Kirjoittaja Aihe: Kotikokki II  (Luettu 34655 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #120 : 22.12.17 - klo:01:47 »
No nyt se selvisi: Kevytsuolattuja sillifileitä ei enää ole kaupoissa ihan vain siksi, että sanaa "kevytsuolattu" ei haluta käyttää tuotteesta, jossa on suolaa 8,5 %. Eli kyllä niitä on, mutta jollakin muulla nimellä. Minulla on kuin onkin juuri sitä silliä mitä haluan!
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #121 : 22.12.17 - klo:07:21 »
Donpate´sinäkin  kokkaat !   :109:

Nyt on aatonaatonaatto ! Heräsin 5.30 ja laitoin 8 ltr kattilallisen jauhoisia perunoita kiehumaan. Matti auttoi kuorimisessa ja soseuttamisessa vaikka hällä on selkä ihan jumissa. Nyt tuuvinki imeltyy klo 13 asti, ja sitten uuniin n 4 -5 h, ensin 200 astetta 30 min sitten loppuaika 175 astessa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #122 : 22.12.17 - klo:17:39 »
Kokkaan kyllä, leipominen ei kiinnosta.
Joulusinapin tein eilen, aukaisee tukkoisenkin nenän, mutta on niin hyvää että vanha anoppini syö sitä pullan päällä  :icon_xmaseek:. En tiedä kettä muuta jolla olisi moinen mieltymys.

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #123 : 22.12.17 - klo:19:53 »
R-m, mainitsit tuolla toisessa osiossa että "Just alle. 70 astetta on hyvä", siis kinkun kypsyytenä, se ei meillä tekisi kauppaansa. Kinkku syödään meillä hieman ylikypsänä, uunista ulos n. 80 asteisena, mutta näähän on niitä makuasioita.
Paahtopaisti jonka paistan vielä tänään saa jäädä hieman alle 60"c.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #124 : 22.12.17 - klo:19:58 »
Ei, siinä on virhelyönti jos on 70. Pitää olla just  79 astetta niinkuin nyt meidän kinkku onkin.
Nää vanhat näpyttimet epäonnistuu usein. :icon_xmasrolleyes: nyt  nolottaa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #125 : 23.12.17 - klo:01:55 »
Lohta tässä graavailen... piti tulla välillä katsomaan, minkä verran sitä suolaa laitettiinkaan. Vastamurskattu valkopippuri tuoksuu kutkuttavan ihanalle. Rosollin perunat ja porkkanat kiehumassa. Samoin alelaputetut karjalanpaistilihat, jotka muuten vain nappasin mukaani. Kypsennän keittämällä, mausteena inkivääriä, valkosipulia ja soijakastiketta. Juuriselleri, sipuli ja porkkana sopisivat mukaan myös hyvin.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6335
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #126 : 23.12.17 - klo:20:08 »
Pilasin lipeäkalan  :voiei:. Olin ostanut kauppahallista hienon puolimetrisen lipeäkalafileen sekä kinkusta sahatun lieriön, suunnilleen samankokoiset, ja tietenkin tänään kun piti se liha ottaa esilämpiämään paistoa varten, olinkin unenpöpperössä ottanut kalan. Teräsvatsaisena aion kyllä syödä sen vielä itse, mutta muille en tietenkään syötä. Ei muuta kuin kauppaan saalistamaan viimeisiä niitä muoviin käärittyjä palasia...

Myös piparit ovat kamalia, kun pistin epähuomiossa taikinaan liikaa jauhoha. Silli sen sijaan on niin älyttömän hyvää, että joudun tässä pidättelemään itseäni, etten söisi kaikkea vaan jättäisin muillekin.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #127 : 24.12.17 - klo:04:43 »
Lueskelin noita aiempia tekstejä ja olin maininnut naudan paahtopaistin kypsyydeksi 80". Sehän ei meillä pidä ollenkaan paikkaansa, vaan nyt mittari näytti 57" kun riipaisin paistin ulos uunista. Olis saanut olla vielä hieman punaisempi sisältä, mut nyt on enemmmän muun porukan mieleen.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #128 : 26.12.17 - klo:10:03 »
No nyt se selvisi: Kevytsuolattuja sillifileitä ei enää ole kaupoissa ihan vain siksi, että sanaa "kevytsuolattu" ei haluta käyttää tuotteesta, jossa on suolaa 8,5 %. Eli kyllä niitä on, mutta jollakin muulla nimellä. Minulla on kuin onkin juuri sitä silliä mitä haluan!

Vertailin ennen joulua S-ryhmän ja K-ryhmän halppissillifileitä. Pirkalla oli nimenä kevytsuolattu sillifile ja Rainbowlla vain sillifile. Kummassakin pakkauksessa merkintä suolapitoisuudesta 8,5 %.
Pyryharakka

Poissa Mansipaani

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1756
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #129 : 30.12.17 - klo:14:14 »
Tänä jouluna tuo kinkku ei oikein tehnyt vaikutusta, mutta ihastuin tässäkin ketussa mainittuun suolakalaan; silliin ja graaviloheen. Miten hyvää laatikoiden kanssa. :P  Heti kotiin tultua piti ostaa kokonainen suolasilli (kevytsuolattu mutta ei maun perusteella vähäsuolainen) ja silakoita, nyt kypsyy sekä silakkalaatikko että silakkapihvit pannulla. Kalassa on juuri sitä d-vitamiinia ja omega-rasvoja joita muuten saan liian vähän. (sellaisenkin vinkin olen kuullut että ne pienet ruodotkin kannattaa syödä jos haluaa hyötyä ravintoarvoista)  Ainoastaan tuo suolan määrä vähän huolettaa, suolaa tulee helposti liikaa muutenkin.

Edit: Luin juuri jostain karppaajien ketjusta että kalan nahkakin kannattaisi syödä koska siitä saa kollageenia, mikä on ihon kimmoisuudelle ja nivelille tärkeää. Jos ei siis pelkää raskasmetalleja, koska ne tahtovat kertyä nahkaan.
« Viimeksi muokattu: 30.12.17 - klo:14:24 kirjoittanut Mansipaani »

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16861
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #130 : 30.12.17 - klo:14:31 »
Meillä syötiin tänä jouluna nyhtö kinkkua. Siis kinkku unohtui uuniin ja pääsi pikkuisen yli 90 asteiseksi. Liha oli priimaa ja hyvin mureaa ja kaikki tuli syödyksi. Rasvat ovat parvekkeella maitopurkeissa odottamassa vientiä. Muuta ei ole enää jäljellä.

Tuosta kalan nahan syömisetä sen verran, että syötyäni silakkapihvejä muutaman vuoden tauon jälkeen iski kauhea kihti. En saisi syödä kalan nahkaa. En pystynyt kuin vaivoin kävelemään ja nilkka oli turpeena eli lääkäri reissu siitä tuli.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #131 : 30.12.17 - klo:17:10 »
Edesmennyt Liisa-neiti, sydänystäväni varoitteli myös kalan nahan syönnistä. En muista mihin se hänen tiedon mukaan vaikutti, ehkä juuri kihtiin.

Kyllä joulukaloista Lasimestarin silli valmistetaan nahkoineen, ja sellaisena se tuli syötyä. Sainko siitä flunssan ? :003:

Kinkku loppui tänään, laatikot eilen. Kaikki maistui todella hyvältä, ja hyvin teki kauppansa. Tapanina tarjosin lohta ja kinkkua leikkeleenä seisovassa pöydässä.

Tänään teimme yhdessä Janssonin kiusauksen avaamattomasta matjes-sillipurkista. Kermaakin oli jäänyt. Siis mitä taloudellisin ruokalaji.
Huomena teemme omatekoisen perunasalaatin ja kuumennamme nakkeja sille seuralaisiksi.
On myös 500 gr pakastekatkarapuja ja pullo cavaa, joululahjamme.

Toipilaana alkaa Uusi Vuosi, mutta huonomminkin voisi olla !

                                                 
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33746
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #132 : 18.01.18 - klo:10:35 »
Uunista uhkuu nyt jouluinen tuoksu, sillä hölväsin possun paistin pinnan reilusti sinapilla ja korppujauhoilla.

Toiseen uunivuokaan kaadoin reilusti öljyä, lisäsin suolaa ja rosmariiniä. Pestyt perunat kuivasin ja lohkoin veneiksi. Pyörittelin se siinä pörerössä ja laitoin uuniin vajaa tunti possun jälkeen.

Yhdentoista aikaan uuniruoan pitäisi olla kystä.  Talvisellä ilmalla talviruokaa lumitöiden tekijälle, Matille. Minulla on kurkku kipiä, ja lämmin tekee sillekin hyvää.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa donpate

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1441
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #133 : 18.01.18 - klo:10:56 »
Ennen vanhaan sanottiin että, joka keittää ja paistaa se makean maistaa, ainakin jotain sinne päin. Pätee kyllä vieläkin vaikka elämme mikro aikaa.
Joskus aikionaan TV:stä tuli ohjelma jossa keittiömestarit arvioivat ruokia joita alasta innostuneet kokkasivat. Ohjelmassa oli vierailevana tähtenä Britti, keittiömestari Heston Blumenthal. Hän opasti kuinka saadaan maukkaat perunat uunissa, ohje löytyy Youtubesta, ohje vaatii hieman vaivannäköä mutta on helppo, ja maun voi päättää itse. Siinä kuoritut perunat keitetään ja kypsinä paistetaan pinnaltaan ruskeiksi, vinkkinä voisin sanoa että kannattaa valmistaa niin iso satsi kuin kulloinkin astiaan mahtuu, tuskin jäävät jääkaappiin pyörimään pitkäksi aikaa.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Kotikokki II
« Vastaus #134 : 18.01.18 - klo:20:58 »
Mina muistan tuon sanonnan näin: Joka keitetyn paistaa, se makian maistaa.
Eli juuri nuo perunat hyvä esimerkki. Meillä kotona, kun ruokaa ei heitetty, niin kaurapuuron tähdekin paistettiin paistinpannulla. Ja hyvää oli. Voi pojat ja tytöt.  :icon_wink:
Pyryharakka