Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: 1944 - 18.06.19 - klo:21:31

Otsikko: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 18.06.19 - klo:21:31
Metso on tällä korkeudella pitänyt asemansa paremmin kuin teeri. Omissa rämemetsissäkin uskoni mukaan on koppelolla munillensa kolo. Näitä aikoja haudonta on ohitse. Ja lämmin sää on tuonut monenlaisia hyönteisiä pikku metsonyyteille, kanalinnun poikanenhan tarvitsee muutaman päivän ajan hyönteisiä ravinnokseen ja siitä sitten laventaa eväänsä mustikan lehteen ja muihin "terveellisiin, mitä nyt sattuu löytymään, ruokiin".

Olemme olleet Kaarinan kanssa hyvillämme, kun haarapääskyt ovat pyörineet rustinkien yläpuolella. Ne piipahtelevat sisällekin ja tirskuvat vanhojen pesien liepeillä. Jos asuttu pesä syntyy, niin sen alapuolelle on syytä laittaa lavealti paperia, että kuivunut uloste on helppo toimittaa lustepellon höysteeksi. Luhtiin en pääskysiä ole päästänyt, koska ne niin roskaavat.
Aikoinaan toin Suezilta sotarosvousesineenä rikkinäisen kenttäpuhelimen. En sille parempaa paikkaa löytänyt kuin luhdin moottorikelkan tilassa ison "raaspiikin" seinältä, siihen remmistään roikkumaan, niin pääskyset sen ottivat käymäpaikakseen ja hapan linnun uloste vei messingeistä värit ja pesunkin jälkeen laite haisi pahalle. Poltin puhelimen sitten yhden kerran lustepellon roskapaikalla muitten roskien kanssa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 20.06.19 - klo:22:34
Tavallisesti västäräkki tekee pesän meidän liiterin luo johonkin puupinoon. Nyt se on tainnut vaihtaa paikkaa. Äsken kävin kastelemassa kukkia, niin västäräkki käveli hyvin lähellä. Tepasteli ja katseli puuhaani. Normaalisti se ei niin lähelle ihmistä päästäisi. Oletan, että se yrittää kiinnittää huomion itseensä, etten huomaisi, missä pesä on. Ovela otus.  :icon_cool:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: PekkaV - 21.06.19 - klo:05:12

   Linnut, nuo hengessä väkevät
Jumalan näkevät
Taivaan tavoittavat
vaivan voittavat
kivun koittavat
ruuan löytävät
juoman etsivät
lentävät
laulavat
muuttavat
palaavat
pesän rakentavat
vähenevät
mittarit
saastumisen.

Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 21.06.19 - klo:15:23
Olen jälleen seurannut Eestin Looduskalender-kameroita. Eri lintuja sekä majavia siellä seurataan.
On ollut iloa pesimisten onnistumisista, mutta myös surullisia poikasten menetyksiä.

https://www.looduskalender.ee/n/node/3324#cam

Lisäksi voi seurata merimuseon rantaa Käsmussa. Siellä on välillä konsertteja. Uimareita ei ole paljon näkynyt, merivesi on ilm. vielä liian kylmä. En myöskään ole huomannut nyt koiria rannalla, niitä on aiemmin ollut.

Uusin tuttavuus kameroissa on kehrääjä, Aasta linnu kamerassa se näkyy , jos huomaa. Se pesii maass ja sillä on erinomainen suojaväri. Poikasia on jo silläkin allaan.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 22.06.19 - klo:22:46
Kurkia näkynyt paljon. Ja kuulunut. Vime yönä komeasti töräyttelivät, kun taas joutsenet ovat olleet aika hiljaa. Yhdeltä pellolta laskin 16 kurkea.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: vn - 22.06.19 - klo:23:38
Pari päivää sitten yksi kurki kaarteli tämän rivitalomme yläpuolella töräytellen,
on aikamoinen ääni kyllä...."vastausääni" kuului kilsan päästä pellolta.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: PekkaV - 24.06.19 - klo:09:50

   Satakieli pihapuussa! https://www.youtube.com/watch?v=u-orKZf9d8k

Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 24.06.19 - klo:18:25
Ollapa nyt pääskynen. Olis paljon ruokaa!

Raavin juuri rikki hyttysten syömän nahkani peukalonhangasta, kutisi niin. Olen niin herkulinen ettei mitkään Offit auta. Kylmään veteenkin sukeltaa mielellään kun sinne eivät seuraa.

Voisi olla pääsky täälä sisällä lemmikkinä niin saataisiin olla rauhassa. Kun se on ahminut itsensä ähkyyn niin ruokkisi kissan. Näin saataisiin hyttyset hyötykäyttöön.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.06.19 - klo:18:41
Hyvin kelpaa minunkin O-vereni, se niille on makoisinta kuulemani mukaan. Lisäksi diabetikkona olen makea.
Nykyisessä asunnossa ei ole ollut kuin pari kappaletta toukokuussa. Tässä ei ole havupuita lainkaan ja vain muutamia koivujakin, enimmäkseen koristepuita ja pensaita.

Syömisestä puheenollen, nyt onnistuivat ruisleipäni aika hyvin ! Nam, nam.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.06.19 - klo:13:11
Vääksynjoessa oli tukkakoskelonaaras kahden poikasensa kanssa kalastamassa. Oi niitä emon upeita pitkä täyssukelluksia saaliin perään ! Poikaset opettelivat samaa, mutta se oli vielä pinnan pärskytystä.

Kaloja siihen koskeen onkin kasvatettu, laitettu lohikaloille kutu-soraa ja kiviä. Kaksi suurta kalaa näimme suoraan niiden yläpuolelta sillalla ja sinä alempana missä koskelot kalastikat oli pikkukalaa.

Hieno lintu-elämys pitkästä aikaa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 28.06.19 - klo:18:26
Bongattu tänään meriharakka täällä sisämaassa Tampereella. Keskusteltu havainnosta yhtä lailla ilahtuneiden muiden satunnaisten havainnoitsijoiden kanssa. Finlaysonin alueella kosken rannassa kaiveli porkkananokka syötävää nurmikolta.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 28.06.19 - klo:21:09
Bongattu tänään meriharakka täällä sisämaassa Tampereella. Keskusteltu havainnosta yhtä lailla ilahtuneiden muiden satunnaisten havainnoitsijoiden kanssa. Finlaysonin alueella kosken rannassa kaiveli porkkananokka syötävää nurmikolta.

Poliisit T-ohjelmassa bongasivat samanlaisen porkkananokan Joensuussa. Kun oli lapsi Hangon ja Loviisan välillä asui 20 paria porkkananokkia ja itse näin Jäämeren rannalla ensimmäisen Meriharakkani. On levittäytynyt onnistuneesti laajalle.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: vn - 30.06.19 - klo:14:59
Olen saanut iloita tässä taajamassa, rivitalomme pihassa, ihan vaan ikkunasta katsellen,
muutamista lintuhavainnoista, itselleni ei niin tavanomaisista...joku voisi sanoa..pyh...
nuohan on ihan tavallisia.
Kuikka on minulle saavuttamaton harvinaisuus, on vain Lasse Heikkilän laulussa.
Mutta nämä muut taajamalinnut naakan lisäksi...
Punarinta on jo useamman vuoden tuttavuus. Mustarastastakin olen saanut useamman
vuoden seurailla. Tänä vuonna olen erityisesti iloinnut kottaraisen ilmestymisestä pihaamme,
ja nyt viime päivinä kirjosieppo.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 30.06.19 - klo:18:11
^Mikseivät tavalliset asiat voisi olla ilahduttavia ja ihmeellisiä? Hyvähän se jos niistä ymmärtää iloita ja olla kiitollinen!
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 01.07.19 - klo:07:40
Katselin mökkisaunan kuistilta tovin kuikkaparin ja yhden poikasen sukeltelua aivan omassa poukamassamme. Usein yhden sukeltaessa toiset kurkkivat vedenpinnan alle, miten kalastus sujuu.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 01.07.19 - klo:09:43
Minusta oli eilen hauska seurata, miten pihan linnut reagoivat ihmiseen, joka tunkeutuu niiden reviirille. Yritin ottaa aurinkoa vitivalkoisille jaloilleni. Kävin kuolleelle, kuivalle nurmelle makoilemaan ja lukemaan, yläkroppa puun varjoon ja jalat aurinkoon. Se on paikka, missä mustarastas säännöllisesti käy etsimässä poikasilleen ruokaa, samoin luhtakerttunen.
Jonkin aikaa makoiltuani tuli mustarastas pihan vaahteraan ja kirkoili kovasti. No, ainakin se kuulosti kirooilulta verrattuna sen iltalauluihin.
Luhtakerttunen sen sijaan lähestyi, ja päästeli tsik-ääniä. Se selvästi tarkkaili minua ja pikku hiljaa lähestyi ja lähestyi, puskasta toiseen. En ollut huomaavinani. Lopulta se tuli ihan vieressäni olevaan virpiangervopuskaan. En ole varma, onko pesä siinä, vai onko se vain otollinen ötökkäpaikka. Tosi usein sitä näkee pyrähtelemässä tuohon puskaan.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 03.07.19 - klo:09:25
Meillä on taas ruisrääkkä lustepellolla. Tai äänestä päätellen luulen niin. Onko muita lajeja jotka niin kuuluvasti ääntävät? Katsoin lintukirjastani, että ruislintu ei ihan näin ylhäällä elelisi, mutta ennenkin oli muut samaa mieltä tästä "ruislinnusta". On niin, että vain meidän 2 ha lustepelto on neitseellisessä tilassa, sillä ympäristön muilta pelloilta katkotaan heinää paaleihin ja isolla alueella rylläävät koneet salaojien kimpussa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 03.07.19 - klo:19:29
https://www.youtube.com/watch?v=Au0CGIuUGUo
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 04.07.19 - klo:08:03
Kyllä meilläkin on ruisrääkkä, jos muita lajeja ei esitetä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 04.07.19 - klo:15:15
Katsoin lintukirjastani, että ruislintu ei ihan näin ylhäällä elelisi

Jos on vanha lintukirja, niin tieto ei välttämättä enää pidä paikkaansa. Levinneisyysalueet muuttuvat ja viime aikoina ovat siirtyneet päin pohjoista. Ruisrääkkäkanta lienee myös kasvanut (maatalouden muutokset vaikuttanevat), joten hyvin voi löytyä pohjoisempaakin. Ääni on kyllä aika tunnusomainen, ei ainakaan heti tule mieleen mihin sen voisi sekoittaa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 04.07.19 - klo:16:15
Kiitos rohkaisusta ja samaa mieltä olosta. Hyvää kesän jatkoa. :039:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 10.07.19 - klo:15:07
Tämän linnun pesintää seurasin innolla Viron Looduskalenderin kautta. Pesintä onnistui, pari sai kaksi poikasta.

Näyte kehrääjän ääntelystä :
https://www.youtube.com/watch?v=btsBV9wzq68
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 10.07.19 - klo:17:41
Ihailin tänään tyttäreni kanssa merikotkaa Pirkanmaan taivaalla. Lokit eivät olleet yhtä mielissään tästä komeasta näystä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 15.07.19 - klo:00:11
Ja taas olivat varpuset nurmikkokylvökselläni. Senköhän takia ne eivät ole menestyneet?

Parvi oli sekaparvi, jotain kymmenen tavisvarpusta ja kaksi pikkuvarpusta, jotka eivät kooltaan ole sen pienempiä mutta muuten eri näköisiä. En ole ennen huomannutkaan että voisivat liikkua yhdessä. Tiaisethan kyllä lajirajat ylittäviä comboja voivat muodostaa.

Edit: Jaa, kyllä näköjään muodostavat sekaparvia: https://www.siltalehti.fi/sivustot/silta/loytoretkia/katsokaa_taivaan_lintuja/vahainen_vaatimaton_varpunen.38095.blog

Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 15.07.19 - klo:07:43
Kyllä varpuset ovat sekaparvissa, ainakin meillä. Isommat varpuset näyttävät vähenevän pikkuhiljaa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 15.07.19 - klo:09:54
Kyllä varpuset ovat sekaparvissa, ainakin meillä. Isommat varpuset näyttävät vähenevän pikkuhiljaa.

Kun taloon tehtiin kattoremontti katosivat varpusten ja tervapääskyjen pesäpaikat ja siten myös linnut.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.07.19 - klo:15:51
Tämän talon pihanurmella oli äsken pähkinähakki. Se on harvinainen Suomessa, mutta olen sitä nähnyt tällä samalla tontilla jo 30 vuotta sitten. Tässä oli useita vanhoja sembramäntyjä, ja niiden simenet ovat tämän linnun herkkua.

Myös edellisessä kodissamme se tuli tutuksi kun viereisen kadun varrella kasvoin näitä puita.

Erikoista että lintu tuli tähän vuosikymmeniä sitten kaadettujen puiden paikoille. Onkohan niillä geeneissä ' vanhat kartat'.

https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4hkin%C3%A4hakki
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 29.07.19 - klo:10:31
Olen nähnyt pähkinähakin v 1968 Hangonniemellä yhdessä harjoituksessa ollessani.

Kankaalan aikuiset harakat ovat päästäneet poikasensa pahaan maailmaan so tepastelemaan suoraan pihamaalle. Ei meillä niitä vainota, vaan naureskelen niiden tempauksille. Yksi asustelee yönsä rustingin Poksin tallin ylisillä ja tehköön niin, sillä olen verkottanut paikan, että yön "ruiskeet" eivät pääse betonille asti.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 29.07.19 - klo:11:05
1980 luvulla pähkinähakit vaelsivat Suomeen ja silloin näin niitä parvena aivan asunnon ikkunan edessä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.07.19 - klo:11:13
Tänään niitä oli iso parvi nurmikolla. Sääilmiökö ? :051:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 29.07.19 - klo:14:53
Omat pähkinähakkimme eroavat ulkonäöltään siperialaisista. Suomen kanta elelee lounaisissa tammi- ja kuusimetsissä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 30.07.19 - klo:01:59
Omat pähkinähakkimme eroavat ulkonäöltään siperialaisista. Suomen kanta elelee lounaisissa tammi- ja kuusimetsissä.

Joensuussa tapaamani hakki lienee niitä siperialaisia. Puukin oli sembramänty.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 09.08.19 - klo:15:43
Sain vihdoinkin otetuksi siannahkalevyt irti syöttöpaikan laudoista. Kovia koppuroita ja millilleen lopuille syödyt. Homma ei oikein onnistunut, koska yksi levy oli naulattu pahvinauloilla, toinen kiinnitetty ristipääkantaruuveilla ja kaksi viimeistä jollakin nykymallisella ruuvilla. Rasvaista puuhaa. Piti hakea rättikin, että ilkesin levyihin sen vertaa tarttua, että kannoin lustepellon polttoläjään.
Tämä on kuitenkin tinteille ja tikoille sopiva ruokintamuoto, sillä eväään kulumista on helppo seurata. Hautova harakka saa pehmeätä rasvaa osansa kevään lopulla. Nyt on vain niin, että makkarakauppa lopetti, että mistä nyt ensi talvelle talit.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 09.08.19 - klo:21:55
Myö ollaan näin kesäaikaan ruokittu lintuja vain viinimarjoilla. Oletan, että linnut ovat syöneet vähintään neljä ämpärillistä punaherukkaa meidän pihasta. Se on hyvä asia, sillä meille jäi saman verran ja se meille riittää. Keruutyö jäi helpommaksi.
Kellarissa on nyt 31 litraa herukkamehuja. Tänään keitin mustavalkoista mehua.  :003:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 09.08.19 - klo:22:19
Me emme ole ruokkineet millään pikkulintuja, sillä pensaat on verkotettu. Ei ole ihan runsain sato pensasmarjoissa, että ihmisille ensin  :003:.
Auringonkukkien kasvatus epäonnistui, kun yritin niitä suoraan siemenestä kasvattaa kauran kansaa. Ohuita keltaisia varsia, joten ei niistä tinteille mitään tule. Kaupasta saa bulgary productia, ja ne kelpaavat.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 11.08.19 - klo:11:31
Kylän keskiössä asuvilla harakoilla oli kova aamu, kun ampuhaukka niitä ahdisteli. Se saattoi saaliin napatakin, koska Haatajan suunnassa hermostunut kirkatus kuului iät ja ajat.
Peltoja on lavennettu, että haukkapari pesii jossain etäämmällä. Ei ole kymmentäkään vuotta siitä, kun ampuhaukoilla oli pesä naapurin puolella Rinteen vesakossa. Rastaat taisivat hylätä munat pesiinsä ja mennivät muualle.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 14.08.19 - klo:09:44
Minulla on verkko ladossa ex-asuntoautomme päällä, koska pääskyset kakkivat tympeällä tavalla, tietysti alaspäin.
Nyt samaa vikaa tekee yöllinen harakka ja isosti sekin. Etsin verkkoa kätköistäni ja löysinkin sopivan. Kiinnitän sen ruuveilla lasittomaan aukkoon, niin vaiva loppuu. En yksin uskalla mennä kiipeilemään, koska vähiinsä huimailee. Kunhan Kaariina kystäkyllä hommistaan ehtiin, niin tulee pitämään tikkaista kiinni.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: sivullinen - 12.09.19 - klo:16:28
Joensuussa tapaamani hakki lienee niitä siperialaisia. Puukin oli sembramänty.

Niitä täällä on, ei muita. Missäpä näit?
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: sivullinen - 12.09.19 - klo:16:39
Löysin tässä yhtenä päivänä pihapiirin asfaltilta kuolleen kuusitiaisen. Niillä on ollut nyt vaellusta eteläisiin ja läntisiin ilmansuuntiin; se selittää linnun löytymisen tällaisesta paikasta (korkeita 6- ja 8-kerroksisia kerrostaloja.) Autoon törmääminen varmaan kuolinsyynä tai sitten johonkin ylimpien kerrosten ikkunoihin. Pieni pää oli vinossa, niin että kuusitiaisen paras tuntomerkki, valkoinen niskalaikku näkyi selvästi, siivet levällään samoin pyrstö. Kyljestä oli tullut hieman sisälmyksiä ulos. Otin pari kuvaa sekä kännykällä että kameralla. Harmittaa vietävästi pienen tiaisen kohtalo.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 12.09.19 - klo:21:27
Niitä täällä on, ei muita. Missäpä näit?

Mäntylässä. Jossain Repolankadun lähettyvillä. Tästä on kyllä aikaa hyvin parikymmentä vuotta jo. Mutta siinähän oli ainakin ennen myös ammattikoulun pihassa sembramäntyjä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 03.10.19 - klo:08:53
Tyytyväisenä saan seurata, että kasvattamassani kaurahalmeessa vierailee joka päivä joukko varpusia. Kyllä harakatkin sen laidalla kääpööttelevät. Tinteille pitäisi löytää läskilevyä, niin nekin alkaisivat pysyä tässä pihapiirissä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.10.19 - klo:15:58
Bushtits ( puskatiaiset ) kylpevät ja jopa uivat !

https://www.youtube.com/watch?v=yXsN2Ly59JM&t=52s
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 04.10.19 - klo:22:46
Pensastiainen (Psaltriparus minimus) näkyy olevan virallinen nimi.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 06.10.19 - klo:17:14
Olisin voinut kirjoittaa tämän myös ketjuun Nyt. Juuri nyt istuu ison pihakuusemme latvassa koppelo. Se kuikoilee suuntaan jos toiseen. Ehkä miettii, mihin päin jatkaisi matkaa. En muista ennen tuossa koppeloa nähneeni. Käkiä, mustarastaita, variksi, harakoita näkee jatkuvasti, mutta että koppelo kotikuusen latvassa.
No nyt matka jatkuu. Aitta estää näkemästä, onko suuntana läheinen mesikkö vai viereinnen hakkuuaukko.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 06.10.19 - klo:18:02
Vain harvalla on moinen mahdollisuus nähdä suuria lintujamme omassa pihakuusessa. Nyt taitaa olla hyvä kanalintusyksy metsissämme. Minäkin näin Oulusta ajellessamme nuoren teeripojan asfaltin vieressä, mahdollisesti etsi jauhinkiviä talven ruokatalouden kunnossa pitoon.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 07.10.19 - klo:11:38
Laitoin eilen ensimmäisen taliseostangon verkkoonsa. Tänään tintit näyttävät torailevan syöntivuoroistaan jaakaamalla toisiaan pois ja menemällä itse tilalle, tullakseen vuorostaan poisajetuksi. Tottuvat pian ja älyävät, että syödään pystysuunnassa eri väleistä.
Lintuystävät ovat talven päälle tärkeät seurattavat.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 14.10.19 - klo:19:53
Varpusetkin syövät talipalloista, vaikka vierailevat kaurahalmeessakin. Harakoita nyt tympii, kun ei ole kultaista oksaa talin syömiseksi. Siispä pienin harakoista on oppinut tekemään pystysuuntaisen syöksyn ylöspäin talipötköön, kait se jotakin hyövää, kun niin nokkaansa lopuksi ruohoon hinkkaa. Voihan se olla näytelmääkin, vai onko linnuilla sellaisesta tutkittua tietoa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 14.10.19 - klo:20:28
Näin sunnuntaina vähän ennen messua merikotkan lentävän Kymin kirkon yli. Ymmärsin, miksi sitä kutsutaan 'lentäväksi räsymatoksi'. Vaikuttava näkyhän se kokonsa puolesta on, mutta eipä muuten.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 14.10.19 - klo:22:05
Tänään kävelylenkillä laulujoutsen n. kymmenen metrin päästä. Katsoin ensin, onko rannan lähelle saarentapaiseen tehty joku valkea patsas, mutta ei, elävä joutsen se oli, ja laulu-sorttia. Oli vähän resuisen näköinen ja mietin miksi se on yksin.

Tilhiä kuuluu jo, mutta tänä syksynä en ole havainnut punarintoja. Yleensä ne alkavat taas syksyllä kiinnittää huomiota, kahistelevat ja hyppivät iltahämärissä pensaissa. Kyllä niitä keväällä oli. Oliko kesä poikasten kannalta jotenkin huono?
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 15.10.19 - klo:06:57
Tilhiä kuuluu jo, mutta tänä syksynä en ole havainnut punarintoja. Yleensä ne alkavat taas syksyllä kiinnittää huomiota, kahistelevat ja hyppivät iltahämärissä pensaissa. Kyllä niitä keväällä oli. Oliko kesä poikasten kannalta jotenkin huono?

Kenties punarinnoilla on metsissään riittävästi ravintoa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 15.10.19 - klo:08:42
Olen samaa mieltä, että ravinnon saamattomuus määrittää muuttolintujen lähtöaikeet. Samaten avoimet vedet pidättävät isompia vesilintuja lähtemästä. Kunnollinen pohjatuulijakso lopullisesti tyhjää Suomen muuttolinnuista.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 15.10.19 - klo:19:24
Harakka on oppivainen ruoan hankinnassaan. Päivällä jo kolme harakkaa osasi syöksyä maasta ylös talipallojen alta nokkaisemaan kerran ja aina jotakin saivat. Jos olisi sian ihraa ruuvilla laudassa, niin eivät onnistuisi. Olin harakoille ilkeä ajatellen, että kotoperäisten isojen lintujen tulee syödä jotakin muuta kuin talipalloista saatua arvomuonaa. Niinpä kiinnitin mustaa liukasta plexiä levyn talipallojen syöttöputken alle, sillälailla löysästi vaan, mutta näköesteeksi nyt ensin. Huomenna seurailen, että "minkä äjjäyksen" levy antaa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 17.10.19 - klo:19:26
Tänään kävelylenkillä laulujoutsen n. kymmenen metrin päästä. Katsoin ensin, onko rannan lähelle saarentapaiseen tehty joku valkea patsas, mutta ei, elävä joutsen se oli, ja laulu-sorttia. Oli vähän resuisen näköinen ja mietin miksi se on yksin.

Tänään sama joutsen samassa paikkaa. Tai, no, mistäpä tietäisin että joutsen on sama, mutta siis tasan samassa paikkaa tasan yksi aikuinen laulujoutsen, joten kaiketi on.

Viisikymmentä metriä pidemmälle kun kävelin, oli valopylväässä lappu, jossa ilmoitettiin, että joutsen on mahdollisesti loukkaantunut ja että eläinsuojelu tietää asiasta ja toivottiin, että sitä ei hätyytettäisi. Eli jonkun muunkin silmään asiat eivät ehkä ole sillä kunnossa, ja on ollut aikaansaavampi kuin minä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 17.10.19 - klo:19:32
Surullista, mutta tätä päivää tällainenkin.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 26.10.19 - klo:14:53
Sain lintujen ruokintapaikan ensi talvelle viritetyksi kuntoon. Kauniin kirjavan kattokupolin alla ovat syöttöpisteet ja niiden alle viritin viimeisen juttuni - 2-osaisen tiskialtaan lyhennettynä. Tämän viritelmän tarkoituksena on se, että syömättömät siemenet eivät tippuisi maahan, vaan tähän "keräilijään". Siinä saavat olla sekaisin kaurat ja auringonkukan siemenet. Se on helppo puhdistaa kumaisemalla kahut muoviseen paljuun, jonka sitten vien lustepellon polttopaikalle ja taas kumaisen siellä maahan ensi syksyn polttoa varten. Harakat ja varpuset ovat sellaisia hätäisiä syömäreitä, että roskaavat evästänsä.
Sää on märkää loskaa taivaalta, tuuli päälännellä. Ensi viikolle on luvassa kuivia pikkupakkasia.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 26.10.19 - klo:14:57
Tänään ei näkynyt joutsenta enää, eikä ilmoituslappuakaan. Tiedä sitten miten on käynyt.

Pihalla kävi mustarastaspari, tali- ja sinitiaisia, varpusia ja pikkuvarpunen.  Vihervarpusilla oli kylpypäivä näin lauantaina. Puronuomassa oli sopivan matala kohta, jossa niitä oli rypemässä aina kymmenkunta kerrallaan. Hauskan näköistä. Tilhiä kuului, ja punatulkku. Sitten oli tavalliset harakat ja varikset ja sinisorsat. Viherpeipot ja fasaanit loistivat poissaolollaan.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 26.10.19 - klo:15:40
Käydessämme hautausmaalla Säräisiemellä näimme yhdellä puidulla viljapellolla useita kymmeniä joutsenia. Odottelevat pohjatuulta. Ruokapaikalta voi sitten lähteä.
Muuten pikkulinnut ovat nälkämaan laidat jättäneet. Pihapiirissä ovat tikat ja närhet jo vierailleet ja tutkailleet eväsmahdollisuuksia.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 30.10.19 - klo:10:45
Aamun ESS kertoi harvinaisesta vieraasta:

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2578157

Jos tuon luonnossa näkisin arvelisin jalohaikaraksi.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 30.10.19 - klo:12:28
Lehmähaikara on minulle lapsuudesta tuttu. Kerääntyivät Ambomaan kedoilta metelöivänä parvena yöpuulle. http://www.lintuja.net/Thai/Lehmahaikara_tiedostot/image001.jpg
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 03.11.19 - klo:21:24
Taisi olla närhi tänään. Näin niin kaukaa etten nähnyt kuin että joku vähän isompi lintu, mutta äänen ensin huomasikin. Tosin ensimmäinen ajatukseni oli että se on joku työkone. Kuin olisi pienellä pyörösahalla surautettu peltiä  :003:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 04.11.19 - klo:08:00
Kuulohavaintosi oli oikea. Kankaalan pihamaallakin talvella närhet tullessaan häirityksi päästävät pahoja ääniä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 04.11.19 - klo:08:21
Närhi toimii käsittääkseni valppaana ja vaaroista äänekkäästi varoittavana lintuna muillekin eläimille hälytysmerkkinä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 04.11.19 - klo:14:14
Tämän päivän lintu oli sitten joutsen, tai ehkä 12 kpl sellaisia auramuodostelmassa suoritti ylilennon Tampereen Pyynikintorilla. Bussin ikkunasta ehdin bongata. Suunta jonnekin etelälounaaseen päin heillä.

Jotenkin ne tuntuvat edelleen epätodellisilta. Siellä ne menee, aika lähellä, näyttää ettei moni edes huomaa. Kun olisi kaksi eri maailmaa päällekkäin. Minun aikanani eivät enää ole olleet sukupuuton partaalla, mutta siinä iässä kun jotain linnuista ymmärsin jo (80-luvun lopulla) niin aika harvinainen näky täällä etelämpänä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 04.11.19 - klo:15:32
Laitan vaatteita päälleni ja menen ulos kiinnittämään linnuille talilevyt. Saapahan nähdä, että joudunko ostamaan kauroja, kun nyt vielä kymmenpäinen parvi jotakin sorttia ruokailee kaurahalmeessa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 06.11.19 - klo:16:26
Tein näköjään virheen laittaessani tarjolle viimeiset kaurat syöttöpaikan kupolin alle. Lintuparvi ei viitsi halmeessa enää kiikkua kerta saa lautaseltakin.
Mutta tali kelpaa myös, sillä tikat 2 kpl lopettivat käpyjen punomisen irti puusta ja napostelevat possun kylkeä. Dalidintit syövät monipuolisesti, mitä tarjolla on.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Annikka - 08.11.19 - klo:14:41
Talitintit ovat ilmestyneet ihan tuohon ikkunan läheisyyteen, niitä näyttää kiinnostavan havupensas nimeltään tuija.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 09.11.19 - klo:15:39
Kiitettävästi on meillä lintuja. Saamme niitä ilolla seurata tulevan talven. Olin arvioissani hätäinen, kyllä joka päivä tietyt linnut vierailevat "luomukaurahalmeessa".
Saisiko kauranjyvistä vielä paremmin syötettäviä, jos kokeilisin ajaa korppujen särkemiskoneella jyviä vähän rikki. Pikkuvarpunen niin vaikeasti jyvää jyrsii nokallaan ennen nielaisuaan. Haen naapurin isännältä kaksi paperisäkillistä kauroja, jos hänellä olisi kuivattua sorttia. Pellolla syksyllä katsoin, että olivat isoja jyviä. Nämä vähät, mitä jälellä on Puuilon kauroja, ovat ns linnun jyviä eli kahuja minun arvomaailmassani.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 02.12.19 - klo:10:10
Kaamea tilhiparvi Tampereen keskustassa äsken  :107:. 1500 ehdin valoihin pysähtyneestä bussista laskea,  mutta saattoi niitä olla enemmänkin. Mutta onpa pihlajanmarjojakin. Varsinkin siinä puistossa, johon olivat laskeutuneet, puut ihan punaisina.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 02.12.19 - klo:10:30
Mutta onpa pihlajanmarjojakin. Varsinkin siinä puistossa, johon olivat laskeutuneet, puut ihan punaisina.

Kohta ei enää ole.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 02.12.19 - klo:10:46
Sellaista on elämä - etsi ne soi - vapaasti translitteroitu Hellaan kielestä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 02.12.19 - klo:12:00
Kuinkahan monta pihlajanmarjaa tilhi vuorokaudessa tarvitsee ravinnokseen? Jos on vaikka tällainen muutaman asteen pakkanen.

Ja miksi ne lentelevät edestakaisin, vaikka ovat katetun ruokapöydän ääressä? Jos olisin tilhi, pysyisin varmaan terttuni vierellä kunnes olen syönyt sen tyhjäksi. Tuntuu energiataloudellisesti ihan järjettömältä tuollainen pyrähtely mitä tekevät. Miten ne nyt sellaisiksi onkin suunniteltu  :017:

Pitäis varmaan Luontoillasta kysyä, jos moista ohjelmaa enää on. Ja mitä kastemadot tekee talvella.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: vn - 02.12.19 - klo:16:35
Heh.... :003:

Muistaakohan Öppis saman jutun kuin minäkin ammoisilta ajoilta kouluajoilta?

En muista oliko kyseessä esitelmä vai tutkielma....mutta otsikko oli:

"Mikä on heinäsirkkojen vaikutus kastematojen talvehtimiseen Etelä-Afrikassa?"
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 10.12.19 - klo:10:43
Huolsin lintujen syöttöpaikkamme. Lisäsin talia 5 levyä a 18 x 24 senteissä. Leveät laudat ja ruuvikone apuna, niin on helppoa kuin jäätelönsyönti. Kauraakin on kulunut, koska pellon halme jäi lumien alle.
Lajejamme ovat: dalidintti, sinidintti, hönötiainen, pikkuvarpunen tai iso, harakka, närhi ja orava. Oravallekin sain oman "levelin", kun laitoin auringonkukka-automaatin alle rosterisen pesualtaan, niin siihen tippuu ylhäältä linnuilta ja se oravalle riittää.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 16.01.20 - klo:19:51
Olen entisestä kodistamme eniten kaivannut lintulautaa ja sen pieniä ja isompiakin vieraita. Nyt se on typyköiden hoidossa ja ilona.

Tässä pyörii vain muutama talitiainen harakoiden ja naakkojen lisäksi. Naakat käyvät harvoin maassa jotta näkisi niiden touhuja, ja minun on niin ikävä että menin ja ostin Prismasta Tintin tali-pötikän ja kävin ripustamassa sen kaupungin maalle niin että kiikarilla näen jos siellä alkaa olla liikettä.

Yksi pappa naapuritalosta on ripustellut niitä pieniä palloja sen talon tontin laitaan vaikka se on meiltä tyystin järjestyssäännöissä kielletty.

Luulen pian käyvän niin että harakat saavat kovasti yrittämällä sen pötkön putoamaan ja sitten se on niille piece of cake.

Mutta jotakin oli tarve tehdä... :102:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 16.01.20 - klo:20:52
Kyllä tunteesi hyvin ymmärrän. Kerkesit asua oktalossa kauan ja ystäviä ruokkia.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 17.01.20 - klo:01:10
Yksi pappa naapuritalosta on ripustellut niitä pieniä palloja sen talon tontin laitaan vaikka se on meiltä tyystin järjestyssäännöissä kielletty.

Minun seinä- ja pihanaapurini on toiminut samoin. En aio häntä tästä sääntörikkomuksesta käräyttää, vaan nautin itsekin tuloksista.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 18.01.20 - klo:14:56
Meillä on lintulauta; kauraa ja auringonkukansiemeniä, kauralyhde, sian silavista nahkaa ja talipalloja rautalankakierukassa. Niin, siis ruokaa on, muttei lintuja. Tänään on talipalloilla nähty tasan kaksi närheä.  :017:

Ei taida olla nälkä kellään.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 18.01.20 - klo:16:45
Arveleisin, että lumettoman maan vuoksi linnuilla on muutenkin ruokaa. Meillä on niin, että uuden sataneen lumen jälkeen lintuja on taas paljon. Kieltämättä lauhan talven vuoksi eväs on syöttöpaikalla hyvin riittänyt.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 24.01.20 - klo:22:47
Pihabongausviikonloppu (https://www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/) tulossa, ehtinenkö mukaan? Olisi paljon muutakin tekemistä. Tilhiä on kierrellyt täällä koko talven (tai "talven"), niistä olisi kyllä hauska päästä raportoimaan. Tietty jos yritän niin juuri valitsemani tunnin aikana eivät suvaitse näyttäytyä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 25.01.20 - klo:11:29
^Pihalle ilmestyi räkätti murkinoimaan aronia-ateriaa, ja se oli niin hauskaa katseltavaa että päätin ehtiä. Tilhet suorittivat ylilennon, tai, no, istahtivat puuhun ihan hetkeksi. Yhdet jo lähti kun toiset saapui. Mustarastaskin kävi. Ja lomakkeella sain ilmoittaa myös näkemäni oravan.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 06.02.20 - klo:07:22
Käväisemme päiväseltään lämmittämässä Kankaalassa ja ladataan lintujen eväät. On hyvä kuiva keli ajella.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 06.02.20 - klo:11:28
Pistin ikkunan alle puskaan linnuille muutaman talipallon. Vilskettä on riittänyt. Ikävämpi puoli asiassa on se, että naapurin avoimemman paikan ruokinta on hiljentynyt. Täytyisikö minun vaihtaa vähemmän maukkaisiin palloihin? Kuulemma Tokmannin myymä RealBird on lintujen mielestä pahaa, eikä yleisesti myynnissä oleva Oskukaan mitään herkkua. Nuo nykyiset palloni ovat Lidlistä ja jotain muuta merkkiä. Voi kyllä olla niinkin, että tykkäävät syödä suojaisessa paikassa, oli tarjolla mitä tahansa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 06.02.20 - klo:11:38
Ruokihan vain tyylilläsi. Luonnon pienimmät ovat meille tärkeät.

Kaikkia ruokia oli vielä tarjolla, mutta latasin täyteen. Talilevyistä syövät aina parasta päältä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Annikka - 07.02.20 - klo:15:35
Lintulaudan alapuolella maassa oli tänä aamuna punatulkkukoiras. Se kyhjötti höyhenet pörhöllään maassa eikä pelännyt minua ollenkaan. Olisin voinut ottaa sen käteen. En sitä kuitenkaan tehnyt. Elossa lintu oli, kun se käänteli päätään. Muistin, että joskus ennen muinoin eräs silloinen työkaveri, mies otti pihalta punatulkun ja toi sen sisälle näytille. Sanoivat siihen aikaan, jotta punatulkku söi jotain pensasmarjoja niin paljon, että se tuli niistä humalaan. Vaan eihän tähän aikaan ole mitään marjoja..... Myöhemmin katsoin pihalle, niin ei sitä lintua siinä enää ollut.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 07.02.20 - klo:16:19
Puheena oleva lintu on kaunis katsella. Takavuosina, kun oli vielä kovia pakkasia -30:kin, niin meillä syöttöpaikalle maahan menehtyi muutama punatulkku. Tuli surullinen olo ja sen jälkeen olen yrittänyt pitää monenlaisia ruokia linnuille.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 07.02.20 - klo:17:59
Pörröllään olevia ja hieman oudosti käyttäytyviä pikkulintuja ei kannata ottaa käteen tai sisälle. Voivat olla salmonellaa sairastavia ja levittäviä. Semmoista muistan joskus kuulleeni. En ole varma pitääkö paikkansa.  :017:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 07.02.20 - klo:19:22
Pörröllään olevia ja hieman oudosti käyttäytyviä pikkulintuja ei kannata ottaa käteen tai sisälle. Voivat olla salmonellaa sairastavia ja levittäviä. Semmoista muistan joskus kuulleeni. En ole varma pitääkö paikkansa.  :017:

Pitää paikkansa
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 12.02.20 - klo:15:37
Lauhaa on. Syöttöpaikalla on vain käymässä olevia lintuja. Taitavat jo liikkua pesintäalueillaankin. Harakan näin jo ulku nokassaan sähkölangalla, sillä varma paikka pesälle on tienvarren liittokuusikko.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 12.02.20 - klo:22:09
Tänään on uutisoitu mustarastaista, joiden poikaset jo tekevät lentoharjoituksia.  :icon_eek:  Ilmeisesti ruokinnat ovat auttaneet. Toivotaan, ettei enää pahoja pakkasia tulisi.  :017:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 18.02.20 - klo:16:27
Sitten ihmettelen, mistä niitä talipalloja vielä voisi ostaa. Lidl sanoi, että hommasivat satsin ennen joulua ja uusia ei tule, vaikka tavara loppuisi. Mistään verkkokaupasta en ole löytänyt. Kävisin kyllä myymälästä hakemassa, mutta verkkokauppa on usein kätevä tapa varmistaa tavaran saatavuus ennen reissua. Pitääkö tässä ostaa läskiä ja siemeniä ja väkertää itse?
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 18.02.20 - klo:17:48
Väkerrähän itse, olet toimen tyttö. Talin ostoa en osaa neuvoa, mutta kiinnitys onnistuu monella tapaa. Muistamme, että talvi on vasta puolessa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 18.02.20 - klo:18:36
Jossain lehdessä näin ohjeita. Oli sulatettu rasvaa (ehkä kookos). Tyhjien maitopurkkien pohjiin oli laitettu erilaisi siemeniä. Sula rasva oli kaadettu purkkiin ja jäähdytetty. Purkin seinämät oli sitten leikattu irti. Pohja oli jätetty. Siitä oli sitten pistetty läpi ripustusnaru.

Läski on helpompi ripustella. Ei tarvitse mitään kommervenkkejä.  :023:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 18.02.20 - klo:19:28
^Ripustusnaru olisi varmaan helpoin pistää tyhjään purkkiin pohjan läpi? Pitää juoda piimä loppuun niin saan purkin kokeisiin.

Hommasin nyt ensiavuksi jotain pallosia, tiedä sitten maistuvatko. Mutta nirsoja tirppoja ovat jos nälkään nääntyvät!

Kookosrasva olisi tosiaan tuolla ulkona kiinteää. Kauppahallista voinkin kysäistä läskiä kun sinne päin seuraavaksi suuntaan. Eiköhän tästä jotenkin selvitä.

Harmittelin kun naapurilla koivuntaimeen ripustetut pallot ei kelpaa. Päri päivää sitten näin niissä oravan ruokailemassa, eli jotain käyttöä kumminkin  :023:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 18.02.20 - klo:19:38
Juu, varmaankin se naru oli laitettu tyhään purkkiin. En lukenut juttua sen tarkemmin, havainnoin vain kuvaa. Senpä takia en ole varma siitä rasvastakaan, mitä se oli. Melko valkoiselta se näytti. Muistelen vain lapsuusaikoja. Äitini tapasi keittää munkit kookosrasvassa. Se mitä keittämisestä jäi tähteeksi laitettiin kippoon kovettumaan ja sitä laitettiin lintulaudalle.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 19.02.20 - klo:08:14
^Meillä tehtiin kookosrasvasta joskus riisisuklaata jouluksi.

Ostamani pallon haisivat härskiltä. Äsken pistin pihalle roikkumaan ja kohta kurkkaan, onko syöjiä. Ehkä on lähdettävä läskikaupoille.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.02.20 - klo:14:57
Looduskalendri Talilinnukaamera:

https://www.youtube.com/watch?v=kfL-J2spAjs

live-seuranta
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 01.03.20 - klo:16:41
Uusi lintulaji pihallani: käpytikka. Niitä kuulee täällä usein ja on tietysti ennenkin voinut käydä "kylässä", mutta en ole vain sattunut näkemään ennen tätä.

Hommasin ihan kaupasta valmiina sellaisen ison leikkelemakkaran mallisen rasva-siementangon tirpoille eineeksi, vuolin vielä muutaman tikun ja tökkäsin siihen oksaksi, ja hyvin on maistunut. Kelpaa näköjään myös tikalle.

Ehkä kokeilen kuitenkin vielä myös "omatekemää". Tässä onkin resepti: https://uusikuu.indiedays.com/2016/11/22/kakkuja-linnuille/. Ihan noin söpöjä en viitsi väkertää, mutta hyvä tietää, että kookosrasvan lisäksi kannattaa käyttää myös jotain muuta rasvaa, niin ei ole kylmässä liian kovaa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 01.03.20 - klo:16:51
Mustarastas tuossa myös käy päivittäin, nokkii mitä maasta löytää. Tykkäisiköhän tuo banaanista? Lähikauppa myy tummuneita halvalla. Omenasta ainakin sanotaan, että ihan ylikypsät on rastaan suussa parhaan makuisia.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 01.03.20 - klo:17:19
Syksyisin ne pienet koristeomenat kelpaavat ainakin linnuille, olen omin silmin nähnyt.

Minulle on outoa kerrassaan, että etelässä ei ole lunta.  :039:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 01.03.20 - klo:17:33
^Täällä minun korkeudellani (Tampere) juuri tänään sattuu olemaan lunta, märkää ja painavaa sellaista. On myös painanut linnunsyöttöpusikkoni ihan lamoon. Mutta sitä suojaisampihan esim. mustarastaan sieltä etsiä evästä. Eilen aamupäivällä oli vielä lumetonta, eikä näitäkään kai kauan saada pitää.

Edellisen asuntoni pihassa oli koristeomenapuu, ja koskaan en nähnyt ketään siinä ruokailemassa. Ehkä sinulla on ollut maukkaampi lajike. Tai sitten täällä muuten vain ruokaa niin yllin kyllin. Upean näköinen se kukinta kyllä oli keväällä aina, ja satoakin syntyi. Viereisessä pihlajassa kävi yhtenä syksynä taviokuurnia, ne pari kertaa ovatkin elämässäni ainoat kun olen ko. lintua koskaan nähnyt. Tilhi oli se tavallisempi vieras.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 07.03.20 - klo:17:41
Tintit osaavat katsoa opetusvideoita, ja oppivat niistä hyödyllisiä taloustaitoja: https://yle.fi/uutiset/3-11222142

Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 12.03.20 - klo:14:57
Eihän niitä lintuja enää niin paljon näy syömässä, kun niiden pitää hoitaa se laulamishommakin. Suulle niin paljon tehtävää. Muutamia sentään on käynyt.

Tänään meni kevään ensimmäiset joutsenet yli, lensivät vain koivunlatvojen korkeudella. Mukava kun toitottavat mennessään niin on helppo huomata. Sepelkyyhkykin jo karjuu.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Viisveisaaja - 12.03.20 - klo:22:01
Eihän niitä lintuja enää niin paljon näy syömässä, kun niiden pitää hoitaa se laulamishommakin. Suulle niin paljon tehtävää. Muutamia sentään on käynyt.

Tänään meni kevään ensimmäiset joutsenet yli, lensivät vain koivunlatvojen korkeudella. Mukava kun toitottavat mennessään niin on helppo huomata. Sepelkyyhkykin jo karjuu.

En nyt ala siitä Genesiksestä, kun Jumala sai hepulin ja kirosi maan ja kaikenlaista muuta. Naisen synnyttänmiset ja muuta.

No kuitenkin.
Linnut ei laula, ne kiroilee ja huutaa, et pysy poissa mun alueelta ja yrittää olla uhkaavia,
Ruoho ja muu kasvillisuus tappelee kirotussa tilassa.
Puut kilpailee Auringon valosta.

En nyt enempää, että luonnon ystävät ei hermostu.

Joku pointtikin mulla oli, mut meni jo kun taas hermostuin ihmisten tyhmyyteen ja, kun ne ei funtsaa juttuja.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 13.03.20 - klo:08:35
 :039: hehheh, et ole ainut.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 15.03.20 - klo:10:36
Linnut ei laula, ne kiroilee ja huutaa, et pysy poissa mun alueelta ja yrittää olla uhkaavia,

Kyllä ne laulaa!

Laulujahan on monenlaisia. On niitä isänmaallisia joissa kerrotaan että viimeiseen veripisaraan asti puolustan oksaani ja kotipesääni. On rehenteleviä ralleja. On kosiolauluja joilla imarrella mielitiettyä. On pilkkalauluja naapurioksan kilpakosijasta. Linnullakin.

Joutsenia meni taas eilen 9 kpl aurana, tällä kertaa lensivät korkeammalla ja kun bussista havainnoin niin enpä kuullut töräytyksiä. Se ei ole laulua vaan jokin äänimerkki, olisiko sama kuin auton äänitorvi?
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 15.03.20 - klo:12:30
Todellakin linnuilla on monenlaisia lauluja. Niilläkin "constantem decorat honor" kunnia on kestävän palkka.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Riitta-mummi - 20.03.20 - klo:12:29
Kävimme Kahvisaaressa lintuja katselemassa. Siinä on pieni sulapaikka ja sulassa neljä joutsenta, muutama sorsa ja ensin kaksi kanadanhanhea, mutta sitten torvea töräyttäen laskeutui toiset kaksi jään reunalle. Ne paneutuivat heti lepäämään pää siiven alle taivutettuina. Muutti-lento oli kai ollut pitkä ja rasittava vasten pohjatuulta.

Mantereen puolella Niemen venesataman sulassa, jota pitää koko talven auki Kymijärven voimalan lauhdevesi l. Joutjoki.  Siinä parveilee ympäri vuoden sorsia. Nyt jo n. 60 -70 . Ihmiset käyvät niitä ruokkimassa , vaikka ei kai pitäisi. :064: sanoo R-m joka on itse syötellyt aina lintuja. :017:

Korona-virus on ehkä saanut syntynsä linnuita.
Ainakin meidän Basso-koiramme ja nyt tylleröiden iso kani ovat saanet HotSpotin lintulaudan alusia nuuhkiessaan.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 09.04.20 - klo:01:25
Punarinta käväisi pihassa tiksuttelemassa  :icon_biggrin:

En nähnyt kun oli jo niin hämärää siinä istuessani, mutta kuulin. Niitä on nyt muutamana iltana täällä läuleskellut. Punakylkirastaita kuuluu myös, ja peipposen olen kerran kuullut. Omaan vuorokausirytmiini sopivat paremmin nuo myöhään illalla äänessä olevat.

Sepelkyyhkypari suunnittelee tänne jonnekin lähelle pesää, jollei ole jo tehnyt. Lehahtivat pihalla ohi nekin.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 09.04.20 - klo:08:34
Hyvä havainto sepelkyyhkystä, että on ihmistä lähellä. Se on arka lintu, mutta sopivissa oloissa pesii vaikka koiran kopin takaisessa kuusessa pihan perällä. Häirityksi tulleena hylkää pesänsä kertaheitolla, haudotut munatkin. Näin kävi kerran Kankaalan isännälle, kun hän alkoi raivata ryteikkoä pesästä tietämättömänä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 09.04.20 - klo:12:48
Täällä on tosiaan jo useampana kesänä näkynyt niitä - ja etenkin kuulunut. Ehkä me kaupunkilaiset olemme niin passiivisia, etteivät linnutkaan häiriinny? Koulupojatkin kulkevat katse kiinni kännykässä, eivät siis enää etsi linnunpesiä hävitettäväkseen.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Annikka - 09.04.20 - klo:12:54
Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään.

Meillä on nyt sitten kaksi viikkoa enää kesään matkaa, eilen tuli peipponen tai kaksi.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 09.04.20 - klo:13:33
Niin täälläkin on peipposia. Entinen ja nykyinen aika ei taida oikein synkronoida kaikkea elämää. Täällä on lunta ja toukokuuhunkin on kolmisen viikkoa, jota aikaa olen pitänyt eräänä hyvän kevään rajana, että miten lienee kesän tulo.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: vn - 09.04.20 - klo:18:10
Pyörälenkeilläni olen vilkuillut peltoaukealle näkyykö kurkia, hanhia, joutsenia...
toistaiseksi ei juurikaan, yksi valtava hanhiparvi oli lennossa.
Melko varma olin kuulemastani samaisella reitillä että peipponen viserteli, ei näköhavaintoa.
Jos pyöräillessä kovin paljoa sivuilleni vilkuilen...voi käydä kuten ammoisina aikoina...
yksi mummeli huutaa ojan pohjalta mulle "älkää päälle ajako"...oli vielä teitittelyaikaa... :icon_biggrin:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 09.04.20 - klo:22:35
Pihassa on käynyt jo västäräkki. Mutta ei se vielä kesää tee.  :icon_rolleyes:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 10.04.20 - klo:08:01
Jospa se kaverinsa löytäisi ja siihen teille jäisi.

Olin muinoin yhdellä "jänisheinäkurssilla", kun västäräkit tekivät pesän tilan traktorin etuakselin päälle. Onneksi oli toinen traktori vapaana.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 10.04.20 - klo:11:12
Meillä on vuosittain ollut halkopinossa västäräkin pesä. Eihän se siinä mitään haittaa, kun kesällä ei tarvitse niin paljon polttopuuta, että pesäkohtaa on helppo väistellä.  :icon_biggrin:

Tuttavan kopittoman Ford nelitonnisen etusäleikköön oli kerran västäräkki tehnyt pesän. Isäntä ajeli kyllä apulantaa sillä. Kun traktori parkkeerasi pihaan, haudonta jatkui ja kyllä sieltä kesällä pojat lähti maailmalle. Muihin peltotöihin oli isompi traktori, joten kopitonta tarvittiin hyvin vähän keväällä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 10.04.20 - klo:13:14
Kumpi noissa asioissa sitten adoptoi toisensa - lintu vai ihminen. Onko sillä väliä, kun luonnon kanssa hyvin lähellä maaseudulla elämme.
Nyt on ollut lämmintä ja linnut syöttöpaikalla vähissä. Ne ovat tietysti kesämökkitonteillaan kuka missäkin vaiheessa. Arvelen, että monta pesää jo tapiseerataan. Linnut tuskin tietävät, että tulee lunta ja pakkasta vielä kunnolla - ainakin osaan Suomi-neitoa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 10.04.20 - klo:18:00
Pyörälenkeilläni olen vilkuillut peltoaukealle näkyykö kurkia, hanhia, joutsenia...
toistaiseksi ei juurikaan, yksi valtava hanhiparvi oli lennossa.


Täällä oli. Siis Pohjois-Pirkanmaalla. Ensin tien oikealla puolen kurkipari, sitten vasemmalla niin että ensin katsoin että lammaslauma, mutta ei, joutseniahan ne. Sitten tajusin että harmaat seassa ovat kurkia.

Peipposia kuuluu, ja keltasirkkukin lauleli. Kotona eilen kyytiä pihalla odotellessa myös näin punarinnan. Ennen oli vain kuulunut.

Hanhet sen sijaan väistävät minua, paitsi pääkaupunkiseudun valkoposkihanhet, jotka nyt eivät väistä ketään muutakaan. En muista muita hanhia nähneeni.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 11.04.20 - klo:09:27
Läksin kauppaan Kestilään. En päässyt edes autolle asti, kun rauha tässä pihapiirissä särkyi. Rinteen vesakosta pyrähti harakka pihaan immelmannia takakenoon vetäen joku jalohaukka perässään. Harakoita ainakin neljä huutamassa "agonj agonj"  :003:. Kerkesin haukasta erottaa vain harmajan värin ja pulisongit. Palatessani oli rauha maassa ja linnuilla hyvä tahto, jos kliseen saan kirjoittaa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 11.04.20 - klo:10:30
Oliko se muuttohaukka? Minkä kokoinen se oli? Jos lintu oli todellakin Falco peregrinus, pihaasi kohtasi suuri kunnia.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 11.04.20 - klo:12:20
Kyllä oli pienempi kooltaan, että ampuhaukan sain määritellyksi Pohjolan lintukirjan mukaan. Noin 15 v sitten Rinteen vesakon vanhassa harakan pesässä oli samanlaisella haukkaparilla poikaset. Se oli rauhallinen kesä, koska rastaat eivät uskaltaneet pesiä samassa vesakossa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Leena - 11.04.20 - klo:12:52
Hyvä havainto sepelkyyhkystä, että on ihmistä lähellä. Se on arka lintu, mutta sopivissa oloissa pesii vaikka koiran kopin takaisessa kuusessa pihan perällä. Häirityksi tulleena hylkää pesänsä kertaheitolla, haudotut munatkin. Näin kävi kerran Kankaalan isännälle, kun hän alkoi raivata ryteikkoä pesästä tietämättömänä.

On sitten syytä olla hyvillään, sillä täällä niitä on varsin paljon.  Kuulin jo niiden kujerrusta, siinä on ääni josta sitten tykkään. 
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Leena - 11.04.20 - klo:12:55
Niin täälläkin on peipposia. Entinen ja nykyinen aika ei taida oikein synkronoida kaikkea elämää. Täällä on lunta ja toukokuuhunkin on kolmisen viikkoa, jota aikaa olen pitänyt eräänä hyvän kevään rajana, että miten lienee kesän tulo.

Olen miettinyt vieläkö nuo pätee, kun peippoja kuulin tai vähin tään oletin kuulleeni. Tykkään kun sain  laitatettua terassille lasin, se on kyllä rakosellaan siilien varalta ollut, mutta nyt siitä voi jo kuunnella lintuja hyytymättä tämän pahemmin.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 12.04.20 - klo:12:02
Meillä tulossa naakkapandemia ryytimaalle, jos en jotakin keksi. Viimesyksyiseen kaurahalmeeseen tuli lumi ennenkuin varpuset ehtivät sen tyhjäksi puhdistaa. Niin nyt siinä vähän väliä on lopulle parikymmentä mustakaapuista lintua nokkimassa rinnakkain tai miten sattuu. Kunhan lumi sulaa ja routa väistyy, niin käännän maan uuden kesän satoa varten ja viereiset mansikkapenkit verkotetaan ennen satokutta.
Muutama vuosi sitten naakkoja ei ollut yhtäkään. Tässä kylässä on monta autiota pihapiiriä ja niiden rakennuksissa on tiilihormeissa naakoilla pesät.
Naakka on uuden lain mukaan rauhoittamaton pesimisaikaansa lukuunotamatta, mutta olen aseeton mies, että apuja tarvitsen ja kykyni mukaan annan muille omat taitoni käyttöön.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 12.04.20 - klo:21:13
Tänne meidän kirkon ympäristöön on naakat pesiytyneet jokunen vuosi sitten. Meillä ei ole mansikkaa, joten emme ole olleet naakoisa kovin huolissamme. Viinimarjoissa en ole niitä meillä nähnyt. Päin vastoin iloitsimme naakkojen vierailusta pihapiiriin räksien pesinnän aikaan. Ilkeänkö tässä kertoa miksi.  :017:  Naakat näet hävittivät pihapiirimme kaikki räksänpesät.  :icon_confused: Räksät mieluusti putsaavat marjapensaamme.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 13.04.20 - klo:08:42
Olen havainnut saman, että naakoilla ja räksillä on tulehtuneet välit. :039:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 13.04.20 - klo:09:02
Pääsin kerran näkemään, miten yhteinen vihollinen yhdisti keskenään rähisevät parvet yhteistyöhön. Kanahaukka sai kyytiä, kun lokit hyökkäsivät ylhäältä ja varikset alhaalta sen kimppuun. Seuraavana päivänä lokit ja varikset olivat tietysti taas ryöstämässä toistensa pesiä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pyryharakka - 13.04.20 - klo:18:43
Tänään olen pohtinut, että laulavatko kaikki linnut?  :017:  Ei, jos asiaa ajattelee siltä kannalta, miten linnuista puhumme. Rastas laulaa, kurki huutaa, varis raakkuu, räksä säksättää....

Kaikkien lintujen soidinäänet on kai laulua, kuulostipa se meistä miltä vain. Toisaalta kaikilla linnuilla on myös erilaisia merkkiääniä. Ne ei kai ole laulua, vaan enemmänkin muuta viestintää.  :017:

Näin jouten ollessa ehtii pohtia kaikkea ei niin tärkeää.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 14.04.20 - klo:20:08
Tänään oli joutsenkolari lähellä maalta palattaessa. Ajeltiin pikkutietä ja onneksi hitaasti - kun haluttiin antaa kuskinkin ihailla monikymmenpäistä joutsenparvea pellolla. No yksi tai kaksi ei ollutkaan pellolla, vaan sen ja tien välissä syvässä ojassa, ja sieltä kömpivät esiin.

Pesimäpaikoista taitaa ruveta jo olemaan pulaa, ja silloin kai osa, nuorisoa etenkin, jää isoksi parveksi. Tutkittiinko sitä ojaakin sillä silmällä, että jos tähän pesän pykäisi?

Kurkia näkyi pellolla pitkin matkaa, mutta töyhtöhyyppiä ei, vaikka niiden taajuudelle oikein silmäni viritin. Ja valkopyllyisiä peuroja oli pari, joo eivät ole lintuja eli hieman OT.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: vn - 14.04.20 - klo:22:13
Harmi kun et töyhtöhyyppiä nähnyt.
Ei silti, harvakseltaan minäkin niitä näen...joka kerta kun kotimökillä käyn.
Onkohan ne jotenkin paikkauskollisia?  Siis sukupolvesta toiseen...
Muistan lapsuudessa siinä kotimökin läheisellä peltoaukealla oli aina keväisin
aika iso lammikko lumien sulettua, ojitus ei siihen aikaan ollut kehuttava.
Ojitus on ollut reilassa varmaan 40-50 vuotta silläkin aukealla.
Töyhtöhyypät ovat sillä aukealla edelleen, tosin paljon vähemmän kuin lammikon aikakaudella.

Tänään kurkkasin sopivasti ikkunasta ulos...punarinta nähtynä myöskin.
Västäräkki on myös tämän pihapiirin lintu, ei ole vielä osunut silmiini.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: vn - 14.04.20 - klo:22:15
niin juu, mulla uusi tunnin kävelylenkkireitti, siellä peltoaukealla pari kurkea näyttää
olevan vakiopaikalla.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Leena - 15.04.20 - klo:08:51
Mustarastas hyppeli terassilla. Nyt ei hyppele kun siellä on lunta.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: vn - 15.04.20 - klo:14:23
Aamulla satanut parin sentin lumikerros jälleen sulanut.
Punarinta tuossa pihanurmikolla.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 17.04.20 - klo:09:41
Syötän talilevyt tinteille ja tikoille nahkaan asti. Pitää vain väliinsä käydä puukolla avittamassa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 17.04.20 - klo:20:06
Mietin vieläkö noille jotain tarjolle laittaisi. Olen lähdössä kauppaan, joten pitäisi päättää nyt.  Alkuviikoksi on näköjään luvassa juhannuslämpöistä säätä. Saisivat kohta siirtyä hyönteisruokavaliolle.

Kylvin pihaan rakeista kalkkia, ja nyt mietin, maistuuko se linnuille. Tarvitsevathan ainakin naaraat munien kuoreksi sitä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 17.04.20 - klo:20:11
Mietin vieläkö noille jotain tarjolle laittaisi. Olen lähdössä kauppaan, joten pitäisi päättää nyt.  Alkuviikoksi on näköjään luvassa juhannuslämpöistä säätä. Saisivat kohta siirtyä hyönteisruokavaliolle.

Kylvin pihaan rakeista kalkkia, ja nyt mietin, maistuuko se linnuille. Tarvitsevathan ainakin naaraat munien kuoreksi sitä.


Eivät ole meillä kelvanneet.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 18.04.20 - klo:00:10
^Munankuorista olen kuullut väitettävän, että kelpaa, ja siksi olenkin niillä ihan vapaasti "roskannut" metsää, jos on retkellä sattunut keitettyjä munia eväänä olemaan.

Ostin sitten vielä ruokapötkön. Siemeniä olisin mieluummin, mutta kaupassa ei ollut sitä seosta, jota olisin halunnut.

Huomasin että tuosta läheltähän on kävelytien varrelta kaadettu puita ihan urakalla, tutkin kantoja ja ihmettelin kun en kaikissa mitään lahoa tms. huomannut. Toivottavasti ei kukaan vielä ollut pesää niihin tehnyt. Ehkä ne on jo ennen pääsiäistä pistetty nurin, ei vain vielä ole kaupunki ehtinyt puitaan hakea. Hyvää tarvepuuta siinä olisi. Ihan lähellä oksalla istui punakylkirastas laulelemassa, kuin olisi hävityksestä hämillään.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: PekkaV - 18.04.20 - klo:05:46

 Huomasin että tuosta läheltähän on kävelytien varrelta kaadettu puita ihan urakalla, tutkin kantoja ja ihmettelin kun en kaikissa mitään lahoa tms. huomannut. Toivottavasti ei kukaan vielä ollut pesää niihin tehnyt. Ehkä ne on jo ennen pääsiäistä pistetty nurin, ei vain vielä ole kaupunki ehtinyt puitaan hakea. Hyvää tarvepuuta siinä olisi. Ihan lähellä oksalla istui punakylkirastas laulelemassa, kuin olisi hävityksestä hämillään.   Just. Tätätehen! Tapahtuu paljon metsurien työllistämistä, millä ei ole mitään tekemistä luonnon monimuotoisuuden vaalimisessa. Ihminen ja ihminen ja jälleen ihminen. Ja taas ihminen on kaiken kruunu ja pää, jalat ja tarkoitus! Millään muulla ei ole väliä. Puuta kaatuu ja siistiä tulee. Pois silmistä, pois mielestä.
   Ötökkä on tuholainen. Ötökkä ei kuulu luontoon. Ötökkä on tuntematon otus, jolla ei ole muuta tehtävää kuin näivertää ja tuhota sitä, mikä on ihmisille pyhää: Korkea kaunis aarnimänty keskellä tuhottua metsää, keskellä kaivinkoneella sotkettua maastoa, jossa ennenvanhaan silloin kun isä lampun osti kasvoi jotain epämääräistä pusikkoa ja läpipääsemätöntä ryteikköä. Sellainen kuuluu tuhota. Se sotkee silmänkantamattoman avaran maiseman horisonttiin, jonka takana on loistava tulevaisuus, joka kuitenkin valitettavasti pitää sisällään seuraavan tuhottavan ryteikön estämässä hyvinviljeltyä, tuottavaa puupeltoa.

Eläköön Linkola-vainaa ikuisesti! Kunnia hänen muistolleen! Lepää rauhassa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 18.04.20 - klo:10:46
Kolmen ja neljän välillä yöllä lauleskeli mustarastas pihamaallamme sulosointujaan.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Leena - 21.04.20 - klo:14:25
Ja täällä! Ja jatkaa yhä, ja saa mielen onnelliseksi.   :109:
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 21.04.20 - klo:15:04
Tiklipari ilahdutti aamuani.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 23.04.20 - klo:22:21
Jassoo, länsisaksalaisilla sinitiaisilla bakteeriperäistä keuhkokuumetta... (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006483968.html, en tiedä näkyykö kaikille). Oireena ruokahaluttomuus. Tulee heti mieleen se tämänpäiväinen vai eilinen tintti, joka vain vähän närppi. Ihmisiä suositellaan pitämään etäisyyttä sinitiaisista. Tauti ei tartu ihmiseen mutta voi ihmisen välityksellä tarttua linnusta toiseen. No juuri eilen illalla kun istuin pihalla niin hyvä ettei tintti törmännyt minuun, taisi olla kevättä rinnassa. Vai oliko sittenkin keuhkokuumetta?

Ruokintaa ei näillä säillä enää pitäisi jatkaa, eli kun tuo takatalven takia asentamani pötkö on syöty niin se on kai ohi sitten. Kävin kyllä S-marketista hamstraamassa ruokintapötköjä kun niitä siellä vielä oli ja parasta ennen -päiväkin ensi vuoden puolella. Sa nähdä voinko vastustaaa kiusausta. Ikävää tuottaa pettymys linnuille jotka ovat ruokintaani tottuneet. Käpytikkakin nyt käynyt monena päivänä, mutta kai sen on opittava tyytymään toukkiin.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 24.04.20 - klo:00:03
Jassoo, länsisaksalaisilla sinitiaisilla bakteeriperäistä keuhkokuumetta... (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006483968.html, en tiedä näkyykö kaikille). Oireena ruokahaluttomuus. Tulee heti mieleen se tämänpäiväinen vai eilinen tintti, joka vain vähän närppi. Ihmisiä suositellaan pitämään etäisyyttä sinitiaisista. Tauti ei tartu ihmiseen mutta voi ihmisen välityksellä tarttua linnusta toiseen. No juuri eilen illalla kun istuin pihalla niin hyvä ettei tintti törmännyt minuun, taisi olla kevättä rinnassa. Vai oliko sittenkin keuhkokuumetta?

Ruokintaa ei näillä säillä enää pitäisi jatkaa, eli kun tuo takatalven takia asentamani pötkö on syöty niin se on kai ohi sitten. Kävin kyllä S-marketista hamstraamassa ruokintapötköjä kun niitä siellä vielä oli ja parasta ennen -päiväkin ensi vuoden puolella. Sa nähdä voinko vastustaaa kiusausta. Ikävää tuottaa pettymys linnuille jotka ovat ruokintaani tottuneet. Käpytikkakin nyt käynyt monena päivänä, mutta kai sen on opittava tyytymään toukkiin.

Käpytikan toukat = pikkulinnun poikaset
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 24.04.20 - klo:01:22
^Nekin, joo, mutta kyllä myös (ja kirjallisten lähteiden mukaan enemmän) hyönteisten. Itse en ole tikan ruokailua niin havainnoinut niin että voisin muuta kuin muiden kirjaamiin havaintoihin luottaa.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 24.04.20 - klo:08:09
^Nekin, joo, mutta kyllä myös (ja kirjallisten lähteiden mukaan enemmän) hyönteisten. Itse en ole tikan ruokailua niin havainnoinut niin että voisin muuta kuin muiden kirjaamiin havaintoihin luottaa.

Mökillämme se on pahin pesärosvo, mutta sesonki on lyhyt
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: Pena - 24.04.20 - klo:08:41
Mökillämme se on pahin pesärosvo, mutta sesonki on lyhyt

Viittaat varmaan tikan tärvelemiin linnunpönttöihin. Lokkien ja varisten rosvoretket toistensa pesille on sitten toinen kuvio. Luonto on julma.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 24.04.20 - klo:09:03
Tuli taas lunta, joten pikkulintujen eväs on hakusessaan. Ruokintapaikalla kuusten alaoksien alle eivät kaikki mahdu, joten kaurapellolla pyöriskelee osa. Ampuhaukaksi määrittelemäni saalistaja on jo kahteen kertaan tehnyt iskunsa. Ensimmäinen epäonnistui, kun parvi pyrähti ylös oksistoon, mutta toisella kerralla saaliiksi jäi järripeippo. Rinteen vesakkoon haukka lensi saalis kynsissään.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: öppiäinen - 24.04.20 - klo:13:40
Toisaalta eihän siitäkään mitään tulisi, jos kaikki poikaset säilyisivät hengissä. Ilma olisi sakeanaan pikkulintuja, kunnes osa kuolee nälkään. Jonkun on syötävä osa pois.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: 1944 - 24.04.20 - klo:14:47
Kyllä asia näin on. Kun olen itse aikanani ollut metsästäjä, niin en sillä lailla pitkään sure näkemääni juttua. Muutaman kerran piti samalle paikalle palata seuraavana päivänä, kun olin nähnyt, että laukaukseni osui, mutta saalista en nähnyt. Tarkoitan teeren ja riekon metsästystä, sillä kumpikin lintu olivat nopeia piiloutujia. Sileällä kankaalla ei riekkoa tahtonut erottaa, kun se osasi päätään varpujen väliin työntäen piiloutua ja sitten omin aikoinsa lähteä linkuttamaan pois. Luonnossahan on omat raatojen syöjät, että niilläkin tulee olla evästä.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 24.04.20 - klo:15:46
Viittaat varmaan tikan tärvelemiin linnunpönttöihin. Lokkien ja varisten rosvoretket toistensa pesille on sitten toinen kuvio. Luonto on julma.

Terveiset mökiltä. Kyllä tikka tärvelee pönttöjä, mutta juuri saadakseen herkullisia poikasia omille taimilleen.
Otsikko: Vs: Linnut 32
Kirjoitti: seppos - 24.04.20 - klo:15:46
jatkuu osassa 33