Kirjoittaja Aihe: Kotikokki XI  (Luettu 46490 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33812
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #90 : 05.03.24 - klo:18:32 »
Meillä syötiin pitkästä aikaa muikkuruukkua keitettyjen arkiperunoiden ja amerikankurkkujen kanssa.

Ruukku voidellaan voilla

800 gr pieniä muikkuja ilman päätä
1 ohut purjo silppuna
1 suippopaprika renkaina
muutaman timjamin oksan lehdet
suolaa sopivasti
mausteista ketsuppia paljon
soijakastiketta ei kovin paljon

nämä sekoitetaan tasaisesti ja painetaan tiiviiksi

pinnalle korppujauhoja
voita muutama lastu

uuni 225 astetta n. 60 min.

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Viisveisaaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 8403
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #91 : 09.03.24 - klo:11:43 »
Äitini tekee maailman parasta kalakeittoa, mutta multa ei vaan onnistu.

Auttakaapas tälläistä uusavutonta taas.

Miten valmistan A: tavallisen valkoisen kalakeiton, siis sellaisen kun on valkoinen maidosta ja kermasta kai.

Entäs kirkas kalakeitto lohesta.

Lihan marinointi on myös aihe johon haluaisin tutustua enempi. No kunhan jään eläkkeelle, niin voinee olla aikaa moisiin.
Kaikki valta tekoälylle!

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6340
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #92 : 09.03.24 - klo:17:07 »
Bolognesekastiketta. Kaupassa oli punalaputettua jauhelihaa, eihän sitä voinut olla ostamatta. Jääkaapissa nahistumassa asianmukaiset vihannekset, aikakin jo siivota pois. Toinen paketti meni kaalikeittoon, johon siivosin ikääntyviä vihanneksia toisen satsin, ja pakastimesta jo kuivahtaneet tillinvarret.

En varmaan ole hyvä antamaan reseptivinkkejä, kun tykkään melkein mistä vain ruoasta. Usein kokkaukseni ovat juuri tuollaisia kompostilajitelmia.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Viisveisaaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 8403
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #93 : 09.03.24 - klo:17:24 »
Joskus on käynyt onni ja tullut LIDL kaupassa ja K-kaupassa vastaan 2 euron laatikko, jossa hedelmiä ja varsinkin vihanneksia ja juureksia.

Niistä sitten tehnyt ison kattilallisen lihasoppaa tai muuta soppaa.

Kaikki valta tekoälylle!

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6340
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #94 : 09.03.24 - klo:20:04 »
Totean nyt kuitenkin, että pakastettu ruohosipuli, jota epähuomiossa heitin kaalikeittoon, ei sovi siihen ollenkaan. Millähän saisin tuon raikastettua?  :017: Pitääkö paastota pari päivää niin jos se sitten menisi.  :icon_rolleyes:
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33812
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #95 : 10.03.24 - klo:11:54 »
Löysin Prisman liha-osastolat sopivankokoisen ja hyvän naudanmaksapalan. Siitä laitoin tämänpäivän ruoan.
Hyvin ohuiksi siivutetut maksat paistetaan melko kuumassa öljy-voissa. Lisätään kerma-vettä jossa hiukan maizenaa. Suolaa, valkopippuria ja erikseen pidetyt kuullotetut sipulirenkaat lisään viimeiseksi.

Perunat ja porkkanat ketin kuorimatta. Pöydässä oli Amerikan-herkkukurkkua ja puolukkasurvosta ja AB-piimää.

Olen saanutt lääkäriltä luvan jatkaa elämää ruokineen kaikkineen 'kuten tähänkin asti. Kun olet jo kahdeksaankymppiin selvinnyt, sanoi Mika.

« Viimeksi muokattu: 10.03.24 - klo:16:07 kirjoittanut Pena »
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4827
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #96 : 10.03.24 - klo:16:33 »
1 ohut purjo silppuna
1 suippopaprika renkaina
muutaman timjamin oksan lehdet
suolaa sopivasti
mausteista ketsuppia paljon
Ihmeteltävän paljon mummon ruukussa on tuota mausteiden määrää  :icon_eek::003:

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22080
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #97 : 10.03.24 - klo:17:43 »
Ihmeteltävän paljon mummon ruukussa on tuota mausteiden määrää.

Purjo ja paprika tosin ovat kasviksia eivätkä mausteita.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4827
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #98 : 10.03.24 - klo:22:42 »
pala mukulaselleriä
laakerinlehti
kuivattua lipstikkaa
mustapippuria
meiramia
2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
2rkl sinappia

Maustekauppias tykkää tästä reseptistä !
Mukulaselleri ei ole mauste vaan se on sellereihin kuuluva kasvi. Valkosipuli eli kynsilaukka on monivuotinen narsissikasvien heimoon kuuluva viljelyskasvi, jonka sipulia käytetään mausteena tuoreeltaan tai kuivattuna.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4827
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #99 : 10.03.24 - klo:22:47 »
Purjo ja paprika tosin ovat kasviksia eivätkä mausteita.
Purjo eli purjosipuli on sipulin sukuinen mauste- ja vihanneskasvi. Paprika, myös ruokapaprika tai vihannespaprika, on yleinen koisokasveihin kuuluva viljelykasvi, jonka marjoja käytetään lajikkeen tulisuudesta riippuen sekä mausteena että vihanneksena. 

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6340
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #100 : 11.03.24 - klo:14:16 »
Onko se nyt niin tarkkaa, mikä on mauste ja mikä vihannes? Minä en voi sipulia käyttää kun varovasti mausteena vain, mutta useimmat rouskuttavat ihan vihanneksena. Persiljaa (varsia ja lehtiä) pistän menemään kuin mitäkin vihannesta. Ja onhan persiljalla juuri, jonka voi syödä ja keitossa varsinkin se on hyvä, ja sellerillä varret.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33812
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #101 : 12.03.24 - klo:20:06 »
Paistoin iltapäiväkahville monen vuoden jälkeen Köyhät ritarit.

Oli hyvää pullapitkoa puolikas ja leikkasin siitä neljä paksua siivua. Kastelin ne munamaidossa ja paitoin voissa molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Pulla oli aivan pehmeöö sitä ei tarvinnut kuin nopeasti kastaa maidossa.

Sitten marjaisaa lettuhilloa päälle, mutta ei kermavaahtoa sentään. Olenhan diapetikko, vaikka aika usein teen sitä pahaa mitä ei pitäisi.

Nyt juuri tein iltapalaksi Reissumies-leivät juustolla, korppukinkulla ja sinapilla. Sen kunniaksi että kävin tänään hammaslääkärissä.  :003:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33812
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #102 : 13.03.24 - klo:09:33 »
Panin porisemaan Borssikeiton. Siinä on kasvisliemeen silputtua valkokaalia, porkkanaa, keltasipulia, valkosipulia ja etikkapunajuurta(myöhemmin , se on kypsää )
liemineen. Suolaa, laakerinlehti, maustepippureita ja lopuksi neljäSnellmannin bratvurstia pieninä palasina.  Syödään smetanan kera.

Tarkkaana taoudenpitäjänä säilytän aina jääkaapissa syötynen matjessillipurkkien ja herkkukurkkujen liemet, kunnes tulee sopiva paikka käyttää niitä.
Nyt lorautin kurkkupurkin liemen lopun borssiin. Silliliemi käy janssoniin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4827
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #103 : 13.03.24 - klo:16:13 »
Panin porisemaan Borssikeiton. Siinä on kasvisliemeen silputtua valkokaalia, porkkanaa, keltasipulia, valkosipulia ja etikkapunajuurta(myöhemmin , se on kypsää )
liemineen. Suolaa, laakerinlehti, maustepippureita ja lopuksi neljäSnellmannin bratvurstia pieninä palasina.  Syödään smetanan kera.

Tarkkaana taoudenpitäjänä säilytän aina jääkaapissa syötynen matjessillipurkkien ja herkkukurkkujen liemet, kunnes tulee sopiva paikka käyttää niitä.
Nyt lorautin kurkkupurkin liemen lopun borssiin. Silliliemi käy janssoniin.
Aika paljon on mummon borssikeitossa mausteita ja suolaa. Mutta mikä on mauste ja mikä vihannes? Maustepippuri on kasvi, jonka puolikypsiä ja kuivattuja hedelmiä käytetään mausteena. Runsas suolan saanti kerää nestettä ja kohottaa verenpainetta. Runsas suolan natriumin saanti lisää verenpaineen nousua iän myötä. Kohonnut verenpaine vastaavasti lisää aivohalvauksen, sepelvaltimotaudin ja muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Smetanassa on korkea rasvapitoisuus. Runsaasti rasvaa, erityisesti tyydyttyneitä rasvahappoja ja trans-rasvahappoja sisältävää rasvaa syövillä henkilöillä on huomattavasti suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tiettyihin syöpätauteihin.

Saksalaisperäinen paistomakkara bratvursti, niin kuin makkarat yleisesti, ovat runsasrasvaisia, ja niiden rasvasta suuri osa on epäterveellistä tyydyttynyttä rasvaa. Makkaroissa on myös nitriittiä, joka tunnetaan karsinogeenisenä yhdisteenä eikä sen syömistä suositella.  :eusa_pray:

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4827
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #104 : 13.03.24 - klo:17:09 »
Meetvurstia, salamia eikä pepperonia pidä syödä, koska niissä saattaa olla E-hepatiittia.  :eusa_pray: