Kirjoittaja Aihe: Kotikokki VI  (Luettu 26145 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #45 : 13.07.20 - klo:19:47 »
Lähelt liippaa. Asema ol Pulsa. Siel on tosi suositeltava paikka käyä, koha täst koronast selvitään.
https://www.pulsanasema.fi/
Siel on olt kesäteatterki. Siel oon käyt kattomas Paavo Ruotsalaises kertovan näytelmän 'Tuulen koira'. Sen ol ohjant Aapo Stavén.

Ja mie lähen koht sillää tekemään niit jauhemaksapihvei, ku eellisest kerras on kai jo vuoskymmenii.

Myö Pyrtsin kans ollaa haasteltu Pulsan asemasta Lappeenrannassa. Tänään tytär soitti ja kerto heijän aikomuksensa olevan yöpyä siellä. On kuulemma B&B-majoitus sen lisäks että se on kuulema tunnettu kulttuuripaikka.

Matkaan sisältyy myös käynnit hänekin lapsuuden paikoilla Virolahdella ja sieltä sitten Lappeenrantaan, ja lopuks tulevat meillä poikkeamaan.
Se on siis matka minun sukuni juurille, mikäs sen mukavampaa !
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #46 : 25.07.20 - klo:11:23 »
Sain tuliaisina Pulsan aseman lahjamyymälästä hyvää hunajaa ja teetä , jokin kukkasekoitus se on.

Talon naiset , jotka viljelevät puutarhapalstaa tuossa lähellä, pitävät minut kurpitsassa ja kurkussa.

Isosta kesäkupirsasta otin osan ja tein kasvissosekeiton. Tämä Valion resepti on helppo ja hyvän makuista tuli. Erikoisuutena on appelsiinimehu.

https://www.valio.fi/reseptit/kurpitsakeitto-1/
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #47 : 25.07.20 - klo:20:42 »
Ruisleipä alkoi olla vähissä ja tänään oli mitä oivallisin leiväntekosää. Ei liian kuumaa, eikä ulkona olisi ollut mukavaa toistuvien sadekuurojen vuoksi.
Pyryharakka

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #48 : 31.07.20 - klo:11:59 »
Taisin kirjoittaa että silakan pyyntikiintiöt on täynnä, eikä silakkafileitä ole tiskillä näkynyt.
Tänään satuin huomaamaan silakanvärin kiiltävän Prisman kalatiskillä, ja kas, olihan ne. Mutta minkä kokoisia !
Pyysin puoli kiloa ja sain kuusi filettä. Silakka ja silli on sama kala, tietääkseni.

Hyvät ja helpot silakkapihvit niistä sain, isot ja lihaisat. Pottumuusi ja vähän etikkapunjuuria, mainio ateria saatiin.

Huomena on edessä kurkkujen säilöntä. Löysin reseptin joka kiinnosti kun sitä on kehuttu kovasti.
Liemi keitetään kivennäisvedestä, etikasta, sokerista, suolasta ja valkosipulinkynsistä.
Sitten annetaan kiehauttamisen jälkeen seistä 3 vrk. siinä kannen alla jonka jälkeen purkitetaan.
Ostin 3 kg kurkkuja, niistä riittää tylleröiden kotiinkin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4814
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #49 : 22.08.20 - klo:16:04 »
Tänään kokkasin raamatullisesti vegaanista linssi-kasviskeittoa. :)

"Parempi vihannesvati ja ystävien seura kuin syöttöhärkä ja vihaiset katseet."
(Sananl. 15:17)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22043
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #50 : 22.08.20 - klo:17:33 »
Miten oli ystävien seuran laita? Toivottavasti sekin puoli oli raamatullisella mallilla.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16861
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #51 : 22.08.20 - klo:18:44 »
Tämä on tutkittu juttu. Vähän tältä suvelta myöhässä mutta kuitenkin. Kun teet hilloa pakaste tai perinteistä, niin viipaloi yleiskoneella marjat. Näin hillosta tulee rakenteeltaan täyteläisempää ja sitä myötä maukkaampaa.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #52 : 22.08.20 - klo:19:36 »
Kävi ilmi taannoin että Martan herkkua ovat perunamuusin tähteestä paistamani perunabuffetit.
Niinpä tein saman jutun äsken huomista yhteistä brunssia verten. Siihen sivuun käristän pekonia, nakkeja ja kuumennan valmiita broileripullia.

Luonnollisesti on karjalanpiirakoita, leipiä, leikkeleitä, puuroa , maustamatonta jugurttia marjojen kera. Ja hunajamelonin lohkoja.

Juomme paljon kahvia, teetä , jääteetä, mehuja ja tarvittaessa muutakin.

Juhlimme ohitettua ylikulutuspäivää. Emme kuitenkaa,vaan haluan ilahduttaa perhettä ja ennenkaikkea opiskelevaa äitiä ja etätöitä tekevää koti-isää.

Tytöt käyvät taas koulun alettua keskiviikkoisin aamiaisella.

Tämän vielä jaksan, ja muutakin, kun on niin mukavaa !
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4814
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #53 : 23.08.20 - klo:14:29 »
Tänään kokkasin Jeesuksen mielen mukaista vegaanista ruokaa, paistettua tofua ja kasviksia. Ruuan kera raakakasvissalaattia ja punajuuriviipaleita. Näkkileipää, päällysteenä kasvismargariinia. Ruokajuomana kotikaljaa. Jälkiruuaksi mustikoita.:)

Metsät on nyt täynnä mustikkaa, ja olemmekin keränneet ämpäreittäin mustikkaa. :)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22043
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #54 : 23.08.20 - klo:17:37 »
Muistaakseni Jeesus piti kalaruoasta.

Poissa Annikka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 765
  • Eisbärenbaby im Tierpark Berlin
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #55 : 28.08.20 - klo:11:21 »
Kertokaapa minulle kananmunien keittämisestä. Olen toki keittänyt niitä ihan nuoresta tytöstä alkaen, mutta tämä on aina askarruttanut mieltäni. Jos esim. keitän kattilassa vedessä n. 7-10 minuuttia kuusi kappaletta kananmunia, niin lopputulos ihmetyttää: joistakin munista - näistä kuudesta- lähtee kuori äärimmäisen hyvin, mutta joistakin taas tulee silputtu mössö, jossa kuoriin jää kiinni paljon syötäväksi kelpaavaa tavaraa. Tämä ilmiö toistuu toisinaan, olivatpa munat sitten valkoisia, ruskeita, vapaan kanan tai lattiakanan munia. Aina olen käyttänyt kananmunia, joissa on myyntiaikaa jäljellä, joten vanhentunut tuote ei ole kyseessä.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #56 : 28.08.20 - klo:14:17 »
Sama ongelma on minullakin, enkä ole keksinyt mistä se johtuu.

Laitan munat kiehuvaan veteen ja kypsymisen jälkeen kylmään jota vaihdan pari kertaa kylmempään.
...

Tänään tein perunoille ja porkkanoille tattikastikkeen Padasjoen herkkutateista. Ai että tulikin hyvää, Mattikin kehaisi.

Huomena symme taas porukalla. Kalaruoka kelpaa tylleröiden perheelle parhaiten.
Laitan uunilohta ja voissa paistettuja muikkuja. Lisäksi tulee pottumuusia ja punajuuri-homejuustolaatikkoa. Ja salaattia.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Annikka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 765
  • Eisbärenbaby im Tierpark Berlin
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #57 : 28.08.20 - klo:14:41 »
Sama ongelma on minullakin, enkä ole keksinyt mistä se johtuu.

Laitan munat kiehuvaan veteen ja kypsymisen jälkeen kylmään jota vaihdan pari kertaa kylmempään.
...

Tänään tein perunoille ja porkkanoille tattikastikkeen Padasjoen herkkutateista. Ai että tulikin hyvää, Mattikin kehaisi.

Huomena symme taas porukalla. Kalaruoka kelpaa tylleröiden perheelle parhaiten.
Laitan uunilohta ja voissa paistettuja muikkuja. Lisäksi tulee pottumuusia ja punajuuri-homejuustolaatikkoa. Ja salaattia.

Nam, kala-ateria kuulostaa tosi hyvältä! Uunilohta laitan itse siten, että panen kahden lohipalan väliin tomaattisiivuja, tuoretta tilliä ja sitruunamehua sekä suolaa vähäsen. Sitten käärin tuon folioon ja paistan uunissa. Sitten laitan voista, vehnäjauhoista ja maidosta vaaleaa kastiketta. Sitten, kun lohipalat ovat kypsyneet, niistä on valunut folion pohjalle hyvänmakuista nestettä. Otan sitä nestettä lusikalla ja maustan sillä vaalean kastikkeen. Uudet perunat ovat paras lisäke tai muussi maitoon tehtynä ja maustepippurilla sekä voilla maustettuna.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33724
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #58 : 28.08.20 - klo:15:09 »
Lohesta saa hyvää monella tavalla.  Meillä Matti tykkää tehdä medaljongit, jotka maustan vain suolalla, sitruunapippurilla. Ne syödään kermaviili-kastikkeella johon lisään aina hiukan eri mausteita. Tilli, sitruuna ja mustapippuri ovat varmoja,

Oli uutta että joku laittaa maustepippuria muusiin. Täytyy kokeilla.

Uunilohen hölvään nyt ennen uuniin laittamista mauste-smetana-hunnulla.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Kotikokki VI
« Vastaus #59 : 28.08.20 - klo:21:31 »
Minä tiedän tuon munajutun. Ihmettelen vain, kuinka teillä voi samassa kennossa olla sekä tuoreita että vanhempia munia.
Siis "liian" tuoretta munaa ei kannata keittää. Siinä kuorikalvo ja valkuainen ovat niin tiukasti kiinni toisissaan, että kuoriminen on hankalaa.
Opin tämän nuorena marttana. Olimme järjestämässä muistotilaisuuden tarjoiluja. Pitoemännällä oli omia kanoja. Hän oli harmissaan, kun oli säästänyt munia juuri näitä pitoja varten. Tarkoitus oli tehdä silli-muna leipiä, johon olisi tarvittu kauniita munaviipaleita.
Joku naapuri oli käynyt ostamassa munia, kun emäntä ei ollut kotona. Isäntä oli myynyt ne "varatut munat", ja pitoihin oli emännän pakko ottaa tuoreita munia. Emme millään saaneet niitä kauniisti kuorittua. Oli pakko tehdä niistä munavoita ja laittaa silliviipaleet munavoin päälle. Siihen vähän persiljaa, eikä kukaan tiennyt, ettei niin ollut tarkoituskin olla.

Minä laitan munat kylmään veteen. Kun vesi alkaa kunnolla kiehua, katkaisen virran ja annan munien seistä siinä kuumassa vedessä 10 minuuttia. Hyvä tulee.
Pyryharakka