Keskustelu > Raamattupiirit

Evankeliumien Lukupiiri 2

<< < (2/5) > >>

öppiäinen:
Yksikään lain piirto ei ole kadonnut. Toimitaan siis ihan normaalisti. Ei kai pappienkaan tarvitse tietää, miten paraneminen on tapahtunut?

Spitaalisen puhtaaksi julistamista koskeva laki kertoo monimutkaisista menoista: https://raamattu.fi/raamattu/KR92/LEV.14/3-Mooseksen-kirja-14

Tämä ei nyt mene enää evankeliumien lukupiirin puolelle, mutta tuota uhrihommaa käytännössä mietin. Minulle on joku arvovaltainen taho (tyyliin professori) joskus kertonut, että käytännössä temppeli oli teurastamo. Tuokin spitaalinen kun on parantunut, vie sinne eläimiä tapettavaksi, ja sitten saadaan lihaa, mikä ei ollut arkista ruokaa vaan juhla-ateria. Kyllähän paranemista sopiikin juhlia. Valitettavasti en muista, kuka tuo oli joka noin väitti, ja haluaisin kyllä tsekata muualtakin, onko käsitys kuinka oikea.

Verrattuna nykyiseen lihansyöntiin Raamatussa on vielä vahvana se fiilis, että oikeastaan tappaa ei saisi, edes ruoakseen. Että tässä nyt vuodatetaan verta ja se ei alun perin ollut tarkoitus (kuten luomiskertomuksesta käy ilmi, ihminen luotiin kasvissyöjäksi). Syntiin lankeamisen jälkeen vasta saatiin lupa että tappakaa nyt sitten (kun kirjaimellisesti heräsi lihan himo?), mutta pitää muistaa mainita Herra nimi kun teuraan veren vuodattaa. Muistuttaa että tämä ei oikeastaan ole minun, tämä tämän eläimen elämä, eikä minulla oikeastaan olisi oikeutta.

Riistan veri piti vuodattaa maahan ja peittää, mutta kaloista ei ole vastaavia määräyksiä. Eivät tainneet olla lammaspaimenten kulttuurissa vielä keskeistä ravintoa? Ja käytettiinhan heinäsirkkojakin ruoaksi, mutta niillä ei ole punaista verta vuodatettavaksi. Onko niissä sitten sieluakaan, sillä "kaiken lihan sielu on sen veri, jossa sielu on"?  :017: Hyönteisiähän ei luomiskertomuksessa edes luoda. Suomesta löytyy kansantarina, jossa Piru katselee luomistaa ja kärttää että hänkin saisi luoda jotakin, Jumala iskee seipään maahan ja sanoo että tuon reiän alan verran saat luoda, ja sieltä lähtevät Pirun töinä liikkeelle hyttyset, paarmat ja muut ihmisten ja karjan kiusaajat. (Made taas syntyy kun Piru räkäisee nokisiin kouriinsa ja hieroo niitä, mutta se on toinen tarina. Ja okei, nyt menee todella kauas aiheesta.)

öppiäinen:
^Täsmennetään sen verran, että vasta Nooalle vedenpaisumuksen jälkeen nimenomaisesti annettiin lupa syödä lihaa. Mutta jo Abel uhrasi lampaan, ja tunnetusti se uhri kelpasi Herralle hyvin.

karjalaisenkyösti:

--- Lainaus käyttäjältä: öppiäinen - 25.10.19 - klo:03:00 ---Tämä ei nyt mene enää evankeliumien lukupiirin puolelle, mutta tuota uhrihommaa käytännössä mietin. Minulle on joku arvovaltainen taho (tyyliin professori) joskus kertonut, että käytännössä temppeli oli teurastamo. Tuokin spitaalinen kun on parantunut, vie sinne eläimiä tapettavaksi,
--- Lainaus päättyy ---

Sanoisin, että tämä jos mikä menee evankeliumin piikkiin, eli siksi juuri sopii tällaiseen lukupiiriin.

Olen minäkin ymmärtänyt, että paljon on tarvinnut elämiä teurastaa ja polttaa uhreiksi uhrialttarilla.
Siinä on voimakas kuva Kristuksesta uhrina.
Uhrikäytäntö oli käsin kosketeltava merkki synnin vakavuudesta.

Sitten on ollut erikoistilanteita - en muista, onko niitä ollut yksi vai useampia - jolloin uhrit eivät ole mahtuneet alttarille.
2. Aik. 7 kertoo, kuinka Temppelin vihkimistilaisuudessa uhrattiin 22 000 nautaa ja 120 000 lammasta. Ne uhrattiin temppelin esipihalla. Tähän toimitukseen on tarvittu valtava määrä ihmisiä.

karjalaisenkyösti:

--- Lainaus käyttäjältä: öppiäinen - 25.10.19 - klo:03:18 ---^Täsmennetään sen verran, että vasta Nooalle vedenpaisumuksen jälkeen nimenomaisesti annettiin lupa syödä lihaa. Mutta jo Abel uhrasi lampaan, ja tunnetusti se uhri kelpasi Herralle hyvin.

--- Lainaus päättyy ---

Jumala teki Aadamille ja Eevalle puvut nahasta, joten siinä on ollut ensimmäinen eläinuhri ja viittaus tietenkin tulevaan Syntien Sovittajaan, kuten myös tuossa Aabelinkin uhrissa.

Pena:
On toki luvallista nähdä Vanhassa testamentissa viittauksia Kristukseen. Jättäisin edellisestä kuitenkin pois tuon ’tietenkin’.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta