Kirjoittaja Aihe: Kotikokki IV  (Luettu 28922 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33644
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #105 : 27.09.19 - klo:11:39 »
Alan varustautua ensi viikkoon. Tyttöjen äiti on viikon Hyytiälän metsäopistolla opinnoissan, ja minä olen luvannut ruokaa joka päivä klo 16 pikku-vävylle ja tylleröille.

Matti kuorii ja paloittelee paraillaan kolme lanttua. Teen aluksi lanttulaatikkoa ja laitan karjalanpaistia huomena. Lantut laitan soseena odottamaan paistamista.

Herkkutattipasta saattaa tulla loppuviikosta kyseeseen. Jotain kevyempää väliin, keittoja tms. Hampurilaiset on tilauksessa , Martta kysyi niistä aamulla.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #106 : 29.09.19 - klo:19:57 »
Tänä viikonloppuna oli oikein syysfiilis, kun nostettiin peruna. Niinpä söimme suppilovahverolihapullia perunoiden kera. Lisäkkeeksi wokkasin kasvimaalta lehtikaalia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, sipulia ja purjoa. Jälkiruokana oli röpsää.

Röpsä on uunissa haudutettu imelä ruispuolukkapuuro. Kylmän maidon kanssa ehdoton herkku.  :023:
Pyryharakka

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33644
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #107 : 29.09.19 - klo:20:06 »
Oon saanu siun röpsää !   :023:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18465
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #108 : 29.09.19 - klo:20:41 »
Hyviä ruokien nimiä, pitääpä yritää panna korvan taakse.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #109 : 30.09.19 - klo:21:40 »
Jos on rakkaalla lapsella, niin on rakkaalla ruuallakin monta nimeä. Täällä paikallisetkin jotkut sanoo röpsää pipaksi tai puolapipaksi. Ihan kummallista.  :017:

Vuoden 1987 Pitäjäruokaprojektin julkaisussa mainitaan tälle herkulle nimet: Majamämmi, Tirri, Marjavelli, Pulamämmi, Rotso, Röveriska, Majarieska, Pippa, Majaroppana, Puolarieska, Prettu, Imellyspuuro, Marjakuutelo, Pervossi, Pularippana, Tikkutollo, Läpäkkä ja Mokkermeija.
Pyryharakka

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 18465
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #110 : 01.10.19 - klo:08:31 »
Puolella vielä parani  :039:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33644
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #111 : 08.10.19 - klo:11:12 »
Tähän ikään ( 76 v ) en ole tutustunut kyssäkaaliin kuin wikipediassa kasviksena. Nyt ostaa tömäytin yhden pienen kokeeksi. Panin siivut kasariin paistumaan kuin keräkaalin ikään. Suolaa, siirappia ja valkopippuria sekaan. Saa nähdä miltä maistuu.
Tein tämän ennen kuin tutustuin siihen ruokaresepteinä. Näkyy käyvän myös raakana, salaatteihin, raasteisiin ym. terveellisiin.

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4783
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #112 : 08.10.19 - klo:11:45 »
Helsingissä Stadin silakkamarkkinoita vietetään jälleen merellisissä tunnelmissa, ja vaikka Harri Holkeri suosittelikin köyhille silakkaa, niin silakkaa syömällä voi altistua tavanomaista suuremmille määrille terveydelle haitallisiin dioksiiniineihin ja PCB-yhdisteisiin. Siksi  lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä vain 1–2 kertaa kuukaudessa isoa, perkaamattomana yli 17 cm:n silakkaa. Savolaiseen körttiläiseen keittiöön kuuluukin savolainen perinneruoka kalakukko, jonka ruiskuoren sisään leivotaan puhtaiden järvien pikkukaloja ja siankylkeä. Katso resepti https://www.youtube.com/watch?v=LlSox8M322U

Kuopiossa Kalakukkoleipomo Irene Partanen on erikoistunut loihtimaan Suomen parhaat ja maailmankuulut kalakukot perinteitä kunnioittaen laadukkaista ja paikallisista raaka-aineista. :)

https://www.irenepartanen.fi/

« Viimeksi muokattu: 08.10.19 - klo:11:52 kirjoittanut luterilainen »

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33644
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #113 : 08.10.19 - klo:12:20 »
Silakka, kymenlaaksolaisittain haili on tuttu ja monikäyttöinen kala minulle. Se on myös meren elävänä parempi miulle kuin muikku tai järviahven, kihti näes näin määrittää.

Panin juuri nousemaan taikinan juustosarvia varten. Teen ne päiväkahville meille kahdelle, ja koemielessä lauantain kahvihetkeä varten.
Talon naisia on tulossa silloin kahviseurakseni kun Matti on hirvimetsällä.
Käärin taikinan sisään vahvaa Koskenlaskijaa ja päälle hiukan emmental-raastetta.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6310
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #114 : 08.10.19 - klo:23:57 »
En tiedä mikä silakassa oikein tökkii, ei ole minulle "suunmukaista". Muutaman kerran olen onnistunut saamaan hyvää. Stockmann myy kylmäsavustettua, mutta se on kovin tyyristä. Elannosta aikoinaan sai ihanaa valkosipulisilakkaa. Jollakin reseptillä tein sitä itsekin, kunnes yksi satsi meni hapansilakaksi ja sitä sellutehtaan lemua tuulettelin asunnostani pari tuntia koleana syysiltana. Lapsuudessani meillä oli kissa jonka maha ei myöskään silakkaa sietänyt, ne se aina oksensi. Muikku ja ahven kyllä maittoivat. Se olikin savolainen. Ehkä sain siltä tartunnan.

Mutta tänään keitin lihahyllystä pelastamiani punalaputettuja porsaansydämiä. Se oli parin muun kissan herkkua, tosin raakana. Leikattu narttu kanniskeli palaa suusta roikottaen pitkin asuntoa ja naukui käheällä valittavalla äänellä; kai se mielikuvissaan kutsui olemattomia pentuja ruoalle?
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6310
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #115 : 09.10.19 - klo:00:00 »
Tähän ikään ( 76 v ) en ole tutustunut kyssäkaaliin kuin wikipediassa kasviksena. Nyt ostaa tömäytin yhden pienen kokeeksi. Panin siivut kasariin paistumaan kuin keräkaalin ikään. Suolaa, siirappia ja valkopippuria sekaan. Saa nähdä miltä maistuu.
Tein tämän ennen kuin tutustuin siihen ruokaresepteinä. Näkyy käyvän myös raakana, salaatteihin, raasteisiin ym. terveellisiin.

 :icon_eek: siis tuo ettet ole tuntenut, yllättää. Tuliko hyvää?

Hyvän kyssän kun löytää niin on hyvää, mutta on tikkuisiakin yksilöitä. Päällepäin ei näe, mitä saa. Raakana syön kun harmikseni kypsennetyt kaalit närästävät helposti. (Kaikenlaista vaivaa meillä ruokiin liittyykin.)
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33644
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #116 : 09.10.19 - klo:08:15 »
Oikein hyviä ne olivat. Ostan vastakin jos havaatten. Nyt ne oli tyrkyllä S-marketin tiskillä ja näin kauniin violetit pallukat oitis.

Ostan vastakin ja silloin maistan niitä raakana. Lantustahan niin tykkäänkin, jos muistat.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33644
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #117 : 09.10.19 - klo:11:44 »
Nyt osasin hakea niitä Prismassakin. Löysin ja olivat vain 1,98/ kg.  Tein raasteen johon lisäsin kosteutta omenamehutölkistä, en muuta, ja makoisaa oli alkupalana lohimedaljongin ja veneperunoiden lisukkeena.

Nyt on juuresten paras satokausi ja tarjonta runsasta. Ennen kotona varattiin, ja itsekin emäntänä, juurekset kellariin jossa ne säilyivät hyvinä yli joulun.
Nyt saa kaikkea, ulkomaista ainakin, ympäri vuoden kaupasta.

Ostin myös perattuja muikkuja ja pekonia, niistä syntyy kalakukko iltapäivällä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6310
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #118 : 09.10.19 - klo:16:33 »
Ennen kotona varattiin, ja itsekin emäntänä, juurekset kellariin jossa ne säilyivät hyvinä yli joulun.
Nyt saa kaikkea, ulkomaista ainakin, ympäri vuoden kaupasta.

Sen sijaan sitä kellaria ei nykyään saa.

Joskus houkuttaisi muuttaa johonkin 60-luvun lopun taloon, jossa sellainen vielä olisi. Eikä olisi saunaa turhaan tilaa viemässä. Mutta toisaalta niiden pienissä asunnoissa ei ole parvekkeita ja isoissakin aika pienet, ja polkupyörävarastot on vieä surkeammat kuin tässä ysäriluukussani.

Mutta tähän aikaan vuodesta voi kyllä kätevästi käyttää pihaa jääkaapin jatkeena. Eiliset sydämet tyrkkäsin sinne; jäähtyvätpä siellä jääkaapin sähköä viemättä.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #119 : 09.10.19 - klo:22:20 »
En tiedä mikä silakassa oikein tökkii, ei ole minulle "suunmukaista". Muutaman kerran olen onnistunut saamaan hyvää.

Mie tykkään eniten sellaisesta silakkareseptistä, jonka sain kaupan kalatiskillä ventovieraalta naiselta, joka myös osti silakoita. Peratut silakat tai silakkafileet ladotaan uunivuokaan, vähän suolaa ja halutessa sipulisiivuja väliin. Sitten sekoitetaan rasvattomasta piimästä ja sinapista kastike, joka kaadetaan silakoiden päälle. Potti uuniin.
Mie tykkään laittaa sellaista maukasta, hieman makeahkoa sinappia. Ja vot ku on hyvää.
Pyryharakka