Körttifoorumi
Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Riitta-mummi - 31.03.09 - klo:16:30
-
Kun mikään ei välillä tahdo maistua on ruisvoileipä ja voissapaistettu hyväsuolainen muikku maidon tai piimän kanssa aina hyvää, ainakin minusta. Kalanpaistossa tulee sellainen käry huoneisiin, että ainakin
minulle astmaiselle allergikolle tekee vaikeaa. Meidän vanha liesituuletin ei ole tarpeeksi tehokas, mutta ristivedon laittaminen tällaisena länsituuli-päivänä antaa pian avun.
:smt025 käryä
-
Haili ajaisi saman asian.
-
Tänään oli taas markkinapäivä. Kävin muutaman sanan puhumassa virojokisen verkkokauppiaan kanssa. Hailia , ja hyvälaatuista sellaista alkaa taas saamaan Huovarista.
Lappeenrantalais-Lemiläiseltä Rasa- nimiseltä leipojalta ostin Viipurinrinkilän. Se on meillä markkinoilla tapana.
:D
-
Oih...viipurinrinkeli...se se vasta jotakin on...miuta lämmitti kovasti, kun eilen tein itselleni ja kullalleni lihapullia ja perunamuusin ja kultani totesi syötyään, että: "Perunapuuru on ku äitin tekemää!" ja kovasti tykkäsi niistä lihapullistakin... :)
-
Viisas tyttö! Tie miehen sydämeen...ja nuorna vitsa väännettävä.
Meillä oli eilen juhlaherkut ravintolassa ja tänään haettiin pitsa päivällä ja syötiin vähän jauhelihakeittoa illemmalla. Puoliso oli kiltti ja kävi hakemassa, kun näki minun
touhuni eilispäivänä häiden eteen.
Kahvia on tullut juotua liikaa. Tapettiin tänään kinuskikakun loppua.
-
Verkoissa 5.6 kg ja 2.6 kg hauet. Mätiä oli varmaankin yli kilon verran. Ahvenella mätipussi. Kompostiin kaikki mädit. Eivät olleet mielestäni täysin kehittyneet syömäkuntoon. Harkintaan ottaisiko talteen jatkossa. Onko kokemusta näiden mätien käytöstä? Itsellä lapsuuden lapamatokuurit. Ei ollut pakastimia.
-
Onko sulla koira?
Basso syö halukkaasti keitettynä, mutta sitten se haju!
-
Kaikki ei pidä mämmistä. Itse sitä syön, vaikkei se niin kovin hyvää olekaan.
Seuraava vanha vitsi kerrottiin viimeksi TV:n Uutisvuodossakin: Ortodoksimummolle tarjottiin mämmiä ja hänelle sanottiin, että se on luterilaisten pashaa. Mummo maistoi mämmiä varovasti. Sitten häneltä kysyttiin, että miltäs se maistui. Mummo vastasi vakavan näköisenä: millainen usko, sellainen pasha.
-
Itse pidän itseäni siinä suhteessa kummallisena nuorena ihmisenä, että syön mukisematta kaikkea ja luen herkuikseni mm.kaalin,veri-ja maksaruoat ym. jotka ovat monelle osapuilleen ikäiselleni inhokkeja. Ja mämmistä pidän kuin hullu puurosta ja mietin huolestuneena, että riittääköhän se yksi rove pääsiäisen yli...huom olen syömässä sitä yksin... :D
-
Mie myös piän mämmist´, oon siint puhuntkii. Mut mie tykkään kovast myös keitetyst kielest. Käyp hirven- nautan ja porsaankiel yhtä hyväst. Munuaiset kermakastikkees riisin keral on oikee herkkuruokain, mut niit pittää syyä harvoi, ku kolesterool-pommei ovat kuulema.
-
Juu kieli on kans miun maun mukasta oikeen! Muistan elävästi yhden kerran kun sain luokkakaveriltani kyydin kauppaan ja tehtiin ostoksemme kumpikii tahoillamme ja ennen kassaa nähtiin. Timo sano: Kato mitä herkkuu mää löysin, naudan kieltä puoleen hintaan! johon mie: Vau! Jäiks sinne viel? Mie lähen kipasee viel itellenikii kielen. Ja niinhän mie iltasella kieltä keittelin ja ai kun tuli hyvää! :D Oon mie myös lampaan kieliä syöny, saatiin tuttavaperheen teurastettujen lampaiden kielet. Perheen tytär oli miun luona käymässä ja sillä välin äiti oli keittänyt kielet...ne oli lautasella jäähtymässä ja kaverini tuijotti niitä ja osoitti yhtä ja sanoi: Toi on Pikun kieli, siinä on musta pilkku! Tästä huolimatta kielet miulle maistui...söinhän ilomielin meijänkii lehmiä...tiesinpähän ainakii mistä liha oli kotosin.
-
Karjalan tytöt nuor ja vanha, mut kiel on yhteinen! :smt052
-
Ajankohtaista :D
http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Teemat/lasinen__p%C3%A4%C3%A4si%C3%A4inen_5183608.html
-
Kokkasin eilen sen Kemiösaaren miesten lahjajäniksen toisen puolikkaan.
Kolme tuntia kun keittelee niin kyllä on kypsää ja mureaa. Perunamuusia ja
omien pensaiden herukoista keitelty punaherukkahyytelö. Aika namia arki-ruuaksi. Ja pashan loppu jälkiruuaksi.
Ei, nyt on ryhdistäydyttävä kesäkuntoon! Keitettyä kaalia ja hiilloskalaa kaiketi täytyy suosia.
-
Kokkasin eilen sen Kemiösaaren miesten lahjajäniksen toisen puolikkaan.
Kolme tuntia kun keittelee niin kyllä on kypsää ja mureaa. Perunamuusia ja
omien pensaiden herukoista keitelty punaherukkahyytelö. Aika namia arki-ruuaksi. Ja pashan loppu jälkiruuaksi.
Ei, nyt on ryhdistäydyttävä kesäkuntoon! Keitettyä kaalia ja hiilloskalaa kaiketi täytyy suosia.
Kukahan alkais tehdä ruokaa kanista. Helsingin ulkoilualueet on kaneja täynnä. On kuulemma yhtä herkullista kuin jänis, ehkä jopa parempaa.
-
Hans Välimäki on jo tehnyt ja kehunut oikein hyväksi. Ruoka-kani on vain 1-vuotias, eikä tarvitse pelätä lyijy- ym jäämiä.
Kassilohet ydinvoimalan lauhdevedessä , kuka niistäkään tietää.
Englantilaisten ikiaikainen herkku on kanipiiras. :)
-
Toiset yrittää tässä saada itsensä "rantsu" kuntoon ja "pyykkilaudan" esiin, tonnikalaa ja salatin lehtiä syömällä. Niin Riitta-mummi se kertoilee täällä kaikista hyvistä resepteistä ja herkullista aterioista. Prrr :evil:
ps. kohta saat tulla meillekin kokkaamaan O:)
-
Kyllä meilläkin alkoi jo savukala-ruisleipä kuuri. Sehän on toki hyvääkin ruokaa. Oikein hyvältä maistui juuri. Nyt pihahommiin. Lisää haravointia, saunapuiden kärräämistä pinoista puuvajaan, nurmikon, pensasaitojen ja kukkapenkkien apulannoitus. Lehtikomposti on vielä jäässä. Ei vielä pääse seulomaan lisämultaa tarpeisiin.
B.H.S:n uusi allekirjoitus on totta.
p.s. Salis´lla on ekatilaus ruokapöytään. Tiitiäiselle ollaan Maunon kanssa
luvattu kahvit. Sitten meidän turkkilaiset kebat-miehet haluaisivat maistaa suomalaista kotiruokaa, ja sitten onkin vuorossa B.H.S kiitokseksi mieluisista musiikkilinkeistä. Sirppy, sirppy kaikille iloisille foorumilaisille!
Myyrä-ystävälle taitaa riittää keväällä vain linnunmunat. :P
-
No niin, nyt voi vähän herkutella,lohi uunissa sekä sopassa ja suomalainen ruisleipä. :wink:
-
Terveellisyys ja taloudellisuus ovat tärkeimmät teesini ruoka-asioissa.
Juhlaruokaan tietysti satsataan ja joskus käydään laiskuutamme tai väsyneinä ulko-ruokailemassa.
Jos ostaa esim. ison tarjouslohen, teen juuri kuten B.H.S. Fileeraan( tai siis puoliso fileeraa), jätän reilusti lihaa ruotojen pintaan. Pää, pyrstöpuoli ja lihainen ruoto keitetään sopaksi. Toinen file´paistetaan, toinen graavataan ja pakastetaan saman tien.
Meillä lopeteltiin savusiika tuoreen ranskanleivän päällä. Munakokkelia alla.
Ja kahvit kyytipojaksi.
:coffee:
-
Lisää taloudellisuutta ruoanlaitossa.
Kun energiasyöpön sähköuunin lämmitin ( tietysti tänään kylmänä päivänä,
jolloin uunin lämpöä säteili koko keittiöön) liha-perunalaatikkoa varten, valmistelin paistumisajan lopulla sokerikakun samoihin valmiisiin lämpöihin .
Vain 20 min. ja kakku oli valmis.
Vanhan-ajan "munakaakkuun" ei tarvita kuin 4 kananmunaa, 1,2 dl hien. sokeria ja 1 dl vehnäjauhoja. Sokeri ja munat vatkataan kovaksi, lähes valkoiseksi vaahdoksi johon siivilöydyt jauhot varovasti sekoitetaan.
Korppujauhotettu vuoka uuniin n. 190 astetta, 20 -25 min.
Kakku on paljon vähäkalorisempi kuin sellaiset joissa on esim.rasvaa, kaakaota,mantelia tai pähkinöitä.
Täytekakkupojahan on sama muuten mutta lisään siihen hiukan kuumaa vettä( ns. sienikakku)
Isäni halusi aina tätä "munakaakkua",se oli hänen lapsuutensa herkku. Kai se on samasta syystä minustakin niin hyvää. 8)
-
Lemin Särää Lappeenrannan kauppahallista! Aaa-ah, uuskoomaaattoman hyvää!
-
Niiin, Kotiliesikin taas sitä särää kehui Kymenlaaksojutussaan. En ole päässyt koskaan maistamaan, serkkutyttö on. Hyvää on sanoi laulajatar, ja
uskon sen.
Siinä kyllä tupa pysyy lämpöisenä kun särää yökaudet paistetaan. Vanhaan aikaan leipomukset ja särät laitettiin pakarissa.
8) lämmin hymy, ei lämmitetty.
-
Isäni halusi aina tätä "munakaakkua",se oli hänen lapsuutensa herkku. Kai se on samasta syystä minustakin niin hyvää. 8)
Olitko isän tyttö?
-
OLIN. Ja ainoa. Ei ole enää ketään jäljellä.
Kiva kun kysyit! :pray:
-
Toiset yrittää tässä saada itsensä "rantsu" kuntoon ja "pyykkilaudan" esiin, tonnikalaa ja salatin lehtiä syömällä. Niin Riitta-mummi se kertoilee täällä kaikista hyvistä resepteistä ja herkullista aterioista. Prrr :evil:
ps. kohta saat tulla meillekin kokkaamaan O:)
Kuulostavat oikein järkeviltä nuo Riitan reseptit. Eipä tarvitse myrkyttää itseään lisäaineilla. Määrästähän se riippuu, lihottaako ruoka vai eikö lihota.
-
OLIN. Ja ainoa. Ei ole enää ketään jäljellä.
Kiva kun kysyit! :pray:
Niin minäkin, on upeaa olla isän tyttö.
-
Ruokajuttua on perunanistutuskin, eikö? En ole ollenkaan asiantuntija, enkä tiedä mikä on oikea siemenperunan idätystapa. Anoppilassa oli puulaatikko tallineteisessä kai viikkokaupalla. Minulla on perunat itäneet jääkapissa itsestään. Keväiset perunapussit oli melkein iduilla jo kaupassa. Siirsin ne takkahuoneeseen vähän lämpimämpään. Nyt perunoissa on 20 cm pitkät varret ja lehdenalut. Aion tehdä pari penkkiä turpeeseen, ravistelen vain suurimmat juurakot pois , istutan potut varovasti ja peitän harsolla. Josko Juhannukseksi saisi uutta perunaa.
Peruna on sittenkin alkanut maistua paremmalta kuin pastat tai riisit, johtuneeko siitä että syömme nykyään paljon kalaa kun hirvenlihaa ei ole.
Laatu kyllä perunassa on tärkeä juttu. Pesemättömät muoviin pakkaamattomat ja suoraan viljelijän laarista kauppaan tuodut on parhaimmat. Mutta myös kalleimmat. Liian kalliita, sanoisin. Samoinhan kaikki peruselintarvikkeet:maito, leipä, juustot ja oikeastaan melkein kaikki
on entisiin aikoihin verraten hurjan hinnakkaita.
Kohta on korvasienten aika, ja hauenkudun. Korvasienet on herkkua, hauki ei niinkään. Kumpaakin pitää syödä harvoin. Sieniä on kyllä kuivatettunakin aina sen verran, että jos tulee tyhjä vuosi, on mistä ottaa
tarvittaessa. Sitten nokkospinaattia ja raparperipiirakkaa. Niistä se ruoka-kevät alkaa, ja edullista on. Elämäni olen elänyt puoliksi maalla
ja siksi oppinut käyttämään luonnon antimia.
Oikeita perunanidätysneuvoja tulevaisuuden varalle vastaanotetaan!
-
Vorscmackit on tehty ja syöty. Liha oli savustettua lammasta. Ilmeisesti onnistui, koska kiitosta tuli syöjiltä. Kukaan heistä ei ollut ennen maistanut sitä. Niistä perunoiden idättämisjutuista: muistan lapsuudestani, että parhaimmat (tukevimmat) idut tulivat kun se tapahtui navetassa. Oliko kosteus ja valo sopivassa suhteessa, en tiedä, mutta tälläinen on muistikuva. Pimeässä paikassa ilmeisesti ei tule hyvä lopputulos.
-
Taas hapankaalista!
Tänään markkinoilla kävi Imatran mummin hapankaalikojun ympärillä kohina ja kuhina jota en ole ennen nähnyt.
Aamun lehdessä oli yleisönosastopalstalla joku jäänyt ilman viime markkinoilla, ja jäi nytkin jos tuli torille vasta klo 12.00. Lahden Radio oli nimittäin Tapani Ripatin suulla kertonut tästä Suomen parhaaksi nimitetystä
kaalituotteesta. Maistajia oli jonoiksi asti. Kauppa kävi kuin siimaa. Sain omat purkkini ennenkuin loppuiva klo 12.
Mummin poika oli ilm. puolisonsa kanssa myynti- touhussa kun mummi kuulema juhli 80 v-juhliaan. Olikohan juhlapöydässä kaalikakkua? Piirakkaa nuorempi rouva kuulema tekee.
Sukulaisnaisen kanssa asiasta jutustellessamme, sain häneltä reseptin jolla
hän omat kaalinsa hapattaa. Kerran täytyy syys-kaalista pieni erä laittaa kokeeksi. En kyllä usko Maija-mummin kaaliin yltäväni.
Pellavanarua kerä tuli muiksi tuomisiksi. Siitä on hyvä köynnöskukkalankoja laittaa.
Aamulla suunnistamme mökille vakinaisesti. Lihamylly pitää muistaa laittaa mukaan.
Lounaaksi syötiin grillattua broileria valkosipuliperunoiden kera. Ravintolassa. Sitten jaksettiin katsella ja kuunnella EU-vaaliehdokkaita
vähän aikaa.
-
Tulipa mieleen muutama Karhulan torin persoonallisuus, jotka saivat 80-luvulla perheessämme omat nimensä. Anopin miniältä ostettiin kalaa ja Miniän anopilta marjoja. Teräsrannan nuoret miehet olivat nuoruuteni sarjakuvalehden mukaan Teräsmiehen poikia. Possot ostettiin Ripatin mummolta.
-
Nyt ehkä pitää tunnustaa...en ole (tietääkseni) koskaan kotkalaista possoa syönyt...olen kuitenkin täällä neljättä vuotta asumassa...ja kyllä nyt sellanen herkkusuu oon, että täytyy ihan hämmästellä...noh asian ehtii korjata ennen kesäkuuta, jolloin muutan täältä pois...
-
Grillipossoa vai munkkipossoa et ole maistanut?
Entä Atomia tai Vetyä ? (toisella murre-alueella asuville tiedoksi. edellämainitut ovat Lappeenrannan torilta saatavia kuuluisia keitinpiirakoita joissa on ainakin munaa täytteenä, en muista mitä muuta)
Nyt lähden tuskailemaan että mitä tehdään hauki- ja lahnasaaliille. Ukot on taas kalastuskiihkoissaan!
Mie syön mielelläin hailii, lohhee, sikaa, kuhhaa , muikkuu ja sillii ja vissii kaikkii muuta , vaan en haukii ja lahnaa.
:-? Riitta
-
Ukot on taas kalastuskiihkoissaan!
Kalastuksesta tulee aina mieleen juttu, että lappalaiset kesällä vain kalastelevat ja rakastelevat ja talvella he eivät kalastele. Jos täällä on lappalaisia, niin älkää pahastuko. Tämä ei ole tarkoitettu piikiksi.
-
Sitä sellaista aitoa kotkalaista munkkipossoa en ole syönyt. Toki olen muita munkkipossoja syönyt, mutta kun kotkalainen posso on käsite...
Ja vetyjä olen syönyt kyllä. Atomissa on joko munaa tai kinkkua, kumpaa haluaa ja vedyssä on molemmat. Ja on muuten hyvvää. Noh...koskapa höyryävän kuuma lihapiirakka pahaakaan olisi...
-
Stadissa oli 60-luvulla legenda. että assan lihikset* oli tehty kulkukissoista. Maistuivat silti tai siksi.
(*Helsingin rautatieaseman kioskin lihapiirakat)
-
Kevätkalajuttua:
Kirsilahna on onneksi ohi, ja sen yhden minkä"ukot" viikonloppuna sai vei miehen veli. Haukia pantiin pakastimeen.
Sitten miehen veli oli viikonloppuna muissa hommissa ja minäkin pääsin
soutamaan ja huopaamaan. Se olikin kovaa hommaa kovassa lounaistuulessa.
Mies ja minä saatiin yksi kivankokoinen( 700-800gr.) säynävä eli säyne.
Särkikala. Lihava ja ruotoinen se on mutta Suomen kansan vanhoja savukaloja. Lisäksi tuli katiskasta n. 10 tavallisenkokoista ahventa. Säyne fileroitiin , viipaloitiin. Ahvenet suomustettiin ja suolistettiin. Suolaa vähän ja muutama tunti kylmässä.
Tein tästä kahden hengen uunisardiinin.:
kerroksittain: kalaa, sipulirenkaita, muutama maustepippuri.
ölyä, ketsuppia(ei ollut pyreetä) ja tomaatin viipaleitä.
kuivattua tilliä, kalamaustetta ja 1 valkosipulin kynsi puristettuna.
2,5 h uunissa( ensinn. 190 astetta 0,5 h sitten 150 astetta loppuaika.
oli oikein hyvä lisäke perunalle ja rukiiselle leivälle.
suolan kanssa tarkkana! ( meni vähän liikaa merisuolaa)
-
Perunoita ja ryynimakkaroita. Nurmeksen Porokylän ruislimppua, juustoa ja vähän jäniksen rehuja eli tomaattia ja kurkkua. Sinistä maitoa.
Jälkiruuaksi kahvia.
Siinäpä se. :wink:
-
Mie tykkään ja ryynimakkarast´. Otan joko puolukkahilloo(makkeeta) tai sit
hapankaalia niien kerall´. Rasvaton maito on ihan juotavaa, kun siihe ensiks tottuu. Lasi oluttakin männöö joskus. Nuorempan ei lasi riittäntkää.
Tänään tuli vauvaa odottava lapsenlapsi syömään. Täytyi tarkoin tutkia ostoksista lisä-, väri- ja säilytysaineet. Riisä, grillattua kanaa, itämainen kastike ( miedohko, valmis) ja wokkikasvikset. Hyvin hänelle maistui ja
meillekin.
Nämä meidän ruoat on ihan tavallista kotiruokaa. On vain nykyään hyvin tätä aikaa sitä harrastella.
TV:n ruokaohjelmista otan joskus vinkkejä, mutta vanha rakas Kotikokki-keittokirjani on paras opastajani.
-
Siirryin "nextille levelille" ja investoin ruokatermariin...mutta sen käyttö vaatii opettelua...se kun tuppaa imasemaan korkkinsa sen verran visusti kiinni, että siitä seuraa vaan kiukkunen ja nälkänen metsäläinen. Ehkä minä vielä opin ja saan hirvikeiton termoksen sisäpuolelle ennen metsään menoa...tänä aamuna jäi termokseen kuuma vesi ja soppa termoksen ulkopuolelle. Kiukkusena marssin kouluun, jossa selvis ettei tänään metsään mennäkkään, joten sain ruokaa koulussa. Loppu hyvin kaikki hyvin.. :)
-
Tälläkään saraalla tämä kilivoottelu ei taharo onnistua, vaikka kuinka yrittääs. Notta.. http://www.aijaa.com/v.php?i=4251866.jpg
-
Ruokavalio muutamaksi päiväksi määrätty. Maitohappobakteereita, A-jogurttia,kaurapuuroa, mustikkakeittoa, Vichyä.
Laihdutusruokana hyvä. Olo hontelo. En ole ollut ulkomailla. Mutta söimme tiistaina ulkona, ja keskiviikkona tauti iski. Puolisoon ei kyllä iskenyt.
:102:
-
Hei Mörtti!
Miulekin niitä tulee DNA:lta, mutta nyt on muutama kyllä ulkoistettu. :039:
ja siksi kai tätä kirjoitustakin taas tulee, kun on oltava aloillaan.
-
Uudesta kesäkaalista saa nopeasti hyvää. Wokissa valmistuu kasvikset, kaali, porkkana, sipuli, paprika,tomaatti ym. grillatun lihan lisäkkeeksi. Teen ulkona ne muurinpohjalettupannussa kaasupolttimen päällä. Käryt menee harakoille.
Riisi ja hapanimelä kastike sopivat ainakin meillä . Paahtoleipää grillissä ja valkosipulivoita tai persiljavoita. Nam.
Vanhanajan maitokaali, siis kevyt kaalikeitto maitoon on helposti sulavaa ja maukasta.
Silputtu kaali, uudet porkkanat, kukkakaalia ja uutta perunaa hiukan keitetään kevytmaidossa n. 20 min. Suolaa, sokeria ja maustepikkureita muutama ja lopuksi nokare voita ken haluaa. Ruisleipää ( ja metwustia ) siinä hellepäivän kesäkeitto.
-
Asterixissa hispanialaiset kertoivat valmistavansa kaiken ruoan kuumassa oliiviöljyssä herkullisen aromin vuoksi ja britannialaiset sanoivat keittävänsä kaiken kiehuvassa vedessä - samasta syystä. Tämä olkoon johdantona kysymykselle: miten kaali keitetään niin, ettei se muistuta tiskirättiä?
-
Pilko oikeen pieneksi. Niin pieniä tiskirättejä ei ole. Keitä maidossa, ei vettä, eikä öljyä, paitsi jos wokkia laitat.
:083: tämä ei ole vaalimainos, vaan kesäkaali joka on suussasualan ihana !
-
Kaalin palat sopassani ovat ehkä olleet lionneen postimerkin oloisia. Legendaarisin kaalisoppani syntyi punakaalista. Seuraavaksi päiväksi säästynyt jämä olikin sitten sinistä. Sitä ei syöneet muut kuin minä. Maussa ei ollut mitään vikaa. (Lasten antamia nimityksiä keitoksilleni ovat limariisi ja kauramuta.)
-
Haudutettu punakaali kuuluu jouluruokiini. Kaali, sipulit, hapan omena, etikkaa, siirappia suolaa. Haudutetaan n 1,5 h. Hyvää kinkun kaveria. Säilyy kauan etikan ansiosta.
Kaali vain ei paha kyllä käy kaikkien vatsalle. Ei minullekaan aina, mutta ei väliä!
Taiat olla Pena jo päässyt kesälomille. Eräjärven läpi posottelen 4.7. Herättäjäjuhlille :088: veisaamaan.
-
Riitalla hyvä ohje
Vanhanajan maitokaali, siis kevyt kaalikeitto maitoon on helposti sulavaa ja maukasta.
Silputtu kaali, uudet porkkanat, kukkakaalia ja uutta perunaa hiukan keitetään kevytmaidossa n. 20 min. Suolaa, sokeria ja maustepikkureita muutama ja lopuksi nokare voita ken haluaa. Ruisleipää ( ja metwustia ) siinä hellepäivän kesäkeitto.
heti rupes kuola suupielestä valumaan :023:
äiti teki tätä usein, pitää opetella itsekin
-
Loma alkoi, mutta mökkikausi ei ihan kunnolla vielä. Lähetysjuhlille olen menossa ensi viikon vaihteessa. Herättäjäjuhlilla varmaan ainakin tavataan.
Lähetysjuhlien kulinaarinen kruununjalokivi on mielestäni Lapiosalmikahvio lapinkotineen, nokisine pannuineen, kampanisuineen ja suolaisine neulamuikkuineen.
-
Olen tällä palstalla moitiskellut lahnaa kalana ja savulahnaa erikoisesti, ja katso nyt se alkoikin maistua. Vika ei toki ollut maussani, vaan savustajassa.
Söin Juhannusviikolla pitkästä aikaa palasen ja sehän olikin hyvää. Ja eilen aamulla lähtiessämme puoliso savusti toisen. Ja taas oli hyvää.
Selitys on se että aiemmin hän savusti kalan suomuineen. Niin oli jostain oppinut. Mutta kalan liha oli valkoista, höttöistä, ja savunmausta joka savukalassa mielestäni pitää olla melko voimakas, vain aavistus.
Nyt hän kokeili suomustetun kalan savustamista, ja kas, siinä se. Liha on kiinteää, hieman kuivaa, sopivan suolaista ja kauniin väristä ja hyvän makuista. Kuvailen kuin Salis ja seppos viinejä !
Parempaa oli kyllä omaksi Juhannusvaraksi ostettu lohi jonka paistoin pannulla kannen alla. Hölväsin lohen kermaviilillä jossa oli suolaa, homejuustoa ja ripaus curryä.
:041:(savustetun lahnan ja curryn värinen taputus )
-
Mitä se on se punainen hera? Laitappa Juhoma resetti!
terveisin Riitta ja Matti
-
http://www.kirjastovirma.net/ruokakulttuuri/makeajuusto :P
http://lotta.yle.fi/rswebkla.nsf/sivut/kuukauden_kokki_keitot?opendocument&pageid=Content1503482442B
-
Mörtti, mörttiläinen oletpa nokkela poimimaan esim. kansanperinteestä, jopa ruokakulttuurista linkkejä luettavaksemme. Kustaa Vilkunalta oli niin pitkälti tekstiä että luen sen toiste kokonaan. Kyllä ruokalaji nyt valkeni. Kovasti suuritöiseltä ja pitkäkestoiselta ruoanvalmistus tuntuu jos 20 l maitoa kuluu ja yli yön keitetään.
Valkian ääressä ja valjeketta lisäillen sulhoa tai isäntää vartoillaan!
Samaa makiaa hyvää saa kun panee pari litraa ternimaitoa uunivuokaan, vähän suolaa sekaan ja 175 asteisessa uunissa n.2 h. Kaneli-sokeri päälle ja punaista maitoa joukkoon.
Ei tietenkään tämä ole sama ruoka, mutta sinnepäin. En osaa kuvitella punaisen heran makua muuksi kuin makeaksi juustoksi (norjalainen kutunjuusto).
-
Kustaa Vilkunan kansatieteellinen kirjoitus Punaisesta herasta tarkemminluettuna vahvisti käsitystäni että yhtäläisyyttä löytyy Norjassa syömääni, ja tuliaisiksi ostamiini
kutunjuustoon jota oli ainakin kolmea eri vahvuutta. Se oli erikoisesti tyttäriemme herkkua. Lapsethan tunnetusti pitävät makeasta.
Vilkunan kirjoitus on mielenkiintoinen aluetietoineen(körttialueita useimmat paikkakunnat)
ja nautakarjatilastoineen.
Mörtin toinen linkki on Radio Keski-Pohjanmaan sivuille ja siellä on em. lisäksi useita reseptejä. Nykyaikaa ne ovat kylläkin, mutta paikallisväritteisiä.
nimimerkki Mörtti on kiinnostanut. Luokkatoverini Hausjärven Yhteiskoulussa oli kansanedustaja Tapani Mörttinen. Pengoin Wikipediaa, ja ymmärsinkö oikein , sana tarkoittaa haapapurua. Sehän tälle foorumin rakentajalle(puusepälle suuren Mestarin
firmassa) sopiikin.
Minun 2. työpaikkani oli rakennusliikkeen palkkalaskijana. Lasken siulle Mörtti nyt hyvät urakkapohjat!
:038:
-
[quote author=Riitta-mummi lin Kovasti suuritöiseltä ja pitkäkestoiselta ruoanvalmistus tuntuu jos 20 l maitoa kuluu ja yli yön keitetään.
Valkian ääressä ja valjeketta lisäillen sulhoa tai isäntää vartoillaan!
Samaa makiaa hyvää saa kun panee pari litraa ternimaitoa uunivuokaan, vähän suolaa sekaan ja 175 asteisessa uunissa n.2 h. Kaneli-sokeri päälle ja punaista maitoa joukkoon.
Ei tietenkään tämä ole sama ruoka, mutta sinnepäin. En osaa kuvitella punaisen heran makua muuksi kuin makeaksi juustoksi (norjalainen kutunjuusto).
[/quote]
Kyllä nyt Riitte-mummelin resepti punaisenheran keittämisestä on täysin metsässä :icon_biggrin:
Jos haluat saada oikean reseptin , saat sen kyllä minulta pyydettäessä. :icon_lol:
-
Eikö siis Kustaa Vilkunan kertomus juuston keittämisestä ole oikein. Myös keski-Pojanmaa-lehdessä oli resepti. 20 l maitoa kuluu ja 6-8 h keitetään. Siis näiden mukaan.
Hyvää se lienee, mutta jää minulta kyllä kokeilematta. Kiitos vain tarjouksestasi.
Ternimaitoakaan ei enää saa kuin pakastettuna. Uunijuustotkin taitavat jää haaveeksi.
Sellaista piimäjuustoa olen laittanut jossa maito saadaan heralle piimän ja kananmunan avulla. Sitten se pannaan juustokehloon valumaan. Syödään sellaisenaan tai paistetaan uunissa tai liekitetään kuten Perä-Pohjolan leipäjuusto.
Nyt syödään kohta uuttaperunaa ja savukalaa, ja sitten urakoimme autotallin rappausta
(slammausta) uusiksi. Ilma on nyt siihen hommaan sopiva. :icon_sunny:
-
Eikö siis Kustaa Vilkunan kertomus juuston keittämisestä ole oikein. Myös keski-Pojanmaa-lehdessä oli resepti. 20 l maitoa kuluu ja 6-8 h keitetään. Siis näiden mukaan.
Se on tuo Kehitys, joka menee eteenpäin :icon_lol:
-
Muurinpohjaletut Riitan tapaan:
2 hengen annos. 0,5 ltr. sinistä maitoa
2 vapaan kanan munaa
vajaa tl. suolaa
1 rkl. sokeria
1 tl. vaniljasokeria
hyviä vehnäjauhoja sopivasti (ei löysä, ei sakea)
2 rkl. vehnäleseitä
vatkataan tässä järjestyksessä
seisotetaan taikina 1 h viileässä paikassa
paistetaan vähässä voissa muurikka- tai wokkipannussa taivasalla. Syödään sään salliessa ulkona kahvin, teen tai maidon kera. Sokeria tai hilloa päälle maun mukaan. :P
-
Tytär ja vävy kokkasivat Kreetan matkamuisto-illallisen: :icon_cool:
souvlakit ja kreikkalainen salaatti ja lasillinen retsinaa.
vaniljajäätelöä, halvaa ja kotimaisia mansikoita.
Paremmin he onnistuivat kuin tunnettu kruunuhakalainen italialaispizzeria eilen.
Mukkulalainen kurdimiesten kebab-pizzeria tekee paremmat pizzat. Sydänsimpukkapastat oli tyttären ja vävyn mielestä hyvät. Pikku-ukot valittivat myös sitkeitä pizzanpohjia.
:037:
-
Kesäkastike uusille perunoille.
1 purkki kermaviiliä (ei kevyt, taikka miksei jos on ehdoton rasvan kanssa)
1 rasia Jansson-fileitä(valuta, liota hetki,hienonna)
1 kesäsipuli(hienonna, myös osa vartta)
1 tomaatti(keskikokoinen, hienonna)
1 tl sokeria tai hunajaa
1 tl sinappia(tai maun mukaan ei )
tuoretta hienonnettua tilliä (maun mukaan, ei kuitenkaan koko nippua,osto-sellaista)
ripaus sitruunapippuria.
sekoita hyvin, mutta varovasti. Jäähdytä n.20 min. jääkaapissa.
helppo, maukas ja suht. kevyt kaveri perunalle. Muitakin kasviksia voi joukkoon kokeilla, esim kurkkuja.
:023:
-
Suurimmat herkkuruokani:
Mansikat
Vaapukat
Letut
Makaroonilaatikko
Mansikkatäytekakku
Tuore ruisleipä
Paistetut muikut
Karjalanpaisti
HK:n nakit ja muusi
Inhokkeja:
Kesäkeitto
Kaali kaikissa muodoissaan
Lipeäkala
Lanttu kaikissa muodoissaan
Monet vihannekset (=jäniksen ruokaa)
-
Inhokkeja:
Kesäkeitto
Kaali kaikissa muodoissaan
Lipeäkala
Lanttu kaikissa muodoissaan
Monet vihannekset (=jäniksen ruokaa)
Mitä inhokkeja? Kaalit, lantut ja monet vihanneksethan on myyränruokaa :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
-
Mitä inhokkeja? Kaalit, lantut ja monet vihanneksethan on myyränruokaa :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
Taidan olla enemmän lihanhimoinen sokerimuurahainen. :)
-
Eihän rehuja syömällä kasva suureksi ja vahvaksi, katso vaikka elefanttia!
-
Eilen söin alkuruokana bataatti-kookoskeittoa. Nam! Samettinen tatsi, miedon maukas.
Indonesialaista kanaa , Hawajinleikettä ja jälkkärinä ihana sitruunasorbetti.
Laivaravintola oli syöntipaikka. Kun ei itse tarvitse laittaa, maistuu kyllä. Ei sentää ihan aina.
Mansikat ovat nyt makeita. Metsävadelmat eivät vielä olleet kypsyneet. Kala otetaan nyt kalatiskistä. Padasjoelta saa maankuulua ruisleipää. Presidentti Kekkonen tilasi sitä
aina. Fazerin maalaisleipä on mieluisin hiivaleipä. Inhokkeja ei oikeastaan enää ole, kun savulahnakin on nyt mielestäni syötävää. Lipeäkala on herkkua Jouluruokaa.
-
Riävä maistuu aina, varsinkin, jos vaimo ei ole vahtimassa voin määrää sen päällä. Tuuloksesta saa vallan ernomaista.
-
Eihän rehuja syömällä kasva suureksi ja vahvaksi, katso vaikka elefanttia!
Elefantti pelkää pientä hiirtä.
-
Eikä hiirikään ole varsinainen lihansyöjä.
-
Tässä oiva mustikkaherkku jälkiruuaksi tai kahvin kera nautittavaksi. Tämä on jonkun eteläkarjalaisen pitäjän perinneruoka, en vain muista minkä.
Mustikkakukko
250 g voita
1½ dl sokeria
5 dl ruisjauhoja
2 ti leivinjauhetta
7 dl mustikoita
maun mukaan sokeria
Pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan puukauhalla. Sekaan sekoitellaan ruisjauhot, johon on sekoitettu leivinjauhe. Ruisjauhot saa olla ihan niitä karketia leipäjauhoja.
Suurin osa taikinasta painellaan uunikulhon pohjalle ja reunoille. Mustikat kulhoon ja sokeria maun mukaan ripotellaan päälle. Loppu taikinasta taputellaan kanneksi mustikoiden päälle. Yritetään mahdollisimman hyvin ummistaa kukko.
Paisttaan ensin ½ tuntia 200 asteessa ja sitten toinen ½ tuntia 150 asteessa.
Nautitaan lämpimänä jäätelön, kermavaahdon tai vanilijakastikkeen kera.
Pieni varoituksen sana: Voi viedä kielen mennessään :023:
-
Kannaksen-Karjalasta olevat tätini laittoivat meille lapsille nopeaa kesäruokaa. Syvälle lautaselle mustikoita, ruislimpun palasia ja hienoa sokeria. Maitoa päälle.
Hämeessä muutoin samalla lailla, mutta talkkunan kera. :107: :107: :107:
-
Meillä muuten koko suven kaikki kakut ja piirakat tehdään ruisjauhoihin, joihin on lisätty ripaus jos sitäkään vehnää. Tulee tosi hyvää ja on uutta suurimalle osalle kyläilijöistä.
-
Tässä oiva mustikkaherkku jälkiruuaksi tai kahvin kera nautittavaksi. Tämä on jonkun eteläkarjalaisen pitäjän perinneruoka, en vain muista minkä.
Mustikkakukko
250 g voita
1½ dl sokeria
5 dl ruisjauhoja
2 ti leivinjauhetta
7 dl mustikoita
maun mukaan sokeria
Pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan puukauhalla. Sekaan sekoitellaan ruisjauhot, johon on sekoitettu leivinjauhe. Ruisjauhot saa olla ihan niitä karketia leipäjauhoja.
Suurin osa taikinasta painellaan uunikulhon pohjalle ja reunoille. Mustikat kulhoon ja sokeria maun mukaan ripotellaan päälle. Loppu taikinasta taputellaan kanneksi mustikoiden päälle. Yritetään mahdollisimman hyvin ummistaa kukko.
Paisttaan ensin ½ tuntia 200 asteessa ja sitten toinen ½ tuntia 150 asteessa.
Nautitaan lämpimänä jäätelön, kermavaahdon tai vanilijakastikkeen kera.
Pieni varoituksen sana: Voi viedä kielen mennessään (korjaan: se vie eikä vain voi!)
Täällä Lappeenrannassa olen saanut tutustua mustikkakukkoon ja se
on aivan taivaallista !
Laitoin juuri pakkaseen mustikoita pusseihin "mustikkakukko-annoksiin" - nam!
-
Herkkutatti-pizza.
minulla oli : n. 1 litra herkkutatteja ja 2 -3 dl. kanttarelleja
1 uusi iso sipuli ja vähän sen varsia
1 pss. emmental-juustoraastetta
2 isoa tomaattia
mustapippuria
1 pss salamisuikaleita
tomattisosetta
oreganoa (kuivaa)
pizzataikina: 2,5 dl haaleaa vettä
sopivasti vehnäjauhoja (taikina vähän löysempää kuin sämpylätaikina) 1/4 hiiva ja 1 tl suolaa ja ripaus öljyä.(hiiva ja suola ennen jauhoja)
Tee ensin taikina, taputtele märin käsin leivinpaperille ja anna nousta.
Paista viipaloidut ja hienonnetut sienet ja sipuli voissa tai öljyssä, mausta vähällä suolalla ja makusi mukaisesti mustapippurilla.Jäähdytä haaleaksi.
Levitä nousseelle pohjalle ohuelti ketsuppia, sitten sieniseos jolle oreganot ja salamisuikaleet(tai toisinpäin). Päälle juustoraaste ja ohuet tomaattiviipaleet. Paista n. 225 asteessa n. 20 min.
Ei tämä nyt mikään ihme ole, mutta ajankohtainen kyllä.
-
Pilapiirtäjä, professori Kari Suomalaisen ohje sienien käsittelyyn ja valmistukseen:
Sienet ryöpätään, keitetään, paistetaan, hakataan, kaltataan ja heitetään pellolle.
-
Muistakko "Myyrä" sen "lapinmiehen kuikkakeiton" ohjeet ? ; )
-
Muistakko "Myyrä" sen "lapinmiehen kuikkakeiton" ohjeet ? ; )
Oon kuullu, mutten enää muista.
-
Otethan haalikko ja poistethaan rasvat.
Ammuttaan kuikha, lokathaan ja suolistethaan.
Otethaan kattila,täytethään veellä ja kuikka keitethään.
Nakathaan vesi pois ja laitethaan maito tilalle ja keitethään kuikka siinä.
Nakathaan maito pois ja laitethaan viinaa tilalle ja keitethään kuikka.
Nakathaan kuikka poijjes ja liemi juuaan raakana sen jäähyttyä. ; )
Okei, okei, tämä ei kuulu tänne ja tällaista en enää kirjoita. Tosin se on myös itseironiaa entiseltä juopolta.
-
Kauan siitä on, kun olen kuullut. Kertaus on opintojen äiti.
-
Kerran kuukaudessa haen Bassolle kauppahallista suomalaista pakastettua hevosenlihaa(allerginen koiramme ei syö mitään tehokasvatettua). Samalla mummi ja vaari saavat jotain herkkuleikkelettä. Tänään otin hiukan porometvustia ja ikiihanaa, syntistä ja kiellettyä(kolesterolin takia) pippuri-kylkirullaa.
Olipa päivällisen lohisopan vaihteeksi namia juoda klo.16 kahvit kunnon lihavoileipien kera.
Illalla jännätään Berliinin MM-kisoja grillimakkaraa mutustaen.( Hei vaan, lääkäri ! Sokeri ja kolesteroliarvot on hyvällä mallilla ) Marjat, sienet ja hyötyliikunta antavat
mahdollisuuden kerran kuukaudessa mässätä. :023:
-
Nyt on omenapaistosten- ja piirakoiden aika. Ne ovat nopea- ja helppotekoisia ja
variaatioita on monia. Hyvää seuraa omenoille ovat manteli, kookos, kaurahiutaleet,
kaneli, hunaja ja siirappi ym. :kahvi:
-
On vaikeakin vaihtoehto: der Apfelstrudel. Pastataikina venytetään neliömetrin kokoiseksi levyksi, jonka läpi näkee lukea sanomalehden otsikot. Siihen kääritään omenanlohkot ja rusinat kanelin ja sokerin kanssa. Rulla asetellaan pellille kaareksi ja paistetaan. Päälle sirotellaan tomusokeria. On vaivan väärti.
-
Vai että pastataikinaan! Onko sulla pastakonekin? Olen siitä vähän haaveillut, mutta
ei liene kannattava ostos. Lisäksi kaikki paikat alkavat olla täynnä erilaisia vempaimia, ???
-
Ei ole partakonettakaan, minkä näkee naamastani. Strudel venytetään mittoihinsa ihan näpeillä. En ole saavuttanut ihan tavoitemittoja, vaan taikina on repeillyt ennen kuin on tullut joka kohdasta läpikuultavaksi. Hyvää on ollut silti.
-
Ei kai metrin levyistä strudelpohjaa pastakoneella saisikaan tehtyä. Entä mankelilla, se minulla on jo vuodelta 1967 ja aina skulaa.
Ei, vaan olen Strömsön poikien nauhapastan tekoa ja muita vastaavia katsellessani
miettinyt, että opettelisinko vielä tuonkin.
Uudessa Kotiliedessä on pieni sieniesittely ja namin tuntuisia sieniherkkuja. Ajattelin kokeilla vaalea-orakas-vuohenjuusto-saksanpähkinäsalaattia. Olen kyllä hiukan allerginen saksanpähkinälle, mutta esim. jäätelössä se ei kirvellä kurkkuani.
:039:
-
Laitoin aikaisin aamulla n. 3-4 dl. suolasieniä likoon. Vaihdoin vettä kolme kertaa, valutin ja keitin metsäsieni-juustokeiton lounaalle.
3-4 dl. hienoksi hakattua suolasientä
1 iso sipuli
1 litra vettä, 2 liha- tai kasvisliemikuutio
valkopippuria maun mukaan
2 tölkkiä kasvisrasvakermaa
2 rkl. vehnäjauhoja
3 dl emmental-mozzarellaraastetta
nokare voita
persiljaa
Hienonnettu sieni ja sipuliseos kuullotetaan voissa, lisätään jauhot ja sitten vesi ja liemikuutiot. Keitetään n. 10 min. Lisätään kerma ja valkopippuri. Kiehautetaan. Lisätään juusto ja persilja. Älä keitä tämän jälkeen.
Suola kannattaa tarkistaa sienistä ennen ruoan valmistamista. Jos ovat yhä liian suolaisia, kiehauta ja huuhtele.
Nyt saa vielä tämän tehtyä suolaamattomistakin rouskuista. Sama soppa tulee myös suppilovahveroista, kanttarelleistä tai mustatorvisienistä. Minun suosikkini on kyllä tämä metsäsieni(suolasieni)- keitto.
Leipää ja maitoa, a`vot.
Karjalanpaisti on uunissa( 3 h) huomiseksi.
-
Missähän kunnossa se mummin mankeli mahtaisi olla strudelinteon jälkeen? Entä sitten ne sen jälkeen mankeloidut liinavaatteet? Liinan päällehän se strudelkin venytetään ja sitten sen avulla rullataan. Kovin jauhoinenhan siitä tulee ja lähtee pyykkiin.
-
Tämäpä hauska yhteensattuma. Tulin juuri takkahuoneesta mankeloimasta. Olikin hieno
valkopyykin kuivatusilma. Siinä mankeloidessani ajattelin sitä meidän strudelijuttuamme.
Telepatiaa? Toisaalta meillä on samantapainen aikataulu. Kolme kertaa olet kirjoittanut samalla minuutilla ja kun kurkkaan että mitä se Pena sanoo, omani on häipynyt netti-avaruuteen.
Tätivainaa teki ihania omenasarvia. Hyvä ohut (kaulittu) voitaikina ja omenasosetta sisään. Suussasulavaa herkkua.
Minulla on karjalanpaistin jäleen tulossa uuni-omenia, hyviä nekin.
Sanon tässä samassa kiitoksen kummitätisi kuvasta. Hieno körttinainen(?) ja ilm. ennakkoluuloton aikanaan. Samalaista säle-aitaa on tyttäreni himbakylien valokuvissa
1990-luvun alun Namibiassa.
Vielä sananen lähetystyöntekijästä. 1950-luvulla olimme Kanteleen sisarusten kotona
ilta-seuroissa joissa heidän juuri Kiinasta palannut isänsä kertoi karkoituksestaan sieltä.
-
Riitta-mummi, voit huoletta pudottaa sen kysymysmerkin pois Alma tädin kohdalta. Sen körttiläisempää naista on vaikea edes kuvitella. Ennakkoluulottomuus ja perinteisyys yhdistyivät hänessä juuri niin loistavalla tavalla kuin Ukko-Paavon jälkeläisessä voi Kwanyaman akasiahietikoissa uskoa tapahtuvan.
-
Pena, sanasi ilahduttavat minua !
-
Tapaamani lähetyspappi on Väinö Kantele. Luin hänestä äsken Wikipediasta. Toinen tyttäristä oli muistaakseni Maija-Leena Kantele, terveyssisar.
-
Wikipedian artikkeli Väinö Kanteleesta mainitsee kaksi minulle tärkeää seikkaa. Toinen on rovasti Päivö Parviainen, joka oli Maon Kiinassa pidempään kuin Kantele. Hän oli vanhempieni kurssitoveri ensimmäisellä sodan jälkeisellä lähetyskurssilla. Päivö on hengissä ja edelleen palava saarnamies. Toinen on maininta Väinö Kanteleen nimikkokadusta Länsi-Pasilassa. Äitini oli pasilalainen. Vaarini keksi tietääkseni nimittää kyseistä kylää (Böle) Pasilaksi Fredriksbergin kartanon pehtoorin mukaan. Mumini johti vuosikausia Pasilan lähetysompeluseuraa.
-
Näin sitä mennään! Eikö tämä P.Parviainen olekin se kova voimistelijamies?
-
Onhan Päivö voimistelijakin.
-
Vaalea leipä loppui, enkä viitsinyt enää rynniä kauppaan. Tein helpon sämpylätaikinan:
n. 4 dl. haaleaa vettä
1 pkt. hiivaa
1 t. suolaa
2 tl. sokeria
0,5 dl. auringonkukkaöljyä
jauhot: grahamjauhoja n. 3 dl.
vehnäjauhoja n. 3 dl.
kaurahiutaleita n. 1,5 dl.
auringonkukan siemeniä n.1,5 dl.
vaivasin taikinasta melko löysän, nostatin n. 20 min.
pyörittelin runsaissa vehnäjauhoissa ja paistoin 225 asteessa
15 min.
Hyviltä maistuivat kuumina ainakin.
-
Kysymys: Sain karhunlihapurkin lahjaksi (55 % karhua 45 %sikaa). Mitä sille tekisin. Syödäkö leivän päällä? Soppaako? Vaiko käristystä, tai kastiketta?
Kotimaista se on. :106:
-
Kysymys: Sain karhunlihapurkin lahjaksi (55 % karhua 45 %sikaa). Mitä sille tekisin. Syödäkö leivän päällä? Soppaako? Vaiko käristystä, tai kastiketta?
Kotimaista se on. :106:
Ajattelin, että luenpa välillä Riitan ruokajuttuja, kun en ole niitä pahemmin lukenut. Joskus olen päässyt siihen käsitykseen, että ihan tavallisia mömmöjä ei Riitan keittiössä loihdita. Mutta että karhunlihaa, tämä on jo aivan extraa. :o
-
Ihan tavallista suomalaista kotiruokaa meillä syödään. Karhua olen kerran aiemmin syönyt ravintolassa. Se oli paahtopaistin tapaan valmistettu. Ihan punaista sisältä.
Nyt on kysymyksessä säilyke. Ei minusta poro- tai villisikasäilykkeet ole mitenkään erikoisia. Poro on hyvää tuoreena tai pakastettuna.
Ei ole lahjakarhua karvoihin katsomista! :icon_biggrin:
-
Lehdessä oli karhunlihan valmistustapoja, mutta ei ne jääneet mieleen. Liha on villielukoista kalleinta; 100-600€/kg.
-
Netista löysin lauseen karhunlihasta. Muistuttaa tiemmä hirvenlihaa, vaan on rasvaisempaa. Siinä oli yksi reseptikin, jossa tuoreista karhun poskilihoista tehtiin kastike, mutta mausteet:sahrami, paprika, tomaattisose sekä sinappi ei sytyttäneet.
En halua perinneruoan maistuvan kansainväliseltä.
Puoliso kävi satamassa kalamarkkinoilla. Savu-muikkuja, purkkimuikkua, kilohailia erilaisilla kastikkeilla oli tuliaisina.
Nyt pitää kalansyöntiäkin varoa koska ravintoketjuun joutunut DDT on paha myrkky.
Joku tutkimus jo epäilee diabeteksenkin johtuvan siitä.
:102:
-
Mukaeltu kinkkupiirakka seuroihin Lahdessa 4.10.09:
Pohja: 250 gr voita ja margariiniä (125+125gr)
7-8 dl vehnäjauhoja, 1 tl suolaa
3 kananmunaa
7 rkl. vettä
nypi (ensin vatkaimen taikinakoukuilla sekoittaen) voi ja jauhot ja suola
lisää vesi ja kananmunat.
anna taikina levät jonkin aikaa
päälle:
3 prk maitorahkaa
3 kananmunaa
mustapippuria
3 dl kinkkusuikaleita+ paprikasuikaleita ja purjoa(vähän kuullotettua)
2 dl juustoraastetta
sekoita kaikki keskenään, kananmunat ensin rakenne rikkoen
painele ja levitä taikina uunipellille puhtain märin käsin
levitä päälyste
paista 200 asteisessa uuninna n. 30-35 min.
(tästä määrästä tulee kaksi pellillistä !) :045:
-
Torstaina tapasin 50 vuoden takaisen luokkatoverin. Muisteltiin mm. kotitaloustunteja.
Kun Leena sanoi sanan borssi-keitto minulle herahti vesi kielelle. Tänään keitin sitä suuren kattilallisen. Puoliso syö sitä myös mielellään. Tyttäret eivät syöneet, tai joskus söivät ja itkivät.
Ohjeita löytyy monenlaisia, tässä minun reseptini(suurinpiirtein):
2 isoa sipuli, 3 suurta valkosipulin kynttä
1 rasia hapankaalia, n. litra tuoretta kaalia suikaleina
2 porkkanaa, hiukan lanttua ja palsternakkaa
6-7 kananmuna kokoista etikkapunajuurta + vähän lientä
2 kanaliemikuutiota
1,5 l vettä
mustapippuria, suolaa
salamikuutioita tai nakkeja
kermaviiliä tai smetanaa
Kaikki kasvikset suikaloidaan. Sipuli kuullotetaan pienessä ölkutilkassa. Lisätään vesi, liemikuutiot ja kasvikset. Punajuuri ja salami vasta lopuksi. Keitetään n. 1 h, haudutetaan punajuuren lisäämisen jälkeen, suolataan ja pippuroidaan maun mukaan.
Syödään smetanan tai kermaviilin kera.
Voi näitä idän ruoka-ihanuuksia! :117: :flirtti:
-
Tänään oli hapankaalipäivä.
Tänään haettiin ensin Lidlistä saksalaista bratwurstia lyhyinä pätkinä alle ja sitten Alepasta Rasilaisen hapankaalia päälle eikä siihen sitten muuta tarvittukaan kuin kypsytysta uunissa. Pekoni olisi ollut päälle hyväksi, mutta mokoma unohtui ostaa.Resepti ei voi paljokaan yksinkertaisempi olla.
-
Nyt ovat sienisalaatti, sorsakastike ja punaherukkahyytelö valmiit. Illalla keitän saunan jälkeen pitkäriisi-moniviljariisin ja sitten syödään ja juodaan pullo punaviiniä. Jälkiruuaksi on vuohenjuustoa piparien ja päärynäviipaleiden kera.
Sienisalaatti ei ole aivan tavallinen. Siihen tulee miedossa punaviinietikassa liotetut suolasienet, vaahdotettu kerma ja smetaja, salottisipulia ja persiljaa. Testasin maun.
Se on ihanaa. Sorsa on pehmeää ja siinä on paljov voita ja kermaa. Yök, miten epäterveellistä mutta hyvää.
Isänpäivää juhlimme tyttären perheen kanssa etukäteen. :113:
Nautiskelin Jacques Brelin loistavista laulelmista. :palvonta:
-
Nyt ovat sienisalaatti, sorsakastike ja punaherukkahyytelö valmiit. Illalla keitän saunan jälkeen pitkäriisi-moniviljariisin ja sitten syödään ja juodaan pullo punaviiniä. Jälkiruuaksi on vuohenjuustoa piparien ja päärynäviipaleiden kera.
Sienisalaatti ei ole aivan tavallinen. Siihen tulee miedossa punaviinietikassa liotetut suolasienet, vaahdotettu kerma ja smetaja, salottisipulia ja persiljaa. Testasin maun.
Se on ihanaa. Sorsa on pehmeää ja siinä on paljov voita ja kermaa. Yök, miten epäterveellistä mutta hyvää.
Isänpäivää juhlimme tyttären perheen kanssa etukäteen. :113:
Nautiskelin Jacques Brelin loistavista laulelmista. :palvonta:
Muista, että terveellinen on mauttoman peitenimi. Kaikki hyvä on epäterveellistä. Yrittäkää sitten nauttia tässä viidakossa. Onneksi hapankaali on hyvää ja terveellistä ja ne bratwurstit ovat vain hyvää.
-
Nyt ovat sienisalaatti, sorsakastike ja punaherukkahyytelö valmiit. Illalla keitän saunan jälkeen pitkäriisi-moniviljariisin ja sitten syödään ja juodaan pullo punaviiniä. Jälkiruuaksi on vuohenjuustoa piparien ja päärynäviipaleiden kera.
Sienisalaatti ei ole aivan tavallinen. Siihen tulee miedossa punaviinietikassa liotetut suolasienet, vaahdotettu kerma ja smetaja, salottisipulia ja persiljaa. Testasin maun.
Se on ihanaa. Sorsa on pehmeää ja siinä on paljov voita ja kermaa....
Nautiskelin Jacques Brelin loistavista laulelmista. :palvonta:
Hei, Riitta-mummi. Chansonsävellyksiä on sitten ilmeisesti http://www.dailymotion.com/video/x1sdn5_la-chanson-du-dimanche-bonne-humeur_fun tullut kuunneltua ja vatta on täynnä. :icon_wink:
-
Hei Benkku ja muut hyvän ruoan ja musiikin ystävät!
Jo vain on syöty, eilen sorsaa ym ja tänään muuta ( ammuu!). Ja Serge G, Jacque B, ja Jeanne M ( Jules ja Jim) ovat hoitaneet musiikkinautinnot.
Pikku-ukot löivät korttia ja söivät ranskanperunoita ja joivat Colaa.
Tytär kehui kovasti, ja meillä oli niin mukavaa yhdessä.
Nyt kun on jo hiljentynyt ja räntää sataa taivaan täydeltä, on mieli hyvä lämmin hellä.
Minä ja vävy todettiinkin että on aivan joulutunnelmat. :114:
-
Mitähän muuta noista kuhista voisi tehdä kuin paistaa voissa? Alkaa jo maistua "puulta", kun lähes viikko on ollut kovin yksipuolista tuo ruokapuoli. Päivittäin on tullut saalista. On sitä jaettu sukuun ja vähän tuttavillekin. Uunikala oli mautonta, voita oli ehkä liian pieni nokare paketissa. Verkot otetaan pois parin päivän päästä. Pakastimeen täytyy jättää tilaa porolle ja hirvelle. Poroa tulee kokonainen (paloiteltuna), hirveä vähän vähemmän. Taisi mennä kehumisen puolelle talveen varautuminen, Huovisen Hamsteri tulee mieleen.
-
Vesi silmihin sirisee, maku tulee suuhun! Sinä ja Pyryharakka olette samanlaisia hamstereita kun minäkin. Meille ei tulen hirven kieltäkään, ellei sitten halli-kauppiaalta.
Kuhien kanssa älä huolehi! Tee keitto. Keitä pienityt perunalohkareet ja pikkuisen porkkanaa ja paljon kuhapalasia vesi-kermaliemessä. Keitä hiljaisesti, vain vähän poreillen. Seassa saa olla muutama rouhittu valkopippuri. N. 20 min. kuluttua lisää paljon tilliä ja ruohosipulia, ripaus sokeria ja hauduta muutama minuutti kannen alla. Lopuksi suola maun mukaa ja nokare voita..
Toinen oma kuharuokani on täytetyt kuharullat. Rullaa kuhafileiden sisään tilliä, sipulia ja suolaa. Keitä vesi-voiliemessä n. 15 min. hiljalleen. Nosta rullat pois. Suurusta liemi kermalla ja suurusteella. Syön punajuuri-homejuustopaistoksen ja keit.perunoiden ja ruisleivän kera.
:007:
Kunhan jäät tulevat, saattaa Mattikin vielä lähteä Vikin kanssa kuhaverkoille.
Kolmas syksy kun Luoteis-Padasjoella, juuri meidän miesten pyynti-alueella ei ole hirviä. Naapuriseurueet ovat vielä jonkinverran saaneet.
Tytär on tilannut poroa, ehkä saan häneltä hiukan. Poro, peura ja lammas ovat
ominaismakuisia lihoja. Niistä mie tykkään.
-
Vesi silmihin sirisee, maku tulee suuhun! Sinä ja Pyryharakka olette samanlaisia hamstereita kun minäkin. Meille ei tulen hirven kieltäkään, ellei sitten halli-kauppiaalta.
Kuhien kanssa älä huolehi! Tee keitto. Keitä pienityt perunalohkareet ja pikkuisen porkkanaa ja paljon kuhapalasia vesi-kermaliemessä. Keitä hiljaisesti, vain vähän poreillen. Seassa saa olla muutama rouhittu valkopippuri. N. 20 min. kuluttua lisää paljon tilliä ja ruohosipulia, ripaus sokeria ja hauduta muutama minuutti kannen alla. Lopuksi suola maun mukaa ja nokare voita..
Toinen oma kuharuokani on täytetyt kuharullat. Rullaa kuhafileiden sisään tilliä, sipulia ja suolaa. Keitä vesi-voiliemessä n. 15 min. hiljalleen. Nosta rullat pois. Suurusta liemi kermalla ja suurusteella. Syön punajuuri-homejuustopaistoksen ja keit.perunoiden ja ruisleivän kera.
:007:
Kunhan jäät tulevat, saattaa Mattikin vielä lähteä Vikin kanssa kuhaverkoille.
Kolmas syksy kun Luoteis-Padasjoella, juuri meidän miesten pyynti-alueella ei ole hirviä. Naapuriseurueet ovat vielä jonkinverran saaneet.
Tytär on tilannut poroa, ehkä saan häneltä hiukan. Poro, peura ja lammas ovat
ominaismakuisia lihoja. Niistä mie tykkään.
Yksi kälyni on lampuri ja heiltä hankimme aina mökille purkitettua lampaanlihaa. Purkitettua siksi, että kylmäsäilytystilat ovat mökillä rajalliset ja purkkiliha säilyy huoneen lämmössä. Nykylampaalle syötetään kaksi viimeistä viikkoa vain viljaa ja siksi lihasta katoaa talin maku. Purkkilihasta voi laittaa ihan mitä vaan mitä mökillä viitsii tehdä. Toiselta kälyltä saa aina hirvenlihaan, kun vain käy. Hänen miehensä valittaa kun saisi joskus jotain muuta lihaa, vaikka sikaa. Heillä on suuret erämaat vieressä ja hirviä on ollut runsaasti. He palkkaavat joka syksy teurastajan, kun töitä on niin paljon. Kuhmoisten mökillä on hirvenjälkiä aina keväisin, kun poikkeamme näkynyt lumessa.
-
A-J! Lisään vielä kalamurekkeen. Jauha keskikokoisen kuhan lihat ja lohta puolet siitä. Sekoita mureketaikinaan jauhettua purjoa, valkopippuria, tilliä, suolaa, 2-3 vaahdotettua kananmunaa ja 1 tölkki kermavaahtoa+ hiukan perunajauhoja.
Voitele esim. pitkulainen leipä- eli murekevuoka (minä jauhotan sen vielä korppujauhoilla.Sinulle löytynee omat jauhot) Kaada taikina vuokaan, aseta se suurempaan astiaan jossa on pari senttimetriä vettä. Uuni n.170 astetta. Pidä vesihauteessa tunnin verran. Juhlaruokaa vaikka kermaviilin t. smetanan kera.
Syödään kylmänä.
-
Seppos, sä oot tölkki-hamsteri. Muuten olen sitä mieltä että lampaanlihassa pitää olla villasukan maku. Valkosipuli tekee siitä jumalaisen. :023:
-
Seppos, sä oot tölkki-hamsteri. Muuten olen sitä mieltä että lampaanlihassa pitää olla villasukan maku. Valkosipuli tekee siitä jumalaisen. :023:
Olen jo lapsesta asti ollut ja olen edelleen allerginen ihoa vasten olevalle villalle ja siksi syön lampaani ilman villoja tai sen makua.
-
Käytän lihaa vain mausteena ilmasto-ympäristöpoliittisista syistä.
-
Syitä on monenlaisia. Tunnen erään, joka on vegaani esteettisistä syistä.
-
On se minunkin syyni, vaan ei ensisijainen.
-
Kuten puhuttu on, silakka on mainio herkku. Meillä maistuu tällainen yksinkertainen
juttu kuin Suutarinlohi.
Osta puoli kiloa tuoreita silakkafileitä Laita ne pariksi tunniksi laimeaan etikkaveteen
kuullottumaan. Ne pysyvät sitten kauniin valkoisina purkissa.
Sekoita 1 dl etikkaa(tavallista), 3,5 dl kylmää vettä, 1rkl suolaa, vähän sokeria(0,5-1 rkl) n. 10 maustepippuria, 3 pientä laakerinlehteä ja 1 iso sipuli siivuina.
Nosta silakat valumaan. Purkita kerroksittain sipulin ja pippureiden ja laakerinlehtien kanssa. Kaada säilöntäliemi päälle. Voit alkaa maistelemaan makua ja kypsyyttä n.1,5 vrk.kuluttua. :023:
-
Minäkin olen tehnyt suutarinlohta, mutta reseptini on vähän erilainen.
Ensiksi suolaan silakat karkealla merisuolalla ja sitten kun ne ovat varmasti kunnolla suolauneet (eivät lötkyjä), ladon ne lasipurkkiin kerroksittain sipuliviipaleiden ja porkkananpalasten kanssa. Sitten kaadan päälle liemen, jossa on etikkaa laimennettuna ohjeen mukaan ja siinä seassa sokeria jonkun verran. Sitten jääkaappiin ja seuraavana päivänä herkuttelemaan.
Mutta niinhän se on, että monista ruuista on monenlaisia reseptejä. Pääasia, että silakka on hyvää.
-
Suutari on keksinyt myös siman, sitruunasoodaa ja pilsneriä sekaisin.
-
Ostin 9 kiloa lanttuja. Teen lanttulaatikoita Herättäjäyhdistyksen myyjäisiin(joulumyyjäiset jo 27.11.) Pari karjalanpaistiannosta paistan myös. En ole lainkaan pullan- tai kakunleipojatyyppi.
Eilen keitin 28 munkkirinkilää. Rasvankäry taitaisi vieraan nenään tuntua tänäänkin.
Olemme urakalla niitä itse syöneet, kun vieraat eivät voineet tullakaan.
Täytyi vasiten tehdä hikilenkki aamupäivällä moisen mässäämisen jälkeen.
-
Voi että alkoi tehdä mieli lanttulaatikkoa. Minulla on äidiltä saatu aivan ihana resepti.
1 kg lanttuja
200 g perunaa
vettä, suolaa
Lantut ja perunat keitetään suolavedessä kypsiksi ja survotaan (vesi kaadetaan pois)
4 dl kermamaitoa
1 dl korppujauhoja
2 rkl sokeria
suolaa (omantunnon mukaan)
1/4 tl muskottipähkinää
50 g voita
2 munaa
Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja sörsseli laitetaan voideltuihin vuokiin. Pinnalle korppujauhoja. Paistetaan 1 1/2 tuntia 150 asteessa.
Ja eiku syömään!
-
Nyt ovat lanttulaatikot uunissa. En päässyt niistä rauhaan, kun Riitta-mummi mainitsi niistä. Nam!
-
Odotan innolla, että pääsen tekemään oikeita ruokia.
Ei nimittäin ole vieläkään sitä keittiötä.
Viime perjantaina tulivat kalusteet ja ehkä ensi viikolla joku ne laittaa.
Tänään aloitin kasaamisen.
Ja tapetoin ja maalasin.
Iisakin keittiö.
Hiljaa hyvä tulee ja
hyvin suunniteltu - puoliksi tehty ja
ei tässä olla jäniksen selässä. Näillä selittelen. :109:
-
Meillä asennetaan (ehkä) tänään lämmönsiirrinpakettiin uusi anturi, jotta kohta saadaan
taas suihkuun ja tukanpesuun lämmintä vettä. Välillä se on ikäänkuin toiminutkin jonkin aikaa, sitten taas ei. Olen hellalla lämmittänyt pari ämpärillistä tiukimpiin tilanteisiin.
Jo keväällä, kun Tiitiäinen yöpyi meillä, vaiva oli olemassa.
Ei meilläkään jäneksen( jänis= jänes, Padasjoen murre) selässä olla.
terv. Iisakin vaimo :109: :023:
-
Eipä vain asennettukaan anturia vieläkään. Piti osa tilata Tanskasta ja asentajakin on ulkomaanmatkalla. Taitavat ollaa iisakkeja kaikki enegialaitoksen eläkeläiset!
Paistoimpa silti virsu-iisakille isänpäiväkakun pohjan. Huomena täytän ja kuorrutan.
Ainoa täytekakku joka onnistuu minulta on tämä:
tavallinen sokerikakkupohja
kesäkurpitsahilloa
vaniljakastiketta
kuorrutus, paahto- eli kinuskikuorrutus
koristeeksi mantelilastuja.
tavallisesti hillona käytän kaupan aprikoosihilloa, mutta ajattelin kokeilla kurpitsahillolla. Se on kauniin vihreää ja hillosokerilla keitetty ja sitruunamehulla maustettu.
Munia kakkupohjaan vatkasin 6 kpl. ja 3 dl sokeria. Vähän kiehuvaa vettä ja 3 dl vehnäjauhoja. 190 asteisessa uunissa 30 min.
:113: :kahvi:
-
Koristeletko kakun komeasti tammenlehvin?
-
Unohduksen lumi on jo satanut vihani ylle. Nukuin suruni pois ja sitten Matti grillasi minulle makkaraa. Kaikki hyvin taas. Loput tammesta kaadetaa tuonnempana. Onko hienoa lämmittää saunaa tammiklapeilla ?
-
Pari Special Opera ja 0,5:sia kahdesta kolmeen tai sittenkin jos rehellisesti sanotaan seitsemän eiku yhdeksän. :icon_cool:
-
Pari Special Opera ja 0,5:sia kahdesta kolmeen tai sittenkin jos rehellisesti sanotaan seitsemän eiku yhdeksän. :icon_cool:
Ei pizza, tuoksu alkoi ...mutta pari pirtelöä meni. :icon_wink:
Mihän löytyisi kylskåpenista... HK-blue... :icon_cool:
-
Benkku, HK bleu on lenkkimakkaroiden Rolls Royce. Ainakin. jos on uskominen lyseon vahtimestariin. Miksei olisi.
Riitta-mummi, Tammiklapit ovat varmaan yhtä tyylikkäitä saunapuita kuin Billnäsin tehtaan talikonvarret määräpituuteen sahattuina. On nähty sellaisiakin. Olin myös varusmiehenä raivaamassa jalopuuvarastossa riehuneen tulipalon jälkiä. Sieltä palomiehet kehuivat hakevansa jakaranda- ja palisanterihiiliä grilliinsä. Luksusta sekin, vai mitä.
-
Olipas hyvää sapuskaa; suppilovahveroita, ruskeita papuja, pastaa ja taishan siinä tofuakin joukossa mennä, slurps. Ehti tulla niiiin kovin iso nälkä päivän mittaan ja nyt kupponen teetä :kahvi:
-
Vaikutat kasvisruoan ystävältä. Minun toinen tyttäreni oli monta vuotta kasvisruoalla, samoin hänen tyttärensä. Ja nyt on tyttären poika täys-vegaani. Joten suppilovahverokeitto kasvisliemeen ja kasviskermaan, sipulipiirakka, porkkana- ja lanttulaatikko, kasviswokit, juustoleivät, tee ja hunaja joitakin mainitakseni ovat meillä vierasruokaa. Samoin tattipasta ja marjaruuat. Onhan niitä ihmeen paljon eri vaihto-ehtoja eläinten ystävillekin.
Noihin tofu-juttuihin en ole tutustunut. Onko se soijaa? :102: :039:
-
Heips, aivan oikein olen kasvissyöjä, kalakin kyllä menee. Juu, tofu on soijaa ja hyvää onkin, itse kun en jaksa/viitsi marinoida ja maustella sitä niin ostan valmista; suosikkini on kymäsavustettu. Kuulostaa hyviltä nuo 'vierasvarasi', kiva kun suhtaudut suopeasti, moni karsastaa meitä kasvissyöjiä ihan suotta :icon_confused: Ja yleensä aina saa selitellä (lue joutuu selittelemään) valintansa syitä...
-
Höh, siis kylmäsavustettu, aina pitäs näköjään lukea teksti ennen kuin laittaa sen maailmalle :icon_eek:
-
Kymäsavustettu voisi olla jotain tällaista:
- Onk tää kala pilalla? Teit sää tälle jotain?
- Ky mää sen olin savustavinani.
- Jaa olit vai!
-
Kylmäsavustettu lohi on kala-namien aatelia!
...
Suppilovahverot ovat alkaneet kasvaa uudelleen näiden leutojen säiden ansiosta. Kuulema oikein runsaastikin.
No minulla on niitä sekä pakastettuina, että kuivattuina.
Niimpä tein eilen jauheliha-sienipihvit suppiloista.
700 gr naudan jauhelihaa
n. 200 gr sulatettuja vahveroita hienoksi hakattuna
2 munaa
2 dl karkeita korppujauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl suola
puoli pussia sipulikeittoa
kämmenkupillinen hienonnettua lipstikkaa
mustapippuria muutama kierros myllystä
n.1-2 dl kylmää vettä.
Veteen suolat, mausteet, munat ja jauhot. Sekoita.
Lisää liha ja sienet. Vaivaa vaikka vatkaimen taikinakoukuilla.
Peitä astia ja pidä jääkaapissa pari tuntia. Muotoile sitten mieleisiäsi
pihvejä tai pullia. Paista voi-öljyssä. Lisää 2 tölkkiä kasviskermaa ja
hauduta puoli tuntia.
Perunamuusi+lisäkkeet (tavallinen jauheliharuoka, mutta nami) :023:
-
Tein kalakeiton kylmäsavustetusta lohesta, porkkanoita ja sipulia. Ei lainkaan perunaa. Keitin liemi ja yksi purkki kevyt rasvasekoitetta. Hyvältä tuo maistui.
Loput pakkaseen, ettei kyllästy kolmena päivänä samaan sapuskaan. Odotellaan jääkantta talvikalastukseen.
Kevyt sininen lenkki alkuviikon herkutteluun. On se kylmänäkin gourmetta. Jäänyt varmaankin lapsuudesta
harvinaisuuden vuoksi hyväksi mauksi aistiin.
-
Huomenta A.J. !
Että keittoon hölväsit kylmäsavulohta. En ole raaskinut kokeilla, sehän on arvotavaraa.
Mätiä olen laittanut joskus.
Kirjoitapa sitten saaliistasi kun jäille pääset. Taitaa jäidentulo tänä vuonna taas viipyä, ainakin täällä etelässä. Tulisipa edes lunta. Se vähä mitä oli meni kokonaan pois.
Vikiltä ollaan saatu muikkuja muutaamaan kertaan. Hän käy Päijänteellä muikkuverkoilla.
Lohta ostetaan, suolataan, paitetaan, keitetään ja haudutetaan. Kalaa syödään nyt paljon enemmän kuin noina rikkaina hirvilihan vuosina. Matin hirviporukka ei käy edes yrittämässä. Kun ei ole, niin ei ole. Peuran kyttäyshommia on luvassa. Ja jänis kun alkaa
hangella vipeltää, saa varoa metsäkoiraa ja miehiä!
Kuinka lukuhommat maittaa? Matti sai isänpäiväksi venäläisten tekemän kuvateoksen Mannerheimin vuosista Venäjällä. Minä luin sen ensin. Vähempi kiinnostava, paitsi vanhat valokuvat. Niissäkin on enimmäkseen venäläisiä sotaherroja. Kaikki kartakin on venäjänkielisiä. Muuten kaunis kirja.
:039:
-
Miekin laitan usein kylmäsavulohta kalakeittooni, antaa ihanan säväyksen, nam!
-
Kun ostaa koko fileen kylmäsavua, sitä ei leivän päällysteenä saa menemään kaikkea, niin loppu meillä usein laitetaan keittoon. Kuopiolainen savustamo on hieman edullisempi tekijä, kuin se tavallinen hinta. Tosin laadun kustannuksella. Ei aivan niin kiinteässä muodossa, on ilmeisesti ollut enemmän lämpöä käytössä.
Lukutouhussa menossa Veijo Meren, Suomen Marsalkka Mannerheim. Palautan tänään kirjastoon lukemani, Veikko Huovinen: Poikani kuolema.
-
A.J.
Samat aiheet on meillä näköjään menossa. Meiltä palautettiin Huovisen Pojan kuolema viime viikolla kirjastoon. Minä en kyennyt sitä lukemaan. Matti luki. Veljeni kuolemasta on kyllä jo yli 8 v. Hänkin... :eusa_pray:
-
Eilen tehtiin maukasta pupupaistia. :109:
Mukailtiin vanhan Maku-lehden reseptiä.
Jänispapata
1 nyljetty jänis
voita
mustapitturia
2 isoa porkkanaa
4 sipulia
suolaa
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
vajaa desi puolukkasurvosta
lihalientä
1½ dl madeiraa
kermaa
Pilkoin jäniksen. Ruskistin palat voissa. Ladoin uunivuokaan suurehkojen porkkanapalojen, suppilovahverojen ja sipulilohkojen kera.
Lihalientä ja madeiraa sen verran, että lihoista peittyy noin kaksi kolmasosaa. Laitoin vuuan leivinuuniin, hyvään lämpöön.(Meillä ei ole leivinuunissa mittaria) Kääntelin lihoja useampaan otteeseen.
Kun lihat oli kypsiä, nostin ne pilkottavaksi ja samalla poistin luut. Suurustin liemen ja laitoin lihat takaisin vuokaan. Tarkistin maun. Tässä vaiheessa voi lisätä suolaa ja muita mausteita maun mukaan. Lopuksi lorautin kermaa ja annoin kiehahtaa.
Hyvää on. :icon_biggrin:
-
Eilen tehtiin maukasta pupupaistia. :109:
Mukailtiin vanhan Maku-lehden reseptiä.
Jänispapata
1 nyljetty jänis
voita
mustapitturia
2 isoa porkkanaa
4 sipulia
suolaa
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
vajaa desi puolukkasurvosta
lihalientä
1½ dl madeiraa
kermaa
Pilkoin jäniksen. Ruskistin palat voissa. Ladoin uunivuokaan suurehkojen porkkanapalojen, suppilovahverojen ja sipulilohkojen kera.
Lihalientä ja madeiraa sen verran, että lihoista peittyy noin kaksi kolmasosaa. Laitoin vuuan leivinuuniin, hyvään lämpöön.(Meillä ei ole leivinuunissa mittaria) Kääntelin lihoja useampaan otteeseen.
Kun lihat oli kypsiä, nostin ne pilkottavaksi ja samalla poistin luut. Suurustin liemen ja laitoin lihat takaisin vuokaan. Tarkistin maun. Tässä vaiheessa voi lisätä suolaa ja muita mausteita maun mukaan. Lopuksi lorautin kermaa ja annoin kiehahtaa.
Hyvää on. :icon_biggrin:
Käykö tuo sama resepti citykaneille? Ne olisi hyvä syödä pois tuhoamasta puistoja ja hautausmaita. Ei ne Korkeasaaren pedotkaan niistä pahaa tykkää.
Siirrytää samalla osatoon III kun tämä täyttyi