Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: seppos - 23.12.14 - klo:21:41

Otsikko: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: seppos - 23.12.14 - klo:21:41
Kyllä poika paistoi kinkun hyvin. Se on nykyään helpompaa, kun on saanut lapset siihen ikään, että niistä on suoranaista apua.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 23.12.14 - klo:22:53
Kinkku on parastaikaa uunissa.  :023:

Eilen illalla tulli paistettua olutleipä. Se oli niin hyvää, että on jo syöty. Tänään tein joululimppua. Huomenna vielä rieskaa, joka täällä on ohrajauhoja sisältävä hiivaleipä.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.12.14 - klo:11:21
Pinaattikeitto kananmunineen oli juhlaruokien jälkeen herkkua. Huomena lipeäkalaa kai jo  5. kerran joulukuussa.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Saukkis - 29.12.14 - klo:17:24
Taitaa olla työläiselle ruokana lomalaisten laittamana/lämmittämänä sen työläisen tekemät loput joululaatikot ja keitettyä kieltä, josta kyllä söin oman osuuteni jo eilenillalla leivän päällä.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 29.12.14 - klo:19:28
Kinkunluurokka porisee juuri kattilassa. Huomenna miehet saa sitä lämmittää ruuakseen.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Mansipaani - 07.01.15 - klo:10:28
Uusi vuosi alkoi kokkausintoilun merkeissä. Kuivaruokahyllyille on ilmestynyt papuja ja linssejä- en ole koskaan tajunnut miten hyvää, ravitsevaa ja täyttävää ruokaa niistä voi saada. Tänään kuitenkin kokeilen ensimmäistä kertaa Eteläamerikkalaista Kvinoaa (tai quinoa) jossa on kehujen mukaan ravintoaineita moninkertaisesti enemmän kuin normiviljassa. Sitä on viljelty andeilla 5000 vuotta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Kvinoa
Teen sen kanssa chili-makkarakastikkeen paprikalla ja sipuleilla, öljyssä kuullottamalla. On hyvää ja kevyttä, eikä tarvitse lisätä suolaa.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.01.15 - klo:12:26
Kiintoisa resepti sinulta Mansipaani. En ole kvinoaa syönyt, mutta saatan kokeilla riisin tapaan, jos Prismasta löytyy. Eräs TV-kokki käytti niitä joskus, nimen muistan.

Meillä oli herkkutattirisotto. Aika laiskasti olen pakastimesta tatteja käyttänyt. Tytär niitä on jokusen pussin saanut.
Sulatin tatit mikrossa lähes suliksi,paistoin sipulin kanssa valurautapannussa. Keitin riisit erikseen kasarissa kasvisliemikuution kanssa. Kypsinä yhdistelin aineet ja maustoin ripauksella rosmariinia ja valkosipulisuolaa.
Kirsikkatomaatteja oli salaattina.
Jälkiruoaksi mansikoita  ( samalla kun pakastimen avasin ) sulateltuna jugurtin kanssa.

Vaikka nuha on osan maku- ja hajuaistia vienyt, tuntui maistuvalta.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Mansipaani - 07.01.15 - klo:13:08
Hyvää siitä tulikin. Kvinoa itsessään tosin ei maistu juuri miltään, ehkä siksi se ei ole noussut niin tunnetuksi. Mutta voihan sitä maustaa eri tavoin, vaikkapa liemikuutioilla. Lisukkeena ihan ok; pieni, pyöreä ja pehmeän helmimäinen.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.01.15 - klo:13:46
En ole keittänyt myöskään polentaa, enkä muistaakseni kuin pari kertaa cuscusia. Kuitenkin ne ovat hyvin suosittuja Italiassa ja Pohjois-Afrikassa.
Linssejä ja papuja käytän, mutta unohdan ne välillä pitkiksi ajoiksi. Nyt kun mainitsit, laitankin pian linssikeittoa. Pakkauksessa on resepti jota sopii muunnella.

Isäni piti kovasti tattaripuurosta, ja hersryynipuurosta ( vaalean keltainen, ilm. hirssi ) Vieläköhän joku niitä
käyttää ? Myös happaman makuinen Kaurakiisseli, joka keitettiin akanaisista kauraryyneistä useita tunteja haudutellen, ja sitten siivilöitiin, oli kannakselaisten herkkua. Se syötiin voisilmän ja vahvan maidon kera.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pena - 07.01.15 - klo:14:13
Vaimo kysyi, olenko nähnyt hänen juuri kaupasta tuomaansa linssipakettia. Kysyin, ovatko ne piilolinssejä. Hahaha!
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 07.01.15 - klo:15:40
Isäni piti kovasti tattaripuurosta, ja hersryynipuurosta ( vaalean keltainen, ilm. hirssi ) Vieläköhän joku niitä käyttää ?

Ovat tulossa tai tulleetkin uudelleen muotiin gluteenittomuusvillityksen myötä.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.01.15 - klo:16:23
No vot ! Nythä miekii muistin jot tattarpuuro on sopiva keliaakikoille. 
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Saukkis - 07.01.15 - klo:17:09
Appelsiinikana ja hernekeitto kiehumassa, toinen on huomista varten. Lihakaupassa oli hyvää savupotkaa hernekeittoon.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 08.01.15 - klo:08:38
Meillä oli pakasteessa "varakinkku". Otimme sen sulamaan ja paistamme sen huomenna. En syö raavasta, sillä minua sen maku ilvoksuttaa.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 08.01.15 - klo:09:58
Tuo "varakinkku"-idea on minullakin muhimassa, tosin vielä ostamatta. Ainahan niitä saa, mutta näin joulun jälkeen kai edullisemmin.
Nyt on uunissa Janssonin kiusaus jonka tein matjessillifileistä kun niitä jäi joulusta.  Kun avasin silloin ison ravintolapakkauksen, niin siirsin ylimääräiset lasipurkkiin. Nyt oli jo aika käyttää ne. Samoin 10 kg perunasäkin pohjat Matti kuori. Iso laatikko näistä ja kahdesta sipulista ja kahdesta kermatölkistä, voinokareesta ja korppujauhoista tulikin. Myös kolestorimäärä on iso, mutta makea ! :003:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 08.01.15 - klo:11:10
Eihän Sinun tarvitse kaloreita laskea, voin sen yhdeltä näkemältäni todistaa  :039:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 08.01.15 - klo:12:47
Kyllä se on homperska  :icon_biggrin:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 08.01.15 - klo:12:50
Tuo "varakinkku"-idea on minullakin muhimassa, tosin vielä ostamatta. Ainahan niitä saa, mutta näin joulun jälkeen kai edullisemmin.
Nyt on uunissa Janssonin kiusaus jonka tein matjessillifileistä kun niitä jäi joulusta.  Kun avasin silloin ison ravintolapakkauksen, niin siirsin ylimääräiset lasipurkkiin. Nyt oli jo aika käyttää ne. Samoin 10 kg perunasäkin pohjat Matti kuori. Iso laatikko näistä ja kahdesta sipulista ja kahdesta kermatölkistä, voinokareesta ja korppujauhoista tulikin. Myös kolestorimäärä on iso, mutta makea ! :003:

Nyt myyvät sikahalvalla. Pitäiskö paistamani. Vai tyydynkö huolehtimasn että saan jokapäiväisen joulutorttuni kun sitä hilloa jäi.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 08.01.15 - klo:12:52
Vaimo kysyi, olenko nähnyt hänen juuri kaupasta tuomaansa linssipakettia. Kysyin, ovatko ne piilolinssejä. Hahaha!

Nauroiko Tiinakin?

Kannattaa varottaa naisen naurusta on Vanhassa Testamentissa uhkaavia tarinoita, siis mitä onkaan seurauksena ollut.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pena - 08.01.15 - klo:17:28
En laittanut tuohon 'hahaha' -ilmaisuun ääntämisohjetta. Se on syytä lausua tässä yhteydessä kuivan asiallisesti ilman hymyn häivääkään.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Saukkis - 09.01.15 - klo:22:20
Minusta ne piilolinssit olivat oikein hauskoja. :039: oivaltavat sanaleikit riemastuttavat
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: vn - 09.01.15 - klo:23:09
Mä taisin jopa itse löytää tuon linssipaketin...taisi olla edellinen paketti mallina.. :003:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 10.01.15 - klo:10:20
Viljapossun kinkku muhii uunissa ja levittää tuoksuaan punaiseen pikkutupaamme.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 10.01.15 - klo:11:21
Söimme juuri pikikkumuikuista, sipulista ja tomaatista rakennetun, yli tunnin uunissa haudutetun vuokan. Ruisleivän ja maidon kanssa maistui. Pikantin maun antoi muutama valkosipulinkynsi ja loraus kermaa.

Uuniin jäivät edelleen vielä pariksi tunniksi kaalilaatikot. Talvikaali on kovaa ja kypsyminen kestää. Siinäpä koko huusholli lämpenee samalla.

Huomenna tulee jälkikasvu uunilohelle ja siskonmakkarasopalle. Kaalilattikoista toinen lähtee heidän mukaansa.
Iltapäivällä leivomme porukalla muffinseja tyttöjen päiväkotiin viemisiksi.
...
Kumma flunssa kun se ei vienyt maksuaistia kuten usein käy. Samaa kertoo malla.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 30.01.15 - klo:07:32
Matti lähtee kohta kotikyläänsä madeverkoille. Huomena keitän madekeiton perheelleni.
Pikkutytötkin syövät mielellään kalaa.
Keitto on varmistettu, sillä yksi iso yksilö on sumpussa.

Marjaisa jälkiruoka on mietitty. Padasjoelta eivät marjat ole vaan torilta.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Mansipaani - 31.01.15 - klo:21:50
Taisin joskus aiemmin mainita lanttusupikkaista. Sain vasta tänään aikaiseksi kokeilla niiden tekoa, ihania olivat ja yllättäen pidin niistä enemmän kuin kaupan tekeleistä. Rapsakka rukiinen riisipiirakkakuori, sisällä voilla, hunajalla ja suolalla maustettua kauniinkeltaista lanttua.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 31.01.15 - klo:23:44
Lanttusupikkaita, kiinnitin nimeen huomioni ja siihen, että sen sisällä on lanttua. Isoäitini keitti joskus 40-50-lukujen vaihteessa saunan padassa "nukkiaasia". Ne olivat pieniksi jääneitä nauriita, mitkä keitettiin pienellä lämmöllä painon alla.Hyvin imeliähän ne olivat, raaka nauris oli mielestäni parempi. En muuta siitä muista, sillä olin ehkä vain 6 v.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 01.02.15 - klo:07:36
Supikkaat tunnen paremmin kansantanssijoiden nahkanyörikenkinä, kippurakärkisinä, yleensä värjäämättömästä pintanahasta tehtyinä matalakantaisina tanhukenkinä.

Sama sana kulkee Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa siis piirakoissa tms. Miun tätit tekivät lanttukukkoa. Se tehtiin ruis-vehnä-tahtaaseen, nostattamattomaan piirakkataikinaan.
Lanttua täytteeksi. En ole koskaan viitsinyt tarkemmin tutustua sen tekoon, syönyt olen.
Enemmän pidin vastaavasta jossa oli sisällä perunaa ja lihaa.
 
  1944, sinulla on mainion erilaiset perinne ja murremuistot kuin miulla Etelä-Karjalaisena.
Saunan pata oli käytössä moneen erilaiseen tarpeeseen meil´päikii .
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Thomas McElwain - 01.02.15 - klo:08:36
Istuin kerran John Wikströmin vieressä ekumenisessa tilaisuudessa, jossa musliimit tarjosivat ruokaa. Kysyin häneltä, onko luvallista syödä kinkkua ylipäätänsä, kun kerran sekä musliimit että Vanha Testamentti kieltää sen. Hän sanoi, "Kun vain kiittää."
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: seppos - 01.02.15 - klo:09:12
Istuin kerran John Wikströmin vieressä ekumenisessa tilaisuudessa, jossa musliimit tarjosivat ruokaa. Kysyin häneltä, onko luvallista syödä kinkkua ylipäätänsä, kun kerran sekä musliimit että Vanha Testamentti kieltää sen. Hän sanoi, "Kun vain kiittää."

Olen aina ymmärtänyt tämän asian sen ajan lääketieteen kannalta. Eli saastaista oli kaikki mikä sisälsi riskin sairastua. Sianlihassa oli tappavaa trikiini loista, joten sitä ei ollut hyvä syödä. Maitoa ei saanut käyttää ruoan valmistuksessa, koska se aiheutti vatsanväänteitä ja ilmavaivoja, kun keitetty maito ei tahtonut sulaa suolistossa (laktoosi-intoleranssi). Kilpikuoriset vedenalaiset kuten ravut taas aiheuttivat kihtiä. Lienenkö oikeassa vai ihan pielessä?
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Thomas McElwain - 01.02.15 - klo:14:43
Olen aina ymmärtänyt tämän asian sen ajan lääketieteen kannalta. Eli saastaista oli kaikki mikä sisälsi riskin sairastua. Sianlihassa oli tappavaa trikiini loista, joten sitä ei ollut hyvä syödä. Maitoa ei saanut käyttää ruoan valmistuksessa, koska se aiheutti vatsanväänteitä ja ilmavaivoja, kun keitetty maito ei tahtonut sulaa suolistossa (laktoosi-intoleranssi). Kilpikuoriset vedenalaiset kuten ravut taas aiheuttivat kihtiä. Lienenkö oikeassa vai ihan pielessä?
Siis, kun vain keittää.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 01.02.15 - klo:21:19
Lehdessä oli ohje kalakeittoon, johon sain dumpattua joulusillin jäljiltä jääkaappiin jäänyttä piparjuurta. Ihan hyvää tuli, vaikka piparjuuren määrä ensin hirvitti, ja kattilan kantta kohottaessani pisti silmät vuotamaan.

Ehkä voisinkin kokeilla jonkin uuden reseptin per kuu tänä vuonna, jottei tulisi aina noihin vanhoihin samoihin jymähdettyä. (Oikeammin en juurikaan tee ruokaa reseptien mukaan, vaan ulkomuistista mukailen niitä, mitä on tullut joskus menestyksellä kokeiltua.)
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 02.02.15 - klo:05:21
Ruokasanat ovat monesti paikkakunnan murteen mukaisia, hyvinkin pieneltä alueelta, koska googlekaan ei anna lisätietoa. Tälle iälle päässeenä en osaa muuta kirjoittaa kuin sitä, mitä on varsitiellänsä kokenut. Tämä on pieni vastaus Riitta-mummille, kun näköjään edempänä oli murresanaani huomionsa kiinnittänyt. :039:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 05.02.15 - klo:22:16
Runebergintortusta Katri Antellin leipomon (http://www.antell.fi/leipomotuotteet/antellin-klassikot/antellin-runebergintorttu.html) sivuilta:

Lainaus
Kerrotaan, että runoilija aina aamiaisellaan nautti lämpimän tortun, jonka vaimo Frederika oli joko leiponut itse tai hakenut läheiseltä leipurilta. Tiedossa on myös, että Runeberg piti paitsi makeista leivonnaisista, myös hyvistä juomista - varsinkin punssista. Aamiaiseen kuului näin ollen aina myös viinaryyppy.

Eipä tullut tänäänkään tuota aamiaista kokeiltua, mutta ehkä vielä joskus? Mutta ei jokapäiväiseksi leiväksi! Lieneekö jokapäiväisillä tortuilla ollut osuutta halvaukseen, jonka vuoksi Runeberg vietti elämänsä viimeiset kymmenen vuotta vuoteenomana?
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.02.15 - klo:12:40
Leivoin pitkästä aikaa pullataikinan, ja siitä ison rahkapiirakan ja kymmenen korvapuustia.
Ajattelin pikkutyttösten lähdettyä illemmalla takaisin kotiin laittaa lämpimäiset mukaan.

Rahkatäytettä tuli runsaahkosti. Ylimääräisen lämmitin mikrossa koska siinä oli kananmunia hyydykkeeksi. Hyvää se oli lusikalla pisteltynä jälkiruokana. Maustan rahkan vaniljasokerilla ja ruokosokerilla, raastetulla appelsiininkuorella ja rusinoilla.

Tänään kertoi ilmaisjakelulehdessä Kotkasta Lahteen muuttanut nuori nainen possojen olevan herkkuaan. Voiko sitä muutakaan sanoa kuin atomit ja vedyt lappeenrantalaisten, mustamakkara tamperelaisten ja lihamuki lahtelaisten ykkösherkku.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 07.02.15 - klo:14:34
Toisen kerran saan lukea possosta. Eka kerralla ajattelin kirjoitusvirhettä eli possua. Mikä mahtaa olla posso?
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pena - 07.02.15 - klo:14:52
Posso on kymenlaaksolainen murresana. Se tarkoittanee sianporsastakin, mutta on tunnettu nimenomaan täkäläisen munkkipossun nimenä. Posso on leivonnaisenakin omanlaisensa. Juuri tänä aamuna kävin Karhulan torilta sellaisen jonottamassa. Niitä pitää todella jonottaa, sen verran suosittuja ne ovat.

Olen syönyt myös Oulun kauppahallin possumunkin. Kelpasi sekin posson puutteessa.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 07.02.15 - klo:15:04
Hienoa, notta maistuu  :039:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pena - 07.02.15 - klo:16:25
Sekin on hienoa, että Oulussa on halli. Kotkan hallin purku on vieläkin  pahaa mieltä aiheuttava kulttuuriskandaali.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kotkan_kauppahalli
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 07.02.15 - klo:18:13
Tämähän on todella ikävää. Kauppahalleissa on aina iloset yrittäjät valmiina. Toisenlaista uutta rakennettaessa yrittäjyys voi vaikka häipyä. Kuopiossa ollessani minut vietiin usein kauppahalliin nisukahveille. Sitten kävimme usein yhdessä "karvalakki"paikassa syömässä pottumuusin ja paistetut muikut. En itse hyväksy moista nimitystä, koska se on yhtä tasokas kuin esim kansanpaikat vaikkapa Saksan Hessenissä.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pena - 07.02.15 - klo:19:06
Olihan UKK:llakin karvalakki, Nikitalta saatu. Mitä halventavaa siinä oikeastaan olisi?
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Saukkis - 07.02.15 - klo:19:17
Minä ostan paljon lihatuotteita paikallisesta yksityisestä lihakaupasta. Valikoimassa palvelutiskillä on aina tuoretta, paikanpäällä jauhetua jauhelihaa ja aina jotain "erikoisuuksia" hevosta, poroa, lammasta, härän poskilihoja jne. Tänään ostin juuri niitä härän poskilihoja, saavat hautua yön yli kattilassa hellalla, kun ei ole leivinuunia.

Tyttärellä on kaveri yökylässä, leivotaan pullaa, nam.

Kuopiossa herkkua on Sampon paistetu muikut ja perunamuusi. Oulussa adventtikirkon kasvisruokala (siis ei ravintola) tarjoaa hyvää kasvisruokaa. Perheemme teinipoikienkin suosikkipaikka.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: malla - 07.02.15 - klo:19:36
Söin äsken muutaman porkkanaletun.
Päivällä jauhelihakeittoa.
Pian voisi kenties keittää vielä teetä ja voidella pari koulunäkkäriä.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 07.02.15 - klo:19:39
Odottelen Scott&Baileyn alkua ja otin hunajalla voidellun vaalean leivän ja vähän Länsi-Vaalan vettä  :039:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: malla - 07.02.15 - klo:19:45
 :eusa_angel:   :039:

Mä keitin tosin sitä teetä ja otin pari näkkäriä.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: vn - 07.02.15 - klo:19:51
Äsken ruisleipää ja juustoa   :039:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 18.02.15 - klo:07:51
Huomena tulevat herttoniemeläiset. Vastaanotan heidät  blineillä ja mateenmädillä.
Otan tänään mädin pasteesta, sulatan ja suolaan. Se kestää kyllä huomiseen kun on kylä säilytyspaikka.
Nuorukais-ukoille paistan varoiksi jauhelihapihvit ja ranskalaiset. Kyllä he viime vuonna söivät blinejä, mutta eivät ole vielä mädin ystäviä. Serkkunsa, pikkulikat, 5- ja 4 vuotiaat rakastavat mätiä.

Oletko Antti-Juhani jo mateenmätiä saanut ? :038:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 18.02.15 - klo:23:01
Miepä keitin huomiseksi hapankkalikeittoa. Laitoin siihen savupotkaa.  :icon_cool:  Kyllä appiukko olis mielissään, jos vielä olis.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 19.02.15 - klo:07:36
Oli miunkii sopas hapankaalii. Siint saap makkuu talvikaaliin.  Kyll nyt turvottaa ko sitä ollaa syöty kahten päivän hapanleivän keral.  :023:

Kohta mään laittamaa blinitaikinan nousemaa, syöjät tulloot puolitapäivin.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 20.02.15 - klo:20:47
Menin tietämättäni nälkäisenä kauppaan, siis nälkää ei tuntunut vatsassa mutta kaikki tuoksui juuri niin herkulliselta kuin nälkäisenä vain voi, ja ostin jos jotakin, mm. savusillin, jommoista en koskaan olekaan ostanut enkä tietääkseni muutenkaan syönyt. Sehän olikin hyvää  :107:. Ehkäpä jopa parempaa kuin savumuikut, joita myös ostin. Nämä kummatkin siis kalatiskista eikä säilykkeinä. Olen kuvitellut, etten pidä sillistä, mutta olenkin kokeillut vain säilykkeitä. Lisäksi ostin biodynaamisen juuritaikinalla kohotetun ruislimpun, kun kuori tuntui niin lupaavan kovalta, ja onkin voin kera nautittuna aivan liian hyvää. Hintakin suolainen, 6.30 kilo, eli kalliimpaa kuin liha. Kannattaa menetellä toisin päin kuin Jukolan Simeoni.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 20.02.15 - klo:21:18
Annan arvoa sille, että olet Simeonin elämästä "sisäpiiriläinen". Vaatimatonkin ruoka särvitti, toisia kait hirvitti.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.02.15 - klo:09:12
Ainoa hirvipaistimme, isokokoinen kylläkin, on uunissa .  Kastike on valmis. Matti kuorii perunat joiden kera on mateenmätiä ja smetanaa.

Padasjoen anteja tarjotaan pöytävieraille, ja loput paistista jaetaan viemisiksi.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 22.02.15 - klo:18:41
Olettekos koskaan kokeilleet hirvestä tai naudasta tehdä routapaakkua. Se se vasta on hyvää.
Laitetaan jäinen noin kilon tai vähän reilun kokoinen paisti jäisenä uuniin. Lämpöä vain 75 astetta. Laitetaan ritilän päälle sellaisenaan. Uunin pohjalle uunivuoka, mihin valuvat nesteet saavat pudota.
Paisti annetaan olla uunissa yön yli. Aamulla keitetään suolainen mausteliemi. Lämmin paisti upotetaan lämpimään mausteliemeen ja viedään viileään. Paisti saa jäähtyä liemessä noin 12 tuntia. Sen jälkeen paisti on valmis syötäväksi.
Syödään kylmänä. Leikataan ohuiksi siivuiksi. Siitä saa loistavia siivuja. Mahtava leikkele.

Itse teen sen leivinuunin jälkilämmöllä. Toimii hyvin niinkin. En vain ole tehnyt aikoihin. Ei ole ollut nyt sellaisia hivipaisteja pakkasessa.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.02.15 - klo:18:58
En ole moisesta kuullutkaan. Liekö venäläinen perinneruoka, olosuhteissa syntynyt ?
Uskon, että on hyvää.
Itselleni ei maistu liha kuten ennen. Possu ja lammas paremmin kuin nauta tai hirvieläin.

Puurot, keitot ja kala maistuvat. Ruisleipä ja hapankorppu parhaiten. Kahvileipä on joskus hyvää, kun saa kotitekoista esimerkiksi seuroissa.

Prisman croisantti , uunilämpöisenä kun saa, on suosikkimme.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 22.02.15 - klo:23:11
Mie jotenkin olettaisin sen tulevan tuolta pohjoisesta päin, missä kaikki on jäässä tai kuivatettu.  :003:
Paikallisilta erämiehiltä olen ohjeen saanut.

Pohjoisesta on myös hirvipaistin kuivasuolaus. Paisti, mielummin litteähkö, kääritään kahteen voipaperiin ja sitten upotetaan karkeaan suolaan. Suolaa tulee olla runsaasti niin paistin alla kuin päällä. Astia tulee olla reikäpohjeinen tai esim. haljennut pesuvati, jotta lihasnesteet pääsevät valumaan pois, eikä suola ala tarpeettomasti sulaa. Astian alla pitää olla muu astia, mihin mehut valuu.
Paistia pidetään suolassa, kellarissa kuukauden ajan. Sitten se on valmista leikkeleeksi. Hyvää on sekin.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 23.02.15 - klo:06:54
Sain arpavoittona hirvipeijaisista ison köntin hirvenlihaa. Ensin se oli pakasteessa ja nyt Kaariina oli sen Kankaalan uunissa kypsentänyt. En tiedä oliko samaa lihaa keitossakin perunoiden kanssa. Hyvin oli riistan maku vähentynyt.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 23.02.15 - klo:18:03
Miksi riistan maun pitäisi vähentyä?  :102:   Minusta riista on hyvää juuri siksi, että siinä on riistan maku. Yritän yleensä maustaa riistaa vain suolalla,pippurilla, laakerinlehdellä ja sipulilla, siis perinteisillä mausteilla, eikä liikaa niitäkään. Toki silloin kun hirveä oli hirveästi pakkasessa, niin tuli joskus hirvipaisti upotettua lihaliemi-sherryliemeen. Vaihetelu aina virkistää, myös makuhermoja.  :023:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.02.15 - klo:18:31
Hassua että minä ymmärsin veljen ilmaisun juuri päinvastoin. Siis, valitettavasti riistan maku oli hävinnyt !
En olekaan enää varma kumpaa hän tarkoitti. Padasjokiset sanovat juuri näin; Hyvin oli maku muuttunut, kun tarkoittavat että olipa valitettavasti muuttunut.

Itse pidän eläinten ominaismauista, kuten lampaan, jäniksen, peuran. ym, paitsi hauen ja lahnan.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 23.02.15 - klo:18:41
Makuasioista ei voi kiistellä. En tykkää väkevistä mauista. Härän liha ilvoksuttaa, mutta kanan ei. Tokihan minä aina aterialla vähän otan joka sorttia, taikka en aina. Aikoinani en hirviporukkaankaan mennyt, koska en niin lihasta perusta. Kukin taaplaa tyylillään. Kun edellä kirjoitin "hyvin oli riistan maku vähentynyt", niin söin sitten  nokareen enemmän ja kehuin tuplasti  :003: :039:.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Mansipaani - 26.02.15 - klo:08:37
Maito oli loppu, joten laitoin joka-aamuiseen puurooni ja kahviini vaniljakastiketta. Huisin hyvää!
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 26.02.15 - klo:19:27
Puuro olisi tervellistä heti aamusta, mutta olen saamaton, joten keitän vain kähvit. Tahtoo tulla syödyksi "arvomuonia" kahvin kanssa liikaa, niin eine siirtyy myöhemmäksi.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 28.03.15 - klo:13:37
^Puuro on aikoinaan ollut arvomuonaa, juhlissa nautittua. Itse milloin puuroa syön niin mieluummin illalla, koska se jotenkin tuppaa raukaisemaan. Aamulla pitää olla tiheatä ruokaa, jotta jää vatsaan tilaa kahville.

Ajattelin kokeilla hapanpaistia. Jääkaapissa on köntsät niin hevosta kuin lammasta, ja kummastakin voi tehdä. Punkkua, etikkaa ja mausteita löytyy myös. Nyt kun pistää hapantumaan niin viikon päästä voi kypsentää. Vaan mitähän tuo punkun pH on; onko happamampaa kuin kolajuomat, joissa lammasta myös on tapana marinoida - ja jotka olisivat halvempia. Pihiys iski (tai viinanhimo).
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.03.15 - klo:15:24
Melkoinen makunautinto oli syödä jäätelöä mämmillä,  mansikkahillon asemasta.
Kahvileivästä se kävi oikein hyvin.  :kahvi:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pena - 28.03.15 - klo:19:28
Melkoinen makunautinto oli syödä jäätelöä mämmillä,  mansikkahillon asemasta.

On ihan pakko vinoilla, anteeksi vain: Minä syön mämmiä kerman kera, en mansikkahillon.  :003:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Saukkis - 28.03.15 - klo:20:24
Mutta voisi se mämmi olla ihan hyvääkin mansikkahillon kera. Pitäisiköhän kokeilla  :003:

Pääsiäiseksi on varattu lampaan kyljysrivi ja Hulluilta päiviltä löytynyttä antilooppia. Namibialaisesta keittokirjasta löytynee vinkkejä sopiviksi mausteiksi antiloopille.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pena - 29.03.15 - klo:06:54
Pääsiäiseksi on varattu lampaan kyljysrivi ja Hulluilta päiviltä löytynyttä antilooppia. Namibialaisesta keittokirjasta löytynee vinkkejä sopiviksi mausteiksi antiloopille.

Namibia ei ole perinteisesti mikään mausteiden ihmemaa.  Afrikan toisella laidalla ja Saharan reunalla on opittu intialaisen ja arabialaisen kulttuurin makuja, mutta lounainen Namibia on niistä herkuista kaukana. Veikkaan, että ihan suomalaisella hirvi- tai poromaustamisella pääsee hyvään tulokseen. Tokihan netistä löytyy afrikkalaisia ruokavinkkejä: http://africhef.com/South-African-Recipes.html
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.03.15 - klo:08:08
Huomenta Pena !    Oikein luettu. Ravintolakieltähän se oli !

Siis EI pitäisi kirjoittaa;  Hirvipaisti yrteillä,  vaan yrttimausteita hirvipaistilla.

terv. ent. puhetyöläinen kahvilla.  :kahvi:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 31.03.15 - klo:18:37
Oi Te nokkelat  :039:. Me ostimme Muhokselta arvomuonaksi mämmiä. Kunhan saunasta palaan, niin alan herkutella.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 02.04.15 - klo:10:40
Valmistan parhaillani peruna-purjo-juustokeittoa. Lisukkeena lämpöisiä voileipiä. Nämä tänään.
Huomena uunilohta yrttiperunoita ja punajuuri-piparjuurisalaatti.

Appelsiinirahka.

Pääsiäisruokamme on vielä auki, ruokapitoja en nyt laita.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pena - 02.04.15 - klo:11:03
Mitä yrttejä laitat perunoihin? Italiassa olen oppinut, että salvia sopii rasvaisen kalan kanssa.

http://www.ostematto.it/secondi-di-mare/253-trota-alla-salvia.html
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 02.04.15 - klo:13:30
Yleensä rosmariinia. Kun on tuoretta ruohosipulia ja persiljaa myös niitä.
Viime kesänä kokeilin timjamia kun se kasvoi hyvin yrttiruukussani. En pidä siitä aivan kovasti. Ravintolamaku !

Paprikapulveri ja tuore paprika on hyvä. Korianteria laitoin tänään hiukan peruna-purjokeittoon, ja ripauksen muskottipähkinää ja mustaapippuria.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 02.04.15 - klo:13:37
Eikös salvia kuulu osso-bucoon ?  :003:

Meirami jota kehoitetaan laittamaan veriruokiin ei ole minun makuuni. Oreganoa käytän vain pizzaan. Sama juttu kuivatun basilikan kanssa. Tuore basilika on aivan eri juttu. Ihana mauste tomaatille ja mozzarellalle ja pestoihin.

Yleisimmin käyttämäni mausteet ovat pippurit ja erilaiset sipulit, jotka ova tuoreina kasviksia mutta paahdettu sipuli on mauste.

Anis ja fenkoli,samoin kuin kaneli, inkivääri ja neilikka kuuluvat jouluruokiin. Inkivääri tosin on viilin kaveri.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Saukkis - 05.04.15 - klo:20:15
Antilooppipihveistä, jotka ostin "Tyyfukselta", tuli oiva ateria. Maustoin ne kotitekoisella valkosipuli-lime-majoneesilla sekä suolalla ja pippurilla. Söimme ne salaatin, kasvispihvien (tyhjennetään pakastinta) ja papu-banaani-kastikkeen kera. Turvauduin siis kuitenkin Namibialaiseen keittokirjaan  :001:

Tuo papu-banaanikastike on hyvin helppo: otetaan tölkillinen säilykepapuja ja kaksi pilkottua ylikypsää banaania, keitetään niitä kattilassa varttitunti, soseutetaan sauvasekoittimella ja valmista tuli. Papuja vieroksuvat teinitkin santsaavat.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 05.04.15 - klo:21:55
Tänä pääsiäisenä söimmekin pääsiäispupua tai siis oikeastaan rusakkoa.  :icon_wink:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Viisveisaaja - 05.04.15 - klo:22:08
Tänä pääsiäisenä söimmekin pääsiäispupua tai siis oikeastaan rusakkoa.  :icon_wink:

Wou.
Oon kaverilleni sanonut useasti, et ku kalastellaan saaristossa, Ni jos mä ammun jäniksen ja laitan lihapaloiksi, no eiks kävis?
No ei koskaan..
Musta tekopyhää syödä lihaa, jos ei oo kattonut silmiin koko tuottoketjua.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 05.04.15 - klo:23:14
Niin, elävät puput ja rusakotkin on ihan söpöjä, mutta kuollut pupu on ruokaa. Täällä maalla sen on oppinut, että eläin voi olla sekä söpö että herkullinen.

Ensimmäinen varsinainen koettelemus oli Kirjo. Se oli hyvin kaunis ja mukava hieho, johon tutustuin mentyäni maidontuottajan kanssa naimisiin. Kirjo oli ensimmäinen nauta, johon uskalsin koskea. Harjailin sitä ja se suhtautui minuun lempeästi. Sen kautta tutustuin muihin lehmiin ja uskalsin lopulta lypsääkin. No, pahaksi onneksi Kirjo jäi mahoksi, joten se lähetettiin Karjaporttiin ja siitä otettiin takaneljännes lihoina takaisin. Odotin pelolla sitä lihalaatikkoa. Ajattelin, etten pysty syömään Kirjon lihaa. Mutta kun näin ne upeat lihat, mitkä oli jo pilkottu erinäisiin osiin, ei se ollutkaan vaikeaa. Ei ne paistit ja potkat muistuttaneet enää ollenkaan kokonaista kaunista hiehoa.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Viisveisaaja - 05.04.15 - klo:23:22
 :-\

Nyt rakas ystäväni, puhutaan wanhaatestamenttia..
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 05.04.15 - klo:23:32
Elämä on raadollista.  :023:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Viisveisaaja - 06.04.15 - klo:00:06
Elämä on raadollista.  :023:

On on ja rakas Raamattumme e kiellä sitä.
Sieltä löytyy aviorikoksista siskoveli ja muista jutuista juttua, jopa etnisistä puhdistuksista,... Ei kuin satukirjoista.
Raadollisuuksistakin.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 06.04.15 - klo:09:16
Muuten loistavaa ruokaa löytyi vahingossa. Oli määräni keittää kasvissosesoppaa mutta ei sitten syötykään täällä, onneksi emmin sitä lammasta kun syövät niin paljon kasviksia. Noh, syötiinkin sitten Vivamossa. Söin siis kasvikset ja jätin tekemättä sopan.

Olen usein laittanut sekaan creme fraichea kun on maustettua. Kaikki eivät tykkää siitä, mutta meidän pitävät. Testasin sitruunatilliä nyt, mutta kokeilin mitä se siis olisi leivän päällä ja se oli äärettömän hyvänmakuista kaikista.

Oli vähän ylläri, ja vain kun ajattelin ettei  jätetä syömätä. Paljon parempaa kuin maustetut sulatejuustot.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 06.04.15 - klo:10:32
Kiitän Saukkista ja Leenaa kivoista pikku vinkeistä. Helppoja ja maukkaita varmaan. :023:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 06.04.15 - klo:14:18
Elämä on raadollista.  :023:

Lampaanraatoa pupellan, kun sitä jääkaapissa vielä on. Ei ole oikein pääsiäisruoat maistuneet, mutta niitä syön kun en muuta viitsi laittaa. Pikku pashan tein, yli-imelää makuuni sekin. Rasiallisen mämmiä olen lappanut sisääni, se nyt meni kun tarpeeksi kuohukermaa pisti sekaan.

Pakastinta pitäisi saada tyhjäksi, ylimääräsienet lupasin kaverille, joka ei viime syksynä ehtinyt metsään, mutta eipä ole ottanut yhteyttä  :icon_confused:.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 11.04.15 - klo:07:29
Eilen perunamuusista tuli liisteri.  Van Gogh' a  ei ole saanut pitkään aikaan. Matti ostaa perunat ja tämä oli jotakin uutta A:lla alkavaa lajiketta. Ihmettelin jo kun se ei ruvennut kypsymään.  Kuorineen keitettynä se on aivan makoisaa.
 Mutta muusi oli täysin epäonnistunut. Otimme sitä vain pikkunokareet ahvenfileiden seuraksi.
Lopusta tein perunapullataikinan.  Sekoitin kaermaviiliä, suolaa, rosmariiniä, mustapippuria ja hienoksi hakattua tuoretta paprikaa. Munia ei ollut, mutta hyvin se pysyi kasassa kun laitoin vähän korppujauhoja ja vehnäjauhoja suurukseksi.

Voi-öljyssä paistoin niihin ruskeat pinnat. Ihan makoisia syötäviä niistä tuli. En voi syödä juurikaan paistettuja rasvaisia, mutta Matille kelpasi lähes koko pannullinen.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.04.15 - klo:10:19
Koetan katsoa etten syö käristettyä lihaa tai kalaa. Liha ei maistu enää muutoinkaan, me ollaan nyt Matin kanssa eri ruuissa, mikä ei tarkoita että eri osotteissa. Naapurissa on sama meininki. Isäntä grillaa lihaa ja makkaraa, emäntä syö salaattia.

Hellalla kiehuu erilaisia kasviksia kasvisliemessä. On kesäkaalia, varsiselleriä, tomaatteja ja tomaattipyreetä, porkkanaa, parsakaali, muutama valkosipulin kynsi ja basilikanlehtiä. Kun ne pehmiävät vetelen bamixilla niistä sosekeiton.  Maustan ainakin persiljalla ja mustapippurilla. En tiedä mikä tulee olemaan maku, enkä kuinka se sopii hapoilleni, mutta syödä täytyy.
Kumpa painokin putoaisi muutaman kilon. Vaaka näyttää aina samaa, mutta tämä refluxioon viittaava oireilu täytyy seurata. Kahvi on se pahin. Onko kokemuksia ' vatsakahvista' ?
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 25.04.15 - klo:11:08
Refluxi-juttu on ikävä seuralainen. Elämänlaatuni parani, kun otan joka päivä nexium-20 mg tai sen halpisversiona samaa hoitava lääke. Ei närästä ja kahvi on hyvää. Ilman lääkettä 3.päivä olisi kiirastulta.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.04.15 - klo:11:19
On näemmä googlen mukaan hyvin yleinen vaiva, nuoremmillakin ihmisillä, saati vanhoilla.

En ole aikaisemmin tähän törmännyt onneksi. Tytär juo vatsakahvia mutta en ole kysynyt maistuuko se samalta kuin tavallinen. Olen jättänyt illansuu-kahvit pois ja juonut jonkin verran teetä. Neljä kupillista siedän, mutta en sen yli ilmeisesti. En tästä ainakaan vielä mene lääkäriin. Keräilen useampia vaivoja samaan käyntiin. Ruokaohjeita voin noudattaa ja katsoa mitä se vaikuttaa. Sängyn jalkojen alle en voi laittaa korotusta, se ei sovi laskimoilleni.

Sosekeitto oli hyvää, Mattikin söi sitä.  Huomena syön grillattua broilerileikettä, Matti marinoitua kasleria. Keittoa on kolmeksi päiväksi. :039:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 26.04.15 - klo:02:24
Refluksiongelmaa on, mutta pistän ennen muuta rintavuuden piikkiin. Liivit puristavat!

Ruoista valitettavasti kypsä lanttu ja kaali aiheuttavat oireita. Raakana kyllä voin syödä kumpaakin. Pakastimessa olisi vieläkin jouluista lanttulaatikkoa, ja mietin, hirveänkö syödä. Liha aiheuttaa ongelmia vain meetvurstiksi pakattuna.

Lääkkeitä en mielelläni käytä. Somacia vetelin taannoin, mutta se aiheutti jalkoihin lihaskouristuksia ja heikkoutta. Ihmettelin, kun en meinannut kilometrinkään matkaa vaivatta kävellä. Kun jätin lääkkeen pois, alkoi taas matka taittua. Ihan netistä luin, että happosalpaajilla toisinaan on tuollainen sivuvaikutus.

Kahvinjuonnon olen unirytmiteknisistäkin syistä rajoittanut heräämistä seuraaviin tunteihin.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.04.15 - klo:07:17
Kiva minunkin tietää mitä öppiäinen kertoi rintavarustuksesta. Öppiä ikä kaikki.
HSP-tyyppisenä en voi pitää päälläni mitään puristavaa. Tuon mainitsemasi varustuksen otan heti pois kun pääsen koti-oloihin.

Refluxi ei onnekseni ole kovin paha enää. Join ensin alkuun, kun meillä ei ollut muuta happolääkettä, ruokasoodaa 1  tl  lasillisessa vettä. Se pani röyhtäilyttämään ja helpotti suureti. Ostin Rennie' ä  ja otin kaksi tabl. päivässä. Iltakahvin jätin ja vähitellen polte helpotti. Nyt ei ole.
Googlasin että astmaatikoilla on mita yleisempää. Siksi olen kiitollinen että en ole tästä aiemmin kärsinyt.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 26.04.15 - klo:10:30
Öppiäiselle suurkiitos tiedosta happosalpaajista. Käytän kahta ja minulla on mainittuja lihaskouristuksia, enkä pysty metsässä kilometriäkään kulkemaan, tie nousee pystyyn. Lisäksi huimaa. Pudottuani ja saatuani aivokoppaani ruhjeita olen sitä asiaa syyllistänyt, mutta nyt pitää muuttaa lääkitystä. :017: j
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 30.04.15 - klo:10:07
Ilahtuneena vaa'an näyttämään lukemaan, keitin kauppareissun jälkeen wappu-aaton watsa-kahvit. Tarjoilin puolisolle ja itselleni sen kanssa puolikkaat paahdettua reussumiestä. Päälysteenä herkkuamme, kirjolohenmätiä ja smetanaa.

Perinteiset ranskis-nakki-tarvikkeet odottavat syöjiä. Minä en ota niitä ! Ehkä lasillisen Pommacia sentään. :102:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 01.05.15 - klo:11:51
Vieläkin paino putoaa.  Kuten kerroin olemme Matin kanssa nyt ' eri ruuissa'. Hänelle laitoin
karitsan paahtopaistia ja rosmariiniperunoita. Yhteiseen kreikkalaiseen salaattiin lisäsin itselleni tonnikalaa ja munaa ja raejuustoa. Se maistui ' tanskalaiselta voileivältä'.

Pommac riittää minulle wappujuomaksi, alkoholi ei enää sovi tunnelmiini eikä tee hyvää .


Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 11.05.15 - klo:20:32
Nautin keväästä. Tein jo viikonloppuna salaattia, johon poimin pihalta vuohenputken lehtiä sekä pihlajan silmuja. Nam.
Kohta saadaan nokkoskeittoa, -pannaria ja -pestoa. Aaaah.

Lauantaina tein kevään ensimmäisen raparperipiirakan. Meni hiukka tummaksi, mutta tulee se syötyä.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: meme - 11.05.15 - klo:21:38
Viikonloppuna herkuttelimme korvasienimuhennuksella grillatun lihan ja keittoperunoiden kaverina. Jopa ruuan suhteen varsin kranttu appi-ukkonikin innostui kehumaan sienisoosia.  :023:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 13.05.15 - klo:15:32
Keitän porsaankieliä leikkeleeksi. 

Kaksi isoa kieltä, 1ltr. vettä
2-3 tl suolaa
puolikas sipulia
laakerinlehti
5 - 6 maustepippuria.

Vaahto kuoritaan.

Keitetään n. 1,5 - 2 h. 


Tämä on herkkua ihmiselle ja koiralle. Ennen niitä sai lähes ilmaiseksi. Nyt kaksi kieltä maksoi 3,50.  Halpaa siltikin.

Vesi herahti kielelle memen sunnuntaiherkuista.  Emme ole nähneet vielä korvasieniä, mutta kuivattuja löytyy kaapista. Eivät ne tuoreiden veroisia ole, mutta käytän niitäkin jos muita ei ole.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.05.15 - klo:09:52
Avokadopasta tuli jokunen vuosi sitten muotiin niin että avokadot loppuivat kaupasta.
Tänään meillä herkutellaan sitä.  Tämä on ensimmäinen kerta kun valmistan tätä trendiruokaa:

http://www.k-ruoka.fi/reseptit/avokadopasta-valimeren-tapaan/?gclid=CJHboLui18UCFeQCcwod2FEApw
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 24.05.15 - klo:22:44
Minä tein hirvestä palapaistia, kun Tiiti oli käymässä. Jälkkäriksi raparperipaistosta vanilijajätskin kera.
Salaattiin keräsin vuohenputkea, kurttulehteä, suolaheinää ja vielä sain muutaman pihlajansilmun. Kaikki pihlajanvesat ei vielä ole lehdessä.  :023:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 25.05.15 - klo:11:24
Meillä raparperista ei olisi kiisseliin, pitäisi kaivaa  :017:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 25.05.15 - klo:21:49
Nyt on uunissa rouhenäkkäriä tulossa. Se on niin helppotekoista ja hyvää, että on ihan pakko taas tehdä.  :003:

Laitan tähän reseptin, mutta varokaa. Tähän jää koukkuun.

1,5 dl kaurahiutaleita, 1 dl karkeita ruisjauhoja, 1 dl auringonkukan siemeniä, 1 dl seesamin siemeniä, 0,5 dl pellavansiemeniä, 3 dl vettä ja 1 tl suolaa.
Kaikki aineet sekoitetaan keskenään. Levitetään lusikalla uunipellille, leivinpaperin päälle. Levitetään toinen leivinpaperi päälle ja annetaan taikinan levätä tunnin. Sen jälkeen päällä oleva leivinpaperi pois. Tehdään taikinapyörällä tai veitsellä ruutuja, jotta kypsänä on helpompi jakaa palasiin. Paistetaan 150 asteessa yksi tunti. Jäähdytetään ja jaetaan palasiin. A vot.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: PekkaV - 26.05.15 - klo:06:23

   Fazerin maalaisleipä on leipien mersu, Bemari on Marski-ruislepä.

Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pena - 26.05.15 - klo:07:33
Tuuloksen riävä on leipien Vanaja.

http://www.koneviesti.fi/lehti/kv1808/fi_FI/vanaja/
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.05.15 - klo:07:35
Padasjoen Leipä  leipoi  Urho Kekkoselle !

Mie syön Oululaisen hapankorppui  tai   Viipurilaisen ruisleipää, sillo ku syön leipää.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: 1944 - 26.05.15 - klo:09:12
Ruattalaanen vaalea knäckebröd on niin helppo liotella suussa ja sitten nielaiset, kaloreita on
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 26.05.15 - klo:15:13
Avokadopasta tuli jokunen vuosi sitten muotiin niin että avokadot loppuivat kaupasta.
Tänään meillä herkutellaan sitä.  Tämä on ensimmäinen kerta kun valmistan tätä trendiruokaa

Tein tuota aiemmin tänä keväänä, mutta ei se minusta niin herkullista ollut kuin mitä on hehkutettu. Tai minun tekemänäni. Ehkä en vain ollut tarpeeksi hvyä kokki. Syötävää toki silti.

Porsaankieli sen sijaan on minunkin laittamanani hyvää. Ainoa vain että se säilyy niin huonosti - minun jääkaapissani. Syy kyllä löytyy jääkaapin ulkopuolelta.

Iltapäivälehden lööppi kirkuu, etteivät vanhukset saa ruoastaan tarpeeksi proteiinia. Syönevätkö vanhasta muistista niin paljon entisaikojen perusevästä leipää, vaikka sehän on nykyään kallista. Muutamia lihasortteja saa halvemmalla kilohinnalla. En osta lehteä asiasta tarkemmin lukeakseni, kertokaa joku jos olette lehden hommanneet.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.05.15 - klo:15:28
Olen öppiäisen kanssa samaa mieltä avokadopastasta. Paitsi, että kaikkien kalliiden ainesten, kuten pinjansiemenet, lisäksi se on niinkuin pastat ovat, kaloripommi.

En ole chiliä tottunut käyttämään, ostin chilipaprikoita. Maistoin kokeeksi sitä raakana. Ei ollut niin tulista kuin pelkäsin. Siispä laitoin sitä  oikein reilusti siihen avokadotöhkään. Kuumana se sitten olikin ' sitä ihtiään', valtaisan vahvaa.  Syödyksi se saatiin kun huuhdeltiin valkoviinillä alas.

Tänään laitoin porsaanmunuaisia kermassa haudutellen,  riisin kanssa.  Sen minä osaan , ja kyllä se on hyvää !  Matti oikein kiitteli. Kilohinta on 6,85. Meidän kaksi munuaista maksoin 1,85 + kermatölkki n. 1 euro. Punajuurisalaatti on myös halpaa, sitä oli lisukkeena.

No, munuaiset ovat kolesterolipommi.

Avokadot avokadoina on parempi vaihtoehto.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 27.05.15 - klo:09:31
Eilen laitoin kotikaljan tulemaan. Oikein maltaista.
Tänään sen siivilöin ja otin osan mäskistä talteen ja pyöräytin niistä vehnä ja ruisjauhoja lisäten mallasleivän.

Muutoin meillä on soppapäivä. Lohi maksoi eilen 1, 90 euroa / kg !. Otin liki kaksikiloisen. Puolet graavasin, puolet keitin soppatarpeeksi.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 30.05.15 - klo:10:42
Olen ihastunut uuteen kaasugrilliimme. Lihaa en halua valmistaa, se on Matin homma.
Kävi näin hassusti:  Eilen grillasin broilerin rintaleikkeitä jotka itse marinoin. Ne onnistuivat oikein hyvin, samoin paprikasipuli-chilivartaat. Siistä päätin laittaa samaa tänään saunavieraille.  Kaupassa Matti sanoi; Ostetaan nyt jtakin helppoa ja valmista tänään päiväruoaksi.
Hän osti kokonaisen grillatun broilerin !   :117:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: PekkaV - 31.05.15 - klo:06:19

   Kiitos Jeesus!

Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 31.05.15 - klo:07:17
Meille jäi itsegillattuja broilerin rintaleikkeitä, kuin myös valmiina ostettua grillibroiskua niin paljon, että tänäänkin niitä syödään ja jää vielä ylikin. Jaleipä riittää ja sardiinipurkkeja.

Ipanat eivät syöneet broileria vaan pinaattikeittoa ja munia. Niitäkin jäi yli.   :117:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 02.06.15 - klo:19:35
Söin vähän epämääräiseen kuntoon päässyttä raejuustoa, parasta ennen näköjään 31.5. (katsoin vasta syötyäni, ja purkki avattu 28. päivä). No, jos menee maha sekaisin niin se on saikkua sitten huominen!
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.06.15 - klo:15:41
Kun näin että AnttiJuhani ja Viisveisaaja ovat kuulolla, kerron että otin äsken uunista muikkuvuokan. 

Voideltuun vuokaan ladoin kerroksittain puhkottuja muikkuja, kevätsipulia, tilliä, suolaa, sitruunapippuria, smetanaa, tomaatisosetta( tuubista), suolaa, ja pinnalle parmesaania.

On vielä jäähtymässä eikä ole maistettu mikä siitä tuli.

Lohisoppa oli melko maukasta. Sen keitin eilen paistetun uunilohen jämistä. Raastoin perunat ja porkkanat. Keitin kalaliemeen kerman kera. Lisäsin pippuria ja suolaa ja paljon tilliä.

Kolmas ruoka jonka tein oli ihan tavallinen sikanautapaistos. Paprikaa ja valkosipulia lujasti ja smetanan kanssa hauduttelin. Se saa perunat seurakseen kun syöntiaika tulee.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 04.06.15 - klo:16:37
Eilen kaupassa grillibroileri 5,50 kilo, jälkiuunileipä 6,25. Jokapäiväinen leipämme on kallista! Ehkä se pitäisikin jättää pyhäpäivien herkuksi ja syödä arkena vain puuroa. Tai sitä broileria. Puuron viimeaikaisia hintoja en ole tutkinut, mutta taitaa olla leipää halvempaa kumminkin.

Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.06.15 - klo:16:44
Neljänviljan puurotarpeet  saa kahdelle hengelle kilon paketista pariksikymmeneksi kerraksi ( arvelu ) ja paketti maksaa suunnilleen saman verran kuin yksi ruisleipä, n. 1,90 euroa.

Sait edullista broileria.  Oliko kypsää, valmista syötävää? Minä maksoin 6,45 / kpl
viime lauantaina.  Kolme rintafilettä raakana Rainbow n. 3 euroa.
En laita broiskua vähään aikaan. Neljä päivää kanaa kasvatti höyheniä kurkkuun.

Kaikkeen kyllästyy kun hölvää liian usein samaa laatua. Avokadoihinkin, kuten lanttuunkin.
Veteen en kyllästy.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 04.06.15 - klo:17:20
^Kypsää oli. Raakaahan saa halvemmalla.

Linnun luut ovat niin olemattoman kevyet, etteivät kilohintaa juuri tuosta nosta.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 10.06.15 - klo:10:52
Matti esitti maanantaina toiveen tillilihasta.  Se on meille vanhoille ihmisille herkkua, nykynuoremmille inhottaa ajatuskin. Koulukeittiössä valmistettu harmaa limapuuro ei ollut kai samaa lajia nähnytkään. Sipatti on toinen samanmoinen.

Tänään kysäisin nuorta vasikkaa. Priman Votkinin lihatiski tekee tilauksen lauantaiksi.
Sunnuntaina syödään sitten sitä uusien ruotsalaisten perunoiden ja vihreiden herneiden ja puna-piparjuurisalaatin kera.  Nyt jo suuta syyhyttää ja kieli kostuu.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 11.06.15 - klo:20:22
Väsymyksen tähden ryhdyin perusruokailuremonttiin. Tietty jääkaapin tilttaaminen vaikutti sekin, juuri nyt onneksi pakastin vielä pelittää jääkaapin veroisesti. Viidellätoista eurolla ostin kapineen joka tekee kaikki kasvikset ja vihannekset juotavaksi etenkin jos liittää mukaan vaikka maitorahkatölkin.

Nuoriso nimittää sellaista smoothieksi.

Näin nautin alle tomaattiporkkanarahkamaitojuoman ja nyt siemailen omenanektariinirahkajuomaa. Olen äärettömän innoissani ja jo kokoamassa alustavaa juomakirjaa näistä.  :109:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 12.06.15 - klo:13:01
Siemailen aamiaista joka on yksinkertainen tomaattikurkkujuoma. Suomalaisia kumpikin jo. Jälkiruokana saatan vielä surauttaa nektariinipäärynärahkan. Eilen olinkylläinen näin mutta jäihän siitä suolaisennälkä. Illalla rapistelin vuoteeseeni näkkäriä metwurstilla.

Ei paha. Ollenkaan. Olen toistaiseksi äärettömän tyytyväinen.  :109:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 12.06.15 - klo:13:03
Jokin helppogrilli terassipuutarhaan kyllä sopisi mutten osaa arvata hemppojen pitkämielisyyttä.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 12.06.15 - klo:14:12
Aion lähteä villivihannesjahtiin. Puutarhahanska käteen ja nokkosta koppaan. Paras kausi  on kyllä ohitse. Lisäksi  tuoresta voikukkaa on runsaasti.

Saatan löytää tuttua ketunlepääkin. Sain innoituksen lueksittuani henpon seurassa maa- ja metsätalousnaisten kierrekirjasta maista luonto tai mitä se oli. Se annettiin Tarjoustalossa kaupan päälle. Olen tosin tietysti syönyt niitä lapsena. Nyt siinä oli näppäriä smoothieohjeita.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 12.06.15 - klo:18:30
Nautimme hempon seurassa lounaan, itse pistelin muikkua rasiasta, tuli vimmattu kalannälkä. Umbriassa ei syöty kuin possua. Ja pastaa tietysti. Kikherneitä ostin, pääsin siellä makuun.

Oli kyllä turkasen suolaista, huh. Illallisena otamme tomaattibasilikavoikukkaa.  :icon_biggrin:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Saukkis - 14.06.15 - klo:20:49
Pitkälle automatkalle, jolle läksimme aamuvarhain, otin evääksi leipomiani broilerisamosoja, kylmää kurkkukeittoa ja kahvia. Maistui hyvältä, vaikka jouduimmekin istumaan autossa, koska levähdyspaikan penkit olivat sateen kastelemia.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 14.06.15 - klo:21:37
Iltapalakseni surauttanen sen kaalin ja kurkkua. Jälkkäriksi jäätynyttä rahkaa jos se suostuu tulemaan ulos purkista ja paloittumaan, sekä omenia ja loput rypäleet.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 15.06.15 - klo:07:16
Tarvitsee minunkin ottaa blenderi taas pitkästä aikaa käyttöön. 
Eilisen tilliliha-aterian ja jäätelö-suklaakastike annoksen takia paino nousi siitä mitä oli alimmillaan n. 400 gr. Ja on tullut muutakin napsittua, kuten parmankinkkua ja patonkia.

Olen tosissani painonpudotukseni kanssa. Jalat tykkää ja vaatteet ovat löystyneet.

- 5 kg !  Meille ostetaan aina nykyään suunnilleen viisikiloinen joulukinkku. Kuvittelen sen kokoa , tai viittä sokeripakettia  :003:


Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Mansipaani - 15.06.15 - klo:08:17
Ei nyt aivan jokapäiväinen juomani mutta ehdottomasti lempijuomani tänä kesänä on ekströmin mansikka/vadelma tiivistemehuun sekoitettu kivennäisvesi, vaikka metsämansikan makuinen. Parempaa kuin limsa, terveellisyydestä puhumattakaan.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 15.06.15 - klo:09:05
Minä ja Lotta pidämme myös kivennäisvesi-mehusekoituksista. Se on nimeltään Kuplamehu.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 15.06.15 - klo:12:40
Hyvä, jos iskee helle juodaan täällä kuplamehua myös. Nyt kun on tuo mitta saa helposti sen tavoitteen kolme litraa ylimääräistä päivässä täyteen. Kiitos vinkistä.

En tiedä mihin ketjuun tämä kuuluisi mutta vaatepuntari, se uskottavin, kertoo laihtuneeni, samaten peili. Ei ollenkaan paha. Toedän kyllä että minulla paino on aina vaihdellut vaivattomasti, liikunta Italiassa lisäsi perusaineenvaihduntaa ja nyt tämä ruokavalio.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 15.06.15 - klo:12:51
Tekaisin 'matonpesuorjalle' kunnon smoothien voimajuomaksi ennen hommaa.

1 iso avokado
vajaa puolikas banaania
puoli kerää jääsalaattia
2 cm pätkä kuorittua ja hienonnettua tuoretta inkivääriä
1/2 sitruunan mehu
3 dl Arlan rasvatonta vaniljajogurttia

pyöräytetään blenderissä välillä pitkällä lusikalla sekoittaen.

2 dl kivennäisvettä.

pyöräytys ja pitkiin laseihin  jossa pitkä lusikka.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 16.06.15 - klo:08:10
Kiitos ohjeesta. Sopii muillekin. En olettanut muuten että kasvikset todella pitäisivät nälän poissa. Lukuunottamatta nyt perunaa. Kyllä ne melkein pitävät, samoin hedelmät. Se oli ylläri. Ei niin etten olisi sitten lämmittänyt paputölkkiä kasvishan se myös on ja pidän tölkkipavuista.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Saukkis - 18.06.15 - klo:18:44
Puoliso on keittänyt 11 litrasta luomumaitoa juhannusjuustoa. Riittää naapurillekin ja sunnuntaina tuleville vieraille.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 18.06.15 - klo:23:07
^Tuotapa en ole koskaan syönyt. Tiedän kyllä ruokalajin, noin teoriassa. Kuulemma sitä saa myös kaupallisena tölkitettynä versiona jossain päin maata. Oletko sellaisia maistanut?
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Saukkis - 19.06.15 - klo:17:04
^Tuotapa en ole koskaan syönyt. Tiedän kyllä ruokalajin, noin teoriassa. Kuulemma sitä saa myös kaupallisena tölkitettynä versiona jossain päin maata. Oletko sellaisia maistanut?

Itse en ole muistaakseni maistanut, mutta ystäväni, joka ei saa aikaiseksi itse keittä, ostaa joskus valmista muinakin vuodenaikoina ja pitää sitä oikein hyvänä.

Seeprakakusta tuli oikein hauska, ja salmiakin makuinen. Nam.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 21.06.15 - klo:07:12
Muistelen aina juhannusjuustosta puhuttaessa edesmennyttä foorumilaista JuhoMa' aa. Hän laittoi minulle ikivanhan sukunsa resetin:  Otetaan 40 litraa lypsylämmintä maitoa....


Juhannuksena olemme syöneet lihaa ja kanaa ja molemmat ovat maistuneet oikein hyvin. Tänään kevennetään, ja keitetään perunat ja avataan kylmäsavu vakuumista. Smetana ja tilli ja punapiparjuurisalaatti riittävät lisuiksi.
Joko jälkiruuaksi tai iltapäiväkahville jäätelön höystöksi teen :

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/314816/Grillatut%20persikat/
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 21.06.15 - klo:17:43
Puoliso on keittänyt 11 litrasta luomumaitoa juhannusjuustoa. Riittää naapurillekin ja sunnuntaina tuleville vieraille.

Kyllä käy kateeksi. Täällä sylkeä nieleskellen muistelen edesmenneen tätini keittämää herkkua.   :-\   Sain sitä viimeksi 38 vuotta sitten.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 23.06.15 - klo:22:50
^Mikset kokeilisi keittää itse?

Kävin kävereitten mökillä, Ahti tms. soi antejaan, ja nyt pitäisi jotain kehittää hauesta ja ahvenista. Haukia tuli enemmänkin, mutta vapautimme ne, jotka pystyi isompaa vauriota tekemättä. En ole ihan varma tuon menettelyn järjellisyydesta. Kuhaa ja ahventa me yritettiin, mutta hauet olivat ahneempia, vaikka ihan kuhavauhtia vain mentiin.

Kalat on perattu ja pintakäsitelty. Ehkä fileoin ne, paistan fileet (ehtaa voita on), ja keitän päästä (se hauki) ja ruodoista liemen myöhempää käyttöä varten.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.06.15 - klo:07:34
Jokapäiväiseltä aamiaiseltamme puuttui tänään  k a h v i  .  Eilen juotiin viimeiset böönät iltapäivällä. Illalla oli kaakaota ja nyt aamusella teetä.

Pidän kyllä teen aromeista, mutta en minä sillä käyntiin lähde. Kahvin tuska on nyt sitä hirmuisempi kun tietää että purkki on tyhjä.

Päänsärkyä on ilmankin !  Nyt on Matin lähdettävä kaupoille.    :kahvi: :kahvi:
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 24.06.15 - klo:12:10
^Mikset kokeilisi keittää itse?


Saanko reseptin? Aikanaan en ymmärtänyt pyytää sitä tädiltä ja nyt se on myöhäistä.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 24.06.15 - klo:13:36
^Esim. http://keski-suomi.maajakotitalousnaiset.fi/reseptit/pohjois-pohjanmaan-juhannusjuusto-1788

Netistä löytyy haulla "juhannusjuusto" muitakin versioita, mutta periaate on kaikissa sama. Juustonjuoksutinta pitäisi kuulemma löytyä apteekista. Itse en ole tehnyt millään reseptillä.

Mutta muista myös tämä: http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/karahtanyt-juhannuskeitto-aiheutti-palohalytyksen-haapavedella/633739/

"Pelastuslaitos huomauttaa, ettei juhannuskeittoa saa jättää liedelle valvomatta."
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 24.06.15 - klo:13:42
Kiitos! Nyt vain etsimään oikiaa maitua. Harmi, etten silloin muistanut asiaa lainkaan, kun meillä itellä oli lehmiä.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 24.06.15 - klo:14:22
Vasta kun olin paistanut hauen, muistin lapsuudestani sellaisen ruoan kuin Homburgin hauki. Sitähän olisinkin voinut tehdä. Mutta, järvessä haukia riittää, enköhän saa vielä toisen tänä kesänä kokeiluihini. Hauki taitaa olla parempaa keitettynä kuin paistettuna. Ainakin tässä olivat maukkaampia ne liemiruodoista kaivamani lihanmuruset kuin pannulla paistettu filee.

Ranskassa kuulemma arvostavat haukia (kuten sinivalmuskoitakin), mitähän ne siellä siitä tekee? Kuivaa valkoviiniä tuo kaipaisi kyytipojakseen.

Alkaa tehdä mieli venettä johonkin näistä lähijärvistä (osaisi vain päättää mihin). Sitten voisi käydä soudellen kalassa viikonloppuisin. Jollei kalaa saisi niin liikuntaa kuitenkin. Pilkille en uskalla kun en tunne paikallisia jäitä.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 24.06.15 - klo:22:01
Tein kastikkeen durum-vehnäjauhoista, kun en muistanut ettei muuta ole, kaupasta ostaakseni. Tulos muistuttaa koostumukseltaan mannavelliä. Vielä kun maustoin sitruunalla ja rakuunalla (jonka aistin hitusen imelänä), niin tätähän mättäisi jälkiruokana.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Saukkis - 24.06.15 - klo:22:24
Kiitos! Nyt vain etsimään oikiaa maitua. Harmi, etten silloin muistanut asiaa lainkaan, kun meillä itellä oli lehmiä.

Luomumaidosta onnistuu. Pääasia on, ettei ole homogenoitua. Juustonjuoksutinta saattaa olla tavan kaupoissakin, maitohyllyssä. Vai toisinko sinulle heriksille?
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Pyryharakka - 25.06.15 - klo:22:12
Meillä on vielä parilla tuttavalla pienehköt maitotilat, joista voi hakea maitoa. Se juoksute täällä löytynee apteekista tai sitten kaupungista. Luulen, ettei täkäläiset harrasta juustontekoa, niin sitä ei meidän pienistä kaupoistamme löytyne.
Sotkamoon olen tulossa ja foorumilaisten tapaamiseen, että jos siitä ei vaivaa ole niin kiitollisena otan vastaan.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Riitta-mummi - 27.06.15 - klo:11:09
Uudessa halstarissa kypsyvät savumuikut parhaillaan. Grillissä toki vain, mutta omenanpuulastut antavat aromia.

Uudet perunat ovat jo suurikokoisia, mutta puolalaiset mansikat vastaavasti pienempiä kuin aiemmat epsanjalaiset.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: öppiäinen - 27.06.15 - klo:11:20
Savumuikkuja  :007:

Minusta mansikan koolla ei ole väliä, kunhan on maukas. Ahomansikat ovat ihan parhaita, sitten tulee pieni ja rupinen zephyr-lajike, jota ei meinaa saada mistään. Mutta jos löydän niin ostan. Nätin näköinen mutta niin kovin hapan jonsok, tuo takavuosien riesa, sopii lähinnä hilloihin.

Jokapäiväinen kananmuna ei tänä aamuna ollut upotakseen sitten millään. Kahdesta eri paikasta ostetut ovat keitettyinä maistuneet yhtä pahalta. Täytynee pitää taukoa niiden kanssa.

Eilisen vietin turistina kotikaupungissani museoita ym. kierrellen. Lounaan nautin thaimaalaisessa ravintolassa, ja onnistuin mättämään sen suuhuni puikoilla. Meni kyllä normaalia enemmän aikaa, mutta ehkäpä on hyväkin syödä vähän hitaammin. Sotkua ei syntynyt tavallista enempää (tai sitten en ole vielä huomannut).
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 28.06.15 - klo:00:54
Luomumaidosta onnistuu. Pääasia on, ettei ole homogenoitua. Juustonjuoksutinta saattaa olla tavan kaupoissakin, maitohyllyssä. Vai toisinko sinulle heriksille?

Ostin muistaakseni apteekista.

Vika taisi olla maidossa sillä se ei juossut yhtään mihinkään. Muutamia murusia kertyi mutten kehuisi tehneeni juustoa. Yritin pienessä kattilassa kaupan maidolla joka taitaa aina olla homogenoitua. Haluaisin hallita juustonteon ja muuta.

Yritän uusia hellan jotta ylipäätään voin tehdä ruokaa. Raakaravinnolla voi yrittää mutta kai pitäisi olla jokin vakaumus jotta sen syöminen tyydyttäisi Tahdoin vain lisäaineista vähän eroon. Tekisi taas mieleni leipoa leipä itse kun on pakastin.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Saukkis - 29.06.15 - klo:19:17
Mies osti kalastajaserkultaan seitsemän kilon lohen. Ei tuonut se lohi rahaa pohjoisen jokien kalastusmatkailuyrittäjille, kun päätyi meille pataan.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: Leena - 30.06.15 - klo:11:22
Onnea lohen johdosta.

Totesin ettei kaalismoothie maistu hyvältä, se polttelee suuta. Varhaiskaalia oli ja pari persikkaa pehmennyksenä sekä rahkaa. Varhaiskaali maistuu muuten hyvälle eikä siten korvenna suussa kuin vanha valkokaali, mutta kas. Smoothieen se ei sovellu. Join kyllä kaiken eli tuli ylitettyä jokin noin kiloa päivässä. Mutten voi suositella.

Totean kyllä että vei nälän erityisen tehokkaasti.
Otsikko: Vs: Jokapäiväinen leipämme jatko-osa
Kirjoitti: seppos - 30.06.15 - klo:11:30
Jatkamme osassa 2