Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: 1944 - 06.08.18 - klo:09:54

Otsikko: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 06.08.18 - klo:09:54
Kurjet alkavat laumautua. Nyt oli enää kolme erillistä parvea näkyvissä. Ennen niitä oli vähän joka puolella kymmenisen lintua. Koska Puni on avotraktori, niin kurjet eivät päästä minua ihan lähelle. Välillemme jää ainakin 4 sarkaa ja linnut ovat kääntyneet pakolennon suuntaan. Mahdollisesti ne huutavat tapansa mukaan, kun vielä ylöskin hyppivät, mutta en kuule moottorin hurinan läpi mitään.
SiniZ:lla ajellessa pääsin kurkia ihan viereenkin, koska olen rättikaton suojassa.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 06.08.18 - klo:19:24
Pohjois-Pirkanmaalta en viime päiviltä ole havainnut kuin yhdestä kolmeen kurkea kerrallaan. Ehkä pohjoisessa aloitetaan paluumuuton suunnittelu aikaisemmin?
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 06.08.18 - klo:20:04
En osaa sanoa muutosta vielä mitään. Niin kauan kuin on ruokaa ja lämpöä, niin linnut pysyttelevät jopa paikoillaan. Sitten muuttoa varten tarvitaan tietynlainen sää, missä myötätuulilla on merkitystä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 07.08.18 - klo:21:15
Kurjet ja useat eläimet eivät pelkää traktoreita eikä autoja. Meidän lähisuolla turveurakoitsija pääsee usein näkemään karhun läheltä koneessa ollessaan. Jalkamies näkee samalla alueella vain karhun jälkiä.
Meidän lähipellolla kurjet ruokailee rauhassa, kun ajan autolla töihin. Eilen aamulla ajoin polkupyörällä, niin tuli kiire kurjille siirtyä etäämmäs.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 08.08.18 - klo:10:46
Kurkia oli pitkälle toistasataa parvessa, mutta nyt se piti ettonetta edempänä puimattoman ohrapellon vieressä. Taivaallakin lenteli tusinan verran kurkia. Ei niillä kiirettä ole.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 13.08.18 - klo:18:41
Kyyhkyjen metsästys näyttää säikyttäneen kurkia siten, että ovat pienissä parvissa eri peltolohkoilla. Näin äkkiseltään kirjoitettuna.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 13.08.18 - klo:19:05
Noin tunti sitten istui nuolihaukka pihakuusen latvassa. Eipä olla ennen pihapiirissä semmoista nähty. Se tähyili kaikessa rauhassa, vaikka juttelimme ja katselimme sitä alaviistosta. http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/nuolihaukka
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 13.08.18 - klo:19:25
Kyllä onkin upea olemus tuolla haukalla. Vaikka minusta kaikkikin haukat ovat pelottavan komeita, niin kuin latinomiehet !  :003:

Olikohan sillä hiiri kytättävänä kun oli noin rohkea. Nälkäinen, oletan.

 :039:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 24.09.18 - klo:12:23
Aloitin lintujen ruokinnan lintulaudalla kun vihdoin oli aamulla katot huurteisina.
Viimevuotinen auringonkukkasiemenpussi oli tallessa ja aloitin sillä. Hyvin näkyy maittavan niin tinteille kuin oraville . Harakat ja varis syövät ne mitä laudalta putoilee.
Pikkuvarpuset ja niiden joukossa yksinäinen peippo ilmaantuivat maisemiin kun laudalla alkoi vilske. Samoin närhi käy uteliaisuuttaan siinä samaisessa tammessa.

Terhoja tammissa on niukalti, mutta jokunen jokaisessa.

Tikkakin kävi ihmettelemässä että missä se rasvapötikkä viipyy. Ylihuomena ostan sitten sitä ja lisäksi pähkinöitä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 24.09.18 - klo:16:44
Täällä Kainuun nälkämailla ei auta vielä aloittaa ruokintaa. Linnut talittuisivat niin paksuiksi, etteivät pääsisi lentoon. Kulkukissoille olisi liian helppoa napsia niitä pensaitten alta. Ensin syökööt kaurahalmeeni annin ja ainakin osan auringonkukkien siemenistä. Oli hyvä vuosi noille kukille. Niissä on nyt siemeniä ja pitkän aikaa olivat silmälleni iloksi. Ojien penkoilla ja lustepellolla on monensorttista talventörröttäjää ja niissä erilaisia siemeniä.
Meilläkin on kokonainen säkki auringonkukan siemeniä. Ostin sen Muhoksen H-H:sta, kun se oli viimeisiä säkkejä ja alehintainen. Olen kesällä puhdistanut syöttölaitteen. Kumma juttu, että sellainenkin kovaa kevytmetallia oleva ex-maitotonkka likaantuu, että siinä syttöreiät menevät melkein tukkoon.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 25.09.18 - klo:07:55
Närhit ovat palanneet poikaset mukanaan kylän keskelle. Kaarina vei iltasella leivänkannikoita perunamaalle näkyvälle paikalle, niin aamulla närhit paikan löysivät ensimmäisinä. Leivänpala nokkaan ja lento omaan salapaikkaan syömään, niin näytti menevän.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.10.18 - klo:14:06
Tässä on tänään ollut vilkasta lintueloa. Pihlajan- ja ruusunmarjojen kypsyttyä tulivat rastaat apajille.
Kuhinaa ja pyrähtelyä on ollut takametsän ja kadunvarren ruusupensaisen välillä.
Sitten kopsati ikkunalasiin lujasti juuri ollessani sen toisella puolen kirjaa lukemassa.
Menin katsomaan että kuinka kävi. Ikkunassa näkyi punaista, mutta ei se ollutkaan verta vaan osittain syöty ruusunmarja.

Iltapäiväkahvilla istuessani näin metsään päin olevasta keittiön ikkunasta ison linnun istuksivan pihlajan oksalla. Hain kiikarin, ja tunsin linnun haukaksi.

Se selitti miksi rastaat ovat levottomina.

Tiaisten joukko on karttunun uudella lajilla, hömötiaisella. Varpusia on paljon. Ne syövät pötikkää, mutta eivät laudalta siemeniä. Laudan alle pudonneita murusia ne maasta nokkivat kyllä ahkeraan.
Toinen syöttöpaikka on omenapuussa. Samaa siellä, tintit syävät palloja, varpuset pudonneita muruja.

Närhiä näkyy joka päivä. Kaikki tammenterhot ovat jo maassa, ne eivät taida niille kelvata. Vihreita ne vetelivät puusta.

Klaus ja sen kaveri käyvät joka päivä aamiaisella. Siitä osille pääsevät myös harakat. Niitä on neljä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 05.10.18 - klo:15:51
Äsken piipahti parvekkeen kaiteelle sinitiaisen näköinen pieni lintu, mutta siinä ei ollut sinistä eikä keltaista, vain mustaa valkoista ja harmahtavaa.

Jos se oli tämä, jolta se aivan näytti hetken tuossa istuessaan, niin sehän on h a r v i n a i s u u s.

http://www.lintuja.net/Valkopaatiainen.htm

muistuttaa enemmän pyrstötiaista ilman pitkää pyrstöä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 08.10.18 - klo:12:23
Tarkastin auringonkukkapellon tilanteen: lopulle olivat linnut siemenet tarjokkaista syöneet. Latasin syöttölaitteen täyteen ja vein talven ajan paikalleen. Seuraavalla kerralla Oulussa pitää ostaa kauraa ja läskiä.

Olen tyytyväinen siihen, että auringonkukka tuottaa tälläkin korkeudella siemeniä lämpöisenä kesänä. Ehkä toisena syynä oli se, että kastelin talon kaivovedellä peltoa niin kauan, kun vettä piisasi. Tänään ei vielä tulisi kuin vähän aikaa pumpusta vettä, sillä niin alhaalla on vielä vesi.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 13.10.18 - klo:18:09
Tilhiä ollut Tampereen korkeudella jo monta viikkoa. Mites ne nyt näin aikaisin? Vai onko ne aina mutta en ole ennen vain kiinnittänyt huomiota. Vai onko pohjoisempana huonosti pihlajanmarjoja? Täällä ihan kohtalainen sato.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 13.10.18 - klo:18:50
Kuivahan oli kesä, että pihlajissa oli kovin nirkoisesti marjoja. Ne tulivat syödyiksi miltei raakoina meidän korkeudella. Tilhi on kärsivällinen ja antaa marjojen kypsyä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 13.10.18 - klo:18:51
Täällä rastaat putsasivat jo pihlajanmarjat. Tilhien on oltava ilman.

Hanhiauroja on nähty tuhatpäisin parvin jo toissaviikolla. Suuntasivat kaakkoa kohti.

Pihalinnut elävät omaa elämäänsä tammen syöttöpaikalla. Ovat todella pulleita.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 13.10.18 - klo:19:21
Netissä oli komea video Askolasta eli teiltä kaakkoon moni tuhatpäisestä hanhiparvesta lähdössä lentoon
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 13.10.18 - klo:20:11
Kuivahan oli kesä, että pihlajissa oli kovin nirkoisesti marjoja.

Ai niin joo tosiaan. Ehdin jo unohtaa. Täällä ei muuten näyttänyt ihan yhtä kuivalta kuin muualla päin maata missä ehdin kesällä käydä, joten ehkä marjoja on paremmin ja kaikki maan tilhet suuntaavat meille.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: myyrä - 13.10.18 - klo:23:01
Valkoposkihanhiin olen lopen kyllästynyt. Ennen ne muuttivat sievästi yli, mutta jo vuosien ajan ovat parkkeeranneet pelloille, joilla niitä on paljon. Suurin paikallismäärä itse nähtynä oli Kontiolahden iiksenniityllä n.4000 (joukossa vähän metsähanhia) ja muutolla yhtenä päivänä reilu 3000 valkoposkea. Parempana havaintona pidän kahta sepelhanhiparvea, jotka sattumalta näin autosta muutolla - 300 ja 80 seplua. Ne eivät ole peltolintuja, vaan kiertävät muutolla uskollisesti vesistöjä. Valkoposkia on pelloilla vielä täälläkin, vaikka osa on jo siirtynyt eteläiseen Suomeen.

Tilhiä tuli sittenkin aika paljon, vaikka jotkin isotkin pihlajat olivat lähes marjattomia. Joissakin on taas marjoja ihan hyvin. Ihmeellisen epätasaisesti samoillakin alueilla. Rastaat kyllä on jo vähentyneet.

Pitkään Limingassa ja sittemmin Haapajärvellä viihtynyt munkkikorppikotka olisi ollut kova sana nähdä, mutta lähti etelään päin, joten haaveeksi jäi. Näytti yhteen aikaan havaintojen perusteella siltä, että se voisi tulla tänne, mutta siis muutti mielensä. Liminkaan en olisi lähtenyt. Se oli nähty kai kerran yhdessä merikotkan kanssa ja iso merikotka oli näyttänyt sen rinnalla melko kääpiöltä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: myyrä - 14.10.18 - klo:18:04
Näin tänään puhtaan tundrahanhiparven muutolla; 55 muuttavaa lounaaseen. Onpa muuten tämän syksyn koko Suomen suurin tundraparvi.

Onni on nähdä tundrahanhia  :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 16.10.18 - klo:10:33
Linnut ovat mukavia syöttää ja katsella, mutta kun ne asuvat samaa taloa kanssamme on siivo ' sen näköinen'. Ne pääsevät vuorilautojen rakosista katon alle pesimään. Ne nakuttelevat lentoaukkojaan suuremmiksi, repivät vuorivilloja ja paskovat parvekkeelle.

Tein nyt perusteellisen siivouksen niistä. Kun me tästä lähdemme, linnut jäävät.
Siivo siirtyy seuraavalle sukupolvelle.

Muuten niiden kanssa on mukavaa. Eilen näyttäytyi taas harmaapäätikka, naaras, sillä se oli paljon pienempi kuin ä se tavallinen' kävijä eikä ollut punapää.

Urospeippo on varpusparvessa ruokailemassa myöskin.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 16.10.18 - klo:19:31
Linnut ovat mukavia syöttää ja katsella, mutta kun ne asuvat samaa taloa kanssamme on siivo ' sen näköinen'. Ne pääsevät vuorilautojen rakosista katon alle pesimään. Ne nakuttelevat lentoaukkojaan suuremmiksi, repivät vuorivilloja ja paskovat parvekkeelle.Siskoni pojan pojalle oli pienenä järkytys, että linnut kakkaavat. Hänelle oli sanottu: "Varo, älä koke, siinä on linnunkakkaa." Poika oli loukkaantuneen näköinen: "Ei linnut kakkaa."
Onhan se ihmeellistä pienestä, että niin kauniit ja lentävät olennot tekisivät jotain niin likaista puuhaa.  :003:
Pojalle opetettiin karu totuus, kaikki jotka syövät myös kakkaavat.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 16.10.18 - klo:20:05
Tästäpä tuli muistuma kuinka aikanaan nuoremman tyttäremme  idoli oli Urho Kekkonen.
Kun puhuttiin jostakin suorituksesta tytär ( 5 - 7-vuotiaana )aina osallistui kysymällä;
Mites Kekkonen siinä pärjää. Esim. Hyppääkö Kekkosen Lahden betonista kuinka pitkälle.

En muista oliko hänelle selvä että Kekkonenkin k...aa   :003:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 17.10.18 - klo:11:13
Syömävieraita on normaalisyksyä enemmän. Varpunen on kummallinen lintu, kun sen pitää automaatista pudotella siemenet maahan. Vai onko se vain niin sosiaalinen, että ajattelee muitakin, sillä orava hyötyy ja isot linnut kuten harakka ja närhi samoin. Viisi kuusi säkkiä auringonkukan siemeniä on ennenkin talvelle riittänyt ja ne olen aina saanut alle 20 euroa per jässäkkä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.10.18 - klo:12:36
Myös meidän varpuset syövät mielellään maasta. Toki ne nokkivat talipallotelineestäkin mutta laudalta harvoin nappaavat.

Tänään tuli punatulkku vaimoineen. Lumen tuloko vei niiltä metsästä ruoan. Maasta tulkku-ukkokin söi.

Oikein ryhdyin ajattelemaan kuinka ikävää on kerrostalossa asuminen kun lintujen ruokinta on kielletty.
Vielä tässä asumme ainakin tämän talven.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 27.10.18 - klo:10:48
Eilen oli mukava katsella ikkunasta pientä pyrstötiaisparvea, joka röpisi pihavaahterassa. Ei ne noita "neniä" ottaneet. Löysivät kai jotain hyönteisiä tai hyönteisten talvimunia. Ne mokomat ovat vain niin kovassa liikkeessä koko ajan, ettei niitä pääse meikäläinen kännykkäkameroin kuvaamaan. Toisaalta alkoi jo hämäräkin painamaan, että se siitä valokuvauksesta.  :003: 

Jos joskus ihmetyttää, mitä linnut ovat löytävinään paljaasta pensaasta tai puun oksilta, niin menkääpä tutkimaan kyseisiä oksanhaaroja ja kaarnan koloja suurennuslasin kanssa. Tarhurikoulussa aikanaan tuholaisten talvehtimismunia opiskeltiin lorulla: Punkilla punaiset, kempillä keltaiset, kirvalla kiiltävän mustat.
Koulusta on aikaa 38 vuotta, mutta vielä tuo loru on hallussa. Muuten tuskin noita muistaisin.  :003: 
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 28.10.18 - klo:08:37
Poika oli käynyt katsomassa, että tanhuassa on kaikki ok. Hän oli löytänyt kätköistäni kauroja linnuille, mutta auringonkukan siemenet olivat liian näkyvillä, että siihen säkkiin hän ei ollut koskenut.

Sitten toiseen asiaan. Saan kirjoittaa, että sain matkaseurakseni varpusparven joko Muhrakasta tai Jaffosta. Edellinen olisi sitten druusilainen lipevä lintu ja jälkimmäinen suuren ismaelilaisen parven yksilö, tai molemmat yhdessä. Jaakobissa en ruokaillut viimeisenä matkapäivänä. Varpusparvi oli kuitenkin hyvin hallinnassani, koska naruni on vielä riittävän tiukassa solmussa. Tai sitten parvi vain halusi lempeästi ilmoittaa, että olisi syytä muistaa omat periajatuksensa ruokailupaikoista.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.10.18 - klo:09:53
Kävelimme Pikku-Vesijärven ympäri tämä aamuna. Toivoimme lintuhavainroja. Tuuli kävi Vesijärveltä luoteen suunnalta ja oli melko kylmää.
Muita kuin sorsalintuja emme havainneet.

Sinisorsat uivat kaikki tuulensuojaiseen rantaan ja monet jo nukkuivat pää siiven päälle käännettynä. Yksi valko-ruskea mutaatio oli joukossa.

Keskemmällä sukelteli kahdeksan isokoskelon lauma. Siinä olivatkin kaikki puiston linnut.

Pihassa oli Klaus vastassa ruokaansa odottamassa ja pihalinnut olivat syömäpuuhissaan.

Lunta sateli hiljalleen pieninä jyväsinä ja sitä oli kasaantunut kaduille paikoitellen , osan ollessa paljaana. Talven tuntua on hiukan, nollakeli.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: myyrä - 13.11.18 - klo:09:44
Etelässä vielä satapäisiä hanhiparvia. Ei muistaakseni ennen koskaan näin myöhään. Syksyt tuntuu pidentyvän vuosi vuodelta. Lääkkeetköhän vaikuttaa, ettei pysty kovin kauaa tuijottamaan kiikareilla ilman, että alkaa huimaamaan? Kaukoputkekaan ei jaksaisi enää millään raahata mukanaan edes pieniäkään matkoja. Lintuharrastus on tätä menoa loppumassa; nyt on jo "alle lakisääteisen minimin." 
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 13.11.18 - klo:10:41
Niin. On tyydyttävä siihen mihin rahkeet antavat myötä. Puisto-, ikkuna- ja Vesijärven rantojen näkymiin on minun tyydyttävä.
Kasiniemen metsäkanalintujen , kurkien ja kahlaajien näkemiset ovat mennyttä.

Onneksi YouTube näyttää vaikka mitä, vaikka ei se luontoelämyksien vertaista olekaan.

Omalla lintulaudalla ja tammen ruokinnalla on ollut harvinaisen vilkasta tänä leutona syksynä. En voi lopettaa ruokkimista vaikka toisaalta revityt vuorivillat meitä harmittaa. Talossamme pesii kymmenkunta tiaista ja toinen oravista.

Arvelen, että tyllerötkin haluavat jatkaa ruokkimista, sillä he ovat koko ikänsä seuranneet ikkunasta lintulautaa. Myös Klaus´n syöttäminen on heistäkin mukavaa.
Olen huolissani ilmastomuutoksesta. Sen vaikutus näkyy ja tuntuu luonnossa ja sen eläimissä.
Pitäisi säätää lait koko maailmalle jotta elämä tällä kauniilla planeetalla säilysi.

Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 13.11.18 - klo:10:51
Ilmaston muutoksesta jotkut lajit hyötynevät. Liekö se hyvää vai huonoa. Nyt on kaikissa syreenipuissamme vihreät silmut kasvamassa, joten ensi kesä lienee kukaton.
Metsäkanalinnuista on kirjoitettu, että kanta on hyvä. Saanen olla eri mieltä. Televisiossa Lappiin sijoittuvassa ohjelmassa vain urosmetsoa sai metsästää. Peipporämeen "omat" talviteeremme ovat ties missä. Ymmärrän toki, että omat havaintoni ovat kuin luteen huokaus Saharassa.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 14.01.19 - klo:07:21
Talitintit visertelee, eli se on sitten kevät! Kai?
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 14.01.19 - klo:12:54
Täällä talvi alkaa vasta nyt kouria. Lunta tulee lisää ja pakkanen paukkuu nurkissa. Lienee niin, että kesällä on lintujen ruokintapaikka rakennettava uudelleen, sillä aurinkokatos ei enää pidä lunta loitolla. Jos tekisi ihan peltisen katon kuusten katveeseen ja seinät sillä lailla avomallisiksi, että lentoon pyrähtäminen ei esty. Oravat ja pupujussit saisivat hipsutella maata myöden kuin nytkin. Keväämmällä varpushaukka on ollut vieripuissa vaanimassa, mutta linnut pääsevät pyrähtämään kuusten oksien alle suojaan.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 14.01.19 - klo:19:36
Tänä aamuna ennen kahdeksaa, kun ulkona oli vielä melkoisen pimeää, yksi keltasirkku yritti väkisin ikkunasta sisälle. Tavallisesti ne ei edes liiku yksin vaan parvena. Eikä niitä näe noin pimeällä ruokintapaikallakaan. Epäilin, että tuo yksilö oli viettänyt yötä lähellä lintulautaa, koivussa tai kivikkopusikossa. Oletin, että se on säikähtänyt jotain ja yrittänyt lentää kohti valoisampaa paikkaa. Ensin nimittäin kopsahti. Sen jälkeen alkoi kuulua naputusta ikkunaan. Kun katsoin, se yritti lentää pörräta sisälle nokka kopsien ikkunaa. Lopulta se istahti ikkunalaudalle ja katseli sisään. Minut nähtyään lensi pois.  :017:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 15.01.19 - klo:10:40
Urpiaisenkin näin eilen, bussipysäkille kävellessäni. Ihmettelin mitä niin pientä tinttien seassa pyöri. Ei ihan jokapäiväinen nähtävyys minulle. Eikö niiden kuuluisi olla oman lajin pikkuparvissa?
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 15.01.19 - klo:11:16
Lienee vähän kuin ihmisten kerakin, että pyöritään kaikkien muiden, mutta ei vihollisen kanssa. Jos hylkivät, niin sitten pitää kinkeripiiriä vaihtaa.
Saan kirjoittaa, että aina uuden lumen jälkeen, jos on oltu poissa, menee vähän aikaa, että linnut ruokapaikalle löytävät. Nyt on maassa ihan mustanaan lintuja ja oravakin siellä eväänsä löytää. Pupujussi käy yöaikaan.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 01.02.19 - klo:14:58
Kävimme Oulussa olemassa yhden yön. Toin makkarakaupasta sian itraa 24x58 cm levyn ja kiinnitin sen lautaan edellisen syödyn nahkan päälle. Homma oli vaivalloista yksikätisenä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 03.02.19 - klo:00:41
Höh, myöhästyin talven pihabongauksesta (https://www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/osallistuminen/). Se olisi ollut jo viime viikonloppuna. Mistähän olin saanut päähäni, että helmikuun 2. viikonloppu  :017:

Silkkaa ihraa en ostanut, mutta kaupassa näin paketin siankylkiviipaleita, joissa oli tukevan näköisesti läskiä, kaappasin mukaani, leikkelin läskisimmät palat irti ja naulasin pihalle pölkkyyn tinttien nakertaa. Lopuista syntyy itselleni soosi.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 03.02.19 - klo:08:10
Hyvä konsti. Ihra ei mene rikki kuten talipallot. Maahan tippuva eväs ei kylläkään mene hukkaan, sillä tippunutkin ravinto tulee syödyksi.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 03.02.19 - klo:11:14
En ole nähnyt yhtään lintua kerrostalomme pihassa moneen viikkoon. Täytyy  todeta etten ole päivystänyt, mutta hämmästelen silti. Ei ilmeisesti löydy mitään syötävää.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 08.02.19 - klo:09:42
Kaupungeissahan ei periaatteessa saa ruokkia lintuja esim rottien vuoksi. Olen alkanut taipua myös sille kannalle, että maalla linnut lähtevät pihapiiristä, jos aitanpolulla ei ole päivittäistä emäntä/isäntäkulkua, siis ruokinta on epäsäännöllistä. Eiväthän pääskytkään pesi autiotalojen niskahirsien alla.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: vn - 08.02.19 - klo:13:00
No ilmankos...
En muista että olisin kotimökillä pääskyjä nähnyt.
Ennen vanhaan kun siellä asuttiin, pääskyjä oli runsaasti.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 08.02.19 - klo:14:56
No ilmankos...
En muista että olisin kotimökillä pääskyjä nähnyt.
Ennen vanhaan kun siellä asuttiin, pääskyjä oli runsaasti.

Sinulla ei ollut navettaa. Pääskyjen herkkua ovat kärpäset, joita taas tulee navetasta.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 08.02.19 - klo:23:27
Tintit aloittelevat jo keväistä lauluaan, samoin viherpeipot.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 14.02.19 - klo:11:04
Oli ikkuna auki ja kuulin saman. Siis meidänkin pihalla on jotain elämää, vaikken yhtään lintua ole nähnyt
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 14.02.19 - klo:13:23
Varistenkin äänissä on uusia keväisiä vivahteita.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 14.02.19 - klo:13:35
Täällä on talvisen raakaa meno vielä. Kauran vuoksi syömässä on paljon lintuja ja jäniskin. Joko varpushaukka tai pieni kanahaukka on ollut kytiksellä parin päivän ajan - onhan senkin syötävä elääkseen.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 23.03.19 - klo:15:59
Kevään ensimmäiset joutsenet suorittivat tänään ylilennon  :eusa_clap:. Ystävällisesti huomiotöräyttivät, että älysin katsoa ylös. Ensin meni viisi, sitten vielä kahdeksan.

Tilhiä ei muuten viime talvena juuri ollut.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 23.03.19 - klo:16:51
Täällä on talvisen raakaa meno vielä. Kauran vuoksi syömässä on paljon lintuja ja jäniskin. Joko varpushaukka tai pieni kanahaukka on ollut kytiksellä parin päivän ajan - onhan senkin syötävä elääkseen.

 :107:  Täällä on pelloilla vielä n 50 cm lunta, niin ettei mikään hangen päällä liikkuva vielä pellolle jäänyttä kauraa syö. Ainoastaan hangen sisällä piipertäjät pääsevät kauroihin käsiksi.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 23.03.19 - klo:17:28
:107:  Täällä on pelloilla vielä n 50 cm lunta, niin ettei mikään hangen päällä liikkuva vielä pellolle jäänyttä kauraa syö. Ainoastaan hangen sisällä piipertäjät pääsevät kauroihin käsiksi.
Kauramme ovat syöttölaitteessa linnuille, sellainen automaatti 5 lt. Niitä on ostettu kaksi säkkiä ja ovat nyt lopussa. Saatan ostaa vielä yhden, sillä kuoppakentälle tullee kaurahalme vajaa 2 aaria  :003:
 :107:Täälläkin lienee neljäkymmentä senttiä lunta tiukimmissa paikoissa. :023:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 24.03.19 - klo:14:44
No, huh huh. Kuulin juuri pari päivää sitten, että lounais-Suomessa sänget näkyy pelloilla. Näin kertoivat turkulaiset, tänne vierailulle tulleet sukulaiset.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 24.03.19 - klo:18:26
Uusi ääni on liittynyt lintukuoroon. En tunnistanut. Olisiko voinut olla aikainen punarinta?
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 24.03.19 - klo:21:23
No, huh huh. Kuulin juuri pari päivää sitten, että lounais-Suomessa sänget näkyy pelloilla. Näin kertoivat turkulaiset, tänne vierailulle tulleet sukulaiset.

Useimmat pellot olivat paljaita. Tarkistin asian eilen
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 25.03.19 - klo:18:38
Täällä harakkapari aloittelee pesänsä tekemistä. Lumenko määrästä pari tietää, että milloin aloitetaan raaka hirsien kanto. Tärkeään loppuaineeseen, saveen päästään vasta, kun on pälviä sulanut. Tässä pihapiirissä nopein paikka on ollut saada savea salaojan purkuputken luota.
Pelson lumimäärän Kankaalan lumimäärä peittoaa ainakin 10 sentillä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 26.03.19 - klo:20:02
Olin kävelyllä Nepin kanssa jokivarressa. Koira nousi korkealle lumivallille katsomaan etäälle joen yli. Samassa minäkin näin neljä joutsenta soutelemassa pohjanpuolen sulassa vedessä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 31.03.19 - klo:12:05
Tänään kuulin kevään ensimmäisen mustarastaan laulun ja tikan pärrytyksen.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 31.03.19 - klo:12:08
Minun on lintujani kova ikävä.  Mustarastaan keväinen laulu ja ensimmäisen punarinnan näkeminen olivat ihania juttuja.
Mustarastas tosin asuu leutoina talvina täällä, mutta se laulaa vasta kevään tultua.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: vn - 02.04.19 - klo:18:39
Varmasti on, voin hyvin kuvitella ja ymmärtää tilanteesi R-m
Käy välillä katsomassa miten tylleröt saa lintujasi hoidettua.

Mustarastaita tässä näkyy nyt usein, siis rivitalon pihassa...
pesiiköhän ne mahdollisesti ison tuija-aidan juurella tai oksistossa?
Pitänee varoa kevätsiivouksen yhteydessä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Annikka - 02.04.19 - klo:19:59
Meillä harakkapari tekee pesää. Pulu (kyyhkynen?)pariskunta on myös ilmestynyt. Talitiaiset käyvät vielä lintulaudalla ja niiden lisäksi muita pieniä lintuja, joita en tunnista. Kolme jänistä ja yksi orava käyvät kepin päässä olevan lintulaudan ympäriltä maasta keräämässä lintujen pudottamia auringonkukan siemeniä. Mustarastaat ovat keräilemässä myös eikä sovi unohtaa hiirtäkään. Yritettiin sitä hiirtä houkutella loukkuun, mutta eihän se siihen mennyt.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 02.04.19 - klo:20:05
Kuten meillä vähän myöhemmin. Pulu ja mustarastas puuttuvat, eikä ole hiiriäkään, sillä naapurin kissa on ahkera ja viisas kaveri.
Varsinaisen harakanpesän tiedän. Sitä en tiedä onko siellä "laminaatit" lattiassa, sillä lunta on kaikkialla ja savi piilee lumen alla. Minulla on tieto kahdesta vähän aloitetusta pesästä, ehkä harakat ovat vain lystäilleet aikansa kuluksi.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 02.04.19 - klo:22:17
Meillä on pellot vielä lumen peitossa. Vain oja- ja tiepenkat on sulaneet. Siitä huolimatta oli töyhtöhyyppäpari kiepomassa tutun pellon päällä. Se on kevättä, se.  :icon_biggrin:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 02.04.19 - klo:22:36
Töyhtöhyypät tulevat aina varhain
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 03.04.19 - klo:11:03
Mustarastas, vieläpä kaksin kappalein on palannut. Ei ole kuin siemeniä syötaväksi, mutta kyllä niillä pärjää. Onkilierot ja pensaitten marjat sitten jälkiruoaksi kesemmällä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Annikka - 03.04.19 - klo:14:09
Kaksi punarintalintua havaittu.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: vn - 03.04.19 - klo:16:04
Ikkunastani näin juuri äsken myös punarinnan. Taisi olla eka havaintoni nyt keväällä.
Syksyllä niitä näkyi usein, mielestäni mustarastaan tavoin enemmän kuin takavuosina.
Niin, ja aamulla mustarastaan laulu kuului hienolta.
Myös kuulin nyt iltapäivällä kotimökillä käydessä kurjen huudon, en nähnyt, tiedostin
missä oli muttei ollut aikaa lähteä bongaamaan.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 04.04.19 - klo:10:01
Peipponen eli mettäpeipuunen on tullut. Muistan Juhanin kirjoittaneen jonkun sukulaisensa nimenneen linnun uudella kotipaikkansa nimellä. Tottahan nyt tuon tiedän, sillä saman jokilakeuden ääreltä olemme.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: vn - 04.04.19 - klo:14:41
Juu, olen minä kyllä yhden sortin lintubongari...
En ole vielä tänä keväänä peippoa nähnyt, enkä kai kuullutkaan, vaikka asun
liki 1000 kilsaa etelämpänä kuin veli veneheitto.... :017: :039:

Olenkin sellainen että linnut tulee minun tyköni viiveellä verrattuna niihin jotka
menevät putkien kanssa lintutorneihin passiin...saahan siellä kyllä raitista ilmaa....
näillä tuulikeleillä pukeutumiskysymys...ja mulla ei ole sopivia kevätkelin vaatteita....
Noh, syys siihen ettei meikämannea näy lintutorneissa piilee jossain muualla...

Mutta uutta kerrottavaakin tänään...
Olen jo muutaman päivän odotellut milloin kurkia näen...
Eilen tosiaan kuulin kurjen huudon...mutta laiskuus iski enkä lähtenyt pellolle
lenkkareita sotkemaan että olisin päässyt näkemäänkin.
Äsken sitten näin kaksikin kurkea....uimahaalista paluu pihaan, lähdin postilaatikolle,
kuulin kurjen huudon, ja siinäpä ne kaarteli tämän rivitalomme kohdalla...
Eli taas linnut tuli minua bongaamaan...eikä päinvastoin...
Ja helppoahan tämä on kun saan työhuoneeni ikkunasta katsella mustarastaita ja
punarintoja....ja västäräkkejä kun niiden aika on... :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 04.04.19 - klo:18:14
Tänään kuulin kevään ensimmäisen peipposen. Se lauloi Kotkan lehmuskujalla.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 04.04.19 - klo:20:09
Äsken lensi kaksi joutsenta pihamme yli matalata. Laulu (huutelu) kuului sisälle asti.

Aamulla katselin hauskaa "keskustelua". Talitintti istui omenapuun oksalla ja varis noin metrin päässä sähkökaapelilla. Olivat siinä nokat vastakkain. Tintti lauloi hetken. Kun se hiljeni, varis vastasi: Raak, raak, raak. Sitten taas tintti vastasi titityillään. Ja taas varis vastasi. Se ihan oikeasti näytti keskustelulta.
Aamukuulumiset vaihdettuaan lennähtivät molemmat pois.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 04.04.19 - klo:21:09
Saapas nähdä, että miten käy meidän kiiltävien pikkutavarootten kesällä, kun on kaksi harakan pesää ja vain pikku pirtti ja kaivo välissä. En ole raskinut harakoille karjua enää vuosiin syöttöpaikalle, Luojan omaisuutta nekin.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: vn - 05.04.19 - klo:14:04
Muutamia joutsenia pelloilla kiertoajelulla nähtynä, ei mitään uutta tänään.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 06.04.19 - klo:17:46
Taisin eilisellä lenkillä kuulla sinisuohaukan. Miesväki oli sen nähnyt. Kuuntelin äänitteen ja mielestäni se täsmäsi.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 06.04.19 - klo:18:49
Tämän illan lintu oli melkein ylitseni lentänyt palokärki.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 07.04.19 - klo:16:45
Tämän päivän lenkiltä palattuani tapasin västäräkin navetan katolta.  :023:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 07.04.19 - klo:19:51
Ai niin en maininnut eilisiä joutsenia, pari oli laskeutunut läheiselle Vaakkolammille lounastamaan. Eivät häiriintyneet meistä ulkoilijoista, joita kulki vierestä ja pysähtyi ihailemaan (siinä menee kävelytie lammen rantaa). Laulu-sorttia olivat, yksi päästikin lyhyen töräytyksen kuin malliksi.

Muuten olin kuulevinani punakylkirastaan, mutta voi olla että korvani valehtelivat. Sinitiainen ja höyhenystään sukiva räkätti päästivät joutsenten tapaan lähelle myös. Sinisorsat ja mustarastas olivat arempia. Viherpeippokanta on tainnut toipua, ja tavis-peippojakin kuului paljon. Lintumaailman ulkopuolelta mainittakoon rusakot.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 07.04.19 - klo:21:02
^Oli se varmaan oikea punakylkirastas jo eilen, koska äsken oli ihan selvä tapaus. Punarinta kuului myös. Västäräkkitaajuudelle voisi jo ruveta virittelemään aisteja. Nyt tulee kolme päivää räntää, ehkä sen perään västäräkkejä?
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 09.04.19 - klo:07:10
Tämän päivän lenkiltä palattuani tapasin västäräkin navetan katolta.  :023:

Voi västäräkkiparkaa nyt... Voi olla vaikeampi löytää hyönteisravintoa.

Säästä huolimatta punarinta piti aiemmin aamulla konserttia jossain ihan lähellä. Minulla oli vielä sälekaihtimet alhaalla, olisi tehnyt mieli raotella ja kurkkia, piha-aidallako se kujertaa, mutta arvelin että antaapa olla rauhassa. Olisi vain säikähtänyt äkillistä liiketta.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 10.04.19 - klo:15:54
Kun räntäsade lakkasi ja aurinko pilkisti pilviverhon läpi, ryhtyi punarinta laulamaan.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 11.04.19 - klo:00:25
Kymmenen asteen pakkasta luvataan aamuyöksi, siitä tuskin västäräkit ja punarinnat tykkää. Viimeksimainittu pomppi tänään pihallani, kai kun siinä on lumetonta. Punakylkirastaat ja peipot ovat paremmin pärjäävän oloisia, niitäkin oli parilla paljaalla nurmipläntillä liikenteessä. Kuten myös räksiä. Ei taida heille vielä olla matoja.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 11.04.19 - klo:07:52
Tällä korkeudella on vielä paljon lunta. Pohjoistuuli on puhaltanut ja on yöpakkasia. Näistä syistä muutto on viivästynyt.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 11.04.19 - klo:10:34
Tuusulanjärvellä (jäässä) oli eilen merikotka
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 11.04.19 - klo:11:25
Tuusulanjärven hyvin muistan, sellainen pitkänomainen ja olisiko juosten kierrettynä noin 20 km. Juosta hilpaisimme sen miesporukassa ympäri muutaman kerran "pomppakurssin" aikana 80-luvun alussa.
Olikohan kotka löytänyt jostakin liikenteessä kuolleen raadon, kun oli jäälle pysähtynyt.
Olen elämässäni kerran nähnyt kuhankeittäjän juuri Tuusulanjärven länsirannan tiellä juostessani. Piti pysähtyä ja ihailla isohkoa keltaista ja kaunista lintua.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Annikka - 12.04.19 - klo:17:41
Kaikille lintujen ystäville  - kaunista linnun laulua tässä.

https://www.youtube.com/watch?v=6fOacvRn1UoOtsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 12.04.19 - klo:22:29
Kuva ja ääni eivät muodostaneet aivan tieteellistä kokonaisuutta. Ääni oli satakielen ääni, mutta höyhenet olivat pikkuvarpusen.

Harmaahaikarankin olen muuten pari päivää sitten havainnut.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Annikka - 13.04.19 - klo:08:33
Punatulkku lintulaudalla - kyllä se olikin kirkkaan punainen vatsapuoleltaan.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 14.04.19 - klo:18:21
Tänään niitä tilhiä sitten oli. Koko talven ovat pysytelleet poissa. Pihlajasta löytyi vielä evästä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 14.04.19 - klo:19:08
Punatulkku lintulaudalla - kyllä se olikin kirkkaan punainen vatsapuoleltaan.

Meidän miesväki aina sanoo, että punatulkku pihassa tietää lumisadetta.  :003: 
Sanonta juontuu varmaan siitä, että punatulkut ei pesi pihapiireissä. Ne häviää pesinnän alkaessa ja alkavat elää piilottelevaa elämää.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 14.04.19 - klo:19:11
Niin unohtui mainita, että tänään kirkosta kotiin kävellessä kuulimme tosi keväisen äänen. Lokit kirkuivat. Se tuo minulle kevään. Tarkkaan piti tähyillä, että ne näimme. Oikein korkealla lumisten peltojen päällä pyöri 4 lokkia, joiden tarkempi määrittäminen ei minulta niin etäältä onnistunut. Luultavimmin kalalokkeja.
Järvi on vielä jäässä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 14.04.19 - klo:19:26
Olen elämässäni kaksi kertaa nähnyt punatulkun pesän. Sattumalöytöjä, sillä en ole bongari, vaan seuraan luonnon tapahtumia.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 14.04.19 - klo:20:33
Kymijoen Huumanhaarassa uiskenteli naurulokki. Sen aikoinaan suuren kannan hiipumisesta on oltu huolestuneita. Nyt ei taideta enää olla.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 15.04.19 - klo:21:29
Lenkille lähtiessäni päräytteli palokärki ja välillä tirrasi.
Sitten lensi n.30 hanhen aura järvelle päin. Kaarteli maiseman yllä ja laskeutui osin sulaneelle heinäpellolle. Ne näytti metsähanhille. Niiden seurassa aikansa tepasteli myös kuovi, kunnes lähti laulellen lentoon.
Seuraavalla peltoaukealla töyhtöhyypät tekivät lentonäytöksiään. Niillä on sitten hauska lauluääni.
Sepelkyyhkyt kaarteli maisemassa.
Kotiin palatessa mustarastas lauleli kuusen latvassa.

Kerrassaan mukava lenkki. Vaikkei suoranaisesti tähän ketjuun kuulu, niin näin yhden valkohäntäkauriin melko läheltä. Se ei kuullut tuloani, kun vieressä autot huristi 6-tiellä. Peura katsoi minua hölmistyneen näköisenä, kun pääsin sen läheltä yllättämään. Se otti äkkiä jalat alleen ja piiloutui ryteikköön.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 16.04.19 - klo:11:13
Pitkällä on siellä kevään tulo. Meillä eivät töyhtöhyypätkään ole vielä ilmoittautuneet. Valkohäntäkauris ? se ei taida olla pohjoisen laji.
Vai onko se metsäkauris, joka on hännätön, että vain pitkät jouhikarvat ovat pyllyn ja "sen" päällä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 16.04.19 - klo:20:22
Valkohäntäkauris on uusi nimi valkohäntäpeuralle. Se nimi muutettiin joku vuosi sitten, kun laji kuuluu biologisesti kauriisiin eikä peuroihin.
Sehän on metsäkauriin kanssa aika lailla saman näköinen. On vain reilusti isompi. Kun ne lähtevät säikähtäneinä juoksemaan, nostavat hännän pystyy. Se on alapinnalta valkea ja toimii viestinä laumalle, että  nyt mentiin ja kovaa ja tänän suuntaan.

Kyllähän niitä on siellä teidänkin kulmilla.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 16.04.19 - klo:21:47
Valkohäntäkauris on uusi nimi valkohäntäpeuralle. Se nimi muutettiin joku vuosi sitten, kun laji kuuluu biologisesti kauriisiin eikä peuroihin.

Lajia kutsuttiin aikoinaan laukonpeuraksi. Ensimmäiset valkohäntäkauriit tuotiin Laukon kartanon alueelle.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Annikka - 17.04.19 - klo:08:23
Peuroista ja kauriista. Miten se nyt oikein on? Peuralla on häntä, mutta kauriilla ei, niinkö? Poikkeuksenako on se, jonka nimen muuttamisesta tuossa edellä puhuttiin eli valkohäntäpeurasta tuli valkohäntäkauris.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 17.04.19 - klo:11:35
Peurat ovat sukua porolle, joka on kesytetty tunturipeurasta. Maassamme on metsäpeurakantakin. Amerikan peura on karibu.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 17.04.19 - klo:13:53
Valkohäntäkauris ei ole levinnyt Oulujoki-linjalle. Metsäkauris tuli pikkuhiljaa Haaparannan kautta näille perukoille ja on metsästettävänä kantana toistaiseksi.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 17.04.19 - klo:15:15
Metsäpeuroja on ainakin Kuhmossa. Meillä on Kilpiäisten talon päädyssä metsäpeuran sarvet, Kuhmon metsistä loydetyt.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 17.04.19 - klo:16:15
Oikeassa olet R-M, sillä Kuhmon kanta on ns alkupäräinen, josta sitten MKJ so metsästäjäin keskusjärjestö siirtoistutti Suomenselälle populaation ja se on siellä vähiinsä lisääntynyt.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 17.04.19 - klo:18:56
Olen nähnyt Suomenselän peuroja eräjärveläisellä pellolla. Olihan se hämmentävää.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 17.04.19 - klo:20:45
Varmasti, mutta onhan niitä kulkureita. Minäkin näin poron 10 km Oulun keskustasta ja arvelin sen hakakarkuriksi, mutta saattoi olla ihan luonnollinen tapaus. Suomenselkä ja Eräjärvi ovat monta vertaa kauempana toisistaan kuin Oulu ja Ylikiiminki, missä kulkee poronhoitoalueen raja.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 17.04.19 - klo:21:14
Suomenselkä on vedenjakaja-alue, joka ulottuu Oulunjärveltä Virroille. Virroilta on Eräjärvelle 90 kilometriä. Se lienee kolme kertaa niin pitkä matka kuin Oulusta Ylikiiminkiin. Peuralaumojen vaelluksista Suomessa minulla ei ole muuta tietoa kuin se, että vaeltelevathan ne.

Wikipedia tiesi, että Ähtärin eläinpuistosta on sekä karannut, että siirretty metsäpeuroja luontoon. Pohjois-Hämeessä on parinkymmenen peuran lauma. Tieto lisääntyy ja täsmentyy. Hyvä!
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 18.04.19 - klo:09:15
Metsäpeuroja siirrettiin Kuhmosta Salamajärven kansallispuistoon lauma. Toholammin, Halsuan ja Kälviän (Ullavan) eteläpään pelloila voi nähdä satapäisen lauman niitä. Yleensä ne ovat piilossa soisissa metsissä ja tulevat välillä pelloille hepomman aterian ääreen. Perhon puolella oli jopa 500 päinen lauma, mutta sudet ovat hajoittaneet sen.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 18.04.19 - klo:11:51
Kun kerran peura kelpaa linnuksi, kelvannee kimalainenkin.  :003: Ilokseni näin sellaisen.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 19.04.19 - klo:19:58
Täällä juoksenteli muutama vuosi sitten poro. Naapurin poika kertoi kotiin tullessaan nähneensä poron tien laidassa. Vanhemmat eivät uskoneet. Totesivat vain, että kaurishan se on ollut. Ei täällä etelässä poroja ole.
Sitten parin päivän päässä tuosta, se poroparka törmäsi autoon ja kuoli. Se oli näet karannut joltain naapurikunnassa olevalta tarhalta, jossa sitä oli pidetty tulevaa joulusesonkia ja pukin rekvisiittaa varten.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 20.04.19 - klo:11:28
Aika monta erilaista linnun ääntä nyt taivaan kaarelta kuulen. Kuovit ovat enemmän lennolla, koska lunta on vielä osittain pelloilla.
Räkätit ovat palanneet. On vai surullista se, että kunnon koloniaa eivät saa enää Rinteen vesakkoon aikaiseksi, kun  se harvennettiin muutamia vuosia sitten. Yhtenäkin kesänä oli 11 pesää haudonnassa. Se vähän sotakoira Hemmoa harmitti, kun emolinnut olivat ilkeitä stukamaisella tavallaan ja pommittivat koira-rukkaa. Jotenkin näin mäyriksen jalkaterien asennosta, että "kosto kourii". Niinhän siinä sitten muutama viikko myöhemmin kävi, kun Hemmo toi keskelle pihaa läjään räkätin poikasia. Ajattelin, että tehkööt koira tavallaan, sillä eihän meillä ihan kaikkeen yhteistä kieltä ollut.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 21.04.19 - klo:12:04
Läheiseltä suolta kuuluu teerten pulinaa ja suhahduksia.  :icon_biggrin:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 22.04.19 - klo:11:16
Ei minunkaan tarvitsisi mennä Peipporämettä edemmäksi saman musiikin kuullakseni. Olen muutamina keväinä kiikaroinut teerien hyppimistä. Eivät ne oikeastaan verisellä tavalla yhteen ota, mutta riittänee naaraille, että "kenen kanssa alkaisi".
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 23.04.19 - klo:21:22
Taivaanvuohi   :icon_cool:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: vn - 24.04.19 - klo:20:56
Tänään käydessäni rannassa toteamassa jäiden lähteneen, pelityyntä...
näin kuovin ja närhen.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: vn - 24.04.19 - klo:20:57
siis peilityyntä...olen havainnut etten osaa enää kirjoittaa...eikä sisu anna periksi...
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Annikka - 25.04.19 - klo:08:52
Näin joutsenen pesässään.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 25.04.19 - klo:09:59
siis peilityyntä...olen havainnut etten osaa enää kirjoittaa...eikä sisu anna periksi...
Kirjoitusvirheisiini en ole kyennyt puuttumaan enää pitkiin aikoihin. Sitä jotenkin menettää kykyään.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.04.19 - klo:11:16
Näin joutsenen pesässään.

Nii myökii ! Aamulenkki tehtiin Ruoriniemeen ja sielhä se ol taas iha samas kohas pesässää  ko viimekesän. Päiväkotilapset olliit ja kassomas. Hyö heitteliit syömistä sil ukko-jouhtenell.
Viimekesän oltii paikall ko poikaset lähtiit pesäst. Ja nii olj moni muukii .
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.04.19 - klo:12:30
Harvinaisuus Kainuussa:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006086955.html
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 02.05.19 - klo:08:00
Pakastuu, joten hyönteisiä ja matoja syöville linnuille tulee kovat ajat. Kynnöksellä oleva perunamaa on kova, joten ei siitä punakylkirastas evästä löydä. Kuloheinän seasta näyttävät lierontapaisia etsivän. Latasin syöttöpaikalle evästä pl auringonkukansiemenet, sillä niiden tilalla on laudassa vielä sian ihraa.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 09.05.19 - klo:20:49
Nyt lentelee se yksi pääsky, joka ei kesää tee.  :icon_cool:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: vn - 09.05.19 - klo:21:27
Etelän huru-ukko ei ole vielä pääskyä nähnyt...eikä kuullut käen kukkumista...
mutta eipä ole kesäkään vielä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 11.05.19 - klo:07:10
Käki täällä kukkuu jo kovasti. Laitoin alkuviikosta facebookiin viestin: Täällä käki edistää. Se kukkui 12 kertaa, vaikka kello oli vasta 7.  :003:

Serkkupoika vastasi: Käske sen ukko pyörittää sitä käkeä 5 kertaa vastapäivää, jos se siitä tokenis.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 11.05.19 - klo:10:57
Käytiin vaihtamassa katiskaan vedet. Kaukana vastarannan tuntumassa oli lintuparvi, joka piti aika mekastusta. Ei ollut kiikaria, eikä tunnistettu laulua. Aloin miettiä, että jos tuo lintu on saanut nimensä laulun perusteella samoin kuin mm. kuikka tai tiltaltti, niin kyseessä voisi olla alliparvi. Kotiin tultua pistin linnunlaululevyltä allait laulamaan. Sehän se.
Kirjoitetussa muodossa laulua oli luonnehdittu aa-ao-la. Matkalla yritin kuunnella puhelime kautta netistä, mutta se ei ollut yhtä selkeä. Se oli varmaan äänitetty lähmpää ja siinä kuului muitakin ääniä. Järven selän yli selkeimmin kuului to aa-ao-la.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 14.05.19 - klo:09:28
Näin eilen hautausmaalla naurulokin kokoissen lokin, jolla oli aivan valkoinen pää. Lintukirja ei tunne tällaista, mutta nuori naurulokki on potentiaalinen ehdokas.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 14.05.19 - klo:13:51
Näin ensi kerran tälle keväälle mustakaapuisen kirjosiepon. Päivystelee yhden pöntön lähettyvillä armastaan, eihän tällä linnulla yhtä ja ainoaa ole. Soittelen toisaalla tähän sopivan vanhan aarteeni.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 14.05.19 - klo:14:12
Näin ensi kerran tälle keväälle mustakaapuisen kirjosiepon. Päivystelee yhden pöntön lähettyvillä armastaan, eihän tällä linnulla yhtä ja ainoaa ole. Soittelen toisaalla tähän sopivan vanhan aarteeni.

Tämä lintu lienee moraalittomimpia, kun sekä herralla, että rouvalla on sivusuhteita eli aviouskollisuus on tipotiessään. Onneksi ovat sen verran vastuullisia, että hoitavat poikaset luontoon.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 14.05.19 - klo:15:17
Tappelee toisen asuttaman pöntön itselleen, jos ei kerralla, niin koko kesän häirinnällä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 16.05.19 - klo:11:57
Näin eilen hautausmaalla naurulokin kokoissen lokin, jolla oli aivan valkoinen pää. Lintukirja ei tunne tällaista, mutta nuori naurulokki on potentiaalinen ehdokas.

Veikkaan pikkukajavaa. Se on avomeren lintu, mutta lintukirjan mukaan 'harvinainen, mutta säännöllinen läpimuuttaja Suomessa keväisin ja syksyisin'.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pena - 22.05.19 - klo:15:51
Arktisten hanhien muutto on jatkunut Kotkan yli jo neljä päivää. Tervapääsky ja satakieli on havaittu.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 22.05.19 - klo:21:29
Eilen illalla niitä katselin, että Kotkan suunnasta näyttivät tulevan.  :003:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 22.05.19 - klo:21:32
Tervapääskyjä oli eilen joo. Koska oikeita pääskyjä on nykyään harvemmassa, olkoon tervapääsky se kesän merkki.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 22.05.19 - klo:22:25
Tervapääsky se kirskulintu on lempparini, kun se kauniina kesäiltana kirskuen leikkii taivaalla. Silloin on kesä parhaimmilaan.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 23.05.19 - klo:06:34
Haarapääsky on tullut, mutta missä on västäräkki ja kivi/pensastasku? Punatulkut käyvät yhä syömässä maasta ruokintapaikan siemeniä. Vieressä on joskus kaksi punaruskeata oravaa. Harakoiden kanssa olen onnistunut, sillä ne ovat tosi lihavia, mutta kyllä uroskin vielä lentoon pääsee.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 25.05.19 - klo:13:18
Aika tavaransa kaupitsee sanotaan. Tikka syö läskiä  ruokintapaikalla kumma, kun se ei talvella vieraillut . Se on oikein siisti ja järjestelmällinen aterioidessaan. Toista on harakkan kanssa, sillä se pesästän pudottautuu laudan reunaan kiinni ja siinä jonkun aikaa jaksaa taiteilla sekä umpimähkään syödä läskiä pehmeimmistä kohdista. Nokkansa se putssa jollakin oksalla koputellen ja hinkaten sitä puuhun. Osaisikohan se käyttää peiliä apunaan siistiytymishommiinsa? Se jotakin lisäapua on etsivinään.
En ole halunnut tehdä eroa millekään lajille, kun tulevat syömään. Tarjoilen perusevästä, mutta kesäkuulla jään siitä hommasta lomalle siivoamalla paikan.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 27.05.19 - klo:15:12
Kaapista löytyi kauranjyviä, ajattelin kokeilla miten ne toimisivat nurmikon paikkuussa (pihapläntilläni viihtyy kaikki muu paitsi nurmikko ja taas on kaljuja kohtia). Liotin niitä vedessä pari päivää (ennen näitä sateita) ja ei kun kylvämään, mutta tuleva halmeeni näyttääkin päätyvän varpusten suihin, niitä on kylvöalalla nyt parveillut ahkeraan. Harakkakin kävi. No kiva jos maittaa, nälkä se on heilläkin. Tärkeintä oikeastaan oli vain saada tavara johonkin hyötykäyttöön.

Kuinkahan suurta energia-annosta tuollainen kauranjyvä vastaisi, jos sen ajattelisi ihmisen syömisenä? Ottaisi siis huomioon pikkulinnun huomattavasti pienemmän koon, siitä johtuvan lämmönhävikin, oletettavasti liikunnallisen elämäntavan. Ts. kuinka iso osa linnun päivittäisestä energiantarpeesta tyydyttyy yhdellä kauranjyvällä? Vastaisiko sitä että ihminen haukkaa puolikkaan pientä varhaisperunaa?  :017:  Tietäisikö Luontoilta?
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 27.05.19 - klo:16:52
Minulla on kokemusta siitä, että suurella vaivalla maahan heitellyt siemenkaurat tahtovat upota lintujen kupuihin. Olenkin viime aikoina traktorin karhilla peittänyt siemenet. Kyllähän siinäkin tahtoo jyviä näkyville jäädä, mutta ei harmita, että linnut liikaa hyötyvät  :003:.
Öppis-lady kyselee ainakin minulle liian vaikeita asioita. Jos ei luonnollista vihreätä ruohoa pihaan kesän mittaan tule, niin onko siinä nyt kovin suurta tappiota, sillä ennen talvea kaikki menee maassa kuloksi. :039:
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Leena - 02.06.19 - klo:21:22
Pihaan muutti jälleen mustarastas, suuuuuurta.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: donpate - 02.06.19 - klo:23:04
Öppiksellä käynyt ilmeisen huono tsägä kun on nurtsia istuttanut. Luitko jos pussissa on sattumoisin ollut Pallonurmiseosta niin se maalinedus nurmi on aina sitä kitukasvuista, kannattaa ostaa ennemmin rairuohoa suurperhe pakkauksissa , ja istuttaa sitä  :023:.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: öppiäinen - 02.06.19 - klo:23:22
on ollu kokeilussa jos jonkinmoista seosta, varjonurmea silloin kun iso lehmus varjosti, sitten kun se kaadettiin niin jotain paikkausnurmikoita, olonurmikoita ja jos jotakin. Juhlanurmikkoa en vielä ole kokeillut.

Mutta siivekkäisiin palatakseni, olinpa äsken täällä kaupugissa kuulevinani lehtokurpan, ja näkeväni myös. Ihan siihen malliin lensi. Olin kävelyllä, joten en ehkä jatkossa palaa samaan risteykseen iltayhdeksitoista tarkkailemaan. Aika vakioreitit niillä taitaa olla.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 10.06.19 - klo:10:05
Menin tapani mukaan aamulla rämeelle etsiskelemään kyytiin vihivarpua paksumpaa puuta. Nyt sinne on vähän huono mennä, koska kuovilla ja lehtokurpalla on haudontapesä sopimattoman lähellä ajouraani. Kuovi osaa jo äänestä hypähtää ojan ylitse ja kipittää jaloillaan riittävän etäälle naapurin kaurapellon suojaan. En ole varma, että tietävätkö varikset ja harakat avonaisesta pesästä, mutta kovin lähellä ne tänäkin aamuna orailla hommissaan olivat. En tähän hätiin tutkinut kirjallisuudesta, että joko kuovin kumppani on muuttomatkalleen lähtenyt eikä ole edes vartiolintuna kaverilleen.
Lehtokurppa paljasti pesänsä lähtiessään ihan liian myöhään muniltaan pakolentoon. Pesä on ihan viisaasti "salvostettu" tiheän pienen kuusen ja viereen kaatamani koivunlatvan keskellä. En taida siitä vieritse muutamaan viikkoon ajaa, ettei arka lintu hylkää muniaan. Minähän voin ajella toisaalla ja haalia polttokoivua sieltä.
Hyttyset eivät häirinneet, sillä tuuli ja paksu vaatetukseni auttoivat.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 10.06.19 - klo:10:10
Meidän kimppakämppäläiset sinitiainen ja kirjosieppo käyvät kuten aiemminkin samassa pöntössä ruokkimassa poikasia, kumman lie ovat. Yksi pönttö on tippunut halkovajan rapuille kyljelleen  ja  joku ilmeisesti kirjosieppo käy siellä pesuettaan ruokkimassa.

Kun käytätte hyttys/hyönteismyrkkyjä ja karkotteita viette pikkulinnuilta eineen. Yrittäkää löytää pääskyjä, kun ei enään ole lantakasojen kärpäsiä.
Muokkaa viestiä
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Riitta-mummi - 11.06.19 - klo:12:26
Kiva video neljästä hanhesta. Omalle emännälle uskollisia, muille äkäisiä.
Minuakin on lapsena hanhi hätyyttänyt. :117:

https://www.youtube.com/watch?v=zbrdbo-kys8

ajankulua lintujen ystäville
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 12.06.19 - klo:09:57
Ajelustani rämeelle ei ollut haittaa muniaan hautovalle kuoville, sillä tämän aamun reissulla näin pesässä munankuorien lisäksi neljä poikasta. Emolintu hyppäsi pesästä viime hetkellä ojan ylitse pellon oraille, ravisteli itsestään isoimmat kirput ja jäi tyynesti menoani seuraamaan. Mehän "tunnemme" toistemme tavat. Peräpeilistä ehdin vielä nähdä, että emo hyppäsi tien puolelle takaisin, enempää en, koska peili tärisee, koska Zetori tärisee, koska ajan yhteisellä palstatiellä, mikä ei ole asphalttia.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 15.06.19 - klo:09:14
Itseasiassa palstatien varrella onkin kahdella kuoviparilla poikaset. Aamusella ajellessani sain tämän rikkauden todeta. Ne ovat isokuoveja ja kirjani opastaa, että naaras jättää poikaset koiraan hoitoon. Tottapa vähän myöhemmin, kun jälkikasvu on varttuneempaa kuin nyt.
Hellettä näyttäisi pukkaavan.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 15.06.19 - klo:10:26
Itseasiassa palstatien varrella onkin kahdella kuoviparilla poikaset. Aamusella ajellessani sain tämän rikkauden todeta. Ne ovat isokuoveja ja kirjani opastaa, että naaras jättää poikaset koiraan hoitoon. Tottapa vähän myöhemmin, kun jälkikasvu on varttuneempaa kuin nyt.
Hellettä näyttäisi pukkaavan.

Ei kohta, vaan nyt naaras lähtee tyttöjen bileisiin eikä palaa.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: 1944 - 15.06.19 - klo:10:49
Niin taitaapi työt tasan mennä, sillä naaras hautoi.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: Pyryharakka - 15.06.19 - klo:15:07
Antti tuli juuri metsästä. Oli läytänyt metson pesän. Pojat jo tiessään. Kuoret jäljellä.
Otsikko: Vs: Linnut 31
Kirjoitti: seppos - 15.06.19 - klo:16:18
jatkuu osassa 32