Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Pyryharakka - 04.01.11 - klo:21:59

Otsikko: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 04.01.11 - klo:21:59
Hienoa, Riitta-mummi ja Mattikin lehdessä.  :eusa_clap: Taisi olla kauan juttu muokattavana. Kuva näytti niin vehreältä.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Kalistaja - 04.01.11 - klo:23:01
Hienoa, Riitta-mummi ja Mattikin lehdessä.  :eusa_clap: Taisi olla kauan juttu muokattavana. Kuva näytti niin vehreältä.


  Juttua Riitta- mummista en ole vielä nähnyt HK:n sivulla, mutta jos aikaisempia vastaavia kuukauslehtitarinoita mietin, niin eipä niitä kummemmin ole muokattu. Melko lailla valmiina ne pikkumustalta tietokoneelta lähtevät. Aikakauslehdissä ja aikakauslehtiin tehdään usein stooreja kuukausiksi eteenpäin. HK ilmestyy vain kerran kuukaudessa. Päivälehdet ovat asia erikseen - joku palloilujuttu, joka on isosti ja näyttävästi ja kuvan kera jossain maakuntalehdessä, on usein tehty 25 minuutissa. Päivälehdissä kirjoitetaan kelloa vastaan - muissa lehdissä välttämättä ei...

   Henkilöjuttu Riitta-mummista syntyi kahdessa osassa: ensimmäinen osa holahti siltä istumalta, toinen osa hautui... Kirjoittaja juoksi päivittäisaskareitten perässä. :kahvi:
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 05.01.11 - klo:08:04
Huomenta Pyrtsi!
Jos tarkoitit vehreydellä maisemaa niin Kalistaja vieraili meillä aivan lokakuun alussa. Lunta ei tainnut olla kuin muutama ripaus, ihme että niin aikaisin oli sitäkään.
Silloin nokikanatkin vielä uiskentelivat tuossa lahdella.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 06.01.11 - klo:20:16
Juu, juu, mutta se kuva näytti aivan kesäiseltä.  (http://cosgan.de/images/more/flowers/008.GIF) 
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Kalistaja - 07.01.11 - klo:23:55



   Joo - ei ollut kinoksia lokakuussa - mutta haitanneeko tuo mitään.... Kuten ennenkin sanottu - HK ei ole mikään päivälehti. Enkä minä ainakaan viitsi kuvia kovin herkästi manipuloida, mikä tietenkään ei olisi konsti eikä mikään. Mutta jos pyrtsis haluat lunta nähdä, niin ole hyvä ja vedä ikkunasi edessä olevaa verhoa vähän seinään päin... :109: :107:

   
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 08.01.11 - klo:14:59
 :icon_eek: Verho on vedetty silmiltäni.....myös Kalistajan oikean nimen suhteen. (http://www.cosgan.de/images/smilie/sportlich/n025.gif) 
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Kalistaja - 08.01.11 - klo:15:38
:icon_eek: Verho on vedetty silmiltäni.....myös Kalistajan oikean nimen suhteen. (http://www.cosgan.de/images/smilie/sportlich/n025.gif) 

 Mutta - heh - juutuin lumeen. Jos haluat, pyrtsis, lumikuvia, koska maas on hanki ja järvet, niin laita yv:n kautta minulle sähköpostiosoitteesi. Aiheena muun muassa Lunta Vantaalla, Rukan luminen sinfonia.... Kesällä saat sitten kesäkuvia!

  Leppeää loppiaisen jälkeistä aikaa! :icon_wink:
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Leena - 10.01.11 - klo:23:24
Mutta - heh - juutuin lumeen. Jos haluat, pyrtsis, lumikuvia, koska maas on hanki ja järvet, niin laita yv:n kautta minulle sähköpostiosoitteesi. Aiheena muun muassa Lunta Vantaalla, Rukan luminen sinfonia.... Kesällä saat sitten kesäkuvia!

  Leppeää loppiaisen jälkeistä aikaa! :icon_wink:
Lähettäsitkö minulle? Minul on Dominikaanisessa Tasavallassa Plan-kummityttö joka taatusti ilahtuis. Laita jotenkin silleen et tumpelompikin saa tulostettua.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Kalistaja - 11.01.11 - klo:14:27



 Pyrtsis ja Leena saavat valokuvia kunhan ensin kunnolla taas pysähdyn. Ehkä torstaina. :023:
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Leena - 14.01.11 - klo:00:13
Hienoa, Riitta-mummi ja Mattikin lehdessä.  :eusa_clap: Taisi olla kauan juttu muokattavana. Kuva näytti niin vehreältä.
Joo. Minäkin luin sen jutun.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Leena - 14.01.11 - klo:00:21


 Pyrtsis ja Leena saavat valokuvia kunhan ensin kunnolla taas pysähdyn. Ehkä torstaina. :023:

Ei mitään kiirettä! Ennen kuin posti on Rosalla Dominikaanisessa Tasavallassa on lumi ennättänyt sulaa... ja kun ei ole sitä koskaan nähnyt eikä osaa kuvitella niin kelpaavat milloin vain. Siskon ottama juhannuskuva taisi olla jouluna perillä kun sielläpäin oli muutoin ongelomia sinä vuonna.
On muuten ollut erittäin jännä juttu kirjoitella kirjoittamaan oppineen tyttösen kanssa, yrittää selittää neljää vuodenaikaa ja jotakin ilta- ja aamuhämärää ja pitkää valoisaa yötä jollekin kaksitoistavuotiaalle joka kasvaa jossakin Päiväntasaajalla, hei Rosa, kello on kolme iltapäivällä, alkaa pikku hiljaa hämärtää. Ulkona tuskuttaa lunta...muistatko sen kortin jonka takana luki lunta?      

Ottakaa ihmeessä Plan-kummilapsi ellei teillä jo ole.Niistä on uskomattomasti iloa.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Kalistaja - 14.01.11 - klo:02:07



 Kaukaisessa kummilapsessa on ideaa. Myös siinä, että eri kulttuureista kerrotaan. Kummilapsi saattaa kasvattaa ihmisyyttä meissä. Näemme myös sen, että kaikilla maailman ihmisillä ei ole niin hyvät lähtökohdat tulevaan kuin meillä.

 Meitä jokaista tarvitaan niin moneen asiaan. Pyrkikäämme tekemään hyvää. Elämä on isompi asia kuin ehken  päivittäin jaksamme ajatella. Energiaa toivon nyt jokaiselle meistä.  :kahvi:
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Kalistaja - 14.01.11 - klo:02:45


 Pyrtsis ja Leena saavat valokuvia kunhan ensin kunnolla taas pysähdyn. Ehkä torstaina. :023:

 Se on täytetty. Pari tuntia myöhästyin kaavailemastani tavoitteesta - olipa taas virallista urheilullista liikehdintää, jota seurasin. Sitten kotiin, kotona laatikko, jossa asioita ratkoi ruotsalainen komisario B. ( B:n jälkeen parin tunnin torkut ja nyt muutama rupeama koneella...).  :023:

 Alkuun lähti naisille P. ja L. kertakaikkista lumen lumoa - mutta löytyypä myös työn kuva. Eli että kuorrutusta ja aherrusta!
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Leena - 14.01.11 - klo:08:07
Se on täytetty. Pari tuntia myöhästyin kaavailemastani tavoitteesta - olipa taas virallista urheilullista liikehdintää, jota seurasin. Sitten kotiin, kotona laatikko, jossa asioita ratkoi ruotsalainen komisario B. ( B:n jälkeen parin tunnin torkut ja nyt muutama rupeama koneella...).  :023:

 Alkuun lähti naisille P. ja L. kertakaikkista lumen lumoa - mutta löytyypä myös työn kuva. Eli että kuorrutusta ja aherrusta!

Kuorrutuksesta kiittää Plan-säätiö. Kiorjoitin sulle facebookiin, kiitos todella paljon,  kun lopulta uskoin että sielläkin on turvallinenn linkki. Mulle tulee välillä yhä niitä painajaisunia ja kauhun puuskia, ja "kuorrutus" sai minut vain hetkellisesti pois tolaltani.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: amanda - 23.01.11 - klo:18:14
Niin tätä pulinaa: miten voikin olla hauskaa katsella vanhoja Disneyn piirrettyjä!
Kaikenlaisia vanhoja, kivoja asioita tulee mieleen: lasten kommentteja vuosien takaa,
korvapuustien syömistä ja sellaista.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.01.11 - klo:18:40
Meilläkin oli  eilenAristokatit näkymässä. Lottaa kiinnostaa enemmän kävelemisen taito ja mummin laatikoiden tutkiminen.

Sain aika onnistuneen poronpaistin eilen. Ensin syötiin sitä lämpimänä ruokana smetana-perunamuusin kanssa.  Evästä laitettiin lapsille. Itsellekin jäi
kylmiksi voileiviksi.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: tuulikki - 23.01.11 - klo:18:45
Anna ohje siihen onnistuneeseen poropaistiin. Olen kokeillut parillakin reseptillä, mutta tahtoo olla kuivaa. Käristys kyllä onnistuu täydellisesti.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.01.11 - klo:18:55
Hei!

Minulla oli vajaa kolmekiloinen vasan reisi luineen. Laitoin sen suolaantumaan edellispäivänä. Pistelin haarukalla vielä reikiä pintaan että suola imeytyy.
Uunivuokan pohjalle tilkka vettä, sellerin ja porkkanan paloja, muutama maustepippuri. Siinä mausteet. Pinnalle hammastikuilla kiinni siansiivuja ja lämpömittari. Alumiinifolio päälle ja uuniin. Katsoin keittokirjasta lämmön ja paisto-ajan mutta se oli mielestäni aivan liian alhainen lämpö(125 astetta)
ja nostin omin päin lämmön 200 asteeseen. Yksi tunti siinä ja toinen n. 175 asteessa. Sitten folio pois ja puoli tuntia silleen. Siansiivut ruskistuivat ja rapeutuivat syötäviksi. Kun mittari näytti 70 ja vähän yli, otin ulos uunista ja peittelin taas foliolla ja pyyhkeellä.
Uunivuoan pohjalle oli kertynyt hiukan maukasta lientä. Siitä ja kasviskermasta suurustin maizenalla kastikkeen.

Tämmöinen tapaus.

p.s. Hirvipaistin jossa ei ole luuta ruskistan ensin suuressa kattilassa, muutoin sama.  Maku on kyllä aivan erilainen.Vieläkin olen sitä mieltä että poron vasa on kuin jänistä.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Atanasia - 23.01.11 - klo:19:02
Huhhuh, nyt lähti minun katras taas kotiinsa päin.

Mukavaa on kun 6-,5- ja 3 vuotiaat pojat telmii, mutta huh kyllä se voimillekin käy.

Sain kunnian olla kaksi päivää huoltajana - kaikki hengissä, siis meni hyvin.
Yhdellä on sellainen maitoallergia,
että pisara iholla laukaisee "kyy-pakkaus"reaktion ja pisara suussa vaatii jo 112  :icon_eek:
saa siinä varoa, ettei jää maito- tai jugurttiläikkiä pitkin ruokapöytää.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: tuulikki - 23.01.11 - klo:19:10
Kiitos Riitta-mummi, täytyypä kokeilla! Ei tänään, ei saa edes syödä enää, kun aamulla menen verikokeisiin, vuositarkastus!
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 23.01.11 - klo:19:52
Meillä oli eilen uunissa hirven kuvetta ja peuran niska.  :003:
Hirvestä tein pataa. Peuran niskan paistoin, jotta voin arkena keittää siitä sopan.

Mutta nyt lähden katsomaan Nybergin Artoa.... :003:
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Atanasia - 23.01.11 - klo:20:28
Lainaus
  Minulla oli vajaa kolmekiloinen vasan reisi luineen

Lainaus
Meillä oli eilen uunissa hirven kuvetta ja peuran niska

 :044:  kieriskelen kateudesta vihreänä, olen uusavuton ruuanlaittaja
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 23.01.11 - klo:21:37
Uusavuttomuudesta pääsee harjoittelemalla, koulun köksäkirjan sekä yrittämisen ja erehtymisen kautta.  :039:

Joitakin vuosia sitten aloin laskea kuinka monesta litrasta maitoa olen leiponut pullaa elämäni varrella. Pääsin laskelmissa n. 500 litraan.  :003:  Se on jokinlainen keskiarvo siitä, että naimisiin mentyäni -82 lähtien, olen lähes joka lauantai leiponut pullaa puolesta litrasta maitoa. Sitten vain karkeasti pyöristin viikkoja, sillä en ihan joka lauantai ole ollut kotona leipomassa. Toisaalta olen monesti leiponut myyjäisiin tai lähetystilaisuuksiin välliä viikkoakin. Sitten piti jättää pari viimeistä vuotta laskematta, kun olen muuttanut ruokavaliotani. Minä olen kuitenkin meidän perheen suurin pullan ystävä.

Mitä kaikea muuta on tullut leivottua tai kokattua jääköön laskematta.
Punsaakin on monesta sian pään puolikkaasta keitelty. Punsa jäi mainitsematta rönsyilyketjussa lihahyytelön synonyyminä.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: meme - 29.01.11 - klo:09:41
Päivän urakka: Siivomista, silitystä, leipomista ja huomisen ruuan valmistaminen. Tuo miesväki kyllä auttaa kun riittävästi komentaa, alku vaan näyttää huonolta,  :017: yksi jo mennyt omiin menoihinsa, toinen lähdössä ulos kaverinsa kanssa ja kolmas on muuten vaan ohjailtava; lupasi kyllä olla avuksi  :023: ja minä vaan istun tässä koneella :018:.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.01.11 - klo:10:55
Sitä samaa meillä.
Pyöräytin siivouksen jälkeen grahamjauhoista ja marg. piirakanpohjan jolle taiteilin salamisiivuista, kermaviilistä, munista, juustoraasteesta, salottisipulista ja mustapippurista täytteen. Tomaattisiivuja pintaan ja niille hiukan basilikaa. 225 astetta, 20 min.
Helpoa kisa-ruokaa. Hiihdot Vöyrillä alkaa tällä minuutilla.
                                                                            Lokoisaa lauantaita!
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pirska - 29.01.11 - klo:19:53
Nyt on televisiossa mukamas joku hauskuttaja nimeltään munamies. Että osaa olla typerä hahmo. Ei naurata yhtään.  ???
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: meme - 29.01.11 - klo:20:39
Ei minuakaan ja siksi en sitä viitsi katsoakaan.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Atanasia - 29.01.11 - klo:20:41
Huono ohjelma. Ei viiti.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 30.01.11 - klo:13:32
Ei minnuukaa huvittant, vaan otin dekkarin ja Paavon kiusaukset iltaohjelmikseni.

Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 30.01.11 - klo:13:46
Holle Holopainen on ehdottanut sitä Munamiestä Euroviisu-edustajaksi. Miksei eduskuntaankin?
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 02.02.11 - klo:08:53
Olen jaellut sukulaisnaisille sitä satmanin linkittämää Heli Laaksosen Lumisade-runoa. Hyvin  se on naurattanut eri puolilla suomea.
Odotan Heliltä jatkoa siitä vaiheesta kun lumet alkavat sulaa, valua kellarin, sotkevat pihakaivon veden, kastelevat uuden auton sytytystulpat ym.

p.s. Olen leiponut tuplasatsin homperskoja, n.80 kpl. Martan ristiäisiin. Erottelin itselle ne jotka olivat hiukan liian tummia. Makuraja on tarkka. Tummiin tulee vieno väkevä maku.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 05.02.11 - klo:16:57
Tämän liputuspäivän merkkihenkilön muistoksi koetin leipoa Runebergin torttuja. Tein reseptin mukaan, mielestäni. Mutta runebergin lettuja niistä tuli.
Täytin paperivuoat liian täyteen ja taikina kuohui ja levisi aluspellille ja hiukan uunin pohjallekin, että se siitä leipomisesta.

Maku ei ole paha, mutta ei niitä kehtaa vieraille pöytään laittaa. Kardemummakin maistuu aika voimakkaasti.

Vastaisesti taidan tyytyä ostettuihin runeberskoihin.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 05.02.11 - klo:17:11
Oikeaan Runebergin torruihin ei kuuulu kaardemumma (minun mielestäni). Taikinaan tulee ruisleivän-ja piparinmuruja, hienonnettuja manteleita, korppujauhoja ja vehnäjauhoja. Karvasmantelitipat antavat oikean maun. Raskas taikin levittää kyllä helposti tavalliset paperivuuat. Ostin tällä kertaa amerikan muffinssivuokia. Ne on hieman suurempia ja tukevampia. Ne kestivät hyvin kuosissa. Mitä nyt tortuista tuli hieman tummareunaisia. Ekaa kertaa kostutin tilkalla Disaronnoa. Saa nähdä miten maistuvat.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: hippiäinen - 05.02.11 - klo:17:22

Kardemumma EI kuulu mihinkään  (http://www.cosgan.de/images/smilie/ekelig/g020.gif) Tai kaiken maailman kardemummat kuuluu jonnekin mut en viiti sanoo mihin..

Ite mussutin äsken Fazerin tortun ja kyllä maistui, slurps  :kahvi:

Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: sadetta - 05.02.11 - klo:18:06
Kardemumma EI kuulu mihinkään
Ite mussutin äsken Fazerin tortun ja kyllä maistui, slurps  :kahvi:

Oho, oho, niin, makuja on monia  :eusa_angel: Minusta kardemummainen pulla on parempaa kuin ilman -mummaa. Ja vappumunkkirinkilöissä pitää olla k-mummaa.

Minä yllätin itseni tänään syömällä sachertortun, kun kävin ystävän kanssa kahvilassa. Ei tule tavaksi, ei ollut niin hyvää. Kun tottuu elämään ilman sokeri-vehnäjauholeivonnaisia, eivät ne enää niin hyviltä maistukaan.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 05.02.11 - klo:18:22
Reseptin nappasin K-Marketin mainoksesta. Siinä sanottiin että piparimuruja ja jauhettua mantelia. Hiersin kaulimella digestivekeksejä ja ostin valmiiksijauhettua mantelia. Manteliöljyä laitoin, mutta se reseptin kardemumma  ei ole kiva.
Letut kostutin vesi-rommiesanssi-sokeriliemellä. Koristelin kuivalla tomusokerilla kun näin minkä näköisiä niistä tuli.

Matti keittää juuri saunakahveja, kohta maistetaan jäähtyneitä lettuja.

Pullaan laitan aina paljon kardemummaa ja myös mielellään rusinoita. Mutta en aina.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: hippiäinen - 05.02.11 - klo:18:29

Runebergin letut ~ Runeberskat

Siinäpä oiva lisä körttikeittokirjaan  :eusa_clap:

Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: myyrä - 05.02.11 - klo:21:04
Kardemumma EI kuulu mihinkään  



 :045: minäkään en tykkää siitä, kanelipullat on hyviä
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: sadetta - 05.02.11 - klo:21:05
Minusta kaakaopullat  :icon_eek:
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pirska - 05.02.11 - klo:21:07
Minä ostin vasta ison toosan kardemummaa ja aion laittaa siitä jokaiseen pullataikinaan. Minusta pulla ei maistu miltään, jos siitä puuttuu kardemumma. Myyrän ja hippiäisen pitää syödä mauttomia pullia. Voi voi!
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 05.02.11 - klo:22:46
Miekii laitan kaardemummaa pullaan ihan reilusti ja pannariin kans.  :icon_wink:
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: hippiäinen - 06.02.11 - klo:09:29
Myyrän ja hippiäisen pitää syödä mauttomia pullia. Voi voi!

Mauttomia tai ei, mutta mumma ei vaan uppoa. Minulle on sanottu myös, että syön ihan mautonta ruokaa. Voi olla, mutta kauheet maustemäärät ja joskus jo mauste sinänsä tappaa ruuan luonnollisen maun. Esim. sienten maun voi tuhota hyvinkin helposti. Ja monen muunkin.

Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: seppos - 06.02.11 - klo:12:13
Mauttomia tai ei, mutta mumma ei vaan uppoa. Minulle on sanottu myös, että syön ihan mautonta ruokaa. Voi olla, mutta kauheet maustemäärät ja joskus jo mauste sinänsä tappaa ruuan luonnollisen maun. Esim. sienten maun voi tuhota hyvinkin helposti. Ja monen muunkin.

Jos aina mausteet pelastavt ruoan peittämällä sen mauottomuuden tai jopa pahan maun. Sitä vartenhan mausteet on keskitty  Jälkiruoasta saa hyvää kun laittaa kermavaahtoa päälle jne

Nimimerkki "maustetun ruoan ystävä".
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: hippiäinen - 06.02.11 - klo:15:55
Jälkiruoasta saa hyvää kun laittaa kermavaahtoa päälle jne

Nimimerkki "maustetun ruoan ystävä".

Aavistitkohan että myös kermavaahto on mielestäni  (http://www.cosgan.de/images/smilie/ekelig/g020.gif)

Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: AKUANKKA313 - 06.02.11 - klo:16:23
Terveisiä 90v Impi mummoltani, jonka luona kävin äsken poikakaverini kanssa.
Hänen miesvainajansa oli Kajaanissa monta kymmentä vuotta pappina.
Kesällä toimin hänen avustajanaan. Suurin osa serkuista Impin lapsen lapsista puolelta on akateemisia yms. hyvissä asemissa. Molemmat hänen lonkistaan ovat huonossa kunnossa, samoin lääkkeitä menee päivässä useaan eri vaivaan. Olen suvun ainoa "luulosairas".

Impi on aina teroittanut minulle, että kyllä sinä vielä parannut ja että sinussa on ainesta. :)

Monista halvoista ruuista saa hyviä kunnon mausteilla esim. tomaattikeitosta.
Tällä hetkellä kokkaustrendeihin kuuluvat mausteiset ruuat mm. intialaisesti maustetut,
meksikolaiset ruoat, japanilaiset ruoat, italialaiset, kreikkalaiset yms. etniset ruoat

Taidatte olla melko konservatiivisiä täällä körttiläisissä?

Vanhukset eivät yleensä pidä kovin mausteisesta ruoasta.
Tosin huonompilaatuiseen lihaan yleensä lisätään enemmän mausteita, (sisko on kertonut kun
hän on ollut monta kesää lihatehtaalla töissä).
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: hippiäinen - 06.02.11 - klo:16:39
Taidatte olla melko konservatiivisiä täällä körttiläisissä?

Olen(ko) siis konservatiinen kun en pidä maustetuista ruuista  :eusa_whistle:

Minulle on sanottu myös, että syön ihan mautonta ruokaa.

Vanhukset eivät yleensä pidä kovin mausteisesta ruoasta.

 :repee:

Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: AKUANKKA313 - 06.02.11 - klo:16:51
Ei tietenkään voi näin suoraa johtopäätöstä vetää, että vähän maustetun ruoan syöjä olisi konservatiivi.
Vanhoilliset uskovaiset ovat yleensä konservatiivejä arvoiltaan.
Tosin nuoremmissa sukupolvissa on uudenlaisia vaikutteita, elleivät he ole kulkeneet
täysin valtavirran ulkopuolella.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 06.02.11 - klo:17:53
Mausteilla on myös muutakin tehtää, kuin tehdä makua. Olan antanut itselleni kertoa, että tuliset mausteet kiihdyttävät aineenvaihduntaa, lisäävät hien eritystä ja auttavat niinmuodoin kestämään hellettä.  :017:
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: AKUANKKA313 - 06.02.11 - klo:18:32
Oletteko tehneet itse sushia suomalaisittain?

Kalliin sushi-riisin, sushi-etikan ja sushi-soija kastikkeen tilalle voi laittaa:
puuroriisiä, suomalaista valkoviinietikkaa ja tavallista soija-kastiketta, johon valmiit sushi-palat kastetaan.

Sushit tehdään kuiviin Nori eli merilevä-arkkiin, jotka kostutetaan vedellä ja sitruunalla. Keitetty ja kylmällä huuhdeltu riisi laitetaan päälle. Riisiin voi sekoittaa valmiiksi sulatejuustoa, mieluiten naturellia oman maun mukaan. Riisin päälle pirskotetaan viinietikkaa ja kylmäsavustettua lohta tai esim. katkarapuja, simpukoita, mustekalaa. Lidlin pakasteesta löydät hyviä ja edullisia mereneläviä sushiin, kuten varmaan monesta hyvin varustellusta marketista.
Lisäksi tietenkin tulista vihreää wasabi-tahnaa, säilyke inkiväärejä paloina, jotta sushin maku kruunautuu.


Japanin kansallisruoka sushi on saavuttanut suurta suosiota Euroopassa jo monen vuoden ajan. Joka puolella on ravintoloita ja baareja, joissa sushia rakastavat voivat nauttia ”trendikästä” japanilaisista syötävää.
http://www.kikkoman.fi/sushikoulu/sushit
http://www.kikkoman.fi/sushikoulu/sushin-valmistaminen
http://www.kikkoman.fi/sushikoulu/lyhyt-sushi-sanasto
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 08.02.11 - klo:10:45
Enpä ole tehnyt, enkä missään maistanutkaan. Mitä lie tottumattomuutta, ei varsinaisesti ennakkoluuloa. Saamattomuutta paremminkin.

Kun alan ruokahommiin, teen urakalla. Samalla saa lapsenlapsen vauvaperhe tuliaisia.
Nyt on uunissa Janssonin kiusauksia, hellalla siskonmakkarasoppaa ja jäähtymässä Kuningatar-kiisseliä (mustikka-vadelma).

Nämä samat keitot, laatikot, paistetut kalat, puurot ja kiisselit toistuvat n. 3-4 viikon välein. Kun on raaka-aineet paljolti pakasteessa, näin on oltavakin.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 12.02.11 - klo:16:04
Kyllä se on maan maninio keksintö tuo leivinuuni. Tänään paistoin sämpylöitä, lihapasteijoita, kahta erilaista mustikkapiirakkaa, homperskoita ja vielä on karjalanpaisti muhimassa uunissa. Illalla laitetaan vielä saunamakkarat sinne hikoilemaan.  :023: 
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 12.02.11 - klo:16:07
Myös se on verraton lisälämmön lähde, kodin sydän näillä pakkasilla.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Atanasia - 12.02.11 - klo:16:15
Puuhella ja leivinuuni ovat korvaamattomia.

 :109:

Tässäkin 50-luvun kerrostalossa on tietävästi ollut puuhellat.
Miten me pärjätään sitten kun tulee jokin sähkönjakeluhäiriö?
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 16.02.11 - klo:20:53
Mie hämmentelin hellan ääressä jälkiruokaa. Mieheni kurkisti olan yli ja kysyi: "Onks se vääpeliräkää?"  :045:  Olihan se.
Mahtaako körttiakat tuntea / tehdä vääpelinräkää?
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pena - 16.02.11 - klo:21:12
Luulisin Riitta-mummin ainakin sotilaskotisisarena tietävän tämän herkun.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 16.02.11 - klo:21:35
Empä tiedäkään. Olin hengellisissä sisarissa, en muonituspuolella. Epäilisin makaroonivelliä. :017:
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 16.02.11 - klo:21:50
Makaroonivelli on hihnasta olalle.
Vääpelinräkä on minulle ollut lapsuudesta asti tuttu. Kaupungissa asuvina, meillä ei ollut marjoja säilöttynä ja kai siksi yleisin jäkiruoka, mitä äitä sunnuntaisin teki oli juuri vääpelinräkä. Nimi tulee armeijaslagista. Olin viiden vanha kun vanhin veljeni lähti vapaaehtoisena armeijaan. Sen jälkeen olen koko pienen ikäni kuunnellut armeijajuttuja, ensin veljien, heidän kavereiden, omien kavereiden, pulison, sisaren poikien jne.

Vääpelin räkä on hienommalta nimeltään paahtokiisseli.
Paksupohjaisen kattilan pohjalle laitetaan nokare voita ja kaadetaan sinne sokeria. Sokeri paahdetaan kauniin ruskeaksi ja lisätään maito. Kun paahtunut sokeri on kokonaan sulanut maitoon ja se kiehuu, suurustetaan kiisseli. Lopuksi lisätään vaniliasokeria. Tarjoillaan jäähtyneenä.
Ylen harvoin tuota teen. Nyt oli syynä kinuskikakusta yli jäänyttä kinuskia ja ykis avattu kaupan kinuskikastikepurkki, joka ei tehnytkään kauppaansa pakastemarjojen kera. Sitten löytyi vielä jääkaapista yli jäänyttä kermavaahtoa. Kaikki vain sekaisin maidon kera ja suurustamaan. Siitä tuli kyllä aika öklön makeaa. Se oli miesten mieleen.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: seppos - 16.02.11 - klo:21:53
Meillä on purkkikinuskia käytetty viilin päällä. Kun oikein lusikoi niin hyvin pieni määrä tarttuu lusikaan ja koko viili maistuu kinuskilta. Kokeileppa.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 16.02.11 - klo:21:58
Tähän on vielä pakko vastata vaikka uni jo kirvelee silmissä.

Kiisselihän on meilläkin paljon harrastettu, mutta nimittely oli vieras. Minä laitan(se kuuluu kotitalouskeittokirjani resettiin) vadelmahilloa nokareina koristeeksi. Se on kai sitten sitä "verta nenästä".         

Näillä ajatuksilla onkin kiva painaa pää tyynyyn.                         Ninnannunnaa!
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 16.02.11 - klo:22:04
Meillä on purkkikinuskia käytetty viilin päällä. Kun oikein lusikoi niin hyvin pieni määrä tarttuu lusikaan ja koko viili maistuu kinuskilta. Kokeileppa.

Se meni jo.

Lukiovuosina kaupunki tarjosi parina päivänä viikossa välipalaa. Emännillä oli iso kulho fariinisokeria viilipurkkien vieressä. Joku pojista kysyi hyvin epäluuloisena, mitä tuo on. Emäntä vastasi: Apulantaa. Kummstuneeseen katseeseen emäntä vastasi: Menee viili helpommin alas.
Silloin opin syömään viiliä fariinisokerin kanssa. Siitähän tulee hieman samanlainen maku kuin kinuskista.
Lepaalla opin syömään viiliä sokerin ja inkiväärin kanssa. Siellä oli tarjolla viilin kanssa aina sokeria, kanelia ja inkivääriä.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: juhani - 16.02.11 - klo:22:16
Minä olen ylennyt koti-isäksi. Minä ajattelin ryhtyä akkojen räpätykselle kirjoittamaan. Olen tehnyt vääpelinräkää . Kaikkea muutakin. Vaimoni lähti 21:n vuoden päästä tienaamaan leipäänsä. Hän on ahdistunut.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 16.02.11 - klo:22:31
Teepä Juhani vaimolle hyvää ruokaa ja ole tukena.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: seppos - 16.02.11 - klo:22:35
Minä olen ylennyt koti-isäksi. Minä ajattelin ryhtyä akkojen räpätykselle kirjoittamaan. Olen tehnyt vääpelinräkää . Kaikkea muutakin. Vaimoni lähti 21:n vuoden päästä tienaamaan leipäänsä. Hän on ahdistunut.

On se muuten mahtava kokoelma äitiyslomia ja hoitovapaita. Miten lienee selviät tästä uudesta tilanteesta? Uskon, että koville ottaa, mutta ole kuin mies ja kestä suuretkin vaikeudet isot ikävät.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 17.02.11 - klo:08:14
Ei tämä koti-ihmisenä olo ole lainkaan ikävää. Joillekin se sopii paremmin kuin pakkotyö. En usko että vaimosi kannattaa olla huolissaan sinun vuoksi. Vai ahdistaako uusi ura? Se menee ohi.
Tervetuloa,  juhani palstalle.
Kävinhän minäkin miesten Autot-palstalla. Uskallatko ottaa Mersuun E10:ä  ?

p.s. Kun keittää suuren satsin ruis-puolukkapuuroa, se säilyy kylmässä monta päivää syötävänä eikä menetä makoisuuttaan. Meillä se maistuu kylmänäkin, jotkut lämmittää annoksensa mikrossa .
Laitan enimmän osan ruisjauhoja ja vähän ruishiutaleita, ne kuohkeuttaa puuroa.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: PekkaV - 17.02.11 - klo:08:37
Minä olen ylennyt koti-isäksi. Minä ajattelin ryhtyä akkojen räpätykselle kirjoittamaan. Olen tehnyt vääpelinräkää . Kaikkea muutakin. Vaimoni lähti 21:n vuoden päästä tienaamaan leipäänsä. Hän on ahdistunut.

Tsemppiä, Jussi!
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 17.02.11 - klo:08:58
Meilläpäin ruispuolukkapuuro tehdään uunissa ja se on nimetlään röpsä. Rakkaalla ruuallakin on monta nimeä: röpsä, pippa, puolapippa jne. Olen nähnyt marttojen esitteessä listan, missä tälle oivalle puurolle oli parisenkymmentä eri nimeä.

Minä laitan ruisjauhon lisäksi vähän maltaita antamaan makua. Laitan myös siirappia, kun en malta imlellyttää sitä.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 17.02.11 - klo:08:59
Jo on mennyt maailma mallilleen, kun mittari näyttää -30 ja valtakunnallisissa uutisissa pitää urologin muistuttaa miehiä käyttämään pitkiä kalsareita.  :017:
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: PekkaV - 17.02.11 - klo:09:03
Joo, etelässä ulkona liikkumisen osuus on pienempi, välimatkat lyhempiä. Sisällä on hankalaa pitkissä kalsareissa.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 17.02.11 - klo:09:11
Minusta ei ole hankalaa. Käytän talvipakkasilla pitkiä kalsareita. Ei meillä ainakaan toimisto ole niin lämmin, etteikö pitkälahkeisia tarvittaisi. Pitää vain hankkia sen laatuisia kalsareita, mitkä on mukavat jalassa.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: meme - 17.02.11 - klo:09:41
Olen itse viluista sorttia. Vuosia ihmettelin miksi aina talvella oli kylmä, kunnes ryhdyin ihan ajan kanssa miettimään lasten ja aikuisten pukeutumista ja huomasin aikamoisen ristiriidan :017::

Tuollaiselle ikiliikkuja leikki-ikäiselle tai vähän vanhemmallekin laitetaan ulos lähtiessä alusvaatteet, väliasu (ne pitkät kalsarit tms + ohut pitkähihainen) ja päälle collegepuku. Tämän päälle sitten lämmin toppahaalari. Tämän ikäinen liikkuu ulkonakin paljon ja lämmin tulee. Samanaikaisesti aikuinen, joka on paikallaan esim pulkkamäen huipulla, yrittää tarjeta kalsateilla tai ohuilla sukkahousuilla ja ohuilla farkuilla. Kylmähän siinä tulee :023:. Kun lisäsin itelleni vaatetta vähintään samaan kuin pojalleni (eli toppapuvun alle yksi kerros lisää), niin johan tarkenin. :023:

Ihan sama sisällä, jos istuu tämän koneen ääressä, saa olla vaatetta enemmän, kuin jos siivoaa tai muuten on koko ajan liikkeellä.


Eli nykyihmisistä on tullut laiskoja pukeutujia ja kerrospukeutuminen, jossa vaatteiden määrää vaihdellaa useita kertoja päivässä on monelta unohtunut. Ei se autokaan näillä pakkasilla niin kovin lämmin ole ainakaan ajon aluksi.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Riitta-mummi - 17.02.11 - klo:10:42
Kuulin eilen hyvän jutun lämpimästä talvipukeutumisesta.

Eräs nainen, julkisuudessa aina tip top, hyvin puettu ja kammattu, tykkäsi olla omissa oloissaan ihan kauheissa rönttösissä, kuluneissä ja risoissa vaatteissa. (sama juttu meidän huushollissa).
Sellaisiin vetimiinn hän varustatui kun aamu-aikaisin lähti kävellen kohti avanto-uintipaikkaansa. Vanhat risat villahousut tietysti lämmikkeenä, tukka laittamattona pipon alla ym.
Sitten tapahtui kaatuminen tms. onnettomuus niin että piipaa-autoakin tarvittiin. Ensiavussa kyseltiin henkilötietoja, ammattia,omaisia ja niitä mitä siellä nyt kysellään. Ammatti: pankinjohtaja!  Henkilökunta katseli toisiaan. Onneksi siinä viiletti ohi tuttu erikoislääkäri joka tunnisti ystävänsä.
"H..., mitä sinä täällä?"

Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: juhani - 17.02.11 - klo:13:05

Kävinhän minäkin miesten Autot-palstalla. Uskallatko ottaa Mersuun E10:ä  ?

Olen miettinyt. Kysyin ajantuntijalta, joka sanoi, että sinä saat ottaa alkoholia. Tavallinen johtotähti, joka on valmistunut vuoden 1990 jälkeen sille saa ottaa tissuttelua.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: mt - 19.05.11 - klo:20:02
Kertokaa, akat, onko svedupellet kahjoja:

"Ett bageri på Södermalm har öppnat ett surdegshotell, som sköter om svenskarnas surdegar när de är på resa."

Hapantaikinahotelli, onkos mokomaa kuultu.

"En surdeg behöver både mat och kärlek för att den ska överleva. Vi matar den med mjöl, vatten och kärlek tills ägaren kommer hem."

Näin kertoo Hufvudstadsbladetin jutussa (linkki e-lehteen (http://epaper.hbl.fi/hbl/2011/5/19/#/24)) Marcus West.

Käytetäänkö tätä keittiökemiallista menetelmää Suomessa?

Mt

Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: seppos - 19.05.11 - klo:20:25
Kertokaa, akat, onko svedupellet kahjoja:

"Ett bageri på Södermalm har öppnat ett surdegshotell, som sköter om svenskarnas surdegar när de är på resa."

Hapantaikinahotelli, onkos mokomaa kuultu.

"En surdeg behöver både mat och kärlek för att den ska överleva. Vi matar den med mjöl, vatten och kärlek tills ägaren kommer hem."

Näin kertoo Hufvudstadsbladetin jutussa (pdf (http://dl.dropbox.com/u/8537789/surdegshotel.pdf))Marcus West.

Käytetäänkö tätä keittiökemiallista menetelmää Suomessa?

Mt



Meillä on syöty hermannia, joka on käymisellä valmistettu kakku. Juurta tulee ohjeen mukaan jakaa ystäville ja niin meillä on tehty. Voi olla, että pakkasesta löytyy vielä yksi kakku.

Muuten juuri säyilyy taikinatiinussa yllättävän hyvin ja hapanleipä perinteisesti tehdään tällä menetelmällä. Erän amerikkalainen hamppariketju mainostaa, että heidän sämpylänsä ovat hapattamalla tehtyjä sourdoug burgers.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: mt - 19.05.11 - klo:20:42
Minun tuntemassani perinteessä juuri on säilynyt kuivuneena taikina-astiassa ja herätetty vedellä ja lämmöllä. Nykyaikana tiinun mikrobien taltiona on korvannut pakastin.

Kun jutussa puhutaan viikon matkasta, se viittaisi siihen, että ruotsalaisilla olisi hapantaikina eräänlaisena kotiläimenä. Tiedotusvälineissä kerrotaan, että myös limasientä voisi kasvattaa, jos ei nyt kotieläimenä, niin ainakin kotieliönä. Jos, akat, haluatte keittiöönne aviopuolisoa henkevämmäksi seuraksi esimerkiksi salkopamppusen, tulitakkusen tai viinikorusen, lukekaa kirja Limasienet (http://www.luomus.fi/julkaisut/kirjat/limasienet/index.htm).

Mt

P. S. Suomenruotsalaiseen ruokakulttuuriin saa nykyisin helposti kontaktin, kun Hufvudstadsbladetin sähköinen versio (http://epaper.hbl.fi/) on kaikille avoin ainakin toistaiseksi. Arkistokin toimii.

Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Antti Juhani - 19.05.11 - klo:20:45
Juhani: Mitä on vääpelin räkä? :-\
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pena - 19.05.11 - klo:21:09
Nyt mentiin armeijan keittiön ruokalistaan.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 21.05.11 - klo:23:43
Mie teen silloin tällöin vääpelinräkää jälkkäriksi ihan vain vaihtelun vuoksi. Sen sivistyneempi nimi on paahtokiisseli. Siis sokeria paahdetaan ja lisätään maito ja suurustetaan kiisseliksi. Vanilijaakin nakkaan mausteeksi.  :023:

Muistaako kukaan 70-luvulla kasvatettua Volgan sientä. Meillä ainakin keittiössä muhisi lasipurkissa omituinen, ilmeisesti limasieni. Sitä kasvatettiin teessä. Sen piti olla jokin määräaika kasvamassa huoneenlämmössä. Sitten tee siivilöitiin ja laitettiin kylmään. Sieni laitettiin uuteen teehen kasvamaan. Kun se riittävästi kasvoi, se jaettiin ja ylimääräinen osa annettiin ystäville.
Sillä juomalla piti olla jotain terveysvaikutteita. Maku oli hieman viinietikkamainen.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pena - 22.05.11 - klo:08:46
Oliko se sieni sama, jolla tehtiin kefiiriä? Muistan, että rihmasto kasvoi hillittömästi ja sitä heitettiin menemään, kun kaikille tutuille oli ensin tuputettu mätäskaupalla.
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: Pyryharakka - 22.05.11 - klo:20:18
Enpä ole varma. Tuo sieni oli sellainen, että lasipurkin läpi se näytti kuuropilveltä. Reunat sellaiset hapsottavat harmaan, aivankuin juuri alkaisi siitä sataa. Mutta kun sen nosti pois juomasta, se oli limaisen oloinen möykky. Aika pelottava ilmestys.
Eniten minua hämmästytti, että 90-luvun loppupuolella näin yhdellä mummelilla sellaisen. Mietin, että missä kaikkialla se on kiertänyt ja kasvanut aina sieltä 70-luvulta alkaen.  :017:
Otsikko: Vs: Körttiakkain puheenpulinaa 5
Kirjoitti: mt - 22.05.11 - klo:21:54
Kaikkitietävä Wikipedia kertoo, että kefiirinsiemen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kefiiri#Kefiirin_valmistaminen) on "sienimäistä, kukkakaalia muistuttavaa kasvustoa, joka sisältää bakteereita ja hiivoja. Usein käytettyjä ovat Lactobacillus acidophilus ja Saccharomyces kefir, mutta hiivojen ja bakteerien yhdistelmä vaihtelee kulttuurista toiseen."

Volgansieni eli kombutsa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kombutsa) taas on saman lähteen mukaan laktobasillien ja hiivasienten muodostama kompleksi.

Tästä voisi päätellä, että kyllä ne ainakin samaan sukuun kuuluvat. Maitohappobakteereista ei liene ainakaan haittaa ja usein hyötyä, joten siitä vaan sienivauvaa kasvattamaan. Ohjeita löytyy netistä.

Mt