Körttifoorumi
Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Riitta-mummi - 30.06.14 - klo:10:44
-
Tämän viikon olemme Matin kanssa eri ruuissa. Havahduin lauantaina kevyempään ruokavalioon kun farkut tuntuivat ahtailta. Juhlille on ulkomuotoa kohennettava, terveyden ja turhamaisuuden vuoksi.
Matti saa tänään uusia perunoita ( ei tänään ostettuja, joten vanhojahan ne jo taitavat ollakin ) ja sipattia jossa runsaasti uutta sipulia ja savukinkkua.
Minulle kiehuu kolmen litran satsi kaali-selleri-porkkana-sipuli-tomaatikeittoa jonka kanssa otan palan hapankorppua. Välipaloiksi vain porkkanaa pureksittavaksi ja hapankorppua kahvinkera.
Kun sokeriarvoni paranivat kummasti aloin lipsua herkkujen suhteen ja popsin kuivattuja aprikooseja ja Polly-karkkeja lähes viikottain. Nyt on palattava ruotuun ja saatava pari kiloa kevennettyä.
-
Hei, tehdäänkö teilläkin sipattia? En ole kuullut tuota soossin nimeä vuosikymmeniin kenenkään muun kuin omasta suustani.
Teetkö/tunnetko tuikutinta?
Äiti teki aina uusille perunoille tuikutinta. Uutta sipulia varsineen, tilkka vettä, voita ja ripaus suolaa. Niitä hieman keitetään, että sipuli vähän pehmenee. Kyllä on hyvää. :023:
-
Teetkö/tunnetko tuikutinta?
Äiti teki aina uusille perunoille tuikutinta. Uutta sipulia varsineen, tilkka vettä, voita ja ripaus suolaa. Niitä hieman keitetään, että sipuli vähän pehmenee. Kyllä on hyvää. :023:
Voisoosia.
-
Matti grillasi tarjous-kasleripihvejä. Minä paistoin kuumassa pannussa kesäkurpitsan siivuja. Maustoin niitä suolalla, mustapippurilla, jalopusi silppusin sipulinvarsia joukkoon.
Valkoisen osan sipulista siivutin frisee-salaatin sekaan tomaatin ja kurkun kaveriksi. Valkosipulimajoneesikastiketta pullosta, ja siinä koko juttu.
Unkarilaisia luumuja saa edullisesti. Niitä ja avokadoja otan välipaloiksi. Leipää ei juurikaan kulu, mutta kivennäisvesi-mansikkajuomasekoitus on kiva hellejuoma.
Pottuja syödään huomena. Laitan ehkä kanavartaan. Nyt ei viitsi kyökissä kuumia ruokia laittaa.
Jäätelöä kahvin kanssa kuuluu olevan tulossa. :kahvi:
-
Mun pitäisi mennä varmaan johonkin painonhallinta-ryhmään esim. terveyskeskukseen.
Vaikka tiedänkin kuinka minun olisi laihdutettava. Eikä vaan laihdutettava, vaan muuttaa pysyvästi tottumuksiani.
Lohtu-syöminen on minua viime vuosina lihottanut, samoin se kun en ole harrastanut liikuntaa kuin kerran viikossa.
Talvella vielä kävin 2kk 2 kertaa viikossa uimassa. Siitä pitäisi pitää kiinni.
-
Mun pitäisi mennä varmaan johonkin painonhallinta-ryhmään esim. terveyskeskukseen.
Vaikka tiedänkin kuinka minun olisi laihdutettava. Eikä vaan laihdutettava, vaan muuttaa pysyvästi tottumuksiani.
Lohtu-syöminen on minua viime vuosina lihottanut, samoin se kun en ole harrastanut liikuntaa kuin kerran viikossa.
Talvella vielä kävin 2kk 2 kertaa viikossa uimassa. Siitä pitäisi pitää kiinni.
Löydä itsellesi sopiva lohtuliikunta!
-
Budapestin matkalla tutustuin jälkiruokaan nimeltä Germknödel mit Mohn. Se koostui kolmesta pesäpalloa vähän pienemmästä unikonsiemenillä peitetystä mykystä ja luumuhillokkeesta. Reseptejä näkyy löytyvän verkosta. Minulle kerrottiin, että tanskalaiset ovat kieltäneet unikonsiemenien käytön elintarvikkeena. Unkarilaiset näyttävät leipovan niistä kakkujakin.
-
Minulla on kaapissa nyt monia uusia säilyketuttavuuksia, kiitos Tiitin kullan vanhemmille. :023: Siellä on täytettyjä paprikoita, täytettyjä munakoisoja, munakoiso-tomaatti-säilyke, viininlehtikääryleitä. Myös ihan uusi tuttavuus oli kuivat taatelit. Ei siis sellaisessa paketissa, mistä olen tottunut tekemään jouluksi taatelikakkua. Eikä sellaisia mitä ruokakaupoissa myydään kuivahedelminä. Nämä ovat irtotavaraa ja todella kuivia. Niissä on kivi sisällä, mutta ihanan makeita eikä juurikaan tahmeita. :023:
Lisäksi kaapissa on juoksevaa hunajaa, halvaa, fetaa ja jotain, mitä en edes vielä tiedä, mitä se tarkalleen sisältää.
Jännää maistella kaikkea uutta.
-
Nam! Kreikanmatkoilta tuttuja makuja. Täältäkin niitä saa etno-kaupasta. Dolmadesejä ja halvaa ostan eniten.
Tänään laitoin pikaruokaa. Vispasin katkarapukeiton johon lisäsin pussillisen pakastekatkarapuja ( ilman kuorta ) :003:
Sitten kaivoin leipägrilli-prässin laatikosta ja tein lämpöiset leivät. Täysjyväpaahtoleipää kaksi palaa vastakkain. Väliin juustoa, grillikinkkua,metwurstia ja tuoretta paprikaa. Niistä saa kivat kolmioleivät kun prässi prässää niihin vaot vinottain.
Iltaruokana syömme viiliä ja hilloa tms. ja leipää tarvittaessa. Kahvi keitetään ainakin 3 kertaa päivässä. :kahvi:
Yrttipuutarhani basilika voi loistavasti. Nyt se lykkää jo jotakin kukinnon tapaista latvoihin jotka ovat tuuhentuneet kovasti nyppimisestä. Saan niistä kuivat basilikat vuodeksi. Timjami leikataan ja kuivataan siinä vaiheessa kun se kukkii.
-
Unkarilainen kalasoppa halászlé oli myös maukas tuttavuus.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fisherman%27s_soup
-
Wanha tarina kertoo juhlatilaisuudesta, joss oli todella herkullinen ateria maittivine ja monipuolisine ruokalajeineen ja -juomineen.
Papille ruoka maittoi. Lopulta hän alkoi ehdottaa kollekoilleen:
- Meidän tulisi pyytää Kirkolliskokousta muuttamaan Isä-meidän-rukouksen kohta "Anna meille tänä päivänä meidän jokapäivänen leipämme" muotoon "Anna meille joka päivä meidän tämänpäiväinen leipämme !"
-
Budapestin matkalla tutustuin jälkiruokaan nimeltä Germknödel mit Mohn. Se koostui kolmesta pesäpalloa vähän pienemmästä unikonsiemenillä peitetystä mykystä ja luumuhillokkeesta. Reseptejä näkyy löytyvän verkosta. Minulle kerrottiin, että tanskalaiset ovat kieltäneet unikonsiemenien käytön elintarvikkeena. Unkarilaiset näyttävät leipovan niistä kakkujakin.
Ei voi olla totta.
Tanskassa on perinne mennä aamulla hakemaan morgenbröd bagerilta, eli aamuleipä leipomosta, Rundstykke on sen aamusämpylän nimi siellä ja siinä on juuri unikonsiemeniä minusta päällä.
Voiko maailmassa jotain noin radikaalia tapahtua, että morgenbrödin koostumusta muutetaan?
Mites mun suihkulaulun kanssa käy.
Laulan aina suihkussa sitä laulua.
Man go til Hilleröd og koper morgen bröd.
Olipa penalta järkyttäviä uutisia.
-
Tänään söin savusilakoita ja salaattia ison annoksen.
Vadelmia ja mustikoita.
Aamulla persikka-ananas-jugurttia leipää ja kahvia.
Päivälläkin kyllä :kahvi:
Ja juonut sekä karpalon makuista kivennäisvettä kuin myös tavis vettä.
-Kiitos joka päiväisestä leivästä !
-
Eilen ja toissapäivänä haukisoppaa sekä hieman paistettua haukea. Tänään savustettuja ahvenia. Huomenna töihin savuhaukisalaatti. Ahti soi antejaan hieman turhankin runsaasti! Kalakaveri (jonka mökillä olin) sanoikin, että taitaa luopua haukivieheistä ja keskittyä jigeihin, joilla saa sopivankokoisia paistoahvenia, ja sitten pilkillä muutama pienempi kissankala.
-
Oli annettua viisautta ostaa valmiita ruokia kun kävimme mökillä siivous- ja korjauskeikalla. Valkosipuli-kermaperunalaatikko, jauhelihapihvit ja niille kurkkupikkelsiä. Punajuurisalaatia lisäksi. Paljon hedelmiä, avokadoja ja taateleita. Niillä pärjättiin runsas vuorokausi
oikein hyvin. Ja minulta vapautui aikaa pihatöihin ja EM-Yleiurheilukisojen katseluun.
-
Eilen ja toissapäivänä haukisoppaa sekä hieman paistettua haukea. Tänään savustettuja ahvenia. Huomenna töihin savuhaukisalaatti. Ahti soi antejaan hieman turhankin runsaasti! Kalakaveri (jonka mökillä olin) sanoikin, että taitaa luopua haukivieheistä ja keskittyä jigeihin, joilla saa sopivankokoisia paistoahvenia, ja sitten pilkillä muutama pienempi kissankala.
Öppiäisen kaverilla samat suunnitelmat kuin minulla.
No varsinkin kesälomalla sain kalaa eenempi kuin jaksoin syödä ja koska olin keskisuomessa, niin ei ollut minne niitä pakastaa.
Pikkasen se harmitti, kun ei viitsinyt kalastaa, kun haukea varsinkin tuli liikaa :)
Ahven on hyvä kala sopivasti suolaisena ja savustettuna tai kalasopassa.
Niitä vaan on vaikea saada oikean kokoisena, kun ne tulee liian pieninä useasti ja sitten on kova perkaaminen.
Ahven uistin on aika vaikea valita ja hauki käy niihinkin kiinni.
Onkiminen tietysti käy, mutta silloin pahuksen särjjet ja muut roskakalat on kiusana :)
Makoisia ruokailuhetkiä vaan kaikille :)
-
Söin äsken mustikoita ja herneitä.
Päivällä perunoita sillin ja oivariinin kanssa.
Nyt sitten kahvia. :kahvi:
-Kiitos jokapäiväisestä leivästä, ruuasta.
-
Kesällä voika sai uistimella 3½ kuloisen hauen. Laitoin fileet pakkaseen ja nyt on jo kolmesti herkuteltu. Kerran uunihaukena, toisen kerran pannulla paistettuna ja tänään kokeiltiin murekkeen tekoa. Herkullista tuli! :023:
-
Palasin tänään pieneltä matkalta Ranskan Rivieralle. Matkaseurani oli sen verran samanhenkistä, että näillä ruokamuistoilla valaistaan syksyä pitkälle. Onnistuimme löytämään joka päivälle niin upeita brasserioita ihan kohtuullisella -tai jopa edullisella- hinnalla. Kiitos kuuluu hyvälle opaskirjailijallemme: Oulun Tipalan tytölle, Helenalle.
Viehättävin oli yhden brasserian emäntä, ikää arviolta kahdeksänkymmentä ja risat, joka huolehti asiakkaistaan sydämellisesti ja tarkasti. Erityisesti palattuamme hänen ruokittavakseen toisenakin iltana.
-
Paistoin nyrkin kokoisen herkkusienen.
Tai paloittelin sen wokkipannuun ja sekaan puoli sipulia ja Auran sinihomejuustoa, vähän suolaa.
Söin leivän ja Eko luomumehun kanssa.
Olipa hyvää.
-
Tänään paistan "hyvänmielen pullat". Korvapuusteja ja rahkapiirakkaa teen päiväkahville. Osan pakastan.
-
Hyvällä mielellä paistetut leipomukset onnistuivat hyvin. Nyt meillä tuoksuu kardemumma, appelsiininkuoriraaste ja rusinat.
Vielä en ole maistanut. Annoin Matille luvan ottaa lämpimäisiä. Minä odotan iltapäiväkahvia, ja sitten syön rahkapiirakkaa.
Hyvä mieli tuli hyvin nukutusta ja kivuttomasta yöstä, ja uusista hoitosukista.
-
Tänään ruokana hernekeitto..itse keitetty, ei kaupan purkista.
Yön yli herneet vedessä ja keittäminen tänään.
Kyllä on hyvää.
Iso kattilallinen, saa syödä huomennakin.
Nyt kahvia. :kahvi:
-
Tympii tehdä ruokaa kun haju- ja sen myötä myös makuaisti on tipotiessään. Toivottavasti se palaa pian harharetkiltään ja asettuu takaisin omalle paikalleen meikäläisen turpavärkkiin. :icon_rolleyes:
-
Tänään olin töissä heikoilla eväillä, söin vain kolme pientä suklaakeksiä ja rieskawrapin. Suoraan töistä menin kokoukseen, jossa oli :eusa_clap: ohuita, vähäjuustoisen pizzan tyylisiä piirakoita ilmavuivatusta kinkusta ja savulohesta :eusa_clap: olivat paloitellut kahvileipäkokoon, mutta söin niitä pieniä palasia kuusi. Kunnon päivällinen, jaksoin pitkän kokouksen hyvin.
Tämä oli vähän semmoinen "taivaan linnutkin" ruokitaan päivä.
-
Tympii tehdä ruokaa kun haju- ja sen myötä myös makuaisti on tipotiessään. Toivottavasti se palaa pian harharetkiltään ja asettuu takaisin omalle paikalleen meikäläisen turpavärkkiin. :icon_rolleyes:
Tuttu ilmiö ja kiusallinen. Etenkin kun syö jotakin hapanta, kuten piimää tai tuoretta ruisleipää. Haju on niin tuikea että etoo.
Minulle kun tuli se kummallinen äkillinen pieni kuume ja vesi-nenä silloin just ennen Lapuan Juhlia, sen jälkioireet loppuivat vasta muutama päivä sitten. Onneksi se ei estänyt Juhllle lähtöä, mutta rutikuiva, "korppuja" aamuisin täynnä olevat sieraimet olivat joka-aamuinen riesa. Se kuusi viikkoa siinä taas meni. :003:
-
Tuttu ilmiö ja kiusallinen. Etenkin kun syö jotakin hapanta, kuten piimää tai tuoretta ruisleipää. Haju on niin tuikea että etoo.
Minulle kun tuli se kummallinen äkillinen pieni kuume ja vesi-nenä silloin just ennen Lapuan Juhlia, sen jälkioireet loppuivat vasta muutama päivä sitten. Onneksi se ei estänyt Juhllle lähtöä, mutta rutikuiva, "korppuja" aamuisin täynnä olevat sieraimet olivat joka-aamuinen riesa. Se kuusi viikkoa siinä taas meni. :003:
Pääsit aika lyhyellä. Minun nenäni on vuotanut kroonisen poskiontelo-ongelman vuoksi koko tähänastisen elämäni ajan ja jos se on kuin isävainaalla, niin se jatkuu loppuun asti.
-
Ruoanlaitto perustuu tänään siihen mitä kylmälaitteista löytyy, koska kauppapäivänä jätin p.kortin toisen takin taskuun tankatessani. (voi olla että en viitsi ajella) Onneksi sieltä löytyy nyt ihan kivasti, pakastin ei jätä pulaan. Kokeellinen lohiperunalaatikko on tulossa ripauksella cheddaria ja chilituorejuustoa ja juustolla höystettyä ruokakermaa.
-
Laiskan miehen lounas: Kanaa ja tuorepastaa kanakermalla maustettuna ynnä jääsalaattia. Maistuu!
-
Kiirettä piti ruoanlaiton kanssa kun Matti sai peruutusajan parturiinsa. Vispasin katkarapu-pussikeiton, lisäsin 1 tlk kermaa ja 1 pss jäisiä katkarapuja. Voitelin paahtoleivät, panin kaksi vastakkain täytteinään ilmakuivattua tomaatti, juustoa ja metukkaa. Kuumaprässäsin ne sillä aikaa kun soppa kiehui. Syötiin jo, ja hyvin maittoi.
Pidänkin kaikesta sellaisesta ruuasta mikä ei ole kokolihaa.
-
Lopusta lohesta tein soppaa josta tuli parasta koskaan, kun höystin sitä kippari-savujuustokermalla ja kyllä- myös palalla cheddar-sulatejuustoa. :-D Perunat olivat uusia ja porkkanat tuoreita, eikä liemikuutiota tarvinnut lainkaan. <3
-
Eilen keitettyä hernekeittoa edelleen tänään.
-
Tänään olin hyvässä vauhdissa. Kauppareissu oli kiva, sitten koko kämpän viikkosiivous yhdessä Matinkanssa. Ruoaksi näpräsin klassisset silakkapihvit. Kuoriperunoiden ja porkkana-puolukkasoseen ja punajuurien kanssa se maistui ihan samalta kuin lapsena.
Valmiista filestä ei silakkapihvit ole lainkaan niin työläs kuin kouluaikoina, kun niiden valmistaminen alkoi silakoiden perkuusta. Porkkanaraasteen johon sekoitetaan makeaa puolukkasurvosta opin kotitaloustunneilla. Siitä on yli 65 v. aikaa. Samoin rva. Arkonsuo opetti käyttämään kuoriperunoiden keitinvettä kastikkeisiin. Siinä oli sota-ajan vitamiinit tallella. Nykyään en juuri tee suurustettuja kastikkeita. Kermaviili oli tänään soosina.
-
Siskokulta, minulla ei ole mitään muuta ruokaa kuin kokoliha... terv. rutiköyhä porvari kokki
-
Voi veli-raukkaani ! Liha hallitsee häntä. :002:
Lopettelimme juuri sienikeiton ja lämpimät leivät. Saimme eilen jälkikasvulta kauniin korillisen mustatorvisieniä. Suurin osa on kuivumassa, mutta varasin osan tuoreita keittoa varten.
Poikaset ovat alkaneet huolehtia meistä vanhoista variksista. :117:
-
Onko kokolihan himo erityisen vaarallinen laji lihan himoa? :003:
-
Kaalilaatikkoa taas moneksi päiväksi...mikäs sen parempaa lämmähyttää uimahallista tullessa :eusa_angel:
-
Tässä vilosoviaa juhanille ja Penalle kokolihan oikeasta käyttämisestä:
http://blogit.iltasanomat.fi/kokoliha-karhunen/2014/09/15/huippukokkien-neuvo-onkin-vaara-ja-kuusi-muuta-faktaa-lihasta/ :023:
-
Aamupäivän aikana laitomme pivoon talven varalle; hillotut vihreät tomaatit, suolakurkut, puolukat ja tilliä. Kävimme torilla. Ostimme taas vietnamilaisilta kauppiailta Pyhämaan puolukoita. Nuori mies kantoi laatikot autoon asti. Orimattilalainen nainen myi avomaakurkut ja tillit.
Sain hyvän mielen kun hän tykkäsi silmälaseistani. Sain myös vähän tingittyä. Näistä kaikista tuli kiitosmieli.
Säilömisen ohessa keittelin kattilallisen ruis-puolukkapuuroa ja wokkasin possua ja kasviksia heti- syöntiä varten.
-
Ylläolevat tekstit luettuani saan toreta nauttineeni torellisesta körttilääsestä ilakoovasta humoorista. Kyllä Te osaattekin.
-
Ota tästä pikkuannos lisää, 1944. Tänään meillä syötiin suikalepaistia. Kokolihapäivät ovat juhlapäiviä. :039:
-
:icon_wink: :039:
-
Minä en juurikaan innostu mistään valtakunnallisista teemapäivistä. Eilen oli poikkeus. Oli valtakunnallinen korvapuustipäivä. :023: Olin muutenkin aikonut leipoa pullaa, joten puusteja rustasin. Hyviä tuli, vaikka itse sanonkin. :003:
Omenapiirakka puolestaan paloi. Unohdin sen uuniin. :icon_cool:
-
Kotiväki oli muistanut leipoa korvapuusteja :kahvi:
-
http://blogit.iltasanomat.fi/kokoliha-karhunen/2014/09/15/huippukokkien-neuvo-onkin-vaara-ja-kuusi-muuta-faktaa-lihasta/
Jäin ihmettelemään tuota Maillardin reaktiota - jos "Maillardin reaktiossa sokerit ja aminohapot reagoivat keskenään", niin mistä lihaa ruskistettaessa ne sokerit kehittyvät? Ainoa, minkä keksin, on voin sisältämä vähäinen määrä laktoosia.
-
Siinähän ne näkyi kaavoina. Olisin samoin ikävöinyt tarkempia lähteitä noille materiaaleille. On mennyt muististani minkä verran lihassolu sisältää erimittaisia sokerimolekyyleja, ellen nyt ole aivan eksyksissä, niitä siellä on itsessään sillä ilman sokereita solun supistumiskyky katoaa, eivätkä ne teurastamossa karkaa. Suuri osa sokereista vain ei maistu, tämä jälleen herätti epäluuloni karppauksen lihanviljelyyn, jotta onko puhdasoppista.
Saan kyllä jauhinlihan ruskeaksi ilman voita aivan hyvin teflonpannullakin eikä se teflon ole vuosien saatossa irronnut osaksi lihaa.
Enkä nyt Maillardista huolimatta vielä epäluuloisena henkilönä kokonaan luovuta opitusta tavasta ensinnpaistaa mehevyyden tähden. Onnistuinko joskus tärvelemään täysinkuiviksi paistoksiani työntämällä suoraan maillardistumaan?
-
^Niin onhan lihaksissa normaalisti jonkin verran glykogeenia, kai. Ei kuitenkaan niin paljon, että Finelin elintarvikekoostumuksissa näkyisi. Ilmeisesti kestävyysurheilijat yrittävän tyhjennysharjoittelulla ja sen jälkeisellä hiilaritankkauksella ladata lihaksensa (ja maksansa?) pullolleen glykogeenia. Ilmankos onkin sitten kilpailun aikan tönkkö olo eikä kulje. Itse kun olen joskus nestepaastonnut niin olo on ollut tavallista notkeampi, mutta kieltämättä neljä kerrosta rappusia otti vähän voimille.
Karppaajan ei tarvitse syödä lihaa sen enempää kuin muidenkaan.
-
Söin arinalohta juuri ja kaksi ruisleipää ja juustoa päällä.
Lasillinen kylmää maitoa.
Kylläpä vaan maistui.
Ja graavattunakin on lohta, voi että kun tykkään kalasta, kaikesta kalasta, kaikissa muodoissaan.
-
Miulla on jääkaapissa keitettyjä haaparouskuja ja purkki smetanaa. Kohta lähden pilkkomaan sienet ja sipulin. Sekoitan sametanan sekaan ja aaa..hhh ruisleivän päälle sienisalaatti. :023:
Ennenvanhaan äiti hapatti kuohukerman sienisalaattiin. Minä olen yrittänyt laittaa kermaviiliä sienisalaattiin, mutta se ei ole hyvää. Se tulee jotenkin vetiseksi, vaikka sienet olisi miten hyvin valutettu. Sitten kerran keksin kokeilla semtanaa ja vot.
-
Meiltä lähdetään kohta rankametsään, joten söin aika paljon paistettuja pikkumuikkuja. Sellaiset jotenkin jauhotetaan, eikä pyrstöevää saa sipistellä eroon, vaan sekin syödään. Kaikkea sitä elämänsä varsitiellä oppii.
-
Ostin savusiian a`9,90 / kg. Syödään kuoripottujen, omatekoisten suolakurkkujen ja ostopunajuurisalaatin kanssa.
Kahvileiväksi valkosipulipatonkia valkosipul-kielileikkeleen kanssa. :kahvi:
-
Meiltä lähdetään kohta rankametsään, joten söin aika paljon paistettuja pikkumuikkuja. Sellaiset jotenkin jauhotetaan, eikä pyrstöevää saa sipistellä eroon, vaan sekin syödään.
Tikkumuikuiksi meillä kutsuttiin, oli herkkua lapsuudessani. Mitä pienempiä kaloja, sen parempia. Muikut pyöritellään ruisjauho-suolaseoksessa ja sitten paistetaan runsaassa voissa rapeiksi. Viereen sopii pottumuusi ja esimerkiksi etikkapunajuuret, kyytipojaksi piimää. Myös savolainen kissamme piti muikuista, mutta söi ne mieluummin raakoina. Silakoista se sai vatsanväänteitä.
Torilla kun on markkinat tai muuta hulinaa, siellä on usein myös koju, jossa myydään isolla pannulla paistettuja muikkuja. Periaate on kai olevinaan sama kuin tikkumuikuissa, mutta tulos jää lötkömmäksi. Valkosipulimajoneesia saa kastikkeeksi.
-
Kuusamolainen isäni taisi sanoa eo muikkuja neulamuikuiksi. On ne vaan hyviä vaikka millä nimellä kutsutaankin.
-
Tänään meillä oli paistettuja ahvenfileitä perunamuusin kanssa. Mikähän on kuin ostofileet eivät maistu yhtä makoisilta kuin itse pyydetyn ja peratun kalan. Pottumuusikin oli hiukan liisterinen. Vain jauhoisista talviperunoista tulee kuohkeaa, kuten Van Gogh´sta.
Huomena ,kun Matti on hirvimetsällä, ajattelin aikani kuluksi väkertää kaalikääryleitä. Tiedän hänen niistä pitävän.
Leipominen on lähes tyystin jäänyt minulta. Joskus teen pari pellillistä pullia pakasteeseen.
Nyt olen syönyt kai kiintiöni kuivattuja omenia, ja muihinkin omenasta laitettaviin herkkuihin olen kyllästynyt. Aikaa kun kuluu, niin jopa maistuvat taas.
-
Tänään on vähemmän jokapäiväistä, sillä pitää mennä hienoon ravintolaan syömään :icon_eek:. Tukka on huonosti, ei ole hyviä vaatteita, pelkään että yksi seurueen jäsenistä ryyppää liikaa (en minä) ja alkaa leveillä. Kauhea stressi!
-
Tuttua menneiltä vuosilta. Mene kuitenkin, ehkä se voitoksi kääntyy. Toivottavasti ruoka on hyvää. :023:
-
Parasta myös hienossa ravintolassa oli ... leipä! Oikein väkevän rukiinmakuista rouheista leipää. Hyvää voita siihen päälle. Kakkoseksi kiri niinkin arkinen aines kuin valkokaali, josta oli osattu valmistaa ihmeen onnistunut makuun sointuva lisäke pikkuiselle naudanlihapalaselle, joka sekin oli maukasta ja niin mureaa, että olisi voinu syödä vaikka lusikalla. Kaikki marjapitoinen sen sijaan tunui suuhuni liian happamalta.
Pelkoni toteutuivat osin (pöytäseuralaiseni), mutta koetin ajatella, että ehkä hänen vain täytyy aina joskus päästä leikkimään maailman omistajaa, ja että tarjoilijat ovat varmasti kaikenlaista ennenkin nähneet ja kokeneet.
-
Muistin kyllä kotimatkalla että jääkaapissa ei ole yhtään maitoa, mutta en vaan millään malttanut koukata abc:lle. No, unohdin sen taas kun aloin kaataa kuumaa vettä kaakaojauheen päälle. Jäätelökin olisi käynyt mutta sitäkään ei nyt ollut. Katse löysi jääkaapista jotain valkoista: sinihomejuusto-ruokakermaa. Ja päätin tehdä taas ihmiskokeen. Ei hullumpaa! :icon_biggrin: Hieman eksoottisesti tunkee tuo homejuuston aromi läpi, mutta kyllä tätä juoda voi. :kahvi:
-
Hyvin kirjoitettu, siis mielenkiintoni heräsi moiseen makuyhdistelmään. Matkalla ruokia ei voi aina pitää sellaisina kuin omat tottumukset vaatisivat.
-
Sain viime ravintolareissultani fine dining -tartunnan ja kävin äsken Tampereen parhaassa ravintolassa syömässä särkeä ja perunaa. :039:
-
Sain viime ravintolareissultani fine dining -tartunnan ja kävin äsken Tampereen parhaassa ravintolassa syömässä särkeä ja perunaa. :039:
Mikä on tämä Tampereen paras? Särki on maukas kala, harvoin sitä tarjotaan.
-
C.
Söin kyllä muutakin, mutta tuo särki nimenomaan kiinnosti. Oli ehkä vähän parempaa kuin omat särkikokkailuni :003:. Minusta tuntuu, että särki ottaa itseensä aika lailla elinvetensä makuja, eli mistä tahansa mutalammesta ei saa hyvää. Tarjoilija kertoi, että heillä on sopimuskalastajansa kanssa sellainen diili että ottavat kaiken kalan mitä vain tulee, lajista riippumatta, joten ruokalistalta löytyy sitten särkeä jos sitä on sattunut tulemaan.
-
Muutkin kalat ottavat makua, jos elävät kovin mutalammessa. Säilykekalana särki on aivan ehdoton suosikkini, varsinkin savustettu öljyyn säilöttynä. Lapsena sain niin monta kertaa ruodon kurkkuun suolasärjestä, että en uskaltanut vuosiin syödä ollenkaan.
Kuvien perusteella C:ssä saa todella fine diningia. Minä olen joskus syönyt Berthassa, siellä oli maukasta, mutta konstailematonta ruokaa.
Hansin matkassa -ohjelmassa Hans lounasti Nizzassa minun suosikkiravintolassani la Merendassa.
-
^Lapsuudenkodissani tehtiin joskus isosta särkisaaliista sardiineja (saalis oli iso, kun en vain malttanut lopettaa onkimista). Parempi säilyke minusta on kyllä savustettu ja öljyyn säilötty muikku. Suolatun muistan meillä särkikaloista vain säynettä. Lahnat pantiin paistopussissa uuniin pitkäksi aikaa mietoon lämpöön, niistä tuli sillä tavoin hyviä. Salakat varmaan menivät kissalle, samoin kuin pilkkireissuilla joskus saadut särjet. Kyllä kissa on kalastajan ystävä numero yksi. (No jaa, kai koirakin kalaa söisi.)
-
Tänään lautasella parhaat jauhelihapihvit ikinä :icon_eek:. Ostin hevosta (jauhettuna siis), sekaan muna, Dijon-sinappia, hienonnettua salottisipulia, mustapippuria, ripaus suolaa. Paistoin Oivariinissa, kun sitä sattuneesta syystä oli, vaikka normaalisti olisin käyttänyt voi-oliiviöljyseosta. Tuli parempaa kuin hienossa ravintolassa syömäni hevonen. Taikina oli jo raakana aika ihanaa, enkä ihan rutikuivan kypsäksi sitten paistanutkaan.
Aina joskus tulee syötyä hevosta, kun kotimaista kaupasta löytyy. Kyllä on myös kaakissa ja kaakissa eroa.
-
Minä sain lihakaupastani poroa. Söimme jo poron potkakiekoista tehtyä "osso buccoa" ja huimenna olisi tarkoitus tehdä kastiketta jauhelihasta.
Hevonen on hyvää.
-
Söin tuossa joku hetki sitten marja coctailin.
Vitamiineja syksyn pimeään aikaan. :eusa_angel:
Aamupuurossa myös yleensä lisänä marjoja.
-
Janssonin kiusaus, punajuuria, suolakurkkuja ja ruisleipää oikean voin kanssa. Maistui yllätysruokailijoillekin.
Kohta kahvia ja keksejä.
-
Janssonin kiusaus, punajuuria, suolakurkkuja ja ruisleipää oikean voin kanssa. Maistui yllätysruokailijoillekin.
Juuri soin, mutta nyt tuli taas nälkä! Punajuuret viipaloisin sen ruisleivän ja voin päälle. Parempaa ei ole.
-
Tämä on se aika vuodesta että alan herkutella Annas -piparkakuilla ja mandariineilla, ja jatkan Jouluun asti. Myös vuodenaikaan liittyvän iloisen ylläriherkun sain taas tänäkin syksynä/ tänään; pussillisen lähihirven lihaa. :) Ajattelin jo että jään ilman koska olen melkein kaikki illat poissa kotoa. Juurespalojen kanssa siitä saa ihanan paistin.
-
Reisun päällä sain syödä aika monta muikkukukkosta :eusa_angel:
-
Söin tuossa joku aika sitten valtavan annoksen salaattia ja mannapuuroa ja mansikoita.
Ja kahvitkin join.
-Kiitos jokapäiväisestä leivästä.
-
Parsakaalia, porkkanaa, lanttua kiehautettuna, puolukkaa.
Aamulla oli kaurapuuroa ja marjoja päällä, kahvi ja leipää juustolla ja paprikalla.
Kun syön kasvikset niin hedelmäcoctail päällysruoaksi.
Sitten kahvia. :kahvi:
-Kiitos tämän päivän ruoasta !
-
Halusin, että laitettaisiin jotakin kukkakaalesta ja sitähän Lidlistä sai. Energiaa alkaa kulua, sillä pihassamme makuullaan oleva honka on jopa 800 litraa metsurin arvioimana. Koivu on siitä puolet. Homma on ajateltuna kivaa :eusa_angel:
-
Mukavapa niin. :eusa_angel:
Minä joskus teen kukkakaaligratiinia.
Tai syön sellaisenaan.
Tai kiehautan hiukan suolaisessa vedessä.
Kaikki kaaliruoat ovat hyvää.
-
Sitä vaan, että kukkakaali on laihduttajan evästä. Metsurille pitää olla tukevampaa. Laita kermajuusto-tattipastaa tai kinkkumunakas juustolla jos ei ole kolmea tuntia aikaa odotella karjalanpaistin kypsymistä. :003:
-
Tuleva viikonloppu on ohjelmoitunut melko tiiviiksi, joten kun tänään olin vielä vapaa, tein meille " kolmipäiväiset ruokamme".
Perunavuoka pakastetuista peruna-sipulisuikaleista, hölvättynä yrtti- ja valkosipuli- smetanalla. Juusto-korppujauhokuorrute.
Huomiseksi itselleni ( Matti syö hivimetsällä hirvisoppaa) munuaiset kermakastikkeessa. Riisin keitän huomena.
Sunnuntain syömävieraille lohikeiton pohja. Nyt se on ulkona odottamassa jatkoa. Omenatortut ajattelin kahvin kanssa jälkiruuaksi. Torttutaikina on pakkasessa ja omenasose jääkaapissa. Raastan sen joukkoon hiukan tuoretta omenaa ja maustan kanelilla.
Synttärikekkerit tiedossa huomen illalla Helsingissä. Pääsen herkuttelemaan toisen laittamalla " leivällä ".
Hyvän avun saan kaupan valmiista pakasteista ja taikinoista. Joskus ostan kahvileipää joka on paistettu paikan päällä kaupassa. Vaikkapa croisantit. Tähän on tultu, kaikkea ei enää jaksa " ihan ite".
-
R-M:Terveiseni suomalaiselle "Martalle", Sinä pärjäisit poikkeusolosuhteissa hyvin. Eväät ja vaatteet osaisit pitää kunnossa. Voinet sanoa, että "en pelkää perheeni vuoksi lunta", lyhyt pätkä kelpo vaimon ylistyksestä. Sananlaskujen kirjan viimeisestä luvusta.
-
Tein tähän ison annoksen salaattia ja otin mukaan pitkän lasillisen mehua.
Päivällä perunoita jakastiketta, puolukkaa ja italiansalaattia.
-Kiitos jokapäiväisestä ruoasta !
-
Kylläpä maistui omatekoinen hernekeitto hyvälle. Muistan 70-luvultafmainoksen, jossa Päivi Viren mainosti jotain säilykehernekeittoa ja kertoi lisäävänsä meiramia ja tilkan kermaa. Minä maustan tämän vinkin mukaan meiramilla, mutta korvaan kerman sinapilla.
-
Jauhemaksapihvit onnistuivat oikein hyvin.
1 iso raaka kuorittu ja raastettu peruna
1 sipuli raastettuna
1 muna
1 dl korppujauhoja ja hiukan vehnäjauhoja siteeksi.
1 tl suolaa tai maun mukaan.
1 dl smetanaa ja 0,5 dl kermaa
n. 400 gr jauhettua maksaa
valkopippuria ja mustapippuria
kermaa pannuun kastikkeeksi, tai sitten ei
Kaikki aineet sekoitetaan, esim. sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Korppujauhot voi liottaa ensin smetana-kermassa.
Paistetaan öljy-voi´ssa molemmin puolin n. 5 min puoleltaan. Virta katkaistaan ja annetaan hautua kannen alla.
Lisään välillä kerman pannun pohjalle.
Keitettyjä perunoita ja porkkanoita.
puolukkasurvosta
etikkakurkkuja
smetanaa perunalle.
Nam, nam !
Tuosta satsista tuli kahteen paistinpannuun. Toinen syötiin, toinen säästetään.
-
Keittelen tässä sisuskaluja, joita lauantaina sain halvalla.
Halpoja olivat myös kyljykset, viimeisen myyntipäivän takia. Uskaltauduin kokeilemaan marinadia, johon hienonnetaan sauvasekoittimella soseeksi purjoa (pääraaka-aine), chiliä, kanelia, muskottia, sitruunamehua ja öljyä. Hyvää tuli, kun ei oikeastaan maistunut purjolle, jonka ylin ystävä en ole.
-
Kylläpä vain oli pinaattikeitto hyvää kahdella kananmunan puolikkaalla.
Ja marjoja vähän jälkkäriksi.
Pian jo :kahvi:
-Kiitos jokapäiväisetä leivästä !
-
Hernekeittoa mulla tänään.
Yritän aamuisin kahvin ja leivän lisäksi päästä kiinni puuronkeittoon + siihen marjoja
lisukkeeksi sen mitä vielä on jäljellä, ehkä kaupasta talvella..
-
Sävelsin silakkavuokan. Partituuria ei ollut.
Levittelin 800 gr silakkafileitä niiden kääreparin pinnalle lihapuoli ylöspäin. Silppusin tillinipusta jokaisen pinnalle vahvaa italialaista tilliä. Sitten avasin lusikan vartta apuna käyttäen ravintolasillipurkin.Nostelin saksien kärjellä sieltä 4-5 filettä, jotka silppusin pieniksi paloiksi fileille. En jokaiselle. Suolaa en lisännyt.
Käärin rullat, jotka täyttivät vuokan sopivasti, etteivät avaudu.Siivutin tomaatteja pinnalle. Ripautin valkosipulisuolaa varovaisesti. Ketsuppia vielä, ja sitten kermaa hiukan . Uuniin 200 asteiseen n. 35-40 min.
Saa nähdä miltä he maistuvat. :017:
-
Arvatenkin, tosi hyvältä. :023:
Miulla vielä tänään ylityövapaa ja ruisleivän teko. Täytyy sitten uunissa muhittaa jotakin sapuskaa huomiseksi miesväelle. Huomenna taas "sorvin ääreen".
-
Oikein arvasit ! Suussasulavaa pottumuusin kanssa. Lientä siihen syntyy tomaateista ja silakoista, mutta ah, niin maukastia kastia muusille. Halpaa ( kalat n. 4 euroa ) ja terveellistä myös.
Hyvää kotipäivää, ja terveisiä !
-
Perunamuusia, suutarinlohta, puolukkaa, karpaloita.
Ruisleipää ja maitoa.
Nyt :kahvi:
-Kiitos jokapäiväisestä leivästä !
-
Tänään laitan ensimmäisen kerran näin adventin alla lipeäkalaa. Jauhoiset, perunat, kypsät porkkanat ja itsekeitetyt punajuuret pöytään ihan kohta. Valkokastike on valmis ja pippurit rouhittu.
Koiralle tein kolmisen litraa ohra-riisipuuroa johon sikanautaa houkuttimeksi. :icon_xmasbiggrin:
-
On kohta aika jälleen leipoa homperskoja suurin määrin ovat perheemme joulupipareita. Ynnä pakkaseen jo vaniljaviinerei joista isä pitää ja tietysti luumutortui. En tee ikin tähtitortui vaan täysikuutortui kahdesta suuresta ympyrästä.
Taas ksipaan homperskareseptiä.
Harkitsen koetteeksi taatelikakkua tai jotain.
-
Eilen keitin korvasienikeiton vahvalla Koskenlaskijalla terästettynä. Tänään on vuorossa hunnutettu adventtipossu ja uuniperunat. Lisäksi värkkään katkarapu-simpukkasalaatin Laitan siihen kuutioitua omenaa ja kurkkua. Kastikkeen sekoitan sitruunamehusta, oliiviöljystä, sokerista, tillistä.
-
Tarkennusta ja lisäystä ylläolevaan. Laitan salaattiin myös vihreitä pakasteherneitä.
Katkarapuja ja herneitä pussillinen kumpaakin. Simpukoita suolaliemessä 1 tlk. Kaksi isohkoa omenaa kuorittuna. Runsas puolikas EU-direktiivin mukaista vihreää kurkkua. Kourallinen silputtua tuoretta tilliä.
Noin 1,5 dl oliiviöljyä, yhden sitruunan mehu, 2 tl sokeria hiukan suolaa.
Kurkku ja omenat kuutioidaan aika pieniksi. Pakasteet sulatetaan lähes sulaneiksi. Vatkaan kannellisen kulhon pohjalla kastikeaineet, johon lisään muut raaka-aineet. Simpukat viimeisinä varovaisesti nosteltuina.
Kannen alle jääkaappiin muutamiksi tunneiksi maustumaan.
Valkosipulia maun mukaan esim. paahtoleivän päälle. Valkoviiniä tai Pommacia avec.
...
Homperskaresepti löytyy kyllä minulta. Pidän sitä kuitenkin körttimummujen pikkumummun oikeutena julkaisuun. :039:
p.s. Jos hän on estynyt, rohkenen , sillä löytyyhän se moneen kertaan foorumilla vuosien varrella. Pyrtsi ainakin leipoo niitä. :icon_xmasredface:
-
Miulla on pienellä vivahde-erolla se resepti. Lisäksi minä leivon pellille kolme tankoa, jotka uunista otettua leikkaan viistoiksi viipaleiksi. Se resepti kulkee nimellä Maailman parhaat. Olen saanut sen paikallisilta pitoemänniltä.
Jos hompperskareseptiä ei löydy, niin voin laittaa sitten sen minulla olevan tänne. :039:
-
Sieviläisen pikkumummun Homperskat. Vaihtoehto perinteiseen joulupipariin. Helppo ja nopeatekoinen.
200 pehmennettyä voita
200 gr hienoa sokeria
1 munankeltuainen
1 rkl siirappia
1tl kanelia
2 tl soodaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
Voi ja sokeri vaahdotetaan. Lisätään munankeltuainen ja siirappi. Viimeisenä jauhot joissa sooda ja kaneli.
Taikinasta leivotaan heti pitkiä soiroja, josta paloitellaan pinenhköjä palasia jotka pyöritellään palloiksi kämmenien välissä.
Voi toki tehdä myös , kuten Pyryharakka, leikata vinoja palasia, jotka paistetaan ilman pyörittelyä.
200 asteisessa lämmössä n. 8 - 10 min. Vaaleanruskea, pienen limpun näköinen on valmis. Varo paistamassa tummiksi, siirappi ja kaneli tekevät maun kitkeräksi.
Hyvää Joulua pikkumummulle ! :icon_xmasrazz:
-
Mitähän kieltä/murretta on "homperskat"? Jännä sana minulle, olen sen lukenut täällä ennenkin, mutta nyt heräsi uteliaisuus.
-
Tulenee rovasti Holmbergin rouvasta joka pikkuleipiä valmisti. Muistelen tästä jutellun. :023:
-
:eusa_angel:
-
Tänään on kasvispainotteinen ateria tulossa. Perunat, porkkanat ja ruusukaalit ovat kiehumassa. Jauhelihan paistoin , maustoin kuivasipulilla, tomattipyreellä, mustapippurilla, lihaliemellä ja kasviskermalla. Samassa paistokasarissa kypsyvät pitkät makeat paprikat.
Kaikki raaka-aineet yhteensä n.5 euroa. Nyt nuukaillaan, Jouluna juhlitaan. Syömävieraita on tulossa kahtena seuraavana lauantaina. Jos en jaksa aina kokata, mennään kiinalaiseen. Siitä pidän itsekin aina silloin-tällöin.
-
Vaivalla keräämäni ja säilömäni suolasieneni ovat homeessa >:(. Tattispöntöt ovat lakanneet toimimasta. Pitänee kysyä Martoilta apua.
Olivat aika ärjyssä suolassa vielä, koska ei ollut ensimmäinen kerta kun näin kävi. Kunnolla veden alla koko prässätty rouskuköntsä, jääkaapin kylmimmässä paikassa. Se on graavilohen kanssa punajuurisalaattia sitten huomenna, kun ei sieniä saa.
-
^¨Olemme samaa piloille menemistä joutuneet ihmettelemään mekin pari kertaa. Suolaa pitää olla todella paljon. Sama on hirven taljoja suolatessa, lapiolla pitää suolaa lappaa siihen taljan päälle, muuten tietynsorttinen bakteeritoiminta lähtee käyntiin.
-
Juuri tuosta syystä en ole suolannut sieniä kymmeniin vuosiin. Rouskut ryöppään ja laitan kakkaseen. Muut sienet kuumennan pannulla niin, että niistä haihtuu enin vesi ja sitten pakkaseen. Suppiksia, muta torvisieniä ja tatteja säilön myös kuivaamalla.
-
"Rouskut ryöppään ja laitan kakkaseen." Mihin?!
-
Tänään pinaattikeittoa ja kananmunan puolikkaat joukkoon.
Ruisleipää ja maitoa.
Mansikoita jälkkäriksi.
Kahvia ja joulutorttu.
Voisi keittää jo uudetkin kahvit ja ottaa voileivän päälle vähän graavilohta.
-Kiitos jokapäiväisestä leivästä !
-
Pena ! !Ihan varmasti tiesit, että pakkaseen. Kaariinani on myös opettaja ja velivainajan tyttären sulkuihin kirjoittamisesta piti minulle pitkät luennot, ei kuulemma olisi tarvetta.
-
Nyt syön kermalehmiä :icon_cool:
-
Pena ! !Ihan varmasti tiesit, että pakkaseen.
Olisi varmaan pitänyt hakea joku makeasti naurava hymiö tuon kommenttini perään. Olen itse ikääntymisen seurauksena mennyt yhä useammin senoissani sakaisin ja pari kertaa vielä kakkastakin nolommin. Siksi voisin luennoida oikoluvusta pitkään.
-
:039:
-
"Rouskut ryöppään ja laitan kakkaseen." Mihin?!
:icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
Ne on ne minun pahat kirotusvirheet. Siis pakkaseenhan minä laitan. Sieltä sitten sulattelen ja laitan vaikkapa sienisalaatiksi. :003:
Lukivika ei ole ilo, mutta se tuottaa paljon hupia. Pidän sitä jopa rikkautena.
-
Hyvä Purtsi ! :icon_biggrin:
-
Olen syönyt mielelläni kalan päitä, mutta jostakin omituisesta syystä jättänyt silmät aina lautaselle. Muutama päivä sitten uskaltauduin kokeilemaan, ja siinähän ne meni kuin muukin pää. En aio enää skipata niitä.
Mutta sen sijaan tätä nyt rouskuttamaani kirjolohen mätiä en ymmärrä. Onko nämä siis tarkoitus poksauttaa suussa rikki? Kamalan vaikeaa!
-
:109: Vau, Öppiäinen! Olet vasta toinen ihminen minun lisäkseni, jonka kuulen syövän kalanpäitä. Minä aina vitsailen kaupan kalatiskillä, että tappelen meidän kissan kanssa, kumpi saa lohen pään. Todellisuudessa meidän kissa ei niitä huoli. Saan syödä kalojen päät ihan yksin. :023:
Jätän vain kidukset syömättä. Sellaisen neuvon joku joskus antoi. Niihin kuulema kertyy kaikenlaista, kun kalat suodattavat niiden läpi vettä.
-
Sie oot nii nuor viel, jot et muista kui resitentti Kekkonen näytti esmerkkii, kui suolasilakka syyvään kokonaisen.
-
Lukivika ei ole ilo, mutta se tuottaa paljon hupia. Pidän sitä jopa rikkautena.
Nii miäki.
-
Tänään lounastimme Haaparannan Ikean joulubuffetissa. Siellä on aina tarjolla kaikki ruotsalaisen joulupöydän herkut, ja minulla on olo kun Vaahteramäen Eemelin Joulumetkussa. Tarjolla on kinkut, syltyt, makkarat, lihapullat, pekonit, maksapasteijat, sillit, lohet, silakat sekä kasvispuolena perunoita ja haudutettua kaalia. Oikea karppaajan unelma, rasvaa, proteiineja ja suolaa säästämättä.
-
Sie oot nii nuor viel, jot et muista kui resitentti Kekkonen näytti esmerkkii, kui suolasilakka syyvään kokonaisen.
Minäkin olen sitten vielä nuori, mutta en niin nuori sentään, etten muistaisi, kun Harri Holkeri kehotti köyhiä syömään silakkaa, ja tietenkin päineen päivineen. (Nykyäänhan silakkaa ei kovin usein saisi syödä, joten muutakin murkinaa pitäisi köyhän pöytäänsä kehittää.)
-
Tänään lounastimme Haaparannan Ikean joulubuffetissa. Siellä on aina tarjolla kaikki ruotsalaisen joulupöydän herkut, ja minulla on olo kun Vaahteramäen Eemelin Joulumetkussa. Tarjolla on kinkut, syltyt, makkarat, lihapullat, pekonit, maksapasteijat, sillit, lohet, silakat sekä kasvispuolena perunoita ja haudutettua kaalia. Oikea karppaajan unelma, rasvaa, proteiineja ja suolaa säästämättä.
Ei kai mustikkasoppaa pilkkumissa ? Näitkö Pöperö-maijoja ?
-
Sie oot nii nuor viel, jot et muista kui resitentti Kekkonen näytti esmerkkii, kui suolasilakka syyvään kokonaisen.
Voi kuule, ehä mie niin nuor oo. Kokonaisenahan myö syötiin kotonakin suolasilakat, paistisilakat jne. Ja paistinkalassa se pyrstö, se se vasta makia on.
Muuten tuo pilkkumi. Sitä ei täällä kukaan ole kuullut. Meillä kotona oll usiampiki pilkkumi. Miulla myös täällä kaksi astiaa, joita mie tituleeraan pilkkumiksi. :003:
-
Halsterisilakat syötiin kokonaisena. Paistetuista silakoista jätän päät pois, evät ja pyrstön
olen syönyt, vaikka niissä olisikin siilaantunutta jätevettä, vai mitä täällä tarinoitiin :003:
Pilkkumi on tuttu sana lapsuudesta kun tarkemmin muistelen.
-
Ei mei äitikää puhun plkkumist, vaa se ol soppa-kulho. Siit meil olj sellanen matalamp suorakaitee malline reunallinen astija. Se olj karotti. ( oisko enklantii, carrot - porkkana, tarjoiluvati )
Miul on yön yli kylmäs omatekone torttutaikina, ei kaupan myymii. Höihi tulloo kermaa, voita ja jauhoo.
Huomena paistan tortut, ja vähäsen rusinapullii.
Tää miu kunto on vaa heikohko, uusiin vahvoin antipioottiin takija, ja sit viel toistakii uutta lääkettä kaikkiin entisiin pillerejen päälle.
-
Eikö pilkkumi ja soppaskooli ole eri astioita? Minusta edellinen on pyöreä ja kanneton ja jälkimmäinen voi olla soikea, kahvoilla ja kannella varustettu ja vaikka jalallinenkin.
-
En tiedä. Tämä on soppaskooli. Minulle se on myös pilkkumi.
http://www.astiataivas.fi/tuotteet.html?id=51/1651
-
Tämä on Arabiankin mielestä pilkkumi:
http://www.designlasi.com/forum/arabian-pilkkumi
-
Hienoja porsellaaneita! Äitini olisi tiennyt noista paljon.
-
Tämä on Arabiankin mielestä pilkkumi:
http://www.designlasi.com/forum/arabian-pilkkumi
Sehän on karotti ! :023:
-
Minulla ei ole keittiössäni ainuttakaan pilkkumia, skoolia tai karottia. Jääkaapissa on porkkanoita, lieden takana kaakeleissa varmaan rasvapilkkuja, ja tuolla yhdessä kaapissa jotain, jolla skoolata.
-
Tällainen karotti löytyi Kuukkelista: http://www.antico.fi/tuote/347/karotti-kannellinen-kiina-1800luku
-
No vot ! Juuri tuollainen oli meillä, mutta fasaani-sarjaa. Luullakseni äiti oli oppinut sanan Virolahden kunnallissairaallassa tri Carpenilta. En kuullut mamman tai tätien käyttävän sitä.
-
Vähemmän jokapäiväistä leipää, itse asiassa sellaista, jota en vielä ole koskaan maistanut: JO pitkään on ollut mielessä, että pitäisikin joskus paistaa piparitaikina ihan vain levynä, ja vasta uunista otettuna eli vielä pehmeänä leikata pikku tiiliksi. Näistä tiilistä sitten muurata talo, tietysti sitä valkoista sokerikuorrutetta laastina käyttäen. Vielä on tekemättä enkä täksikään jouluksi tee.
-
Aloitin tän etusivulta ja totensin Riitta-mummilla hellejuoman (!). ja katsoin mitä aikaa eletään. Oli joskus kesä ja uhkaa tulla jälleen.
Tulin vähän kuin maata vakoilemaan. :003: ja minun on kiittäminen siitä saadusta reseptistä sitä lähettänyttä henkilöä (minä olen tosiväsynyt)
-
Herratunaika! Sanois äitini tähän ketjuun. Siellähän Pena on löytänyt ihan oikian pilkkumin ja soppaskoolin ja vielä oikioilla nimillä Arabian sivustoilta. Mie ku oon luullu, että pilkkumi on vain äidinkieltä pohjanmaalta. Tuo kuvan pilkkumi on juurikin sen muotoinen kuin kotona oli. Minulla on kaksi tuon muotoista Pentikin kulhoa, joihin teen serpaa (marjakiisseliä). Ja pari tuollaista arabian soppaskoolia on talossa. En juurikaan käytä niitä soppaan. Laitan jouluna ja muissa juhlissa perunat sinne. Pysyvät kannen alla lämpimämpinä ja tuo kauhankolo kannessa on sopiva myös lusikalle.
-
Pena on kyllä estepeli löytämään netistä jutut ja kuvat.
-
Google toimii, kun keksii oikeat sanat. Nyt ne olivat esimerkiksi: pilkkumi images.
-
Jees!
-
Sieviläisen pikkumummun Homperskat. Vaihtoehto perinteiseen joulupipariin. Helppo ja nopeatekoinen.
200 pehmennettyä voita
200 gr hienoa sokeria
1 munankeltuainen
1 rkl siirappia
1tl kanelia
2 tl soodaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
Voi ja sokeri vaahdotetaan. Lisätään munankeltuainen ja siirappi. Viimeisenä jauhot joissa sooda ja kaneli.
Taikinasta leivotaan heti pitkiä soiroja, josta paloitellaan pinenhköjä palasia jotka pyöritellään palloiksi kämmenien välissä.
Voi toki tehdä myös , kuten Pyryharakka, leikata vinoja palasia, jotka paistetaan ilman pyörittelyä.
200 asteisessa lämmössä n. 8 - 10 min. Vaaleanruskea, pienen limpun näköinen on valmis. Varo paistamassa tummiksi, siirappi ja kaneli tekevät maun kitkeräksi.
Hyvää Joulua pikkumummulle ! :icon_xmasrazz:
Kopioin tämän kirjoitukseni joka sisältää Homperskareseptin. Nyt kaikki kokeilemaan.
-
Hurraa homperskoille! Omrit ja Ahabit saavat tänään jäädä sikseen. Eilen kuumeni pää kaikista apokryyfeistä että sisar saa fleecen ja perhe homperskoja, niin luulen väkevästi nyt. Juuri reseptiä lähdin etsimään ja kas, se on siinä! Nyt kiitos! :109:
-
Nokkoskastikkeessa on mukavan voimakas alkukesäinen aromi, vaikka nokkoset on pakastettu jo kaksi vuotta sitten. Nokkoskastikkeen kanssa hieman yrttituorejuustoa, lisukkeeksi riisiä ja keitettyjä lanttukuutioita. Hiukka askeettista mutta hyvää. :P
-
Hyviä torttuja sain kasaan aika satsin. Se harminpaikka tapahtui että voi jäi kauppaan ja nelkein vehnäjauhotkin. Niin paketoin ja luin kuinka kävi Omrin dynastialle ja Juudan nousun uhon ja tuhon ja kristilliset mestat.
Mutta ajattelin, heti maanantaiaamuna isku voipaketteihin ja ehkä leipaisen vaniljaviinerei. Tiedän että isäni pitää niistä. Ne onkin hyviä. Tiukahkahko pullataikina kaavitaan ja rasvataan ja taitetaan ja leikataan kapei suikalei joita venytetään ja kierretään. Ne kiepautetaan kunnes ne pyrkii solmuun. Syntyy solmu. Niin toimitaan kunnes kaikki taikina on mennyttä.
Tänä jouluna teen homperskoja tuplamäärän.
-
Tein ison lanttulaatikon ja toisen aivan pienen. Se on nyt maistettu ja makoisaksi todettu. Samaten kokeilin Maunolta kerran joululahjaksi saamani smetanasillin reseptiä. Erinomaista oli. Siinähän olikin jo jouluruokien makuja. Lisäksi paistoin kaslerit. Sinappi , omatekoinen sekin, täydensi jouluruokatunnelmaa. Kaljamäskistä leipomani limput ovat hyviä vaikka ulkomuodosta ei arvaisi. Käy myös kahvileiväksi juuston kanssa. Yhden leivistä annoin vävylleni kun hän kävi tuomassa lasisen joulukukan, punaisen. :003:
Kun meillä on aina ollut jouluvieraita olen alkanut nauttia näistä aatonaatto-päivistä kahden Matin kanssa.
Kuusikin on jo valmis, tuossa se loistelee vanhojen koristeiden alla, vanha kuusi, n. 15 v.
Meillä on vanhaa kaikki. Kotia ja koiraa myöten.
-
Minun on tänään tehtävä kaikki aikaa vievät jutut, muuten en ehdi sillä työ vie jouluni tänä vuonna. Paisti, puuro, raakapakastepiirakat ja tortut. Mukavaa puuhaa. :) Muut valmiina pakkasessa.
-
Ostamani leipä onkin homeessa. Onko velvollisuus palauttaa tuo kauppaan?
-
En tiedä onko se velvollisuus, mutta jos et vie, ei tieto homeisesta tuotteesta mene kaupalle eikä leipomolle. Tuotevalvonnan kannalta suosittelen palauttamaan. Saat sitten tuoreen tilalle.
Itse olen palautellut tuotteita kauppaan tai ottanut suoraan yhteyttä tuotteen valmistajaan tai pakkaajaan. Esim. eräänä jouluna mantelipussissa oli aika monta mantelia, jotia selvästi oli jokin toukka tai kovakuoriainen nakertanut. Pussissa ei ollut mukana yhtään hyöntistä. Niinpä käytin kaikki kelvolliset mantelit. Ilmitin tuotteen pakanneelle firmalle sarjanumeron ja kerroin, että heitin muutaman mantelin pois, kun ne oli "valmiiksi syötyjä". Sain kirjeen ja pari keittiöpyyhettä lahjaksi.
-
^Ainakin mantelien laatu oli testattu, kun olivat maistuneet!
Komeimmat löydökseni taitavat olla pikkusormeni kokoisia toukkia parsakaalissa, ihan parsakaalin värisiä, joten ei niitä muovipakkauksen alta erottanut.
-
Tänään oli jo helpompaa tekemistä. Kinkku on uunissa ja tuuvinkiperunat kiehumassa. Valmistin sienisalaatin ja Maunon sillihöystön. Koristelin kuivan punssikakun sokerivesikuorrutuksella ja raastetulla appelsiininkuorella.
Huomiseksi jää enää tuuvingin paistaminen, riisipuuron keittäminen, lohen ja mädin sulattaminen, pöydän kattaminen.
-
Meillä jouluvalmistelut harvinaisen pitkällä, Kinkku oli työpäivän ajan uunissa. Hiukan ylikypsä siitä tuli, mutta varmaan maistuu noinkin. Lohenkin graavasin lennossa. Laatikot paistoin eilen. Piparit urakoin jo samalla kuin tein muutaman (?) jouluseuroihin. Lusikkaleivät ja morokeksit tein lauantaina. Ja lomalla olevan miesväen lähetin jo eilen kauppaan. Kuusikin tuli tämään sisään ja punaiset liinat on pöydillä ja matot lattioilla. Joulu saa tulla, kun taloyhtiön lenkkisauna puhdistaa vielä koko porukan.
-
Minulla on vaikka mitä tekemättä. Kohta iskee stressi! Harvoin on laatikoiden paisto jäänyt näin myöhäiseen.
Leipä onkin nyt vähän ongelma, kun ostamani oli homeessa. Se olisi täydellinen graavilohen ja sienisalaatin alusta, mutta sitäpä sorttia ei enää kaupassa ollutkaan. Katsoo nyt miten tuo toinen valintani toimii.
-
Otimme kinkun äsken uunista. Mittari näytti silloin 78 astetta. Se on siis mehevän ja rapean välimailla.
Graavilohen ja sienisalaatin kanssa pidämme paljon Oululaisen hapankorpuista. Misäksi on perunalimppua, makeaa vaaleaa leipää ja kaljan mäskistä tekemääni vierreleipää.
Meille kristityille joululla on hengellinen merkitys, vaan pakanuuden aikana vietettiin ensin Kekrinä sadonkorjuujuhlaa ja Talvipävän seisauksena valoisamman ajan alkua. Syömällä hyvin, tietenkin.
Paastot niin katolisilla kuin ortodokseilla päättyivät ruoan ylenpalttisuudella juhlimiseen. Sitä perinettä mekin jatkamme.
-
Jokapäiväinen leipämme on muuttunut. Kun pikku Antti (195cm/120kg) tulee kotiin käymään kuten nyt, niin pitää olla myös keliaakikon leipää. Se pitää ottaa muussakin huomioon.
Jatketaan seuraavassa osassa