli hyvä ja kannatettava.

Mitä tulee punaisen lihan syömiseen, niin olen lukenut, että siinä jäljellä oleva veri olisi haitallista ja syöpää aiheuttavaa ainakin sen jälkeen, kun liha on paistettu syötäväksi. Voihan olla, että joku muu kirjoittaisi toisin.
Mikäli tämä tieto pitää paikkansa, niin luulisi, että veriletut olisivat vieläkin enemmän syöpää aiheuttavia.
En tiedä, kuinka on. Ehkä nimim. Luterilaisella on tästä jotakin tietoa, jota hän voisi tänne meille ammentaa.

En juurikaan lue aikakausilehtiä ajan puutteen johdosta, mutta erään artikkelin luin vaimoni vihjeestä.
Siinä kerrottiin, että olisi sisikunnassa olevan bakteerikannan monimuotoisuuden turvaamiseksi hyvä syödä 30 erilaista kasvikunnan tuotetta viikon aikana. Olikos siinä vielä se, että niissä piti olla kuitua, ja sitähän niissä yleensä onkin.
Joitain harvoja poikkeuksia saattaa olla tähän 30 sääntöön, en aivan tarkkaan muista.
Joka tapauksessa meillä on ny jääkaapin ovessa jokaiselle perheen jäsenelle minun laittamani paperi, johon kirjoitetaan kunkin syömät kasvikunnan tuotteet ja tavoite olisi se 30.

Maailma lienee terveysohjeita tulvillaan, jokainen sitten omaksuu niistä itselleen sopivat.

Eräs tavoitteeni on nykyään se, että pyrin syomään joka päivä mustikoita ja omenaa.
Kohtalaisen hyvin tuohon tavoitteeseeni olen päässyt. Jos vaikkapa 90% saavuttaminen, niin se on jo hyvä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 22.09.20 - klo:18:07
Lasketaanko siinä ohjeessa erilaiset sienetkin kasvikunnan tuotteiksi? Entäpä pavut ja linssit? Siemenet, pähkinät?

Mustikkaahan ei ympäri maapalloa edes kasva. Muualla pitänee etsiä omat terveysyrttinsä. Jos kuivatutkin kasvikset kelpaavat, niin mausteilla voi huomattavasti nopeuttaa 30 kasvin tavoitteen saavuttamista.

Ai muuten, tässä helppo ratatouille, "yhen kaikkii": Munakoiso, kesäkurpitsa, paprika, porkkana, (puna)sipuli, tomaattimurska. Oliiviöljyäkin voi pistää yhden desin  :003:, jos haluaa öljynkäyttöään lisätä. Valkosipulia joko yksi kynsi tai yksi "koura" (=sipuli kynsineen). Basilikaa reilusti, muita yrttejä jos haluaa, mustapippuria, ja suolaakin, mieluummin sitä mauttomaksi käynyttä, jottei tule liikaa. Pilko kasvikset (porkkana aika pieneksi koska se on näistä hitain kypsymään). Kuullota öljyssä sipulista aloittaen (miedolla lämmöllä, katso ettet polta! Munakoiso sitten, se imee öljyä ihan tuhottomasti. Loput sitten sekaan vain, ja viimeisenä tomaattimurska. Haudutetaan, kunnes vaikuttaa kypsältä. Voi syödä kuumana tai haaleana tai kylmänä, siltään tai leivän kanssa tai lisäkkeenä. Kuinka monta kasvista jo saatiin?

Borssi on suosikkejani myös. Se on siitä hieno ruoka, että siihen voi tyhjentää vihanneslokerosta melkein kaikki jämät, ja pakastimesta vielä sieniä päälle. Oikea komposti ruoakseen! Tietysti jos on jotain lihoja niin niitäkin voi käyttää, samoin mahdolliset lihaliemet.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 22.09.20 - klo:18:11
Tulipa mieleen tsekata asia, ja niin taitaa olla, että kaikilla turskakaloilla (joihin madekin kuuluu) on aika mitättömät suomut. Eli jos ei made sen takia käy, niin ei varmaan pakasteseitikään. Parin päivän takaisessa kalakeitossani oli kyllä sitä.

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 22.09.20 - klo:19:12
Laitoin herneitä likoamaan yön yli, sillä huomenna kokkaan Jeesuksen mielen mukaista hernerokkaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 22.09.20 - klo:19:58
Mitä tulee punaisen lihan syömiseen, niin olen lukenut, että siinä jäljellä oleva veri olisi haitallista ja syöpää aiheuttavaa ainakin sen jälkeen, kun liha on paistettu syötäväksi. Voihan olla, että joku muu kirjoittaisi toisin. Mikäli tämä tieto pitää paikkansa, niin luulisi, että veriletut olisivat vieläkin enemmän syöpää aiheuttavia.
Sianlihan ja makkaran syöminen kannattaa lopettaa jo terveyssyistä. Makkarat sisältävät eläinrasvaa ja ylettömästi suolaa. Kun nämä vielä valmistetaan teurasjätteistä ja sisäelinten ympärillä olevasta rasvasta, niin on helppo ymmärtää niiden olevan elimistölle varsinainen pommi. Myös maamme lihanjalostusteollisuudessa prosessoituun lihaan ja makkaraan käytetään säilöntäaineena natriumnitriittiä ehkäisemään ruokamyrkytyksiä aiheuttavien Yersinia- ja Clostridium botulinum -bakteerin kasvua. Lisäksi lihaan lisätään natriumnitraattia säilyttämään lihan punainen väri. Natriumnitriitille ei ole riittävän hyvin tutkittua korvaajaa säilyttämään lihan punainen väri. Myös maassamme sairaalabakteerina tunnettu antibiooteille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri on levinnyt räjähdymäisen nopeasti sikaloissa, ja kalkkuna- ja broilerileikkeikkeissä saattaa piileskellä antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-bakteereita. Veriruoat eivät ole Jeesuksen mielen mukaisia ruokia. Veri on myös helposti pilaantuva bakteeripommi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) luokittelee prosessoidut lihatuotteet samaan haittaluokkaan kuin tupakan, asbestin ja dieselhöyryt. Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan lihavalmisteita, kuten lihaleikkeleet, makkarat, nakit ja pekoni.

Lähteet

Sian teuraseristä jopa 78 % sisältää MRSA-bakteeria – myös Suomessa
https://www.talouselama.fi/uutiset/sian-teuraserista-jopa-78-sisaltaa-mrsa-bakteeria-myos-suomessa/d2fdd1b2-7b25-3517-b50c-c186140b0a9c

Bakteeripommi vaanii broilerissa – ESBL-bakteerit ovat antibiootteja hajottavia suolibakteereita, jotka tarttuvat myös ihmisiin
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/15/bakteeripommi-vaanii-broilerissa-esbl-bakteerit-ovat-antibiootteja-hajottavia

WHO: Makkara aiheuttaa syöpää, punainen liha aiheuttaa sitä todennäköisesti
https://yle.fi/uutiset/3-8408172
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 22.09.20 - klo:20:34
Moni kasvisruoka on itiöllisille bakteereille yhtä altis kuin liha ja kala. Esimerkiksi keitetyssä riisissä voi olla ruokamyrkytyksiä aiheuttavaa bacillus cereus -bakteeria suuria määriä. Siksi yöksi huoneenlämpöön unohtuneen kattilan sisältö kannattaa heittää pois. Uusi kuumentaminenkaan ei tuhoa bakteerien mahdollisesti tuottamia myrkkyjä.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruokamyrkytys
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 22.09.20 - klo:21:09
Moni kasvisruoka on itiöllisille bakteereille yhtä altis kuin liha ja kala. Esimerkiksi keitetyssä riisissä voi olla ruokamyrkytyksiä aiheuttavaa bacillus cereus -bakteeria suuria määriä. Siksi yöksi huoneenlämpöön unohtuneen kattilan sisältö kannattaa heittää pois. Uusi kuumentaminenkaan ei tuhoa bakteerien mahdollisesti tuottamia myrkkyjä.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruokamyrkytys
Jeesuskaan ei söisi yöksi huoneenlämpöön unohtuneen kattilan sisältöä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 22.09.20 - klo:21:28
Yritän välttää epäterveellisiä makeisia ja siinä monesti onnistunkin.
Suosittelen suklaan ystäville Puhdistamon Luomu Raakasuklaapatukoita. :)

Puhdistamo-Raakasuklaat https://www.puhdistamo.fi/collections/raakasuklaat

Suklaan tärkein raaka-aine on kaakaopapu. Suklaan terveellisyys tulee nimenomaan kaakaopavuista. Kaakao sisältää runsaasti muun muassa sinkkiä, magnesiumia, kuparia ja erilaisia antioksidantteina toimivia flavonoideja. Erilaiset antioksidantit ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja. Raakasuklaassa syödään suklaata mahdollisimman terveellisenä versiona. Sen valmistuksessa ei kuumenneta kaakaota missään vaiheessa yli 42 asteeseen. Näin sen sisältämät terveelliset ainesosat säilyttävät vaikutuksensa mahdollisimman tehokkaasti eivätkä tuhoudu kuumuuden vaikutuksesta. Raakasuklaaseen käytettäviä kaakaopapuja ei paahdeta ollenkaan poimimisen jälkeen, kuten tavalliseen suklaaseen meneville pavuille tehdään. Raakasuklaata ei sokeroida niin vahvasti kuin tavallista suklaata, jotkut valmistajat eivät sokeroi sitä ollenkaan. Raakasuklaata voit valmistaa myös itse kotikeittiössäsi.

Kotikokki-Raakasuklaan perusohje
https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/459136/Raakasuklaan%20perusohje/
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 22.09.20 - klo:21:55
Veriruoat eivät ole Jeesuksen mielen mukaisia ruokia. Veri on myös helposti pilaantuva bakteeripommi.


Lähteet

Sian teuraseristä jopa 78 % sisältää MRSA-bakteeria – myös Suomessa
https://www.talouselama.fi/uutiset/sian-teuraserista-jopa-78-sisaltaa-mrsa-bakteeria-myos-suomessa/d2fdd1b2-7b25-3517-b50c-c186140b0a9c

Bakteeripommi vaanii broilerissa – ESBL-bakteerit ovat antibiootteja hajottavia suolibakteereita, jotka tarttuvat myös ihmisiin
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/15/bakteeripommi-vaanii-broilerissa-esbl-bakteerit-ovat-antibiootteja-hajottavia

WHO: Makkara aiheuttaa syöpää, punainen liha aiheuttaa sitä todennäköisesti
https://yle.fi/uutiset/3-8408172

En löytänyt mistään mainitsemastasi lähteestä tuota Jeesuksen mielipidettä veriruoista. Kaivelisitko jonkun paremman lähteen väitteellesi?

Punainen liha ainakin lampaan muodossa hänelle taisi kelvata.

Aika paljon olen lihaa elämäni aikana syönyt, ja vertakin, mutta en ole niistä mitään bakteeritauteja saanut. Penan mainitseman riisin olella mm. idut ja salaattikasvit ovat ruokamyrkytyksiä aiheuttaville bakteereille otollinen lisääntymisalusta.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 22.09.20 - klo:22:01
Sianlihan ja makkaran syöminen kannattaa lopettaa jo terveyssyistä. Makkarat sisältävät eläinrasvaa ja ylettömästi suolaa. Kun nämä vielä valmistetaan teurasjätteistä ja sisäelinten ympärillä olevasta rasvasta, niin on helppo ymmärtää niiden olevan elimistölle varsinainen pommi.

Teurasjäte on lähinnä taloustieteellinen termi ja viittaa niihin ruhonosiin, joita nykyajan nirsot ihmiset eivät suostu syömään kuin korkeintaan makkaraan piilotettuna. Sen epäterveellisempia ne eivät ole kuin muutkaan ruhonosat. Missä liha on hankittu pääosin metsästämällä, esim. arktisten alueiden alkuperäiskansojen parissa, ei ole ollut teurasjätteitä, vaan esim. saaliin silmät ovat olleet arvostettua ravintoa. Äitini lapsuudessa teurasjätteet maistuivat vielä suomalaisillekin, tappaiskeiton muodossa.

Mitä veren vahingolisuuteen tulee, niin lihaa, maitoa ja verta runsaasti ravinnokseen nauttivien maasaiden keskuudessa ei juurikaan esiinny sydäntauteja. Elämäntapa on kokonaisuus.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 23.09.20 - klo:07:12
Terveellisyyden lisäksi on syytä miettiä tuotantotapoja ja tulojen jakautumisen oikeudenmukaisuutta: Suurin osa kuluttamastamme kaakaosta tulee Länsi-Afrikasta. Kaakaon pienviljelijät ovat hyvin köyhiä, eikä heillä usein ole varaa palkata tiloilleen työvoimaa. Siksi viljelijöiden lapsilla ei aina ole mahdollisuutta käydä koulua, vaan heidän pitää työskennellä perheen tilalla. Kaakaotiloilla lapsityövoiman hyväksikäyttö on yleistä.

Lähde: https://reilukauppa.fi/tuotteet/kaakao/
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 23.09.20 - klo:12:37
Teurasjäte on lähinnä taloustieteellinen termi ja viittaa niihin ruhonosiin, joita nykyajan nirsot ihmiset eivät suostu syömään kuin korkeintaan makkaraan piilotettuna. Sen epäterveellisempia ne eivät ole kuin muutkaan ruhonosat. Missä liha on hankittu pääosin metsästämällä, esim. arktisten alueiden alkuperäiskansojen parissa, ei ole ollut teurasjätteitä, vaan esim. saaliin silmät ovat olleet arvostettua ravintoa. Äitini lapsuudessa teurasjätteet maistuivat vielä suomalaisillekin, tappaiskeiton muodossa.

Mitä veren vahingolisuuteen tulee, niin lihaa, maitoa ja verta runsaasti ravinnokseen nauttivien maasaiden keskuudessa ei juurikaan esiinny sydäntauteja. Elämäntapa on kokonaisuus.
Onneksi ymmärrys on lisääntynyt kohti raamatullista ja terveellistä kasvispainotteiseen ruokavalioon, jota Jeesuskin söisi. Siksi Sanna Marinin hallituksen  tulisi  parantaa  kansanterveyttä veroratkaisuilla terveelliseen ravitsemukseen taloudellisisilla ja muilla ohjauskeinoilla. Monesti juuri köyhät ovat lihavia, koska he joutuvat tyytymään syömään halpaa makkaraa ja makaroonia.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: karjalaisenkyösti - 23.09.20 - klo:12:48
Onneksi ymmärrys on lisääntynyt kohti raamatullista

Uusi jännä ulottuvuus minulle.
Näinhän se on!
Ajan henki yrittää saada ihmiset mielentilaan, jossa uskotaan, että kun ymmärrys lisääntyy ja tietoa tulee lisää, niin se johtaa ihmistä kauemmas Raamatusta ja pitämään Raamattua enemmän ja enemmän epäuskottavana kirjastona.
Ajan henki on tässäkin asiassa väärässä.
Kun ymmärrys lisääntyy, eli kun oikea ja totuudellinen tieto lisääntyy, niin se vie asioita kohti raamatullisuutta. Ja näin voi käydä myös niinkin tärkeässä asiassa, kuin ruokailutottumuksissa tai yleisissä elämäntavoissa.

Ikävä kyllä, maailmassa on paljon tiedon nimellä kulkevaa valhetietoa. Tästä "tiedon nimellä kulkevasta valhetiedosta" puhutaan mm. UT:n kirjeissä. En nyt hae viitettä, sen voi löytää Googlen avulla.

Kristityn ei kuitenkaan pidä ryppyotsaisesti suhtautua valhetiedon levittäjiin, koska he monesti ovat inhimillisessä mielessä rehellisin mielin liikkeellä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 23.09.20 - klo:12:50
Terveellisyyden lisäksi on syytä miettiä tuotantotapoja ja tulojen jakautumisen oikeudenmukaisuutta: Suurin osa kuluttamastamme kaakaosta tulee Länsi-Afrikasta. Kaakaon pienviljelijät ovat hyvin köyhiä, eikä heillä usein ole varaa palkata tiloilleen työvoimaa. Siksi viljelijöiden lapsilla ei aina ole mahdollisuutta käydä koulua, vaan heidän pitää työskennellä perheen tilalla. Kaakaotiloilla lapsityövoiman hyväksikäyttö on yleistä.

Lähde: https://reilukauppa.fi/tuotteet/kaakao/
Tuo on totta, siksi Puhdistamolle erityisen tärkeitä ovat myös eettiset arvot ja tuotteet ja raaka-aineet tuotetaan vain tarkoin valikoitujen viljelijöiden kanssa. Puhdistamo vierailee säännöllisesti viljelijöiden ja tuottajien luona voidakseen olla varmoja puhtaudesta, laadusta ja eettisistä valmistustavoista.

Lähde

Puhdistamo on ensimmäinen superfood-brändi Suomessa. Puhdistamon tuotteet tunnetaan korkeasta laadusta ja puhtaudesta.
https://www.houseoforganic.fi/collections/puhdistamo
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 23.09.20 - klo:13:09
Onneksi ymmärrys on lisääntynyt kohti raamatullista ja terveellistä kasvispainotteiseen ruokavalioon, jota Jeesuskin söisi. Siksi Sanna Marinin hallituksen  tulisi  parantaa  kansanterveyttä veroratkaisuilla terveelliseen ravitsemukseen taloudellisisilla ja muilla ohjauskeinoilla. Monesti juuri köyhät ovat lihavia, koska he joutuvat tyytymään syömään halpaa makkaraa ja makaroonia.

Niin no halvimpia asioita köyhän syödä on broileri, tarkemmin sanottuna koivet. Makkara on jo kalliimpaa. Broileria saa halvemmalla kuin leipää. Kaali on ison osan vuotta halpaa, ja talvella voi löytää halpoja omenoita. Kaurapuurokaan ei konkurssiin vie.

Mitä Jeesuksen ruokavalioon tulee, niin eiköhän hän syönyt sitä mitä aikansa tavikset. Ei silloin ollut varaa ajatella terveellisyyttä! Tuskinpa nirsoili ja sanoi "tuota mie en syö!", jos varakkaamman isännän pöydässä tarjottiinkin lihaa. Kasviksia ruokavalioon tuskin sisältyi sitä vertaa mitä meillä nykyään. Eikä ainakaan ruisleipää ja mustikoita! Viljalla ja öljyllä mentiin, kalaa särpimeksi, ja ehkä linssejä. https://www.maansuola.fi/jeesus-ruokavalio-pelastaa/. Liikuntaa sitten tulikin, kun ei tarvinnut päiviään viettää työpöydän ääressä istuen.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 23.09.20 - klo:14:45
Tänään kokkasin raamatullista Jeesuksen mielen mukaista vegaanista hernerokkaa. Ruoan kera sinappia, näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. :)

500g kuivattuja herneitä
2 maustekurkkua
2l vettä
2dl maustekurkun lientä
1 keskikokoinen sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 iso porkkana
pala lanttua
1nauris
1 valkosipulinkynsi
1 tl meiramia
1 tl kirveliä
1 rkl sinappia

Eilen illalla huuhdoin herneet ja laitoin ne yön ajaksi likoamaan kahteen litraan kylmää vettä. Keitin herneet liotusvedessä reilun tunnin. Lisäsin pieniksi kuutioiksi pilkotut juurekset ja silputut sipulit. Jatkoin keittämistä ja lisäsin pilkotut maustekurkut. Maustoin meiramilla, kirvelillä ja sinapilla.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 23.09.20 - klo:20:07
Tänäänkin kävimme metsässä poimimassa ämpärillisen puolukoita.  Kiitos herralle, saimme myös nauttia metsän terveysvaikutuksista. :)

– Luontohyödyt syntyvät tiedostamatta. Luonto vaikuttaa tavalla tai toisella ihmisiin, mutta vaikutuksen voimakkuus on erilainen. Toki turvallisuuden tunne on hyvin tärkeä, ettei metsä esimerkiksi pelota, tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta sanoo.

Metsän myönteiset vaikutukset näkyvät jo viidessätoista minuutissa, pitkään metsän terveyshyötyjä tutkinut Liisa Tyrväinen kertoo. Mitä pidempään metsässä viihtyy, sitä selvempiä vaikutukset kuitenkin ovat.

– Mitä isompi, hiljaisempi ja rauhallisempi alue, puhtaampi ilma ja rauhan tuntu metsässä on, sitä tehokkaampi ympäristö on tässä tarkoituksessa, Liisa Tyrväinen sanoo.

"Liiku luonnossa, tuota jotain omaan ruokapöytään"

Kliinisen allergologian emeritusprofessori Tari Haahtelan ja hänen kollegojensa tutkimukset puolestaan viittaavat siihen, että luontokosketuksen väheneminen on monien sairauksien lisääntymisen taustalla.

– Meidän tulisi todella nyt tajuta, että kytkeydymme luontoon paitsi kuulo- ja näköaistin kautta, myös sen kautta, mitä me syömme, juomme, hengitämme ja kosketamme, Tari Haahtela sanoo.

Lähde

Tutkimukset todistavat, että metsä on mahtava stressilääke: Laskee sydämen sykettä ja vähentää lihasjännitystä
https://yle.fi/uutiset/3-9548399
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 23.09.20 - klo:20:25
Maustekurkku hernekeitossa voisi kyllä mennä kokeiltaviin ideoihin. Harmi vain, ettei vatsani oikein kestä hernekeittoa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.09.20 - klo:10:43
Tässä ruokajutussa käsitellään ns. kiellettyjä ruokia.

Muslimi sanoo että hän näkee asian niin että ruokasääntöjä noudattavat haluavat erottua joukosta. Osoittaa näin mihin joukkoon kuuluu.  Fiksu mielipide !

https://areena.yle.fi/1-50459604?autoplay=true
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 24.09.20 - klo:11:29
Tässä ruokajutussa käsitellään ns. kiellettyjä ruokia.

Muslimi sanoo että hän näkee asian niin että ruokasääntöjä noudattavat haluavat erottua joukosta. Osoittaa näin mihin joukkoon kuuluu.  Fiksu mielipide !

https://areena.yle.fi/1-50459604?autoplay=true
Saksalaisen muslimiyhteisön mielestä sianlihan syöminen aiheuttaa homoutta.

Lähde

Saksalainen muslimiyhteisö: Sianliha aiheuttaa homoseksuaalisuutta https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004476446.html

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 24.09.20 - klo:11:55
Saksalaisen muslimiyhteisön mielestä sianlihan syöminen aiheuttaa homoutta.

Miten on 'sinimustan körttiyhteisön' laita? Mitä sianlihan syöminen sen mielestä aiheuttaa? Ympäristönsuojelu- ja työväenaatetta varmaan!
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: karjalaisenkyösti - 24.09.20 - klo:16:16
Raamatussa ei taida olla montaa sellaista ruokalajia, jota oikein erikseen kehoitetaan syömään.
Hunaja on sellainen, jonka syömiseen kehotetaan.
Nyt en ole varma, mutta tämän lisäksi voi olla, että sitä kehoitetaan kuitenkin syömään kohtuudella.

Tuleeko mieleen muita ruokalajeja, joita oikein erikseen kehoitetaan syömään?
Monen ruokalajin kohdalla tokis anotaan, että tätä saat syödä, mutta ei se mikään syöntikehoitus ole.

Jonkun juhlan yhteydessä kehotetaan nauttimaan ja syömään rasvaisia ruokia. Vai muistanko oikein?

https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/ruokavalio/6-syyta-syoda-hunajaa-laihduttaa-ja-tappaa-bakteereja

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: karjalaisenkyösti - 24.09.20 - klo:16:34
Kummallista, hunaja on niin makeaa ja hyvää ja silti terveellistä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 24.09.20 - klo:17:19
^^ Paavali käskee syödä kaikkea mitä lihakaupasta löytyy!

Pääsiäisateria kuuluu syödä kiireessä ja ulkotamineet yllä. Se pitää maustaa kitkerillä yrteillä.

 Syö siis leipäsi iloiten ja juo viinisi hyvillä mielin!

"Niinpä olenkin havainnut, että on oikein ja paikallaan syödä ja juoda ja nauttia elämästä kaiken sen vaivan keskellä, jota ihminen näkee vähinä Jumalan antamina elinpäivinään auringon alla; sellainen on hänen osansa."

"Kun Jumala täyttää mielen iloa tuottavilla askareilla, ei ihminen ehdi ajatella elinpäiviensä kulumista."
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 24.09.20 - klo:17:44
Israelilaiset eivät syöneet verta tai rasvaa, koska ne kuuluivat uhrina Herralle. Syynä ei siis ollut niiden saastaisuus vaan pyhyys.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.09.20 - klo:18:19
Minä viittasinkin jo Pietar in näkyyn. Apostolien teot 10:

Pietari ja Cornelius
Kesareassa oli Cornelius-niminen mies, joka palveli sadanpäällikkönä niin sanotussa Italialaisessa kohortissa. Hän oli hurskas ja jumalaapelkäävä, niin kuin koko hänen perhekuntansakin, hän antoi runsaasti almuja juutalaisille ja rukoili alati Jumalaa. Kerran hän iltapäivällä yhdeksännen tunnin vaiheilla näki näyssä selvästi Jumalan enkelin, joka tuli hänen luokseen ja sanoi: »Cornelius!»


Cornelius tuijotti peloissaan enkeliä ja kysyi: »Mitä tahdot, herra?» Enkeli vastasi: »Rukouksesi ja almusi ovat uhrina nousseet Jumalan eteen, ja hän on muistanut sinut. Lähetä nyt miehiä Joppeen noutamaan tänne Simon, jota kutsutaan myös Pietariksi.


Hän asuu Simon-nimisen nahkurin luona, jonka talo on meren rannalla.» Kun enkeli tämän puhuttuaan oli mennyt pois, Cornelius kutsui luokseen kaksi palvelijaansa sekä yhden läheteistään, hurskaan sotilaan. Hän kertoi heille kaiken ja lähetti heidät Joppeen.
Seuraavana päivänä, kun miehet olivat matkalla ja jo lähestyivät kaupunkia, Pietari nousi kuudennen tunnin vaiheilla katolle rukoilemaan." Hänen tuli nälkä ja hän halusi ruokaa, mutta sillä aikaa kun ateriaa valmistettiin hän joutui hurmoksiin. Hän näki taivaan avoinna, ja taivaasta tuli alas ikään kuin suuri purjekangas, joka laskettiin maahan neljästä kulmastaan kannateltuna. Siinä oli kaikenlaisia maan eläimiä, nelijalkaisia ja matelijoita, sekä taivaan lintuja. Samassa hän kuuli äänen: »Nouse, Pietari! Teurasta ja syö!»Mutta hän vastasi: »Ei, ei, Herra! En ole koskaan syönyt mitään epäpuhdasta tai kiellettyä.»
Silloin ääni puhui uudelleen: »Minkä Jumala on puhdistanut, sitä älä sinä sano epäpuhtaaksi.» Tämä tapahtui kolmesti. Heti sen jälkeen kangas nostettiin taivaaseen."


Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 24.09.20 - klo:20:37
Tänäänkin kävimme metsässä poimimassa ämpärillisen puolukoita. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: karjalaisenkyösti - 24.09.20 - klo:20:43
https://isthiskosher.net/

Tuolla voi testata mikä kala sopii juutalaiseen ruokavalioon.
Näköjään ymmärtää myös suomea.
Made ei käy, mutta truska käy.
Ilmeisesti turskalla on kuitenkin riittävä suomupeite, evät ja selkäranka.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 24.09.20 - klo:20:51
Israelilaiset eivät syöneet verta tai rasvaa, koska ne kuuluivat uhrina Herralle. Syynä ei siis ollut niiden saastaisuus vaan pyhyys.
Suomessa veri ja eläinrasva sekoitetaankin makkaraan eikä polteta. Jumala myös varottaa eläinrasvan ja kolesterolin vaarallisuudesta (3.Moos.3:16-17).
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 24.09.20 - klo:21:17
Minä viittasinkin jo Pietar in näkyyn. Apostolien teot 10:
Ymmärtääkö Riitta-mummi mitä se Pietarin näky tarkoittaa? Jumala vertaa näyssä pakanoita epäpuhtaisiin eläimiin. Kun Jumala puhdistaa pakanan, niin hän ei enää ole epäpyhä. Näky ei suinkaan tarkoittanut sitä, että nyt saamme syödä kaikkia epäpuhtaita eläimiä.

Madventuresin Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin maailman yrjöttövimpien keittiöiden ruokiin kuuluu juuri niitä Jumala määrittelemien ihmisravinnoksi kelpaamattomien epäpuhtaiden eläinten lihaa (3.Moos.11-1-4).

Madventures: Koiran valmistus https://www.youtube.com/watch?v=tVLYBYMFoXA

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.09.20 - klo:21:32
Jos olenkin käsittänyt tuon kohdan väärin, niin kristittynä olen vapaa laista joka annettiin juutalaisille.

Siitä minut ja muut näin uskovat on Jeesus vapauttanut.

On ero olla kristitty ja olla uskonnollinen ihminen joka tekee ja ahkeroi 'hyviä töitä' tullakseen ansioillaan kelvolliseksi pelastukseen.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 24.09.20 - klo:22:32
Jos olenkin käsittänyt tuon kohdan väärin, niin kristittynä olen vapaa laista joka annettiin juutalaisille.

Siitä minut ja muut näin uskovat on Jeesus vapauttanut.

On ero olla kristitty ja olla uskonnollinen ihminen joka tekee ja ahkeroi 'hyviä töitä' tullakseen ansioillaan kelvolliseksi pelastukseen.
No Riitta-mummilla onkin sianlihan lisäksi syötäväksi muun muassa kamelin, jäniksen, kissan, koiran, hiiren, rotan, käärmeen, kotkan, haukan, pöllön, huuhkajan, lepakon, kaarneen, variksen, kurjen, sääksen, haikaran ja lokin lihaa sekä kaikkea lihaa, jota kiinalaisessa Wuhanin kaupungin torillakin myydään.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: vn - 24.09.20 - klo:22:43
 :017:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 24.09.20 - klo:22:53
En tajua, miksi noita kiellettyjä syötäviä pitäisi vielä oikein inhota. Suomellakin on vaakunassaan inhottavaksi määrätty leijona. Pitäisikö sinimustien körttien mielestä vaihtaa hirveen, joka sorkallisena märehtijänä ei ole inhottava? Jänismetsällä he ainakaan eivät käy.

Ja saako heinäsirkan syödä, jos se onkin kuusijalkainen eikä nelijalkainen?
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 24.09.20 - klo:23:06
^^ Paavali käskee syödä kaikkea mitä lihakaupasta löytyy!
Kun Paavali käski noin, niin hän tarkoitti ettei tarvinnut pelätä epäjumalille uhrattua. Paavalin aikana ei lihakaupassa liene ollut lenkkimakkaraa. Raamatun aikana liha oli kallista liittyen usein vain juhlatilaisuuksiin, kuten tuhlaajapojan paluuseen. Suomessa liha on tehotuotannon takia liian halpaa, mutta meidänkään ei ole tarkoitus syödä lihaa kuin kuninkaan pöydässä. Danielkaan ei halunnut saastuttaa itseään kuninkaan pöydän liharuualla vaan pyysi kasviksia syötäväksi ja vettä juotavaksi.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 24.09.20 - klo:23:56
Ennen muuta älkäämme loukatko kokkia. Jos olemme kylässä ja vähävarainen emäntä tarjoaa herkullisia sikanautajauhelihasta pyöräyttämiään lihapullia, tai uunimakkaraa, älkäämme pyytäkö niiden sijaan vihanneksia!
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: karjalaisenkyösti - 25.09.20 - klo:07:45
En tajua, miksi noita kiellettyjä syötäviä pitäisi vielä oikein inhota. Suomellakin on vaakunassaan inhottavaksi määrätty leijona. Pitäisikö sinimustien körttien mielestä vaihtaa hirveen, joka sorkallisena märehtijänä ei ole inhottava? Jänismetsällä he ainakaan eivät käy.

Ja saako heinäsirkan syödä, jos se onkin kuusijalkainen eikä nelijalkainen?

Leijonat taisivat olla myös Salomon rakennuttaman valtaistuimen molemmilla puolilla.
Ei leijonaa mielestäni tarvitse vaihtaa.

Heinäsirkkalajeja on valtavasti.
Jotkut heinäsirkkalajit ovat sellaisia, joita sai syödä - ainakin yksi laji on, koska Johannes Kastaja söi heinäsirkkoja.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.09.20 - klo:08:32
Luterilainen , noista mainitsemistasi meillä on ollut padassa vain jänistä.

Sota-aikana syntyneenä, sen jälkeisen pula-ajan muistaneena kiitän kädet ristissä kaikesta hyvästä mitä meille on nyt kaupoissa tarjolla. Myös metsistä ja vesistöistä saa paljon hyvää ruokaa. Nuo ovat meillä nykyään ostossa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 25.09.20 - klo:09:08
Kun Paavali käski noin, niin hän tarkoitti ettei tarvinnut pelätä epäjumalille uhrattua.

Kaikki liha taisi tuolloin olla uhrilihaa. Näin lienee oikeastaan juutalaisuudessa ja Islamissa vieläkin. Kosher- ja halalsäännökset määrittelevät eläimen surmaamisen uskonnolliseksi toimitukseksi.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 25.09.20 - klo:09:18
Siitähän voidaan kiistellä, mikä on Raamatun mukaista ruokaa. Voidaan poimia jakeita ja etsiä tietoa, mitä kasveja ja muita ruokatarpeita tuohon aikaan Israelissa on ollut saatavilla.

Mutta mikä on Jeesuksen mielen mukaista ruokaa? Jeesuksen opetuksen hengen mukaisesti mielestäni vain jaettu leipä on Hänen mielensä mukaista ruokaa. Se ruoka, mikä on annettu nälkäiselle, millä on autettu puutteen alaista, millä on lohdutettu murheen murtamaa, millä on tehty hyväntekeväisyyttä tai ateria, mikä on tarjottu ystävälle, naapurille tai vihamiehelle.
Se voi mieluusti olla myös raha, joka on kohdepaikassaan käytetty nälkäänäkevän ruokkimiseen. Se voi olla leivonnainen, joka lähetysmyyjäisissä myydän lähetystyön hyväksi.
Ja kaikki nämä Jeesuksen mieleiseet ruuat tulisi vielä jakaa niin, ettei siitä kehuskelisi ja ottaisi kunniaa itselleen, 'vaan antaisi oikealla kädellä vasemman siitä mitään tietämättä'.

Se ruoka, jota itse syömme, nauttikaamme kiitollisin mielin.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 25.09.20 - klo:09:59
Kaikki liha taisi tuolloin olla uhrilihaa. Näin lienee oikeastaan juutalaisuudessa ja Islamissa vieläkin. Kosher- ja halalsäännökset määrittelevät eläimen surmaamisen uskonnolliseksi toimitukseksi.

Sitä olen ihmetellyt, miten metsästys hoituu. Vai onko se peräti kiellettyä toimintaa, tai ainakin riistan syöminen? Muslimeille ainakin metsästyshaukan pyydystämä riista on halal.

Nooan kanssa kun Jumala liittoa teki, lupasi näin: "teidän ravintonanne olkoot kaikki olennot, jotka elävät ja liikkuvat". Mutta se olikin ennen Moosesta. Niin joo ja siihen liittoonhan kuului se sateenkaarikin, jota täällä nyt parjataan. Kyllä siis selvästi on niin, että sateenkaari-ideologiaan se johtaa, jos syö mitä hyvänsä mikä elää ja liikkuu!
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.09.20 - klo:11:27
Uunissa kypsyy parhaillaan Uunimakkara juuston, sinapin ja ketsupin hölväämänä. Lisukkeksi keitin pastaa ja Matti raastoi porkkanoita ja raasteen sekoitti puolukkahilloon. Minä lorautin päälle hiukan appelsiinimehua.

Näette että jääkaappimme on lähes tyhjä. Huomena on kauppapäivä.


Aamulenkillä poikkesimme muslimies kosher-halal-puotiin. Ostin kaksi purkkia halvaa. Siinä on yli 500 kaloria /100gr. Ae auuntaus syö pajon makeaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 25.09.20 - klo:13:52
Jos olemme kylässä ja vähävarainen emäntä tarjoaa herkullisia sikanautajauhelihasta pyöräyttämiään lihapullia, tai uunimakkaraa, älkäämme pyytäkö niiden sijaan vihanneksia!
No sehän olisi sama asia kuin söisit Madventuresin Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin mainitsemien maailman yrjöttövimpien keittiöiden ruokaa. Nimittäin sikanautajauhelihasta pyöritetyt lihapullat ovat yhtä epäpuhtaita ihmisravinnoksi kelpaamattomia kuin koiranautajauhelihastakin pyöritetyt lihapullat ovat (3.Moos.11-1-4).
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Bengt Sandberg - 25.09.20 - klo:13:56
On Luoja suonut suojan minulle, että ette ole minun keittiössä hämmentämässä keittojanne.

”Minun ruokani on se, että teen lähettäjäni tahdon ja vien hänen työnsä päätökseen.” (Joh. 4:34)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 25.09.20 - klo:14:23
Aamulenkillä poikkesimme muslimies kosher-halal-puotiin. Ostin kaksi purkkia halvaa. Siinä on yli 500 kaloria /100gr. Ae auuntaus syö pajon makeaa.
Miniköhän nyt Riitta-mummilla Tooran sääntöjen mukainen ruokavalio kosher ja muslimien halal sekaisin? Muslimien halal on Jumalan lain, šarian, mukaan sallittua ja luvallista. Muslimimiehen puodissa tuskin myydään sianlihaa, koska sianlihan syöminen aiheuttaa saksalaisen muslimiyhteisön mielestä homoseksuaalisuutta.

Lähde

Saksalainen muslimiyhteisö: Sianliha aiheuttaa homoseksuaalisuutta
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004476446.html

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 25.09.20 - klo:14:26
Nimittäin sikanautajauhelihasta pyöritetyt lihapullat ovat yhtä epäpuhtaita ihmisravinnoksi kelpaamattomia kuin koiranautajauhelihastakin pyöritetyt lihapullat ovat.

Vaikka Mooseksen lain ruokasäädöksillä olisi terveydellisiäkin perusteita, kysymys on kuitenkin muusta kuin ihmisravinnoksi kelpaamisesta. Se, että kaihdamme koiran syömistä, on myös kulttuurillinen eikä terveydellinen asia.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 25.09.20 - klo:14:31
Miniköhän nyt Riitta-mummilla Tooran sääntöjen mukainen ruokavalio kosher ja muslimien halal sekaisin?

Tuskin. Halal on usein myös kosher. Kyseinen puoti ilmoittanee tuotteittensa täyttävän molemmat vaatimukset.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.09.20 - klo:14:36
Juuri aamulla luin liikkeen ständistä sanat: Kosher ja halal. Tiedän niiden merkitykset.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 25.09.20 - klo:15:43
Se, että kaihdamme koiran syömistä, on myös kulttuurillinen eikä terveydellinen asia.
No jos on noin, niin miksi emme sitten söisi koiria? Koirien syömiselle voimme löytää monia perusteluja, sillä niitä on maassamme pilvin pimein, niistä on helppo valmistaa ruokaa, ne maistuvat Madventuresin Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin mielestä herkullisilta (jos unohtaa ennakkoluulot), ja koiranlihassa on paljon proteiinia. Jos antaisimme koirien olla vain koiria eikä lemmikkejä ja antaisimme niiden lisääntyä vapaasti, niin saisimme niistä kestävää lähiruokaa. Koirien tuottaminen vaatisi vain vähän energiaa ja päihittäisi parhaimmankin kasvistuotannon. Ekologisesti ajattelevien koiranystävien onkin syytä jo aika myöntää, miten jokaiselle realistiselle ympäristöihmiselle koira on realistista ruoka-ainetta, vaikka se ei olisikaan Jeesuksen mielen mukaista ruokaa.

Laitan tähän Madventuresin Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin maailman yrjöttävimpien keittiöiden koiramuhennuksen reseptin, jota en kokeile itse.

Tapa koira. Polta sen karvat pois kuuman tulen päällä. Nylje koira, kun sen nahka on vielä lämmin. Siirrä nahka sivuun mahdollista myöhempää käyttöä varten (sitä voidaan hyödyntää muissa ruokalajeissa). Leikkaa lihat parin sentin kuutioiksi ja marinoi niitä viinietikka-, pippuri-, suola- ja valkosipuliseoksessa pari tuntia. Pane lihat paistumaan suureen öljyttyyn wokkipannuun nuotion ylle. Lisää sipulit, murskattua ananasta ja ruskista, kunnes liha on kypsää. Kaada sekaan tomaattikastiketta ja kiehuvaa vettä, vihreitä paprikoita, laakerinlehtiä ja tabascoa. Hauduta liha kannen alla mureaksi. Kaada sekaan koiran maksasta valmistettu pyree ja kypsennä vielä 5-7 minuuttia. Ja eikun syömään...

Vai miksi emme sittenkin uskoisi hartaammin Jumalan antamia ohjeita epäpuhtaista ihmisravinnoksi kelpaamattomista eläimistä?  :017:

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 25.09.20 - klo:16:24
Ihmettelen ohjeessa tuota karvojen polttamista. Koirankarvarukkaset ovat tunnetusti lämpimät. Se, että koira on jo eläinlajina ihmisen toveri, ei ole estänyt sen käyttämistä turkiseläimenä täällä omassakin maassamme. Mitä vaikkapa sikaan tulee, tiedän, että elättipossun syöminen joulupöydässä on saanut lapset vollottamaan rakkaan lemmikkinsä kohtaloa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 25.09.20 - klo:17:03
Mitä vaikkapa sikaan tulee, tiedän, että elättipossun syöminen joulupöydässä on saanut lapset vollottamaan rakkaan lemmikkinsä kohtaloa.
Tiedän, miten jotkut britit vollottavat suomalaisten raamatullista poron syömistä, koska sehän on kuin söisi Petteri Punakuonon.

Rudolph The Red Nosed Reindeer https://www.youtube.com/watch?v=uY00JgHyjsI

Varsinkin Englannissa porot yhdistetään vahvasti jouluun, ja sen vuoksi esimerkiksi Lidlin myymästä poronlihasta on noussut siellä useana vuonna kohu. Brittiläisten eläinaktivistien mukaan "Joulun taika tuhoutuu" ja "Ajatus siitä, että Petteri Punakuono on teurastettu ja leikelty pihveiksi on vastenmielinen". Myös vuonna 2012 nousi kohu poronlihapihveistä, kun raivostuneet vanhemmat syyttävät kauppaketjua "joulun taian pilaamisesta": »Jos minun pikkutyttöni näkee tämän, hän huolestuu, että poro ei pysty tuomaan hänelle lahjoja tänä vuonna, koska sillä ei ole enää jalkoja» ja »Et halua mitään sellaista lapsillesi kun he odottavat innolla joulua ja laulavat Petteri Punakuonoa.

Lähde

Petteri Punakuono https://fi.wikipedia.org/wiki/Petteri_Punakuono
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 25.09.20 - klo:18:19
Niin no kyllä minusta koiria voisi syödä siinä kuin sikaakin.  Sitä en osaa sanoa, olisiko koira maukasta. Minulla on vähän se luulo, että lihansyöjät eivät välttämättä olisi. Mutta se on siis luulo, olen valmis muuttamaan käsitystäni. Erityisen ekologiseksi ruoaksi en koiraa uskoisi.

Hevosta syön kyllä, vaikka se joidenkin mielestä on yhtä kamalaa kuin koiran syöminen. Käärmettä kokeilen heti, jos se jossakin tarpeeksi hygieenisissä oloissa on mahdollista ja laillista. Rotta samoin. Majavaa joskus pääsin maistamaan. Jänis on kokeilematta.

Niin juu ja verimakkara toki maistuu!
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 25.09.20 - klo:18:21
Muslimimiehen puodissa tuskin myydään sianlihaa, koska sianlihan syöminen aiheuttaa saksalaisen muslimiyhteisön mielestä homoseksuaalisuutta.

Tuolla suomalaisella muslimimiehellä luultavasti on ihan muut perusteet asialle kuin jonkun saksalaisen muslimiyhteisön käsitys homouden syistä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 25.09.20 - klo:18:24
No sehän olisi sama asia kuin söisit Madventuresin Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin mainitsemien maailman yrjöttövimpien keittiöiden ruokaa. Nimittäin sikanautajauhelihasta pyöritetyt lihapullat ovat yhtä epäpuhtaita ihmisravinnoksi kelpaamattomia kuin koiranautajauhelihastakin pyöritetyt lihapullat ovat (3.Moos.11-1-4).

Niin. Ehkei oma puhtauteni ole minulle niin tärkeää kuin se, etten pahoittaisi emännän mieltä?

Hyvin toimii sikanautajautsi ainakin minun ravintonani! Tietysti on aina mahdollista, etten ole ihminen  :102:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 25.09.20 - klo:21:18
Perheemme on toisaalta syönyt pääsiäisenä hyvällä ruokahalulla 'Ullaa'. https://www.youtube.com/watch?v=dIQ7bsWwCl0
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 25.09.20 - klo:21:23
Tänäänkin marttailimme Jeesuksen mielen mukaisesti purkittamalla puolukkasurvosta ja kokkaamalla puolukkahilloa, jotka maistuisivat Hänellekin. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 26.09.20 - klo:16:28
Tänään kokkasin raamatullista Jeesuksen mielen mukaista sapattipataa ja keitettyjä perunoita. Ruoan kera raakakasvissalaattia punajuuri- ja maustekurkkuviipaleita, karpaloita ja puolukoita. Näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa.

1 pkt maustamatonta nyhtökauraa
1 prk papuja
1 iso sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
2 tl jauhettua kuminaa
2 tl korianteria
2 dl Korpelan myllyn rikottuja ohraryynejä
2 rkl spelttijauhoja
1 prk Rainbown pieniä kapriksia
1 prk hienonnettuja oliiveja
5 rkl rusinoita
2-3 dl vettä
3 rkl oliiviöljyä

Kuullota sipulit kasarissa öljyssä. Lisää nyhtökaura ja kuullota sipuliseoksessa. Lisää kumina ja korianteri. Sekoita, ja lisää pavut, jauhot, kaprikset, oliivit, rusinat sekä vettä. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä pari minuuttia.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 26.09.20 - klo:16:29
Kohta puoleen laitan Wilhelmi perinteinen makkaranpätkän uuniin paistumaan...eiku kaks.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.09.20 - klo:16:41
Kiireen keskellä mikrotin lounaaksi maksalaatikon, valmiin. Porkkana-puolukkaraaste riitti kaveriksi.

Kohta mikrotan meille hampurilaiset, valmiit sellaiset. Lisään juustoa, sinappia, ketsuppia ja maustekurkkua. Muutama salaatinlehti sivuun. Nautimme ne ennen kuin alamme katsoa elokuvaa.

Välipalana oli jo mustiika-smoothie. Banaanin, appelsiinimehun, hunajan ja vichyn
avulla se valmistui blenderissä hetkessä.

Ja kahvin kanssa oli joulutorttuja.   :icon_xmasbiggrin:

   Hyvää lauantai-iltaa kaikille !
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 26.09.20 - klo:16:47
Riitta-mummi,

Joulutorttuja kahvin kanssa - yllätyslöytöjä pakastimesta?  :icon_lol:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 26.09.20 - klo:17:50
Viime viikolla tein joulutorttuja. Pakastimessa oli taikinaa, tiesin sen kyllä, ja jääkaapissa kuivunut luumusoseen jämä, jonka sain kuumalla vedellä notkistettua käyttökelpoiseksi. Lienen aika tuohisuu, kun en huomannut taikinan mitenkään ylipitkästä säilytyksestä pahentuneen. Piparitaikinaa siellä vielä olisi, omatekemää.

Kohtahan se olisi jo aika leipoa joku mauste- tai hedelmäkakku joulua odottelemaan. Sellaista sentään ei viime vuodesta ole varastoihini jäänyt. Miten aika meneekään näin nopeasti! Ei vain yhtään nyt inspiroisi mitkään kotitaloushommat.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.09.20 - klo:19:38
Riitta-mummi,

Joulutorttuja kahvin kanssa - yllätyslöytöjä pakastimesta?  :icon_lol:

Annika !

Ei ollut omassa pakastimessa vaan Priman pakaste-altaassa tyrkyllä lähellä kassoja.
Olin ajatellutkin ostaa jotain kahvileipää, mutta se melkein pääsi unohtumaan, mutta sitten hoksasin punaisen pahvikotelon, 6 esipaistettua luumutorttua n. 2,60.
Koppasin kärryyn ja paistoin ip.kahveille. Tomusokeria pintaan, niin hyvää tuli.
Ja ihan hyviäkin ne ovat. Kaksi on vasta syöty, loput myöhemmin.

 :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.09.20 - klo:19:45
Öppiäinen:   Ei vain yhtään nyt inspiroisi mitkään kotitaloushommat.

Samaa vikaa olen havainnut itsessäni. Onko koronan syy, vaiko vanheneminen vaikuttaa.


p.s.  Minusta jänis ja heinäsorsa ovat parhaita mitä Matti on metsästä keittiöön kantanut.
Jänis on ensin liotettava maidossa joitakin tunteja. Sitten kuivattava, paistettava voissa rautapadassa ja jätettävä kiehumaan mukavista mausteista, kasvisliemestä ja kermasta valmistetussa kastikkeesta pari tuntia. Maustepippuri ja laakerilehti kuuluivat aina 'vanhaan keittiiöön', niin tähänkin ruokaan.

Nyt on meillä jo metsästäjä uupunut, saa nähdä jaksaako istua passissa hirvimetsällä kuin kerran-pari.

 :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 26.09.20 - klo:19:45
Ok Riitta-mummi,

hyviähän ne ovat - joulutortut. :icon_biggrin:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 26.09.20 - klo:19:49
Niin, noista kotitaloushommista. Ei oikein jaksaisi, kun joka päivä pitää tehdä: ruokaa.... siivousta...vaatteiden silittämistä ja  semmoista. Ehkä me jo vähän iäkkäämmät naiset olemme sitä sukupolvea, jotka passaamme puolisollemme hyvät olosuhteet joka päivä. Nuoremmat voisivat sanoa, jotta jos tykkäät laittaat suorat housut jalkaasi, niin silitä itse ne.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 26.09.20 - klo:20:22
Kiitos Herralle, tänäänkin saimme nauttia metsän terveysvaikutuksista poimiessamme ämpärillisen puolukoita. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 26.09.20 - klo:20:24
^^Silittämisestä olen luopunut aikaa sitten. Paitsi jos on kissa kylässä  :icon_biggrin:

Ehkä sitä voisi lopettaa ruoanlaitonkin. Tehdä Hindhedet ja elää voileivillä. Tai öljyyn dipatulla leivällä. Jotain rehua sitten oheen, mutta niitähän ei tarvitse laittaa. Vain kaikkea sellaista, mistä ei tule tiskiä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 27.09.20 - klo:17:54
Tänään tuikkasi possunfileen uuniin kirkkoon lähtiessä. Palattua tein sitten pottumuussin. Wokkasin kerä- ja lehtikaalia, seassa porkkanasuikaleita ja pilkottu sipuli. Ai että, oli hyvää.  :icon_biggrin:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 27.09.20 - klo:18:06
Tänään tuikkasi possunfileen uuniin kirkkoon lähtiessä. Palattua tein sitten pottumuussin. Wokkasin kerä- ja lehtikaalia, seassa porkkanasuikaleita ja pilkottu sipuli. Ai että, oli hyvää.  :icon_biggrin:

Millaista öljyä laitat wokkipannulle, kun kypsennät vihanneksia?
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 27.09.20 - klo:18:11
Ihan vaan kotimaista rypsiöljyä. Tänään, kun oli vähän "kiire" ja pannussa kaalia, niin pistin pieneksi hetksksi vähän vettä pannuun ja kannen päälle. Ehtivät paremmin kypsyä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 27.09.20 - klo:18:26
Täytyykin tutustua tuohon wokkiasiaan, kun en ole aiemmin sellaista ruokaa tehnyt.
Aika hyvän näköisiä ruokia tässä:

https://www.findus.fi/reseptit/wok-reseptit
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 27.09.20 - klo:20:50
Kiitos Herralle, miten harvinaisen lämpimissä syyssäissä olemme saaneet nauttia metsän terveysvaikutuksista. Tänäänkin kävimme metsässä poimimassa ämpärillisen puolukoita. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 28.09.20 - klo:14:15
Tänään meillä oli lounaana Jeesuksen mielen mukaista ruispuolukkapuuroa. Ruoan kera näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 01.10.20 - klo:18:59
Tänään kokkasin Jeesuksen mielen mukaista vegaanista makaronilaatikkoa. Ruoan kera raakakasvissalaattia, punajuuri- ja maustekurkkuviipaleita ja puolukoita. Näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: 1944 - 01.10.20 - klo:19:24
Onko teidän kotikalja vähän terästettyä? Että ruoka sitten maistuisi.

Minä tykkään syntisten ruuista, tällä iällä ei kannata uudet ideat. Naudan lihaa en oikein sulata, sillä se ilvoksuttaa alusta lähtien.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 01.10.20 - klo:20:49
Onko teidän kotikalja vähän terästettyä?
Ei ole. :)

"Tuoppi Kotikalja mallasjuomauute on kotikeittiöön suunniteltu tuote, jolla perinteisen kotikaljan valmistus on nopeaa ja vaivatonta. Tumma siirappimainen uute on valmistettu ohra- ja ruismaltaasta. Pakkauksessa on uutetta 3×35 g ja kuivahiivaa 3×2 g, lisäksi tarvitaan vain vettä ja sokeria. Ohjeen mukaan valmistamalla pakkauksesta saa 9 litraa (45 lasillista) kotikaljaa. Uutteesta valmistettu kotikalja on kirkasta.

Käyttöohje

Perinteinen kotikalja valmistetaan sekoittamalla uute lämpimään veteen (+40 – +42 °C). Lisätään sokeri ja sekoitetaan hyvin. Kuivahiiva ripotellaan nesteen pinnalle ja peitetään kevyesti. Annetaan käydä vuorokauden ajan huoneenlämmössä. Käynyt kotikalja pullotetaan ja korkit suljetaan hyvin. Kotikalja säilytetään viileässä. Käyminen pysähtyy alle +5 °C lämpötilassa. Valmista nautittavaksi seuraavana päivänä."

Lähde

Tuoppi Kotikalja https://laihianmallas.fi/tuotteet/tuoppi-kotikalja-mallasjuomauute-3x35g
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 01.10.20 - klo:22:25
Huomenna kokkaan emännän mielen mukaista siskonmakkarekeittoa. Sitä tilattiin!
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: vn - 02.10.20 - klo:18:32
Minä paistoin äsken paistinpannulla oman mieleni mukaista lenkkimakkaraa,
oli hyvää sinapin ja sienisalaatin kanssa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: seppos - 03.10.20 - klo:18:33
jatkuu osassa VII