Kirjoittaja Aihe: Eriarvoisuus  (Luettu 24222 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16857
    • http://www.samila.1g.fi
Asiaan
« Vastaus #15 : 18.08.07 - klo:09:34 »
Oopperan ja muun musikaallisen korkeakulttuurin nauttijana ja hyödyntäjänä tahdon minäkin sanoa pari sanaa.

Henkilökohtainen mielipide ei ole sama kuin kaikkien mielipide. Toisekseen jos ei ole koskaan saanut maistaa hyvää ei myöskään osaa arvostaa sitä eikä tiedä .

Kuten minunkin mielipteeni, niin tässä keskustelussa on ollut turhan paljon toisia loukkaavia kannanottoja. Maltti on valttia varsinkin arvostellessa toisia ja heidän mieltymyksiään ja arvojaan. Olisi myös aihetta tarkistaa faktat, joita käyttää keskustelussa argumentteinä. Mutu eli musta tuntuu ei ole pätevä argumentti. Niin paljon perätöntä on tänne nyt kirjoitettu.

Vaikka en hyödynnä yhtään elokuva- tai teatteripalveluja en käy niitä ja niiden tukemista valtionvaroista lyttäämään täällä. Satun olemaan matemaattisesti orientoitunut fakta ihminen, jota ei fiktio heiluta.

Jatketaan keskutelua faktoihin nojaten.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Eriarvoisuus
« Vastaus #16 : 18.08.07 - klo:11:16 »
Lainaus käyttäjältä: "minttu"
Itse olen jo aika pitkään ollut sitä mieltä, että kaupallinen / kilpaurheilu (erityisesti moottori-) ei palvele tavallisen ihmisen elämässä muuta kuin viihdetarkoitusta.


Mitä pahaa viihteessä on? Sehän on kaupallista toimintaa ja hän, joka siitä pitää, maksaa siitä.  

Lainaus
Myös ns. korkeakulttuuri on suuren ihmiskunnan osan saavuttamattomissa (myös sen rovaniemellä asuvan nuoren yh-äidin, joka ei koskaan "tule lähteneeksi" oopperaan) ja silti täällä vaan eletään. Ja voidaan hyvin.


Onko korkeaa kulttuuria olemassa? On vain erilaisia ja eriasteisia taidemuotoja. Olen kulttuurin osalta kaikkiruokainen. Viihdyn Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla yhtä hyvin kuin metallibändin konsertissa. Käyn mielelläni teatterissa kuten myös leffassa. Arvostan graffiteja, mutta käyn ahkeraan myös Ateneumissa ja gallerioissa. Se, joka arvostaa kulttuuria ja taidetta, myös käyttää voimavaransa harrastukseensa vaikka onkin yh-äiti Rovaniemeltä.


Lainaus
Itse näen taiteella ja massaurheilulla lähinnä viihdearvon. Kun tässä maailmassa kerran elokuvien tai populaarimusiikin tuotantokin onnistuu kaupallisesti, niin jotain se kertoo oopperan tarpeellisuudesta (Suomessa) jos se ei pysy pystyssä ilman valtionapua.


Minkä takia kaiken pitää sitten olla kaupallista? Mielestäni taidetta ja taiteilijoita pitää tukea. Usein taiteen merkityksen ymmärtää vasta taiteilijan kuoltua. Olisi hyvä, että taiteilijaa arvostettaisiin hänen eläessään tai ainakin hän tuntisi, että saa tukea.
Acta, non verba.

Poissa minttu

  • Kuulee ehdotuksen "Viimeisen laulun..."
  • Viestejä: 197
Eriarvoisuus
« Vastaus #17 : 19.08.07 - klo:00:03 »
Lainaus käyttäjältä: "salis"
Se, joka arvostaa kulttuuria ja taidetta, myös käyttää voimavaransa harrastukseensa vaikka onkin yh-äiti Rovaniemeltä.
Ja se, joka ei arvosta, ei käytä. Siis tulit oikeastaan sanoneeksi saman kuin minäkin: ilmeisesti osasto "kulttuuri ja taide" ei kuulu kaikkien ihmisten elämään aivan niin itsestäänselvästi kuin An-na yritti väittää:
Lainaus käyttäjältä: "An-na"
Ei ihminen ole kone, joka voi hyvin, kun perustarpeet on tyydytetty. Ihminen tarvii älyllistä haastetta, hengen elämää, kulttuurikokemuksia. Eikä yksinhuoltajaäidin tarvitse jäädä näistä paitsi. Valtio tukee eri taidemuotoja senkin vuoksi, että taide kuuluu kaikille.


En nyt kyllä ihan ymmärtänyt, miksi juuri taiteilijoita pitäisi heidän vaikean eksistenssinsä (?) takia erityisesti arvostaa ja kannustaa. Entä hoitohenkilöstö, postinjakajat, bussikuskit ja pikaruokaloiden vuoropäälliköt?

Poissa myyräpartio

  • armon kerjäläinen
  • Viestejä: 437
Eriarvoisuus
« Vastaus #18 : 19.08.07 - klo:02:08 »
Lainaus käyttäjältä: "An-na"
Jos halutaan, että musiikkia (taidetta, urheilua, ym) ylipäätään on, täytyy siihen olla ihmisiä, jotka sitä tekevät. Ilmaiseksiko sitä pitäisi tehdä ja mennä leipäjonoon nälissään?

Ihmiset, jotka ovat taiteen tai urheilun ammattilaisia ovat tehneet elämässään valtavasti työtä päästäkseen siihen pisteeseen. Tätä työtä ja uurastustako ei saisi palkita? Muusikonko ei saisi tienata leipää pöytäänsä?


Ei tarvitse tehdä ilmaiseksi mutta tiedätkö miksi sanotaan sellaista toimintaa, jota on omasta mielestä mukava harjoittaa mutta siitä ei elanto irtoa? Se on... TÄTTÄRÄTÄÄ! Harrastus!

Mikään ei oikeasti ole itsekkäämpää kuin näiden taiteilijoiden vollotus siitä kuinka valtion tulisi elättää heitä, kun he tekevät jotain omasta mielestään kivaa ja mielekästä mikä ei oikeasti kuitenkaan kiinnosta kuin taiteilijaa itseään ja kahta muuta ja rahatkaan eivät meinaa riittää, kun ------------ huovutukselta ei kerkeä (lue halua) tehdä jotain mistä joku toinen oikeasti haluaa maksaa.

Periaatteessa nykyinen valtioavusteinen tekohengityskään ei olisi lähellekään yhtä vastenmielisen kuvottava, jos se olisi tasapuolinen, mitä se ei tietenkään ole.


Siivosi SeppoS

Poissa Pinni

  • Kuuntelee puhetta ikävöivästä uskosta
  • Viestejä: 149
Eriarvoisuus
« Vastaus #19 : 19.08.07 - klo:14:07 »
Olen nyt taipuvainen komppaamaan minttua ja myyräpartiota.

En ymmärrä miksi joitakin ihmisiä pitää tukea sen takia, että he haluavat tehdä jotain millä eivät muuten pysty itseään elättämään.
Sen pitäisi todellakin sitten olla vain harrastus. Jos kukaan ei halua ostaa tätä taidetta, niin se on sitten vain niin huonoa, että ei olekaan mitään syytä sitä ostaa tai tukea.
Sitä voi sitten harrastella leipätyön ohella, ja ehkä sitten kiittämätön maailma sadan vuoden päästä ymmärtää, että taide olikin hienoa.

Mikään ei kuulostaisi hienommalta kuin se, että voisin maalata päivät pitkät, askarrella, entisöidä ym. Valitettavasti uskon, että kukaan ei haluaisi minulle niistä niin paljon maksaa, että pystyisin elämään niillä rahoilla. Olen siis esim. farmaseutti, joka harrastaa maalausta ym. turhaa. Se, että tuherran jonkun kortin silloin tällöin, tai saan jonkun ruman taulun puserrettua, on tärkeää minulle, mutta frankly my dear, ei niin tärkeää kellekään muulle.

Ja uskon kyllä että tukia voi joskus mennä jollekin, jonka intohimona on jättiläismäisten *piip* huovuttaminen. (Sensuroin itse, niin ei moderaattoreiden tarvitse uudestaan.) Tai ainakin kun joskus törmää noihin uutisiin kuka saa mitäkin tunnustusta, niin pöh.

Lainaus käyttäjältä: "Salis"
Onko korkeaa kulttuuria olemassa? On vain erilaisia ja eriasteisia taidemuotoja.


Wikipedia, ihmisen paras kaveri:

"Jokapäiväisessä kielenkäytössä kulttuuri-sanaa käytetään usein, kun tarkoitetaan korkeakulttuuria eli taidemuotoja, joka usein liitetään eliittiin (esimerkiksi ooppera, taidenäyttelyt)."

massakulttuuri vs. korkeakulttuuri.

"... social observers contrast the "high" culture of élites to "popular" or pop culture, meaning goods and activities produced for, and consumed by the masses. "

 Mitä tarkoittaa eriasteinen taidemuoto? Vaikeatajuinen, vain pieni osa ymmärtää sen tarkoituksen? Syvällinen kokemus?

Poissa Hanna

  • armon kerjäläinen
  • Viestejä: 451
Eriarvoisuus
« Vastaus #20 : 19.08.07 - klo:23:37 »
Tietokoneemme oli ilmeisesti Saliksen puolella, kun päätti olla päästämättä mua nettiin juuri kun olin vastinetta Saliksen käsityksiin laittamassa, joten iloksenne tai suruksenne sain sen kuitenkin pelastettua ja tässä se on:
Nonniin, Salis se on aina vähän kyse siitä mistä puhuu ja miksi...Itsekin tunnen kyllä hoivayrittäjiä ja olen sairaanhoitajan tytär ja itsekin suuntamassa alalle, ettei aivan siitä ole kyse etten tuntisi asiaa mitä kirjoitan.

Niin siis mietitäänpäs, jos joku saa jonkin kohtauksen sairaalassa ym. kukahan sinne vuoteen vierelle ensin ryntää? Lääkärit on tietenkin suoraviivaisesti leikkauksissa ym. vastuussa potilaan hengissäpitämisestä, mutta kyllä se ilman hoitajia aika huonoa olis se hengis pysyminen sen jälkeen.

Pikemmin alan ammattiliitot on liian lepsuja, eivätkä taistele tarpeeksi. Tottahan toki jos käyt osastolla päivasaikaan voivat hoitajat olla kahvilla, mutta mm. monissa vanhainkodeissa saattaa olla yksi ainut ihminen yöllä vastuussa kymmenistä vanhuksista ja kyllä siellä jotain saattaa silloinkin  tapahtua! Onpahan eräs sukulaiseni käynyt aikoinaan vaihtamassa puolen osaston vaipat vanhainkodilla (sen oman sukulaisen lisäksi), kun säästösyistä ei vaippoja vaihdettu, kun kerran vuorokaudessa  

Tosiaan riippuu näkökulmasta ja jos rahaa löytyy voi toki kyseenalaistaa koko julkisen sektorin kannattavuuden. Mutta kun ei tosta elästä koskaan tiedä, niin kannattaa asioita tutkiskella vähän muualtakin kun Kustaankartanon kahvipöydästä!

Siinä se vuodatus ja sen verran tosta muihin asioihin:
Mielestäni kulttuuri ja urheilu ovat sinänsä jo niin tärkeitä asioita ihmisen hyvinvoinnille, et niiitä sietää valtionkin tukea, mut ketä ja minkä verran se on vallan toinen juttu!

Omalla alallani (käsityö), ei myöskään töitä oo ja siksipä nyt kouluttaudunkin lisää. Kuitenkin koen että ei saamani oppi ole mennyt hukkaan, vaan on tärkeää että vanhoja työtapoja ja käsityötaitoja harjoitetaan ja säilytetään muuttuvassa maailmassa. Kaikkein vihaisin olenkin siitä, et kädentaidot ollaan kohta sysäämässä lähes kokonaan pois  peruskoulujen opetussuunnitelmista. Niitä on todella tärkeä opettaa (Kyllä, kyllä ja KYLLÄ!) Ne ovat tärkeää vastapainoa teorialle ja kaikki eivät vaan oo "teoreettisia" ihmisiä...Nonniin off topic taitaa mennä...

Eniten kuitenkin ärsyttää jos valtio tukee saastuttamista ja turhan tavaran tuottamista, mut tottahan kaikki ois parempia jakamaan valtion varoja, kun ihmiset joita me on sinne asioista päättämään valittu :wink:
On monta tapaa solmia kaunis kimppu ja monta tapaa elää onnellinen elämä

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Eriarvoisuus
« Vastaus #21 : 20.08.07 - klo:14:50 »
Lainaus käyttäjältä: "Hanna"
Omalla alallani (käsityö), ei myöskään töitä oo ja siksipä nyt kouluttaudunkin lisää. Kuitenkin koen että ei saamani oppi ole mennyt hukkaan, vaan on tärkeää että vanhoja työtapoja ja käsityötaitoja harjoitetaan ja säilytetään muuttuvassa maailmassa. Kaikkein vihaisin olenkin siitä, et kädentaidot ollaan kohta sysäämässä lähes kokonaan pois  peruskoulujen opetussuunnitelmista.


Olemme samaa mieltä: Kädentaitojen opetusta lisää peruskouluun. Käsityö on taidetta ja kulttuuria. Tekijät/taiteilijat pääsääntöisesti naisia.

Täällä keskustelevien vihaa taidetta ja kulttuuria vastaan ihmettelen.
Acta, non verba.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21983
Eriarvoisuus
« Vastaus #22 : 20.08.07 - klo:15:56 »
Ymmärsin, että kritiikki ei kohdistunut kulttuuriin sinänsä, vaan sen rahoittamiseen yhteiskunnan varoilla. Siinä on tietysti keskustelemista. Luterilaisuuskin syntyi tavallaan siitä, kun Pietarin kirkkoa taideaarteineen rahoitettiin kirkon varoilla. Anekauppa oli silloinen konsti, kun ei ollut Veikkausta. Eräs saksalainen augustinolaismunkki nosti anekaupan ylilyönneistä haloon ja loppu onkin historiaa.

Hölkänen

  • Vieras
Eriarvoisuus
« Vastaus #23 : 20.08.07 - klo:16:51 »
Minua mietityttää kovasti tämä palkkatasa-arvoasia. Mietittiin puolueen koulutuksessa viikonloppuna, miksi kansanedustajien palkat ovat niin korkeat, ja taisin ymmärtää. Muuten ei löydy tarpeeksi päteviä ihmisiä kansanedustushullunmyllyyn.

Se mikä minulle ei vielä ole valjennut on, miksi muiden palkat ovat niin alhaiset. En ole kuullut alasta, jolle löytyisi riittävästi pätevää työvoimaa.
Lainaus käyttäjältä: "Hanna"
Eniten kuitenkin ärsyttää jos valtio tukee saastuttamista ja turhan tavaran tuottamista, mut tottahan kaikki ois parempia jakamaan valtion varoja, kun ihmiset joita me on sinne asioista päättämään valittu :wink:

Tämä on hyvä pointti tähän keskusteluun. Taide on juuri sitä aineetonta mammonaa, jota tässä maailman tilanteessa pitää tukea. Käsittääkseni esimerkiksi Savonlinnan Oopperajuhlat ja Kuhmon Kamarimusiikki ovat viime vuosina muuttuneet yhä enemmän koko kansan elämyksiksi, ja yleisradion kautta köyhätkin pääsevät niistä nauttimaan (jos vain tuo TV-maksu ei ihan kamalasti enää nouse).

Itse pidän enemmän kansantaiteesta kuin laimeasta viihdehutusta ja eurooppalaisista hovihuvituksista. Suhtaudun aika penseästi kirkkoja komeampiin kulttuuritaloihin. Ja korkealentoisesta ihmiselämän arvoitusten mietinnästä tulee ennen pitkää eksistentiaaliahdistus ja paha mieli.

Urheilukin on kulttuuria ja sen merkitys maailmanrauhalle on todella suuri. Se on semmoista sivistynyttä sodankäyntiä, sikäli kun ihmiskuntaa voi kutsua sivistyneeksi.

Jokainen ihminen on yhtä lailla Jumalan kuva, siis yhtä arvokas kuin muutkin. Mutta niin kauan kuin ei ole keksitty markkinataloutta parempaa yhteiskuntajärjestystä (se jos mikä osoittaa ihmiskunnan typeryyden), pitää kestää hintalappu omassa otsassa ja toisten otsissa. Se ei tule koskaan olemaan sama.

Tätä kirjoittaessani kaksi Jehovan todistajaa ujuttautui kotiini, koska älysivät aloitusrepliikkinä kysyä, onko ihmiset luotu epätasa-arvoisiksi. Kävimme mielenkiintoisen keskustelun, jonka lopputulos oli, että Jumala on luonut tarkoituksella ihmiset erilaisiksi, 144 000 hallitsemaan Jeesuksen kanssa Taivaassa ja loput nauttimaan tämän maailman antimista. Molemmat ovat yhtä lailla tärkeitä tehtäviä. (En minä kyllä ihan sillä tavalla ajattele, mutta tulivatpa pojat ainakin tyytyväisiksi. :))

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16857
    • http://www.samila.1g.fi
Eriarvoisuus
« Vastaus #24 : 20.08.07 - klo:21:44 »
Lainaus käyttäjältä: "Hölkänen"

Tätä kirjoittaessani kaksi Jehovan todistajaa ujuttautui kotiini, koska älysivät aloitusrepliikkinä kysyä, onko ihmiset luotu epätasa-arvoisiksi. Kävimme mielenkiintoisen keskustelun, jonka lopputulos oli, että Jumala on luonut tarkoituksella ihmiset erilaisiksi, 144 000 hallitsemaan Jeesuksen kanssa Taivaassa ja loput nauttimaan tämän maailman antimista. Molemmat ovat yhtä lailla tärkeitä tehtäviä. (En minä kyllä ihan sillä tavalla ajattele, mutta tulivatpa pojat ainakin tyytyväisiksi. :))


Kerroit vain osan tästä jutusta eli taivas on jo täynnä (144000) ja loput Jehovantodistajat jäävät maan päälle vetelehtimään ikuisiksi ajoiksi kaikki 30-vuotiaina ilman sukupuolista mielenkiintoa ja tavoitteettomina. Eikö se muuten ole helvetti? Muuthan Jehova on tuhonnut Harmageddonin taistelussa (miksiköhän?) Näihän he opettavat lukuunottamatta tuota pientä lisäystäni. Lisää voit lukea www.veljesseura.org

Eikö tuo jos mikä ole eriarvoisuutta.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Hölkänen

  • Vieras
Eriarvoisuus
« Vastaus #25 : 21.08.07 - klo:09:16 »
Kyllä minä jätkille sanoinkin, että ilman Jumalan läsnäoloa tämä maailma olisi varmaan se mitä helvetillä tarkoitetaan. Itse olen jo 24 vuoden jälkeen perin juurin kyllästynyt siihen.

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Eriarvoisuus
« Vastaus #26 : 21.08.07 - klo:12:43 »
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Ymmärsin, että kritiikki ei kohdistunut kulttuuriin sinänsä, vaan sen rahoittamiseen yhteiskunnan varoilla.


Niin, siis osaa taiteilijoista ja taidelaitoksista tuetaan yhteiskunnan toimesta, mutta enpä tiedä yhtään taiteilijaa tai taidelaitosta, joka eläisi pelkästään yhteiskunnan tuella.

Miksi kulttuuria ei voi tukea, kun koulutus on pääosin maksutonta, samoin terveyspalvelut, sosiaalipalvelut, työllisyyspalvelut. Miksi juuri kulttuurin pitäisi olla sellainen palvelu, jota ei saisi tukea. Mielestäni kulttuuri ja taide ovat yhtä tärkeitä palveluita kuin terveyspalvelut. Tulen Kuhmon kamarimusiikkifestareilta kotiin kuin uudelleen syntynyt ihminen. Jos Kuhmoa ei olisi, mitä silloin tekisin?
Acta, non verba.

hm

  • Vieras
Eriarvoisuus
« Vastaus #27 : 21.08.07 - klo:15:53 »
Eri Arvo vois olla vaikka suomenhevonen (ori).

Poissa myyräpartio

  • armon kerjäläinen
  • Viestejä: 437
Eriarvoisuus
« Vastaus #28 : 22.08.07 - klo:03:08 »
Lainaus käyttäjältä: "myyräpartio"



Siivosi SeppoS


Mikäs siinä oli taas vikana? Ketähän se arvon seppo yrittää suojella ja miltä?

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Eriarvoisuus
« Vastaus #29 : 22.08.07 - klo:07:15 »
Lainaus käyttäjältä: "hm"
Eri Arvo vois olla vaikka suomenhevonen (ori).


hm taas voi olla Moni Arvo. :lol:
Acta, non verba.