Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: öppiäinen - 29.03.20 - klo:19:00

Otsikko: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 29.03.20 - klo:19:00
Kokkasin kuhaa, mutta tämä resepti https://www.mtvuutiset.fi/makuja/reseptit/resepti/keitettya-kuhaa-fenkolikastikkeella/5653724 ei oikein toimi. Parempiakin kuhalle löytyy.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 30.03.20 - klo:11:52
Parhainta kuha on minusta paistettuna voissa. Mausteistakin käytän vain suolaa ja valkopippuria jotka sekoita korppujauhoihin joilla kalan leivitän, ensin kastettuani sen vatkatussa munassa.

Edes silloin kun Matti kuhaa kalasti, en juuri muuten sitä käyttänyt.

Tänään söimme taas lohisoppaa, nyt kirkasliemistä. Usein käytän kermaa, mutta tämä maistui nyt hyvältä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 31.03.20 - klo:18:58
Tänään kokkasin paastonaikaan sopivaa ruokaa vegaanista hernerokkaa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 01.04.20 - klo:18:59
Tänään kokkasin vegaanista makaronilaatikkoa. :)
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 04.04.20 - klo:21:35
Mie jouvuin tekemään makaroonilaatikon tummasta spagetista, kun kaupasta oli makaroonit tyystin loppu. Ja tietenkin meikäläiseen tapaan käytin laatikkoon hirvisäilykelihaa.  :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: 1944 - 05.04.20 - klo:09:14
Täälläkin on Rantsilassa firma, mikä tekee hyvää säilykettä peltipurkkiin. Mielestäni erinominen tapa saada suurikin lihamäärä jalostettuun muotoon säilymään kauan ja on maukasta.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 08.04.20 - klo:15:42
Nyt menee omituisen puolelle: Keitin eilen riisipuuron, kun oli maitoa menossa vanhaksi. Nyt voikanaa (omasta päästä). En viitsinyt keittää riisiä erikseen lisäkkeeksi, joten pistelin jäljelle jääneen riisipuuron kanssa. Ajattelin, että menee se niinkin, kun ruoassa joka tapauksessa on maitotuotteita.

Yksin kun asuu, saa kokata mitä huvittaa, eikä kukaan valita. Tai korkeintaan oma vatsa joskus.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: 1944 - 08.04.20 - klo:16:32
^
Näin tehdään muuallakin. Ja hyvä näin.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 15.04.20 - klo:20:41
Pääsiäispyhina hieman improvisoidumpaa kokkailua mökkioloissa: Ei ollut jauhelihaa, jota muuten "lisää vain vesi" -tyylinen bolognesepata olisi tarvinnut, joten pienensin haarukalla kikherneitä, joita kyllä sattui olemaan, kun kaupasta oli kummemmin ajattelematta haalittu mukaan kaikkea hyvin säilyvää syötäväksi kelpaavaa. Heitin sekaan ylivuotista grillimaustetta ja säästämäni öljyt savumuikuista. Kaikki meni ja hyvää kuulemma oli! Höysteenä maistuivat mummonkurkut, johon pelastin vanhaksi menossa olevan kurkun ja louhin sokeria löytämästäni kimpaleesta. Makeaksi jälkkäriksi pureskelimme suosituksestani Disflatyl-tabletteja, kikherneilä kun on tapana aiheuttaa ilmavaivoja etenkin jollei niihin ole tottunut.

Yksi mukaan tullut leipä oli pahaa ihan liian hiivan makuista hiivaleipää. Siitä syntyi aidosti köyhiä ritareja. Maitoa oli vähän niukasti, munia kyllä piisasi, ja taas raastoin sokeria kimpaleestani. Voita paistamiseen piisasi, ja voillahan tulee hyvää melkein mistä vain. Olin tuonut mukanani omenahilloa, joka sopi kokonaisuuteen. Ne pullasta tehdyt kermavaahdon kanssa syödyt ovat rikkaita, näissä oli alkuperäistä köyhäilyhenkeä. Ja taas maistui. Olenpa mainio kokki. Tai sitten minulla on vain hyvä ruokahalu (no, kyllä onkin) ja muut syöjät kohteliaita.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 19.04.20 - klo:19:22
Tein taas borssia, kun oli siihen tarpeita, jotka piti käyttää aika pian. Se taitaa olla suosikkiruokani, kun ottaa huomioon maun, hinnan, ravintoarvon ja käyttökelpoisuuden jos jonkinlaisten ainesten loppusijoituspaikkana, jolloin ei synny ruokahävikkiä. Kun ei ole turhan tarkkaa reseptiä vaan pääpiirteet vain, se myös taipuu monenlaisiin ruokavalioihin.

Tiesittekö, ettei borssissa tarvita edes punajuuria? Alun perin sitä lienee tehty suolaheinästä ja muista villeistä kasviksista (nimi viittaakin putkikasveihin). Nykyään kun tehdään punajuurista, pitääkin lisätä etikkaa, jotta saadaan alkuperäinen hapan maku. On tullut mieleeni, voisiko raparperista tehdä borssia. Hapan tatarkasvi sekin olisi, kuten suolaheinä, ja monin paikoin käytetään suolaisissa ruoissa eikä suinkaan makeissa, kuten meillä. Hesarissa oli taannoin juttu iranilaisesta siirtolaisesta, joka taivasteli tapaamme syödä raparperi sokerin kanssa, ja antoi iranilaisen raparperi-lihapadan ohjeen. Kokeilin, mutten ihan tykästynyt. Alkuperäistä ohjetta en löydä, mutta tässä toinen versio (https://katjakokkaajakoklaa.fi/raparperi-jauhelihapata-iranilaisittain/), johon suomalaiset kokit olivat itse tyytyväisiä.

Ehkäpä kokeilen raparperiborssia, kunhan sesonki taas alkaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.04.20 - klo:11:03
Keitin pinaattikeiton. Oheen munia, Reissumiestä (Fazerin ruisleipä )juustoa ja suolalihaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 06.05.20 - klo:23:42
Tytinäsalaattia omasta päästä  :107:

Eli kun eilen illalla sai lihahyytelyä punalaputettuna, niin ostin, ja tänään keksin kuutioida sen, saman määrän (tai vähän enemmänkin) tomaattia, sekoitin joukkoon kunnon turauksen majoneesia ja puntin silputtua persiljaa. Sillä olen päivän elänyt. Pakasteherneitä minulla olisi ja mietin että sopisivat tähän, mutta totesin että tarpeeksi hyvää ilmankin. Makaroniakin joukkoon mahtuisi, siitä samat sanat. Hienostelija koristelisi keitetyllä munalla, minä en jaksa.

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.05.20 - klo:06:31
Tuo vaikuttaa maistuvaiselta.  Minua ilahutti kun käytit lapsuudesta tuttua sanaa, tytinä. Siitä meillä puhuttiin, tai alatoopista.
Kaupassa se on lihahyytelöä.

Joskus vielä saa palvelutiskiltä pippurisylttyä, nam.  Siinä vain on sitä läskiä melkoisesti.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 10.05.20 - klo:14:21
Meil tytynä on punsaa. Kyl tytinäkin tunnetaan vaan punsasta puhutaan.  :icon_wink:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 14.05.20 - klo:10:00
Eikö eikö teilpäi ole rautatieaseman nimilii Punsa ?   :003:

Miul on munkkirinkel-taikina nousemas. Koht´yhes Matin kans ne keitetää , tai oikiastaa Matti vaa sokeroi sitä mukkaa ko mie saan valmista.

Tytykäiset tulloot iltapäiväll  mei pihhaa niit syömää. Myö männää kohvikannun kans hei ja hei äitiis seuraks. Tulliit eile Patasjoel ja männööt tännää kouluu.

Eile tein silakkavileist , sipulist, tommaattiipyrrest ja palsamietikast ja muist mausteis uuniruokaa, joka syvää koha munkit on valmiit.

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pena - 14.05.20 - klo:11:21
Rautatieasema on Pulsa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 14.05.20 - klo:11:25
Nii onkii, siksi virnistys.

Munkit onnitu hyvin. Muistin nyt vaniljasokerinkin. :023:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 15.05.20 - klo:11:04
Eikö eikö teilpäi ole rautatieaseman nimilii Punsa ?   :003:


Lähelt liippaa. Asema ol Pulsa. Siel on tosi suositeltava paikka käyä, koha täst koronast selvitään.
https://www.pulsanasema.fi/
Siel on olt kesäteatterki. Siel oon käyt kattomas Paavo Ruotsalaises kertovan näytelmän 'Tuulen koira'. Sen ol ohjant Aapo Stavén.

Ja mie lähen koht sillää tekemään niit jauhemaksapihvei, ku eellisest kerras on kai jo vuoskymmenii.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 03.06.20 - klo:16:26
Jaa niin tämä onkin kotikokki, eikä jokapäiväinen leipämme. No pannaan nyt tänne kuitenkin, että tekisi mieleni pizzaa, mutta en osaa valita lähimmän pizzerian valikoimasta  :017:. Heillä ei myöskään ole kotiinkuljetusta. Ei se matka haittaa, kevyestihän sen kävelee, mutta sitä laatikkoa en jaksaisi roudata. Voisipa sen noutaa kotiin omalla dronella vaikka. Pihallani haluan syödä enkä yleisellä terassilla, vaikka se nyt auki onkin. Ehkä pitää vain syödä jotain muuta.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 03.06.20 - klo:17:44
No , osta sellainen hieno pizza-uuni pihallesi, joka tänään oli mainoksessa. Kuin tanskalaisen maajussin kalkinpoltto-uuni, pyöreäkupuinen ja kalkinvalkoinen. Motti sopivia puita siihen viereen, ja eikun pizzaa paistamaan !

Paras pizza maistuu pihalla, kuului mainoslause !     (https://www.cosgan.de/images/midi/haushalt/h071.gif)

Ei kai siihen hiiligrilliä kummempaa rakennuslupaa tarvita.   :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 03.06.20 - klo:17:52
Ehkä näin kerrostalossa voisivat ylempien kerrosten naapurit valittaa puunpoltosta? (Toisaalta itse tekisi juuri nyt mieli valittaa yläkertalaisen pyykkikoneen jytinästä... Hakannee seinään, taas kerran.) - Tässä olen nyt puolitoista tuntia jahkannut pizza-asiaa. Tämä menoa laihdun, kun en päättämättömyyttäni saa edes ruokaa suuhun. Ehkä pizza siksi olisikin se paras dieettiruoka?
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 05.06.20 - klo:17:23
Tänään oli juuri sopiva sää paistaa ruisleipää. Tällä kertaa se onnistui paremmin kuin viimeksi. Viime kerralla ei tainneet jauhot olla ihan kohdallaan eikä varsinkaan lämmitys. Jäivät vähän hailakoiksi ja nousivat huonosti, repeilivät.
Nyt oli osa surullisen kuuluisan Liperin myllyn ruisjauhoja, osa Pirkkaa. Pirkka on jauhettu hienommaksi kuin muiden myllyjen. Siitä saa mukavasti sitkoa. Tykkään kuitenkin laittaa muita karkeampia sekaan.

Lisäksi tein raparperikookoshiutalepiirakan ja kaslerpala edelleen köllöttelee uunin jälkilämmössä.

Tuoksut on huumaavat. Onneksi ne ei tätä kautta leviä teitä kiusaamaan.  :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Bengt Sandberg - 05.06.20 - klo:17:44
...

Lisäksi tein raparperikookoshiutalepiirakan ja kaslerpala edelleen köllöttelee uunin jälkilämmössä.

Tuoksut on huumaavat. Onneksi ne ei tätä kautta leviä teitä kiusaamaan.  :003:

No niinpä tietysti. Täytyy tyytyä Tebarin kahvi / munkki.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 12.06.20 - klo:15:56
Saimme hiukan raparperia lahjaksi. Laitoin pakkaseen kaksi pussia talven piirakantäytteeksi. Helppoa kuin heinänteko. Kuoritaan, pätkitään , sokeroidaan ja pussitetaan.

Samalla googlasin neuvot mihin ruokaan mikäkin yrtti sopii. Kun on noita yrttejä kuutta lajia parvekeruukuissa.

Nyt pitää kokeilla basilikaa mansikkasmoothieen Ja timjamia mustikkajugurttiin. Myös rosmariinin  ja oreganon käyttöön tuli uutta vinkkiä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 12.06.20 - klo:20:23
Valmisruoasta esim. kaupan makaroonilaatikko tai kermaperunat saa alumiiniastian, minkä pesen ja säilytän. Sitten, kun on sellainen ihana ilma kuten vaikkapa tänään, niin käytän nämä säästämäni alumiinivuoat. Siivutin perunoita kuorineen ohuiksi siivuiksi ja laitoin niitä alumiinivuokaan kerroksittain ja kerrosten väliin laitoin ripauksen suolaa, lorauksen neitsytoliiviöljyä ja jauhettua rosmariinia. Foliopala vuoan päälle ja grilliin kypsymään. Lisäksi grillimakkaraa folioon käärittynä. Ja salaattia: pilkoin kurkkua ja tomaattia ja laitoin sekaan saksalaista raejuustoa sekä jämät kaupan italian salaatista. Ja vielä ahneempaa ruokailijaa ajatellen tein juustovoileipiä pöytään.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 12.06.20 - klo:22:01
Noita lukiessa tulis vesi kielelle, jollei vatasa olisi täynnä savustettua ahventa.  :003:  Käytiin isännän kanssa pyytämässä ahvenia ihan kaupungin Cittarista asti. Mukana oli kylmälaukku ja kylmäkalleja.
Siellä oli lupsakka nuori mies myymässä. Kun pyysin isoja, niin hän sanoi ihan meitä varten niitä piilottaneensa muiden alle ja kaiveli ne sitten meille.  :icon_wink:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 02.07.20 - klo:09:57
Eilisen uunilohen ja perunamuusin tähteet tein kalapulliksi uuniin.

Sekoittelin aineet, lisäsin kermaa vähäsen, munan , korppujauhot ja mausteet ja suolan. Nyt taikina odottaa uuniin pääsyä. Se on kypsitä aineista tehty ja käytän vain nopeasti ottamassa väriä pintaan.

Mausteena on sitruunamehua, tilliä, suolaa, mustapippuria ja timjaminlehtiä.

Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 03.07.20 - klo:18:32
Eiliseltä jäi sisikonmakkarasoppaa. Oli pakko tehdä iso soppa, kun paketissa oli 500 g siskonmakkaroita. No, ajattelin kuitenkin tehdä lisäksi jotakin muuta, että varmasti kaikki saavat mahansa täyteen. Tuli mieleen, etten ole aikoihin tehdynt suppilovahverokeittoa. Se olisi suotavaa senkin puoleen, että pakkasessa on vielä suppiksia, samoin kuivattuja keittiön kaapissa. Niinpä sulatin pienen pussukan suppiksia. Laitoin vielä lisäksi vähän kuivattuja.
Soppa oli hyvää, vaikka suppikset olivat vanhoja. Eivät siis olleet ylivuotisia. En edes kehtaa mainita, miten vanhoja. Kerroin miehille, että tein soppaa muinaisjäänteistä.  :003:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 04.07.20 - klo:14:28
Tänään kokkasin kotona paistettua tofua ja kasviksia. Ruuan kera raakakasvissalaattia, punajuuriviipaleita ja karpaloita. Näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.07.20 - klo:15:27
Me teimme ennen Päiväseuroja simpukkaalaatin. Se on nyt maustumassa.
Kohta vatkaan persiljavoin, että on mitä levittää uunikuumalle patongille kunhan alamme syömään formulakisan lomassa.  :023:
Juomana on rieslingiä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 04.07.20 - klo:17:11
Tänään keitettiin ensimmäiset oman maan uudet perunat. Se oli sellainen koe-erä. Annetaan vielä viikko kasvaa, niin ovat oikean kokoisia. Kaverina oli tietenkin silliä ja tälläkertaa paisettua haukifilettä.
Vertailimme Timoa ja Annabellaa. Annabella vei voiton.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: 1944 - 04.07.20 - klo:17:53
Timo on nopeakasvuinen, mutta maku ei ole häävi, eikä se ole hyvin säilyväkään. Tämmöiset kokemukset täältä.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 04.07.20 - klo:20:39
Samaa mieltä Timosta. Siikli on myös melko aikainen. Sitä kasvatamme ja Rosamundaa, soppa ja uuni/muussipotaattia.
Kun tulin taloon 38 vuotta sitten, oli aikaisena perunana Amerikkalaista. En tiedä, mikä sen oikea nimi mahtaisi olla. Se oli vaaleanpunainen ja sileäpintainen. Se tuppasi tekemään mukulat liian lähelle pintaa. Ei auttanut vaikka aina on potatit mullattu. Siis joka pesässä tuppasi olemaan vihreitä. Sitten se alkoi vielä tehdä siihen vihreään pintaan versoa. Siitä sitten luovuttiin.
Joskus kasvatettiin Pitoa, mutta sekin on jäänyt valikoimasta.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: luterilainen - 05.07.20 - klo:21:59
Tänään ruokana oli vaimon kokkaamaa vegaanista makaronilaatikkoa. Ruuan kera raakakasvissalaattia ja punajuuriviipaleita sekä karpaloita. Näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Juomana kotikaljaa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.07.20 - klo:09:57
Minä puolestani laitoin tavallisen liha-makaroonilaatikon, viileän päivän ruoaksi.
Muuten tavallinen, mutta makaronia ( pastaa ) laitoin kolmea laatua.

Munamaitoa jäi yli. Tein siitä ison paistinpannu-letun. Lisäsin siihen yhden munan, korppujauhoja hiukan  ja vehnäjauhoja+vaniljasokeria.
Kahvileipä iltapäiväksi valmistui vanhingossa.

Olemme luopuneet maidosta, paitsi kahviin ostetaan punaista tlk/viikko.
Kaurajuomia, vettä, mehuja,kivennäisvettä ja näiden sekoituksia. Vatsa tykkää.

Vehnäjauhoja myös vältän. Kastikkeet suurusta maizenalla tai perunajauhollakin jotkut.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 07.07.20 - klo:16:26
Uusia perunoita keitin.

Tein Vaanelan makeasta frisbee salaattikerästä ja tomaatista sekä Felixin perinteisestä salaattikastikkeesta ja hunajan pikkuisesta lorauksesta salaatin.

Sitten tein perunoita varten kastikkeen. Laitoin  liedelle kattilan ja siihen ison siivun voita ja pari lusikallista vehnäjauhoja. En antanut juurikaan ruskistua, vaan kaadoin päälle hieman vettä ja sitten maitoa. Mausteeksi laitoin sitruunamehupullosta pari suihkausta ja hunajaa tähänkin sekä ripauksen suolaa. Annoin hetkisen kiehua hiljalleen, jotta kastike paksuuntui. Sitten laitoin keitettyjä, pilkottuja kananmunia siihen kastikkeeseen.

Sitten tein mannaryyneistä ja pakastemarjoista puolukoista sekä karviaisista sekä sokerista vispipuuron.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.07.20 - klo:18:08
Annikka, olet luova ruuanlaittaja. :icon_biggrin:

Minun lettuni , tai munamaito jota käytin, sisälsi hiukan valkopippuria  :089:. En sitä muistanut, mutta maistoin kyllä heti kun sain murusen suuhuni. Käytän itse rouhimaani konokonaista valkopippuria, siinä on aito maku.

Ei se kovasti kahvileivässämme haitannut kun hölväsimme lettumme runsaalla lettuhillolla.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 07.07.20 - klo:20:34
Onko tuikutin kenellekään tuttu? Äiti teki aina ensimmäisille uusille perunoille tuikutinta. Ja se on niin maan perusteellisen hyvää uusien perunoiden kanssa. Kattilaan laitetaan pieni tilkka vettä, reilusti voita ja kesäsipuleita varsineen, ripaus suolaa. Annetaan kiehahtaa, mutta sipuli saa jäädä vähän rapsakkaaksi.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: öppiäinen - 08.07.20 - klo:16:22
^^ Niin kyllähän pippuria makeissakin ruoissa käytetään. Mistäpä piparkakut muuten nimensä olisivat saaneet? Mustapippuria voi käyttää mansikoiden kanssa.

Pippuriananasta ja jäätelöä

1/2 ananas
1/2 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
mustapippuria
20 g voita
Jäätelöä

Kuutioi ananas sentin kuutioiksi, paahda pannulla sokerin kanssa, anna karamellisoitua. Rouhaise sekaan mustapippuria ja lisää voi. Nautitaan vaniljajäätelön kanssa.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 09.07.20 - klo:12:04
Söimme makaronilaatikon jämät. Panin tulisen kasvisosekeiton 'tulille'.

Tomaatteja, kesäkurpitsa, kesäsipuleita, basilikaa, timjamia,chiliä ja valkosipulia kasviskuutiosta tehtyyn liemeen.
Lopussa kun soseutam lisään vähän hunajaa ja balsamicoa ja maista suolan.
Siinä illaksi ja huomiseksi.

Valitsin linkittämäni musiikin myös tulisuuden innoittamana, Carmenin Habaneran.  :074:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 11.07.20 - klo:11:44
Ilojen viilennettyä otin lähes viimeiset hirvenlihat pakkasesta eilen sulamaan.
Aamulla laitoin vanhanajan vatkulin tulemaan.

Eiliset kuoriperunat, keitetyt, laiton uunissa uusiutumaan, makaroni-juusto-laatkoin ollessa lähes kypsä.

Punajuuria ja puolukkasurvosta lisäksi, Matille kelpasi kotoinen ruoka, vaikka hän puhuu lihan vähentämisen puolesta. Hirvi on erikseen, ja sitä hän aikoo vieläkin syksyllä kyttäämään. :017:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Annikka - 11.07.20 - klo:12:16
Jasmiiniriisiä keitin. Mausteeksi tuli pari teelusikallista kuivattua tilliä ja ripaus suolaa.
Sitten, kun riisi alkoi olla kypsää, lorautin sekaan oliiviöljyä, jossa on basilikan maku.

Kastike on tavallinen ruskea kastike voista ja vehnäjauhoista.
Sekaan kaupan valmiita lihapullia.
Mausteeksi Felixin Maku suolakurkkupurkista lientä + kurkkua silputtuna.
Suolaa, maustepippuria.
Kun kastike on valmis, vielä loraus maitoa siihen. Annetaan kuumentua,
mutta ei kiehauteta, jotta maito ei pääse juoksettumaan.

Salaatti oli samanlaista kuin tuossa aiemmassakin viestissäni, mutta
nyt laitoin siihen lisäksi keitettyjä, pilkottuja kananmunia.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 11.07.20 - klo:13:19
Hei, minäkin käytän herkkukurkkujen lientä kastikkeisiin. Vinkin sain stroganpff-reseptistä jossa kurkkua pieninä palasina laitetaan sekaan loppuvaiheessa.

Olen käyttänyt sitä myös hirvenlihan ( paistin ) marinadissa.

Nyt juuri juomme Juhla-mokkaa ja syömme synttärilahjaksi saamaani kakkua. Sitä oli niin paljon että osan pakasti. Se on suklaa-kermavaahto ym.hörsellystä-kakku, lapsenlapsen lahja.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 11.07.20 - klo:16:57
Huomenna on sitten kesän ensimmäiset (enkä tiedä, vaikka olisivat ainoat) kirkonmuurikahvit. Nyt sen vuoksi, kun messussa Silvan perhe siunataan matkaan. Meidän Martat keittää ne kahvit. Lupauduin pitkomaakariksi, jos muita ei löydy. No, nyt on 5 pitkoa odottamassa huomista.  :icon_confused:

Kotiin tein pari vaaleaa vuokaleipää. Niihin laitan kauraryynejä, leseitä, graham- ja vehnäjauhoja.

Tässähän se sadepäviä mukavasti meni.  :023:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 11.07.20 - klo:18:04
Sain mobiili-asiantuntijoilta mökiltä tuomisiksi kantarellejä. Ne ovat nyt valmiina kastikkeena. Siihen menikin viimeinen kermatölkki ja maidontilkka. Täytyy huomena käydä Ässällä.

Totesivat uuden kännykkäni olevan juuri sen minkä seppos mainitsi, vain puhelin.
Ihmettelivät miksi tällaisia tehdään lainkaan. No, se toimii kyllä siinä mihin sitä tarvitsen.
Laita Pyrtsi puh.numerosi YV nä, sekin poistui siinä desinfiointissa. :039:
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 13.07.20 - klo:19:47
Lähelt liippaa. Asema ol Pulsa. Siel on tosi suositeltava paikka käyä, koha täst koronast selvitään.
https://www.pulsanasema.fi/
Siel on olt kesäteatterki. Siel oon käyt kattomas Paavo Ruotsalaises kertovan näytelmän 'Tuulen koira'. Sen ol ohjant Aapo Stavén.

Ja mie lähen koht sillää tekemään niit jauhemaksapihvei, ku eellisest kerras on kai jo vuoskymmenii.

Myö Pyrtsin kans ollaa haasteltu Pulsan asemasta Lappeenrannassa. Tänään tytär soitti ja kerto heijän aikomuksensa olevan yöpyä siellä. On kuulemma B&B-majoitus sen lisäks että se on kuulema tunnettu kulttuuripaikka.

Matkaan sisältyy myös käynnit hänekin lapsuuden paikoilla Virolahdella ja sieltä sitten Lappeenrantaan, ja lopuks tulevat meillä poikkeamaan.
Se on siis matka minun sukuni juurille, mikäs sen mukavampaa !
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.07.20 - klo:11:23
Sain tuliaisina Pulsan aseman lahjamyymälästä hyvää hunajaa ja teetä , jokin kukkasekoitus se on.

Talon naiset , jotka viljelevät puutarhapalstaa tuossa lähellä, pitävät minut kurpitsassa ja kurkussa.

Isosta kesäkupirsasta otin osan ja tein kasvissosekeiton. Tämä Valion resepti on helppo ja hyvän makuista tuli. Erikoisuutena on appelsiinimehu.

https://www.valio.fi/reseptit/kurpitsakeitto-1/
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Pyryharakka - 25.07.20 - klo:20:42
Ruisleipä alkoi olla vähissä ja tänään oli mitä oivallisin leiväntekosää. Ei liian kuumaa, eikä ulkona olisi ollut mukavaa toistuvien sadekuurojen vuoksi.
Otsikko: Vs: Kotikokki VI
Kirjoitti: Riitta-mummi - 31.07.20 - klo:11:59
Taisin kirjoittaa että silakan pyyntikiintiöt on täynnä, eikä silakkafileitä ole tiskillä näkynyt.
Tänään satuin huomaamaan silakanvärin kiiltävän Prisman kalatiskillä, ja kas, olihan ne. Mutta minkä kokoisia !
Pyysin puoli kiloa ja sain kuusi filettä. Silakka ja silli on sama kala, tietääkseni.

Hyvät ja helpot silakkapihvit niistä sain, isot ja lihaisat. Pottumuusi ja vähän etikkapunjuuria, mainio ateria saatiin.

Huomena on edessä kurkkujen säilöntä. Löysin reseptin joka kiinnosti kun sitä on kehuttu kovasti.
Liemi keitetään kivennäisvedestä, etikasta, sokerista, suolasta ja valkosipulinkynsistä.
Sitten annetaan kiehauttamisen jälkeen seistä 3 vrk. siinä kannen alla jonka jälkeen purkitetaan.
Ostin 3 kg kurkkuja, niistä riittää tylleröiden kotiinkin.