Kirjoittaja Aihe: Kotikokki XII  (Luettu 66887 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6567
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #90 : 04.02.25 - klo:15:38 »
Tänään vietetään kansallista kalakeittopäivää. Mietin sitä, kun olen lähdössä kauppaan. Keitto kyllä pakkaspäivänä lämmittäisi mukavasti.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6567
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #91 : 04.02.25 - klo:22:30 »
No niin. Kotona oli elähtänyttä varsiselleriä ja fenkolia sekä porkkana ja purjo jotka myös sietivät jo päästä käyttöön, sekä tölkillinen säilöttyjä tomaatteja ja muutama peruna. Mausteita toki ja vanha öljypullon pohja. Ostin seitiä, appelsiinin ja paprikan.

Oikaistu bouillabaisse

Sulata pakasteseiti (300 g) ts. anna sulaa.

Pese appelsiini, raasta kuoren keltainen osa, purista mehu.

Pilko fenkolia, varsiselleriä, porkkanaa, paprika, pätkä purjoa (ei kovin pieneksi tarvitse). Kuullota öljyssä.

Kippaa päälle puoli purkkia säilöttyä tomaattia eli n. kolme niitä tomaatteja (saksi vähän pienemmäksi). Koska loput tomaatit pitää nyt siirtää peltitölkistä toiseen astiaan, tölkin huuhteluliemen voi hulauttaa kattilaan. Samoin sen öljypullon (kuuman) huuhteluliemen kun käytin kaiken lopun öljyn. Ja vieläpä valkosipulimurskaa on purkissa juuri sopivasti keittoon tarvittava annos niin senkin purkin huuhteluliemi päätyy keittoon.

Sitten vielä suolaa pari tl ja maustemitallinen cayennepippuria ja hyppysellinen valkopippuria. Ai niin, kaksi kuorittua aika pieneksi lohkottua perunaa.

Kun kasvikset ovat melkein kypsiä, lisää paloiteltu kala ja appelsiinin mehu ja kuori. Jos olet herkkä karvaalle maulle, älä sitä kuorta käytä, mutta minä kyllä tykkään.

Tarjoilu- eli näin sinkkutaloudessa syömisvaiheessa keiton päälle lautaselle turaus valkosipulimajoneesia.

Oikaistu tämä on siksi, ettei keitetä kalalientä tai perata kalaa itse, saati että kalastettaisiin se. Jotain liemikuutiota tai fondia voi kai käyttää jos niitä harrastaa. Ja toki voi maustaa hienommin sahramilla, valkoviinillä, anisviinalla tms., ja kalat olla monipuolisempia ja mukana äyriäisiä (niiden kuoresta kuulemma myös saa hyvän liemen). Ja majoneesin sijasta itse tehty rouille.

Koska oli ylijäämäkahvia (yleensä käytän kaunistusaineena mutta nyt en), sain jälkkäriksi kahvikiisseliä: vajaa 6 dl kahvia, kuumenna ja liuota siihen se kovettunut fariinisokerikimpale joka sinunkin kaapistasi varmaan löytyy. Lisää 3 dl kermaa ja sekoita maitodesiin 3 rkl perunajauhoja ja lisää nekin vimmatusti sekoittaen, jottei tule klimppejä. Mausta vaniljasokerilla. Nesteiden suhdemääriä voi vaihdella.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6567
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #92 : 04.02.25 - klo:22:52 »
Unohdin suosikkimausteeni timjamin! Siis keitosta. No, lisätään vielä.

Pippuria kandee käyttää vähemmän jollei kovin tulisesta tykkää.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34545
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #93 : 05.02.25 - klo:06:50 »
Kalakeittosi on eteläisempää sorttia kuin minun kirkas- tai kermainen lohikeittoni.
Onko tulista ?

Kiitos kahvikiisseli-ohjeesta. Luulen kokeilevani, sillä pidän esim. kahvijugurtista.

Kohta keitän meille aamukahvit, ilman sitä ei päivä ole kunnossa.

Eilen tein silakkalaatikon. Se jopa onnistui, joten lämmitän sitä täksi päiväksi. Hernesoppaa on vielä useaksi kerraksi, tai taidan pakastaa loput.

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6567
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #94 : 05.02.25 - klo:10:55 »
Höh, minulla ei olekaan timjamia. No, se on sitten tänään ostoslistalla. Keittoa kyllä vielä piisaa.

Se on ehkä perinteiseen suomalaiseen makuun hieman tulista, mutta jos on ns. tulisen ruoan ystävä, se ei maistu miltään. Eli minulle juuri sopivaa talvilämmikettä, mutta ehkä jos tädilleni tekisin, jättäisin pippurin vähemmälle. Pippurin maku tuntuu tarttuvan rasvaan ja pyrkivän sen myötä pintaan. Jos syvemmältä kauhaisee, sitä tulee vähemmän.

Niin kahvikiisseli sisältää kahvia ja sen myötä kofeiinia, joten saattaa valvottaa jos isomman annoksen ottaa. Kahvikiisseliohjeissa on sokeria n. kymmenesosa siitä mitä nesteitä (kahvi, maito, kerma) yhteensä. Sillä määrällä tulee sellaista vanhanajan makeaa, eli ei niin äitelää kuin kauppojen makeat herkut nykyään ovat. Fariinisoreri käy hyvin ja itse en sitä mitannut kun tosiaan hyödynsin kokkareeksi jähmettyneen fariinisokerin jämän.

Mitenkähän onnistuisi kauramaidosta ja -kermasta? Silloin voisi nimimerkki luterilainenkin nauttia vegaanista herkkua. Tosin en tiedä, käyttääkö hän kahvia lainkaan. Em. täysin kaikkiruokainen tätini siirtyi käyttämään kahvissa kauramaitoa, kun se hänen mukaansa maistuu paremmalta. Minä kun juon mustana niin en asiasta osaa sanoa.
« Viimeksi muokattu: 05.02.25 - klo:11:01 kirjoittanut öppiäinen »
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6567
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #95 : 06.02.25 - klo:12:15 »
Pippurin maku tuntuu tarttuvan rasvaan ja pyrkivän sen myötä pintaan.

"Rasva herättää mausteet eloon", valistaa päivän Ilta-Sanomat. Ehkä vähärasvainen ruoka sitten tarvitsee enemmän mausteita?
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22631
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #96 : 06.02.25 - klo:12:33 »
Rasva on tarpeen myös joidenkin vitamiinien välittämisessä. https://www.yliopistonapteekki.fi/ideat-ja-vinkit/rasvaliukoiset-vitamiinit

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34545
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #97 : 06.02.25 - klo:14:44 »
Kuulin juuri eilen keskustelussa miten valmistautua leikkaustoimenpiteeseen. Tiedän omasta hammaslääkäri-kokemuksesta että verenohennuslläke pitää jättää pois siltä päivältä kun on hampaanpoisto.
Siihen kumppani tiesi kertoa että myös Omega-3 pitää jättää pois kun on edessä leikkaustoimenpide. Pitääkö D-vitamiinikin ?.

Sukulaisnaisella oli varpaankynnen poisto, eikä häntä oltu  neuvottu jättämään verenohennuslääkettä. Vuoto oli ollut runsasta, hän kertoi että arveli puoli litraa valuneen. Osa vuoti sairaalassa, osa porraskäytävässä kotona ja loput matolle olohuoneessa.
Poika olisi vienut takaisin sairaalaan, mutta hoitajakoulutuksen saanut ikäsisko sanoi ettei lähde, vaan jalka koholle, ja 'kylmäkallet' varpaan molemmin puolin. Tunnissa hyytyi.

Ai niin, tämä on kokkaus-sivu. Ei puhuta nyt veri-ruoista !   :003:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34545
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #98 : 07.02.25 - klo:11:56 »
Söimme jauhoisten perunoiden ja makoisien porkkaniden kanssa perinteisen nakkikastikkeen. Sitä maistoin misotahnalla ja dijonsinapilla. Lisäsin nakkien ruskituttua joukkoon paprikasuikaleita ja kevätsipulin varsia. Käytin myös puolikkaan lihalienimuution maun parantamiseksi.

Ja, jälkiruuaksi otimme mammiä, jota tilasin kaksi rasiaa. Kuljetus tuli aamupäivällä sopivasti. Kaikki alkoi olla lopussa jääkaapissa. Pakastimessa riittää sensijaan vaikka tulisi se lakko alkaen 17.2.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4976
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #99 : 10.02.25 - klo:16:29 »
Tänään valmistin meille vegaanisen makaronilaatikon. Ruuan kera raasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta sekä täysjyväruisleipää. :)

400g tummaa makaronia
5 suurta lehtikaalin lehteä
2 tlk punaisia linssejä
3 valkosipulinkynttä
2tl chilitahnaa
1tl rouhittua mustapippuria
1 kasvisfondi
4dl kaurakermaa
rypsiöljyä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja leikkaa lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Valua ja huuhtele linssit. Keitä makaronit puolet ohjeistetusta ajasta. Hienonna valkosipulinkynnet. Lorauta pannulle tilkka rypsiöljyä ja kuumenna. Lisää pannulle valkosipuli ja chilitahna. Heitä joukkoon lehtikaali ja linssit. Lisää kasvisfondi ja mausta mustapippurilla. Valuta vesi pois makaroneista ja sekoita paistoksen joukkoon. Sivele uunivuoka rypsiöljyllä ja kumoa paistos vuokaan. Kaada joukkoon kaurakerma. Paista uunin keskitasolla 30 minuuttia. Anna vetäytyä hetkisen ja sitten syömään  :P:)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4976
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #100 : 11.02.25 - klo:19:55 »
Aasialaisilla on aivan omat ruokatottumuksensa. Minä en ole viitsinyt niihin paljon tutustua, mitä nyt kiinalaisissa ravintoloissa olen syönyt.

Riisi on hyvää kun sen oikein keittää. Soijakastiketta on kaapissani, sekä wokkikasviksia pakastimessa. Siinä lähes kaikki mitä kotona käytän. No, onhan kookosmaitoakin tölkissä juuri riisiä varten.
Tänään valmistin meille ruuaksi vegaanista tofukeittoa aasialaisittain. :)

1pkt tofua
1lvettä
4dl kookosmaitoa
450g pakastettuja Thai - wokvihanneksia
125g täysjyvänuudeleita
3rkl punaista currytahnaa
1 kasvisfondi
2 rkl soijakastiketta
1 limen mehu
korianteria

Valmista tofu leikkaamalla se pitkittäin puoliksi ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa tofu kuutioiksi. Laita kattilaan vesi, kasvisfondi, currytahna ja kookosmaito. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kuutioitu tofu ja jäiset jäiset wokvihannekset keittoon. Peitä kannella ja keitä pari minuuttia. Lisää nuudelit ja jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia, kunnes nuudelit ovat kypsiä. Mausta soijakastikkeella. Viimeistele valmis keitto limetin mehulla ja mausta korianterilla.  :)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34545
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #101 : 15.02.25 - klo:14:22 »
Söimme eilen juhlapäivän kunniaksi Simpukkasalaatin valkosipulipatongin kera.

2 omenaa kuutioina
1 tlk simpukoita suolavedessä
1/4 kurkkua kuutioina
1 pss vihreitä herneitä
1 dl neitsytölyä
1 sirtuunan mehu
2 rkl ssokeria
1 tl suolaa
1 ruukkutilli silputtuna

Kaikki sekoitetaan öljy-sitruunanmehu-mausteetliemeen. Muutama tunti jääkaapissa maustumassa.

1/2 patonkia halkaistuna, valkosipulivoita väliin, kääritään folioon ja kuumennetaan uunissa 10 min 200 asteessa.

Ostin 8% kuoharin S-marketista hääpäivä-ystävänpäivä-aterialle. Loput nautitaan tänään kunhan teatterivieraat tulevat.

Tein myös täytekakun valmiista kakkupohjasta. Vaniljamaidolla kostutin, aprikoosihilloa ja kuningatashilloa väleihin. Kermaa vaahdotettuna pinnalle ja koristeeksi suurin mansikoita neljäksi jaettuna, pinnalle. Näytti aivan tankkiesteeltä.

Matti rakastaa täytekakkuja, siksi näin juhlistin 61-vuotishääpäiväämme. :049:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34545
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #102 : 20.02.25 - klo:10:23 »
On hyvä pakkailma. Tyhjensin pakastimen kasseihin ja peittelin ne parvekkeelle huovan alle.

Sulatin, kuivasin ja panin pakastimen taas käyntiin. Hetken päästä otin ruoat takaisin sisälle ja järjestin paikoilleen pakastimen laatikoihin.

Tämä oli tehtävä, sillä huurretta oli paljon.

Nyt Matti kuorii perunat keittoon. Teen sen savulihasuikaleista, keittovihanneksista, sipulista, ja perunoista. Persiljaakin löytyy.

Niveliä kyllä särkee ja päätä huimaan, mutta puolen tunnin lepo auttaa.

Kuuntelen kirjaani Donin kasakoista. Se on hurmaavaa kerrontaa, uskomattoman hienoa työtä Solohovilta. :023:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4976
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #103 : 24.02.25 - klo:18:20 »
Makaronilaatikko on arkiruokien aatelia. :)

400g tummaa makaronia
2rkl soijakastiketta
1 sipuli
2dl tummaa soijarouhetta
1dl vettä
1 kasvisfondi
4dl kaurakermaa
1tl rouhittua mustapippuria
rypsiöljyä paistamiseen ja vuuan voiteluun
2rkl korppujauhoa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Keitä makaroneja noin puolet phjeistetusta ajasta. Hienonna sipuli. Lorauta paistinpannulle öljyä ja kuullota sipuli. Lisää joukkoon soijarouhe. Lisää soijakastike ja vesi. Paista, kunnes kaikki vesi on imeytynyt soijarouheeseen ja siirrä pois pannu liedeltä. Kaada makaroneista vesi pois. Sekoita joukkoon soijarouhe ja lisää kasvisfondi. Lisää joukkoon kaurakerma sekä mustapippuri ja sekoita hyvin. Voitele uunivuoka öljyllä ja kumoa makaronilaatikon ainekset sinne. Ripottele päälle korppujauhoja. Paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä hetki, ja sitten syömään  :P . :)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34545
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #104 : 24.02.25 - klo:19:37 »
Voin hyvin kuvitella, että on hyvää. Voisin syödä, sillä en enää oikein pidä jauhelihasta.

Tarjoaisin lisäkkeen' tomaatti-sipuli-salaatin tuoreista tomaateista.

3-4 tomaattia
2 pientä salottisipulia( keltasipulikin käy  )
neitsytölyä, etikkaa, mustepippuria, sokeria ja suolaa

Tomaatit siivutetaa, sipuli leikataan niin ohueksi siivuksi kuin sen  saa.
öly-etikka-sokeri-suola seosta ravistetaa ja rouhitti pippuri lisätään.
Kastike kasvisten päälle ja varovaista  kääntelyä. Anna maustua n. 1 h
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)