Kirjoittaja Aihe: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.  (Luettu 36075 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Viisveisaaja

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 8392
Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« : 18.11.12 - klo:22:01 »
Jäätiin tähän:
Mielenkiinnolla olen lukenut täälläkin käytävää keskustelua Talvivaaran kaivoksen "tuhoista". Kaikki ei kuitenkaan ole niin mustavalkoista kuin eri medioita lukemalla saattaisi ymmärtää. Itse kasvoin kaivosmaailmassa, koulutie kulki ”sumpin” eli rikastejätealueen vierestä, perheemme toimeentulosta 2/3 osaa tulee edelleen maanrakennus- ja kaivosteollisuuden kautta, jotain olen ehkä join oppinut vuosien varrella.  Mikä tahansa ihmisen toiminta kaivosteollisuudesta ym teollisuudesta maanviljelyyn jättää jälkeensä luontoon haluttiin sitä tai ei, kysymys on vain riskien ja toiminnan minimoinnista sekä tarvittaessa jälkien korjaamisesta, kun se on mahdollista.  70–80-luvuilla kotikaupunkini reunalla oli iso rikastejätealue, josta mm kovalla tuulella levisi hienoa rikastetta ympäristöön, siitä ei ollut muuta haittaa kuin vähän ylimääräistä siivoamista. Tekniikan kehityttyä tuo aikoinaan jätteeksi luokiteltu rikaste käsiteltiin uudestaan ja siitä saatiin talteen huomattavia määriä metalleja. Tämän käsittelyn jälkeen alue maisemoitiin ja nyt siellä kasvaa osittain metsää, osittain alue on virkistyskäytössä. Kuitenkin tuo nyt jo lopetettu kaivos antoi elannon n 80 vuodeksi alueen väestölle, kehitti syrjäisestä alueesta kehittyneen kaupungin. Ilman kaivosta tuolle alueelle ei olisi saatu ensimmäisiä sairashuoneita, urheilukenttiä, kouluja, asutusta, yleisiä saunoja tai liike-elämä ei olisi alkanut kehittymään. Kaivoksen tulo paikkakunnalle hidasti näin omalta osaltaan maaltapakoa Etelä-Suomeen.

On totta, että Talvivaarankaivoksen jätealtaasta on karannut ympäröivään vesistöön vettä, joka sinne ei olisi pitänyt mennä, mutta.... Kukaan ei ole voinut arvata ennätysrunsasta sadekesää ja syksyä. Virheitä ovat tehneet monet eri tahot kaivosyhtiöstä ympäristöviranomaisiin. Ennen kuin pilaantunut vesi kerkiää pitemmälle ovat pitoisuudet vedessä pienentyneet huomattavasti, kuten Blogissa  ” paikanpäällä.fi”  voidaan todeta.   Greenpeacen sivuilla mainitaan, että metallien määrät on suuret talousvesivaatimuksiin verrattuna, mutta eihän kukaan järkevä ihminen käytä pintavettä talousvetenä ja pitoisuudet laimenevat huomattavasti jo suht lyhyellä matkalla. Jos pilaantuneen vesistön suuruutta tai veden virtausta verrataan esim. Kymijokeen ja sen varrella oleviin / olleisiin metsäteollisuuden tehtaisiin on sekä saastunut alue että kuormitus pieniä. Kymijokin on viimeisten vuosien varrella kiitettävästi puhdistunut ja sopii jo virkistyskäyttöönkin.
Jos haluamme jatkossakin käyttää eri metalleja niin terveydenhuollossa kuin muussakin teollisuudessa on meidän pakko hyväksyä kaivosteollisuuskin. Ja koska maailmalla löytyy huomattavasti huonommin luonnonsuojelullisesti hoidettuja kaivoksia kuin omamme, on parempi louhia, rikastaa ja jatkojalostaa metallit täällä.

http://www.talvivaara.com/yhtio
http://www.talvivaara.com/toiminta/teknologia/biokasaliuotus
http://paikanpaalla.fi/paivitys-16-kysymyksia-ja-vastauksia-talvivaaran-tilanteesta/
________________________________________________________________________________

Eli toi oli nimimerkin meme kirjoitus.

Kaivosteollisuutta ja muutakaan teollisuutta, joka on järkevää ei minulla ole mitään, mutta kieltämättä Talvivaaran kohdalla kyllä töppäiltiin aika rajusti.
Ei siinä ollut kyse siitä, että olisi satanut liikaa, vaan suunnitelmat oli pielessä alusta alkaen.
Seosaltaan vamistuksessa käytettiin liian ohutta materiaalia.
Kipsiseosaltaan alle ei laitettu tarpeeksi tiiviisti kvituhkaa ja hiekkaa.
Tarkistusta teki yksi mies jolla on kytköksiä yhtiöön.
Tiedotuksissa on valehdeltu.

Siis kaikenlaista mistä nyt pitäisi ottaa oppia ja kun lisää kaivos alaa tulee Suomeen, niin näihin asioihin tulisi ottaa parempi ote.

Se on hienoa, että ihmiset työllistyy ja jotain rippeitä tulee tuotosta jäämään Suomeenkin, mutta Talvivaaran kohdalla veronmaksajat maksavat, kun se menee nurin ja luonto pilaantuu. Lisäksi monikansallisten yhtiöiden rahavarat yleensä menee muualle kuin Suomeen.

Meidän pitäis nyt saada suomalainen kaivosteollisuus jotenkin rullaamaan ja estää kaikenlaisten monikansallisten yritysten tulo tänne, vaikkakin ulkomainen sijoitus Suomeen on ihan ok noin muuten.'

Talvivaara ja Olkiluoto kaksi oikein emämunausta.




Kaikki valta tekoälylle!

Poissa meme

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 695
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #1 : 18.11.12 - klo:22:19 »
On oikeastaan aika mielenkiintoista että monet kaipaavat kaivosteollisuutta valtionomistukseen. Suomen valtio omisti Outokumpu Oy vuosikausia, kunnes totesi, ettei toiminta kannata ja möi kaivokset ulkomaalaisille sijoittajille, jotka sitten ovat niin lopettaneet kaivoksia kuin avanneet uusia. Nyt sitten ihmetellään miksei valtio omista kaivoksia. Omistaisihan se jos päättäjät olisivat niin aikoinaan halunneet. Ei kaivoksia perusteta yhtakkiä; aikaa ja rahaa kuluu vuosikausia ennenkuin homma alkaa kannattaa.

Mitä noihin sadevesimääriin tulee, niin minkäs teet kun kaivosten omille vesille tarkoitetut altaat ovat täynnä sadevettä, jota ei edes puhdistettuna ole saannut laskea ympäristöön. Samaan ongelmaan ovat törmänneet mm maanviljelijät lietelantaloiden kanssa.

Minua ja montaa muuta ihmetuttää myös nykyinen ilmapiiri, ettei kenelläkään virkamiehellä saisi olla kytköksiä edustamaansa yritysalaan. Pitäisikö lääkärin lähteä tekemään kaivoslakeja tai prosessi- ja kaivostekniikkaa tuntevan päättämään terveysasioista. Siitä nyt ei tulisi kuin sanomista, jos sitäkään. Kyllä henkilöiden jotka asioista päättävät tulee niistä jotain tietää ja silloin jotain entisiä kytköksiä tulee olemaan.

Poissa Atanasia

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2189
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #2 : 18.11.12 - klo:22:41 »
Lainaus
Meidän pitäis nyt saada suomalainen kaivosteollisuus jotenkin rullaamaan ja estää kaikenlaisten monikansallisten yritysten tulo tänne

niinpä

yksinkertaista oikeustajua


Herra armahda.

Poissa Atanasia

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2189
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #3 : 19.11.12 - klo:10:30 »
yritän suhteuttaa aina nämä suuret asiat, maailmanlaajuiset,
tänne ruohonjuuritasolle ja katsoa miten ne täällä toimii

siis olisiko oikein käyttää hyväksi ja tavoitella omaa hyötyä
naapurin tietämättömyyden/tyhmyyden/taitamattomuuden/köyhyyden kustannuksella..??

Onko oikein viedä naapurin mummolta arvokas arabiakannu
kun ei sen arvoa ite ymmärrä... voisinhan antaa sille Juhlamokka-paketin korvaukseksi...

Onko typerää edes miettiä onko-oikein-näkövinkkelistä
kun rahasta on kysymys?


Herra armahda.

myyrä

  • Vieras
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #4 : 19.11.12 - klo:12:55 »
Valtion oma kaivosyhtiö olisi kyllä ihan hyvä ratkaisu. Siitä olisi mm. se hyöty, että tulot tulisivat koko yhteiskunnalle ja ympäristön tilaa voisi valvoa paremmin. Myös kaivosvero, joka onkin käytössä monessa maassa, on hyvä ratkaisu ja siitä saatavasta tuotosta voisi osan antaa kunnalle jonka alueella kaivos sijaitsee.

Lisäksi elinkeinotoiminnan ja ympäristönsuojelun valvonnat erilleen!

 :eusa_angel:
« Viimeksi muokattu: 19.11.12 - klo:13:01 kirjoittanut myyrä »

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16861
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #5 : 19.11.12 - klo:13:26 »
Valtion oma kaivosyhtiö olisi kyllä ihan hyvä ratkaisu. Siitä olisi mm. se hyöty, että tulot tulisivat koko yhteiskunnalle ja ympäristön tilaa voisi valvoa paremmin. Myös kaivosvero, joka onkin käytössä monessa maassa, on hyvä ratkaisu ja siitä saatavasta tuotosta voisi osan antaa kunnalle jonka alueella kaivos sijaitsee.

Lisäksi elinkeinotoiminnan ja ympäristönsuojelun valvonnat erilleen!

 :eusa_angel:

Vaihtaisin tuon kaivosveron raaka-aine veroksi. Se joka nostaa jotakin maasta keinolla millä hyvänsä korvatkoon siitä jotain yhteiskunnalle.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

myyrä

  • Vieras
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #6 : 19.11.12 - klo:14:56 »
Vaihtaisin tuon kaivosveron raaka-aine veroksi. Se joka nostaa jotakin maasta keinolla millä hyvänsä korvatkoon siitä jotain yhteiskunnalle.

Sekin on hyvä. Maa-ainesvero on käytössä ainakin Ruotsissa, Tanskassa ja Englannissa (ehkä vähän erilaisena). Vero luetaan kuuluvaksi haitta-/ympäristöveroihin. Se on säädetty kai alunperin kiviaineksen louhintaa varten. Veron pitäisi olla tuntuva, että se kirpaisee kunnolla johonkin ympäristön kannalta haitalliseen toimintaan ryhtyvää. Mietiskelin kaivosveroa: jos siitä osa menisi kunnalle niin kunnat voisivat alkaa kilpailemaan kaivoksista kuka sen saa alueelleen? Se ei olisi hyvä.

Minun suhtautumiseni Äiti Maahan on täysin erilainen kuin esim. nimim. Memen. Jokainen kaivos on haava maan herkässä ihossa. Ihminen kaikessa typeryydessään on kehittynyt suurien aivojensa takia niin pitkälle, että sen tarvitsee kaivella maasta erilaisia asioita. Malmi nostettiin ennen järvien pohjista. Jumalako se loi ihmisen omaksi kuvakseen...?  :icon_eek:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33745
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #7 : 19.11.12 - klo:16:06 »
Liittyykö tähän mitenkään maanomistajien soranotto omista kuopista.   Mikä taas oli se jupakka kun soraa otettiin meren pohjasta. Oliko se luvanvaraista, laillista vai laitonta.

Renkomäen kupeella kasvaneena kaipaan sitä harjua joka oli lhes koskematon 60 v. sitten.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

myyrä

  • Vieras
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #8 : 19.11.12 - klo:16:19 »
Liittyykö tähän mitenkään maanomistajien soranotto omista kuopista.   Mikä taas oli se jupakka kun soraa otettiin meren pohjasta. Oliko se luvanvaraista, laillista vai laitonta.

Renkomäen kupeella kasvaneena kaipaan sitä harjua joka oli lhes koskematon 60 v. sitten.

Tuossa on jotain: www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=48328&lan=fi#a3

Poissa meme

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 695
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #9 : 19.11.12 - klo:17:09 »
Ehkäpä mielipiteeseeni vaikuttaa arjen realiteetti; Olen 6v:stä  syönyt leipää, joka on suoraan tai välillisesti ostettu kaivostoiminnasta saaduilla tileillä, muutamaa vuotta lukuunottaamatta ja silloinkin olen seurannut kaivostoimintaa hyvin läheltä. Olen asunut kaivoksen päällä ihan kirjaimellisesti; sammuttanut illalla valot iltalouhinnan äänen kuuluessa ja vieraillut kaivoksessa. Kaivostoiminta voi jättää arven maaperään, on totta, mutta miten korvaat ne mineraaleista tuotetut tuotteet joita nykyisin käytetään. Kierättäminen on hyväksi, mutta kun kaikkea ei voi kierättää tai korvata muuten kuin uusiotuotannolla. Esim. terveydenhuollossa on paljon tuotteita joita on pakko tehdä esim ruostumattomasta teräksestä. Varsinkin kun monien mielestä kemianteollisuus tai öljyteollisuuskin on huonoasia.

Kertokaapa minulle miten korvataan esim ihmisen varaosat; lonkka tai polviproteesit niin, että ne kestävät 100kg painon?

Jos Suomen valtio päättäisi perustaa nyt uuden kaivoksen; sen tuotantoon saattamisessa menee n 5 vuotta ja kannattavaksi saattamiseen vielä toinen 5-10 vuotta. Näin pitkään on kulunut esim Talvivaaran kaivoksen suunnitteleun alkamisesta. Joten tuo ratkaisu ei ole ihan tämän päivän juttu.

 

myyrä

  • Vieras
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #10 : 19.11.12 - klo:17:53 »
Ehkäpä mielipiteeseeni vaikuttaa arjen realiteetti; Olen 6v:stä  syönyt leipää, joka on suoraan tai välillisesti ostettu kaivostoiminnasta saaduilla tileillä, muutamaa vuotta lukuunottaamatta ja silloinkin olen seurannut kaivostoimintaa hyvin läheltä. Olen asunut kaivoksen päällä ihan kirjaimellisesti; sammuttanut illalla valot iltalouhinnan äänen kuuluessa ja vieraillut kaivoksessa. Kaivostoiminta voi jättää arven maaperään, on totta, mutta miten korvaat ne mineraaleista tuotetut tuotteet joita nykyisin käytetään. Kierättäminen on hyväksi, mutta kun kaikkea ei voi kierättää tai korvata muuten kuin uusiotuotannolla. Esim. terveydenhuollossa on paljon tuotteita joita on pakko tehdä esim ruostumattomasta teräksestä. Varsinkin kun monien mielestä kemianteollisuus tai öljyteollisuuskin on huonoasia.

Kertokaapa minulle miten korvataan esim ihmisen varaosat; lonkka tai polviproteesit niin, että ne kestävät 100kg painon?

Jos Suomen valtio päättäisi perustaa nyt uuden kaivoksen; sen tuotantoon saattamisessa menee n 5 vuotta ja kannattavaksi saattamiseen vielä toinen 5-10 vuotta. Näin pitkään on kulunut esim Talvivaaran kaivoksen suunnitteleun alkamisesta. Joten tuo ratkaisu ei ole ihan tämän päivän juttu.

 

Enhän minä kaivoksia sinänsä vastusta vaan ympäristöhaitat tässä on nyt pinnalla. Talvivaara on saanut yli 90 huomautusta ely-keskukselta, joka määrä kertoo jotain toiminnan ympäristöstä piittaamattomuudesta. Ihmetellä kyllä täytyy tämän Kainuun "älykeskuksenkin" toimintaa - miksi Talvivaaraan ei puututtu ajoissa kovalla kädellä? Vuoto oli kolmas isompi ja pienempiä on sattunut useita.

Synteettiset materiaalit kehittyy ja toivottavasti pystyvät korvamaan joskus esim. tekonivelissä käytettävät. Tosin muovien teossakin tarvitaan öljyä - ainakin vielä nykypäivänä.

Tänäänhän P.Perä on telkkarissa ja tietysti samaan aikaan Metal Evolutionin kanssa  :eusa_doh:


Poissa meme

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 695
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #11 : 19.11.12 - klo:18:53 »
Syntteettisten aineiden kehittämiseen tarvitaan tuota kemianteollisuutta.

Metalleja tarvitaan moneen muhuunkin kuin terveydenhuoltoon, useimmat meistä syöhät metallisilla aterimilla, laittavat ruokaa metallisilla kattiloilla ja hellatkin / jääkaapit sisältävät metalleja. Vaatteissa on nyt harvemmin metallia, mutta vaatteiden ompeluun metallia tarvitaan, joten tarvitsemme myös kaivoksia. Talvivaara on tehnyt virheitä, en sitä kiellä, mutta niin on elykeskuskin.

myyrä

  • Vieras
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #12 : 19.11.12 - klo:19:17 »
Syntteettisten aineiden kehittämiseen tarvitaan tuota kemianteollisuutta.

Metalleja tarvitaan moneen muhuunkin kuin terveydenhuoltoon, useimmat meistä syöhät metallisilla aterimilla, laittavat ruokaa metallisilla kattiloilla ja hellatkin / jääkaapit sisältävät metalleja. Vaatteissa on nyt harvemmin metallia, mutta vaatteiden ompeluun metallia tarvitaan, joten tarvitsemme myös kaivoksia. Talvivaara on tehnyt virheitä, en sitä kiellä, mutta niin on elykeskuskin.

Näistä ollaan samaa mieltä. Ensisijainen vastuu on kuitenkin kaivostoiminnan harjoittajalla.

Poissa mt

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2621
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #13 : 19.11.12 - klo:22:21 »
Muistan vielä ajan, kun kotikaupungin kartassa Myrkkylahti. Puunjalostusteollisuus on sen jälkeen pannut asiansa ihan toiseen malliin, Myrkkylahden paikallakin on biopuhdistamon varoallas ja paikka on lintuharrastajien (ja lintujen) suosiossa. Teollisuuden tuoman vaurauden voi 50-luvulla lapsikin aistia, kun katsoi neljän jälkeen tehtaalta tulevaa loppumatonta polkupyöräkulkuetta. Kaupungin toisella laidalla oli avolouhos, josta leijuva kalkinpöly oli tuttu ilmiö.

Talvivaarassa käytetty prosessitekniikka tulee kehityttyään auttamaan rikkaita malmivaroja paitsi olevia (köyhiä) maita hyödyntämään maaperänsä tähän asti kätköön jääneet mineraalit. Ryssittyhän siellä on pahasti ja pohjat tehty huonosti, niin kuin Viisveisaaja mainitsi. Lupamenettelykään ei tietääkseni mennyt ihan niin kuin piti.

Teollinen asiantuntemus virkamieskunnassa on tarpeellista. On hyvä, jos vaihtoa tapahtuu kumpaankin suuntaan. Rajan väärällä puolella ollaan kuitenkin silloin, kun lupia käsittelevällä viranomaisella on omia taloudellisia intressejä, esim. osakkeita, lupaa hakevasta yhtiöstä. Tässä kohtaa tulee mieleen jonkinlaisen karenssiajan tarve. Hyvä asia ei ole sekään, jos virkamiehellä on järkkymätön kanta alan kiistakysymyksiin ja jos kaikki asiat suodattuvat tämän näkemyksen läpi ja oman kannan vastaiset näkemykset jäävät seulan ulkopuolelle.

Mt

myyrä

  • Vieras
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 2.
« Vastaus #14 : 19.11.12 - klo:23:55 »

Talvivaarassa käytetty prosessitekniikka tulee kehityttyään auttamaan rikkaita malmivaroja paitsi olevia (köyhiä) maita hyödyntämään maaperänsä tähän asti kätköön jääneet mineraalit. Ryssittyhän siellä on pahasti ja pohjat tehty huonosti, niin kuin Viisveisaaja mainitsi. Lupamenettelykään ei tietääkseni mennyt ihan niin kuin piti.


Mt

Taisi olla A-Talk tv:ssä, jossa (muistaakseni) Suomen Luonnonsuojeluliiton edustaja tiesi Australiassa käytetyn samaa liuotustekniikkaa kuin Talvivaarassa, mutta siellä siitä oli luovuttu juuri samanlaisten vesiongelmien ongelmien takia kuin nyt täällä. Muuta hän ei siitä sanonut.

Jos köyhät maat pystyisivätkin "hyödyntämään" mineraalivarojaan itse niin sehän olisi hyvä, mutta en ole niin sinisilmäinen että uskon sen juuri noin tapahtuvan. Ulkomaiset yhtiöt saalistaa köyhissä maissa sen kuin kerkeävät - näistä kammottavista ympäristötuhoista olen paljonkin lukenut ja nähnyt kuvia.

Vesiä olen tutkinut paljon, sekä puhdasvesiä että jätevesiä monessa paikassa - myös puunjalostusteollisuudessa. Siellä on alkuajoista tapahtunut mittavaa parannusta. Muistan senkin ajan kun vesipiirin miehet tulivat tarkastuksella ja yhtiön auto vei heidät firman klubille "neuvottelemaan". Myös henkilökohtaisemmin olen ollut tekemisssä tulosten "raportoinnin" kanssa, mutta siitä en puhu.