Oletko maistanut hapansilakkaa? Piditkö?
Olen maistanut, mutta siitä tuotteesta ei mielestäni voi keskustella ympäristönsuojeluketjussa.
Tai no joo, ehkä sittenkin. Lähiympäristöäni eli naapureitani suojellakseni suoritin maistamistoimen juhannuksena, jolloin kaikki muut olivat kaupunkikerrostalostamme paenneet jonnekin landelle.
Ja kerran taisin myös valmistaa hapansilakoita vahingossa itse. Piti tehdä valkosipulisilakoita, mutta jokin meni prosessissa pieleen: kun avasin purkin kannen, sieltä levisi ilmoille epäilyttävän sellutehtaanomainen döfä. Tilanne olennaisesti vielä paheni, kun menin pöyhäisemään sisältöä haarukalla. Pistin kannen äkkiä kiinni ja kiikutin purkin sellaisenaan sekajätteeseen. Tuo oli aikaa, jolloin ei vielä yleisesti lajiteltu jätteitä, mutta opiskelija-asuntolaamme olimme tiedostavat kansalaiset oma-aloitteisesti hankkineet mm. kompostorin, ja yleensä lajittelin kaiken huolella mutta nyt ei vain pystynyt. Ja olisihan se seuraavakin kompostorilla kävijä pyörtynyt jos olisin silakkani sinne vienyt. Sitten tuuletin asuntoani varmaan puoli tuntia eli päästin lämmöt harakoille; oli muistaakseni syksy ja ulkona jo viileää ja sisälläkin jotain 14-asteista kun suljin oven.