Körttifoorumi
Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: seppos - 13.12.09 - klo:14:01
-
Tästä tämä alkaa
Ja alussa oli tyhjä ruokapöytä.
-
Ja alussa oli tyhjä ruokapöytä.
... Mutta tänä talvena ruokapöytään katetaan lähellä tuotetuista raaka-aineista loihdittuja aterioita sekä trendikkäitä juureksia. Epävarma taloudellinen tilanne on saanut meidät suosimaan ostoksissaan entistä enemmän kotimaisuutta. Etenkin ruokakaupassa ostoskoriin kerätään yhä useammin kotimaisia raaka-aineita, sillä kotimaisia tuottajia halutaan tukea. eikö niin...
Joten mistä Mummi nyt kehittää sopan tyhjään ruokapöytään? :icon_wink:
-
Ja alussa oli tyhjä ruokapöytä.
...ja tyhjyys oli pöytäliinan päällä...
-
...kunnes Riitta-mummi otti kuivattuja suppilovahveroita kourallisen yön yli likoon.
Seuraavana aamuna hän huuhteli ja puristi ne niin kuiviksi kuin nivelrikkoisilla käsillään kykeni. Sitten pari salottisipulia alligaattorin leukoihin(silputin), nokare Valion voita kasarin pohjalle, hiennonnetut sipulit ja vahverot hetkeksi kuullottumaan. Omassa pakastimessa oli ennen muinoin aina hirvenluista valmistettua lihalientä, nyt täytyy Ruotsin puolelta kipaista pari Maggi-kuutiota, Okeroisten vehnämyllyn jauhoja puu-haarukalla(ei omatekoinen, mutta suomalainen) sekaisin ja lihaliemi päälle. Keitellään 30-40 min. Mausteeksi ei suomalaista mustapippuria, omaa kuivattua persijaa(vähän aikasemmin jo että pehmenee) ja lypsylämmintä kermaa jos on lehemä(muutoin Valion purkista) ja lopuksi suomalaista emmentalia kourallinen.
Maustesaarilla ja Svean-maassa on nyt pakko käydä. Katajanmarja kasvaa kyllä hirvipaistin omistajille(meillä edelleen tyhjä hirvimetsä). Merisuola? Onko suomalaista, ei kai?
:102:
-
Sveanmaalla Konsumin kassa kysyi taannoin vaimoltani: - Har ni i Finland ingen mandelmassa als?
-
Sveanmaalla Konsumin kassa kysyi taannoin vaimoltani: - Har ni i Finland ingen mandelmassa als?
Ja sinä vastasit. Javisst vi har och vi har marsipan också.
-
... olen n. 40v yrittänyt opiskella marsipaanin syömistä... ei ole tullut kesää
-
... olen n. 40v yrittänyt opiskella marsipaanin syömistä... ei ole tullut kesää
Et ole paljosta jäänyt vaille vaikket olekaan oppinut.
-
... olen n. 40v yrittänyt opiskella marsipaanin syömistä... ei ole tullut kesää
Minäkin kierrän Motzartin-kuulat kaukaa. :icon_confused:
-
Parasta suklaata jota olen syönyt oli saksalainen lahjuspaketti. Suuria neliskulmaisia suklaapaloja, paksuja. Sisällä luumumarmeladia. Lidl´stä olen myöhemmin löytänyt jotain samantapaista.
-
Perheesämme on kehitetty Mozartin kuulia tuhdimmat suklaapallot, jotka saivat nimekseen Bach-kuulat. Neräsi myös idea Toivo Kuulasta, mutta se on vasta kehitteillä.
-
...Maustesaarilla ja Svean-maassa on nyt pakko käydä. Katajanmarja kasvaa kyllä hirvipaistin omistajille(meillä edelleen tyhjä hirvimetsä). Merisuola? Onko suomalaista, ei kai?
En tiedä, mutta olisikohan mahdollista saada "pitopalvelu" meille jouluksi, Teitin keittiöstä.
"Possu" on kyllä omasta... :icon_xmaswink:
-
Terve Benkku! Oliko riittävästi kotimaista?
Ei se minun keittiöni ole sen kummempi kuin muillakaan kotiruokaa harrastavilla .
Kysymys on siitä rakkaudesta ruoanlaittoa kohtaan. Usein itselle ei kokkaamisen jälkeen edes maistu. Mutta annas olla kun pääsen toisen laittamaan pöytään! :039:
-
Terve Benkku! Oliko riittävästi kotimaista?
Ei se minun keittiöni ole sen kummempi kuin muillakaan kotiruokaa harrastavilla .
Kysymys on siitä rakkaudesta ruoanlaittoa kohtaan. Usein itselle ei kokkaamisen jälkeen edes maistu. Mutta annas olla kun pääsen toisen laittamaan pöytään! :039:
Älä Riitta nyt ole noin vaatimaton. Eivät nuo ihan tavallisilta pöperöiltä kuulosta. Eikö kaikki huippuosaaminen ole rakkaudesta omaa lajia kohtaan.
-
..."Possu" on kyllä omasta... :icon_xmaswink:
tänään tuli tupaan vähän pienempi "nassukka" n.7kg ...
ps. kaksi päivää,niin ei ole kuin luut jäljellä. :icon_cool:
-
En oikein kehtais kirjuuttaa tän sepposin laittaman uuen otsikon alle. Mut jos kelpaa Saloskan sapuskat, niin tässä perunasalaati joka miun pittää aina tehä Uuveks vuuveks ja juhannukses:
2 tölkkiä kermaviiliä, pienen purjon valkea ja vaaleanvihreä osa silppuna, 1 tl sinappia, 2 rkl ruokaölyä, 1 tl suoaa 1 rkl sokeria, ripaus mustapippuria, tilliä. !/2 vihreää kurkkua, 1/2 dl suolakurkkuviipaleita, 1 vihreä omena, 6-7 isoa keitettyä, jäähdytettyä perunaa.
Kaikki sekoitetaan kermaviiliin. Kasvikset pienittyinä kuutioiksi ja sipuli ohuiksi siivuiksi.
Säilytä tiiviisti suljetussa astiassa kylmässä 1 h ennen tarjoilua.
-
En oikein kehtais kirjuuttaa tän sepposin laittaman uuen otsikon alle. Mut jos kelpaa Saloskan sapuskat, niin tässä perunasalaati joka miun pittää aina tehä Uuveks vuuveks ja juhannukses:
2 tölkkiä kermaviiliä, pienen purjon valkea ja vaaleanvihreä osa silppuna, 1 tl sinappia, 2 rkl ruokaölyä, 1 tl suoaa 1 rkl sokeria, ripaus mustapippuria, tilliä. !/2 vihreää kurkkua, 1/2 dl suolakurkkuviipaleita, 1 vihreä omena, 6-7 isoa keitettyä, jäähdytettyä perunaa.
Kaikki sekoitetaan kermaviiliin. Kasvikset pienittyinä kuutioiksi ja sipuli ohuiksi siivuiksi.
Säilytä tiiviisti suljetussa astiassa kylmässä 1 h ennen tarjoilua.
Muista Riitta, että olen varmaan saanut eniten tästä porukasta markkinointikoulutusta, vaikka ei se mikään päätehtäväni ole koskaan ollut. Siksi mainoslauseiden laadinta on minusta haastelleine huvi. Toisekseen vaatimattomuus ei ole koskaan ollut vahva laji minulle. (iso ristiriita muun körttiläisyyden kanssa, mutta haastetta riittää) Työkaverini opetti, että olkoon ne vaatimattomia, joilla on siihen aihetta. Hän oli varsinainen sanailija.
-
Työkaverini opetti, että olkoon ne vaatimattomia, joilla on siihen aihetta. Hän oli varsinainen sanailija.
Olipa hauskasti sanottu! On hyvä, jos ihmisellä on tervettä itsetuntoa. Jos osaa jotain hyvin, niin kai sen saa myöntää itselleen ja muille.
-
Miekii laitan perunasalaattiin aina omenaa. Se tekkee hyvän säväyksen.
Tänään tein vanhaa "rosollin korviketta". Raastetaan karkeaksi raasteeksi etikkapunajuurta ja omenaa. Suhde voi olla 3/2, siis vetomitalta, ei kappaleilta, koska omenan ja punajuurienkin koot vaihtelee. Piristykseksi sekaan ohueksi siivutettua purjoa, sieltä vihreämmästä päästä.
-
Haltijan hommana vispasin 5v kummilikkani kanssa äsköön niin maan perusteellisesti fohvelitaikinaa. 3 kamunaa, 5dl maitoa, 3dl jauhoa, 1dl rypsiöliyä, tl vaniliasokeria, tl leivinjauhoja ja ripaus sualaa. Kauhian hyviä ja rapeeta tuli, kun viälä jäätelön ja lettuhillon kera niitä syätihin. Mukavaa puuhastelua rasavillille tenavalle.
Kuinkahan taas saan tuan vispikonehen pysähtymähän ja nukkumahan. :017:
-
Haltijan hommana vispasin 5v kummilikkani kanssa äsköön niin maan perusteellisesti fohvelitaikinaa. 3 kamunaa, 5dl maitoa, 3dl jauhoa, 1dl rypsiöliyä, tl vaniliasokeria, tl leivinjauhoja ja ripaus sualaa. Kauhian hyviä ja rapeeta tuli, kun viälä jäätelön ja lettuhillon kera niitä syätihin. Mukavaa puuhastelua rasavillille tenavalle.
Kuinkahan taas saan tuan vispikonehen pysähtymähän ja nukkumahan. :017:
Kerro satuja ja ellei nukahda, niin lue körttifoorumia.
-
Huomenta mörttinen! Kiva kun sulla on tuo likka jolle opettaa ruoanlaittoa. Resepti on
hyvä, vaniljasokeri on meilläkin lettutaikinan makustin.
Oletko koettanut koskaan lettutaikinaa vichy-veteen?
Englantilainen tapa juoda illalla lämmin kaakao on minun viimeinen keinoni (ei suositeltava näille kiloille) Se tepsii minuun.
Pirskan neuvo lukea jotakin vähemmän kiinnostavaa, on toinen tepsivä juttu. :023:
-
Lapsilla on usein vakiintunut nukahtamisrituaali, joka toimii. Isä saattaa kyllästyä aina samaan unilauluun ja kokeilla vaihtoehtoja, mutta joutuu sittenkin mörisemään sen ainoan ja oikean ennen kuin pikkuinen sammuu. Tästä on kokemusta.
-
rituaalit kokomukseni mukaan ensiarvoisen tärkeitä, ne tuovat pienelle turvallisuuden tunteen. Vaikka sama miljoonaan kertaan luettu iltasatu samalla uneliaalla äänellä, sen jälkeen mitä vähemmän puhumista sitä parempi. :015:
-
Tässä teille maittavaa sapuskaa venäläisittäin: "Turkki sillin päällä".
Saimme tätä upeaa ruokaa vaimoni kanssa syksyllä Pietarissa. Vaimoni teki samaa upeaa sapuskaa meille jouluksi. Aivan maittavaa, niin Venäjällä kuin meillä Suomessa. Ohjeen saimme Vasilin saarella olleesta hotelli-ravintolasta, ja englanniksi ( vähän kielellistä harrastusta teille ystävät, kun käännätte tämän ) se menee näin:
300 gr Herring fillet ( silliä )
300 gr Boiled potatoes ( perunoita )
300 gr Boiled carrots ( porkkanoita )
' 300 gr Boilet beetroot ( punajuurta )
150 gr Onions ( sipulia )
4- 5 Boiled eggs ( kananmunia )
Mayonnnaises ( majoneesia ) ( Boiled =keitetty ) Värjätä voi vaikkapa punajuuriliemellä.
Chilled vegetables should be pilled, and then cut into cube shape separately. Cut Herring fillet also the cupe shape. Grind the eggs and chop onions. Take salad bowl and put chopped onion on the bottom of the bowl then put cubes and herring fillet, then put potatoes and carrots and cover with mayonnaise, put beetroot, onions, grinded eggs and herring again cover with mayonnaises. Repeat the same once again. You can make so many layers as you prefer it depends on the shape of your bowl. Cover your last layer with grinded eggs. Put some chopped dill on the top. :kahvi: :023:
Kokeilkaapa, ystävät, ylle merkittyä vaikka jonain pyhänä. Tai milloin vain. Kokeilkaa ja kertokaa kokemuksenne. Kertokaa maistuiko teille Turkki sillin päällä! :039:
-
Tässä teille maittavaa sapuskaa venäläisittäin: "Turkki sillin päällä".
Saimme tätä upeaa ruokaa vaimoni kanssa syksyllä Pietarissa. Vaimoni teki samaa upeaa sapuskaa meille jouluksi. Aivan maittavaa, niin Venäjällä kuin meillä Suomessa. Ohjeen saimme Vasilin saarella olleesta hotelli-ravintolasta, ja englanniksi ( vähän kielellistä harrastusta teille ystävät, kun käännätte tämän ) se menee näin:
300 gr Herring fillet ( silliä )
300 gr Boiled potatoes ( perunoita )
300 gr Boiled carrots ( porkkanoita )
' 300 gr Boilet beetroot ( punajuurta )
150 gr Onions ( sipulia )
4- 5 Boiled eggs ( kananmunia )
Mayonnnaises ( majoneesia ) ( Boiled =keitetty ) Värjätä voi vaikkapa punajuuriliemellä.
Chilled vegetables should be pilled, and then cut into cube shape separately. Cut Herring fillet also the cupe shape. Grind the eggs and chop onions. Take salad bowl and put chopped onion on the bottom of the bowl then put cubes and herring fillet, then put potatoes and carrots and cover with mayonnaise, put beetroot, onions, grinded eggs and herring again cover with mayonnaises. Repeat the same once again. You can make so many layers as you prefer it depends on the shape of your bowl. Cover your last layer with grinded eggs. Put some chopped dill on the top. :kahvi: :023:
Kokeilkaapa, ystävät, ylle merkittyä vaikka jonain pyhänä. Tai milloin vain. Kokeilkaa ja kertokaa kokemuksenne. Kertokaa maistuiko teille Turkki sillin päällä! :039:
Kuinka se kananmuna oli käsitelty? 9 käännöstä sanalle Grind sanakirjassa englanti - suomi
1 hienontaa 2 pilkkoa 3 tasoittaa 4 tasata 5 teroittaa 6 tahkota 7 murskata 8 jauhaa 9 pinko Tuo viimeinen jää varmaan pois, mutta muuten joutuu arvaamaan aika paljon.
-
Kylmä, murskattu ja keitetty kananmuna. Myös vihannesten ( peruna ja porkkana) tulee olla kylmiä, edellisenä päivänä keitettyjä. :023:
-
Kylmä, murskattu ja keitetty kananmuna. Myös vihannesten ( peruna ja porkkana) tulee olla kylmiä, edellisenä päivänä keitettyjä. :023:
Kananmuna pitää murskata haarukalla ( niin pieneksi kuin haarukalla saa). Monitoimisilppurilla tulee liian pientä höttöä! :023:
-
Ai silvii ko munavoihin hienonnettaa haarukall. Tullee mujua ja se sekotettaa pehmitettyy voihin.
Tämä alligaattori millä laitan esim. rosollin on kai myös sopiva apuväline. Tulee kaikista viipaloiduista kasviksista, sipulista, sillistä ja munista 2 mmx 2mm pieniä kuutioita. :023:
-
Taitaa olla melkein yhtä makoisaa kuin Maunon sillihöysto. Siinä ei ole muita kasviksia kuin sipulia ja majoneesin tilalla smetanaa. Eikä ole munaa.
Molemmat muistuttavat venäläistä silliä. Kaikki herkkua jo siksikin kun suolainen on epäterveellistä!!! :098:
-
Kiitos Kalistaja reseptistä. Olen saanut saman reseptin kummipoikani venäläiseltä vaimolta ja sitten hukannut sen. Heidän luonaan olen sitä kahdesti syönyt ja hyvää on. Tai siis se oli tehty savulohesta. Muut aineet oli samat. Ja ohjeena oli nimen omaan, että sillistä sitä alkuperäisesti on tehty.
Pienenä erona (jos nyt ymmärsin tuota englantia) oli se, että Ksenia oli tehnyt kerrokset kulhoon. Yksi kerros kutakin ainesosaa ja viimeisenä hienonnettu savulohi. Päälle oli joksikin aikaa laitettu paino. Siis tämän voi tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja laittaa painon kanssa jääkaappin. Sitten enne tarjoilua, koko komeus keikautetaan vadille "kakuksi". Pinta peitetään majoneesilla, johon on sekoitettu hienonnettua punajuurta. A vot. :eusa_clap:
-
Kiitos Kalistaja reseptistä. Olen saanut saman reseptin kummipoikani venäläiseltä vaimolta ja sitten hukannut sen. Heidän luonaan olen sitä kahdesti syönyt ja hyvää on. Tai siis se oli tehty savulohesta. Muut aineet oli samat. Ja ohjeena oli nimen omaan, että sillistä sitä alkuperäisesti on tehty.
Pienenä erona (jos nyt ymmärsin tuota englantia) oli se, että Ksenia oli tehnyt kerrokset kulhoon. Yksi kerros kutakin ainesosaa ja viimeisenä hienonnettu savulohi. Päälle oli joksikin aikaa laitettu paino. Siis tämän voi tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja laittaa painon kanssa jääkaappin. Sitten enne tarjoilua, koko komeus keikautetaan vadille "kakuksi". Pinta peitetään majoneesilla, johon on sekoitettu hienonnettua punajuurta. A vot. :eusa_clap:
Kerroksittain Turkki sillin päällä tehdään ja, aivan oikein, keikautetaan "kakuksi". :023: Ja paranee vaan koko komistus päivien aikana, kun se saa olla kylmässä jääkaapissa.
-
Tänään tehdään kaalipataa, sarjastamme kätketyt tähteet.
Hommasin eilen kaalinpään ja kasleria. Kellarista hain kolme isoa porkkanaa (itse kasvatettuja). Jääkaapista löytyi paketinjämä amerikanpekonia, sekä pieni tähde pyhäistä karjalanpaistia. Sekaan vielä sipulia, valkosipulia, pippureita, meiramia, suolaa, vettä ja suurukseksi kourallinen ohrasuurimoita. Lopuksi heitän sekaan vielä eilen tähteeksi jääneet kasvikset.
Kaalipata on siitä mukava, että sinne voi työntää kaikenlaista. Lihana paremmuusjärjestyksessä: lammas, hirvi, nauta ja sika. Liha voi olla jauhettua, säilykepurkista tai sitten vain paloiteltua. Lihan joko ruskistan tai paistan uunissa, jos sattuu olemaan uuni lämpimänä.
Kaaliakin kuullotan öljyssä sipulin kanssa ennen nesteen lisäämistä.
Muina kasviksina porkkana. Muutakin voi lisätä tilanteen ja maun mukaan.
Perunaa en laita kaalin kanssa, koska kaalia on aina mukava tehdä suuri määrä ja lämmitellä. Peruna ei lämmittelystä tykkää, se kovettuu. Siksi laitan ohrasuurimoita kaalipataan ja kaalikeittoon. Riisikin käy tietenkin. Minä vaan tykkään enemmän ohrasta ja onhan se terveellisempääkin.
Lientä sen verran, että kaalit ja ohrat kypsyy, mutta neste saisi mielellään imeytyä ja haihtua suht vähiin. Jos pata on kypsää ja lientä on liiaksi, sekoitan vielä ruskeaa suurustetta sekaan. Kaalipata on tarkoitus syödä haarukalla matalalta lautaselta.
Puolukkasurvos on sitten lähes ehdoton lisäke tälle sapuskalle.
Maltan tuskin odottaa, että ruoka kypsyy. :003:
-
Intissä on viikkokatsaus-ruoan nimi kuulemma evribadi.
-
Voi "harakka" siu kansais, ko on hyvi tarttunt keravalaistyttöö tää karjalaismuijii meininki. A ei tarvii juur olla ko kaalii ja porkkanaa ja ryynii, nii jo ruuan ko ruuan teet!
Nii, ja oikia leivinuuni tietyst´.
Miuhu on Luumäel´evakos olles jääny vissii ja joku tartunta. Teikäläisii kohtaa se usiast tuntuu iha ko tytär ja lapselaps sielt haastelis!
Meil syötii meijä ikiommaa herkkuu possunmunuaisii kermakstikkees keitetyn puuroriisin keral ja etikkapunajuurii. Tunnin ko hauvutin , jo olliit pehmiät ja hyvät! :039:
-
Meil syötii meijä ikiommaa herkkuu possunmunuaisii kermakstikkees keitetyn puuroriisin keral ja etikkapunajuurii. Tunnin ko hauvutin , jo olliit pehmiät ja hyvät! :039:
Voi mahoton, nythän mie ihan vihriäks tuun katteuest...possunmunuaisii....mistäh niit sais?
Mie en muista kaupas nähneeni. Suoraan lammasfarmarilta joskus lampaan munuaisia ja hirvijahist hirven. Mut liiaks on kulunu aikaa viimesest munuaissoosist. :017:
Muistu mieleen, miten yli 30 vuotta taakkepäin emännät ei ollu uskoa korviaan, kun mie ilahuin munuaissoossist. Usiamp höist ei voinu sietää munuaisii ja luuliit, ettei kukaan nuori niistä tykkää.
-
Voi ihimeittehi ihime ja kummoittehi kumma! Ehettäs olliitkii. Lapsena sain karjalampaistis sianmunuaisii.
-
Ehkä ne oli naudan.
-
Huoment!
Näihä se on, jot ennevanhaa osattii olla tarkkoja ruuan kansa. Kaik syötäväks kelpaava käytettii. Jauhettii makkaroihi, laitettii laatikoihi.
Sie oot satman saant oikiaa vanhanajan karjalapaistii. Tiiän jot siihe laitettii teurastusaikan myös munuaisii. Ei maksaa. Mut miu anopii laitto Tappaisrokkaa(teurastuspäivän lihakeitto) vähä maksaakii. Ja kalakeittoo ain pantii maksa, mäti ja poskilihat.
Käypäs Pyryharakka Lappeerannas käyessäin jonkii ison marketin pakaste-altaal. Meijä K-kaupast ain löytyy pakkasest. Ja muitakii sisäelimii on. Tuoreena ei löyvy ku joskus naudanmaksaa.
-
Äitini opetteli Ambomaalla naudanruhon kaikkien osien käyttöä ruoanvalmistukseen. Siellä ei ollut lihakaupaa, vaan naapurin isäntä Teodor Kankondi tappoi keihäällä naudan portin pieleen. Äiti haki 'Kotiruoan' takaosan liitteistä kaavakuvan ja rupesi pähkäilemään. Saattoi olla haastavaa kaupunkilaisfarmaseutille! Munuaiset ja maksa olivat herkkua.
-
Kiitos Riitta-mummi neuvoist. Pittääpä kysellä, jos vaik mein oma Ville-kauppias hommais miull munuaisii.
Se olkii aika hauska homma ensimmäist kertaa pilkkoa ja käyttää puolikas sika. Ois siin voint joku lihamestar olla ens neuvomas, mutt saatiinhan myö se pakkaseen.
Miull on se etulyöntiasema, jott miun isäin oll Sortavalast ja äit Pattijoelt. Meill oll koton rikas ruokaperinne, parraat palat kummastakkii. Vaa murteet oll yhtä sekamelskaa. Siks miuhunkii tarttuu nii herkäst kaikk minkä mie kuulen. Mie alan haastaa sill viistii ku mie kuulen muihenkii haastavan, enkä ite huomaa mittää. Enkä mie ossaa mittää murretta oikein enkä puhtaas haastella, vaan sehän ei miuta haittaa. Mie haastan mitä sattuu ja niin paljon kun vain suitan haastaa.
Mut kalasta kaik paraat paikat on: pää, maksa, lihat ja moukku. Ja jos jouku ei tiiä, mikä on moukku, niin se on mätimoukku, elikä mäti siinä omassa kalvopussissaan. Mäti suolataan ja laitetaan hakattua sipulia sekaan, mutt voip sen keittää tai paistaa. Hyvää se joka viistiin.
Ja jos siast puhutaan niin keitetyt sorkat on sellasta herkkua, jott voi pojat. Koton äit tekk alatoopin (jota täällä punsaks nimitettään tai tytinäks) sian ja naudan luista. Hyydykkeeks keitettiin sorkkia. Mittään liivatteit ei oikiaan alatoopiin laitettu. Vaan tääl meil ku oll puolikas sika, niin sian pään puolikkaasta ja parista sorkasta tull ihan tarpeeks hyydykettä. Sienne sekkaan saattaa laittaa munuaisia ja kieltäkin, jos raaskii laittaa sekaan. Keili on kaikk parasta keitettynä leikkeleenä.
Ei piä kovin paljon tämmösiä illalla aatella, alkaa tehä miel jottain suolastusta. :023:
-
Täällä on kyllä houkuttelevia ruokavinkkejä! Olen ollut aika laiska kokkaamaan viime aikoina
syystä ja toisesta, mutta nyt taitaa tuuli kääntyä.
Tuota kaalipataa taidankin tehdä, kun Pyryharakka sai minut innostumaan. Kiitos vaan!
Ohraa minäkin laitan kaalipataan, mutta kuten sanottu, riisikin käy.
Mutta sellaista vinkkiä nyt kysyn, että jos pakastatte satsin esim. jauhelijapihvejä,
laitatteko jotain pihvien väliin (ja jos niin mitä) niin että niistä voi helpommin ottaa osan
käyttöön?
Louhin tuossa juuri kaksi jauhelihapihviä irti suunnilleen taltalla ja moukarilla. Vähän
tuntuu epänaiselliselta.
-
Varmaan leivinpaperi toimisi pihvien välissä, kun se toimii omenapiirakan palojen erottajana.
-
Hei amanda! Pakastatko jauhelihapihvit raakoina vai kypsinä. Siinä on vissi ero.
Jos raakana, pane paperinpalaset väliin. Kypsinä kun jäähdyttää talouspaperin päällä ensin ja sitten rasiaan tai pussiin kyllä meillä on irronnut. En leivitä jauhelihapihvejä kun panen ne paistumaan. Pihvi vaan kuumahkoon paistinpannuun.
...
Kahvileipä oli tyystin loppunut, ja muukin kahvileiväksi kelpaava. Tekaisin nopeasti murotaikinan, painelin 12 kuppiin(muffinsipelti) ja ison pakastemansikan tökkärin keskelle. Otin juur uunista ja sirottelin vähän tomusokeria pintaan. Saa nähdä miten ne irtoaa siitä pellistä, huonoja kokemuksia on. Täytyy sitten kaivaa lusikalla jos muu ei auta.
Harakka kertoi lapsuudenmuistojaan. Miulla on samat siantappo-kokemukset veren vispaamisineen, verilettuineen ja tytinöineen.
Hei keili-nero emäntä (rakastan näitä siun kilu-häiriöitä) :icon_biggrin: :023:
-
Se on ku meikäläinen kirjottaa, niin vastuu siirtyy lukijalle. :icon_lol:
-
Tiiän, tiiän. Oikeen oottelen millo tulloo taas joku hyvä. Lasta pien naurattaa! :eusa_clap:
-
Hei amanda! Pakastatko jauhelihapihvit raakoina vai kypsinä. Siinä on vissi ero.
Jos raakana, pane paperinpalaset väliin. Kypsinä kun jäähdyttää talouspaperin päällä ensin ja sitten rasiaan tai pussiin kyllä meillä on irronnut. En leivitä jauhelihapihvejä kun panen ne paistumaan. Pihvi vaan kuumahkoon paistinpannuun.
Pakastan ne kypsinä, enkä leivitä mitenkään. Olen mukamas jäähdyttänytkin niitä,
mutta hyvin tarttuu. Ja pysyy. :017:
En keksi muuta kuin etten ole kuitenkaan jäähdyttänyt niitä riittävästi.
Leivinpaperia en ole kokeillut, ja folio tuli tässä myös mieleen. Onko kukaan teistä kokeillut foliota?
-
Sain erinomaista ruisleipää teidän neuvomallanne juurella. Kokeilin ensin simppeleintä, eli annoin piimä-jahoseoksen seistä pari päivää, leivoin jokkoon vähän hiivaleipätaikinaa, annoin nousta pari tuntia ja uskomatonta mikä lopputulos. Paistoin ensin aika napakalla lämmöllä, Pirskan neuvomalla lähes 300 asteessa, sitten pudotin alle satasen, ja kypsyttelin hitaasti siinä jäähtyvässä uunissa. Ette muuten usko kuinka tuli hyvää.
-
Sain erinomaista ruisleipää teidän neuvomallanne juurella. Kokeilin ensin simppeleintä, eli annoin piimä-jahoseoksen seistä pari päivää, leivoin jokkoon vähän hiivaleipätaikinaa, annoin nousta pari tuntia ja uskomatonta mikä lopputulos. Paistoin ensin aika napakalla lämmöllä, Pirskan neuvomalla lähes 300 asteessa, sitten pudotin alle satasen, ja kypsyttelin hitaasti siinä jäähtyvässä uunissa. Ette muuten usko kuinka tuli hyvää.
Voi tokkiinsa, kyllä myö uskotaan. :eusa_clap: Hieno homma.
-
Körttifoorumi… joka keskustelu alueella ”duunataan sapuskaa” ja mässäillään.
Voinpa verrata Teitä Rooman valtakuntaan.
" Barbaarit tulee ja syö Teidät kun olette niin lihavia ja ette jaksa edes taistella vihollista vastaan".
...Että sillee pikku-nassukat. Teurastamossa jo hiotaan veitsejä.
:icon_cool:
ps. hyi Teitä :icon_wink:
-
Ihmisen yleisin kuolinsyy on ruokaan tukehtuminen.
-
Ihmisen yleisin kuolinsyy on ruokaan tukehtuminen.
:icon_wink:
-
Nyt kyllä tuntuu, että Benkku ja Myyrä on jotensakin kateellisia. :107:
Kuitenkaan ei ruisleipää ja kaaliruokia yleensä ymmäretä miksikään mässäilyruuiksi, pikemminkin päin vastoin. Jokatapauksessa ruuan syönti on minutkin hengissä pitänyt. :icon_wink:
-
Hyvä kun täälläkin voi keskustella ruuasta. Kyllä kaikille tuntuvat seurakahvit kelpaavat ja lähetyslounaatkin, joten eiköhän jatketa reseptien jakamista.
-
Naistenlehdet ovat pullollaan kansainvälistä reseptiä kymmenine aineksineen.
Täällä on ollut enempi vain yksinkertaista kotiruokaa. Ruisleipää, kalaa, lammasta, kaalia, lanttulaatikkoa, seurapullaa yms.
Naiset ovat kautta aikojen vaihtaneet ruokareseptejä ja kukan taimia, kirjoja ja lehtiä.
Miehet vaihtaa (jos vaihtaa työkaluja) ja mitähän muuta?
Poikamiehet arvostaa pikaruokaa ja ulkoruokintaa.
Toivon että saamme pitää palstamme! :icon_biggrin:
-
Hyvää huomenta!
Kaikin mokomin. Tykkään myös hyvästä ruoasta.
Tosin ihmiset söivät ennen nälkäänsä ja nykyään huvikseen. :kahvi: :icon_wink:
-
Ruoka lihottaa.
-
En pysty askeesiin! :039:
-
Ruoka lihottaa.
Ei välttämättä :eusa_angel: :icon_wink:
-
Ruoka lihottaa.
Ei minua...kumpa niin tekisikin...olenkohan ns. läpipas...
-
Syön tässä samalla nakkeja foorumia lukiessani. Nam.
-
Ja minä mussutan savujuustovoikkareita ja teetä :kahvi: slurps
-
Laitan kohta kans teetä. :kahvi:
-
Täällä ois valmiiksi haudutettuna 'Valkoista elefanttia' (Valkoinen tee, sitruunan kuoren paloja, maustettu aloe veralla sekä greipin aromilla) :eusa_angel:
-
Kuulostaa houkuttelevalta, mutta myyrä ei jaksa kipittää pienillä jaloilla pakkasessa sinne asti. :)
-
Ei varmaan jaksaiskaan, mutta hyvää iltahetkeä sinnekin (http://www.cosgan.de/images/smilie/nahrung/c085.gif)
-
Mukavia tällaiset yhteiset iltapalahetket!
Mie juon proosallisesti kahvia ja syön mksamakkaravoileipää, sitä Papusen kauravuokaa. :023:
-
Eikös olekin? :icon_biggrin: Minä ostin tänään Vesannon Leivän ruisviipaleita, toooosi hyvää leipää, 100% ruista :023:
-
Oliko se sitä Hakkaraisen, Hippiäinen?
-
Oon ostanu jo pitkään Porokylän Leipomon (Nurmes) ruisleipää. Jotenkin se vaan maistuu parhaimmalta.
-
Silloin, kun vielä sain syödä ruisleipää, parhainta oli sukulaiseni Anna-Liisan tekemä, puu-uunissa paistettu leipä. Salaisuus maukkauteen oli ilmeisesti kahden yön yli hapatettu taikina. Ei kai ihan tavallisesti käytetty tapa? Ilahdutti mielellään ystävä-ja sukulaisperheitään lämpiäimisillään. Taisi niitä mennä Namibiaankin asti, miehensä veli oli siellä lähetystyössä. Körttisukua, useita pappeja samalla sukunimellä. "Ruisleivällä" tärkeä tehtävä.
-
Oliko se sitä Hakkaraisen, Hippiäinen?
Hakkaraisen Leipomon leipäkin on hyvää, tämä on Vesannon Leivän. Kyllä meilläpäin osataan tehdä kunnon leipää, eikös vaan? :)
-
Lapsuuteni kesinä Virolahdella oli aivan omanlaisensa ruisleipä. Se oli aina limppu. En muista reikäleipiä koskaan siellä nähneeni.
Leipä alustettiin niin runsailla jauhoilla että se oli erityisen tiivistä, tiukkaa mutta silti hyvin leikkautuvaa ja hyvin säilyvää. Se oli Haajan omista rukiista, siinäkö sen hienon maun salaisuus. Väri leivän siällä oli vaaleahko, ei tällaista mustaa kuin nämä täälläpäin.
Leivät tehtiin suurikokoisia , aikakin 1,5 kg painoisia.
Ah lapsuus!
-
Reikäleipä lienee läntinen perinne. Leivinuuni lämmitetään siellä harvakseltaan ja silloin leivottu suuri leipämäärä laitetaan vartaaseen kuivumaan. Itäisessä perinteessä uunia lämmitetään usein ja leipää tehdään vähän kerrallaan. Samalla uuninlämmöllä tehdään kaikkea muuta herkullista.
-
Tähteistä ruokaa. Kun oli iso huusholli, niin yritettiin käyttää kaikki hyväksi. Tässä muutamia vinkkejä
Puuron jämät (kaikki kelpaa) taikinan sekaan, niin tulee taas ainutkertaisen hyviä sämpylöitä.
Juustonkannat pienitään palasiksi ja pakastetaan lajista riippumatta. Kun niitä on kertynyt tarpeeksi ne sulatetaan ja jauhetaan hienoksi pitsan päälle. Täytteenä voi olla, vaikka hienoksi jauhetut kinkunjämät. Maistuu muuten yllättävän hyvältä, kun käyttää tomaattimurskaa ei missään tapauksessa ketsuppia ja runsaasti oreganoa jo uuniin päällimmäiseksi. Juuston voi hyvin pakastaa kun sen kuumentaa ennen syömistä maun kärsimättä.
Mitä jääkaapista löytyy niin siitä tehdään pyttipannu, aina erilainen.
Hapankaalin kaveriksi uunin laitetaan sitä makkaraa tai lihaa mitä kaapista löytyy.
Jne uusia elämyksiä harva se päivä.
-
Kokeilkaahan tehdä saaristolaisleipää. Ohje löytyy netistä myös nimellä Nauvon limppu. Oikein hyvää, makeaa leipää. Teen aina jouluksi. Ei tarvita juurta. Tarvittavat aineet saa lähikaupasta ja siitä vain sekoittamaan taikinaa. Vuokia (2) ei kannata laitaa täyteen 2/3 riittää, tulee muuten uunissa yli, nimim. "kokemusta on"
-
Myyrä. Porokylän Leipomon ruisleivän juuri on 80 vuoden takaa, luin juuri juuresta kertovan jutun Suur-Saimaa lehdestä. On saanut Pohjois-Karjalan vuoden 2009 yrittäjä-palkinnon. Ruisleipä on ykköstuotteemme, sanoo tj. Tehneet viime vuonna 2.3 milj. leipää. On niitä näköjään muutkin syöneet kuin Myyrä. Karjalanpiirakoita yli viisi miljoonaa kpl ja kukkoja 200000. Että sellainen yritys. Nostan hattua.
-
Joo...luin saman jutun eilen Suur-Saimaasta. Yritys on laajentanut myös Keski-Pohjanmaalle Ylivieskaan.
-
En voi kieltää - täytyy myöntää, että vaikka täällä Etelä-Karjalassa tehdään karjalanpiirakoita, niin parhaat leipomosta saamani piirakat on Porokylän leipomosta Nurmeksesta.
Maailman parhaat karjalanpiirakat teki ennen isäni täti Sanni Matikainen. :023:
-
Ilmoittaudun myös Porokylän Leipomon ruisleivän ja piirakoiden kannattajaksi. Ovat ne niin hyviä!!!. Vaikka Etelä-Suomessa asummekin, niin aina kun lomalle Kainuuseen Nurmeksen kautta ajamme, niin Nurmeksen ABC:n S-marketista on pakko ostaa niin ruisleipää kuin karjalanpiirakoita.
-
Onko kukaan syönyt Kajaanin Pekka Heikkisen puu-uunissa paistettua ruisleipää? Kerrotaan, että lentokoneen matkustamo on Kajaanista lähtiessä voimakkaan ruisleivän tuoksuinen. Etelään viedään tuomisia. Kauppa on keskustassa, kahviossa on paljon hyviä herkkuja myös tarjolla. Keliakian vuoksi ne leivät ovat maistamatta, silti olen tuonut tuttaville ja sukuun Kajjjaanin tuomisina ko. leipää.
-
Ostin tänään matkamessuilta Meriläisen leipomon ruisleipää. Juureen leivottua, ei käytetty
hiivaa eikä mitään vehnäsekotteita. Oli hyvää leipää! Pitäisi saada tännekin leipomo, josta voi ostaa
tuollaista. Meriläisen leipomo on Lumijoella, missä se lieneekään. En ole vielä katsonut kartasta.
-
Leivinhiivatonta on myös Uotilan (aito Pälkäneen) maalaisruislimppu.
Joensuulainen (tai jostain läheltä) leipomo, en muista nimeä, tekee todella hyvää lanttukukkoa. On muitakin kukkoja, mutta lanttu-sellainen on mun suosikki. Silloin tällöin niitä on täällä etelässä myynnissä, plus karjalanpiirakoita ja vatruskoita ainakin. :)
-
Olisikohan se Joensuun Herkkuleipomo, jonka lanttukukkoa tarkoitat, Sadetta?
Jumbossa ainakin on heidän konsulenttinsa aina harvakseltaan, ja minäkin ostan jotain,
usein vesirinkeleitä ja lanttukukkoa. :)
-
Olisikohan se Joensuun Herkkuleipomo, jonka lanttukukkoa tarkoitat, Sadetta?
Taitaa ollakin, katsoin just kyseisen leipomon sivuja, ja valikoimissa on juuri noita mainitsemiamme.
Kokeilin kerran paistaa lanttukukkoa sähköuunissa, tuli aika kovaa.
-
Nam, lanttukukkoa. On muuten maailman parasta herkkua silloin kun sitä saa.
Ja kalakukko, kunpa isäntä kalastaisi - voisipa kokeilla joskus itsekkin tehdä.
Täytynee odotella innostusta :icon_wink:. Voi nyt alkoi tehdä mieli tuoretta pullaa
- korvapuustia jonka sisällä voita ja kaakaota, itse tehtynä oikein herkullista. :039:
-
Nam, lanttukukkoa.
- korvapuustia jonka sisällä voita ja kaakaota, itse tehtynä oikein herkullista. :039:
Ai, joku muukin tykkää kaakaopuustista, nam! :)
-
Tämä asia ei varmaan tähän ketjuun kuuluis, kun tutkailen tässä valmiiden (Hätälä Oy:n) silakkapihvien tuoteselostetta ja en varmaan koskaan ole tuollaiseen aromiin törmännyt kuin pukinsarvensiemen. Netistä löytyi tieto että on sama kuin sarviapilansiemen. Onko tämä hyvinkin tuttu mauste/aromi teille, ruokataiturit?
-
En ole taituri saati taikuri ja en ole ikinä moista maustetta tienny olevan. En kyllä tiennyt kaakaopuustejakaan. Siinä se nähdään vanhakantaisuuteni.
Silakkapihveihin en laita muuta kuin suolaa, tilliä ja valkopippuria.
Fenkolia olen kokeillut vasta vuoden ajan kalaruokiin. On laitettava varovaisesti muuten maistuu setsuurilta.
-
Voi nyt alkoi tehdä mieli tuoretta pullaa
No kohta seuroihin, kyllä siellä ainakin pullasiivun saa, tuskin kaakaopullaa kuitenkaan :kahvi:
-
Silakkapihveihin en laita muuta kuin suolaa, tilliä ja valkopippuria.
Noissa pihveissä oli mausteluettelo pidempi kuin muitten ainesosien, mutta kyllä sieltä silakan makukin maistui. Nälkäänsä syö vaikka pieniä kiviä :003:
-
Noissa pihveissä oli mausteluettelo pidempi kuin muitten ainesosien, mutta kyllä sieltä silakan makukin maistui. Nälkäänsä syö vaikka pieniä kiviä :003:
Nälkä on maailman paras mauste. :003: Sitä käytän parastaikaa ja vasta nyt lähden tekemään ruokaa.
-
Ai, joku muukin tykkää kaakaopuustista, nam! :)
En ole kuullutkaan kaakaopuusteista, mutta kokeilen! Kookoshiutaleita olen kyllä
käyttänyt täytteessä, samoin rusinoita, mutta nehän nyt ovat varmasti kaikille tuttuja.
-
No kohta seuroihin, kyllä siellä ainakin pullasiivun saa, tuskin kaakaopullaa kuitenkaan :kahvi:
Ei saanu pullaa :-\ oli toscapiirakkaa ja 'juustotikkuja'
Minä en pidä kookoshiutaleista, enkä kookoksesta missään muodossa :eusa_sick:
-
Paitsi siellä palmun latvassa :003:
-
En ole kuullutkaan kaakaopuusteista, mutta kokeilen! Kookoshiutaleita olen kyllä
käyttänyt täytteessä, samoin rusinoita, mutta nehän nyt ovat varmasti kaikille tuttuja.
Kookos on kokeilematta puusteissa, täytyypä joskus laittaa osaan kookoshiutaleita!
-
Tänään syötiin häränhäntäpataa. Siitä on vuosikymmeniä, kun viimeksi olen nähnyt häränhäntiä kaupassa. Perjantaina kun sen ihmeen näin, ostin heti.
Olisikohan pitänyt kertoa nuorelle kauppiaalle, että suurin osa niistä oli kyllä lehmän häntiä ja loput ilmeisesti sonnimullikoiden. :017:
-
Tänään syötiin häränhäntäpataa. Siitä on vuosikymmeniä, kun viimeksi olen nähnyt häränhäntiä kaupassa. Perjantaina kun sen ihmeen näin, ostin heti.
Olisikohan pitänyt kertoa nuorelle kauppiaalle, että suurin osa niistä oli kyllä lehmän häntiä ja loput ilmeisesti sonnimullikoiden. :017:
Miten sinun biologiasi oikein? Etkö muka tiedä, että lehmä vaihtaa sukupuolta kuollessaan.
-
Tänään syötiin häränhäntäpataa. Siitä on vuosikymmeniä, kun viimeksi olen nähnyt häränhäntiä kaupassa. Perjantaina kun sen ihmeen näin, ostin heti.
Olisikohan pitänyt kertoa nuorelle kauppiaalle, että suurin osa niistä oli kyllä lehmän häntiä ja loput ilmeisesti sonnimullikoiden. :017:
Aihe on kyllä vähän 'yag' kasvissyöjälle :107: Mutta kysyn silti että mistä sinä niitten hännät erotat? Onko lehmällä ja härällä ja vielä sonnimullikalla erilaiset hännät?!? :040:
-
Käsittääkseni kukaan suomalainen lihakarjankasvattaja ei kasvata härkiä. Amerikkalaiset kuulemma niin tekevät, mutta syöttävät sitten hormooneja, jotta härät kasvaisivat. Suomalainen tapa on mielestäni eettisempi ja terveempi. Siis täällä ei kuohita sonnimullikoita häriksi niinkuin jenkeissä.
Sonnimullikka kasvaa teuraskokoonsa alla puolessatoista vuodessa. Kun näet kaupassa naudanlihaa, jossa kalvot ja mahdollinen rasva on vaaleaa, tiedät sen olevan nuoren mullikan lihaa.
Lehmä poikii ensi kerran noin kaksi vuotiaana. Sen toivotaan pysyvän terveenä ja tekevän kuudesta kahdeksaan vasikkaa. Lehmä kantaa, niinkuin emäntänsäkin yhdeksän kuukautta. Tavoite on, vasikoita tulisi kerran vuoteen, mutta käytännössä lehmän vasikointiväli venyy vähän vuotta pidemmäksi.
Kun lehmä päätyy teuraaksi, se voi olla kymmenenkin vuoden vanha. Tosin nykyinen tehotuotanto kulutta lehmiäkin ja herkemmin kasvattaja laittaa lehmän teuraaksi, jos se ei täytä tavoitteita. Kuitenkin lehmä on teuraana vanhempi kuin mullikka. Kalvojen ja rasvan väri on vanhemmalla naudalla keltainen. Mitä vanhempi, sen räikeämmän keltainen.
Vanhan naudan liha on sitkeämpää, mutta maukkaampaa. Kun omistaa leivinuunin, niin ei hätää. Hännäpalatkin ruskistin ensin. Sitten laitoin pataan porkkanan, lantun, sellerin, sipulin, pippurin ja laakerinlehden kanssa. Sekaan suolaa ja päälle vettä, muttei ihan upoksiin. Pata saa muhia uunissa niin kauan kuin on tarvis. Välillä kääntelen lihoja ja samalla tarkastan kypsyysastetta.
Hyvää tuli. :002:
-
Miten sinun biologiasi oikein? Etkö muka tiedä, että lehmä vaihtaa sukupuolta kuollessaan.
Juu, juu, tuttu juttu. Mutta tiesitkös Seppos, että jotkut lehmät vaihtavat sitä jo eläissään.
Meille kävi pari kertaa niin, että vanhalle lehmälle tuli niinsanotusti möyrytauti. Se alkoi ulos laskettaessa esittämään hyvin sonnimaisia elkeitä. Kuopi maata, mölisi ja asetteli sarvia tanaan. Siitä jo arvattiin, ettei varmaan saada sitä lehmää enää tiineeksi. Se on kai jonkinlainen "vaihdevuosioireilu". Olen kuullut, että vanhoille kanoille saattoi myös näin käydä, että rupesivat "kukkoilemaan." :017:
-
Juu, juu, tuttu juttu. Mutta tiesitkös Seppos, että jotkut lehmät vaihtavat sitä jo eläissään.
Meille kävi pari kertaa niin, että vanhalle lehmälle tuli niinsanotusti möyrytauti. Se alkoi ulos laskettaessa esittämään hyvin sonnimaisia elkeitä. Kuopi maata, mölisi ja asetteli sarvia tanaan. Siitä jo arvattiin, ettei varmaan saada sitä lehmää enää tiineeksi. Se on kai jonkinlainen "vaihdevuosioireilu". Olen kuullut, että vanhoille kanoille saattoi myös näin käydä, että rupesivat "kukkoilemaan." :017:
En tiennyt, mutta nyt tiedän.Matalouskokemus näin urbaanilla on todella vaatimaton, mutta olen käynyt navetassa, kun vaimoni on maatalon tytär.
-
Vaimo täytyisi ottaa aina maatalon tyttäristä, siellä kun työnteko opetetaan jo pienestä pitäen. Ovat sitten ahkeria luonnostaan, ei tarvitse patistella koskaan myöhemminkään. Vai mitä SeppoS?
-
Vaimo täytyisi ottaa aina maatalon tyttäristä, siellä kun työnteko opetetaan jo pienestä pitäen. Ovat sitten ahkeria luonnostaan, ei tarvitse patistella koskaan myöhemminkään. Vai mitä SeppoS?
Kyllä, ehdottomasti. Vaimoni on tehnyt loistavan valinnan ottaessaan minut, mutta vielä parempi on se palvelu jota saan. Vanhimpana seitsemästä hän on tottunut koko ajan tekemään jotain. Hän ei juurikan katso televisiota kuten ei meillä muutkaan, niin on aikaa runsaasti kaikkeen muuhun.
-
Varmaan niitä työteliäitä löytyy myös sellaisia, joilla ei ole maatalotaustaa. Itse kyllä olen maanviljelijäperheen jälkeläisiä, mutta työelämässä pitkään olleena nähnyt myös kaupunkilaistyttöjä ja poikia, joilla on ollut virtaa toimia aktiivisesti niin työelämässä, kuin myös vapaa-ajalla.
-
Anteeksi, ei ollut tarkoitus loukata ketään. Tämä heitto oli oikeastaan tarkoitettu vain SeppoS:lle. Ihailin Pyryharakan asiantuntemusta, joka sitten innoitti kommenttiini. Sorry!
-
Otin kyllä sen ihan henkilökohtaisesti. Olen omilleni sanonut, ota körtti niin elät onnelisena lopun elämääsi.
-
Paitsi siellä palmun latvassa :003:
Älä veikkonen, miten sinä nyt noin kovasti niitä inhoat? :icon_biggrin:
Nuorimmaiseni ei kuulemma pysty syömään rusinapullaa, kun rusinat ovat hänestä
kuin jotain inhottavia koppakuoriaisia pullan joukossa. Yritin pilkkoa rusinoita pienemmäksi,
mutta ei sekään auttanut. :003:
-
Anteeksi, ei ollut tarkoitus loukata ketään. Tämä heitto oli oikeastaan tarkoitettu vain SeppoS:lle. Ihailin Pyryharakan asiantuntemusta, joka sitten innoitti kommenttiini. Sorry!
Ei kai tuosta kukaan hernettä nenään vedä, meitä on erilaisia ja sehän on vain rikkaus!
-
SeppoS, kaikille ei riitä körttejä.
-
Älä veikkonen, miten sinä nyt noin kovasti niitä inhoat? :icon_biggrin:
Ei vaan ole niinsanotusti mun juttu :icon_eek: Niinku ei kardemummakaan, minä olen 'purkanut' monta pullaa ja puustia isot kardemummat eliminoidakseni :003:
-
SeppoS, kaikille ei riitä körttejä.
Jaa Tuolle ei ole kovin nopeasti tehtävissä mitään, mutta olkoon onnelisia ne joita onnestaa ja kaikka hyvää niille, jotka joutuvat toimimaan toisin. Ei se mikään mahdoton tilanne ole.
-
Ei kai tuosta kukaan hernettä nenään vedä, meitä on erilaisia ja sehän on vain rikkaus!
SeppoS, kaikille ei riitä körttejä.
Mahtavia ruokajuttuja, nam! :icon_wink:
Ruokarönsyjä :kahvi:
-
Tie körtin ja nörtin sydämeen käy vatsan kautta. Hyvä ruoka, parempi mieli!
-
SeppoS, kaikille ei riitä körttejä.
Ei nii (http://www.cosgan.de/images/smilie/verschiedene/a045.gif)
-
Ei se niin vaarallista ole, vaikkei kaikille riitä maalaistyttö-körttejä. Minäkin olen kaupungista kotoisin ja vasta viime kesästä olen alkanut körtistyä. :icon_lol:
-
Huomentä maalais- ja kaupunkilaisemännät ja seppos ja A.J.!
Minä kuulun rusina-, kardemumma-, ja kookospuolueeseen. Mutta inhokkimausteitani ovat anis ja meirami. Ja pepperoni ei käy muuten, eikä kiwi. :023:
-
Huomenta pikaisesti. Makselin laskuja ja kurkistanpa tännekin.
Mausteista: minua tökkii basilikan tuoksukin.
-
Monet mausteet menee, mutta kumina tökkii. Joten lounais-suomalainen leipä ei paljon innosta. Opiskeluaikana oli juhlaa kun sai kunnon ita-suomalaista leipää ilman mausteita.
-
Todella hyvää pullaa! :icon_wink:
-
Niinku ei kardemummakaan, minä olen 'purkanut' monta pullaa ja puustia isot kardemummat eliminoidakseni :003:
Hauskaa kuin eri makuja ihmisillä on, minulta jäi se kardemmma toissaviimeksi taikinasta ja pullat piti viedä työpaikalle (kuten muutamat muutkin kokeelliset tuotteet... joku aina syö ne)
-
Todella hyvää pullaa! :icon_wink:
Jep, joka tyylillä, kullekin omansa! :109:
Penskana inhosin kuminaa, jota yksi täti aina halusi laittaa sämpylöihin. Nyt makuni on jalostunut ja kumina on ok. Rakastan basilikaa ja tilliä. Ja mikä ei yrityksistä huolimatta uppoa juuri mitenkään, on oliivi. Ei kumpikaan. Huh huh.. ei voi mitään.
-
Minä r a k a s t a n oliiveja ja basilikaa(etenkin tuoretta) ja fetaa, siis kreikkalaista salaattia jossa pitää olla myös sipulia ja perustarpeet.
Inhokeistani unohdin ainakin myös minulle vastenmielisen kuminan. Olikohan se Hovi-juusto jossa oli kuminaa. En syönyt sitä kerran maistettuani. Mutta savujuustosta pidän.
-
Sitruunalakritsijäätelöä terästettynä jäisillä karpaloilla, hrrrrr, varsinainen pakkaspäivän piristys!
-
Tykkään Riitta-mummin tavoin kreikkalaisesta salaatista. Basilikaa kuluu yrttimausteista eniten. Kasvattelen sitä itsekin. Mustat oliivit aah.
Juutalainen uskomus on, että ihmisen pitäisi syödä 7 oliivia päivässä, se kasvattaa viisautta. Siis jos joku isralenin ystävä kehoittaa sinua syömään oliiveja, voit olettaa hänen vihjaavan jotain älykkyydestäsi. :003:
Kuminaa en oikein siedä. Joskus lapsena jouduin syömään näkkäriä, jossa oli kuminaa. Sen jälkeen olen kirtänyt kuminan kaukaa. Muuten enpä juuri muista mitään muuta, mistä en pitäisi. Olen siis erittäin kaikkiruokainen. Paitsi simpukoista olen joutunut luopumaan. Olen tullut niille allergiseksi. Varon myös erilaisia äyriäisiä varmuuden vuoksi. Katkaravut on vielä sopineet ruokavalioon.
-
Olen siis erittäin kaikkiruokainen. Paitsi simpukoista olen joutunut luopumaan. Olen tullut niille allergiseksi. Varon myös erilaisia äyriäisiä varmuuden vuoksi. Katkaravut on vielä sopineet ruokavalioon.
Yleensä ne eivät allergisoi, vaan aiheuttavat kihtiä ja ovat siksi juutalaisten kosher kieltolistalla saastaisina.
-
Selleri on omituisen makuinen, ja fenkoli. Joskus kakskyt vuotta sitten yksi työpaikkaruokala tunki niitä joka soppaan, ja se oli hieman liikaa kaikille. Jäi ikikammo. Tosinhan omia eväitä useimmat söi ja aika pian minäkin. Saatiin mikroaaltouuni kahvihuoneeseen sinne.
Mutta kyllä niitä mieluummin välttää. Missähän sapuskassa ne oikeasti maistuisivat hyvälle, eli miten niitä käytetään niin ettei raaka-aineet tärvelly?
-
Oliko työpaikkaruokalan tarkoitus laihduttaa ruokailijoitaan, koska selleriä käytetään ainakin kaalikeittodietin ainesosana. Ei paranna makua, saa keiton maistumaan ihmeelliseltä. Kai sen pitää maistuakin erikoiselta, että laihduttaa. Itselleni ne keitot eivät tehonneet, nopea kyllästyminen oli varmaankin osasyynä. En kaipaa selleriä ruokiini.
-
Silloin kun pankeilla meni lujaa, olivat henkilökunnankin lounaat parhaasta päästä.
Alkukeitot, tuoreet sämpylät, hienot salaatit, pariisinperunoita ja kokolihaa, jälkiruoat.
Niiltä ajoilta kaipaan selleri-pähkinäsalaattia. Omenaa siinä oli ja ehkä vihreää kurkkua kuorittuna, ehkä hiukan perunaa ja mitä lie ja kermakastike. Selleri oli varsiselleriä.
Mukulaselleriä käytän lihakeittoon porkkanan, lantun ja maustevihannesten lisäksi.
Fenkoli kuuluu periaatteessa minullakin joululeipään, muuten inhokkeihin. Uunikalaan ole laittanut sitä hierottuna ripauksen.
Kasvissosekeitot on hyviä olipa niihin piilotettuna melkein mitä vain kunhan on paljon tomaattia ja selleriä ja perunaa. Kevytkermaviiliä lautaselle nokare. vot´!
-
Yleensä ne eivät allergisoi, vaan aiheuttavat kihtiä ja ovat siksi juutalaisten kosher kieltolistalla saastaisina.
Niin, ei se minun simpukka-allergiani ole sellaista kuin allergia yleensä. En saa suun kutiamisoireita, enkä näppyjä, enkä hengitysoireita. Simpukat ja ehkä jotkin äyriäiset eivät vain sovi vatsalleni, ja siksi kutsun sitä allergiaksi.
Minulla kesti kauan ennenkui osasin yhdistää ongelman simpukoihin. Sitäpaitsi oireet on alkaneet pahentua pikku hiljaa.
Jos syön simpukoita, ruoka ei sula vatsassani. Normaalistihan tukevan ruokailun jälkeen vatsa tuntuu täydeltä, mutta tunne alkaa pikkuhiljaa hävitä. Puolen tunnin tai tunnin jälkeen vatsassa ei enää ole täysi olo. Minulle käy päinvastoin simpukoiden syönnin jälkeen. Vaikka söisin kevyesti alkaa pikkuhiljaa ruokailun jälkeen olo tuntua täydeltä. Tunnin kuluttua on tuskaisen täysi olo. Lopulta olo on ihan hirveä ja päättyy oksentamiseen. Pitkään luulin aina saaneeni vatsataudin, mutta useamman yhteensattuman jälkeen ongelma alkoi selvitä. Minulla on yksi tuttava, jolle kala tekee saman tempun. :017:
-
Oliko työpaikkaruokalan tarkoitus laihduttaa ruokailijoitaan, koska selleriä käytetään ainakin kaalikeittodietin ainesosana. Ei paranna makua, saa keiton maistumaan ihmeelliseltä. Kai sen pitää maistuakin erikoiselta, että laihduttaa. Itselleni ne keitot eivät tehonneet, nopea kyllästyminen oli varmaankin osasyynä. En kaipaa selleriä ruokiini.
Joillakin emännillä on erilaisia vammoja.Jouduin kerra syömään ruokalassa, jonka emäntä tunsi vain yhden mausteen sipulin. Sitä oli runsaasti kaikkialla ja oli ruoka mikä tahansa niin se maistui sipulilta jopa makaronilaatikko. Sen jälkeen olen väistänyt muut sipulit paitsi valkosipulin.
-
Pyryharakalle ! Oletko tutustunut ongelmaan nimeltä histamiini-intorelanssi? Oireesi sopisivat juuri tuohon. Ruoka-aineen histamiini on liian korkea sinun elimistölle tai sitten tuote saa elimistön oman histamiinin vapautumaan, jolloin veren histamiinipitoisuus nousee yli kestokyvyn. Tietyt kalat ja äyriäiset ovat tälläisiä, kuten myös soija, sitrukset, pavut, tomaatti, mansikka, viinit, olut jne, jne. Googlaamalla löydät enemmän asiasta tai voin laittaa sinulle suoraankin, jos asia kiinostaa. T:meme, jonka ongelmien taustalta löytyi tuo mörkö
-
Kiitos meme vinkistä. En ole tuollaisesta kuullutkaan.
Ainakaan toistaiseksi ei nuo muut mainitsemasti ole saanut tuollaista aikaan. Syön kalaa, papuja, tomaatteja, sitruksia, mansikoita. Viiniäkin joskus juon lasillisen tai kaksi korkeintaan. En ole siitä huomannut mitään oireita, enkä oluesta, jota sunan jälkeen yhden yleensä juon.
Mutta ehdäpä se on vain tuo simpukka, joka sen "histamiinihyökkäyksen" minulle aiheuttaa.
Pitääpä mennä guugeloimaan.
-
Kotijuustojen ohjeita kaivataan. Yritin yhtä jossa keitettiin piimää ja maitoa, ei tullut juustoa.
-
Olen joskus onnistunut, joskus en.
http://krisuh.wordpress.com/ruoka/hamalainen-kotijuusto/
-
Olen kaksi kertaa laittanut pikkumuikkuja(neulamuikkuja) uunissa.
Uuni kuumaksi, n.250 astetta.
n. 600 gr. perkaamattomia muikkuja.
n. 50 gr. sulatettua voita uunipannulle voideltuna.
muikut pellille. Ei päälekkäin.
ripotellaan suolaa sopivasti, ruisjauhoja ja hiukan venhäleseitä.
paistetaan n. 20-25 min. rapeiksi. Leivinuunissa tulee rapeampia kun pitää pellin aavistiksen rakosella. Kärykin menee harakoille.
Hyviä ne tulivat sähköuunissakin ja liesituuletin surisi koko ajan.(Minulle käy kalankäry henkeen)
Kunnon ruisleipää, etikkapunajuuria ja meillä oli sitruunapippurilla maustettua kermaviiliä kastikkeena. Keitetty peruna lisänä ei ole paha.
Matti syö kalat päineen, suolineen. Basso saa ne minulta.
-
Ostin eilen reilun kilon pikkumuikkuja. Sellaisia etusormen mittaisia. Nykäisin niiltä pään ja sen mukana tulevat sisälmykset. Osan laitoin suolaan. Osaan ripotin vain vähän hienoa suolaa ja jätin odottamaan paistamista. Ruislestyissä meinaan ne pyörittää ja paistaa pannulla. Paistamiseen käytän puolen voita, puolet öljyä. Voista saa makua ja väriä, öljystä terveellisempiä rasvahappoja.
-
Näitä ohjeita tekee taas mieli lukaista. Kyllä suomalainen ruoka on vaan sitten hyvää!
Mitä ruokaa teillä on tänään, Riitta-mummi? :icon_biggrin:
-
Maillä syötiin jämiä. Kun nyt kokkaan urakalla, tulee esim. lihamurekkeesta ja sienikastikkeesta 3-4 ateriaa kahdelle. Lisäksi oli viimeiset murenet Janssonin kiusausta.
Tänään oli leipomapäivä. Täällä leijailee nyt ihanat kardemumman, kanelin ja kaakaojauheen tuoksut. Täytin pullataikinaan tavalliset korvapuusti-aineet ja toiseen osaan laitoin kaakao-sokerijauhotuksen voilevitteen päälle. Onko nämä nyt niitä suklaapuusteja? Hyviä mokomat ovat, ja kaloripommeja.
Oletteko te yhtä tarkkoja emäntiä kun minä pula-ajan konstit taitava? Kerään kaikki valkoisen leivän kannikat suureen lasitölkiin kuivumaan. Tänään oli sitten korppujauhojen tekopäivä.
Suuri leikkuulauta, kunnon puukaulin, iso nokallinen muovikulho, siivilä(ei liian tiukka sihti) ja kaksi tyhjää lasitölkkiä( 1l.)
Kuivia leipiä laudalle, kaulimella painellaan ne rikki ja sitten kaulitaan. Minulla oli 3 l. tölkki leipiä. Kaulin ne kolmessa osassa. Siivilä muovikulhon päälle ja kaulittu muruste siivilään. Ravistellaan. Ne mitkä jää siivilään kaadetaan toiseen tölkkiin. Ne mitkä menee läpi, toiseen. Näin toistaen sain 2 l korppujauhoja. Hienot mihin vain käyttöön, ruovit liotan vedessä tai vichyssä lihapullataikinaan yms.
Ei tällä maailma pelastu, mutta yhtään ylimääräistä muovipussia ei tullut. Ja säästö n. 5 euroa.
-
Maillä syötiin jämiä. Kun nyt kokkaan urakalla, tulee esim. lihamurekkeesta ja sienikastikkeesta 3-4 ateriaa kahdelle. Lisäksi oli viimeiset murenet Janssonin kiusausta.
Tänään oli leipomapäivä. Täällä leijailee nyt ihanat kardemumman, kanelin ja kaakaojauheen tuoksut. Täytin pullataikinaan tavalliset korvapuusti-aineet ja toiseen osaan laitoin kaakao-sokerijauhotuksen voilevitteen päälle. Onko nämä nyt niitä suklaapuusteja? Hyviä mokomat ovat, ja kaloripommeja.
Oletteko te yhtä tarkkoja emäntiä kun minä pula-ajan konstit taitava? Kerään kaikki valkoisen leivän kannikat suureen lasitölkiin kuivumaan. Tänään oli sitten korppujauhojen tekopäivä.
Suuri leikkuulauta, kunnon puukaulin, iso nokallinen muovikulho, siivilä(ei liian tiukka sihti) ja kaksi tyhjää lasitölkkiä( 1l.)
Kuivia leipiä laudalle, kaulimella painellaan ne rikki ja sitten kaulitaan. Minulla oli 3 l. tölkki leipiä. Kaulin ne kolmessa osassa. Siivilä muovikulhon päälle ja kaulittu muruste siivilään. Ravistellaan. Ne mitkä jää siivilään kaadetaan toiseen tölkkiin. Ne mitkä menee läpi, toiseen. Näin toistaen sain 2 l korppujauhoja. Hienot mihin vain käyttöön, ruovit liotan vedessä tai vichyssä lihapullataikinaan yms.
Ei tällä maailma pelastu, mutta yhtään ylimääräistä muovipussia ei tullut. Ja säästö n. 5 euroa.
Kyllä meillä kelpasi kaikki leivän ja pullanpalat korppujauhoon eikä makua haitannut, päinvastoin. Oletteko tehneet kuivia kakkuja ruisjauhoista. Jos vastaus on kielteinen niin kannataa kokeilla. Maku ei ainakaan huonone. Sama koskee sämpylätaikinaa. Kaikkia mahdollisia jauhoja ja leseitä sopivasti ja aina erilaista. Kyllä maistuu.
-
Kyllä muuten, mutta ainakin ruisleipä menee niin kovaksi ettei minun voimilla eikä keinoilla sitä hienonneta.
Lihamylly vai raastinrautako teillä on käytössä.?
-
Kyllä muuten, mutta ainakin ruisleipä menee niin kovaksi ettei minun voimilla eikä keinoilla sitä hienonneta.
Lihamylly vai raastinrautako teillä on käytössä.?
Lihamylly oli oikea vastus tähän kysymykseen.
-
Koiramäen talon ruotiukolla Hiski Piskisellä oli jonkinlainen leipähöylä kovia känttyjä varten.
-
Tämä onkin täynnä, joten lukitsen sen.