Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: 1944 - 18.06.19 - klo:21:31

Otsikko: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 18.06.19 - klo:21:31
Metso on tällä korkeudella pitänyt asemansa paremmin kuin teeri. Omissa rämemetsissäkin uskoni mukaan on koppelolla munillensa kolo. Näitä aikoja haudonta on ohitse. Ja lämmin sää on tuonut monenlaisia hyönteisiä pikku metsonyyteille, kanalinnun poikanenhan tarvitsee muutaman päivän ajan hyönteisiä ravinnokseen ja siitä sitten laventaa eväänsä mustikan lehteen ja muihin "terveellisiin, mitä nyt sattuu löytymään, ruokiin".

Olemme olleet Kaarinan kanssa hyvillämme, kun haarapääskyt ovat pyörineet rustinkien yläpuolella. Ne piipahtelevat sisällekin ja tirskuvat vanhojen pesien liepeillä. Jos asuttu pesä syntyy, niin sen alapuolelle on syytä laittaa lavealti paperia, että kuivunut uloste on helppo toimittaa lustepellon höysteeksi. Luhtiin en pääskysiä ole päästänyt, koska ne niin roskaavat.
Aikoinaan toin Suezilta sotarosvousesineenä rikkinäisen kenttäpuhelimen. En sille parempaa paikkaa löytänyt kuin luhdin moottorikelkan tilassa ison "raaspiikin" seinältä, siihen remmistään roikkumaan, niin pääskyset sen ottivat käymäpaikakseen ja hapan linnun uloste vei messingeistä värit ja pesunkin jälkeen laite haisi pahalle. Poltin puhelimen sitten yhden kerran lustepellon roskapaikalla muitten roskien kanssa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 20.06.19 - klo:22:34
Tavallisesti västäräkki tekee pesän meidän liiterin luo johonkin puupinoon. Nyt se on tainnut vaihtaa paikkaa. Äsken kävin kastelemassa kukkia, niin västäräkki käveli hyvin lähellä. Tepasteli ja katseli puuhaani. Normaalisti se ei niin lähelle ihmistä päästäisi. Oletan, että se yrittää kiinnittää huomion itseensä, etten huomaisi, missä pesä on. Ovela otus.  :icon_cool:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: PekkaV - 21.06.19 - klo:05:12

   Linnut, nuo hengessä väkevät
Jumalan näkevät
Taivaan tavoittavat
vaivan voittavat
kivun koittavat
ruuan löytävät
juoman etsivät
lentävät
laulavat
muuttavat
palaavat
pesän rakentavat
vähenevät
mittarit
saastumisen.

Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 21.06.19 - klo:15:23
Olen jälleen seurannut Eestin Looduskalender-kameroita. Eri lintuja sekä majavia siellä seurataan.
On ollut iloa pesimisten onnistumisista, mutta myös surullisia poikasten menetyksiä.

https://www.looduskalender.ee/n/node/3324#cam

Lisäksi voi seurata merimuseon rantaa Käsmussa. Siellä on välillä konsertteja. Uimareita ei ole paljon näkynyt, merivesi on ilm. vielä liian kylmä. En myöskään ole huomannut nyt koiria rannalla, niitä on aiemmin ollut.

Uusin tuttavuus kameroissa on kehrääjä, Aasta linnu kamerassa se näkyy , jos huomaa. Se pesii maass ja sillä on erinomainen suojaväri. Poikasia on jo silläkin allaan.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 22.06.19 - klo:22:46
Kurkia näkynyt paljon. Ja kuulunut. Vime yönä komeasti töräyttelivät, kun taas joutsenet ovat olleet aika hiljaa. Yhdeltä pellolta laskin 16 kurkea.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: vn - 22.06.19 - klo:23:38
Pari päivää sitten yksi kurki kaarteli tämän rivitalomme yläpuolella töräytellen,
on aikamoinen ääni kyllä...."vastausääni" kuului kilsan päästä pellolta.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: PekkaV - 24.06.19 - klo:09:50

   Satakieli pihapuussa! https://www.youtube.com/watch?v=u-orKZf9d8k

Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 24.06.19 - klo:18:25
Ollapa nyt pääskynen. Olis paljon ruokaa!

Raavin juuri rikki hyttysten syömän nahkani peukalonhangasta, kutisi niin. Olen niin herkulinen ettei mitkään Offit auta. Kylmään veteenkin sukeltaa mielellään kun sinne eivät seuraa.

Voisi olla pääsky täälä sisällä lemmikkinä niin saataisiin olla rauhassa. Kun se on ahminut itsensä ähkyyn niin ruokkisi kissan. Näin saataisiin hyttyset hyötykäyttöön.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.06.19 - klo:18:41
Hyvin kelpaa minunkin O-vereni, se niille on makoisinta kuulemani mukaan. Lisäksi diabetikkona olen makea.
Nykyisessä asunnossa ei ole ollut kuin pari kappaletta toukokuussa. Tässä ei ole havupuita lainkaan ja vain muutamia koivujakin, enimmäkseen koristepuita ja pensaita.

Syömisestä puheenollen, nyt onnistuivat ruisleipäni aika hyvin ! Nam, nam.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.06.19 - klo:13:11
Vääksynjoessa oli tukkakoskelonaaras kahden poikasensa kanssa kalastamassa. Oi niitä emon upeita pitkä täyssukelluksia saaliin perään ! Poikaset opettelivat samaa, mutta se oli vielä pinnan pärskytystä.

Kaloja siihen koskeen onkin kasvatettu, laitettu lohikaloille kutu-soraa ja kiviä. Kaksi suurta kalaa näimme suoraan niiden yläpuolelta sillalla ja sinä alempana missä koskelot kalastikat oli pikkukalaa.

Hieno lintu-elämys pitkästä aikaa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 28.06.19 - klo:18:26
Bongattu tänään meriharakka täällä sisämaassa Tampereella. Keskusteltu havainnosta yhtä lailla ilahtuneiden muiden satunnaisten havainnoitsijoiden kanssa. Finlaysonin alueella kosken rannassa kaiveli porkkananokka syötävää nurmikolta.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 28.06.19 - klo:21:09
Bongattu tänään meriharakka täällä sisämaassa Tampereella. Keskusteltu havainnosta yhtä lailla ilahtuneiden muiden satunnaisten havainnoitsijoiden kanssa. Finlaysonin alueella kosken rannassa kaiveli porkkananokka syötävää nurmikolta.

Poliisit T-ohjelmassa bongasivat samanlaisen porkkananokan Joensuussa. Kun oli lapsi Hangon ja Loviisan välillä asui 20 paria porkkananokkia ja itse näin Jäämeren rannalla ensimmäisen Meriharakkani. On levittäytynyt onnistuneesti laajalle.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: vn - 30.06.19 - klo:14:59
Olen saanut iloita tässä taajamassa, rivitalomme pihassa, ihan vaan ikkunasta katsellen,
muutamista lintuhavainnoista, itselleni ei niin tavanomaisista...joku voisi sanoa..pyh...
nuohan on ihan tavallisia.
Kuikka on minulle saavuttamaton harvinaisuus, on vain Lasse Heikkilän laulussa.
Mutta nämä muut taajamalinnut naakan lisäksi...
Punarinta on jo useamman vuoden tuttavuus. Mustarastastakin olen saanut useamman
vuoden seurailla. Tänä vuonna olen erityisesti iloinnut kottaraisen ilmestymisestä pihaamme,
ja nyt viime päivinä kirjosieppo.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 30.06.19 - klo:18:11
^Mikseivät tavalliset asiat voisi olla ilahduttavia ja ihmeellisiä? Hyvähän se jos niistä ymmärtää iloita ja olla kiitollinen!
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 01.07.19 - klo:07:40
Katselin mökkisaunan kuistilta tovin kuikkaparin ja yhden poikasen sukeltelua aivan omassa poukamassamme. Usein yhden sukeltaessa toiset kurkkivat vedenpinnan alle, miten kalastus sujuu.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 01.07.19 - klo:09:43
Minusta oli eilen hauska seurata, miten pihan linnut reagoivat ihmiseen, joka tunkeutuu niiden reviirille. Yritin ottaa aurinkoa vitivalkoisille jaloilleni. Kävin kuolleelle, kuivalle nurmelle makoilemaan ja lukemaan, yläkroppa puun varjoon ja jalat aurinkoon. Se on paikka, missä mustarastas säännöllisesti käy etsimässä poikasilleen ruokaa, samoin luhtakerttunen.
Jonkin aikaa makoiltuani tuli mustarastas pihan vaahteraan ja kirkoili kovasti. No, ainakin se kuulosti kirooilulta verrattuna sen iltalauluihin.
Luhtakerttunen sen sijaan lähestyi, ja päästeli tsik-ääniä. Se selvästi tarkkaili minua ja pikku hiljaa lähestyi ja lähestyi, puskasta toiseen. En ollut huomaavinani. Lopulta se tuli ihan vieressäni olevaan virpiangervopuskaan. En ole varma, onko pesä siinä, vai onko se vain otollinen ötökkäpaikka. Tosi usein sitä näkee pyrähtelemässä tuohon puskaan.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 03.07.19 - klo:09:25
Meillä on taas ruisrääkkä lustepellolla. Tai äänestä päätellen luulen niin. Onko muita lajeja jotka niin kuuluvasti ääntävät? Katsoin lintukirjastani, että ruislintu ei ihan näin ylhäällä elelisi, mutta ennenkin oli muut samaa mieltä tästä "ruislinnusta". On niin, että vain meidän 2 ha lustepelto on neitseellisessä tilassa, sillä ympäristön muilta pelloilta katkotaan heinää paaleihin ja isolla alueella rylläävät koneet salaojien kimpussa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 03.07.19 - klo:19:29
https://www.youtube.com/watch?v=Au0CGIuUGUo
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 04.07.19 - klo:08:03
Kyllä meilläkin on ruisrääkkä, jos muita lajeja ei esitetä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 04.07.19 - klo:15:15
Katsoin lintukirjastani, että ruislintu ei ihan näin ylhäällä elelisi

Jos on vanha lintukirja, niin tieto ei välttämättä enää pidä paikkaansa. Levinneisyysalueet muuttuvat ja viime aikoina ovat siirtyneet päin pohjoista. Ruisrääkkäkanta lienee myös kasvanut (maatalouden muutokset vaikuttanevat), joten hyvin voi löytyä pohjoisempaakin. Ääni on kyllä aika tunnusomainen, ei ainakaan heti tule mieleen mihin sen voisi sekoittaa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 04.07.19 - klo:16:15
Kiitos rohkaisusta ja samaa mieltä olosta. Hyvää kesän jatkoa. :039:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 10.07.19 - klo:15:07
Tämän linnun pesintää seurasin innolla Viron Looduskalenderin kautta. Pesintä onnistui, pari sai kaksi poikasta.

Näyte kehrääjän ääntelystä :
https://www.youtube.com/watch?v=btsBV9wzq68
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 10.07.19 - klo:17:41
Ihailin tänään tyttäreni kanssa merikotkaa Pirkanmaan taivaalla. Lokit eivät olleet yhtä mielissään tästä komeasta näystä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 15.07.19 - klo:00:11
Ja taas olivat varpuset nurmikkokylvökselläni. Senköhän takia ne eivät ole menestyneet?

Parvi oli sekaparvi, jotain kymmenen tavisvarpusta ja kaksi pikkuvarpusta, jotka eivät kooltaan ole sen pienempiä mutta muuten eri näköisiä. En ole ennen huomannutkaan että voisivat liikkua yhdessä. Tiaisethan kyllä lajirajat ylittäviä comboja voivat muodostaa.

Edit: Jaa, kyllä näköjään muodostavat sekaparvia: https://www.siltalehti.fi/sivustot/silta/loytoretkia/katsokaa_taivaan_lintuja/vahainen_vaatimaton_varpunen.38095.blog

Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 15.07.19 - klo:07:43
Kyllä varpuset ovat sekaparvissa, ainakin meillä. Isommat varpuset näyttävät vähenevän pikkuhiljaa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 15.07.19 - klo:09:54
Kyllä varpuset ovat sekaparvissa, ainakin meillä. Isommat varpuset näyttävät vähenevän pikkuhiljaa.

Kun taloon tehtiin kattoremontti katosivat varpusten ja tervapääskyjen pesäpaikat ja siten myös linnut.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.07.19 - klo:15:51
Tämän talon pihanurmella oli äsken pähkinähakki. Se on harvinainen Suomessa, mutta olen sitä nähnyt tällä samalla tontilla jo 30 vuotta sitten. Tässä oli useita vanhoja sembramäntyjä, ja niiden simenet ovat tämän linnun herkkua.

Myös edellisessä kodissamme se tuli tutuksi kun viereisen kadun varrella kasvoin näitä puita.

Erikoista että lintu tuli tähän vuosikymmeniä sitten kaadettujen puiden paikoille. Onkohan niillä geeneissä ' vanhat kartat'.

https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4hkin%C3%A4hakki
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 29.07.19 - klo:10:31
Olen nähnyt pähkinähakin v 1968 Hangonniemellä yhdessä harjoituksessa ollessani.

Kankaalan aikuiset harakat ovat päästäneet poikasensa pahaan maailmaan so tepastelemaan suoraan pihamaalle. Ei meillä niitä vainota, vaan naureskelen niiden tempauksille. Yksi asustelee yönsä rustingin Poksin tallin ylisillä ja tehköön niin, sillä olen verkottanut paikan, että yön "ruiskeet" eivät pääse betonille asti.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 29.07.19 - klo:11:05
1980 luvulla pähkinähakit vaelsivat Suomeen ja silloin näin niitä parvena aivan asunnon ikkunan edessä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.07.19 - klo:11:13
Tänään niitä oli iso parvi nurmikolla. Sääilmiökö ? :051:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 29.07.19 - klo:14:53
Omat pähkinähakkimme eroavat ulkonäöltään siperialaisista. Suomen kanta elelee lounaisissa tammi- ja kuusimetsissä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 30.07.19 - klo:01:59
Omat pähkinähakkimme eroavat ulkonäöltään siperialaisista. Suomen kanta elelee lounaisissa tammi- ja kuusimetsissä.

Joensuussa tapaamani hakki lienee niitä siperialaisia. Puukin oli sembramänty.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 09.08.19 - klo:15:43
Sain vihdoinkin otetuksi siannahkalevyt irti syöttöpaikan laudoista. Kovia koppuroita ja millilleen lopuille syödyt. Homma ei oikein onnistunut, koska yksi levy oli naulattu pahvinauloilla, toinen kiinnitetty ristipääkantaruuveilla ja kaksi viimeistä jollakin nykymallisella ruuvilla. Rasvaista puuhaa. Piti hakea rättikin, että ilkesin levyihin sen vertaa tarttua, että kannoin lustepellon polttoläjään.
Tämä on kuitenkin tinteille ja tikoille sopiva ruokintamuoto, sillä eväään kulumista on helppo seurata. Hautova harakka saa pehmeätä rasvaa osansa kevään lopulla. Nyt on vain niin, että makkarakauppa lopetti, että mistä nyt ensi talvelle talit.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 09.08.19 - klo:21:55
Myö ollaan näin kesäaikaan ruokittu lintuja vain viinimarjoilla. Oletan, että linnut ovat syöneet vähintään neljä ämpärillistä punaherukkaa meidän pihasta. Se on hyvä asia, sillä meille jäi saman verran ja se meille riittää. Keruutyö jäi helpommaksi.
Kellarissa on nyt 31 litraa herukkamehuja. Tänään keitin mustavalkoista mehua.  :003:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 09.08.19 - klo:22:19
Me emme ole ruokkineet millään pikkulintuja, sillä pensaat on verkotettu. Ei ole ihan runsain sato pensasmarjoissa, että ihmisille ensin  :003:.
Auringonkukkien kasvatus epäonnistui, kun yritin niitä suoraan siemenestä kasvattaa kauran kansaa. Ohuita keltaisia varsia, joten ei niistä tinteille mitään tule. Kaupasta saa bulgary productia, ja ne kelpaavat.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 11.08.19 - klo:11:31
Kylän keskiössä asuvilla harakoilla oli kova aamu, kun ampuhaukka niitä ahdisteli. Se saattoi saaliin napatakin, koska Haatajan suunnassa hermostunut kirkatus kuului iät ja ajat.
Peltoja on lavennettu, että haukkapari pesii jossain etäämmällä. Ei ole kymmentäkään vuotta siitä, kun ampuhaukoilla oli pesä naapurin puolella Rinteen vesakossa. Rastaat taisivat hylätä munat pesiinsä ja mennivät muualle.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 14.08.19 - klo:09:44
Minulla on verkko ladossa ex-asuntoautomme päällä, koska pääskyset kakkivat tympeällä tavalla, tietysti alaspäin.
Nyt samaa vikaa tekee yöllinen harakka ja isosti sekin. Etsin verkkoa kätköistäni ja löysinkin sopivan. Kiinnitän sen ruuveilla lasittomaan aukkoon, niin vaiva loppuu. En yksin uskalla mennä kiipeilemään, koska vähiinsä huimailee. Kunhan Kaariina kystäkyllä hommistaan ehtiin, niin tulee pitämään tikkaista kiinni.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: sivullinen - 12.09.19 - klo:16:28
Joensuussa tapaamani hakki lienee niitä siperialaisia. Puukin oli sembramänty.

Niitä täällä on, ei muita. Missäpä näit?
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: sivullinen - 12.09.19 - klo:16:39
Löysin tässä yhtenä päivänä pihapiirin asfaltilta kuolleen kuusitiaisen. Niillä on ollut nyt vaellusta eteläisiin ja läntisiin ilmansuuntiin; se selittää linnun löytymisen tällaisesta paikasta (korkeita 6- ja 8-kerroksisia kerrostaloja.) Autoon törmääminen varmaan kuolinsyynä tai sitten johonkin ylimpien kerrosten ikkunoihin. Pieni pää oli vinossa, niin että kuusitiaisen paras tuntomerkki, valkoinen niskalaikku näkyi selvästi, siivet levällään samoin pyrstö. Kyljestä oli tullut hieman sisälmyksiä ulos. Otin pari kuvaa sekä kännykällä että kameralla. Harmittaa vietävästi pienen tiaisen kohtalo.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 12.09.19 - klo:21:27
Niitä täällä on, ei muita. Missäpä näit?

Mäntylässä. Jossain Repolankadun lähettyvillä. Tästä on kyllä aikaa hyvin parikymmentä vuotta jo. Mutta siinähän oli ainakin ennen myös ammattikoulun pihassa sembramäntyjä.