Körttifoorumi

Keskustelu => Seuratupa => Aiheen aloitti: malla - 12.02.13 - klo:14:44

Otsikko: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 12.02.13 - klo:14:44
Vanhan ketjun jälkeen alkaa uusi.

Siunausta ja löytöjä Raamatun teksteistä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 12.02.13 - klo:21:15
 (http://cosgan.de/images/more/flowers/066.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)             Tuhkakeskiviikko

Katumus ja paasto

Paastonaika alkaa laskiaisen jälkeisestä keskiviikosta, tuhkakeskiviikosta, joka on saanut nimensä paastoon liittyneestä tuhkan sirottelemisesta pään päälle. Se oli katumuksen ja parannuksen vertauskuva.

Suomessakin päivää sanottiin jo keskiajalla tuhkakeskiviikoksi tai tuhkan ja säkin päiväksi (dies cineris, dies cinerum et cilicii). Myöhemmin nimitys unohtui, mutta on viime aikoina tullut uudelleen käyttöön.

Tuhkakeskiviikkona tunnustamme, että olemme syyllisiä Kristuksen kärsimykseen. Kadumme ja pyydämme anteeksi syntejämme luottaen hänen sovituskuolemaansa. Pyydämme myös voimaa antaa anteeksi lähimmäisillemme.
                                                                                                           (http://cosgan.de/images/more/flowers/066.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Ensimmäinen lukukappale

Joel 2: 12-17

Vielä nytkin Herra sanoo:
- Kääntykää minun puoleeni,
tehkää niin koko sydämestänne,
paastotkaa, itkekää ja valittakaa.
Repikää rikki sydämenne,
älkää vaatteitanne.
      Palatkaa Herran, Jumalanne, luo,
sillä hän on anteeksiantava ja laupias,
hän on kärsivällinen ja hänen hyvyytensä on suuri.
Hän voi muuttaa mielensä,
peruuttaa määräämänsä rangaistuksen.
Ehkä hän vielä leppyy
ja siunaa jälleen sadon.
Silloin voitte taas tuoda
ruokauhrin ja juomauhrin
Herralle, Jumalallenne.
      Puhaltakaa torveen Siionissa,
kuuluttakaa pyhä paasto,
kutsukaa koolle juhlakokous!
Kootkaa väki,
pyhittäkää kansa,
kutsukaa vanhukset,
kootkaa lapset ja imeväiset.
Lähteköön sulhanen morsiuskammiosta
ja morsian häähuoneesta.
Itkekää, papit, pyhäkön esipihalla,
eteishallin ja alttarin välissä.
Sanokaa, te Herran palvelijat:
"Katso, Herra, säälien kansasi puoleen.
Älä anna sen joutua häväistäväksi,
vieraitten kansojen hallittavaksi.
Miksi saisivat kansat pilkaten sanoa:
'Missä on Israelin Jumala?'"
                                       (http://cosgan.de/images/more/flowers/066.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Toinen lukukappale

2. Piet. 1: 1-11

Simon Pietari, Jeesuksen Kristuksen palvelija ja apostoli, tervehtii teitä, joille Jumalamme ja Vapahtajamme Jeesus Kristus vanhurskaudessaan on suonut saman kalliin uskon kuin meille.
    Yhä runsaampana tulkoon osaksenne armo ja rauha, jonka Jumalan ja meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tunteminen antaa.
    Hänen jumalallinen voimansa on antanut meille lahjaksi kaiken, mikä kuuluu tosi elämään ja jumalanpelkoon. Olemmehan päässeet tuntemaan hänet, joka on kutsunut meidät kirkkaudellaan ja voimallaan. Näin hän on meille lahjoittanut suuret ja kalliit lupaukset, jotta te niiden avulla pääsisitte pakoon turmelusta, joka maailmassa himojen tähden vallitsee, ja tulisitte osallisiksi jumalallisesta luonnosta.
    Pyrkikää sen vuoksi osoittamaan uskossanne lujuutta, lujuudessa oikeaa tietoa, tiedossa itsehillintää, itsehillinnässä kestävyyttä, kestävyydessä jumalanpelkoa, jumalanpelossa keskinäistä kiintymystä, kiintymyksessä rakkautta. Kun näet teillä on kaikki nämä avut ja ne vielä enenevät, te ette jää toimettomiksi eikä meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tunteminen jää teissä vaille hedelmää. Se taas, jolta kaikki tämä puuttuu, on likinäköinen, suorastaan sokea. Hän on unohtanut, että hänet on kerran puhdistettu aikaisemmista synneistään.
    Pyrkikää siis, veljet, yhä innokkaammin tekemään lujaksi kutsumuksenne ja valintanne. Kun näin teette, te ette koskaan lankea, ja niin te saatte avatuista ovista vapaasti astua meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen iankaikkiseen valtakuntaan.

TAI

1. Piet. 4: 1-5

Kun siis Kristus on ruumiissaan kärsinyt, niin olkaa tekin valmiita kärsimään, jotta eläisitte jäljellä olevan maallisen elämänne Jumalan tahdon mukaisesti ettekä ihmisten himoja seuraten. Sillä se, joka on ruumiissaan kärsinyt, on luopunut synnistä. Aivan riittämiin te menneenä aikana elitte niin kuin pakanat tahtovat, ryvitte irstaudessa ja himoissa, juoppoudessa, mässäilyissä ja juomingeissa ja palvelitte epäjumalia jumalattomin menoin. Nyt he kummeksuvat sitä, että te ette enää riennä heidän kanssaan samaan riettauden virtaan, ja syytävät herjauksiaan. Mutta he joutuvat tekemään tilin hänelle, joka on valmiina tuomitsemaan elävät ja kuolleet.
                                                                                                                            (http://cosgan.de/images/more/flowers/066.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Evankeliumi

Matt. 6: 16-21

Jeesus sanoo:
    "Kun paastoatte, älkää olko synkän näköisiä niin kuin tekopyhät. He muuttavat muotonsa surkeaksi, jotta kaikki varmasti huomaisivat heidän paastoavan. Totisesti: he ovat jo palkkansa saaneet. Kun sinä paastoat, voitele hiuksesi ja pese kasvosi. Silloin sinun paastoasi eivät näe ihmiset, vaan Isäsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.
    Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi."

TAI

Luuk. 13: 22-30

Jeesus vaelsi kohti Jerusalemia. Hän kulki kaupungista kaupunkiin ja kylästä kylään ja opetti. Joku kysyi häneltä: "Herra, onko niin, että vain harvat pelastuvat?"
    Jeesus vastasi:
    "Kilvoitelkaa päästäksenne sisään ahtaasta ovesta. Minä sanon teille: monet yrittävät mennä sisään mutta eivät siihen kykene.
    Tulee hetki, jolloin talon isäntä nousee ja sulkee oven. Kun te sitten seisotte ulkona, kolkutatte ovelle ja huudatte: 'Herra, avaa meille!', hän vastaa: 'Keitä te olette? En tunne teitä.' Silloin te alatte selittää: 'Mehän söimme ja joimme sinun kanssasi, ja sinä opetit meidän kaduillamme.' Mutta hän sanoo: 'Keitä te olette? En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, kaikki te vääryydentekijät.'
    Siellä te itkette hammasta purren, kun näette Abrahamin ja Iisakin ja Jaakobin ja kaikki profeetat Jumalan valtakunnassa mutta huomaatte, että teidät itsenne on suljettu ulos. Idästä ja lännestä, pohjoisesta ja etelästä tulee ihmisiä, jotka käyvät aterialle Jumalan valtakunnassa. Monet viimeiset ovat silloin ensimmäisiä, monet ensimmäiset viimeisiä."
                                                                                               (http://cosgan.de/images/more/flowers/066.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 13.02.13 - klo:10:54
Ps. 23:

1 Daavidin virsi. Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu.
2 Viheriäisille niityille hän vie minut lepäämään; virvoittavien vetten tykö hän minut johdattaa.
3 Hän virvoittaa minun sieluni. Hän ohjaa minut oikealle tielle nimensä tähden.
4 Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en minä pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani; sinun vitsasi ja sauvasi minua lohduttavat.
5 Sinä valmistat minulle pöydän minun vihollisteni silmien eteen. Sinä voitelet minun pääni öljyllä; minun maljani on ylitsevuotavainen.
6 Sula hyvyys ja laupeus seuraavat minua kaiken elinaikani; ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 14.02.13 - klo:17:55
Roomalaiskirje 10:

17 Usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 15.02.13 - klo:11:01
1. Johanneksen kirje 1:

7 Mutta jos me valkeudessa vaellamme, niinkuin hän on valkeudessa, niin meillä on yhteys keskenämme, ja Jeesuksen Kristuksen, hänen Poikansa, veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä.
8 Jos sanomme, ettei meillä ole syntiä, niin me eksytämme itsemme, ja totuus ei ole meissä.
9 Jos me tunnustamme syntimme, on hän uskollinen ja vanhurskas, niin että hän antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.
10 Jos sanomme, ettemme ole syntiä tehneet, niin me teemme hänet valhettelijaksi, ja hänen sanansa ei ole meissä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 16.02.13 - klo:18:19
Sananlaskut 19:

2 Ilman taitoa ei ole intokaan hyväksi, ja kiirehtivän jalka astuu harhaan.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 16.02.13 - klo:21:23
              1. paastonajan sunnuntai (Invocavit)

Jeesus, kiusausten voittaja

Päivän latinankielinen nimi invocavit (= hän huutaa minua) tulee tämän sunnuntain antifonin alusta (Ps. 91: 15).

Ensimmäisen paastonajan sunnuntain keskeinen aihe on kertomus Jeesuksen kiusaamisesta autiomaassa. Häntä houkuteltiin pettämään kutsumuksensa, mutta hän voitti kiusaukset. Kiusaaja ei jätä rauhaan ketään nykypäivänkään ihmistä, mutta apumme on Kristus, kiusausten voittaja.

Ensimmäinen lukukappale

1. Moos. 3: 1-7 (8-19)

Käärme oli kavalin kaikista eläimistä, jotka Herra Jumala oli luonut. Se sanoi naiselle: "Onko Jumala todella sanonut: 'Te ette saa syödä mistään puutarhan puusta'?" Nainen vastasi käärmeelle: "Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä. Vain siitä puusta, joka on keskellä paratiisia, Jumala on sanonut: 'Älkää syökö sen hedelmiä, älkää edes koskeko niihin, ettette kuolisi.'" Silloin käärme sanoi naiselle: "Ei, ette te kuole. Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan." Nainen näki nyt, että puun hedelmät olivat hyviä syödä ja että se oli kaunis katsella ja houkutteleva, koska se antoi ymmärrystä. Hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.
    Silloin heidän silmänsä avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti. He sitoivat yhteen viikunanlehtiä ja kietoivat ne vyötärölleen.
    (Kun iltapäivä viileni, he kuulivat Jumalan kävelevän puutarhassa. Silloin mies ja nainen menivät Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan. Herra Jumala huusi miestä ja kysyi: "Missä sinä olet?" Mies vastasi: "Minä kuulin sinun askeleesi puutarhassa. Minua pelotti, koska olen alasti, ja siksi piilouduin." Herra Jumala kysyi: "Kuka sinulle kertoi, että olet alasti? Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?" Mies vastasi: "Nainen, jonka sinä annoit minulle kumppaniksi, antoi minulle sen puun hedelmän, ja minä söin." Silloin Herra Jumala sanoi naiselle: "Mitä oletkaan tehnyt!" Nainen vastasi: "Käärme minut petti, ja minä söin."
    Herra Jumala sanoi käärmeelle:
      - Koska tämän teit, olet kirottu.
      Toisin kuin muut eläimet,
      karja ja pedot,
      sinun on madeltava vatsallasi
      ja syötävä maan tomua
      niin kauan kuin elät.
      Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille
      ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille:
      ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi,
      ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.
    Naiselle hän sanoi:
      - Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat,
      ja kivulla sinä olet synnyttävä lapsesi.
      Kuitenkin tunnet halua mieheesi,
      ja hän pitää sinua vallassaan.
    Ja miehelle hän sanoi:
      - Koska teit niin kuin vaimosi sanoi
      ja söit puusta, josta minä kielsin sinua syömästä,
      niin olkoon maa sinun takiasi kirottu.
      Kovalla työllä sinun on hankittava siitä elantosi
      niin kauan kuin elät.
      Maa kasvaa sinulle
      orjantappuraa ja ohdaketta,
      mutta sen kasveista joudut ottamaan ravintosi.
      Otsa hiessä sinun on hankittava leipäsi,
      kunnes tulet maaksi jälleen,
      sillä siitä sinut on otettu.
      Maan tomua sinä olet,
      maan tomuun sinä palaat.)

Toinen lukukappale

Hepr. 4: 14-16

Koska meillä on suuri ylipappi, joka on kulkenut läpi taivaiden, Jeesus, Jumalan Poika, pysykäämme tässä tunnustuksessa. Meidän ylipappimmehan jos kukaan kykenee ymmärtämään vajavuuksiamme, sillä häntä on koeteltu kaikessa samalla tavoin kuin meitäkin koetellaan; hän vain ei langennut syntiin. Astukaamme sen tähden rohkeasti armon valtaistuimen eteen, jotta saisimme armoa ja laupeutta, löytäisimme avun silloin kun sitä tarvitsemme.

Evankeliumi

Matt. 4: 1-11

Sitten Henki vei Jeesuksen autiomaahan Paholaisen kiusattavaksi. Kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, hänen vihdoin tuli nälkä. Silloin kiusaaja tuli hänen luokseen ja sanoi hänelle: "Jos kerran olet Jumalan Poika, niin käske näiden kivien muuttua leiviksi." Mutta Jeesus vastasi: "On kirjoitettu: 'Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.'"
    Sitten Paholainen vei Jeesuksen pyhään kaupunkiin ja asetti hänet temppelimuurin harjalle. Hän sanoi Jeesukselle: "Jos kerran olet Jumalan Poika, niin heittäydy alas. Onhan kirjoitettu: 'Hän antaa enkeleilleen käskyn. He kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.'" Jeesus vastasi hänelle: "On myös kirjoitettu: 'Älä kiusaa Herraa, Jumalaasi.'"
    Vielä Paholainen vei Jeesuksen hyvin korkealle vuorelle, näytti hänelle maailman kaikki valtakunnat ja niiden loiston ja sanoi: "Kaiken tämän minä annan sinulle, jos polvistut eteeni ja kumarrat minua." Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Mene pois, Saatana! On kirjoitettu: 'Herraa, Jumalaasi, sinun tulee kunnioittaa ja ainoastaan häntä palvella.'"
    Silloin Paholainen jätti Jeesuksen rauhaan, ja hänen luokseen tuli enkeleitä, jotka palvelivat häntä.
    (http://cosgan.de/images/more/flowers/025.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/025.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/025.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/025.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/025.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/025.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/025.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 17.02.13 - klo:10:31
Sananlaskut 19:

21 Monet ovat miehen mielessä aivoitukset, mutta Herran neuvo on pysyväinen.
22 Ihaninta ihmisessä on hänen laupeutensa, ja köyhä on parempi kuin valhettelija.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Mansipaani - 17.02.13 - klo:18:58
Luther sanoo päivän tekstissä suorat sanat paastosta:  "Mutta johonkin erikoiseen toimenpiteeseen ryhtymiseen, esimerkiksi luostariin menemiseen, siten muka Jumalaa palvellakseen, ei ole Jumalan käskyä eikä sanaa, enempää kuin siihenkään, että on paastonajan lihaa, munia ja voita syömättä, ja paastonaikana on laulamatta hallelujaa. Senpä tähden moiset säännökset ovatkin Jumalan edessä roskaa eivätkä mitään jumalanpalvelusta."

http://www.angelfire.com/poetry/luther/Document16.html

Onpahan sitä tullut joskus "paastottua" juurikin tuohon malliin. :)

Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 17.02.13 - klo:19:22
Mansipaanille suuri kiitos että linkitit tämän Lutherin Huonepostillan luettavaksemme. Täyttä rautaa tämä teksti.
Tämäkö kohta lienee ollut Kalistajan mielessä kun hän sanoi voimakkasti että katolinen kirkko kadotkoon ?

Täytyy seuraavaksi tilata Huonepostilla kirjastossa. Toivottavasti sieltä tämä löytyy !
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Mansipaani - 17.02.13 - klo:19:27
Tykkäsin myös. Ja yleensäkin tykkään Lutherin suoruudesta ja selkeydestä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 18.02.13 - klo:17:57
Filippiläiskirje 3:

20 Mutta meillä on yhdyskuntamme taivaissa, ja sieltä me myös odotamme Herraa Jeesusta Kristusta Vapahtajaksi,
21 joka on muuttava meidän alennustilamme ruumiin kirkkautensa ruumiin kaltaiseksi sillä voimallaan, jolla hän myös voi tehdä kaikki itsellensä alamaiseksi.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 19.02.13 - klo:09:04
Psalmi 23:

4 Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en minä pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani; sinun vitsasi ja sauvasi minua lohduttavat.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pena - 19.02.13 - klo:09:11
http://boardwalkempire.wikia.com/wiki/Tutankhamun

Vitsa ja sauva ovat faraon vallan symboleja. Daavid ei elänyt tyhjiössä, vaan sai psalmeihinsa vaikutteita aikansa suurista kulttuureista.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 19.02.13 - klo:18:14
Kävely Daavidin kaupungista Millosta ylös Öljymäelle Kidronin laakson kautta. Otahan repustasi raamattusi ja lue Daavidin paosta hovinsa kanssa poikansa Absalomin kapinaa. Onkohan Efraimin metsä arabipuolella? Senkin alueen voisi katsastaa, jos se tunnetaan. Ja toinen profetia Sakarjasta, mitenkä maanjäristyksiä 
voi tulla Jerusalemiin. Tunnet olevasi ihan keskipisteessä. Davidin ja Goljatin tappelulaakso, Elah Valley tunnetaan.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pena - 19.02.13 - klo:20:20
Aapeli Saarisalon Raamatun sanakirja kertoo Efraimin metsän sijainneen 'Jordanin itäpuolella Gileadin ylängön reunustalla'.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 19.02.13 - klo:21:16
Aapeli Saarisalon Raamatun sanakirja kertoo Efraimin metsän sijainneen 'Jordanin itäpuolella Gileadin ylängön reunustalla'.
Hyvä tietää. Minulla on A S:n Pyhä maa, painettu joskus 50-luvun alussa. Sitten Voitto Viron jonkun sortin matkaopas. Mutta erityisesti olen kiitollinen Heikki Palvan kirjasta, jossa selitetään paikat ja tapahtumat yms. Se on nyt maalla,etten voinut katsoa onko siinä mainittu Efraimin metsä.Ja tietysti raamattu. En nyt sitten näköjään tappelumetsään pääse.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: seppos - 19.02.13 - klo:21:49
Hyvä tietää. Minulla on A S:n Pyhä maa, painettu joskus 50-luvun alussa. Sitten Voitto Viron jonkun sortin matkaopas. Mutta erityisesti olen kiitollinen Heikki Palvan kirjasta, jossa selitetään paikat ja tapahtumat yms. Se on nyt maalla,etten voinut katsoa onko siinä mainittu Efraimin metsä.Ja tietysti raamattu. En nyt sitten näköjään tappelumetsään pääse.

Entisen kirkkoherrani Voitto Viron kirja on jo aika iäkäs ja sen jälkeen on voinut tulla uutta tietoa.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 20.02.13 - klo:09:00
Entisen kirkkoherrani Voitto Viron kirja on jo aika iäkäs ja sen jälkeen on voinut tulla uutta tietoa.
Se on iäkäs, mutta ei haittaa, niin on Jerusalemkin. Yritän pysytellä nykyajassa seuraamalla Jerusalem Postia ja TV seiskan uutisia, Jonathan Hessen on niin tarkka. Oletkohan Sinä minulle se mystinen satunnaisgeneraattori? Ihan ok, on mukava olla muuttuvainen brändiltään.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 20.02.13 - klo:13:59
1. Korinttolaiskirje 1:

25 Sillä Jumalan hulluus on viisaampi kuin ihmiset, ja Jumalan heikkous on väkevämpi kuin ihmiset.
26 Sillä katsokaa, veljet, omaa kutsumistanne: ei ole monta inhimillisesti viisasta, ei monta mahtavaa, ei monta jalosukuista,
27 vaan sen, mikä on hulluutta maailmalle, sen Jumala valitsi saattaaksensa viisaat häpeään, ja sen, mikä on heikkoa maailmassa, sen Jumala valitsi saattaaksensa sen, mikä väkevää on, häpeään,
28 ja sen, mikä maailmassa on halpasukuista ja halveksittua, sen Jumala valitsi, sen, joka ei mitään ole, tehdäksensä mitättömäksi sen, joka jotakin on,
29 ettei mikään liha voisi kerskata Jumalan edessä.
30 Mutta hänestä on teidän olemisenne Kristuksessa Jeesuksessa, joka on tullut meille viisaudeksi Jumalalta ja vanhurskaudeksi ja pyhitykseksi ja lunastukseksi,
31 että kävisi, niinkuin kirjoitettu on: "Joka kerskaa, sen kerskauksena olkoon Herra".
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 21.02.13 - klo:15:32
Psalmi 43:

1 Auta minut oikeuteeni, Jumala, ja aja minun asiani armotonta kansaa vastaan. Päästä minut kavaloista ja vääristä ihmisistä.
2 Sillä sinä olet minun Jumalani, minun linnani. Miksi olet minut hyljännyt? Miksi minun täytyy käydä murhepuvussa, vihollisen ahdistamana?
3 Lähetä valkeutesi ja totuutesi. Ne minua johdattakoot, viekööt minut sinun pyhälle vuorellesi, sinun asuntoihisi,
4 että minä saisin tulla Jumalan alttarin eteen, Jumalan eteen, joka on minun iloni ja riemuni, ja kiittäisin kanteleilla sinua, Jumala, minun Jumalani.
5 Miksi murehdit, minun sieluni, ja miksi olet minussa niin levoton? Odota Jumalaa. Sillä vielä minä saan kiittää häntä, minun kasvojeni apua, minun Jumalaani.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: vn - 21.02.13 - klo:18:11
Aivan ihania, lohduttavia ja rohkaisevia sanoja psalmeissa, kuten esim. tuo Ps. 43:5
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 21.02.13 - klo:19:08
Itse pidän myös psalmien sanomasta.
Olen taas lueskellut niitä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 22.02.13 - klo:17:57
Psalmi 71:

1 Sinuun, Herra, minä turvaan, älä salli minun joutua häpeään iankaikkisesti.
2 Pelasta minut, vapahda minut vanhurskaudessasi, kallista korvasi minun puoleeni ja auta minua.
3 Ole minulle kallio, jolla saan asua ja jonne aina saan mennä, sinä, joka olet säätänyt minulle pelastuksen. Sillä sinä olet minun kallioni ja linnani.
4 Jumalani, vapauta minut jumalattoman kädestä, väärän ja väkivaltaisen kourista.
5 Sillä sinä olet minun toivoni, Herra, Herra, minun turvani hamasta nuoruudestani.
6 Sinä olet minun tukeni syntymästäni saakka, sinä päästit minut äitini kohdusta; sinua minä alati ylistän.
7 Monelle minä olen kuin kummitus, mutta sinä olet minun vahva suojani.
8 Minun suuni on täynnä sinun kiitostasi, täynnä sinun ylistystäsi kaiken päivää.
9 Älä heitä minua pois minun vanhalla iälläni, älä hylkää minua, kun voimani loppuu.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 23.02.13 - klo:08:34
                       (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php) 2. paastonajan sunnuntai (Reminiscere)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

 (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php) Rukous ja usko (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Nimitys reminiscere (= muista minua) tulee päivän antifonista (Ps. 25: 6). Jeesus taisteli pimeyden valtoja vastaan myös parantamalla sairaita ja antamalla synnit anteeksi. Tähän toimintaan liittyivät rukous ja usko.

 (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php) Ensimmäinen lukukappale (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

2. Aik. 20: 1-9

Moabilaiset ja ammonilaiset lähtivät sotaan Josafatia vastaan mukanaan joukko maonilaisia. Josafatille tultiin ilmoittamaan: "Meren takaa Edomista on tulossa suuri sotajoukko sinua vastaan."
    Pelästyneenä Josafat kääntyi Herran puoleen ja julisti sitten koko Juudaan paaston. Juudan asukkaat kokoontuivat rukoilemaan. Myös kaikista maaseudun kaupungeista tultiin rukoilemaan Herraa.
    Josafat astui Juudan ja Jerusalemin asukkaiden eteen, jotka olivat kokoontuneet Herran temppelin uudelle esipihalle, ja sanoi: "Herra, meidän isiemme Jumala! Sinä olet Jumala, joka asut taivaassa ja hallitset kaikkia maan valtakuntia. Sinun on kaikki voima ja valta, kukaan ei voi sinua vastustaa. Sinä, meidän Jumalamme, olet hävittänyt tämän maan asukkaat kansasi Israelin tieltä ja antanut maan ikiajoiksi ystäväsi Abrahamin jälkeläisille. He ovat asuneet tässä maassa ja rakentaneet tänne sinulle omistetun temppelin, ja he ovat sanoneet: 'Jos meitä kohtaa onnettomuus, sota tai tulva, rutto tai nälkä, me astumme tämän temppelin eteen, sinun eteesi, sillä tämä temppeli on sinun nimesi asuinsija. Ahdistuksemme keskeltä me rukoilemme sinua, ja sinä kuulet ja autat meitä.'"

 (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php) Toinen lukukappale (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

1. Tess. 4: 1-8

Sitten vielä, veljet! Te olette oppineet meiltä, miten teidän on elettävä ollaksenne Jumalalle mieleen, ja niinhän te elättekin. Mutta Herran Jeesuksen nimessä pyydämme ja kehotamme teitä pyrkimään yhä parempaan. Tiedättehän, mitä käskyjä me Herran Jeesuksen puolesta olemme teille antaneet. Jumalan tahto on, että te pyhitytte. Kavahtakaa siveettömyyttä! Jokaisen teistä on opittava pitämään ruumiinsa pyhänä ja kunniassa. Älkää antako sitä himon ja kiihkon valtaan, niin kuin tekevät pakanat, jotka eivät tunne Jumalaa. Kukaan ei saa pyrkiä hyötymään veljensä kustannuksella. Herra rankaisee kaikesta sellaisesta, niin kuin olemme teille sanoneet ja teroittaneet mieleenne. Jumala ei näet ole kutsunut meitä elämään synnillistä, vaan pyhää elämää. Sen tähden se, joka kääntää selkänsä näille ohjeille, ei käännä selkäänsä ihmiselle vaan Jumalalle, joka antaa teihin Pyhän Henkensä.

 (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php) Evankeliumi (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Matt. 15: 21-28

Jeesus meni Tyroksen ja Sidonin seudulle. Siellä muuan kanaanilainen nainen, sen seudun asukas, tuli ja huusi: "Herra, Daavidin Poika, armahda minua! Paha henki vaivaa kauheasti tytärtäni." Mutta hän ei vastannut naiselle mitään.
    Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja pyysivät: "Tee hänelle jotakin. Hän kulkee perässämme ja huutaa." Mutta Jeesus vastasi: "Ei minua ole lähetetty muita kuin Israelin kansan kadonneita lampaita varten." Silti nainen tuli lähemmäs, heittäytyi maahan Jeesuksen eteen ja sanoi: "Herra, auta minua!" Mutta Jeesus sanoi hänelle: "Ei ole oikein ottaa lapsilta leipä ja heittää se koiranpenikoille." "Ei olekaan, Herra", vastasi nainen, "mutta saavathan koiratkin syödä isäntänsä pöydältä putoilevia palasia." Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Suuri on sinun uskosi, nainen! Tapahtukoon niin kuin tahdot." Siitä hetkestä tytär oli terve.
        (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)         (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)         (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)         (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)         (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)         (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)         (http://cosgan.de/images/more/flowers/004.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 23.02.13 - klo:10:18
Sananl. 21:14
   
Salainen lahja lepyttää vihan ja poveen kätketty lahjus kiivaan kiukun.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 24.02.13 - klo:14:04
Hepr. 1:

1 Sittenkuin Jumala muinoin monesti ja monella tapaa oli puhunut isille profeettain kautta,
2 on hän näinä viimeisinä päivinä puhunut meille Pojan kautta, jonka hän on pannut kaiken perilliseksi, jonka kautta hän myös on maailman luonut
3 ja joka, ollen hänen kirkkautensa säteily ja hänen olemuksensa kuva ja kantaen kaikki voimansa sanalla, on, toimitettuaan puhdistuksen synneistä, istunut Majesteetin oikealle puolelle korkeuksissa,
4 tullen enkeleitä niin paljoa korkeammaksi, kuin hänen perimänsä nimi on jalompi kuin heidän.
5 Sillä kenelle enkeleistä hän koskaan on sanonut: "Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin"; ja taas: "Minä olen oleva hänen Isänsä, ja hän on oleva minun Poikani"?
6 Ja siitä, kun hän jälleen tuo esikoisensa maailmaan, hän sanoo: "Ja kumartakoot häntä kaikki Jumalan enkelit".
7 Ja enkeleistä hän sanoo: "Hän tekee enkelinsä tuuliksi ja palvelijansa tulen liekiksi";
8 mutta Pojasta: "Jumala, sinun valtaistuimesi pysyy aina ja iankaikkisesti, ja sinun valtakuntasi valtikka on oikeuden valtikka.
9 Sinä rakastit vanhurskautta ja vihasit laittomuutta; sentähden on Jumala, sinun Jumalasi, voidellut sinua iloöljyllä, enemmän kuin sinun osaveljiäsi."
10 Ja: "Sinä, Herra, olet alussa maan perustanut, ja taivaat ovat sinun kättesi tekoja;
11 ne katoavat, mutta sinä pysyt, ja ne vanhenevat kaikki niinkuin vaate,
12 ja niinkuin vaipan sinä ne käärit, niinkuin vaatteen, ja ne muuttuvat; mutta sinä olet sama, eivätkä sinun vuotesi lopu".
13 Kenelle enkeleistä hän koskaan on sanonut: "Istu minun oikealle puolelleni, kunnes minä panen sinun vihollisesi sinun jalkojesi astinlaudaksi"?
14 Eivätkö he kaikki ole palvelevia henkiä, palvelukseen lähetettyjä niitä varten, jotka saavat autuuden periä?
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 25.02.13 - klo:13:44
Efesolaiskirje 2:

8 Sillä armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette itsenne kautta-se on Jumalan lahja-
9 ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 25.02.13 - klo:15:33
Alaviitteesi usko, toivo ja rakkaus tuo mieleeni poika-aikani seurakunnan kerhossa. Sitähän kansakoulun veistosalissa veti itse kirkkoherra. Hän oli vanhapoika, kova Lapinkävijä ja oli myös Vaasan varuskunnassa sotilaspappina. Hänellä oli meihin arvovaltaa ja otetta. Hengellinen kasvupohja tuli luoduksi, sain sitä toki kotoakin, mutta arkisempana. Hyvin muistan, kun annoimme raittiusvalan: tulen pysymään erossa tupakista ja viinasta. Edellisen valani olen pitänyt, mutta jälkimmäistä en kyennyt.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 25.02.13 - klo:15:56
Joskus jotkut asiat vaan jäävät mieleen ja ne muistaa vielä vuosienkin takaa.  :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 26.02.13 - klo:15:23
Efesolaiskirje 2:

4 mutta Jumala, joka on laupeudesta rikas, suuren rakkautensa tähden, jolla hän on meitä rakastanut,
5 on tehnyt meidät, jotka olimme kuolleet rikoksiimme, eläviksi Kristuksen kanssa-armosta te olette pelastetut-
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 27.02.13 - klo:14:02
Joh. 3:16 Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 28.02.13 - klo:06:03
Sananlaskut 9:

10 Herran pelko on viisauden alku, ja Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä. -
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 01.03.13 - klo:18:04
Psalmi 103: 8 Laupias ja armahtavainen on Herra, pitkämielinen ja suuri armossa.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 02.03.13 - klo:08:31
               3. paastonajan sunnuntai (Oculi)

Jeesus, Pahan vallan voittaja

Nimitys oculi (= minun silmäni) on saatu päivän antifonin alusta (Ps. 25: 15).

Kertomukset pahojen henkien ulosajamisesta liittyvät erityisesti kolmanteen paastonajan sunnuntaihin. Pääsiäistä edeltävä aika oli vanhalla ajalla kasteelle valmistautumisen aikaa. Kastetoimitukseen taas sisältyi useita eksorsismeja eli pahan hengen ulosajamisia. Aihepiiriltään tämä sunnuntai liittyy ensimmäiseen paastonajan sunnuntaihin. Se panee ihmisen miettimään, kenen puolella hän on.

Ensimmäinen lukukappale  (http://cosgan.de/images/more/flowers/046.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Sak. 3: 1-5

Profeetta kertoo:
    Sitten Herra antoi minun nähdä ylipappi Joosuan, joka seisoi Herran enkelin edessä. Saatana seisoi Joosuan oikealla puolella ja syytti häntä. Mutta Herran enkeli sanoi Saatanalle: "Herra nuhtelee sinua, Saatana! Herra, joka on valinnut Jerusalemin, käskee sinun vaieta! Eikö tämä mies ole tulesta temmattu kekäle?" Joosua seisoi enkelin edessä, likaiset vaatteet päällään. Enkeli sanoi palvelijoilleen: "Ottakaa likaiset vaatteet pois hänen päältään." Sitten enkeli sanoi Joosualle: "Katso, minä olen ottanut pois sinun syntisi ja minä puetan sinut juhlavaatteisiin." Hän sanoi palvelijoille: "Pankaa puhdas päähine hänen päähänsä." Palvelijat panivat puhtaan päähineen Joosuan päähän ja pukivat hänet juhlavaatteisiin enkelin seisoessa heidän luonaan.

Toinen lukukappale  (http://cosgan.de/images/more/flowers/046.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Ef. 5: 1-11

Pitäkää siis Jumalaa esikuvananne, olettehan hänen rakkaita lapsiaan. Rakkaus ohjatkoon elämäänne, onhan Kristuskin rakastanut meitä ja antanut meidän tähtemme itsensä lahjaksi, hyvältä tuoksuvaksi uhriksi Jumalalle. Siveettömyydestä, kaikenlaisesta saastaisuudesta ja ahneudesta ei teidän keskuudessanne saa olla puhettakaan, eihän mikään sellainen sovi pyhille. Myöskään rivoudet, typerät jutut tai kaksimielisyydet eivät teille sovi, teidän suuhunne sopii kiitos. Tehän tiedätte hyvin, ettei kenelläkään siveettömällä eikä saastaisella ole osaa Kristuksen ja Jumalan valtakunnasta, ei myöskään ahneella, sillä hän on epäjumalanpalvelija.
    Älkää antako kenenkään pettää itseänne tyhjillä puheilla, sillä niiden vuoksi Jumalan viha kohtaa kaikkia tottelemattomia. Älkää siis olko sellaisten kanssa missään tekemisissä. Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Pyrkikää saamaan selville, mikä on Herran mielen mukaista. Älkää osallistuko pimeyden töihin: ne eivät kanna hedelmää. Tuokaa ne päivänvaloon.

Evankeliumi  (http://cosgan.de/images/more/flowers/046.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Luuk. 11: 14-23 (24-26)

Jeesus ajoi mykästä miehestä pahan hengen. Kun henki oli lähtenyt, mykkä mies alkoi puhua, ja kaikki hämmästyivät. Muutamat kuitenkin sanoivat: "Belsebulin, itsensä pääpaholaisen, avulla hän pahoja henkiä karkottaa." Toiset taas halusivat panna hänet koetukselle ja vaativat häneltä merkkiä taivaasta.
    Mutta Jeesus tiesi, mitä heillä oli mielessä, ja sanoi:
    "Jokainen valtakunta, joka jakautuu ja taistelee itseään vastaan, tuhoutuu, ja talot sortuvat toinen toisensa päälle. Jos nyt Saatana taistelee itseään vastaan, kuinka sen valtakunta voi pysyä koossa? Tehän sanotte, että minä ajan pahoja henkiä ihmisistä Belsebulin avulla. Mutta jos minä ajan pahoja henkiä ihmisistä Belsebulin avulla, kenen avulla sitten teikäläiset niitä karkottavat? Heistä te saatte itsellenne tuomarit. Jos minä sitä vastoin ajan pahoja henkiä ihmisistä Jumalan sormella, silloinhan Jumalan valtakunta on jo tullut teidän luoksenne.
    Kun väkevä mies vartioi linnaansa ase kädessä, hänen omaisuutensa on turvassa. Mutta jos toinen vielä väkevämpi hyökkää hänen kimppuunsa ja voittaa hänet, tuo väkevämpi ottaa häneltä aseet ja varusteet, joihin hän luotti, ja jakaa saamansa saaliin. Joka ei ole minun puolellani, on minua vastaan, ja joka ei yhdessä minun kanssani kokoa, se hajottaa."
    ("Kun saastainen henki lähtee ulos ihmisestä, se harhailee autioilla seuduilla ja etsii lepopaikkaa, mutta ei löydä. Silloin se päättää: 'Minä palaan kotiini, josta lähdin.' Kun se sitten tulee ja löytää huoneensa lakaistuna ja hyvässä järjestyksessä, se hakee seitsemän vielä pahempaa henkeä, ja ne tulevat sisään ja asettuvat sinne asumaan. Näin sen ihmisen tila on lopussa pahempi kuin alussa.")
    (http://cosgan.de/images/more/flowers/046.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/046.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/046.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/046.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/046.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/046.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/046.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 02.03.13 - klo:15:47
Psalmi 37:

1 Daavidin virsi. Älä vihastu pahain tähden, älä kadehdi väärintekijöitä.
2 Sillä niinkuin heinä heidät pian niitetään pois, ja he lakastuvat niinkuin vihanta ruoho.
3 Turvaa Herraan ja tee sitä, mikä hyvä on, asu maassa ja noudata totuutta;
4 silloin sinulla on ilo Herrassa, ja hän antaa sinulle, mitä sinun sydämesi halajaa.
5 Anna tiesi Herran haltuun ja turvaa häneen, kyllä hän sen tekee.
6 Ja hän antaa sinun vanhurskautesi nousta niinkuin valkeuden ja sinun oikeutesi niinkuin keskipäivän.
7 Hiljenny Herran edessä ja odota häntä. Älä vihastu siihen, jonka tie menestyy, mieheen, joka juonia punoo.
8 Herkeä vihasta ja heitä kiukku, älä kiivastu, se on vain pahaksi.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 03.03.13 - klo:05:34
Ps. 19:

12 (19:13) Erhetykset kuka ymmärtää? Anna anteeksi minun salaiset syntini.
13 (19:14) Myös varjele palvelijasi julkeilta, älä anna heidän minua hallita. Niin minä pysyn nuhteetonna ja olen paljosta synnistä puhdas.
14 (19:15) Kelvatkoot sinulle minun suuni sanat ja minun sydämeni ajatukset sinun edessäsi, Herra, minun kallioni ja lunastajani.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 04.03.13 - klo:20:39
Ps. 86:5
   
Sillä sinä, Herra, olet hyvä ja anteeksiantavainen, suuri armossa kaikille, jotka sinua avuksensa huutavat.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 05.03.13 - klo:15:25
Sananlaskut 14:

13 Nauraessakin voi sydän kärsiä, ja ilon lopuksi tulee murhe.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 05.03.13 - klo:20:15
En tiedä, mistä katsotaan päivän teksti, minulla ei ole sellaista päivyriä.
Mutta Saarnaaja 12 on minulle aina ajankohtainen. Se on sellainen läpi elämän ohje nuoruudesta senioriaikaan muista Luojaasi....pidä käskyt...Jumala näkee salaisuudetkin. Enhän minä sellaiseen pysty, mutta yritän kyyköttää Ristin suuntaan. Ja on siinä toteavaa viisauttakin, niistä kapriisinnupuista. Sellaisethan oli suurta mystiikka, ennenkuin otin selvää.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 05.03.13 - klo:21:14
En tiedä, mistä katsotaan päivän teksti, minulla ei ole sellaista päivyriä.
Mutta Saarnaaja 12 on minulle aina ajankohtainen. Se on sellainen läpi elämän ohje nuoruudesta senioriaikaan muista Luojaasi....pidä käskyt...Jumala näkee salaisuudetkin. Enhän minä sellaiseen pysty, mutta yritän kyyköttää Ristin suuntaan. Ja on siinä toteavaa viisauttakin, niistä kapriisinnupuista. Sellaisethan oli suurta mystiikka, ennenkuin otin selvää.

Kirkkovuosikalenteri löytyy helpoiten googlettamalla kirkkovuosi nyt.

http://evl.fi/Evkirja.nsf/keFI?OpenPage (http://evl.fi/Evkirja.nsf/keFI?OpenPage)

Jos haluat selata Raamatun tekstejä, niin ne löytyvät seuraavasta linkistä:

http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite.Bible (http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite.Bible) Sielläkin on oma päivän tekstinsä. Se on sikäli mielenkiintoinen sivu, että siellä voi verrata eri raamatunkäännöksiä toisiinsa.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: amanda - 06.03.13 - klo:10:46
Tämä on minulle päivän teksti tänään. Olkoon se voimaksi muillekin!

Meidän Jumalamme on taivaissa; mitä ikinä hän tahtoo, sen hän tekee.  Ps. 115: 3
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 06.03.13 - klo:12:18
Laulujen laulu 1:

4 Vedä minut mukaasi, rientäkäämme! Kuningas on tuonut minut kammioihinsa. Me riemuitsemme ja iloitsemme sinusta, me ylistämme sinun rakkauttasi enemmän kuin viiniä; syystä he sinua rakastavat.
5 "Minä olen musta, mutta ihana, te Jerusalemin tyttäret, kuin Keedarin teltat, kuin Salomon seinäverhot.
6 Älkää katsoko sitä, että minä olen musta, päivän paahtama. Äitini pojat vihastuivat minuun, panivat minut viinitarhain vartijaksi-omaa viinitarhaani en vartioinut."
7 "Sano minulle sinä, jota sieluni rakastaa, missä laumaasi paimennat, missä annat sen keskipäivällä levätä. Miksi minä hunnutettuna joutuisin sinun toveriesi laumain luo!"
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 07.03.13 - klo:04:31
Psalmi 118:

1 Kiittäkää Herraa, sillä hän on hyvä; sillä hänen armonsa pysyy iankaikkisesti.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 08.03.13 - klo:09:10
Joh. 5:

30 En minä itsestäni voi mitään tehdä. Niinkuin minä kuulen, niin minä tuomitsen; ja minun tuomioni on oikea, sillä minä en kysy omaa tahtoani, vaan hänen tahtoaan, joka on minut lähettänyt.
31 Jos minä itsestäni todistan, ei minun todistukseni ole pätevä.
32 On toinen, joka todistaa minusta, ja minä tiedän, että se todistus, jonka hän minusta todistaa, on pätevä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 08.03.13 - klo:12:44
Kiitos Malla, että pidät seuratuvan oven raollansa. Ihminen on todella pieni.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 09.03.13 - klo:10:23
 :eusa_angel: Ihminen on pieni ja Jumala on suuri.
Ihmeellistä että Jumala meitä kantaa ja johdattaa.


Psalmi 91:

1 Joka Korkeimman suojassa istuu ja Kaikkivaltiaan varjossa yöpyy,
2 se sanoo: "Herra on minun turvani ja linnani, hän on minun Jumalani, johon minä turvaan".
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 09.03.13 - klo:10:32
Hän, joka Israelia vartioi ei torku eikä nuku.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 10.03.13 - klo:15:55
2. Korinttolaiskirje 9:
6 Huomatkaa tämä: joka niukasti kylvää, se myös niukasti niittää, ja joka runsaasti kylvää, se myös runsaasti niittää.
7 Antakoon kukin, niinkuin hänen sydämensä vaatii, ei surkeillen eikä pakosta; sillä iloista antajaa Jumala rakastaa.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 11.03.13 - klo:13:41
Psalmi 84:

10  Sillä yksi päivä sinun esikartanoissasi on parempi kuin tuhat muualla; mieluummin minä olen vartijana Jumalani huoneen kynnyksellä, kuin asun jumalattomien majoissa.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 12.03.13 - klo:10:54
1. Korinttolaiskirje 13:

1 Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä, mutta minulla ei olisi rakkautta, olisin minä vain helisevä vaski tai kilisevä kulkunen.
2 Ja vaikka minulla olisi profetoimisen lahja ja minä tietäisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon, ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin vuoria siirtää, mutta minulla ei olisi rakkautta, en minä mitään olisi.
3 Ja vaikka minä jakelisin kaiken omaisuuteni köyhäin ravinnoksi, ja vaikka antaisin ruumiini poltettavaksi, mutta minulla ei olisi rakkautta, ei se minua mitään hyödyttäisi.
4 Rakkaus on pitkämielinen, rakkaus on lempeä; rakkaus ei kadehdi, ei kerskaa, ei pöyhkeile,
5 ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaansa, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa,
6 ei iloitse vääryydestä, vaan iloitsee yhdessä totuuden kanssa;
7 kaikki se peittää, kaikki se uskoo, kaikki se toivoo, kaikki se kärsii.
8 Rakkaus ei koskaan häviä; mutta profetoiminen, se katoaa, ja kielillä puhuminen lakkaa, ja tieto katoaa.
9 Sillä tietomme on vajavaista, ja profetoimisemme on vajavaista.
10 Mutta kun tulee se, mikä täydellistä on, katoaa se, mikä on vajavaista.
11 Kun minä olin lapsi, niin minä puhuin kuin lapsi, minulla oli lapsen mieli, ja minä ajattelin kuin lapsi; kun tulin mieheksi, hylkäsin minä sen, mikä lapsen on.
12 Sillä nyt me näemme kuin kuvastimessa, arvoituksen tavoin, mutta silloin kasvoista kasvoihin; nyt minä tunnen vajavaisesti, mutta silloin minä olen tunteva täydellisesti, niinkuin minut itsenikin täydellisesti tunnetaan.
13 Niin pysyvät nyt usko, toivo, rakkaus, nämä kolme; mutta suurin niistä on rakkaus.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 12.03.13 - klo:17:42
Niin pysyvät.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 13.03.13 - klo:18:02
Ne ovatkin elämää kannattelevia voimia, nuo kolme edellä mainittua.  :eusa_angel:

Gal. 3 :

13 Kristus on lunastanut meidät lain kirouksesta, kun hän tuli kiroukseksi meidän edestämme-sillä kirjoitettu on: "Kirottu on jokainen, joka on puuhun ripustettu" -
14 että Aabrahamin siunaus tulisi Jeesuksessa Kristuksessa pakanain osaksi ja me niin uskon kautta saisimme luvatun Hengen.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 13.03.13 - klo:21:28
Oksastetut olemme uuden liiton kautta.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 14.03.13 - klo:14:28
Roomalaiskirje 12:

9 Olkoon rakkaus vilpitön, kammokaa pahaa, riippukaa hyvässä kiinni.
10 Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämiset toisianne kohtaan; toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne.
11 Älkää harrastuksessanne olko veltot; olkaa hengessä palavat; palvelkaa Herraa.
12 Olkaa toivossa iloiset, ahdistuksessa kärsivälliset, rukouksessa kestävät.
13 Pitäkää pyhien tarpeet ominanne; harrastakaa vieraanvaraisuutta.
14 Siunatkaa vainoojianne, siunatkaa, älkääkä kirotko.
15 Iloitkaa iloitsevien kanssa, itkekää itkevien kanssa.
16 Olkaa keskenänne yksimieliset. Älkää korkeita mielitelkö, vaan tyytykää alhaisiin oloihin. Älkää olko itsemielestänne viisaita.
17 Älkää kenellekään pahaa pahalla kostako. Ahkeroikaa sitä, mikä on hyvää kaikkien ihmisten edessä.
18 Jos mahdollista on ja mikäli teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 14.03.13 - klo:14:51
Jae 16 hinkkaa mieltä, tunnustan, että olen vähän besserwisser. Nuorempana oli helpompaa, kun en tajunnut.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pena - 14.03.13 - klo:17:07
11. jae taitaa satuttaa minua eniten. Pontevuus ei kuulu ominaisuuksiini. 18. jaetta taas voisi sanoa äitini huoneentauluksi. Se ei tainnut olla suorapuheiselle naiselle aina ihan helppoa. Onnistui kuitenkin.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 14.03.13 - klo:18:32
Minä näen tavallaan kehoitukseksi nuo kohdat.
Vaikkei niihin yllä niin silti voi "pyrkiä" tai miten sen ilmaisisi.
Jumalan sana antaa viitteitä elämän matkalle.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: vn - 14.03.13 - klo:18:53
Onhan tuo Room. 12:9-18 kovasti selkeäsanaista kehoitusta ohjeeksi ja huoneentauluksi.
Se miten minunkin kohdalla toteutuu, onkin sitten aivan oma messun ja seurapuheen aihe.
Jotenkin koen että jakeet 15 ja 18 "sujuvat parhaiten"...
Kun taas jakeet 11 ja 12 ovat kohti käyvät, kovasti puhuttelevat, vetää hiljaiseksi....
armon varassa päämäärää kohti...  :eusa_pray:
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 15.03.13 - klo:15:16
1. kirje Timoteukselle 5:

1 Älä nuhtele kovasti vanhaa miestä, vaan neuvo niinkuin isää, nuorempia niinkuin veljiä,
2 vanhoja naisia niinkuin äitejä, nuorempia niinkuin sisaria, kaikessa puhtaudessa.
3 Kunnioita leskiä, jotka ovat oikeita leskiä.
4 Mutta jos jollakin leskellä on lapsia tai lapsenlapsia, oppikoot nämä ensin hurskaasti hoitamaan omaa perhekuntaansa ja maksamaan, mitä ovat velkaa vanhemmilleen, sillä se on otollista Jumalan edessä.
5 Oikea leski ja yksinäiseksi jäänyt panee toivonsa Jumalaan ja anoo ja rukoilee alinomaa, yötä päivää;
6 mutta hekumoitseva on jo eläessään kuollut.
7 Teroita tätäkin, että he olisivat nuhteettomat.
8 Mutta jos joku ei pidä huolta omaisistaan ja varsinkaan ei perhekuntalaisistaan, niin hän on kieltänyt uskon ja on uskotonta pahempi.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 15.03.13 - klo:16:32
Ohjeet alkuseurakunnille - päteviä tänäkin päivänä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 16.03.13 - klo:10:23
              Marian ilmestyspäivä

Herran palvelijatar

Tämän pyhäpäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä. Tästä tulee myös juhlan nimi eri kielissä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus.

Monien Vanhan testamentin henkilöiden tavoin Maria asettuu kokonaan Jumalan käytettäväksi. Hän tekee sen tietoisesti ja ilmaisee oman suostumuksensa: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit."

Vanhastaan kirkko on viettänyt myös Marian käyntipäivää (2.7.). Silloin on muisteltu Marian vierailua Johannes Kastajan äidin Elisabetin luona (Luuk. 1:36-55). Tämä muistopäivä poistui kalenteristamme v. 1772. Mainittu evankeliumi on otettu Marian ilmestyspäivän 2. ja 3. vuosikerran evankeliumiteksteiksi.

Ensimmäinen lukukappale

Jes. 7: 10-14

Herra puhui jälleen Ahasille ja sanoi hänelle: "Pyydä Herralta, Jumalaltasi, todisteeksi merkki, pyydä vaikka tuonelan syvyydestä tai taivaan korkeudesta." Mutta Ahas vastasi: "En pyydä. En pane Herraa koetukselle."
    Niin Jesaja sanoi:
    "Kuule siis, sinä Daavidin kuningassuku! Eikö riitä, että te loputtomiin koettelette ihmisten kärsivällisyyttä, kun haluatte koetella vielä Jumalan, minun Jumalani, kärsivällisyyttä? Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel."

Toinen lukukappale

Room. 9: 2-8

Minulla on sydämessäni raskas suru ja lakkaamaton tuska. Toivoisin suorastaan, että itse olisin kirottu ja erotettu Kristuksen yhteydestä, jos se vain auttaisi veljiäni, oman kansani jäseniä. Ovathan he israelilaisia, jotka Jumala on ottanut lapsikseen ja joille hän on antanut kirkkautensa. Heidän kanssaan hän on tehnyt liitot, heille hän on antanut lain, jumalanpalveluksen ja lupaukset. Heidän ovat kantaisät, heistä on Kristus ihmisenä lähtöisin, hän, joka on kaiken yläpuolella, ikuisesti ylistetty Jumala, aamen!
    Jumalan sana ei ole voinut raueta tyhjiin. Eivät kaikki israelilaiset kuulu tosi Israeliin, eivätkä kaikki Abrahamin jälkeläiset ole oikeita Abrahamin lapsia. Onhan sanottu: "Vain Iisakin jälkeläisiä sanotaan sinun lapsiksesi." Tämä tarkoittaa, etteivät Jumalan lapsia ole luonnolliset jälkeläiset vaan että jälkeläisiksi luetaan lupauksen voimasta syntyneet lapset.

Evankeliumi

Luuk. 1: 26-38

Kun Elisabet oli kuudennella kuukaudellaan, Jumala lähetti enkeli Gabrielin Nasaretin kaupunkiin Galileaan neitsyen luo, jonka nimi oli Maria. Maria oli kihlattu Daavidin sukuun kuuluvalle Joosefille. Enkeli tuli sisään hänen luokseen ja sanoi: "Ole tervehditty, Maria, sinä armon saanut! Herra kanssasi!" Nämä sanat saivat Marian hämmennyksiin, ja hän ihmetteli, mitä sellainen tervehdys mahtoi merkitä. Mutta enkeli jatkoi: "Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus. Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle hänen isänsä Daavidin valtaistuimen. Hän hallitsee Jaakobin sukua ikuisesti, hänen kuninkuudellaan ei ole loppua." Maria kysyi enkeliltä: "Miten se on mahdollista? Minähän olen koskematon." Enkeli vastasi: "Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi. Ja tiedä tämä: Myös sukulaisesi Elisabet kantaa poikalasta, vaikka on jo vanha. Hän on jo kuudennella kuukaudella - hän, jota on pidetty hedelmättömänä! Jumalalle ei mikään ole mahdotonta." Silloin Maria sanoi: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit." Niin enkeli lähti hänen luotaan.
 (http://cosgan.de/images/more/flowers/019.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/008.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/019.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/008.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/019.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/008.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/019.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/008.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/019.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/008.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/019.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/008.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/019.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/008.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 16.03.13 - klo:11:46
Mark. 4:14
   
Kylväjä kylvää sanan.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 16.03.13 - klo:15:52
Mark. 4:14
   
Kylväjä kylvää sanan.

Luinpahan taas, kun on esilukija mukana.
Lähde Jumalan pulppuaapi, virta Herran täynnä on,
kuivan erämaan saa se kukkimaan, minne saapuu matkallaan.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 16.03.13 - klo:20:12
Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Kristuksen sanan kautta.
Tuli mieleeni kommentistasi.  :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 16.03.13 - klo:21:40
Yllä oleva tekstini on Israelin ystävien laulukirjasta. Lauloimme kerran isolla suomalaisella porukalla em laulun Masadan linnoituksen raunioilla Kuolleella merellä. Yksi kanadalainen kävijä uteli minulta, että mistä me lauloimme. Vastasin hänelle, että Kristuksen evankeliumista. Sanoi, että excellent ja nosti peukalon ylöspäin.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 17.03.13 - klo:14:49
Mark. 4:

41 Ja suuri pelko valtasi heidät, ja he sanoivat toisillensa: "Kuka onkaan tämä, kun sekä tuuli että meri häntä tottelevat?"
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 17.03.13 - klo:15:28
Galilean meri, Kinneret, kalastajille hyvä.
Tietääkö sitä mistään, että olisit sirpille kelvollinen?
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 18.03.13 - klo:10:30
Galilean meri, Kinneret, kalastajille hyvä.
Tietääkö sitä mistään, että olisit sirpille kelvollinen?

Onpas kummallinen kysymys. Minulta on jäänyt jotenkin pitkä pätkä pois. Pitää vastata itse. Minua mietityttää taivasosani. Yksillä juhlilla Eeva Eerola sitä käsitteli, mutta minulla se on yhä auki. Kuinka lujasti voi uskoa, että taivaan varusvarastolla on minullekin varattuna pitkä valkea kaapu. Mark 4.29. on Jeesuksen vertauksilla puhuttua asiaa. Kypsä vilja voidaan leikata, kun kokoaja sen hyväksi näkee. Tässä kohdassa taas pysähdyin osaani miettimään.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 18.03.13 - klo:11:17
Toivon ja sinapinsiemenen uskolla. Luottaen veneessä Mestariin, silloin emme huku.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 18.03.13 - klo:11:18
Jeesus on sama eilen, tänään ja ikuisesti.
Hänessä on pelastuksemme.


Luuk. 6:45
   
Hyvä ihminen tuo sydämensä hyvän runsaudesta esiin hyvää, ja paha tuo pahastansa esiin pahaa; sillä sydämen kyllyydestä suu puhuu.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 19.03.13 - klo:10:56
Malla tai Pirska, tähän sais nyt olla lukuharjoituksia  :icon_biggrin:.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 19.03.13 - klo:11:23
 :eusa_angel:

2. Kor. 13:4
   
Sillä vaikka hänet ristiinnaulittiin, kun hän oli heikko, elää hän kuitenkin Jumalan voimasta; olemmehan mekin hänessä heikot, mutta me elämme hänen kanssaan Jumalan voimasta teitä kohtaan.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 19.03.13 - klo:14:29
Tein kotiläksyt: luin tiedot Korintosta ja luin nopsaan 2.Kor. Paavali sai omiltaan ruoskaa viidesti, neljäkymmentä kertaa, yhtä vaille. Tuo yhtä vaille jäi soimaan ja selvitin senkin. Juutalaisen lain mukaan ei missään nimessä saanut antaa kovempaa rangaistusta kuin oli määrätty, siksi jätettiin yhtä vaille, jos vaikka määrän laskija olisi vahingossa seonnut laskussaan.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 20.03.13 - klo:12:32
Matt. 27:46
   
Ja yhdeksännen hetken vaiheilla Jeesus huusi suurella äänellä sanoen: "Eeli, Eeli, lama sabaktani?" Se on: Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 20.03.13 - klo:16:31
Pääsiäistä kohtihan tässä mennään. Vapahtajamme kipuilu on päätepisteessään.
Minulle on tullut tärkeäksi päästä ylös Jerusalemiin. ei nyt joka vuosi, mutta useasti kuitenkin. Golgatakin on tänään vähän epätarkka, missä se siis on ollut. Mutta sakramentit ovat kirkon hoidossa.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 21.03.13 - klo:06:19
1. Pietarin kirje 4:

12 Rakkaani, älkää oudoksuko sitä hellettä, jossa olette ja joka on teille koetukseksi, ikäänkuin teille tapahtuisi jotakin outoa,
13 vaan iloitkaa, sitä myöten kuin olette osallisia Kristuksen kärsimyksistä, että te myös hänen kirkkautensa ilmestymisessä saisitte iloita ja riemuita.
14 Jos teitä solvataan Kristuksen nimen tähden, niin te olette autuaat, sillä kirkkauden ja Jumalan Henki lepää teidän päällänne.
15 Älköön näet kukaan teistä kärsikö murhaajana tai varkaana tai pahantekijänä tahi sentähden, että sekaantuu hänelle kuulumattomiin;
16 mutta jos hän kärsii kristittynä, älköön hävetkö, vaan ylistäköön sen nimensä tähden Jumalaa.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 21.03.13 - klo:14:01
Kiitos, että saan lukea. Minulla on "apukirjat" Veneheitossa, luen siellä lisää.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 22.03.13 - klo:14:47
Psalmi 141:

1 Daavidin virsi. Herra, minä huudan sinua, riennä minun tyköni. Ota korviisi minun ääneni, kun minä sinua huudan.
2 Minun rukoukseni olkoon suitsutusuhri sinun kasvojesi edessä, minun kätteni kohottaminen olkoon ehtoouhri.
3 Herra, pane minun suulleni vartija, vartioitse minun huulteni ovea.
4 Älä salli minun sydämeni taipua pahaan, pitämään jumalatonta menoa väärintekijäin kanssa. Minä en tahdo maistaa heidän herkkupalojansa.
5 Lyököön minua vanhurskas: se on rakkautta; kurittakoon hän minua: se on öljyä minun päähäni, siitä minun pääni älköön kieltäytykö. Sillä vielä vähän aikaa, niin minun rukoukseni täyttyy, mutta heidän käy pahoin:
6 heidän päämiehensä syöstään kalliolta alas, ja silloin kuullaan minun sanani suloisiksi.
7 Niinkuin maa kynnetään ja kuokitaan, niin ovat meidän luumme hajotetut tuonelan kuilun suulle.
8 Mutta sinuun, Herra, Herra, minun silmäni katsovat, sinuun minä turvaan. Älä hylkää minun sieluani.
9 Varjele minua niiden pauloista, jotka minua pyydystävät, väärintekijäin ansoista.
10 Kaatukoot kaikki jumalattomat omiin kuoppiinsa; mutta suo minun ne välttää.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.03.13 - klo:15:04
Olen ihmetellyt noita Daavidin kostonhaluisia sanoja vihollisiaan kohtaan. Kuvittelenko, vai onko tuo omahyväistä, esim. jakeet 6 ja 10.
Kuuluiko Vanhan Testamentin aikoina olla näin kova, ilman armoa ja rukousta vihollisenkin puolesta. Itselle kaikki, viholliselle kuolema !
Eikö Rakkaus ollut vielä ilmestynyt heille lainkaan ?
Tällaista se on nykyisinkin kun vihoitellaan.  Mikä on oikein, tai oikeutettua ?
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 22.03.13 - klo:15:36
Mielestäni VT:n tekstiä ei tarvitse kovin ihmetellä. Sieltä löytyvät kaikki julmuudet ihmiskuntaa vastaan, mutta aika aikaa kutakin. Daavid joutui pakoilemaan Saulin vainoa vuosia, oli jopa Juudan vihollistenkin palveluksessa, ennenkuin 32 vuotiaana pääsi aloittamaan kuninkaana. Kait siellä karussa vuorimaassa pakoillessaan soturiensa kanssa kaikkea tuli mieleen. Siellä on ollut nälkä ja jano. Tympeitä, rikkaita naabaleita, joiden seassa oli elettävä 1.Samuel.25.10.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 22.03.13 - klo:19:27
Sinä, Jumala, olet ainoa turvani.
Miksi olet hylännyt minut?
Miksi minun täytyy kulkea surusta synkkänä,
kärsiä vihollisen sortoa?

Ps. 43:2
                                                           (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Raamattu 1933/38

Sillä sinä olet minun Jumalani, minun linnani.
Miksi olet minut hyljännyt?
Miksi minun täytyy käydä murhepuvussa,
vihollisen ahdistamana?
                                                           (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Biblia 1776
Sillä sinä olet minun väkevyyteni Jumala,
miksis syökset minun pois?
miksis minun annat murheissani käydä,
koska vihollinen minua ahdistaa?
                                                          (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 22.03.13 - klo:19:30
Kiitos, että saan lukea. Minulla on "apukirjat" Veneheitossa, luen siellä lisää.

http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite.Bible (http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite.Bible)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 22.03.13 - klo:19:46
Olen sellainen "historiallinen" tapaus. Apukirjani on Heikki Palvan Raamatun tietosanasto. Kokeilin opetuksesi mukaan sanaa Nabal ja kas sieltähän tupsahti koko liuta. Afrikkalaisessa menossa sanotaan, että monella on menneisyys edessään ja tulevaisuus vain on. Menneisyyden muistoista tulee ihan "kavereita".
Sitten vielä: onkohan noille hymiöille jotakin selitettä, että osaisi käyttää niitäkin rohkeammin?
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.03.13 - klo:20:01
Kun pidät kursoria (nuolta ) hymiön päällä ilman klikkausta siihen tulee pieni laatikko alapuolelle jossa on merkitys englanniksi.
Esim. ensimmäinen vasemmalla=angry=vihainen
Minulle ilme, symboliarvo on merkitsevin. :023:
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 22.03.13 - klo:20:39
Hyvä juttu. Olenhan hyvin nähnyt, että jotakin lisää tulee, mutta....En ihan kaikkea vierasta kieltä ymmärrä. Eihän minun tarvitsekaan, vain sen minkä osaan. Osa tuleekin suomeksi.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 23.03.13 - klo:07:35
             Palmusunnuntai    (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Kunnian kuninkaan alennustie

Palmusunnuntain ja 1. adventtisunnuntain evankeliumitekstit kertovat samasta tapahtumasta. Kristuksen julkinen toiminta tähtäsi alusta lähtien hänen elämänsä viimeisiin päiviin.

Palmusunnuntain nimi dominica palmarum viittaa Jeesuksen ratsastukseen Jerusalemiin, jolloin ihmiset heittivät palmunoksia hänen kulkutielleen. Tämän muistelemiseen on liittynyt tapa tuoda kirkkoihin palmunoksia ja niistä tehtyjä koristeita. Niitä on myös kannettu palmusunnuntain kulkueissa. Pohjoisemmissa maissa on palmunoksien sijasta käytetty pajunoksia.

Palmusunnuntaina alkaa kunnian kuninkaan alennustie. Betaniassa voideltu Jeesus ratsasti Jerusalemiin kohti kärsimystä ja kuolemaa, mutta juuri niistä tuli toivon ja voiton merkki, jonka vertauskuvia ovat palmunoksat. Palmusunnuntaina Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan hänen elämänsä viimeisiä vaiheita.
                          (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Ensimmäinen lukukappale

Jes. 50: 4-10

Herra, minun Jumalani,
on antanut minulle taitavan kielen,
niin että voin sanalla rohkaista uupunutta.
Aamu aamulta hän herättää minut,
herättää korvani kuulemaan oppilaan tavoin.
Herra avasi minun korvani,
ja minä tottelin,
en väistänyt tehtävääni.
Minä tarjosin selkäni lyötäväksi
ja poskieni parran revittäväksi,
en kätkenyt kasvojani häväistyksiltä, en sylkäisyiltä.
Herra, minun Jumalani, auttaa minua,
siksi en pelkää häväistystä.
Olen kovettanut kasvoni piikiven kaltaisiksi.
Minä tiedän, etten jää häpeääni,
sillä hän on lähellä, hän osoittaa syyttömyyteni
- kuka voisi minua syyttää!
Asettukaamme siis käymään oikeutta.
Tahtooko joku ajaa kannetta minua vastaan?
Astukoon hän esiin!
Herra, minun Jumalani, on minun auttajani.
Kuka voisi osoittaa minut syylliseksi?
Nuo kaikki häviävät
kuin vaate, jonka koi syö.
    Se teistä, joka pelkää Jumalaa,
kuulkoon Herran palvelijan sanaa.
Joka kulkee syvällä pimeydessä
ilman valoa,
luottakoon Herran nimeen
ja turvautukoon Jumalaan.

TAI

Sak. 9: 9-10

Iloitse, tytär Siion!
Riemuitse, tytär Jerusalem!
Katso, kuninkaasi tulee.
Vanhurskas ja voittoisa hän on,
hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla,
aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa.
Hän tuhoaa sotavaunut Efraimista
ja hevoset Jerusalemista,
sotajouset hän lyö rikki.
Hän julistaa kansoille rauhaa,
hänen valtansa ulottuu merestä mereen,
Eufratista maan ääriin asti.
                   (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Toinen lukukappale

Fil. 2: 5-11

Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli.
    Hänellä oli Jumalan muoto,
    mutta hän ei pitänyt kiinni oikeudestaan
    olla Jumalan vertainen
    vaan luopui omastaan.
    Hän otti orjan muodon
    ja tuli ihmisten kaltaiseksi.
    Hän eli ihmisenä ihmisten joukossa,
    hän alensi itsensä
    ja oli kuuliainen kuolemaan asti,
    ristinkuolemaan asti.
    Sen tähden Jumala on korottanut hänet yli kaiken
    ja antanut hänelle nimen,
    kaikkia muita nimiä korkeamman.
    Jeesuksen nimeä kunnioittaen
    on kaikkien polvistuttava,
    kaikkien niin taivaassa kuin maan päällä ja maan alla,
    ja jokaisen kielen on tunnustettava
    Isän Jumalan kunniaksi:
    "Jeesus Kristus on Herra."
                             (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php) 
Evankeliumi

Joh. 12: 12-24

Seuraavana päivänä levisi tieto, että Jeesus oli tulossa Jerusalemiin. Ihmiset, joita oli saapunut juhlille suurin joukoin, ottivat palmunoksia ja menivät häntä vastaan huutaen:
      - Hoosianna!
      Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä,
      Israelin kuningas!
Jeesukselle tuotiin aasi, ja hän nousi sen selkään, niin kuin on kirjoitettu:
      - Älä pelkää, tytär Siion,
      sinun kuninkaasi tulee!
      Hän ratsastaa nuorella aasilla.
    Opetuslapset eivät vielä tuolloin ymmärtäneet tätä, mutta kun Jeesus oli kirkastettu, he muistivat, että hänestä oli näin kirjoitettu ja että hänelle myös oli tapahtunut niin.
    Ne, jotka olivat olleet Jeesuksen mukana, kertoivat, miten hän kutsui Lasaruksen haudasta ja herätti hänet kuolleista. Tämän vuoksi, kuultuaan millaisen tunnusteon Jeesus oli tehnyt, ihmiset lähtivät joukolla häntä vastaan. Fariseukset puhuivat keskenään: "Näettekö? Mikään ei auta. Koko maailma juoksee hänen perässään."
    Niiden joukossa, jotka olivat tulleet juhlille rukoilemaan Jumalaa, oli myös muutamia kreikkalaisia. Nämä tulivat Filippuksen luo - sen, joka oli Galilean Betsaidasta - ja sanoivat: "Me haluaisimme tavata Jeesuksen." Filippus meni puhumaan asiasta Andreakselle, ja sitten he molemmat menivät Jeesuksen puheille.
    Jeesus sanoi heille:
    "Hetki on tullut: Ihmisen Poika kirkastetaan. Totisesti, totisesti: jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon."
     (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php) (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php) (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php) (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php) (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php) (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php) (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 23.03.13 - klo:11:55
2. Korinttolaiskirje 4:

5 Sillä me emme julista itseämme, vaan Kristusta Jeesusta, että hän on Herra ja me teidän palvelijanne Jeesuksen tähden.
6 Sillä Jumala, joka sanoi: "Loistakoon valkeus pimeydestä", on se, joka loisti sydämiimme, että Jumalan kirkkauden tunteminen, sen kirkkauden, joka loistaa Kristuksen kasvoissa, levittäisi valoansa.
7 Mutta tämä aarre on meillä saviastioissa, että tuo suunnattoman suuri voima olisi Jumalan eikä näyttäisi tulevan meistä.
8 Me olemme kaikin tavoin ahdingossa, mutta emme umpikujassa, neuvottomat, mutta emme toivottomat,
9 vainotut, mutta emme hyljätyt, maahan kukistetut, mutta emme tuhotut.
10 Me kuljemme, aina kantaen Jeesuksen kuolemaa ruumiissamme, että Jeesuksen elämäkin tulisi meidän ruumiissamme näkyviin.
11 Sillä me, jotka elämme, olemme alati annetut kuolemaan Jeesuksen tähden, että Jeesuksen elämäkin tulisi kuolevaisessa lihassamme näkyviin.
12 Niinpä siis kuolema tekee työtään meissä, mutta elämä teissä.
13 Mutta koska meillä on sama uskon Henki, niinkuin kirjoitettu on: "Minä uskon, sentähden minä puhun", niin mekin uskomme, ja sentähden me myös puhumme,
14 tietäen, että hän, joka herätti Herran Jeesuksen, on herättävä meidätkin Jeesuksen kanssa ja asettava esiin yhdessä teidän kanssanne.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 23.03.13 - klo:15:34
Paavali eroaa muista kirjoittaessaan Kristus Jeesus. Taitava alkuseurakuntien paimentaja, mutta vanhapoika ja vähän kovat asenteet sisariamme kohtaan.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pena - 23.03.13 - klo:19:21
Olihan Paavalilla monta naispuolista työtoveriakin, joille lähetti terveisiä kirjeissään. Korinton häliseville eukoille hän sanoi tiukasti, ettei kokouksia saa häiritä turhilla kysymyksillä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 23.03.13 - klo:19:30
Niin minäkin olen lukenut. Taisi kutenkin pitää oppimattominakin, mulla ei ole nyt kirjaa mukana, että voisin paikan sanoa. Minulle Paavali on ongelmallinen kaveri, en voi sille mitään.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 24.03.13 - klo:06:18
Jes. 25:1
   
Herra, sinä olet minun Jumalani; minä kunnioitan sinua, kiitän sinun nimeäsi, sillä sinä olet tehnyt ihmeitä, sinun aivoituksesi kaukaisilta päiviltä ovat todet ja vakaat.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 24.03.13 - klo:12:31
Pelastuksen lupauksiahan minä tarvitsen.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 25.03.13 - klo:13:25
              Hiljaisen viikon maanantai

Jeesus Getsemanessa

Palmusunnuntaina alkavan hiljaisen viikon jumalanpalveluksissa Kristuksen kärsimyshistoriaa voidaan seurata eri tavoin. Yksi tapa on lukea kärsimyshistoria kokonaisuudessaan, maanantaina Matteuksen, tiistaina Markuksen, keskiviikkona Luukkaan ja perjantaina Johanneksen evankeliumin mukaan.

Toinen mahdollisuus on käyttää hiljaisen viikon arkipäivien tekstiaineistoa.

Voidaan myös lukea perinteisiä ahtitekstejä. Maanantaihin kuuluvat Jeesuksen rukous Getsemanessa, hänen vangitsemisensa ja Pietarin kieltäminen (toinen ahti), tiistaihin Jeesuksen tutkiminen neuvoston, Pilatuksen ja Herodeksen edessä (kolmas ahti), keskiviikkoon hänen tuomitsemisensa ja viemisensä Golgatalle (neljäs ahti). Jeesuksen ristinkuolema (viides ahti) ja hautaaminen (kuudes ahti) kuuluvat pitkäperjantaihin. Ehtoollisen asettaminen, joka sisältyy ensimmäiseen ahtiin, kuuluu kiirastorstaihin.

Kristuksen kärsimyshistoriaa voidaan seurata myös perinteisen Ristin tien rukoushetkien avulla. Ristin tie koostuu useista pysähdyspaikoista (asemista), jotka ulottuvat Jeesuksen tuomitsemisesta hänen hautaamiseensa. Eri pysähdyspaikkoja voidaan myös yhdistellä.

Ensimmäinen lukukappale

Jer. 18: 19-20

Herra, kuule sinä minua!
Kuuntele, mitä vastustajani puhuvat!
Miksi hyvä palkitaan pahalla?
He ovat kaivaneet kuopan,
jotta minä lankeaisin siihen.
Muista, kuinka minä sinun edessäsi
olen puhunut heistä hyvää
kääntääkseni vihasi heistä pois.

Toinen lukukappale

1. Piet. 2: 21-24

Kristus kärsi teidän puolestanne ja jätti teille esikuvan, jotta seuraisitte hänen jälkiään.
      - Hän ei syntiä tehnyt,
      hänen suustaan ei valhetta kuultu.
    Häntä herjattiin, mutta hän ei vastannut herjauksella, hän kärsi, mutta ei uhkaillut, vaan uskoi itsensä oikeamielisen tuomarin haltuun. Itse, omassa ruumiissaan, hän "kantoi meidän syntimme" ristinpuulle, jotta me kuolisimme pois synneistä ja eläisimme vanhurskaudelle. "Hänen haavansa ovat teidät parantaneet."

Evankeliumi

Luuk. 22: 39-62

Jeesus lähti kaupungista ja meni tapansa mukaan Öljymäelle. Opetuslapset seurasivat häntä. Tultuaan sinne Jeesus sanoi heille: "Rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen." Itse hän meni vähän edemmäs, kivenheiton päähän, polvistui ja rukoili: "Isä, jos tahdot, niin ota tämä malja minulta pois. Mutta älköön toteutuko minun tahtoni, vaan sinun." Silloin taivaasta ilmestyi hänelle enkeli, joka vahvisti häntä. Suuressa tuskassaan Jeesus rukoili yhä kiihkeämmin, niin että hänen hikensä vuoti maahan veripisaroiden tavoin. Kun hän sitten nousi rukoilemasta ja tuli opetuslasten luo, hän tapasi heidät nukkumasta murheen uuvuttamina. "Mitä? Nukutteko te?" hän sanoi. "Nouskaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen."
    Jeesuksen vielä puhuessa sinne tuli joukko miehiä, ja heidän oppaanaan oli Juudas, yksi kahdestatoista opetuslapsesta. Juudas tuli Jeesusta kohti antaakseen hänelle suudelman, mutta Jeesus sanoi hänelle: "Juudas, suudelmallako sinä kavallat Ihmisen Pojan?" Kun Jeesuksen seuralaiset näkivät, mitä oli tulossa, he sanoivat: "Herra, iskemmekö miekalla?" Yksi heistä iskikin ylipapin palvelijaa niin että tämän oikea korva irtosi. Mutta Jeesus sanoi: "Ei! Antakaa tämän tapahtua." Hän kosketti miehen korvaa ja paransi hänet. Sitten hän sanoi ylipapeille, temppelivartioston päälliköille ja kansan vanhimmille, jotka olivat tulleet häntä vangitsemaan: "Te olette lähteneet kuin rosvon kimppuun, miekat ja seipäät käsissä. Minä olen joka päivä ollut teidän keskellänne temppelissä, ettekä te ole kättänne kohottaneet minua vastaan. Mutta nyt on teidän hetkenne, nyt on pimeydellä valta."
    He vangitsivat Jeesuksen ja veivät hänet mukanaan ylipapin taloon. Pietari seurasi häntä jonkin matkan päässä. Keskelle pihaa sytytettiin nuotio, ja kun väki asettui sen ympärille, Pietari istuutui muiden joukkoon. Muuan palvelustyttö näki hänet istumassa tulen ääressä, katsoi häntä pitkään ja sanoi: "Tuokin oli sen miehen seurassa." Pietari kielsi: "Minäkö? Enhän edes tunne häntä." Vähän ajan kuluttua sanoi eräs mies hänet nähdessään: "Sinäkin olet sitä joukkoa." Mutta Pietari vastasi: "Erehdyt, en ole." Tunnin kuluttua vielä toinen mies väitti: "Kyllä tuokin varmasti oli sen miehen kanssa, onhan hän galilealainenkin." Mutta Pietari sanoi: "En käsitä, mistä puhut." Siinä samassa, hänen vielä puhuessaan, kukko lauloi. Herra kääntyi ja katsoi Pietariin, ja Pietari muisti, mitä Herra oli hänelle sanonut: "Ennen kuin kukko tänään laulaa, sinä kolmesti kiellät minut." Hän meni ulos ja itki katkerasti.
                        (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)            (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)            (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 25.03.13 - klo:16:36
Psalmi 119:

33 Opeta minulle, Herra, käskyjesi tie, niin minä seuraan sitä loppuun asti.
34 Anna minulle ymmärrys ottaakseni sinun laistasi vaarin ja noudattaakseni sitä kaikesta sydämestäni.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 25.03.13 - klo:18:48
Psalmi 119:

33 Opeta minulle, Herra, käskyjesi tie, niin minä seuraan sitä loppuun asti.
34 Anna minulle ymmärrys ottaakseni sinun laistasi vaarin ja noudattaakseni sitä kaikesta sydämestäni.

Ns tutummasta laitoksesta "ottaakseni vaarin".
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 26.03.13 - klo:08:45
               Hiljaisen viikon tiistai

Jeesus tutkittavana

Palmusunnuntaina alkavan hiljaisen viikon jumalanpalveluksissa Kristuksen kärsimyshistoriaa voidaan seurata eri tavoin. Yksi tapa on lukea kärsimyshistoria kokonaisuudessaan, maanantaina Matteuksen, tiistaina Markuksen, keskiviikkona Luukkaan ja perjantaina Johanneksen evankeliumin mukaan.

Toinen mahdollisuus on käyttää hiljaisen viikon arkipäivien tekstiaineistoa.

Voidaan myös lukea perinteisiä ahtitekstejä. Maanantaihin kuuluvat Jeesuksen rukous Getsemanessa, hänen vangitsemisensa ja Pietarin kieltäminen (toinen ahti), tiistaihin Jeesuksen tutkiminen neuvoston, Pilatuksen ja Herodeksen edessä (kolmas ahti), keskiviikkoon hänen tuomitsemisensa ja viemisensä Golgatalle (neljäs ahti). Jeesuksen ristinkuolema (viides ahti) ja hautaaminen (kuudes ahti) kuuluvat pitkäperjantaihin. Ehtoollisen asettaminen, joka sisältyy ensimmäiseen ahtiin, kuuluu kiirastorstaihin.

Kristuksen kärsimyshistoriaa voidaan seurata myös perinteisen Ristin tien rukoushetkien avulla. Ristin tie koostuu useista pysähdyspaikoista (asemista), jotka ulottuvat Jeesuksen tuomitsemisesta hänen hautaamiseensa. Eri pysähdyspaikkoja voidaan myös yhdistellä.

Ensimmäinen lukukappale

Jes. 52: 13-15

Katso, minun palvelijani menestyy:
hänestä tulee korkea, ylhäinen ja suuri.
Ja kuitenkin monet järkyttyivät hänet nähdessään
- tuskin häntä enää ihmiseksi tunsi,
niin kammottavasti hänet oli runneltu.
Mutta hän saattaa vielä ihmetyksiin kansat,
hänet nähdessään kuninkaat mykistyvät,
sillä sen, mitä heille ei koskaan kerrottu,
sen he saavat nähdä,
mistä he eivät ikinä ole kuulleet,
sen he saavat nyt kokea.

Toinen lukukappale

1. Kor. 1: 18-19

Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima. Onhan kirjoitettu:
    - Minä hävitän viisaitten viisauden
    ja teen tyhjäksi ymmärtäväisten ymmärryksen.

Evankeliumi

Luuk. 22: 63-23: 12

Miehet, joiden käsissä Jeesus oli, pilkkasivat ja löivät häntä. He peittivät hänen silmänsä ja sanoivat: "Profetoi nyt! Kuka sinua löi?" Monella muullakin tavalla he herjasivat häntä.
    Kun päivä koitti, kokoontuivat kansan vanhimmat, ylipapit ja lainopettajat neuvoston istuntoon. Jeesus tuotiin heidän eteensä, ja he sanoivat hänelle: "Jos olet Messias, niin sano se meille." Hän vastasi: "Jos sen teille sanon, te ette usko. Ja jos jotakin kysyn, te ette vastaa. Mutta tästedes Ihmisen Poika on istuva Kaikkivaltiaan oikealla puolella." Silloin he kaikki kysyivät: "Oletko sinä siis Jumalan Poika?" Jeesus vastasi heille: "Itsepä te niin sanotte." Silloin he sanoivat: "Mitä me enää todisteita tarvitsemme! Mehän olemme kuulleet sen hänen omasta suustaan."
    He lähtivät sieltä kaikki yhdessä, veivät Jeesuksen Pilatuksen eteen ja rupesivat esittämään syytöksiä häntä vastaan. He sanoivat: "Me olemme todenneet, että tämä mies johtaa kansaamme harhaan. Hän kieltää maksamasta veroa keisarille ja väittää olevansa Messias, kuningas." Pilatus kysyi Jeesukselta: "Oletko sinä juutalaisten kuningas?" "Sinä sen sanoit", Jeesus vastasi. Pilatus sanoi ylipapeille ja väkijoukolle: "En voi havaita tämän miehen syyllistyneen mihinkään rikokseen." Mutta he pysyivät itsepintaisesti syytöksissään ja sanoivat: "Hän villitsee kansaa, kulkee opettamassa joka puolella Juudeaa, Galileasta tänne asti."
    Tämän kuultuaan Pilatus kysyi, oliko mies galilealainen. Saatuaan tietää, että Jeesus oli Herodeksen hallintoalueelta, hän lähetti Jeesuksen Herodeksen luo, sillä tämäkin oli niinä päivinä Jerusalemissa.
    Herodes ilahtui kovin nähdessään Jeesuksen, sillä hän oli jo pitkään halunnut tavata hänet. Hän oli kuullut Jeesuksesta ja toivoi, että tämä tekisi hänen nähtensä jonkin ihmeteon. Hän kyseli Jeesukselta kaikenlaista, mutta Jeesus ei vastannut hänelle mitään. Ylipapit ja lainopettajat, jotka olivat paikalla, syyttivät Jeesusta kiivaasti. Herodes ja hänen sotilaansa alkoivat nyt kohdella Jeesusta halveksuvasti. Herodes teki Jeesuksesta pilkkaa puettamalla hänet komeaan pukuun, ja sitten hän lähetti Jeesuksen takaisin Pilatuksen luo. Tuona päivänä Herodeksesta ja Pilatuksesta tuli ystävät; siihen saakka he olivat olleet vihoissa keskenään.
                                   (http://cosgan.de/images/more/flowers/019.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)   (http://cosgan.de/images/more/flowers/040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)    (http://cosgan.de/images/more/flowers/019.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 26.03.13 - klo:13:22
Matt. 7:15
   
Kavahtakaa vääriä profeettoja, jotka tulevat teidän luoksenne lammastenvaatteissa, mutta sisältä ovat raatelevaisia susia.

Ap. t. 20:29
   
Minä tiedän, että minun lähtöni jälkeen teidän keskuuteenne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 26.03.13 - klo:17:27
Matt. 7:15
   
Kavahtakaa vääriä profeettoja, jotka tulevat teidän luoksenne lammastenvaatteissa, mutta sisältä ovat raatelevaisia susia.

Ap. t. 20:29
   
Minä tiedän, että minun lähtöni jälkeen teidän keskuuteenne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä
Uskaltaako tässä yhteydessä ajatella Nokia-liikettä? Kaikenlaista, mutta maallinen esivalta sai päätöksen. Olin yhdellä Israelin matkalla ja siinä joukossa oli em liikkeen henkilöitä. Tunsin oloni epämukavaksi aina silloin tällöin.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 27.03.13 - klo:12:02
                Hiljaisen viikon keskiviikko

Jeesus tuomitaan
 (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)       (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)       (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Ensimmäinen lukukappale

Jes. 49: 1-6

Kuulkaa minua, kaukaiset rannat,
kuunnelkaa, kansakunnat, jotka asutte etäällä!
Jo ennen syntymääni Herra kutsui minut.
Kun vielä olin äitini kohdussa,
hän antoi minulle nimen.
Hän antoi minulle suun kuin terävän miekan,
kätensä varjoon hän minut kätki,
hän teroitti minut kuin nuolen,
viineensä hän minut talletti.
Hän sanoi minulle: "Sinä olet minun palvelijani,
Israel, sinussa minä osoitan kirkkauteni."
Minä sanoin:
"Turhan takia olen itseni uuvuttanut,
tyhjään olen haaskannut voimani.
Mutta onhan oikeuteni Herran kädessä,
palkkani Jumalan huomassa."
Ja nyt sanoo Herra,
hän, joka teki minut palvelijakseen kohdusta alkaen
palauttaakseen Jaakobin luokseen
ja kootakseen Israelin suojaansa
- olen siis ollut Herralle arvokas
ja minun Jumalani on minun voimani -
näin hän sanoo:
- Ei riitä, että olet minun palvelijani
ja saatat ennalleen Jaakobin heimot,
tuot takaisin Israelin eloonjääneet.
Minä teen sinusta valon kaikille kansoille,
niin että pelastus ulottuu maan ääriin saakka. (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Toinen lukukappale

Room. 5: 6-11

Meistä ei ollut itseämme auttamaan, mutta Kristus kuoli jumalattomien puolesta, kun aika koitti. Tuskin kukaan haluaa kuolla edes nuhteettoman ihmisen puolesta; hyvän ihmisen puolesta joku ehkä on valmis antamaan henkensä. Mutta Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus kuoli meidän puolestamme, kun vielä olimme syntisiä. Kun hän nyt on vuodattamalla verensä tehnyt meidät vanhurskaiksi, hän vielä paljon varmemmin pelastaa meidät tulevalta vihalta. Jos kerran Jumalan Pojan kuolema sovitti meidät Jumalan kanssa, kun olimme hänen vihollisiaan, paljon varmemmin on Jumalan Pojan elämä pelastava meidät nyt, kun sovinto on tehty. Eikä siinä vielä kaikki. Me saamme myös riemuita Jumalastamme, kun nyt olemme vastaanottaneet Herramme Jeesuksen Kristuksen valmistaman sovituksen. (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Evankeliumi

Luuk. 23: 13-31

Pilatus kutsui koolle ylipapit, hallitusmiehet ja kansan ja sanoi heille: "Te toitte tämän miehen minun eteeni väittäen häntä kansan villitsijäksi. Olen nyt teidän läsnä ollessanne kuulustellut häntä, mutta en ole havainnut hänen syyllistyneen mihinkään, mistä te häntä syytätte. Ei liioin Herodes, sillä hän lähetti miehen takaisin meidän eteemme. Ei hän ole tehnyt mitään, mistä seuraisi kuolemantuomio. Minä päästän hänet vapaaksi, kunhan ensin olen antanut kurittaa häntä." Hänen näet täytyi aina juhlan aikana päästää heille joku vanki vapaaksi.
    Silloin kaikki huusivat yhteen ääneen: "Kuolema sille miehelle! Päästä meille Barabbas!" Barabbas oli kaupungissa puhjenneen mellakan ja murhan tähden vangittu mies. Pilatus vetosi uudestaan heihin, sillä hän halusi vapauttaa Jeesuksen. Mutta he huusivat vastaan: "Ristiinnaulitse, ristiinnaulitse!" Pilatus sanoi heille kolmannen kerran: "Mitä pahaa hän sitten on tehnyt? En ole havainnut mitään, minkä vuoksi hänet pitäisi tuomita kuolemaan. Minä päästän hänet vapaaksi, kunhan olen antanut kurittaa häntä." Mutta he eivät antaneet periksi vaan huusivat yhä kovemmin ja vaativat, että Jeesus oli ristiinnaulittava.
    Huutonsa voimalla he saivat tahtonsa läpi. Pilatus päätti lopulta suostua heidän vaatimukseensa. Hän vapautti sen miehen, jonka he halusivat - miehen, joka oli vangittu mellakan ja murhan tähden - mutta Jeesuksen hän luovutti heidän valtaansa.
    Jeesusta lähdettiin viemään. Matkalla sotilaat pysäyttivät Simon-nimisen kyreneläisen miehen, joka oli tulossa kaupunkiin, ja panivat hänet kantamaan ristiä Jeesuksen jäljessä. Mukana seurasi suuri väkijoukko, myös monia naisia, jotka valittivat ääneen ja itkivät Jeesusta. Mutta Jeesus kääntyi heihin päin ja sanoi: "Älkää minua itkekö, Jerusalemin tyttäret, itkekää itseänne ja lapsianne. Tulee aika, jolloin sanotaan: 'Autuaita ovat hedelmättömät, autuaita ne kohdut, jotka eivät ole synnyttäneet, ja rinnat, jotka eivät ole lasta ruokkineet.' Silloin ihmiset sanovat vuorille: 'Kaatukaa meidän päällemme', ja kukkuloille: 'Peittäkää meidät.' Jos näin tehdään vihannalle puulle, mitä tapahtuukaan kuivalle!" (http://cosgan.de/images/more/flowers/028.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 27.03.13 - klo:15:26
2. Korinttolaiskirje 10:

17 Mutta joka kerskaa, hänen kerskauksenaan olkoon Herra.
18 Sillä ei se ole koetuksen kestävä, joka itse itseään suosittelee, vaan se, jota Herra suosittelee.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 28.03.13 - klo:07:54
                (http://cosgan.de/images/more/flowers/005.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)    Kiirastorstai  (http://cosgan.de/images/more/flowers/005.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

 (http://cosgan.de/images/more/flowers/005.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php) Pyhä ehtoollinen (http://cosgan.de/images/more/flowers/005.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Kiirastorstai muodostaa pääsiäisjakson käännekohdan. Tuhkakeskiviikkona alkanut katumusaika päättyy kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelukseen.

Kuten leipäsunnuntai oli keidas paastonajan sunnuntaiden joukossa, samoin poikkeaa kiirastorstai luonteeltaan hiljaisen viikon muista päivistä. Raamatullisena pääaiheena on ehtoollisen asettaminen. Lisäksi kiirastorstaina on vanhastaan muisteltu Jeesusta, joka pesee opetuslasten jalat.

Katolisessa maailmassa kiirastorstai on ollut ripittäytymispäivä. Tähän viittaa sen suomalainen nimikin (ruotsin sanasta skära = puhdistaa; kansanuskomuksissa kiira on myös ollut paha, joka on karkotettu pihapiiristä). Myös latinan nimitys dies viridium (= vihreiden oksien päivä) liittyy ripittäytymisaiheeseen: ehtoollisyhteydestä erotetut otettiin takaisin seurakunnan yhteyteen ja heistä tuli jälleen Kristus-viinipuun tuoreita oksia. Saksan Gründonnerstag (= vihreä torstai) on käännös latinasta. Jotkut ovat selittäneet sen tulevan itkemistä tarkoittavasta sanasta grünen (greinen) ja viittaavan katumuksentekijöiden kyyneliin.

Englannin Maundy Thursday viittaa kiirastorstain jalkojenpesuun, joka on päivän viettoon kuuluva kirkollinen seremonia mm. ortodoksisessa ja katolisessa kirkossa sekä eräissä protestanttisissa yhteisöissä. Se palauttaa mieliin Jeesuksen käskyn, että kristittyjen tulee rakastaa ja palvella toisiaan.

Kiirastorstain aihe on kertomus Jeesuksen ja hänen opetuslastensa viimeisestä yhteisestä ateriasta ja pyhän ehtoollisen asettamisesta. Raamatuntekstit avaavat erilaisia näkökulmia alttarin sakramentin sisältöön: uuden liiton ateria, Jeesuksen uhrikuoleman muisto, syntien anteeksiantaminen, kiitos ja ilo, taivaallisen juhlan odotus ja murretun leivän luoma yhteys.

Kiirastorstain jumalanpalveluksen päätteeksi alttari voidaan riisua liturgisista esineistä ja vaatteista (ks. kiirastorstain messu Jumalanpalvelusten kirjassa). Alttarin riisuminen aloittaa ristin ja ylösnousemuksen pääsiäisen, pääsiäispäivän iltaan jatkuvan kolmen päivän juhla-ajan (triduum sacrum, triduum paschale), joka ilmaisee Kristuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen yhteenkuuluvuuden.

 (http://cosgan.de/images/more/flowers/005.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php) Ensimmäinen lukukappale (http://cosgan.de/images/more/flowers/005.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Jes. 25: 6-10

Tällä vuorella Herra Sebaot
valmistaa pidot kaikille kansoille,
herkkuruokien aterian, valioviinien juhlan:
ydinrasvalla maustettuja herkkuja,
kypsiä, kirkkaaksi seestettyjä viinejä.
Tällä vuorella hän repäisee pois verhon,
verhon kaikkien kansojen yltä,
vaatteen joka on levitetty niiden ylle.
Kuolema on nielty ainiaaksi.
Herra Jumala pyyhkii kaikkien kasvoilta kyyneleet
ja vapauttaa kansansa alennuksesta ja häpeästä
kaikkialla maan päällä.
Näin on Herra puhunut.
    Sinä päivänä sanotaan:
»Tämä on meidän Jumalamme!
Häneen me panimme toivomme,
ja hän pelasti meidät.
Tämä on Herra, häneen me kiinnitämme toivomme,
iloitkaamme ja riemuitkaamme! Hän pelastaa meidät.
Herran käsi suojaa tätä vuorta.»

 (http://cosgan.de/images/more/flowers/005.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php) Toinen lukukappale (http://cosgan.de/images/more/flowers/005.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Ap.t. 2: 42-47

Seurakunta kuunteli ja noudatti uskollisesti apostolien opetusta. Uskovat elivät keskinäisessä yhteydessä, mursivat yhdessä leipää ja rukoilivat. Pelko levisi ihmisten keskuuteen, ja apostolien kätten kautta tapahtui monia ihmeitä ja tunnustekoja. Uskovat pysyttelivät yhdessä, ja kaikki oli heille yhteistä. He myivät talonsa ja tavaransa, ja rahoista jaettiin kaikille sen mukaan kuin kukin tarvitsi. Joka päivä he uskollisesti kokoontuivat temppeliin, ja kodeissaan he yhdessä mursivat leipää ja aterioivat riemullisin ja vilpittömin mielin. He ylistivät Jumalaa ja olivat koko kansan suosiossa, ja päivä päivältä Herra liitti heidän joukkoonsa niitä jotka pelastuivat.

 (http://cosgan.de/images/more/flowers/005.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php) Evankeliumi (http://cosgan.de/images/more/flowers/005.GIF) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Luuk. 22: 14-22

Kun hetki koitti, Jeesus kävi aterialle yhdessä apostolien kanssa. Hän sanoi heille: »Hartaasti olen halunnut syödä tämän pääsiäisaterian teidän kanssanne ennen kärsimystäni. Sillä minä sanon teille: enää en syö pääsiäisateriaa, ennen kuin se saa täyttymyksensä Jumalan valtakunnassa.» Hän otti käsiinsä maljan, kiitti Jumalaa ja sanoi: »Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne. Minä sanon teille: tästedes en maista viiniköynnöksen antia, ennen kuin Jumalan valtakunta on tullut.»
    Sitten hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: »Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.» Aterian jälkeen hän samalla tavoin otti maljan ja sanoi: »Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne. Mutta tälle samalle pöydälle ojentaa yhdessä minun kanssani kätensä myös minun kavaltajani. Ihmisen Poika lähtee täältä juuri niin kuin hänen on määrä lähteä, mutta voi sitä, josta tulee hänen kavaltajansa!»
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 28.03.13 - klo:13:09
Matt. 26:36
   
Sitten Jeesus tuli heidän kanssaan Getsemane nimiselle maatilalle; ja hän sanoi opetuslapsillensa: "Istukaa tässä, sillä aikaa kuin minä menen ja rukoilen tuolla".
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 28.03.13 - klo:16:24
Siellähän se on Getsemane tänäkin päivänä, Jerusalemissa, Kidronin laakson tuolla puolen. Kirkkoja on ympäristössä paljon, ymmärrettävävtä syystä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pena - 28.03.13 - klo:16:55
Getsemanessa taitaa olla sen ikäisiä oliivipuitakin, että ne voi ainakin kuvitella Jeesuksen aikaisiksi.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 28.03.13 - klo:17:05
Semmoistahan oppaat aina kertovat. Kyllä ne aika raiskioita ne puut ovat, mutta vihreyttä on latvustossa. Niitä yritetään hoitaa hyvin. Koska Jerusalem on vanha, on tarinoitakin monia. Itse kunkin pitää omat asiansa siellä omaksensa ottaa. Monissa kaupungin kirkkojen syntytarinoissa on mielestäni liikaa ihmistä, että olen siirtynyt kuulijana suosiolta oppositioon.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: seppos - 28.03.13 - klo:17:26
Semmoistahan oppaat aina kertovat. Kyllä ne aika raiskioita ne puut ovat, mutta vihreyttä on latvustossa. Niitä yritetään hoitaa hyvin. Koska Jerusalem on vanha, on tarinoitakin monia. Itse kunkin pitää omat asiansa siellä omaksensa ottaa. Monissa kaupungin kirkkojen syntytarinoissa on mielestäni liikaa ihmistä, että olen siirtynyt kuulijana suosiolta oppositioon.

Valitettavasti kristillisissä piireissä legenda on faktaa houkuttelevampana se mitä kerrotaan. Se on minulle aina paha paikka, enkä voi sietää valehtelemista, mitä se itse asiassa on.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pena - 29.03.13 - klo:08:44
Valitettavasti kristillisissä piireissä legenda on faktaa houkuttelevampana se mitä kerrotaan. Se on minulle aina paha paikka, enkä voi sietää valehtelemista, mitä se itse asiassa on.

Legendoilakin on mielestäni oma tehtävänsä. Ne on kuitenkin kerrottava legendoina eikä historiallisina faktoina.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: PekkaV - 29.03.13 - klo:08:56


 Valitettavasti kristillisissä piireissä legenda on faktaa houkuttelevampana se mitä kerrotaan. Se on minulle aina paha paikka, enkä voi sietää valehtelemista, mitä se itse asiassa on.


   nimimerkillä Teknologi Legendoilakin on mielestäni oma tehtävänsä. Ne on kuitenkin kerrottava legendoina eikä historiallisina faktoina.


   nimimerkillä Humanisti


Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 29.03.13 - klo:09:14
Legendoilakin on mielestäni oma tehtävänsä. Ne on kuitenkin kerrottava legendoina eikä historiallisina faktoina.

Niinpä. Jerusalemissa historiallisten faktojen löytäminen on kiinni arkeologisista kaivauksista, joita ei moninaisista syistä voida tehdä. Islaminuskoisuus ei kuitenkaan ole vanhaa, joten Kalliomoskeijan alla on vanhempaa tekoa. Golgatan paikastakin on pari koulukuntaa. UT:ssa on ehkä puolenkymmentä mainintaa Golgatan paikaksi. Pyhän haudan Kirkkoon en ole enää vuosiin halunnut mennä, koska siellä on niin rasittavan ahdasta. Joten Puutarhahaudalle menen mieluiten jo sakramentinkin vuoksi.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 29.03.13 - klo:09:24
Matteus 27:

37 Ja he olivat panneet hänen päänsä yläpuolelle hänen syynsä julki, näin kirjoitettuna: "Tämä on Jeesus, juutalaisten kuningas".
38 Silloin ristiinnaulittiin hänen kanssansa kaksi ryöväriä, toinen oikealle ja toinen vasemmalle puolelle.
39 Ja ne, jotka kulkivat ohitse, herjasivat häntä, nyökyttivät päätänsä
40 ja sanoivat: "Sinä, joka hajotat maahan temppelin ja kolmessa päivässä sen rakennat, auta itseäsi, jos olet Jumalan Poika, ja astu alas ristiltä".
41 Samoin ylipapit ja kirjanoppineet ja vanhimmat pilkkasivat häntä ja sanoivat:
42 "Muita hän on auttanut, itseään ei voi auttaa. Onhan hän Israelin kuningas; astukoon nyt alas ristiltä, niin me uskomme häneen.
43 Hän on luottanut Jumalaan; vapahtakoon nyt Jumala hänet, jos on häneen mielistynyt; sillä hän on sanonut: 'Minä olen Jumalan Poika'."
44 Ja samalla tavalla herjasivat häntä ryöväritkin, jotka olivat ristiinnaulitut hänen kanssansa.
45 Mutta kuudennesta hetkestä alkaen tuli pimeys yli kaiken maan, ja sitä kesti hamaan yhdeksänteen hetkeen.
46 Ja yhdeksännen hetken vaiheilla Jeesus huusi suurella äänellä sanoen: "Eeli, Eeli, lama sabaktani?" Se on: Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?
47 Sen kuullessaan sanoivat muutamat niistä, jotka siinä seisoivat: "Hän huutaa Eliasta".
48 Ja kohta muuan heistä juoksi ja otti sienen, täytti sen hapanviinillä, pani sen ruovon päähän ja antoi hänelle juoda.
49 Mutta muut sanoivat: "Annas, katsokaamme, tuleeko Elias häntä pelastamaan".
50 Niin Jeesus taas huusi suurella äänellä ja antoi henkensä.
51 Ja katso, temppelin esirippu repesi kahtia ylhäältä alas asti, ja maa järisi, ja kalliot halkesivat,
52 ja haudat aukenivat, ja monta nukkuneiden pyhien ruumista nousi ylös.
53 Ja he lähtivät haudoistaan ja tulivat hänen ylösnousemisensa jälkeen pyhään kaupunkiin ja ilmestyivät monelle.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 29.03.13 - klo:16:07
                PITKÄPERJANTAI

Jumalan Karitsa

Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty. Siksi tämä on suuri päivä kristikunnassa. Monissa kielissä se näkyy jo päivän nimessä. Useissa slaavilaiskielissä ja jopa sukukielissämme unkarissa ja virossa käytetään nimityksiä, jotka merkitsevät ´suuri perjantai´ (esim. vir. suur reede). Kristityn saamaa sovituksen lahjaa kuvastaa myös englannin nimitys Good Friday, ´hyvä perjantai´. Monissa romaanisissa kielissä päivää kutsutaan ´pyhäksi perjantaiksi´ (esim. ransk. Vendredi saint). Saksan kielen nimityksessä Karfreitag taas korostuu Kristuksen ristinkuoleman murheellisuus (kar -osa on vanhaa saksaa ja merkitsee ´surua´).

Suomessa käytettävä nimitys pitkäperjantai on käännöslaina ruotsista: långfredag. ´Pitkää´ ilmaisevaa sanaa käytetään perjantain yhteydessä yleisesti vain Pohjoismaissa. Vanhoista lähteistä käy ilmi, että ´pitkää´ on käytetty aiemmin myös anglosaksien keskuudessa (Long Friday).

Pitkäperjantain raamatunteksteissä seurataan Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan. Kello 15 voidaan viettää Jeesuksen kuolinhetken muistoa (ks. Jeesuksen kuolinhetken rukoushetki Jumalanpalvelusten kirjassa). Pitkäperjantain iltajumalanpalvelus taas on perinteisesti omistettu Jeesuksen hautaamiselle, jolla Jumala on pyhittänyt meidänkin hautamme lepokammioksi.

Ensimmäinen lukukappale

Jes. 53

Kuka uskoo meidän sanomamme?
Kuka ymmärtää Herran käsivarren voiman?
    Hän kasvoi Herran edessä kuin vähäinen verso,
kuin vesa kuivasta maasta.
Ei hänellä ollut vartta, ei kauneutta,
jota olisimme ihaillen katselleet,
ei hahmoa, johon olisimme mieltyneet.
Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma,
kipujen mies, sairauden tuttava,
josta kaikki käänsivät katseensa pois.
Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet.
    Ja kuitenkin: hän kantoi meidän kipumme,
otti taakakseen meidän sairautemme.
Omista teoistaan me uskoimme hänen kärsivän rangaistusta,
luulimme Jumalan häntä niistä lyövän ja kurittavan,
vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet
ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet.
Hän kärsi rangaistuksen,
jotta meillä olisi rauha,
hänen haavojensa hinnalla
me olemme parantuneet.
Me harhailimme eksyneinä kuin lampaat,
jokainen meistä kääntyi omalle tielleen.
Mutta Herra pani meidän kaikkien syntivelan
hänen kannettavakseen.
Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen,
ei hän suutansa avannut.
Kuin karitsa, jota teuraaksi viedään,
niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä,
ei hänkään suutansa avannut.
Hänet vangittiin, tuomittiin ja vietiin pois
- kuka hänen kansastaan siitä välitti?
Hänet syöstiin pois elävien maasta,
hänet lyötiin hengiltä kansansa rikkomusten tähden.
Hänet oli määrä haudata jumalattomien joukkoon.
Rikkaan haudassa hän sai leposijansa.
Koskaan hän ei ollut harjoittanut vääryyttä,
eikä petos ollut noussut hänen huulilleen.
    Herra näki hyväksi,
että hänet ruhjottiin,
että hänet lävistettiin.
Mutta kun hän antoi itsensä sovitusuhriksi,
hän saa nähdä sukunsa jatkuvan, hän elää kauan,
ja Herran tahto täyttyy hänen kauttaan.
Ahdistuksensa jälkeen hän näkee valon,
ja Jumalan tunteminen ravitsee hänet.
Minun vanhurskas palvelijani tekee vanhurskaiksi monet,
heidän pahat tekonsa hän kantaa.
Minä annan hänelle paikan suurten joukossa,
hän saa jakaa saalista mahtavien kanssa,
koska hän antoi itsensä kuolemalle alttiiksi
ja hänet luettiin rikollisten joukkoon.
Hän otti kantaakseen monien synnit,
hän pyysi pahantekijöilleen armoa.

Toinen lukukappale

Hepr. 5: 7-10

Ihmiselämänsä päivinä Jeesus ääneen itkien rukoili ja huusi avukseen häntä, jolla oli valta pelastaa hänet kuolemasta, ja hänen uhrirukouksensa kuultiin, koska hän taipui Jumalan tahtoon. Vaikka hän oli Poika, hän joutui kärsimyksistä oppimaan, mitä on kuuliaisuus. Kun hän oli saavuttanut täydellisyyden, hänestä tuli iankaikkisen pelastuksen tuoja, kaikkien niiden pelastaja, jotka ovat hänelle kuuliaisia. Hänestä tuli Jumalan asettama ylipappi, jonka pappeus on Melkisedekin pappeutta.

Evankeliumi

Luuk. 23: 32-46

Jeesuksen kanssa teloitettavaksi vietiin kaksi muuta miestä, kaksi rikollista. Kun tultiin paikkaan, jota kutsutaan Pääkalloksi, he ristiinnaulitsivat Jeesuksen ja rikolliset, toisen hänen oikealle puolelleen, toisen vasemmalle. Mutta Jeesus sanoi: »Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät.» Sotilaat jakoivat keskenään Jeesuksen vaatteet heittämällä niistä arpaa.
    Kansa seisoi katselemassa. Hallitusmiehiäkin oli siellä ivailemassa Jeesusta. He sanoivat: »Muita hän kyllä on auttanut - auttakoon nyt itseään, jos hän kerran on Messias, Jumalan valittu.» Myös sotilaat pilkkasivat häntä. He tulivat hänen luokseen, tarjosivat hänelle hapanviiniä ja sanoivat: »Jos olet juutalaisten kuningas, niin pelasta itsesi.» Jeesuksen pään yläpuolella oli myös kirjoitus: »Tämä on juutalaisten kuningas.»
    Toinen ristillä riippuvista pahantekijöistä herjasi hänkin Jeesusta. Hän sanoi: »Etkö sinä ole Messias? Pelasta nyt itsesi ja meidät!» Mutta toinen moitti häntä: »Etkö edes sinä pelkää Jumalaa, vaikka kärsit samaa rangaistusta? Mehän olemme ansainneet tuomiomme, meitä rangaistaan tekojemme mukaan, mutta tämä mies ei ole tehnyt mitään pahaa.» Ja hän sanoi: »Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi.» Jeesus vastasi: »Totisesti: jo tänään olet minun kanssani paratiisissa.»
    Oli jo kuudes tunti. Silloin, keskipäivällä, aurinko pimeni. Pimeys tuli koko maan ylle, ja sitä kesti yhdeksänteen tuntiin saakka. Temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia. Ja Jeesus huusi kovalla äänellä: »Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni.» Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 30.03.13 - klo:09:03
                Hiljainen lauantai

Jeesus haudassa

Päivän aihe on Kristus haudassa ja tuonelassa. Kuolemallaan ja ylösnousemisellaan Kristus voitti kuoleman ja kadotuksen vallan ja vapautti ne, jotka olivat panneet toivonsa häneen.

Ensimmäinen lukukappale

Job 19: 25-27

Minä tiedän, että lunastajani elää.
Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä.
Ja sitten, kun minun nahkani on riekaleina
ja lihani on riistetty irti,
minä saan nähdä Jumalan,
saan katsella häntä omin silmin,
ja silmäni näkevät: hän ei ole minulle outo!
Tätä minun sydämeni kaipaa.

Toinen lukukappale

1. Piet. 3: 18-22

Kristus kärsi ainutkertaisen kuoleman syntien tähden, syytön syyllisten puolesta, johdattaakseen teidät Jumalan luo. Hänen ruumiinsa surmattiin, mutta hengessä hänet tehtiin eläväksi. Ja niin hän myös meni ja saarnasi vankeudessa oleville hengille, jotka muinoin eivät totelleet Jumalaa, kun hän Nooan päivinä kärsivällisesti odotti sen ajan, kun arkkia rakennettiin. Vain muutama ihminen, kaikkiaan kahdeksan, pelastui arkissa veden kantamana. Tuon esikuvan mukaisesti teidät pelastaa nyt kaste, ei siksi että te siinä luovuitte saastaisesta elämästä, vaan koska Jumala teki kanssanne hyvän omantunnon liiton. Sen perustuksena on Jeesuksen Kristuksen ylösnousemus, hänen, joka on mennyt taivaaseen ja istuu Jumalan oikealla puolella ja jolle on alistettu enkelit, vallat ja voimat.

Evankeliumi

Matt. 27: 62-66

Seuraavana päivänä, sapatin valmistuspäivän mentyä, ylipapit ja fariseukset lähtivät yhdessä Pilatuksen luo. He sanoivat: "Kunnioitettu maaherra, meille tuli mieleen, että eläessään tuo villitsijä sanoi: 'Kolmen päivän kuluttua nousen kuolleista.' Käske siis vartioida hautaa tarkoin kolmanteen päivään asti, etteivät hänen opetuslapsensa pääse varastamaan häntä ja sanomaan ihmisille: 'Hän on noussut kuolleista.' Viimeinen villitys olisi silloin ensimmäistä pahempi." Pilatus vastasi heille: "Saatte vartioväkeä. Menkää ja järjestäkää haudan vartiointi niin hyvin kuin taidatte." He lähtivät ja varmistivat haudan sinetöimällä kiven ja asettamalla vartion.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 30.03.13 - klo:09:59
Joh. 19:30
   
Kun nyt Jeesus oli ottanut hapanviinin, sanoi hän: "Se on täytetty", ja kallisti päänsä ja antoi henkensä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 30.03.13 - klo:13:17
Onkohan kenelläkään tieteiskirjallisuudesta tietoa. onko ollut maanjäristyksiä Lähi-idässä tuohon aikaan. Jeesuksen kuolinvuosi tulisi selväksi. Meinaan vain, että auringon/kuunpimennykset ovat tiedossa kuin myös paljon tietoa maanjäristyksistä. Uskon asiahan ei muutu, se pysyy. Hän on ylösnoussut.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: seppos - 30.03.13 - klo:15:41
Onkohan kenelläkään tieteiskirjallisuudesta tietoa. onko ollut maanjäristyksiä Lähi-idässä tuohon aikaan. Jeesuksen kuolinvuosi tulisi selväksi. Meinaan vain, että auringon/kuunpimennykset ovat tiedossa kuin myös paljon tietoa maanjäristyksistä. Uskon asiahan ei muutu, se pysyy. Hän on ylösnoussut.

Tätä ovat amerikkaliset fundamentalista yrittäneet selvittää, mutta Raamatun ulkopuolelta ei ole löytynyt tietoa maanjäristyksistä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: myyrä - 30.03.13 - klo:16:38
Onkohan kenelläkään tieteiskirjallisuudesta tietoa. onko ollut maanjäristyksiä Lähi-idässä tuohon aikaan. Jeesuksen kuolinvuosi tulisi selväksi. Meinaan vain, että auringon/kuunpimennykset ovat tiedossa kuin myös paljon tietoa maanjäristyksistä. Uskon asiahan ei muutu, se pysyy. Hän on ylösnoussut.

Etsin netistä, mutta ei löytynyt siltä ajalta. Kaikkea muuta hyvin ihmeellistä löytyi sivutuotteena kuten seuraava:

www.laverdaduniversal.org/kandidaatit.html
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 31.03.13 - klo:09:16
               Pääsiäispäivä

Kristus on ylösnoussut!

Pääsiäispäivänä riemu kaikuu seurakunnassa: Kristus on ylösnoussut! Pääsiäisen sanoma on kristillisen uskon ydin ja perusta. Enkelin viesti saavuttaa tyhjän haudan edessä seisovat opetuslapset. Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta, jotka ovat kuolleet. Hän on voittanut kuoleman, synnin ja kadotuksen vallan. Ylösnousemus vahvistaa, että Jeesus on Jumalan Poika.

Ensimmäinen lukukappale

Hoos. 6: 1-3

Tulkaa, palatkaamme Herran luo!
Hän on raadellut, mutta hän myös parantaa,
hän on lyönyt, mutta hän myös sitoo haavat.
Vain päivä tai kaksi, ja hän virvoittaa meidät,
kolmantena päivänä hän nostaa meidät ylös,
ja niin me saamme elää ja palvella häntä.
Ottakaamme opiksemme,
pyrkikäämme tuntemaan Herra!
Hän tulee, se on varmaa
kuin aamun koitto.
Hän tulee kuin sade,
kuin kevätsade, joka kastelee maan.

Toinen lukukappale

1. Kor. 15: 1-8 (9-10) 11

Veljet, minä palautan mieleenne sen evankeliumin, jonka olen julistanut teille. Te olette ottaneet sen vastaan ja pidätte siitä kiinni, ja sen avulla te myös pelastutte, jos säilytätte sen sellaisena kuin minä sen julistin; muuten olette turhaan tulleet uskoviksi. Ennen muuta annoin teille tiedoksi tämän, minkä itse olin saanut vastaanottaa:
      - Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi,
      niin kuin oli kirjoitettu,
      hänet haudattiin,
      hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä,
      niin kuin oli kirjoitettu,
      ja hän ilmestyi Keefakselle
      ja sitten niille kahdelletoista.
    Sen jälkeen hän ilmestyi samalla kertaa yli viidellesadalle veljelle, joista useimmat ovat yhä elossa, vaikka jotkut ovatkin jo nukkuneet pois. Tämän jälkeen hän ilmestyi Jaakobille ja sitten kaikille apostoleille. Viimeiseksi kaikista hän ilmestyi minullekin, joka olen kuin keskosena syntynyt.
    (Olenhan apostoleista vähäisin enkä edes ansaitse apostolin nimeä, koska olen vainonnut Jumalan seurakuntaa. Mutta Jumalan armosta minä olen se mikä olen, eikä hänen armonsa minua kohtaan ole mennyt hukkaan. Olen tehnyt enemmän työtä kuin kukaan heistä, en tosin minä itse, vaan Jumalan armo, joka on ollut voimani.)
    Näin me siis julistamme, minä niin kuin hekin, ja näin te myös olette uskoneet.

Evankeliumi

Luuk. 24: 1-12

Ensimmäisenä päivänä sapatin jälkeen naiset jo aamuvarhaisella menivät haudalle ja ottivat hankkimansa tuoksuöljyt mukaan. He havaitsivat, että kivi oli vieritetty haudan suulta, ja kun he menivät sisälle hautaan, he eivät löytäneet Herran Jeesuksen ruumista. Kun he olivat ymmällä tästä, heidän edessään seisoi yhtäkkiä kaksi miestä sädehtivän kirkkaissa vaatteissa. Naiset pelästyivät ja painoivat katseensa maahan. Mutta miehet sanoivat heille: "Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista. Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessaan vielä Galileassa: 'Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.'" Silloin he muistivat, mitä Jeesus oli puhunut.
    Haudalta palattuaan naiset veivät tästä sanan yhdelletoista opetuslapselle ja kaikille muille. Nämä naiset olivat Magdalan Maria, Johanna ja Jaakobin äiti Maria, ja vielä muitakin oli heidän kanssaan. He kertoivat kaiken apostoleille, mutta nämä arvelivat naisten puhuvan omiaan eivätkä uskoneet heitä. Pietari lähti kuitenkin juoksujalkaa haudalle. Kurkistaessaan sisään hän näki ainoastaan käärinliinat, ja hän lähti pois ihmetellen mielessään sitä, mikä oli tapahtunut.
   (http://cosgan.de/images/more/flowers/047.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/047.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/047.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/047.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/047.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/047.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: myyrä - 31.03.13 - klo:09:50
PÄÄSIÄINEN

Isä Iivo: Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarna

www.youtube.com/watch?v=vro9tTMf04E
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 31.03.13 - klo:12:28
Joh. 11:25
   
Jeesus sanoi hänelle: "Minä olen ylösnousemus ja elämä; joka uskoo minuun, se elää, vaikka olisi kuollut.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 31.03.13 - klo:12:38
Tämä on hieno palsta, kun toinen asettaa tekstin näkyville ja sitten saan lukea. En tunne olevani yksin, vaan tuntu on leikisti sellainen, että muitakin on mukana. Joskus palaan tekstissä taaksepäin, joskus luen eteenpäin. Ja uteliaalla päällä ollessani katson, mitä Heikki Palva on kirjoittanut.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 01.04.13 - klo:06:06
2. Korinttolaiskirje 5:

19 Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 01.04.13 - klo:08:45
                        2. pääsiäispäivä

Ylösnousseen kohtaaminen

Toisena pääsiäispäivänä muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä opetuslapsille ja muutamille naisille. Ilmestykset vakuuttivat heidät hänen kuolleista nousemisestaan ja jatkuvasta läsnäolostaan. Seurakunta elää Ylösnousseen seurassa.

Ensimmäinen lukukappale

Joona 2

Mutta Herra pani suuren kalan nielaisemaan Joonan. Joona oli kalan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä. Hän rukoili Herraa, Jumalaansa, kalan sisuksissa ja sanoi:
      - Ahdingossani minä kutsun Herraa avuksi,
      ja hän vastaa minulle.
      Tuonelan kohdusta minä huudan apua,
      ja sinä, Herra, kuulet ääneni.
      Sinä heitit minut syvyyteen,
      merten sydämeen,
      ja virta ympäröi minut.
      Sinun tyrskysi ja aaltosi
      vyöryivät ylitseni.
      Minä ajattelin: "Minut on sysätty pois
      sinun silmiesi edestä.
      Kuitenkin minä yhä tähyilen
      pyhää temppeliäsi kohti."
      Vedet nousivat kaulaani asti,
      syvyydet saartoivat minut,
      kaislat kietoutuivat päähäni.
      Vuorten pohjiin minä painuin,
      vajosin syvyyksien maahan,
      sen salvat sulkeutuivat takanani ainiaaksi.
      Mutta sinä, Herra, minun Jumalani,
      nostit minut elävänä ylös haudasta.
      Kun voimani jo raukenivat,
      minä yhä kutsuin Herraa,
      ja rukoukseni tuli sinun luoksesi
      pyhään temppeliisi.
      Ne, jotka luottavat turhiin jumaliin,
      hylkäävät ja pettävät sinut.
      Mutta minä saan uhrata
      ja laulaa kiitosta sinulle.
      Minkä olen luvannut, sen minä täytän.
      Vain Herra voi pelastaa.
    Sitten Herra käski kalan oksentaa Joonan kuivalle maalle.

Toinen lukukappale

Ap. t. 10: 34-43

Pietari rupesi puhumaan. Hän sanoi:
    "Nyt minä todella käsitän, ettei Jumala erottele ihmisiä. Hän hyväksyy jokaisen, joka pelkää häntä ja noudattaa hänen tahtoaan, kuului tämä mihin kansaan tahansa. Hän lähetti Israelin kansalle sanansa, ilmoitti hyvän sanoman rauhasta, jonka Jeesus Kristus on tuonut - hän, joka on kaikkien Herra.
    Te tiedätte, mitä on tapahtunut ensin Galileassa ja sitten kaikkialla Juudeassa sen jälkeen kun Johannes saarnasi ja kastoi. Te olette kuulleet Jeesuksesta, nasaretilaisesta, jonka Jumala voiteli Pyhällä Hengellä ja voimalla. Hän kulki ympäri maata, teki hyvää ja paransi kaikki, jotka olivat joutuneet Paholaisen valtaan, sillä Jumala oli hänen kanssaan. Tämän me voimme vahvistaa todeksi, kaiken tämän, minkä hän teki Juudean maassa ja Jerusalemissa. Hänet he ripustivat ristinpuulle ja surmasivat, mutta Jumala herätti hänet kolmantena päivänä ja antoi hänen ilmestyä - ei kaikelle kansalle, vaan todistajille, jotka Jumala oli ennalta valinnut, meille, jotka söimme ja joimme hänen kanssaan sen jälkeen, kun hän oli noussut kuolleista. Hän käski meidän saarnata kansalle ja todistaa, että juuri hänet Jumala on asettanut elävien ja kuolleiden tuomariksi. Hänestä kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa hänen nimensä voimasta syntinsä anteeksi."

Evankeliumi

Luuk. 24: 13-35

Samana päivänä oli kaksi opetuslasta menossa Emmaus-nimiseen kylään, jonne on Jerusalemista noin kahden tunnin kävelymatka. He keskustelivat kaikesta siitä, mitä oli tapahtunut. Heidän siinä puhellessaan ja pohdiskellessaan Jeesus itse liittyi heidän seuraansa ja kulki heidän kanssaan. He eivät kuitenkaan tunteneet häntä, sillä heidän silmänsä olivat kuin sokaistut.
    Jeesus kysyi heiltä: "Mistä te oikein keskustelette, matkamiehet?" He pysähtyivät murheellisina, ja toinen heistä, Kleopas nimeltään, vastasi: "Taidat olla Jerusalemissa ainoa muukalainen, joka ei tiedä, mitä siellä on näinä päivinä tapahtunut."
    "Mitä te tarkoitatte?" Jeesus kysyi. He vastasivat: "Sitä, mitä tapahtui Jeesus Nasaretilaiselle. Se mies oli tosi profeetta, voimallinen sanoissa ja teoissa, sekä Jumalan että kaiken kansan edessä. Meidän ylipappimme ja hallitusmiehemme luovuttivat hänet tuomittavaksi kuolemaan ja ristiinnaulitsivat hänet. Me kuitenkin olimme eläneet siinä toivossa, että hän olisi se, joka lunastaa Israelin. Eikä siinä kaikki. Tänään on jo kolmas päivä siitä kun se tapahtui, ja nyt ovat muutamat naiset meidän joukostamme saattaneet meidät kerta kaikkiaan hämmennyksiin. He kävivät varhain aamulla haudalla mutta eivät löytäneet hänen ruumistaan. Sieltä tultuaan he lisäksi kertoivat nähneensä näyn: enkeleitä, jotka sanoivat, että Jeesus elää. Muutamat meistä menivät silloin haudalle ja totesivat, että asia oli niin kuin naiset olivat sanoneet. Jeesusta he eivät nähneet."
    Silloin Jeesus sanoi heille: "Voi teitä ymmärtämättömiä! Noinko hitaita te olette uskomaan kaikkea sitä, mitä profeetat ovat puhuneet? Juuri niinhän Messiaan piti kärsiä ja sitten mennä kirkkauteensa." Ja hän selitti heille Mooseksesta ja kaikista profeetoista alkaen, mitä hänestä oli kaikissa kirjoituksissa sanottu.
    He olivat jo saapumassa kylään, jonne olivat menossa. Jeesus oli jatkavinaan matkaansa, mutta he estivät häntä lähtemästä ja sanoivat: "Jää meidän luoksemme. Päivä on jo kääntymässä iltaan." Niin hän meni sisään ja jäi heidän luokseen. Kun hän sitten aterioi heidän kanssaan, hän otti leivän, kiitti Jumalaa, mursi leivän ja antoi sen heille. Silloin heidän silmänsä aukenivat ja he tunsivat hänet. Mutta samassa hän jo oli poissa heidän näkyvistään. He sanoivat toisilleen: "Eikö sydämemme hehkunut innosta, kun hän kulkiessamme puhui meille ja opetti meitä ymmärtämään kirjoitukset?"
    Heti paikalla he lähtivät matkaan ja palasivat Jerusalemiin. Siellä olivat koolla yksitoista opetuslasta ja muut heidän joukkoonsa kuuluvat. Nämä sanoivat: "Herra on todella noussut kuolleista! Hän on ilmestynyt Simonille." Nuo kaksi puolestaan kertoivat, mitä matkalla oli tapahtunut ja miten he olivat tunteneet Jeesuksen, kun hän mursi leivän.
 (http://cosgan.de/images/more/flowers/083.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/069.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)   (http://cosgan.de/images/more/flowers/068.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/083.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/069.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)   (http://cosgan.de/images/more/flowers/068.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php) (http://cosgan.de/images/more/flowers/083.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/069.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)   (http://cosgan.de/images/more/flowers/068.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php) (http://cosgan.de/images/more/flowers/083.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/069.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)   (http://cosgan.de/images/more/flowers/068.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php) (http://cosgan.de/images/more/flowers/083.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  (http://cosgan.de/images/more/flowers/069.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 02.04.13 - klo:08:12
          Pääsiäisen jälkeinen tiistai

Pääsiäispäivää seuraavana kahdeksan päivän jaksona on jo 200-300-luvulta lähtien pidetty päivittäin jumalanpalvelus, jossa on luettu kertomuksia ylösnousseen Vapahtajan ilmestymisestä oppilailleen. Keskeisenä aiheena on vaeltaminen uudessa elämässä, valossa.

Ensimmäinen lukukappale

Ap. t. 13: 23-33

Paavali sanoi puheessaan:
    "Daavidin jälkeläisistä Jumala on lupauksensa mukaan antanut Israelille Pelastajan, Jeesuksen. Hänen edellään kulki Johannes, joka julisti Israelin kansalle, että kaikkien tuli kääntyä ja ottaa kaste. Kun Johannes oli matkansa päässä, hän sanoi: 'En minä ole se, joksi te minua luulette. Minun jälkeeni tulee toinen, jonka kenkiäkään minä en kelpaa riisumaan.'
    Veljet, Abrahamin jälkeläiset, ja te muut, jotka pelkäätte Jumalaa! Juuri meille on lähetetty sanoma tästä Pelastajasta. Jerusalemilaiset ja heidän hallitusmiehensä eivät tajunneet, kuka Jeesus oli. He tuomitsivat hänet, mutta näin he panivat täytäntöön profeettojen sanat, joita joka sapattina luetaan. Mitään syytä kuolemantuomioon he eivät voineet esittää, mutta silti he vaativat Pilatusta teloittamaan hänet. Kun he olivat toteuttaneet kaiken, mitä hänestä oli kirjoitettu, he ottivat hänet ristinpuulta ja panivat hautaan. Mutta Jumala herätti hänet kuolleista. Hän ilmestyi sitten usean päivän aikana niille, jotka yhdessä hänen kanssaan olivat tulleet Galileasta Jerusalemiin. Nämä ovat nyt hänen todistajiaan, he todistavat hänestä Israelin kansalle.
    Me julistamme teille ilosanoman: Minkä Jumala lupasi meidän isillemme, sen hän on täyttänyt meille, heidän lapsilleen. Hän on herättänyt Jeesuksen kuolleista."

Evankeliumi

Luuk. 24: 36-49

Yhtäkkiä Jeesus itse seisoi opetuslastensa keskellä ja sanoi: "Rauha teille." He pelästyivät suunnattomasti, sillä he luulivat näkevänsä aaveen. Mutta Jeesus sanoi heille: "Miksi te olette noin kauhuissanne? Miksi teidän mieleenne nousee epäilyksiä? Katsokaa minun käsiäni ja jalkojani: minä tässä olen, ei kukaan muu. Koskettakaa minua, nähkää itse. Ei aaveella ole lihaa eikä luita, niin kuin te näette minussa olevan." Näin puhuessaan hän näytti heille kätensä ja jalkansa. Kuitenkaan he eivät vielä tienneet, mitä uskoa, niin iloissaan ja ihmeissään he nyt olivat. Silloin Jeesus kysyi: "Onko teillä täällä mitään syötävää?" He antoivat hänelle palan paistettua kalaa ja näkivät, kuinka hän otti sen käteensä ja söi.
    Jeesus sanoi heille: "Tätä minä tarkoitin, kun ollessani vielä teidän kanssanne puhuin teille. Kaiken sen tuli käydä toteen, mitä Mooseksen laissa, profeettojen kirjoissa ja psalmeissa on minusta kirjoitettu." Nyt hän avasi heidän mielensä ymmärtämään kirjoitukset. Hän sanoi heille: "Näin on kirjoitettu. Kristuksen tuli kärsiä kuolema ja kolmantena päivänä nousta kuolleista, ja kaikille kansoille, Jerusalemista alkaen, on hänen nimessään saarnattava parannusta ja syntien anteeksiantamista. Te olette tämän todistajat. Minä lähetän teille sen, minkä Isäni on luvannut. Pysykää tässä kaupungissa, kunnes saatte varustukseksenne voiman korkeudesta."
                            (http://cosgan.de/images/midi/ostern/ostern(38).gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 02.04.13 - klo:17:59
Psalmit 84:

2 (84:3) Minun sieluni ikävöitsee ja halajaa Herran esikartanoihin, minun sydämeni ja ruumiini pyrkii riemuiten elävää Jumalaa kohti.
3 (84:4) Löysihän lintunen majan ja pääskynen pesän, johon se poikasensa laskee: sinun alttarisi, Herra Sebaot, minun kuninkaani ja minun Jumalani.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 02.04.13 - klo:19:02
Niinpä, ikävöitsee.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 02.04.13 - klo:21:16
                 Pääsiäisen jälkeinen keskiviikko

Ensimmäinen lukukappale

Ap. t. 2: 22-32

Pietari puhui kuuluvalla äänellä:
    "Israelilaiset, kuulkaa mitä teille sanon! Jeesus Nasaretilainen oli Jumalan teitä varten valitsema mies. Sen Jumala osoitti niillä voimateoilla, merkeillä ja ihmeillä, joita Jeesus hänen lähettämänään teki teidän keskuudessanne, niin kuin tiedätte. Tämän Jeesuksen te surmasitte. Te panitte lakia tuntemattomat pakanat naulitsemaan hänet ristiin, kun hänet oli annettu teidän käsiinne niin kuin Jumala oli suunnitellut ja ennalta nähnyt. Mutta Jumala herätti hänet, päästi hänet kuoleman kidasta. Eihän edes ollut mahdollista, että kuolema olisi voinut pitää häntä vallassaan, sillä Daavid sanoo hänestä:
     - Minä näen alati edessäni Herran,
    hän pysyy oikealla puolellani, etten horjahtaisi.
    Siksi minun sydämeni iloitsee ja kieleni riemuitsee,
    vieläpä ruumiini on lepäävä toivossa,
    sillä sinä et hylkää sieluani tuonelaan
    etkä salli pyhän palvelijasi ruumiin maatua.
    Sinä osoitat minulle elämän tien.
    Minä saan nähdä sinun kasvosi,
    sinä täytät minut ilolla.
    Veljeni, kantaisästämme Daavidista voi varmasti sanoa, että hän kuoli ja hänet haudattiin. Onhan hänen hautansa tänäkin päivänä meidän nähtävissämme. Mutta Daavid oli profeetta, ja Jumala oli valalla vannoen luvannut asettaa Daavidin valtaistuimelle hänen oman jälkeläisensä. Daavid tiesi tämän ja näki ennalta Kristuksen ylösnousemuksen. Sitä hän tarkoitti sanoessaan, ettei Herra hylkää häntä tuonelaan eikä hänen ruumiinsa maadu. Tämän Jeesuksen on Jumala herättänyt kuolleista; me kaikki olemme sen todistajia."

Evankeliumi

Joh. 21: 1-14

Jeesus ilmestyi taas opetuslapsilleen, nyt Tiberiaanjärvellä. Se tapahtui näin:
      Siellä olivat yhdessä Simon Pietari, Tuomas eli Didymos, Natanael Galilean Kaanasta, Sebedeuksen pojat ja kaksi muuta Jeesuksen opetuslasta. Simon Pietari sanoi: "Minä lähden kalaan." "Me tulemme mukaan", sanoivat toiset. He nousivat veneeseen ja lähtivät järvelle, mutta eivät saaneet sinä yönä mitään.
      Aamun koittaessa Jeesus seisoi rannalla, mutta opetuslapset eivät tunteneet häntä. Jeesus huusi heille: "Kuulkaa, miehet! Onko teillä mitään syötävää?" "Ei ole", he vastasivat. Jeesus sanoi: "Heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte." He heittivät verkon, ja kalaa tuli niin paljon, etteivät he jaksaneet vetää verkkoa ylös. Silloin se opetuslapsi, joka oli Jeesukselle rakkain, sanoi Pietarille: "Se on Herra!" Kun Simon Pietari kuuli, että se oli Herra, hän kietaisi ylleen viittansa, jonka oli riisunut, ja hyppäsi veteen. Muut opetuslapset tulivat veneellä ja vetivät kalojen täyttämää verkkoa perässään, sillä rantaan ei ollut paljonkaan matkaa, vain parisataa kyynärää.
      Rannalle noustessaan opetuslapset näkivät, että siellä oli hiilloksella paistumassa kalaa sekä leipää. Jeesus sanoi heille: "Tuokaa tänne niitä kaloja, joita äsken saitte." Simon Pietari meni veneeseen ja veti verkon maihin. Se oli täynnä isoja kaloja, mutta vaikka kaloja oli paljon - kaikkiaan sataviisikymmentäkolme - verkko ei revennyt.
      Jeesus sanoi: "Tulkaa syömään." Kukaan opetuslapsista ei rohjennut kysyä: "Kuka sinä olet?", sillä he tiesivät, että se oli Herra. Jeesus tuli, otti leivän ja antoi heille, samoin hän antoi kalaa. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Jeesus kuolleista noustuaan ilmestyi opetuslapsilleen.
                                               (http://cosgan.de/images/midi/ostern/ostern(38).gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 02.04.13 - klo:21:37
Tuossa evankeliumissa on mielenkiintoista se että opetuslapset eivät tunteneet, mutta tiesivät, että mies rannalla oli Herra.
Jokin oli siis hänessä muuttunut ? Eikö meidänkin käy niin että saamme kuolemamme jälkeen ylösnousussa uuden ruumiin ?

Rannalla laitettiin ateria. Mutta tässä ei mainita että Jeesuskin olisi syönyt. Hiljattain kuulin saarnattavan Jeesuksen kuolleista  noustuaan myös syöneen.
Ehkä, jos taivas on Paratiisi, nekin jotka sinne pääsevät saavat syödä siellä kasvavia hedelmiä. Eikä Hyvän ja pahan tiedon puukaan ole enää kielletty.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 02.04.13 - klo:22:10
Ja minua viehättää R-M:a jatkaen ajatella pitkää valkeata vaatetta=uniformu, ihmisiä kaikkialta, kaikista kansoista=Yk-väki ja se iso Herran levittämä telttavaate. Tätä minä ihmettelin jo koulupoikana.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 03.04.13 - klo:05:07
Ps. 102:7
   
(102:8) Minä olen uneton, olen kuin yksinäinen lintu katolla.

-sopii tähän aamuun tosin en ole väsynyt enkä uneton, ei sillä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 03.04.13 - klo:11:01
Ps. 102:7
   
(102:8) Minä olen uneton, olen kuin yksinäinen lintu katolla.

-sopii tähän aamuun tosin en ole väsynyt enkä uneton, ei sillä.

...vain yksinäinen ja katolla?
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 03.04.13 - klo:14:23
Yksinäisyys on mainittu Saarnaajan kirjassakin elämistä haittaavana, eiköhän siellä viitata palelemisen mahdollisuuteen ja roittioiden ylivoimaisuuteen. Mielestäni lintu katolla on elementissään, mutta sekin saa turvan toisista linnuista.
Jos joskus ei kulu aika, niin selailehan psalmeja ja yritä oppia niitä ihan ulkoa.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 03.04.13 - klo:21:19
             Pääsiäisen jälkeinen torstai

Ensimmäinen lukukappale

Ap. t. 8: 26-40

Herran enkeli puhui Filippokselle: "Lähde etelään päin ja mene tielle, joka vie Jerusalemista Gazaan ja on autio." Filippos lähti sinne. Juuri silloin sitä tietä tuli mahtava etiopialainen hoviherra, eunukki, joka hoiti Etiopian kuningattaren eli kandaken koko omaisuutta. Hän oli käynyt Jerusalemissa pyhiinvaellusmatkalla ja oli nyt palaamassa kotiin, istui vaunuissaan ja luki profeetta Jesajan kirjaa.
    Henki sanoi Filippokselle: "Mene lähemmäs ja pysyttele vaunujen vieressä." Filippos juoksi vaunujen luo, ja kuullessaan miehen lukevan profeetta Jesajaa hän sanoi: "Sinä kyllä luet, mutta mahdatko ymmärtää?" Mies vastasi: "Kuinka ymmärtäisin, kun kukaan ei minua neuvo." Hän pyysi Filipposta nousemaan vaunuihin ja istumaan vierellään. Kohta, jota hän kirjasta luki, oli tämä:
      - Niin kuin lammas hänet vietiin teuraaksi,
      niin kuin karitsa, joka on ääneti keritsijänsä edessä,
      ei hänkään suutansa avannut.
      Kun hänet alennettiin, hänen tuomionsa otettiin pois.
      Kuka voi laskea hänen jälkeläistensä määrän?
      Hänen elämänsä otetaan pois maan päältä.
    Hoviherra sanoi Filippokselle: "Voisitko sanoa, kenestä profeetta puhuu, itsestäänkö vai jostakin toisesta?" Filippos rupesi puhumaan, aloitti tuosta kirjoitusten kohdasta ja julisti miehelle evankeliumia Jeesuksesta.
    Matkan jatkuessa he tulivat paikkaan, jossa oli vettä. Silloin hoviherra sanoi: "Tässä on vettä. Estääkö mikään kastamasta minua?" Filippos sanoi hänelle: "Jos koko sydämestäsi uskot, se on mahdollista." Hoviherra vastasi: "Minä uskon, että Jeesus Kristus on Jumalan Poika." Hän käski pysäyttää vaunut, ja he molemmat, Filippos ja hoviherra, astuivat veteen, ja Filippos kastoi hänet.
    Kun he olivat nousseet vedestä, Herran Henki tempasi Filippoksen pois. Hoviherra ei enää nähnyt häntä mutta jatkoi iloisena matkaansa. Filippos ilmaantui sitten Asdodiin. Evankeliumia julistaen hän kulki kaupungista kaupunkiin, kunnes tuli Kesareaan.

Evankeliumi

Mark. 16: 9-16

Kun Jeesus oli varhain sapatin jälkeisenä päivänä noussut kuolleista, hän ilmestyi ensiksi Magdalan Marialle, josta hän oli ajanut ulos seitsemän pahaa henkeä. Maria lähti sieltä ja vei sanan Jeesuksen seuralaisille, jotka itkivät murheissaan. He eivät kuitenkaan uskoneet, kun kuulivat, että Jeesus eli ja että Maria oli nähnyt hänet.
    Tämän jälkeen Jeesus ilmestyi hahmoltaan vieraana kahdelle heistä, kun he olivat kulkemassa pois kaupungista. Myös nämä menivät viemään toisille sanaa, mutta heitäkään ei uskottu.
    Viimein Jeesus ilmestyi myös yhdelletoista opetuslapselleen heidän ollessaan aterialla. Hän moitti heidän epäuskoaan ja heidän sydämensä kovuutta, kun he eivät olleet uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet kuolleista nousseena. Hän sanoi heille: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille. Joka sen uskoo ja saa kasteen, on pelastuva. Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen."
                                (http://cosgan.de/images/midi/ostern/ostern(38).gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.04.13 - klo:08:15
On aina lämmittänyt tämä etiopialaisen eunukin kastetapahtuman yksinkertaisuus. Hän lukee mutta ei ymmärrä. Filippos nousee vaunuihin, selittää ja Naks: Estääkö mikään kastamasta minua. ?
Näin se joskus käy, mutta useimmiten etsimisen ja epäilyjen kautta.
...
Taas sanotaan että Jeesus oli Jeesus, mutta hahmoltaan vieras. 
Ja sitten lähetyskäsky. En ole sitä käskyä hyvin täyttänyt, jos en muitakaan.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: juhani - 04.04.13 - klo:12:52
...enkä minäkään!
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: vn - 04.04.13 - klo:14:14
...enkä minä...
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 04.04.13 - klo:17:58
Ps.37:

5 Anna tiesi Herran haltuun ja turvaa häneen, kyllä hän sen tekee.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 04.04.13 - klo:18:22
Ps.37:

5 Anna tiesi Herran haltuun ja turvaa häneen, kyllä hän sen tekee.

Aamen
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 04.04.13 - klo:19:29
                   Pääsiäisen jälkeinen perjantai

Ensimmäinen lukukappale

Ap. t. 23: 1, 6-11

Paavali loi katseensa neuvostoon ja sanoi: "Veljet! Koko elämäni, tähän päivään asti, minä olen elänyt Jumalan edessä vilpittömästi, omaatuntoani loukkaamatta."
    Osa neuvostosta oli saddukeuksia, osa fariseuksia, ja tämän tietäen Paavali sanoi kuuluvalla äänellä: "Veljet! Minä olen fariseus, ja fariseuksia ovat isänikin olleet. Nyt olen täällä tuomittavana siksi, että panen toivoni kuolleiden ylösnousemukseen." Tuskin hän oli tämän sanonut, kun fariseusten ja saddukeusten kesken puhkesi ankara kiista ja koko joukko jakautui kahtia. Saddukeukset näet väittävät, ettei mitään ylösnousemusta ole, ei myöskään enkeleitä eikä henkiä, kun taas fariseukset uskovat näihin kaikkiin. Meteli kävi yhä kovemmaksi, ja fariseusten joukosta muutamat lainopettajat alkoivat jo väittää: "Me emme voi havaita tässä miehessä mitään pahaa. Jospa henki tai enkeli on puhunut hänelle." Mellakka kiihtyi kiihtymistään, ja komentaja alkoi pelätä, että Paavali revittäisiin kappaleiksi. Hän komensi sotaväenosaston hakemaan Paavalin pois neuvoston käsistä ja viemään hänet kasarmiin.
    Seuraavana yönä Herra seisoi Paavalin edessä ja sanoi: "Pysy rohkeana. Sinä olet todistanut minusta täällä Jerusalemissa, ja samalla tavoin sinun on todistettava myös Roomassa."

Evankeliumi

Matt. 28: 8-15

Naiset lähtivät haudalta, yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan, ja riensivät viemään sanaa Jeesuksen opetuslapsille. Mutta yhtäkkiä Jeesus tuli heitä vastaan ja tervehti heitä. He menivät hänen luokseen, syleilivät hänen jalkojaan ja kumarsivat häntä. Silloin Jeesus sanoi heille: "Älkää pelätkö! Menkää sanomaan veljilleni, että heidän pitää lähteä Galileaan. Siellä he näkevät minut."
    Naisten ollessa matkalla muutamat vartiomiehistä menivät kaupunkiin ja kertoivat ylipapeille kaiken, mitä oli tapahtunut. Silloin nämä kokoontuivat neuvottelemaan yhdessä vanhimpien kanssa ja päättivät antaa sotilaille suuren summan rahaa. He sanoivat sotilaille: "Sanokaa, että hänen opetuslapsensa tulivat yöllä, kun te nukuitte, ja varastivat hänet. Ja jos tämä tulee maaherran korviin, me kyllä lepytämme hänet ja järjestämme niin, ettei teille koidu ikävyyksiä." Sotilaat ottivat rahat ja tekivät niin kuin heille oli sanottu. Heidän kertomustaan on juutalaisten keskuudessa levitetty tähän päivään asti.
                                     (http://cosgan.de/images/midi/ostern/ostern(38).gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 05.04.13 - klo:04:32
Psalmit 119:

15 Minä tutkistelen sinun asetuksiasi ja katselen sinun polkujasi.
16 Minä iloitsen sinun käskyistäsi enkä sinun sanaasi unhota.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: 1944 - 05.04.13 - klo:11:34
Psalmit 119:

15 Minä tutkistelen sinun asetuksiasi ja katselen sinun polkujasi.
16 Minä iloitsen sinun käskyistäsi enkä sinun sanaasi unhota.
Yritän toki lukea, mutta unohdan lukemani ja sitä rataa. Kahden maan kansalainen.

Heräsit varhain. Kyllä minullakin alkaa Israelin matka poltella, viikon päästä pitäisi reissuun täältä kauempaa lähteä.
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 05.04.13 - klo:21:24
              Pääsiäisen jälkeinen lauantai

Ensimmäinen lukukappale

Ef. 5: 8-14

Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Pyrkikää saamaan selville, mikä on Herran mielen mukaista. Älkää osallistuko pimeyden töihin: ne eivät kanna hedelmää. Tuokaa ne päivänvaloon. Mitä sellaiset ihmiset salassa tekevät, on häpeällistä sanoakin, mutta kaikki tulee ilmi, kun valo sen paljastaa. Kaikki, mikä on paljastettu, on valossa. Sen vuoksi sanotaankin:
      - Herää, sinä joka nukut,
      ja nouse kuolleista,
      niin Kristus on sinua valaiseva!

Evankeliumi

Matt. 28: 16-20

Kaikki yksitoista opetuslasta lähtivät Galileaan ja nousivat vuorelle, minne Jeesus oli käskenyt heidän mennä. Kun he näkivät hänet, he kumarsivat häntä, joskin muutamat epäilivät. Jeesus tuli heidän luokseen ja puhui heille näin: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti."
                              (http://cosgan.de/images/midi/ostern/ostern(38).gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: Pirska - 06.04.13 - klo:19:40
            1. sunnuntai pääsiäisestä (Quasimodogeniti)

Ylösnousseen todistajia

Päivän latinalainen nimi quasi modo geniti (= niin kuin vastasyntyneet) on päivän antifonin (1. Piet. 2: 2) alkusanoista ja viittaa pääsiäisenä kastettuihin. Kun pääsiäisen jälkeisen viikon vietto ajan mittaan rajoittui pääsiäisen jälkeiseen sunnuntaihin, myös kasteeseen liittyvä velvoitus elää "uutena ihmisenä" tuli jumalanpalveluksessa esille erityisesti silloin.

Kasteen ja tämän sunnuntain yhteys ilmenee myös päivän toisessa latinalaisessa nimessä dominica in albis (= valkoisten vaatteiden sunnuntai, alkuaan pitempi muoto dominica in albis depositis (= pois riisuttujen valkoisten vaatteiden sunnuntai). Kannettuaan koko "valkoisen viikon" kasteessa saamaansa valkoista vaatetta kastetut pukeutuivat nyt jälleen tavalliseen arkiasuun. Heidän tehtävänsä oli tästä lähtien todistaa jokapäiväisessä elämässään ylösnousseesta Vapahtajasta ja hänessä täyttyneestä Jumalan lupauksesta. Tämä lupaus pysyy lujana silloinkin, kun ihminen heikkoudessaan epäilee sitä.

Päivän raamatuntekstit kertovat siitä, että ylösnoussut Jeesus ilmestyi epäileville opetuslapsilleen ja vakuutti heidät ylösnousemuksestaan. Ilo valtasi opetuslapset, kun he kohtasivat Jeesuksen elävänä.
       (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)       (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)       (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)

Ensimmäinen lukukappale

Jes. 43: 10-12

Minun todistajani, sanoo Herra, olette te
- Israel, sinä jonka olen valinnut palvelijakseni -
ja teidän tulee tuntea minut ja uskoa minuun,
ymmärtää, kuka minä olen.
Ennen minua ei ole jumalaa syntynyt eikä ollut
eikä minun jälkeeni tullut eikä tule.
Minä, minä yksin olen Herra,
ei ole muuta pelastajaa kuin minä.
Minä olen puhunut,
minä olen pelastanut,
olen ilmaissut teille tahtoni,
minä itse, ei kukaan muu.
Te olette minun todistajani, sanoo Herra.
    (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Toinen lukukappale

1. Joh. 5: 4-12

Kaikki, mikä on syntyisin Jumalasta, voittaa maailman. Ja tämä on se voitto, tämä on maailman voittanut: meidän uskomme.
    Kuka sitten voittaa maailman, ellei se, joka uskoo, että Jeesus on Jumalan Poika?
    Hän, Jeesus Kristus, on tullut veden ja veren kautta - ei ainoastaan veden, vaan veden ja veren. Ja Henki on todistaja, sillä Henki on totuus. Todistajia on näin kolme: Henki, vesi ja veri, ja nämä kolme todistavat yhtäpitävästi.
    Hyväksymmehän me ihmistenkin todistuksen, ja Jumalan todistus on paljon painavampi. Tämä on Jumalan todistus: hän on todistanut Pojastaan. Jokaisella, joka uskoo Jumalan Poikaan, on tämä todistus sisimmässään. Mutta jokainen, joka ei Jumalan todistusta usko, tekee hänestä valehtelijan, hän kun ei usko itse Jumalaa. Ja tämä on se todistus: Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän, ja tämä elämä on hänen Pojassaan. Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei Jumalan Poikaa ole, sillä ei ole elämää.
    (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Evankeliumi

Joh. 20: 19-31

Samana päivänä, viikon ensimmäisenä, opetuslapset olivat illalla koolla lukittujen ovien takana, sillä he pelkäsivät juutalaisia. Yhtäkkiä Jeesus seisoi heidän keskellään ja sanoi: "Rauha teille!" Tämän sanottuaan hän näytti heille kätensä ja kylkensä. Ilo valtasi opetuslapset, kun he näkivät Herran. Jeesus sanoi uudelleen: "Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät." Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: "Ottakaa Pyhä Henki. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi."
    Yksi kahdestatoista opetuslapsesta, Tuomas, josta käytettiin myös nimeä Didymos, ei ollut muiden joukossa, kun Jeesus tuli. Toiset opetuslapset kertoivat hänelle: "Me näimme Herran." Mutta Tuomas sanoi: "En usko. Jos en itse näe naulanjälkiä hänen käsissään ja pistä sormeani niihin ja jos en pistä kättäni hänen kylkeensä, minä en usko."
    Viikon kuluttua Jeesuksen opetuslapset olivat taas koolla, ja Tuomas oli toisten joukossa. Ovet olivat lukossa, mutta yhtäkkiä Jeesus seisoi heidän keskellään ja sanoi: "Rauha teille!" Sitten hän sanoi Tuomaalle: "Ojenna sormesi: tässä ovat käteni. Ojenna kätesi ja pistä se kylkeeni. Älä ole epäuskoinen, vaan usko!" Silloin Tuomas sanoi: "Minun Herrani ja Jumalani!" Jeesus sanoi hänelle: "Sinä uskot, koska sait nähdä minut. Autuaita ne, jotka uskovat, vaikka eivät näe."
    Monia muitakin tunnustekoja Jeesus teki opetuslastensa nähden, mutta niistä ei ole kerrottu tässä kirjassa. Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden.
    (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)         (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)         (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)     (http://cosgan.de/images/more/flowers/022.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 06.04.13 - klo:23:47
Kiitos Herralle tästä päivästä. :icon_exclaim: :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: malla - 07.04.13 - klo:04:30
Psalmi 23:

Herra on minun paimeneni, ei minulta ttsesti mitään puutu. :109:

Siunausrikasta uutta päivää. :icon_exclaim: :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Päivän teksti 15.
Kirjoitti: seppos - 07.04.13 - klo:04:43
Siirrytään osaan 16