Körttifoorumi
Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Riitta-mummi - 20.04.24 - klo:13:19
-
Tein eilen viimeisistä hirven soppalihoisrta keiton. Söimme sitä tänäänkin. Kun oli paljon luuta siitä tuli tosi maukasta ja kylmänä se oli kuin hyytelöä.
Hirvikeittoon on minulle opetettu lisäämään esim. Kaalin lehtiä, lipstikkaa, porkkanaa, vähän lanttuakin, sipulia, pippureitä ja laakerinlehtiä. Suolaa maun mukaan ja tietysti perunat.
Valmiiseen keittoon silppuan persiljaa.
Nyt alan valmistaa Kalapullia, tähän tapaan:
https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/173250/Sairaan%20hyv%C3%A4t%20kalapullat/
Minulla on 500 gr seitä ja 400 gr lohta. Olisi muutama savusilakkakin, mutta en käytä niitä, enkä tonnikalatölkkiäkään.
Jää nähtäväksi ovatko sairaan hyviä. Ilallisella maistetaan ja huomena syödään muussin kera.
-
Söin jakkia. En nautaeläintä (https://fi.wikipedia.org/wiki/Jakki), vaan hedelmää (https://fi.wikipedia.org/wiki/Jakkihedelm%C3%A4) (Aasiasta kyllä kumpikin, elelevät samoilla seuduilla). Raakana se ei maistu oikein miltään, ei ainakaan makealta eikä ainakaan säilykkeenä, jota söin. Mutta koostumus on lihamaisella tavalla karkean säikeinen, ja siksi sitä syödäänkin, kun halutaan jyystettävää kasvisruokaa. Valuttelin tölkistä liemet ja pilkoin paloja pienemmiksi, heitin pannulle öljyyn, ja kohta perään kastike, jossa oli 3 rkl soijakastiketta, 1,5 rkl tomaattisosetta ja 1 rkl sitruunamehua, 2 tl sokeria, sekä mustapippuria ja chiliä ja hienonnettua kevätsipulia. Annoin hautua puolisen tuntia ja riisin kanssa söin. Proteiinia tuossa ei juuri ole, joten sen virkaa sain hoitaa keitetty kananmuna, joka kai ainakin Indonesiassa on tavallinen annoksen kuin annoksen osa.
https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/5b7fe8c5-ff25-4251-afe2-137ec3dbfcc5. En löytänyt mitään poistettavan kovia kohtia.
Niin joo, tuota samaa soosia olen menestyksellä käyttänyt munakoisojen, sienten ja tofun kanssa. Tomaatin saatan joskus jättää vähemmälle.
-
Paistan parhaillaan silakkapihvejä, keitän perunoita ja porkkanoita. Osa juureksista menee huomiseen rosolliin. Omenat, punajuuret ja suolakurkut onvalmiina myös.
Fileet ovat kovin pieniä, siksi olivatkin 'halpoja' nyt, 7,90 /kg. Ostin kilon kahteen 500 gr pussiin. Päästään ainakin hailin makuun. :003:
Leivitin pihvit ruisjauho-vehnäjauho-sekoituksessa jossa suolaa. Kalafileiden väliin tilliä.
Kun leivitettä jäi laitoin niistä maidon kanssa kastikkeen. Matti haluaa perunan kanssa soosia. Minä osaan syödä joko kermaviilin tai voi-nokareen kanssakin.
Salaattia on ja punajuuriviipaleiat. Juomme kauramaitoa.
-
Tänään meillä oli tofukeittoa. :)
-
Paistan parhaillaan silakkapihvejä,
Fileet ovat kovin pieniä, siksi olivatkin 'halpoja' nyt, 7,90 /kg. Ostin kilon kahteen 500 gr pussiin. Päästään ainakin hailin makuun. :003:
Itämeren silakkakanta ei ole enää entisensä. Pieniksi ovat käyneet. Tutkijatkin ovat huolissaan. :eusa_pray:
-
Totta. niin mitättömän pieniä ovat, että toisen puolikiloisen suolaan kunhan ovat sulaneet ja niistä sitten perunan ja munamaidon ja sipulin kanssa valmista silakkalaatikon, tai sen tapaisen.
Reilun kokoista kokonaista silakkaa ei ole näkynyt, joten paistettuja silakoita ei ole voinut aikoihin laittaan.
Saimme Matin veljeltä kuhan. Sen keitän kuhakeitoksi sunnuntaina.
Tänään söimme maksaa, nopeasti paistoin hyvin ohuina viipaleina ja sipulia mukaan. Lopuksi kermaa niskaan ja mausteeksi vain suolaa ja valkopippuria,
Olin unohtanut kolme suippopaprikaa muutamaksi päiväksi jääkaappiin. Tein niistä sipulin, sokerin, etikan, öljyn ja suolan kanssa keittänen pikkelsin. On vahva maku !
Sopii liharuoan kera.
-
Totta. niin mitättömän pieniä ovat, että toisen puolikiloisen suolaan kunhan ovat sulaneet ja niistä sitten perunan ja munamaidon ja sipulin kanssa valmista silakkalaatikon, tai sen tapaisen.
Reilun kokoista kokonaista silakkaa ei ole näkynyt, joten paistettuja silakoita ei ole voinut aikoihin laittaan.
Silakoiden määrä Itämerellä on vähentynyt 90-luvulta asti. Ilmiö on saanut osan tutkijoista huolestumaan: paitsi, että silakkakannat ovat heikentyneet, myös silakan koko on pienentynyt.
Yle MOT selvitti, miten silakka voi. Lue koko juttu täältä https://yle.fi/a/74-20063596
-
Tänään meillä oli lounaaksi soijapataa perunoiden kanssa. :)
-
Tänään meillä oli lounaaksi soijapataa perunoiden kanssa. :)
Tosta taas en ymmärtänyt puolikasta sanaa.
Bon apetit , kuitenkin.
Miksiköhän kalastajilla se suurin kala on se joka just pääsi pakoon.
-
Tänään meillä oli lounaaksi soijapataa perunoiden kanssa. :)
Sama tanskaksi: I dag fik vi sojagryderet med kartofler til frokost.
https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/40408/Soijapata/
-
Tänään meillä oli kasvishernekeittoa. :)
-
Me söimme lounaalla täysjyväpaneroidut kalapihvit perunan, porkkanan, vihreän salaaatin, kaalisalaatin ja ruskeiden papujen kera.
Illalliseksi on sitten hernekeitto, nötkötillä.
Huomena teen ostokset lauantaiseen perhelounaaseen. Se on kolmen kalan keitto ja jokin perinteinen jälkiruoka, ehkä hedelmäsalaati tai mansikat ja vaniljakastike.
Ajattelin nuoruutemme herkkukiisseliä, paahtokiisseliä, mutta minulla ei ole enää pinnoitettua kattilaa. Se pitää sellaisessa tehdä, ja kaikki ovat pelkkää terästä nykyään meillä.
Vaniljakiisseli syntyy myös mikrossa.
-
^ Paahtokiisseli on kyllä hyvää. Miksei teillä ole pinnoitettua kattilaa?
Tallimestarin kiisseli, kahvikiisseli, maitokiisseli... mitä näitä nyt onkaan? Ja voipuuro! Graham-mustikkapuuro myös oli suosikkejani.
Olin laiska ja ostin illalliseksi valmiiksi paistettua kalaa. Päivällä pilkoin salaatin, johon tuli avokado, tomaatti, pätkä kurkkua, ihan vain mausteeksi vähän kevätsipulia, suolaa, rouhittua mustapippuria, oreganoa, oliiviöljyä ja sitruunamehua.
-
Tallimestarin kiisseli, kahvikiisseli, maitokiisseli... mitä näitä nyt onkaan?
Moni muistaa kiisselin perinteisen nimityksen armeijan ruokalasta. Sitä en viitsi nyt julkaista. Se kuuluu siis samaan tyylilajiin kuin 'lataa ja varmista', 'piikkilankaeste' 'kuularuisku', 'hihnasta olalle' ja 'jarru'.
-
Minulla oli kokonainen sarja pinnoitettu kattiloita ja pannuja Hobby Hall´sta hankittuna. Jokainen alkoi ajan päästä hilseillä. NIitä ei voinut laittaa astianpesukoneeseen. Ja nyt niitä jopa varoitellaan käyttämästä niiden pinnoitteiden aineiden takia.
-
Tänään meillä oli lounaana paistettua tofua ja perunaa. :)
-
Kauppa-päivinä ostan jotain valmista. Tänään broilerinkoipia. Niille kaveriksi paitoin eilen jääneistä keitetyistä perunoista( kuorimatta ) öljyssä lisukkeen. Samassa pannussa kypsyivät loppulämmössä tomaatinpuolikkaat. ( Tomaatti on terveysruokaa kypsennettynä erityisesti ). Lisäksi panin pöytään paputölkin ja kaalisalaatin.
Äsken lopeteltiin hernekeitto.
Koetan päästä mahdollisimman helpolla mutta huomioiden monipuolisen ruoan. Paljon hedelmiä syömme aina.
-
Mitähän tekisin omenoista? Niitä on, mutta eivät uppoa. Ehkä pitäisi paistaa ne.
Ja miksi eivät uppoa? Ehkä, kun eivät nyt ole sesongissa eivätkä siksi parhaimmillaan? Ei niissä ole mitään tuoksuakaan tähän aikaan vuotta. Omenat tekisi mieli ostaa aina tuoksun perusteella, mutta olen ajatellut ettei kaupassa ole asiallista nuuhkia tuotteita.
Ehkä raparperia jo saisi. Jos raastaisikin omenat raparperikiisseliä laimentamaan?
-
Muistin, että onhan sellainenkin herkku kuin omenahyve, ja laitoin sitä kun muita aineksia oli valmiina. Nyt odottelen sen jäähtymistä siihen kuntoon, etten polta kieltäni. Ehkä vähän syksyinen tämä kanelin tuoksu, mutta menköön.
-
Tänään syömme herkkusienipastaa. Eli keitän pastan kanaliemikuution maustamassa vedessä.
Paistan herkkusienet öljy-voissa ja maustan valkosipulilla ja suolalla.
Sekoitan nämä keskenään ja lisään tilkan kermaa ja kourallisen emmentalraastetta ja paljon persiljaa ja hiukan timjamia.
-
Pastani onnitui ! Jopa loistavasti. Ruoka oli niin maukasta että korkkasimme ainoa punkkupullomme ja nautimme sitäkin tilkan.
Lahjaksi saatu Casa Marrone Appassimento Organic 2022 kruunasi ruoan. :023:
-
Kun kaupan palvelutiskilä saa muikkua, ostan sitä aina kaksi puolenkilon satsia, eri pusseihin. Toisen niistä pakastan ja kun on jääkapissa vain vähän mistä kokata, otan sen pakastetun muikun ja teen Rantakalaa.
Ei muuta kuin jäinen köntti kylmään veteen korkealaitaiseen valurautapannuun ja kansi päälle. Liesi ensin kuumaksi että vesi kuumenee, ja sitten pienemmälle etteivät kalat kiehu, vaan irtoavat nätistin kun niitä sopivalla välineellä varovaisesti irroittelee.
Suolaa lisään niin että se maistuu, sitä kala vaatii. Pippureita, laakerinlehti, paljon sipulia ja jätetään hautumaan juuri-ja -juuri poristen n. 30 min. Ruoto pehmenee.
Keitän perunat, porkkanat ja ne kypsyvät kalan aikaan samaan tahtiin.
Nautitaan ruisleivän, punajuuriviipaleiden, kermaviilikastikkeen kera. Tilliä paljon perunoiden päälle, maistuu ainakin meille rannikon läheisyydessä tähän tottuneille.
Huomena on prisma-päivä jääkaapin täyttämistä varten. Olen havainnut että tiistait ja torstait ovat kaupassa rauhallisempia. Se sopii meille vanhoille.
-
^ Marttojen ohjeessa (https://www.martat.fi/pohjois-karjala/paattyneet-hankkeet/maistuvat-kylajuhlat/ruokatuunaus-reseptit/rantakala/) on muikkukiloa kohden 20 - 400 g voeta!
Ehkä sipuli voisi olla ruohosipulia, jota kasvaa rannoilla siellä täällä luonnonvaraisena? Mutta onko sinne kalareissulle suolaa otettu mukaan? Ihmettelen kyllä, kun Pohjois-Karjalaan liitetyssä ohjeessa puhutaan muikkujen perkaamisesta. Nehän vain puhkotaan.
Olen Joensuussa, täältä voisi muikkuja löytyäkin.
-
^ Marttojen ohjeessa (https://www.martat.fi/pohjois-karjala/paattyneet-hankkeet/maistuvat-kylajuhlat/ruokatuunaus-reseptit/rantakala/) on muikkukiloa kohden 20 - 400 g voeta!
Äh mikä typo. Ei 20 g riitä mihinkään. Pitää olla ainakin 200 g.
-
Pinterestistä saa myös kivoja ruokavinkkejä. Kuvat ainakin ovat herkullisia.
Tätä pitää kokeilla, sillä olen kovasti kaaliruokien ystävä, ja nykyään vatsalleni sopii lähes mikä vain.
Kaalisarlotka, nimikin niin kiva !
https://www.kinuskikissa.fi/leipomot/lissy/kaali-sarlotka-eli-kaalipiirakka
-
Joku talon asukkaista on tuonut jatkuvasti omenoita ala-aulaan. Olen niitä aina vähän kerrallaan ottanut ja nyt keitin ne hilloksi. Sain vaaleanpunaista omenahilloa liki litran, kaneliomenoita kun enimmäkseen olivat.
Ilmat viilenivät, ja keitin hernekeiton. Aamiaspuuroa on myös muutamaksi päiväksi puolukoista ja ruishiutaleista.
Kun kerralla kokkaa suuremmat satsin niin pääseen huomenissa vähemmällä.
Huomena taas tuleekin siivooja, ja hänelle laitan lounaan. En tarjoa hernekeittoa, vaan paistan pihvit ja Pariisinperunat. Ruispuuro kelpaa hänellekin, tiedän jo sen.
-
Sienestys ja sieniherkut
Evakkotyttönä opin sienien tunnistamisen, ainakin osan niistä, isän kanssa syksyisillä metsämarsseilla Orimattilan Simolan kylän metsissä. Marssin tuntua lisäsi se että isän pusakka oli entinen harmaa sotilastakki josta tunnukset oli irrotettu. Kun sieniä joskus löytyi paljon, isä riisu pusakan ja teki siitä pussi jossa kuljetti saaliin kotiin. Minulla oli oma pieni kori ja isällä myös omansa.
Äidin homma oli siivota sienet ja panna ne ensin likoon isoon puusaaviin. Siitä ne vähin erin ryöpättiin ja suolattiin toiseen saaviin joka oli vähän pienempi. Sellaista pienenpää käytettiin sienien suolaamisessa ja puolukan survomiseen. Kellarissa niitä säilytettiin talven yli.
Isä keräsi vain 'maitosieniä' so. haapasieniä, karvalaukkuja ja kangassieniä, joita kirjoissa kaikkia kutsutaan rouskuiksi .
Itsekseni, kun innostuin kovasti sieniruoista, opettelin tunnistamaa paljon muitakin lajeja. Olen kerännyt mielelläni kehnäsieniä, leppärouskuja, lampaankääpää, ukonsientä, mustatorvisientä ja suppilovahveroa ja tietenkin kantarelleja. Näitä kaikkia voi panna suoraan pannuun, jos niin haluaa. Ensin sienet on aina puhdistettava, ja etenkin herkkutateissa on etanoita ja sääskentoukkia.
Italialaiset taitavat syödä tatit toukkineen etanoineen. He ovat lähes hulluin suomalaisiin herkkutatteihin.
Olen oppinut erottamaan valkoisen kärpässienen kuusen herkkusienestä, joka on erittäin hyvänmakuinen.
Korvasieni , piispanhiipan ohella toinen keväinen laji on sitävastoin keitettävä huolellisesti vettä vaihtaen. Yleensä kuivatan korvasienet, mutta samoin ne on liotuksen jälkeen keiteltävä ennen kuin niistä ruokaa valmistaa.
Sieniruoista mainitsen ensin herkkutatin, josta saa mainiota ruisleivän päällystettä kunhan hetken paistaa voissa ja lisää suolaa ja valkosipulia ja persiljaa. Samat paistetut herkkutatit sopivat sekä pastan joukkoon, että risottoon. Samaan tapaan toimin kantarellien kanssa. Torvisienet ja 'suppikset' ovat keittojen ja kastikkeiden raaka-aineena mainioita. Suolatuista rouskuista tulee ihana metsäsienikeitto, tai sienikastike .Ukonsienestä paistan pihvejä. Kastetaan lakin neljännekset ensin munamaitoon, sitten leivitetään korppujauhoissa jossa on suolaa pippuria.Hetsi pannussa, voissa tietenkin, ja taas on makoisa sieniruoka valmis.
Isä halusi suolasienistä usein ' sien´serpaa'. Se oli minusta sipulin kanssa paistettua silputtua suolasientä jota isä söi ruisleivän keralla.
Monet käyttävät eri sieniä raakana salaateissa. Itse en sitä olen vain kokeillut viljellyistä herkkusienistä. Niistä pidän eniten grillivartaissa.
-
Innokkaille kotileipureille vihjeeksi hauska niksi Pinterestistä:
https://fi.pinterest.com/pin/817333032391655764/
Itse en tuota tarvitse, enkä oikein missään pitsikuvioista pidäkään, mutta niksi on kiva. :023:
ps. Pidän lumitähdistä ja lumikiteiden kuvioista. Tänään satoikin lunta, mutta se suli myös. :102:
-
Paistetut muikut epäonnistuivat. Viimeksi olivat hyviä, nyt ei. Ehkä eivät olleet tarpeeksi tuoreita? Maistuvat raudalta.
-
Kun kalatiskillä ostaa kokonaisen kalan ja pyytää fileoimaan ja ottaa pään ja ruodot mukaan myös, niin miksi siitä ei saman tien poisteta kiduksia? Ei kai niillä kukaan mitään tee? Samanlaista sisälmysten sakkia kuin mahalaukku ja suolet, joita ei anneta mukaan (ja eipä niitä yleensä kauppojen kaloissa enää olekaan).
Syödäänkö yleisesti muiden kalojen maksaa kuin mateen ja ehkä turskan?
-
Mie en tiijä. Anoppi ain laitto madekeittoon maksan, jost mie en tykänt. Matti söi halulla.
Herrat , aateliset Padasjoel söivär lahnoin poskilihat ja kuulema silmätkii. Hyi !
Minulla kävi moka tänään riisipuuroni kanssa. Se vähän pääsi palamaan pohjaan, mutta urheesti lähes kaikki sitä söivät ja olihan sekametelisoppa onnistunut kuten tortutkin.
Kinkku tuli hyvä, sen verrna jo eilen maistettiin että tiedän, samoin rosolli.
Tuuvinki on nyt imeltymässä. Viime vuonna koetin saada sen imeltymään kylppärin lattialämmöllä, mutta ei se kunnolla tekeytynyt. Nyt panin uunin lämmön alle 50 astetta ja uuniin sitten lasiastiassa.
Silakkarullat on hyytelöity, peitettyglad-backkillä ja luulen sen olevan hyvää. Tein 'mittojen mukaan'.
Smetana ja silli ja maito on loppumassa, mutta tytär tuo huomena. Eipä tarvitse lähteä liukastelemaan. Tapaninpäivänä tulevat Herttoniemestä syömään.
Nyt olen melkein 'puhki'. Ei en'' tätä rulanssia ensivuonna, jos sitä eletään.
Mieluimmin lähtisin johonkin vanhaan maalaistaloon joulua viettämään. Parasta olisi jos on eläimiä !
Nyt alkoi oma rauhallinen joululoma, 2 päivää.
(https://www.cosgan.de/images/smilie/xmas/e028.gif) R-m
-
Rupesin juuri riisipuurolle.
Meillä kalastettiin kun olin lapsi, mateita tuli aika paljon, mutta minulla ei ole mitään muistikuvaa, että olisin syönyt mateenmaksaa. Ei edes niin että olisin maistanut ja todennut pahaksi. :017:
-
Heräsin ja kävin nostamassa uunin lämmön 150 asteeseen. Tuuvinki oli yön yli 50 asteessa.
Toivon sen nyt onnistuvan . Maistoin imelyyden ja se oli OK.
Syömme sitä hiukan pohjaanpalaneen makuista puuroa aamukahvin keralla.
Nyt jatkan unia.
R-m :icon_xmassmile:
-
Olen maistanut mateenmaksaa. Se ei tehnyt mitään erityistä vaikutusta. Maksa kuin maksa. Joidenkin herkkua se taitaa olla. Madekeitto oli hyvää. Kotkalaisena olen kuitenkin kirkkaan lohisopan arvostaja. Kuusisen kalamajan keittoa käymme usein syömässä. Suosittelen kaikille Kotkaan poikkeaville. https://www.kalamajakuusinen.palvelusivut.fi/ Oho, sivulla on silkkaa latinaa! Sed pede ullamcorper amet ullamcorper primis, nam pretium suspendisse neque, a phasellus sit pulvinar vel integer.
-
Jaaha, unohdin pullottaa kotikaljan, jonka pisti keittiöstä tieltä saunaan.
Ajattelin sillä lailla vanhanaikaisesti, että jos tänään olisi vasta aatto ja joulu huomenna. Oikeastaan lipeäkalan pitäisi olla se aattoruoka. Unohdin kyllä myös ostaa vissyä, joka olisi lipeäkalan kanssa paras juoma. No, olisihan kauppa auki.
-
Tänään meillä oli ruokana tofukastiketta ja keitinperunoita. Ruuan kanssa raasteita muun maussa valko- ja punakaali ja porkkanaraasteita sekä puolukkasurvosta.:)
-
Mellä broilerin paistipaloja uunissa. Riisiä tietysti ja kreikkalainen salaatti, sekä maissinjyviä.
Paistoin boriskun ensin öjyssä, maustoin ripauksella suolaa, chiliä, korianteri ja curryä.
Tein kastikkeen kanaliemikuutiosta, maizenasta ja sipulista. Kohtalaisesti currya myös tähän. Sitten voideltuun vuokaan kaikki ja uunissa 1 tunti 175 asteessa.
Maistui meille ja siivoojallekin.
-
^ Olen itse siivoojani, ja broileria syötin itselleni, mutta vähän yksinkertaisemmin tänään. Valmista yrttiöljymaustettua saksin kattilaan ja paistoin (seesamiöljyssä), ja nopeasti keittelin paketillisen nuudeleita lisäksi. Jotain vihanneksia pitää syödä vielä erikseen.
-
Olisin mielelläni meidän siivooja, mutta kroppa ei enää osallistu. Ei Mattikaan infarktin jälkeen ole pitänyt imurin vartta kädessään. Kohta kolme vuotta on meillä ollut mukava ihminen apuna. Hän on ihan ystäväksi käynyt.
Kun hän eilenkin oli herännyt viidel, käynyt ensimmäisen paikan jo klo 6 putsaamassa, oli minusta luonnollista keittää ensin kahvit kn oli munkkipossujakin.
Ja kun syödään, hän ottaa mielellään jämät, jos niittä jää, kotiinviemisiksi. Yksinäisen ei tule kuulema laitetuksi kotiruokaa.
Sinä sentään harrastat kokkaamista. :039:
-
^ Yhä vähemmän olen viitsinyt enää vain itselleni kokkailla. Kyllä pitäisi olla joku useamman syöjän kimppa. Minä nyt sen puoleen voisin vaikka laittaa kattilallisen soppaa (kuten kyllä edelleen toisinaan teenkin), että en kaipaa ruokaani vaihtelua, vaan voin syödä samaa monta päivää peräkkäin. Mutta kun sitä keittoa tai muuta ruokaa on laitettuna, tekee mieli syödä! Syödä ihan liikaa. Minusta kun ihan tavallinen ruoka on ainakin yhtä hyvää kuin ns. herkut.
Pakastin kyllä on olemassa, mutta sinne saattavat valmiiksi laitetut ruoat vähän unohtua. Ja kaikki ei oikein sovi pakastettavaksi kuitenkaan.
Jonkinsorttinen lohisoppa pitäisi seuraavaksi, siellä kun on ennen joulua jo ostamaani lohta odottelemassa. Se nyt varsinkaan ei pitkään hyvänä säily.
-
Tänään meillä oli ruokana jauhelihakastiketta tummasta soijarouheesta keitinperunoilla. Ruuan kanssa raasteita ja puolukkasurvosta. Soijarouhe on hyvä vaihtoehto jauhelihan sijaan. :)
-
Miksi kutsut kastiketta jauhelihakastikkeeksi, vaikka se on lihatonta? Senkö vuoksi, että se on tehty ohjeen mukaan, joka on nimetty niin? Ilmiö on toki yleinen; puhutaanhan kauramaidostakin, vaikka se ei ole maitoa.
-
Niin miksei se voisi olla soijarouhekastiketta?
Joskus tein kastiketta, johon tuli härkäpapurouhetta ja vähän karkeammassa muodossa olevaa, nimellä pikapavut myytyä kuivattua härkäpapua, jota sai Ruohonjuuresta. En tiedä saako enää. Maustoinkohan soijakastikkeella, sinapilla ja nelimausteella (jota sekoitan itse)?
Tänään kuitenkin keittänen lohen päistä ja ruodoista liemen, ja syön sen mitä syötävää niistä löytyy. Huomenna liemeen kalakeitto. Kunhan saan päätettyä, millaisen keiton tekisin.
Poden punahukkaa, se on ollut hyvin lieväoireinen, mutta nyt on jonkin aikaa ollut suun limakalvoilla ärhäkämpi, minkä takia monet kasvikset kirvelevät. Esimerkiksi viimeksi ostamani kaalinkerä. Mietin onnistuisinko sitä jollakin konstilla miedontamaan.
-
Miksi kutsut kastiketta jauhelihakastikkeeksi, vaikka se on lihatonta? Senkö vuoksi, että se on tehty ohjeen mukaan, joka on nimetty niin? Ilmiö on toki yleinen; puhutaanhan kauramaidostakin, vaikka se ei ole maitoa.
Mites maksaton maksalaatikko? Maksalaatikonkin voi tehdä täysin kasvipohjaisena versiona. Maksaton maksalaatikko tietenkin nautitaan puolukkasurvoksen kera. :)
-
Perheessämme sellaista on kutsuttu tekomaksalaatikoksi. (Kehitäpä vielä puolukkaton puolukkasurvos vaikkapa karpaloista ja herukoista! ;))
-
Tänään meillä oli ruokana savutofukiusausta. :)
-
Perheessämme sellaista on kutsuttu tekomaksalaatikoksi.
Ehkä se voisi olla maksatonlaatikkoa? :017: Seitanpalasista tehtyä uuniruokaa olen kuullut kutsuttavan karjatonpaistiksi.
https://vegaaniliitto.fi/karjatonpaisti-karjalanpaisti-seitanista/
https://vegaaninenversio.blogspot.com/2011/08/maksalaatikko-rusinoilla-ilman-maksaa.html
Muistelen tuosta "maksa"laatikosta nähneeni toisenkinlaisen ohjeen, johon tulisi pähkinää, ja joka kuulemma maistuu maksalaatikolta. En ole kokeillut kumpaakaan.
-
Tänään meillä oli ruokana savutofukiusausta. :)
Ketähän sillä kiusataan? Ei Janssonia ainakaan. Miten olisi Kungfutse?
-
Ketähän sillä kiusataan? Ei Janssonia ainakaan. Miten olisi Kungfutse?
Syön melkein kaikkea, mutta kiusaukset ovat sieltä kiusallisimmasta päästä, riippumatta siitä mistä ovat tehtyjä. Jos mahdollista, valitsen jotakin muuta (esim. joltakin ruokalan linjastolta). Ikinä en ole itse mitään kiusausta valmistanut.
Minun tulee seurailtua YouTube-kanavaa, jolla sumopainijat valmistavat ruokaa itselleen. Nuoret miehet siis asuvat ja harjoittelevat yhteistaloudessa, jonka askareet hoitavat keskenään. Talo kustantaa kaksi muhkeaa ateriaa päivässä, mutta itse on kokattava. Aina on tietenkin riisiä ja toinen vakioruokalaji on sakea soppa tai pata, johon tulee sitä lihaa mitä on, niitä vihanneksia joita on, ja sieniä ja tofua. Raavaat kundit vetävät sitä tofua ihan mukisematta, samoin kuin varsinaisia tofuruokalajeja. Joskus on ruokalistalla hapatettuja soijapapuja eli nattoa (https://fi.wikipedia.org/wiki/Natt%C5%8D), sitä näkyvät pitävän oikein herkkuna.
-
Aasialaisilla on aivan omat ruokatottumuksensa. Minä en ole viitsinyt niihin paljon tutustua, mitä nyt kiinalaisissa ravintoloissa olen syönyt.
Riisi on hyvää kun sen oikein keittää. Ei kovaa, eikä limaista saa olla.
Soijakastiketta on kaapissani, sekä wokkikasviksia pakastimessa. Siinä lähes kaikki mitä kotona käytän. No, onhan kookosmaitoakin tölkissä juuri riisiä varten.
Eniten tykkään friteeratusta , ja sen on sitä kaikkein kielletyintä tietysti.
Meillä oli äsken porkkanalaatikkoa, veriohukaisia ja puolukkasurvosta, sekä tomaattilohkoja.
Porkkanalaatikko, kuten keitetty porkkana yleensäkin maistuu minulle hyvin. Tilasinkin heti lisää laatikoita torstein kuormaan.
-
Minulla on myös seesamiöljyä, ja inkivääriä mieluusti käytän mausteena.
Aasia on toki iso paikka, puolet maapalloa, ja kokkaustavat sen mukaan monenlaisia. Ei japanilainen ruoka pakistanilaista taida paljon muistuttaa, vaikka riisiä kummassakin keittiössä käytetään. Eri lajikkeita, jotka valmistetaan eri tavoin, kuten leipääkin on monenlaista ja perunan voi valmistaa monella tapaa.
Joskus tuli mieleen, miten voisi luonnehtia eurooppalaista keittiötä. Ajattelin, että ainakin leivällä, monipuolisella maitotuotevalikoimalla ja umpinaisessa uunissa valmistettavilla ruokalajeilla. Maustaminen on hillittyä. Leipä tarkoittaa sellaista kohotettua uunissa gluteenipitoisesta viljasta valmistettavaa juttua (ei siis liedellä paistettava vaikka sekin tunnetaan), joita on lukuisia erilaisia ja eri kansoilla omansa. Uuniruoat tulevat ehkä siitä, kun suuren osan vuotta kumminkin on niin kylmä että asuntoa pitää lämmittää, niin pistetään ruoka kypsymään samalla. Ja toisaalta polttopuuta on ollut verraten hyvin saatavilla. Jossakin toisaalla mieluummin pilkotaan kaikki käsiin saatu syötävä pikku silpuksi ja kypsennetään tosi nopeasti, jottei tule liian kuuma ja jotta puuta säästyy.
-
Äkkiseltään pohittuna eurooppalainen ruoka on aina valmistettu keittiössä tai sen tapaisesssa, jossa on liesi tai uuni tai molemmat.
Siis joko keitetään vedessä tai paistetaan rasvassa paistinpannussa. Tai haudutetaan uunissa kuten yhä särä jopa puukaukalossa.
Savustaminen liityy sianlihaan tai kalaan, rasvaisempiin tuotteisiin. Suolaamalla säilötään kalaa, kasviksia, lähinnä kurkkuja . Pulukat säilyvät omassa hapossaan, tai vedessä.
Pakastaminen on kai tunnettu Pohjois-Euroopassa maissa joissa on ikijää.
Italiassa on ilmakuivaus-perinnettä.
Leipää on paistettu myös kuumilla kivillä tai rautapadan seinämillä tai pohjassa.
Venäläiset monet piirakat paistetaan valurautapannussa liedellä.
Graavattu kala on kalastusmaiden herkkua.
Eurooppalainen rruoka on myös ulkonäötä ollut kookkaampia kappaleita, ei pieneksi pilkottuja tikkuja. Mistä arvelet aasialaisten innon silputa kasvikset. Kypsymisenkö vuoksi ?
Nämä tuli äkkiseltään mieleen. :039:
-
Itä- ja länsisuomalainen leipäperinne eroavat toisistaan: Lännessä leivottiin pari kertaa vuodessa (usein erillisessä leivintuvassa) reikäleivät, jotka sitten ripustettiin orteen kuivumaan ja säilymään. Idässä leivottiin ainakin kerran viikossa tuvan uunissa tuoretta limppua. Ehkä vähän kuuma idässä kesällä joskus hoitaa tuo leipomishomma? Lieneekö helteillä vaihdettu talkkunaan. Toisaalta lännessä mennyt lämpöä hukkaankin.
Ehkä tuosta johtuen lännessä ovat keitot eli sopat olleet enemmän suosiossa, pitihan se kovettunut leipä jossakin liottaa syömäkelpoiseksi. Joskus luin perinneruokakeittokirjaa ja totesin, että pohjalainen ruoka valmistuu yhdistämällä liemi (vesi, kalja, maito, veri) kokkareisiin (perunat, liha, myvyt, ryynit, herneet, (kapa)kala, veripalttu, lanttu tai nauris). Erilaisia liemiä voi käyttää sekaisin sen mukaan mitä sattuu olemaan saatavilla, samoin kokkareita. Näin saa ruokavalioon kivasti vaihtelevuutta.
-
Mistä arvelet aasialaisten innon silputa kasvikset. Kypsymisenkö vuoksi?
Nopea kypsentäminen lienee sekä terveellisempää että taloudellisempaa. Säästetään näin sekä polttoainetta että ravinteita.
-
Eurooppalainen rruoka on myös ulkonäötä ollut kookkaampia kappaleita, ei pieneksi pilkottuja tikkuja. Mistä arvelet aasialaisten innon silputa kasvikset. Kypsymisenkö vuoksi ?
Kypsyyhän se nopeammin, kun on pienenä silppuna. Ja vie vähemmän lämmityspuuta. Toisaalta silppuaminen kysyy käsityötä.
Minulla on se käsitys, että liedellä pannussa kypsentäminen ei suuressa osassa Eurooppaa olisi ollut niin ihan yleistä aina. Meikäläisestä läskisoosista ja pannulla paistetuista pikkukaloista huolimatta. Mutta en tästä mitään varmaa silti väitä. Itä-Aasiassa sen sijaan wok-pannu on vanha tuttu.
-
Nopea kypsentäminen lienee sekä terveellisempää että taloudellisempaa. Säästetään näin sekä polttoainetta että ravinteita.
En usko, että tuo ravinteiden ajattelu on ollut lähtökohtana. Eiköhän se enemmän ole vaikuttanut, mikä ympäristössä on ollut taloudellisesti kannattavaa - tai välttämätöntä.
Minkähän verran eri puolilla maailmaa ruokavaliot eroavat vuodenajan mukaan? Tietysti eri tuotteilla on sesonkinsa. Mutta säädetäänkö ruoanvalmistusmenetelmääkin? Suomessa on kesäkuumilla saatettu suosia talkkunaa viiliin, piimään tai survottuihin marjoihin sekoitettuna, jotta ei tarvitse lämmittää. Onko vastaavaa muualla? Joissakin slaavilaisissa maissia suositaan kesäruokana kylmiä keittoja ainakin. Puolassa tehdään kylmää punajuurikeittoa.
-
En usko, että tuo ravinteiden ajattelu on ollut lähtökohtana.
Tuskinpa asiaa on varsinaisesti ajateltu. Sukupolvien mittaiseen kokemukseen tällaiset asiat perustuvat.
-
Tänään meillä oli ruokana linssilasagnea. :)
-
Kyl meijän karjalaissuvuissa ( yhteisöissä ) pantiin paistinpannu( riehtilä ) hellalle useammin ko soppakattila.
Soppia olivat harnesoppa, kaalisoppa, kalasoppa, lihasoppa. Kerran-pari kesässä kesäkeitto. Puurotkii pantii uuniin usiammin kypsymää ko kattilaa, paitsi kaurauuro.
Paistinpannussa paistettiin lihapullat, kyljykset, maksat, makkarakastikkeet, läskisoossi tai pelkkä ruskea kastike. Uunissa taas karjalanpaisti, lihamureke, uunikala, silakkalaatikko, ja muutkin laatikot juhlapyhiksi.
Tätilässä leivinuunissa kypsyi lohkopiirakka, lanttukukko, perunapiirakat, ja muut leivonnaiset.
Äiti laittoi paistinpannulla hailia vedessä, sipulissa ,pippurissa ja suolassa.
Mie onn tent samal viisii muikuist.
Ai ku viel sais joskus sitä hyvvää silakkalaatikkoo jota lapsuuvenystän luon oon saant maistaa. Niksi on siin et silakka suolataa jokskuu aikaa enne ko aletaa laatikkoo tekemää.
:039: :039:
-
Kyl meijän karjalaissuvuissa ( yhteisöissä ) pantiin paistinpannu( riehtilä ) hellalle useammin ko soppakattila.
Keitonhan voikin tehdä uunissa. Saattaa siitä tulla sillä tapaa muhennoskin, mutta mitä väliä? Astiana vaikka savipata.
Oma keitontekoni tänään tyssäsi siihen, ettei kaupassa ollut varsiselleriä. Tai ehkä sitäkin olisi ollut purkamattomilla kuormalavoilla. Ei ollut fenkoliakaan ensin, mutta kun myyjältä kysyin, hän sieltä lavojen uumenista sitä kaivoi esiin. Mätin kärryyni porkkanoita ja paprikoita ja sitten etsin sitä selleriä aika pitkään. En halunnut häiritä myyjää enää toista kertaa. Tampereen Sokoksen heviosasto oli ennen hyvä, mutta ankeutui sen myötä kun paikka muuttui Prismaksi.
-
Innovatiivinen kokki tekee mitä haluaa. Minä käytän enimmäkseen äidiltä oppimista tavoista jalostaen niitä koulun taloustuntien opeilla.
Pieneksi on käynyt kokkailemiseni , se on jalkojen jaksamis-kysymys. Pidempään kuin 15 min yhtämittaa on liikaa. Istuen välillä pärjään vielä pidempää. Viikonloppuna tulee jälkikasvu ( kutsuttuna ) syömään. Teen perunamuussin ja naudanpaistista vatkulin. Ne ainakin osaan ja niistä on aiemminkin pidetty. Yksi syö vain kasvisruokaa, jotakin siis hänelle on keksittävä.
Pidän huolta että syömme paljon hedelmiä ja kasviksia. Kalaa jossakin muodossa kaksi kertaa viikossa, puuroa lähes joka aamu. Leipää menee vain pari palaa päivässä. Sitä kai tulisi syödä enemmän.
Me tykätään maitotuotteista, niinpä maito, piimä, rahka, jugurtti, kermaviili tai smetana löytyy aina jääkaapista ja jäätelöä on pakastimessa. Sitä emme paljon talvella syö, joskus urheilisoja katsottaessa vain.
Sanotaa, ettei vanha ihminen maitoa tarvitse. Me vaan tykätään niistä.
Otamme aamulla Möllerin tubla-kapselin, 2 D-vitamiinia ja 1 B 12 vitamiin. C-vitamiinit saadaan hedelmistä.
:023: :039:
-
Tänään meillä oli ruokana perunoita ja paistettuja Gold&Greenin mureita ja meheviä suikaleita. Suikaleet sisältävät roimasti kasvivoimaa, proteiinia ja rautaa. :)
-
Suikaleet sisältävät roimasti kasvivoimaa, proteiinia ja rautaa. :)
Mitä on kasvivoima?
Sain kalakeittoni tehtyä ja sitä on nyt muutama päivä. Se sisältää fenkolia, porkkanaa, purjoa, paprikaa, perunaa, tomaattia, varsiselleriä, appelsiinia ja valkosipulia. Onkohan siinä siis sitä kasvivoimaa? Ainakin se närästää. Maustehyllystä timjamia, laakerinlehteä ja cayennenpippuria. Niin ja tietenkin lohta ja lohesta itse keittelemääni kalalientä.
-
Tänään meillä oli ruokana kasvishernekeittoa. :)
-
Tänään meillä oli ruokana kasvishernekeittoa. :)
Niin aina. Herne on kasvis.
-
Aloiin urakoinnin keittiössä heti aamusta että pääsen 'urheilemaan' tv:n ääreen.
Huominen vatkuli on muhimassa. Päivän ruoka on uunissa ja kahvileipä aihioina odottamassa uuniin pääsyä.
Valmistin peruna-sipulisilpusta, pienistä lihapyöryköistä ja Valion mausteisesta tomaattikastikkeesta uuniruoan.
Joulusta oli jäänyt paketti voitaikinalevyjä. Viisi niitä puoliksi, pinalle vuohenjuustoa, tomaattisiivu ja punasipulirenkaita. Mustapippuria pinnalle. Kääntelen kolmioiksi ja voitelen munalla. Kypsyvät 15 min lämmössä 250 asteessa.
Hyvin sujuu kun on hyvä mieli ja mieleiset vieraat tiedossa. :055:
-
Tänään meillä oli ruokana valkoisia papuja soijarouhekastikkeessa keitinperunoilla. :)
-
Tänään meillä oli ruokana tofukastiketta ja perunoita. :)
-
Kun otsikkonamme on 'Kotikokki' kaipaisin tietoja ruoan valmistuksesta. Pelkkä ilmoitus siitä, mitä on syöty, ei kiinnosta. Miten vaikkapa luterilaisen mainitsema tofukastike tehdään? Netistä löytää useita resptejä, esimerkiksi helppo, intialainen, aasialainen, tomaattinen, vihreä, ruskea ja linssitofukastike.
-
Tänään meillä oli ruokana tofukeittoa. :) Ruoan valmistuksesta en viitsi alkaa kirjoittamaan.
-
Ruoan valmistuksesta en viitsi alkaa kirjoittamaan.
Juuri se kuitenkin kiinnostaisi kotikokkeja. Kokkeja kiinnostaa kokkaaminen, ei syöminen.
-
Ehkä ketjun nimi pitäisi muuttaa? Onhan se joskus muuta ollutkin.
-
Höh, tuli tuplana.
Kaupassa oli alehintaan lenkkimakkaraa. Ostin, kun on ainakin puoli vuotta tehnyt mieli uunilenkkiä. Ostin myös salaatin, josta ronkin punasipulit pois. En heittänyt niitä menemään, vaan ajattelin sulloa sen lenkin sisään. Siihenhän tehdään se viilto, johon sitten juustoa, sipulia, tomaattia, tai kuka mitäkin pistää. Valmissalaatti noin "valmistettuna" eli desipuloituna toimitti illallisen virkaa.
-
Uunimakkara on monen miehen herkku. Matti ei kotonaan maalaistalossa juuri makkaraa syönyt.
Aina on hyvin kelvannut kun sitä joskus laitan. Spagetti kuului ennen sen seuraksi, nykyään useimmin perunamuussi.
Teis tässä muutama päivä sitten vanhanajan sienikastikkeen suolasienistä ja kunnon keltasipulista. Suurustinkin venhäjauholla ja maitoa niskaan. Ai että maistui lapsuudelta !
Äsken tuli kuorma Prismasta. Nyt sain sekä muikkuja että silakkafileitä ! Ne on puuttuneet monta kertaa. Toimitusvaikeutta ?
Tiedossa on kalaruokia. Myös lohta oli listalla. Laitan siitä kahden kalan keiton pakaste-sein kanssa.
Pienet kalat panin pakastimeen. Ne oli kivasti rasioissaan.
-
Kotkassa tehdään lohisoppa kirkkaaseen liemeen. Samanlaista olen syönyt Lapissa. Teetkö sinä, Riitta-mummi valkoiseen? Käytätkö kermaa?
-
Kermaa käytän, mutta nyt on Matti alkanut pyytää kirkasta. Minulle käy molemmat.
Lapsena en muista lohsoppaa saaneeni, mutta haukea ja ahventa laitettiin, ja maitoon tottakai !
Ruohosipuli tai nuoren sipulin varret silppuna ovat paremi mielestäni kuin keltasipuli. Se saa varsinkin karmaliemessä sopulimaidon maun, ja siitä tulee mieleen sairaudet joihin sitä oli pakko juoda.
Sipulimaitokin menettelee kun lisää ripauksen voita ja pippuria. :023:
-
Tänään meillä oli ruokana soijarouhe-perunalaatikkoa. :)
10-12 perunaa
4dl kaurakermaa
2rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2,5 dl tummaa soijarouhetta
1 rkl soijakastiketta
1 kasvisfondi
2tl jauhelihamaustetta
1tl rouhittua mustapippuria
2,5 dl vettä
Laitoin uunin lämpenemään 200 asteeseen. Tein ensin soijarouhepaistoksen.
Hienonsin sipulin. Annoin pannun kuumeta, ja lorautin sille rypsiöljyä ja kuullotin sipulin. Lisäsin pannulle soijarouheen, soijakastikkeen, kasvisfondin ja maustoin. Kaadoin päälle veden ja sekoittelin, kunnes vesi oli imeytynyt. Siirsin pannun sivuun.
Kuorin perunat ja leikkasin ne ohuiksi viipaleiksi. Voitelin uunivuuan rypsiöljyllä ja ladoin pohjalle kerroksen perunoita. Lisäsin soijarouhepaistosta päälle ja toistin niin, että päällimmäinen kerros on perunaa. Kaadoin päälle kaurakermaa ja paistoin uunin keskitasolle noin 30-40 minuuttia. Annoin vetäytyä hetken, ja eikun syömään. Ruuan kanssa ketsuppia ja raasteita sekä puolukkasurvosta. :)
-
Äkkäsin, että minulla on bolognesekastikkeen ainekset, joten tein sitä. Suomessa usein emännät puhuvat siitä, miten saisivat ruokaan ujutettua kasviksia, jotta nirsommatkin perheenjäsenet niitä söisivät. Tähän ei tarvitse ujuttaa kun kuuluvat ohjeeseen ilmankin. Oli siis selleriä, porkkanaa, sipulin virkaa toimittavaa purjoa ja tomaattisosetta. Punalaputettua halpisjauhelihaa, joka jo pitikin käyttää - ja maitoa! No, punkku puuttui, mutta toimii tuo ilmankin. Ohjeen lisätä lopuksi vähitellen maitoa olen lukenut monesta paikkaa. Juustoraastettakin poikkeuksellisesti oli.
-
Äsken tuli kuorma Prismasta. Nyt sain sekä muikkuja että silakkafileitä ! Ne on puuttuneet monta kertaa. Toimitusvaikeutta ?
Silakkaahan saa nykyään huonommin kuin ennen. Emme voi noudattaa Harri Holkerin neuvoa "syökää silakkaa!" Arvellaan, että ihmisten käyttämä hormonaalinen ehkäily viemärien myötä vesiin valuessaan ehkäisee myös kalojen lisääntymistä (ks. esim. WWF:n sivut (https://wwf.fi/wwf-lehti/pandan-polku-2-2013/kalalounas-hormonikuorrutuksella/)).
Syksyn lopulla ostin muikkuja, ja silloin oli kaupan tiskissä ilmoitus, että nämä on tältä vuodelta viimeinen erä, palataan asiaan kun taas saa. Nyt ei ole muikkusesonki, sillä kalat pysyttelevät keskitalven aika lailla aloillaan, joten niitä on vaikeampi pyytää.
-
Juuri se kuitenkin kiinnostaisi kotikokkeja. Kokkeja kiinnostaa kokkaaminen, ei syöminen.
Nyt opetan teille rakkaat kotikokit valmistamaan tammikuun kylmään päivään vegaanisen lämmittävän soijarouhe-papukeiton, jota meillä oli tänään ruokana. :)
6-8 kiinteää perunaa
2rkl rypsiöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 porkkanaa
1 punainen paprika
1 punainen chilipalko
1tl paprikajauhetta
1tl savupaprikajauhetta
1tl rouhittua mustapippuria
1,4 dl tummaa soijarouhetta
1rkl soijakastiketta
1l vettä
1 kasvisfondi
1 tlk chilimaustettua tomaattimurskaa
1 tlk esikeitettyjä ruskeita papuja
Kuori ja pilko perunat valmiiksi. Hienonna sipuli, valkosipuli ja pilko chilipalko. Anna kattilan kuumeta, ja lorauta rypsiöljyä ja kuullota sipulit.
Lisää joukkoon chili, paprikajauhe, savupaprika ja rouhittu mustapippuri. Mittaa joukkoon soijarouhe ja mausta soijakastikkeella. Lisää perunat kattilaan ja kaada päälle vesi sekä lisää joukkoon kasvisfondi. Lisää joukkoon tomaattimurska ja anna keiton porista noin 10 minuuttia.
Pilko porkkanat ja paprika kuutioiksi. Valut pavuista liemi pois. Lisää joukkoon porkkanat, paprika ja pavut. Anna porista toiset kymmenen minuuttia. Jos annat keiton vielä hautua vielä kauemmin, niin pavut pääsevät hajoamaan ja suurustavat keiton. :)
-
Tervetuloa virtuaaliselle makumatkalle masterChef – kotikokki Luterilaisen keittiöön. Tänään valmistin meille vegaanisen papukiusauksen. Ruuan keraksi raastoin raasteita. Ruuan kera oli myös punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta sekä näkkileipää, päällysteenä kasvirasvaa. Ruokajuomana kotikaljaa. :)
2rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
2 punaista paprikaa
2 tölkkiä valkoisia papuja
1 kasvisfondi
2tl paprikajauhetta
1kg peruna-sipulisekoitusta
4dl kaurakermaa
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Hienonna valkosipulinkynnet ja suikaloi paprikat. Huuhtele ja valuta pavut siivilässä. Kuumenna pannulla tilkka rypsiöljyä. Lisää valkosipuli, paprika ja pavut pannulle ja paista pari minuuttia. Lisää joukkoon mausteet ja kasvisfondi. Sekoita papupaistos ja peruna-sipulisekoitus keskenään. Sipaise uunivuuan pintaan rypsiöljyä. Kaada ensin puolet kiusauksesta vuokaan ja lorauta päälle puolet kaurakermasta. Lisää loppu kiusaus vuokaan ja kaada päälle loput kaurakermasta. Paiste uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia. Anna vetäytyä hetken, ja eipä muuta kuin syömään...nam ja maiskis :P .
-
Tervetuloa jälleen virtuaaliselle makumatkalle masterChef – kotikokki Luterilaisen keittiöön. Vegaaninen merimiespihvi on täydellistä talviruokaa tammikuun koleaan vesisateiseen päivään ilmastonmuutoksen näkyessä jo nyt maassamme.
10 perunaa
4 rkl rypsiöljyä
200g seitanpaloja
2 sipulia
5-6dl vettä
1 kasvisfondi
10 maustepippuria
2-3 laakerinlehteä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1dl kotikaljaa
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Kuori ja viipaloi perunat. Pilko sipuli renkaiksi. Lorauta pannulle rypsiöljyä ja heitä seitanit paistumaan. Paista nopeasti ja ota sivuun. Lorauta pannulle lisää öljyä ja paista sipulit. Ota sipulit sivuun ja lasme lämpö matalimmalle tasolle. Kaada pannuun vesi ja liota siihen kasvisfondi. Lado uunivuokaan ensin perunoita ja päälle sipulia sekä seitania. Mausta kerrosten välissä maustepippurilla ja rouhitulla mustapippurilla. Jatka kerrosten tekoa niin, että päällimmäinen kerros on perunoita. Kaada päälle kasvisliemi ja kotikalja.. Upota sekaan laakerinlehdet. Paista ensin noin 10 minuuttia 250 asteessa ja laske sitten lämpö 200 asteeseen. Anna muhia uunissa vielä reilun tunnin ajan. Ja sitten syömään :P nam .
-
Kiitos reseptistä. Tämä maistuu meilläkin. Pidän paljon uunikasviksista.
Tyttärenpojan koko perhe on kasvissyöjuíä, ei ihan vegaaneja. Silleen he ovat tarkkoja että esim. liivatetta joka on tehty eläinten luista tai vatsasta, ei käytetä.
-
Tervetuloa jälleen virtuaaliselle makumatkalle masterChef – kotikokki Luterilaisen keittiöön. Tänään valmistin meille vegaanista savutofukeittoa. :)
300g kylmäsavutofua
rypsiöljyä paistoon
1 sipuli
1 purjo
6 perunaa
3 porkkanaa
1l vettä
3 laakerinlehteä
10 kokonaista maustepippuria
1 kasvisfondi
2dl kaurakermaa
200g pakasteherneitä
tilliä
Suikaloi purjo, huuhtele ja valuta se siivilässä. Hienonna sipuli. Kuori ja kuutio perunat. Lorauta kattilan pohjalle rypsiöljyä ja kuullota purjot ja sipulit. Lisää joukkoon perunat ja porkkanat. Kaada päälle vesi ja lisää joukkoon kasvisfondi ja mausteet. Anna porista niin kauan kunnes perunat ovat kypsiä. Valmista tofu keiton poristessa. Painele tofu kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa se kuutioiksi. Paista tofuun rapea pinta paistinpannulla tilkassa rypsiöljyä ja ota kuutiot sivuun. Lisää keittoon kaurakerma, herneet, tilli sekä tofu ja kuumenna. Tarkista maku ja eikun syömään... :P maiskis. :)
-
Tervetulos myös tanakasti hernekeitolta tuoksuvaan ( haisevaan ) Riitta-mummilaan.
Pistin 500 gr kuivia herneitä aamulla likoon 2 ltr vettä.Puolen päivän jälkeen panin lieden lämpimäksi ja kattilan liedelle. Kaksi tl suolaa niskaan ja tunnin päästä pussillinen Snellmanin savukinkkusuikaleita.
Keitin vielä toisen tunnin, ja ah ! mikä tuttu tuoksu asunnossa.
Päätimmekin syödä soppaa päivän toisena ateriana ja säästää lounaaksi paistamiani kasvispihvienn loput huomiseen. Jotain niiden seuraksi jääkaapista löytyy.
Huomena panen sulamassa olevat silakkafileet pariksi tunniksi suolautumaan ja sekoitan ne isoon pussilliseen peruna-sipuli-pakastetta. Munamaitoa, pippureita ja muutama voi-nokare niskaan. Näin syntyy silakkalaatikko keskiviikoksi.
-
Minulle on kerrottu, että saamme kiittää Kustaa Vaasaa hernekeitosta. "Erään teorian mukaan Kustaa Vaasa määräsi 1500 -luvulla, että kaikkien kansalaisten tuli syödä hernekeittoa torstaisin. Määräyksen takana olivat verot. Siihen aikaan veroja perittiin osittain elintarvikkeiden muodossa. Keväällä verovuoden lopussa kuningas joutui usein toteamaan, että oli saanut valtavia määriä kuivia herneitä. Kuningas kyllästyi syömään hernekeittoa koko kesän, joten määräsi, että kansalaisten piti itse syödä hernekeittoa joka torstai. Näin valtavilta hernevarastoilta vältyttiin."
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/miksi-hernekeittoa-syodaan-torstaisin/3292526
-
Pena, olipa kiva kun tämän kerroitt. Juuri eilen rokkaa särpiessämme sanoin: Tämä taitaa olla eräs vanhimmista perinneruoista, puuron, ruisleivän ja suolakalan lisäksi. En tiennyt tarinaa.
Olipa ovela keino viisaalta Kustaa Vaasalta käyttää veroherneet näin kansan parhaaksi.
Voisiko Riikka Purra pystyä parempaan ? :003:
-
Nyt ei taida olla ylituotanto-ongelmia maataloudessamme. Muistan kyllä voivuoret.
-
Entä nautakarjojen tuotos, metaani ? Joko on kaasulaitos valmis ? :017:
-
Seuran sivuilta löytyi selitystä torstain hernekeitolle:
”Tämähän on päivänselvä juttu”, sanoo tutkija Merja Sillanpää ja nauraa.
Hernekeittoperinteen juuret ovat syvällä menneisyydessä. Tapa vakiintui suomalaiseen kulttuuriin Sillanpään mukaan jo noin 1100-luvulla.
Elettiin aikaa, jolloin ristiretkeläiset toivat Suomeen katolisen uskonnon. Se juurrutti maahan monia tapoja, vaikka katolilaisuus väistyikin valtauskonnon paikalta 1500-luvun uskonpuhdistuksessa.
”Perjantai on katolilaisten paastopäivä, jolloin lihansyöminen oli kiellettyä. Torstaina piti syödä vähän tukevammin, jotta jaksoi paaston yli. Samasta syystä hernekeitto on yleistynyt laskiaisen ruoaksi. Laskiaisesta alkoi pitkä paastonaika.”
-
Tänään vietetään kansallista kalakeittopäivää. Mietin sitä, kun olen lähdössä kauppaan. Keitto kyllä pakkaspäivänä lämmittäisi mukavasti.
-
No niin. Kotona oli elähtänyttä varsiselleriä ja fenkolia sekä porkkana ja purjo jotka myös sietivät jo päästä käyttöön, sekä tölkillinen säilöttyjä tomaatteja ja muutama peruna. Mausteita toki ja vanha öljypullon pohja. Ostin seitiä, appelsiinin ja paprikan.
Oikaistu bouillabaisse
Sulata pakasteseiti (300 g) ts. anna sulaa.
Pese appelsiini, raasta kuoren keltainen osa, purista mehu.
Pilko fenkolia, varsiselleriä, porkkanaa, paprika, pätkä purjoa (ei kovin pieneksi tarvitse). Kuullota öljyssä.
Kippaa päälle puoli purkkia säilöttyä tomaattia eli n. kolme niitä tomaatteja (saksi vähän pienemmäksi). Koska loput tomaatit pitää nyt siirtää peltitölkistä toiseen astiaan, tölkin huuhteluliemen voi hulauttaa kattilaan. Samoin sen öljypullon (kuuman) huuhteluliemen kun käytin kaiken lopun öljyn. Ja vieläpä valkosipulimurskaa on purkissa juuri sopivasti keittoon tarvittava annos niin senkin purkin huuhteluliemi päätyy keittoon.
Sitten vielä suolaa pari tl ja maustemitallinen cayennepippuria ja hyppysellinen valkopippuria. Ai niin, kaksi kuorittua aika pieneksi lohkottua perunaa.
Kun kasvikset ovat melkein kypsiä, lisää paloiteltu kala ja appelsiinin mehu ja kuori. Jos olet herkkä karvaalle maulle, älä sitä kuorta käytä, mutta minä kyllä tykkään.
Tarjoilu- eli näin sinkkutaloudessa syömisvaiheessa keiton päälle lautaselle turaus valkosipulimajoneesia.
Oikaistu tämä on siksi, ettei keitetä kalalientä tai perata kalaa itse, saati että kalastettaisiin se. Jotain liemikuutiota tai fondia voi kai käyttää jos niitä harrastaa. Ja toki voi maustaa hienommin sahramilla, valkoviinillä, anisviinalla tms., ja kalat olla monipuolisempia ja mukana äyriäisiä (niiden kuoresta kuulemma myös saa hyvän liemen). Ja majoneesin sijasta itse tehty rouille.
Koska oli ylijäämäkahvia (yleensä käytän kaunistusaineena mutta nyt en), sain jälkkäriksi kahvikiisseliä: vajaa 6 dl kahvia, kuumenna ja liuota siihen se kovettunut fariinisokerikimpale joka sinunkin kaapistasi varmaan löytyy. Lisää 3 dl kermaa ja sekoita maitodesiin 3 rkl perunajauhoja ja lisää nekin vimmatusti sekoittaen, jottei tule klimppejä. Mausta vaniljasokerilla. Nesteiden suhdemääriä voi vaihdella.
-
Unohdin suosikkimausteeni timjamin! Siis keitosta. No, lisätään vielä.
Pippuria kandee käyttää vähemmän jollei kovin tulisesta tykkää.
-
Kalakeittosi on eteläisempää sorttia kuin minun kirkas- tai kermainen lohikeittoni.
Onko tulista ?
Kiitos kahvikiisseli-ohjeesta. Luulen kokeilevani, sillä pidän esim. kahvijugurtista.
Kohta keitän meille aamukahvit, ilman sitä ei päivä ole kunnossa.
Eilen tein silakkalaatikon. Se jopa onnistui, joten lämmitän sitä täksi päiväksi. Hernesoppaa on vielä useaksi kerraksi, tai taidan pakastaa loput.
-
Höh, minulla ei olekaan timjamia. No, se on sitten tänään ostoslistalla. Keittoa kyllä vielä piisaa.
Se on ehkä perinteiseen suomalaiseen makuun hieman tulista, mutta jos on ns. tulisen ruoan ystävä, se ei maistu miltään. Eli minulle juuri sopivaa talvilämmikettä, mutta ehkä jos tädilleni tekisin, jättäisin pippurin vähemmälle. Pippurin maku tuntuu tarttuvan rasvaan ja pyrkivän sen myötä pintaan. Jos syvemmältä kauhaisee, sitä tulee vähemmän.
Niin kahvikiisseli sisältää kahvia ja sen myötä kofeiinia, joten saattaa valvottaa jos isomman annoksen ottaa. Kahvikiisseliohjeissa on sokeria n. kymmenesosa siitä mitä nesteitä (kahvi, maito, kerma) yhteensä. Sillä määrällä tulee sellaista vanhanajan makeaa, eli ei niin äitelää kuin kauppojen makeat herkut nykyään ovat. Fariinisoreri käy hyvin ja itse en sitä mitannut kun tosiaan hyödynsin kokkareeksi jähmettyneen fariinisokerin jämän.
Mitenkähän onnistuisi kauramaidosta ja -kermasta? Silloin voisi nimimerkki luterilainenkin nauttia vegaanista herkkua. Tosin en tiedä, käyttääkö hän kahvia lainkaan. Em. täysin kaikkiruokainen tätini siirtyi käyttämään kahvissa kauramaitoa, kun se hänen mukaansa maistuu paremmalta. Minä kun juon mustana niin en asiasta osaa sanoa.
-
Pippurin maku tuntuu tarttuvan rasvaan ja pyrkivän sen myötä pintaan.
"Rasva herättää mausteet eloon", valistaa päivän Ilta-Sanomat (https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000011013387.html). Ehkä vähärasvainen ruoka sitten tarvitsee enemmän mausteita?
-
Rasva on tarpeen myös joidenkin vitamiinien välittämisessä. https://www.yliopistonapteekki.fi/ideat-ja-vinkit/rasvaliukoiset-vitamiinit
-
Kuulin juuri eilen keskustelussa miten valmistautua leikkaustoimenpiteeseen. Tiedän omasta hammaslääkäri-kokemuksesta että verenohennuslläke pitää jättää pois siltä päivältä kun on hampaanpoisto.
Siihen kumppani tiesi kertoa että myös Omega-3 pitää jättää pois kun on edessä leikkaustoimenpide. Pitääkö D-vitamiinikin ?.
Sukulaisnaisella oli varpaankynnen poisto, eikä häntä oltu neuvottu jättämään verenohennuslääkettä. Vuoto oli ollut runsasta, hän kertoi että arveli puoli litraa valuneen. Osa vuoti sairaalassa, osa porraskäytävässä kotona ja loput matolle olohuoneessa.
Poika olisi vienut takaisin sairaalaan, mutta hoitajakoulutuksen saanut ikäsisko sanoi ettei lähde, vaan jalka koholle, ja 'kylmäkallet' varpaan molemmin puolin. Tunnissa hyytyi.
Ai niin, tämä on kokkaus-sivu. Ei puhuta nyt veri-ruoista ! :003:
-
Söimme jauhoisten perunoiden ja makoisien porkkaniden kanssa perinteisen nakkikastikkeen. Sitä maistoin misotahnalla ja dijonsinapilla. Lisäsin nakkien ruskituttua joukkoon paprikasuikaleita ja kevätsipulin varsia. Käytin myös puolikkaan lihalienimuution maun parantamiseksi.
Ja, jälkiruuaksi otimme mammiä, jota tilasin kaksi rasiaa. Kuljetus tuli aamupäivällä sopivasti. Kaikki alkoi olla lopussa jääkaapissa. Pakastimessa riittää sensijaan vaikka tulisi se lakko alkaen 17.2.
-
Tänään valmistin meille vegaanisen makaronilaatikon. Ruuan kera raasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta sekä täysjyväruisleipää. :)
400g tummaa makaronia
5 suurta lehtikaalin lehteä
2 tlk punaisia linssejä
3 valkosipulinkynttä
2tl chilitahnaa
1tl rouhittua mustapippuria
1 kasvisfondi
4dl kaurakermaa
rypsiöljyä
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja leikkaa lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Valua ja huuhtele linssit. Keitä makaronit puolet ohjeistetusta ajasta. Hienonna valkosipulinkynnet. Lorauta pannulle tilkka rypsiöljyä ja kuumenna. Lisää pannulle valkosipuli ja chilitahna. Heitä joukkoon lehtikaali ja linssit. Lisää kasvisfondi ja mausta mustapippurilla. Valuta vesi pois makaroneista ja sekoita paistoksen joukkoon. Sivele uunivuoka rypsiöljyllä ja kumoa paistos vuokaan. Kaada joukkoon kaurakerma. Paista uunin keskitasolla 30 minuuttia. Anna vetäytyä hetkisen ja sitten syömään :P. :)
-
Aasialaisilla on aivan omat ruokatottumuksensa. Minä en ole viitsinyt niihin paljon tutustua, mitä nyt kiinalaisissa ravintoloissa olen syönyt.
Riisi on hyvää kun sen oikein keittää. Soijakastiketta on kaapissani, sekä wokkikasviksia pakastimessa. Siinä lähes kaikki mitä kotona käytän. No, onhan kookosmaitoakin tölkissä juuri riisiä varten.
Tänään valmistin meille ruuaksi vegaanista tofukeittoa aasialaisittain. :)
1pkt tofua
1lvettä
4dl kookosmaitoa
450g pakastettuja Thai - wokvihanneksia
125g täysjyvänuudeleita
3rkl punaista currytahnaa
1 kasvisfondi
2 rkl soijakastiketta
1 limen mehu
korianteria
Valmista tofu leikkaamalla se pitkittäin puoliksi ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa tofu kuutioiksi. Laita kattilaan vesi, kasvisfondi, currytahna ja kookosmaito. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kuutioitu tofu ja jäiset jäiset wokvihannekset keittoon. Peitä kannella ja keitä pari minuuttia. Lisää nuudelit ja jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia, kunnes nuudelit ovat kypsiä. Mausta soijakastikkeella. Viimeistele valmis keitto limetin mehulla ja mausta korianterilla. :)
-
Söimme eilen juhlapäivän kunniaksi Simpukkasalaatin valkosipulipatongin kera.
2 omenaa kuutioina
1 tlk simpukoita suolavedessä
1/4 kurkkua kuutioina
1 pss vihreitä herneitä
1 dl neitsytölyä
1 sirtuunan mehu
2 rkl ssokeria
1 tl suolaa
1 ruukkutilli silputtuna
Kaikki sekoitetaan öljy-sitruunanmehu-mausteetliemeen. Muutama tunti jääkaapissa maustumassa.
1/2 patonkia halkaistuna, valkosipulivoita väliin, kääritään folioon ja kuumennetaan uunissa 10 min 200 asteessa.
Ostin 8% kuoharin S-marketista hääpäivä-ystävänpäivä-aterialle. Loput nautitaan tänään kunhan teatterivieraat tulevat.
Tein myös täytekakun valmiista kakkupohjasta. Vaniljamaidolla kostutin, aprikoosihilloa ja kuningatashilloa väleihin. Kermaa vaahdotettuna pinnalle ja koristeeksi suurin mansikoita neljäksi jaettuna, pinnalle. Näytti aivan tankkiesteeltä.
Matti rakastaa täytekakkuja, siksi näin juhlistin 61-vuotishääpäiväämme. :049:
-
On hyvä pakkailma. Tyhjensin pakastimen kasseihin ja peittelin ne parvekkeelle huovan alle.
Sulatin, kuivasin ja panin pakastimen taas käyntiin. Hetken päästä otin ruoat takaisin sisälle ja järjestin paikoilleen pakastimen laatikoihin.
Tämä oli tehtävä, sillä huurretta oli paljon.
Nyt Matti kuorii perunat keittoon. Teen sen savulihasuikaleista, keittovihanneksista, sipulista, ja perunoista. Persiljaakin löytyy.
Niveliä kyllä särkee ja päätä huimaan, mutta puolen tunnin lepo auttaa.
Kuuntelen kirjaani Donin kasakoista. Se on hurmaavaa kerrontaa, uskomattoman hienoa työtä Solohovilta. :023:
-
Makaronilaatikko on arkiruokien aatelia. :)
400g tummaa makaronia
2rkl soijakastiketta
1 sipuli
2dl tummaa soijarouhetta
1dl vettä
1 kasvisfondi
4dl kaurakermaa
1tl rouhittua mustapippuria
rypsiöljyä paistamiseen ja vuuan voiteluun
2rkl korppujauhoa
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Keitä makaroneja noin puolet phjeistetusta ajasta. Hienonna sipuli. Lorauta paistinpannulle öljyä ja kuullota sipuli. Lisää joukkoon soijarouhe. Lisää soijakastike ja vesi. Paista, kunnes kaikki vesi on imeytynyt soijarouheeseen ja siirrä pois pannu liedeltä. Kaada makaroneista vesi pois. Sekoita joukkoon soijarouhe ja lisää kasvisfondi. Lisää joukkoon kaurakerma sekä mustapippuri ja sekoita hyvin. Voitele uunivuoka öljyllä ja kumoa makaronilaatikon ainekset sinne. Ripottele päälle korppujauhoja. Paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä hetki, ja sitten syömään :P . :)
-
Voin hyvin kuvitella, että on hyvää. Voisin syödä, sillä en enää oikein pidä jauhelihasta.
Tarjoaisin lisäkkeen' tomaatti-sipuli-salaatin tuoreista tomaateista.
3-4 tomaattia
2 pientä salottisipulia( keltasipulikin käy )
neitsytölyä, etikkaa, mustepippuria, sokeria ja suolaa
Tomaatit siivutetaa, sipuli leikataan niin ohueksi siivuksi kuin sen saa.
öly-etikka-sokeri-suola seosta ravistetaa ja rouhitti pippuri lisätään.
Kastike kasvisten päälle ja varovaista kääntelyä. Anna maustua n. 1 h
-
Voin hyvin kuvitella, että on hyvää. Voisin syödä, sillä en enää oikein pidä jauhelihasta.
Tarjoaisin lisäkkeen' tomaatti-sipuli-salaatin tuoreista tomaateista.
3-4 tomaattia
2 pientä salottisipulia( keltasipulikin käy )
neitsytölyä, etikkaa, mustepippuria, sokeria ja suolaa
Tomaatit siivutetaa, sipuli leikataan niin ohueksi siivuksi kuin sen saa.
öly-etikka-sokeri-suola seosta ravistetaa ja rouhitti pippuri lisätään.
Kastike kasvisten päälle ja varovaista kääntelyä. Anna maustua n. 1 h
Kiitos vinkistä, valmistinkin tänään Riitan tomaatti-sipuli-salaatin, tosin korvasin neitsytöljyn rypsiöljyllä ja käytin omenaviinietikkaa. :)
Tänään valmistin meille ruuaksi mustapapupyöryköitä yrttikastikkeessa ja keitinperunoita. Ruuan keraksi raasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta sekä Riitan tomaatti-sipuli-salaattia. :)
2 pkt Pirkka mustapapuja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chilipalko
1dl korppujauhoa
1rkl perunajauhoa
2rkl rypsiöljyä
1rkl sinappia
1rkl soijakastiketta
1 Knorrin kasvisfondi
1tl rouhittua mustapippuria
rypsiöljyä paistamiseen
Valuta mustapavut siivilässä. Hienonna sipuli, valkosipulit ja chili ja kuullota pannussa tilkassa öljyä. Kaada mustapavut kulhoon ja lisää joukkoon kaikki pyörykkätaikinan ainekset. Survo seos perunasurvimella karkeaksi taikinaksi. Sattumia saa jäädä. Laita taikina tekeytymään 15 minuutiksi jääkaappiin. Pyöritä taikinasta pyöryköitä. Kuumenna tilkka kasvismargariinia paistinpannulla ja paista pyöryköihin herkullinen rapea pinta. Nosta pyörykät sivuun ja valmista kastike samalla pannulla.
Kastike:
1rkl kasvismargariinia
4dl kaurakermaa
1 kasvisfondi
0,5 tl rouhittua mustapippuria
provincen yrttiseosta
persiljaa
Sulata nokare kasvismargariinia pannulla. Lisää joukkoon ruokakerma, kasvisfondi sekä mustapippuri ja kuumenna sekoittaen. Mausta provincen yrttiseoksella ja lisää persiljaa sekä upota joukkoon pyörykät kastikkeeseen. Ja sitten syömään :P . :)
-
Minä laitoin perinteisen sienikastikkeen suolasienistä. Perunoina oli perunasoselaatikko. Salaatteina oli etikkapunajuuria ja vaaleita tölkkipapuja.
n. 3 dl suolasieniä, liotin pari tuntia.
1 keskikoinen sipuli
0,5 ltr maitoa
1 tlk ruokakermaa
3 tl vehnäjauhoja
ripaus valkopippuria
persiljaa silppuna lopuksi
Vähän voita ja öljyä joissa kuullotin sienet ja sipulit. Lisäsin jauhot, maidon ja kerman. Keittelin puolisen tuntia ja lopuksi valkopippuria ja persiljaa.
Olemme aina pitäneet sienistä ja hyvältä maistuivat nytkin. Nyt ne on loppuneet, mutta pakastimessa on suppiksia ja kuivattuina mustatorvisieniä.
Kaupasta saa myös tuoreita tai säilöttyjä herkkusieniä, ja muitakin löytynee.
Emme enää kykene itse sienestämään, mutta jälkeläiset ja Mauno ovat tuoneet niitä. :039:
-
Tänään valmistin meille minestronekeiton. :)
2rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
3 porkkanaa
1 punainen paprika
1l vettä
1 tlk 400g Mutti tomaattimurskaa
1 Knorrin kasvisfondi
3dl Rummo Conchiglie Rigate -simpukkapastaa
2tl oreganoa
1 pkt 380g Pirkka valkoisia papuja
200g Apetitin pakasteherneitä
1tl rouhittua mustapippuria
2rkl Heinz ketsuppia
Pilko kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi. Lorauta kattilan pohjalle rypsiöljyä ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon porkkana ja paprika. Kaada joukkoon vesi ja tomaattimurska. Lisää kasvisfondi. Anna kiehahtaa ja lisää joukkoon pasta. Ripottele joukkoon oregano. Huuhtele ja valuta pavut. Lisää joukkoon pavut ja herneet. Anna porista, kunnes pasta on kypsää. Mausta mustapippurilla ja ketsupilla. Tarkista maku, ja ei kun syömään... :P . :)
-
Mahdoton puuro ! Jos on Muttia ja Heizia, papuja, simpukkapastaa,herneitä ja porkkanaa, tulee kumma keitos !
Taidat huijata. Kun kävin tekoälyssä ja kysekin eräästä sairaudestani, se alkoi suoltaa näitä kasvisruokia.
Olen kokeillut eri dieettejä, ja tulos on +- 0. Syon tavallista sekaruokaa, lihaa vähentäen.
-
^ Minusta tuo näyttää aika normaalilta minestronelta, mitä nyt parmesaani puuttuu päältä. Sehän on juuri tuollainen kasviksia ja usein papuja ja joko pastaa tai riisiä ja mahdollisesti hieman jotain savukinkkua sisältävä ruoka. Missään ei ole tarkkaan määritelty, mitä pitää olla. Itse kyllä pistäisin mukaan myös selleriä!
-
Lähikauppani tofuhylly oli täydentynyt, joten sain sitä hommattua. En tosin löytänyt tasan sitä merkkiä jota etsin, vaan toiseen oli tyytyminen. Ostos on nyt painon alla kuivahtamassa. Sitten marinoin soija- ja hoisin-kastikkeen seoksessa, sitten paistan oliivi- ja seesamiöljyn seoksessa. Nautitaan wokkivihannesten kera. Nuudeleitakin tekisi mieli, mutta koska olen lihonut niin jääköön nyt sikseen.
Mutta nyt kun meillä taitaa olla asiantuntija keskuudessamme niin hyödynnänkin tilaisuutta ja kysyn sinulta, luterilainen, onko sinulla jotakin suosikkitofumerkkiä? Tai vastaavasti jotakin, mitä välttelet. Ja jos niin onko perusteena hinta, vastuullisuus, saatavuus, kulinaariset ominaisuudet vai jokin muu? Onko eroa kiinteän, pehmeän ja jollain tavoin maustetun tofun tapauksessa?
-
Minä olen jo niin vanha kokki, etten totu monimutkaisiin aasialaisiin keitoksiin. Niissä on usein niin monia makuja ettei perusmakua olekaan. Perinteisessä suomalaisessa kokkailussa peruna oli peruna ja liha oli liha ja ruisleipä tietysti reikäleipä.
Ei vaan. Kyllä syön mielelläni kiinalaisessa tai thaimaalaisessa ravintolassa, mutta itse en ala sitä arsenaalia hankkimaan.
Aasialaisiksi mauiksi minulle riittävät, soija, valkosipuli, chili, korianteri, curry ja muutamat muutkin, kuivamausteina. Näitä ainakin maustelaatikostani löytyy.
Muuten pidän siitä että ruokani maistuu perus-raaka-aineelta, lisättynä suolalla ja sipulilla, yleensä.
Esimerkkejä: Karjalanpaisti, munuismuhemmos, maksa, silakkalaatikko ja Janssoninkiusaus. Nämä syntyvät 3 -5 aineksesta.
Olen myös hyvin hintatietoinen. Säästän aina kun voin ja joka paikassa.
Ai niin. Minetronehan on meillä samaa kuin lihasoppa lisättynä paprikasuikaleilla ja makaroneilla. :003:
-
Mutta nyt kun meillä taitaa olla asiantuntija keskuudessamme niin hyödynnänkin tilaisuutta ja kysyn sinulta, luterilainen, onko sinulla jotakin suosikkitofumerkkiä? Tai vastaavasti jotakin, mitä välttelet. Ja jos niin onko perusteena hinta, vastuullisuus, saatavuus, kulinaariset ominaisuudet vai jokin muu? Onko eroa kiinteän, pehmeän ja jollain tavoin maustetun tofun tapauksessa?
Suosikkitofumerkki on Jalotofu https://jalotofu.fi/tuotteet/ joko maustamaton tai kylmäsavu. Kiinteässä on enemmän proteiinia ja vähemmän vettä. Kylmäsavusta ja marinoiduista tofuista kannattaa ottaa marinadi talteen, sillä siitä saa makua ruokaan.
-
Mahdoton puuro ! Jos on Muttia ja Heizia, papuja, simpukkapastaa,herneitä ja porkkanaa, tulee kumma keitos !
Taidat huijata. Kun kävin tekoälyssä ja kysekin eräästä sairaudestani, se alkoi suoltaa näitä kasvisruokia.
Olen kokeillut eri dieettejä, ja tulos on +- 0. Syon tavallista sekaruokaa, lihaa vähentäen.
Ei suinkaan mahdotonta puuroa vaan sakeaa italialaista keittoa, joka valmistetaan erilaisista kasviksista ja pastasta tai riisistä. Koska keittoni on vegaanista, jätin parmesaanijuuston pois, tosin on olemassa vegaanista parmesaanijuustoja, jota voi myös valmistaa itse.
Italialainen perheyritys Mutti on maailman ainut pelkkien tomaattituotteiden valmistaja ja tuoreet että tomaattisäilykkeet ovat terveellisiä, koska ne sisältävät antioksidatiivista lykopeenia. Italialainen vegaaninen Rummo Conchiglie Rigate -simpukkapasta on korkealaatuista pastaa ja pavut ovat proteiinipitoisia.
Mutti https://mutti-parma.com/fi/mutti-tuotteet/
Rummo Conchiglie Rigate -simpukkapasta https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/rummo-conchiglie-rigate-no42-500g-8008343200424
Proteiinin tarve kasvaa, kun ikävuosia kertyy. Proteiini tukee lihasmassan säilymistä ja helpottaa siten liikkumista. Riittävä proteiinipitoisten ruokien syöminen auttaa toimintakyvyn säilymisessä ja voi jopa parantaa sitä. Proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat ovat kolme tärkeintä ravintoainetta, joita ihmiskeho tarvitsee toimiakseen.
Pehmeät kasvirasvat on terveellisintä rasvaa, sillä tutkimusnäyttö on selkeää eli kovat rasvat ovat terveydelle haitaksi ja kasvirasvat hyväksi. Kova eläin - ja maitorasva lisää veren huonoa LDL-kolesterolia, joka saostuu verisuonten seinämiin ja ahtauttaa niitä. Tyydyttymätön kasvirasva eli pehmeä rasva taas pienentää LDL-kolesterolipitoisuutta ja samalla vähentää verisuonten ahtautumisen todennäköisyyttä. Se myös sisältää elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. :)
-
^^ Jaa siellähän on tuotevalikoima monipuolistunut siitä mitä joskus aikoinaan on ollut. Ehkä joku noista menee testaukseen, kunhan kaupasta löydän.
Katselen joskus videoita sumopainijoiden arkeen ja etenkin ruokaan keskittyvältä YouTube-kanavalta. Tallissa elää pojat yhdessä kuin missäkin luostarissa, ja myös kokkaavat ruokansa itse. Näyttää, että Japanissa on kaupoissa tarjolla jotain valmiiksi paistettua tofua myös. Ja siis kyllä syövät tofua siinä kuin kaikkea muutakin, mikä siellä päin maailmaa on tavallista ruokaa. Kalaa yllättävän vähän; onkohan se Japanissakin tyyristä nykyän?
En tavoittele sumopainijan mittoja, kunhan muuten vain uteliaisuuttani katselen. Läskiä minussa varmaan olisikin (urheilu)lajityypillinen määrä, mutta lihakset puuttuu.
-
En yhtään epäile luterilaisen ravitsemusopillista tietämystä. Tuon esiin vain oman ikäisten ihmisten ruokatottumukset ja perinneruoat.
Onhan meilläkin jo tietoa kasvisruokien ja -rasvojen paremmuudesta läskisoosiin ja kermakakkuihin verraten.
Kun tähän ikään on päässyt sodan jälkeisen pula-ajan ruoilla ja myöhemmin pitkään yhden ansaitsijan, nelihenkisen perheen ruokailumahdollisuuksilla, pidän pintani ja aion jatkaa valitsemallani linjalla. Lääkäri on kehunut kehoni hyvästä huolehtimisesta moniin sairauksiin nähden ja kehoittanut jatkamaan samalla tavoin.
Tänään on tuikitavallista siskonmakkasoppaa. Ison kattilallisen teen jotta riittää näiksi hiihtokisapäiviksi. :039:
-
Jos on Muttia ja Heizia...
Vaikka Heinz on hyvää ja laadukasta ketsuppia, niin tänään käytin Heinzin sijaan Muttin ketsuppia valmistaessani linssipaistosta, jossa perunamuussin alla muhii mausteinen linssimuhennus. :)
Muussi:
8 perunaa
2dl kaurakermaa
2rkl kasvimargariinia
linssimuhennus:
1 sipuli
3valkosipulinkynttä
2 porkkanaa raastettuna
rypsiöljyä paistamiseen
2 pkt 380g kpl Go Greenin punaisia linssejä
2rkl soijakastiketta
1 tlk 400g Mutti tomaattimurskaa
1dl vettä
1 Knorrin kasvisfondi
1tl rouhittua mustapippuria
1tl paprikaa
0,5 tl savupaprikaa
1tl timjamia
1tl basilikaa
2 laakerinlehteä
2 rkl Muttin ketsuppia
Kuori perunat ja laita kiehumaan veteen. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta porkkanat. Huuhtele ja valuta linssit. Lorauta paistinpannulle öljyä. Kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon linssit, porkkanaraaste ja soijakastike. Lisää seuraavaksi tomaattimurska, vesi ja kasvisfondi. Lisää mausteet ja anna porista miedolla lämmöllä, kunnes saat muussin valmiiksi. Valmista muussi kaatamalla perunoiden keitinvesi pois. Murskaa perunat perunasurvimella ja lisää joukkoon margariini ja kaurakerma. Voitele uunivuoka öljyllä ja kaada linssimuhennus vuuan pohjalle. Lusikoi päälle perunamuussi. Paista 200 asteessa keskitasolla noin 30-40 minuuttia. Ja sitten syömään... :P. :)
-
Eilen innostuin leipomaan joulusta jääneistä aineista. Voitaikinalevyistä tein nejä Makkarappiloa ja kuusi luumutorttua.
Puolitin levyt, annoin hiukan sulaa. Oli sopivasti yksi Snellmannin chili-Wilhelmi. Leikkasin sen kahtia ja puolikkaat vielä halkaisin. Käärin makkaranpalat voitaikinaan. Reitin haarukalla pääpuolen.
Luunuhillo oli hiukan epäilyttävää, mutta ei homeessa, joten käytin senkin loppuun.
Tein kolmio-tortut.
Kaikki samalle uunipellille kananmunalla voideiltuiba. Kuumassa uunissa, 250 astetta, vain n.15 min.
Luumutortut hölväsin tomusokerilla.
Kun uuni oli lämmin, laitoin kaksi isoa omenaa siivuiksi, kauraryyni-sokeri-vaniljasokeripedille. Kierittelin niitä siinä niin että kaikki saivat kaikkea pintaansa. Uunissa 225 asteessa 45 min, ja sitten lämpö pois ja vuoka jäi vielä uuniin muhimaan.
Aamiaisella söimme omenapaistosta, vaniljajugurtin kera. Nam !
Äsken teimme mehustumaan Simpukkasalaatin, jonka nautimme tänään Makkarapiilojen kanssa lounaaksi.
1 jätti-omena, mehukas, kuoritaan ja leikataan pieniksi paloiksi.
1 / 2 kurkkua, kuoritaan ja paloitellaan saman kokoisiksi kuin omena.
1 pss vihreitä pakasteherneitä, sulatettuina.
1 tölkki simpukoita suolavedessä
tilliä hienonnettuna
Kstike:
1/ 2 dl neitsytölyä
1/2 siruunan mehu
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
Kastike vatkataan hyvin sekoittaen vispilällä, ja kaadetaan ainesten päälle. Sekoitellaan varoen simpukoiden muhentumista. Annetaan maustua jääkaapissa 2 tuntia.
-
Voitaikinalevyistä tein nejä Makkarappiloa ja kuusi luumutorttua.
Makkarappilo on niin hauska sana, etten viitsinyt korjata.
-
Kiitos. Kaikki jotka ovat katsoneet Emmerdalea tietävät mikä on Makkarapiilo.
Simpukkasalaatin tapaan teen myös Katkarapusalaatin, tai käytän molempia meren antimia. Nyt oli vain simpukkapurkki.
-
Tervetulos myös tanakasti hernekeitolta tuoksuvaan ( haisevaan ) Riitta-mummilaan.
Pistin 500 gr kuivia herneitä aamulla likoon 2 ltr vettä.Puolen päivän jälkeen panin lieden lämpimäksi ja kattilan liedelle. Kaksi tl suolaa niskaan ja tunnin päästä pussillinen Snellmanin savukinkkusuikaleita.
Keitin vielä toisen tunnin, ja ah ! mikä tuttu tuoksu asunnossa.
Päätimmekin syödä soppaa päivän toisena ateriana ja säästää lounaaksi paistamiani kasvispihvienn loput huomiseen. Jotain niiden seuraksi jääkaapista löytyy.
Aina silloin tällöin meidän on pakko saada hernekeittoa. :)
500g Ylistalon kuivia herneitä
2l vettä
Knorrin kasvisfondi
2tl rouhittua mustapippuria
1tl meiramia
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
1dl VegeSunin tummaa soijarouhetta
1rkl soijakastiketta
1dl vettä
1 rkl Meiran sinappia
Liota herneitä yön yli. Kiehauta, ja lisää joukkoon kasvisfondi. Laske lämpöä, ja anna porista noin reilusta tunnista kahteen. Kun keittoaika on ylittänyt puolen välin, valmista soijarouhe. Hienonna sipuli ja kuullota se pannulla lorauksessa öljyä. Mittaa joukkoon kuiva soijarouhe ja mausta soijakastikkeella. Lisää joukkoon vesi ja paista niin kauan että vesi on imeytynyt soijarouheeseen. Lisää sipuli-soijarouhepaistoa keiton joukkoon ja lisää mukaan myös mustapippuri, meirami ja sinappi. Anna keiton porista vielä rauhassa, tarkista maku, ja ei kun syömään... :P . :)
-
Meidän, etenkin Matin, on saatava muutama kerta vuodessa pizzaa. Olen aika usein sen itse valmistanut, mutta nyt MM-kisapäivän kunniaksi se haettiin Ostarin pizzeriasta. Sitä ovat kauan ( n. 15 v ) pitäneet maahanmuuttajat. Hyvää sieltä saakin.
Otamme aina saman: Aurajuusto, katkarapu,salami. Siihen tulee lisäksi perusjuustoa
talon tapaan.
Laskiaispullat tuli ruokakuljetuksessa ja toinen syötiin 'puokkiin' päiväkahvin kera, toinen huomena.
-
^ Tuo on suosikkitäyteyhdistelmäni peruspizzerioiden pizzoista! Vaikka en muuten katkaravuista perusta niin tuossa toimii. Valkosipulia kanssa mielellään hieman, niin ei tule vampyyrit jättämään jälkiään kaulalle. :003:
Parasta ikinä oli kyllä munakoiso, vuohenjuusto ja pinjansiemenet, mutta sellaista ei tietenkään kaikkialta saa.
No niin, alkoi tehdä mieli pizzaa. Enpä taida viitsiä hakea. Jotain hyötyä laiskuudestakin. En osaa tilata ruokaa kotiin. Kauppaostokset kyllä mutta pizzaa en.
Minulla on joku ihmeen lohikausi ollut. Ei ole tehnyt muuta mieli kuin lohta ja appelsiineja. Lieneekö joku puutostauti.
-
Ostin panamalaista rommia. Pitää sitäkin maata nyt tukea! En vain älynnyt, että tämä on maustettua. maistuu liköörikonvehdin sisustalta.
Naudan maksaa oli supermarketista vaikea löytää. Ennen sitä osui silmiin mm. kengurua ja peltopyytä. Voisin kyllä joskus kokeilla niitäkin. Se maksa oli sitten vähän erikoisessa paikassa. Huomenna saan maksapihviä.
Kuhafilee on hinnoissaan, yli kuusikymppiä kilo.
-
Tänään valmistin meille porotonta poronkäristystä puolukkasurvoksen ja muussin kera. :)
2rkl margariinia
1pkt (240g) Gold&Greenin maustamatonta nyhtökauraa
2dl vettä
1Knorrin kasvisfondi
¼tl jauhettua maustepippuria
Ensin valmistin muussin. Aloitin käristyksen teon kasvisliemestä. Kuumenna 2dl vettä ja liota siihen kasvisfondi. Sulata paistinpannulla margariini ja paista nyhtökauraan väriä pintaan. Kaada sekaan kasvisliemi ja lisää maustepippuri. Anna seoksen muhia niin kauan, että liemi on imeytynyt nyhtökauraan. Kokoa annos muussin ja puolukkasurvoksen kanssa, ja ei kun syömään... :P . :)
-
Miksi et kutsuisi ruokalajia rehellisesti kaurakäristykseksi?