Kirjoittaja Aihe: Kotikokki X  (Luettu 20737 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33644
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #90 : 18.03.23 - klo:08:58 »
Pitkästä aikaa ostin kilon verran naudan sisäpaistia. Nyt sitten kokkaan kaksi liharuokaa.

Merimiespivit on jo uunissa ja vatkuli liedellä. Noudatan näitä ohjeita:

Vatkuli, jossa lihää en paloittele kuutioiksi    vaan siivuiksi
  https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/95617/Vatkuli/


Merimiespihivit   https://www.k-ruoka.fi/reseptit/merimiespihvit

Olen palaillut hiljalleen lapsuuteni ja nuoruuteni liha- ja keittoruokiin. Ne yleensä onnistuu. :023:

Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa juhani

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4178
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #91 : 18.03.23 - klo:13:27 »
Olen kateellinen Riitta-mummille. Paria kolmea kymmentä ruokalajia pystyn valmistamaan. Perilliset on joskus sanonut, että menettelee. Tuhansia lajeja Riitta-mummi laittaa.
wilhelmi niskasen jäljillä

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33644
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #92 : 18.03.23 - klo:17:28 »
Älä ole. Ei tämä niin kovin erikoista ole. On vain niin että olen syntynyt karjalaissukuun jossa tätini ovat aina laittaneen perinteistä uuni- ja keittoruokaa.

Piirakat, lohkot,karjalanpaistit, pataruuat, pantiin uuniin kypsymään pitkäksi aikaa, niin sitä hyvää tulee.
Suolaa enemmän kuin lännessä ja sipulia ja sieniä paljon enemmän.

Innostuin koulun kotitaloustunneilla, äiti oli enemmän k'sityöntekijä kuin ruoanlaittaja. Isän siskot taas olivat monet ammattikokkeja-ja -leipureita. Vanhempi tyttäreni on myös ollut ammatin parissa myöskin. Herttoniemeläis-vävy kokkaa vaimolleen, kuten sinä !
---
Merimiespihvit onnistuivat. Liha olikin hyvää ja toimin ohjeen mukaan. Liian usein jaksan muuta kuin 'säveltää' jotakin.

Teimme yhdessä Matin kanssa savukala-saatin. Matti kuori ja kuutio omenat ja suori savusilakat. Minä tein kastikkeen ölystä, sitruunamehusta, tillistä sokerista ja ripauksesta suolaa. Minä kuutioin kurkun ja sulattelin pakasteherneet.

Minulle maistui hyvin tällaisenaan. Matti kaipasi lisää valkosipulia ja sitruunaa.
Hän lisää niitä omiin annoksiinsa.

Nyt on ruokia useaksi päiväksi. Täytyy vaidella ja suunnitella milloin mitäkin pöytään pannaan.
Nyt on hyvät säät säilyttää parvekkeella astiat peiteltyinä. Eu meidän partsille kyllä linnut pääse, on umpeenlasitettu parveke.

 :039:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33644
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #93 : 04.04.23 - klo:15:11 »
Ostin pääsiäislampaan valmiina. Se on Vatajan valkosipuli-mokka-lammas. Säilyy hyvin sunnuntaihin kun on tiivis paketti.

Itse teen valkosipuliperunat uunissa. Ne onnistuu hyvin, eikä perunoita tarvitse kuoria, kunnin peseminen riittää. Kermaa, valkosipulia, mustapippuria ja suolaa uunivuokaan ohuiden siivujen päälle ja 200-asteiseen uunin 60- 70 min.

Pasha näin:

https://www.valio.fi/reseptit/pasha---resepti/

...
Tänään tein nopean borshkeiton. Olin ottanut kaalisopan pakasteestä. Lisäsin joukkoon hapankaalia, pujajuurisuikaleita ja punajuuripurkin lientä, sekä nakinpaloja. Kermaviilin nokare pintaan, ja täydestä meni.

Karjalaisena kaikkien pääsiäisruokien maut ovat minulle tuttuja ja maistuvia.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Thomas McElwain

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2754
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #94 : 22.04.23 - klo:05:47 »
Ostin pääsiäislampaan valmiina. Se on Vatajan valkosipuli-mokka-lammas. Säilyy hyvin sunnuntaihin kun on tiivis paketti.

Itse teen valkosipuliperunat uunissa. Ne onnistuu hyvin, eikä perunoita tarvitse kuoria, kunnin peseminen riittää. Kermaa, valkosipulia, mustapippuria ja suolaa uunivuokaan ohuiden siivujen päälle ja 200-asteiseen uunin 60- 70 min.

Pasha näin:

https://www.valio.fi/reseptit/pasha---resepti/

...
Tänään tein nopean borshkeiton. Olin ottanut kaalisopan pakasteestä. Lisäsin joukkoon hapankaalia, pujajuurisuikaleita ja punajuuripurkin lientä, sekä nakinpaloja. Kermaviilin nokare pintaan, ja täydestä meni.

Karjalaisena kaikkien pääsiäisruokien maut ovat minulle tuttuja ja maistuvia.

Yks karjalainen kertoi minulle vitsin. Luterilaiset olivat isäntinä ekumenisessä pääsiästapahtumassa, jossa tarjottiin mämmiä. Luterilainen pappi ystävällisesti huomautti ortodoksipapille, että tämä on sitten luterilaisten pasha. Ortodoksi tokaisi, mimmoinen pasha, sellainenkin kirkkokunta.
Sai körttien vihan päällensä kääntämällä ystävällisenä eleenä kaikki Malmivaaran 158 virttä englanniksi (ca 10.000 riimitettyä riviä), kuulemma kamala ja kuvottava teko.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4783
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #95 : 22.04.23 - klo:15:27 »
Tänään meillä oli ruokana härkäpapurokkaa.  :eusa_pray:

Poissa Thomas McElwain

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2754
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #96 : 22.04.23 - klo:16:04 »
Tänään meillä oli ruokana härkäpapurokkaa.  :eusa_pray:

Tämän tiimalta körtit varmaan tästä lähtien välttävät härkäpapurokkaa, jos sellasta ovat syöneetkään.
Sai körttien vihan päällensä kääntämällä ystävällisenä eleenä kaikki Malmivaaran 158 virttä englanniksi (ca 10.000 riimitettyä riviä), kuulemma kamala ja kuvottava teko.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21983
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #97 : 23.04.23 - klo:07:22 »
Minua kinnostaisi härkäpapurokan ohje. Otsikkohan ei viittaa ateriointiin vaan ruoan valmistamiseen.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4783
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #98 : 23.04.23 - klo:14:50 »
Tänään meillä oli ruokana perunoita ja tofua.  :eusa_pray:

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 21983
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #99 : 23.04.23 - klo:15:50 »
Tänään meillä oli ruokana perunoita.

Keitettyinä, uunissa vai pannussa paistettuina vai perunasoseena? Oliko peräti röstiperunoita? Espanjalaisen perunamunakkaan olen joskus saanut onnistumaan. Sen kääntämisessä on niksinsä.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6310
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #100 : 23.04.23 - klo:16:13 »
Keitettyinä, uunissa vai pannussa paistettuina vai perunasoseena? Oliko peräti röstiperunoita? Espanjalaisen perunamunakkaan olen joskus saanut onnistumaan. Sen kääntämisessä on niksinsä.

Noh, noh. Yksi suomalaisia kasvissyönnin edelläkävijöitä oli biokemisti Henning Karström, joka uskonnolliselta vakaumukseltaan oli adventisti. Hänen mielestään perunaa sopi syödä myös raakana. Mummolassani oli hänen kirjansa Oikea ravinto - terveytemme perusta, jossa oli muistaakseni ohje ainakin salaattiin, joka sisälsi raakaa perunaa. Sitä kirjaa sitten kutsuttiin siellä raakaperunakirjaksi.

Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6310
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #101 : 23.04.23 - klo:16:21 »
Minua kinnostaisi härkäpapurokan ohje. Otsikkohan ei viittaa ateriointiin vaan ruoan valmistamiseen.

Google on ystäväsi:

https://suomisyojajuo.fi/2016/08/29/historiallisia-harkapapuresepteja/
http://www.huovilantila.fi/reseptit
http://olemmepuutarhassa.fi/laskiaisrokkaa-harkapavuista/, ja sieltä se itse ohje:
http://olemmepuutarhassa.fi/harkapapurokka/

Ei kun rokkaa kokkaamaan!

Mutta joo, tuo huomautus, että härkäpavuista tehtäessä rakenteesta tulee erilaista kuin herneistä tehtäessä, on kyllä totta. Härkäpavussa on se sitkeä kuori. Minkähänlaista rokkaa tulisi härkäpapurouheesta, jota myös on saatavilla?
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6310
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #102 : 23.04.23 - klo:16:35 »
Itse olen tehnyt tällaista muhennosta, johon tulee 6 dl keitettyjä härkäpapuja, eli ruoanlaitto on aloitettava pari päivää aikaisemmin valmistamalla ne. Kuullotetaan 2 silputtua sipulia ja 6 valkosipulinkynttä öljyssä, lisätään 1/4 - 1/2 dl raastettua inkivääriä, 1 tl currya, kurkumaa, garam masalaa ja juustokuminaa kutakin, 1/2 chiliä tai cayennenpippuria, ja paistetaan hetki. Lisätään ne härkäpavut, pieni kukkakaali paloiteltuna ja tölkki kookosmaitoa. Kypsennetään kannen alla kunnes kukkakaali on kypsää, sitten lisätään puolikkaan sitruunan mehu ja 3 rkl soijakastiketta ja 1 rkl kuivattua persiljaa. Lisäkkeeksi sopii olla jotain ryynejä (riisi, ohra, speltti, kuskus...)

Laiska kokki ottaa valkosipulin ja inkiväärin purkista. Sitä inkivääriä tosiaan saa olla paljon. Kuivattu persilja ei ole pakollista ja voi noita mausteita muutenkin soveltaa. Sipulirajoitteisena jätän sen vähemmälle. Kerran unohtui kukkakaalikin, mutta vegevieras söi mausteista papusoosia silti ilmeisen ihastuneena. Ohje on jostakin lehdestä parinkymmenen vuoden takaa.

Joskus oli tarjolla härkäpapuvalmiste, jonka nimi oli pikapavut ja joka näytti siltä kuin olisi vähän murskattu kuivattuja härkäpapuja, mutta jätetty raekoko isommaksi kuin rouheessa. Se valmistui liottamatta, ihan keittämällä vain. Siitä kehittelin kastikkeen:

Kuullota silputtu sipuli öljyssä, lisää 1 dl härkäpapurouhetta ja 1 dl pikapapuja, sitten sekoitellen 2 rkl vehnäjauhoja. Anna kypsyä muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Sitten lisää 1,5 rkl soijakastiketta ja 1 rkl sinappia, sekoita. Sitten vähissä erin 5 dl vettä. Sitten joko lipstikkaa tai puolikas (miel. suolaton) liemikuutio, 2 maustemitallista pikakahvijauhetta ja 1 tl nelimaustetta. Kypsennä 20 minuuttia, sekoita välillä.

Lipstikkaa ilokseni saa nykyään hyvinvarustettujen ruokakauppojen maustehyllystä. Nelimausteen sekoitan itse: 2 osaa muskottia ja 1 osa neilikkaa, inkivääriä ja valko- tai mustapippuria kutakin.

Sitten minulla on M. Hindheden Säästötaloudellinen keittokirja. Hindhede oli tanskalainen eläinlääkäri, jonka mielestä ihmiselle eläinperäinen ruoka ehkä voita lukuunottamatta ei ole kovin tarpeellista (ja voinkin voi korvata palmiinilla). Tuo hänen teoksensa suomennos on julkaistu vuonna 1908, ja esittelee reseptien lisäksi hänen näkemyksensä ravitsemusopista. Niissä resepteissä joissakin käytetään virnoja, ja minulla on se käsitys, että se olisi senaikainen nimitys härkäpavuille. Tuolloin härkäpapua vielä Suomessakin yleisemmin viljeltiin. Ehkä ne kuitenkin voivat olla muitakin virnakasveja? Härkäpapuhan ei ole papu vaan virna.
« Viimeksi muokattu: 23.04.23 - klo:16:49 kirjoittanut öppiäinen »
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Thomas McElwain

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2754
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #103 : 23.04.23 - klo:16:47 »
Tämän tiimalta körtit varmaan tästä lähtien välttävät härkäpapurokkaa, jos sellasta ovat syöneetkään.

 :eusa_clap:
Sai körttien vihan päällensä kääntämällä ystävällisenä eleenä kaikki Malmivaaran 158 virttä englanniksi (ca 10.000 riimitettyä riviä), kuulemma kamala ja kuvottava teko.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4783
Vs: Kotikokki X
« Vastaus #104 : 29.04.23 - klo:00:17 »
Google on ystäväsi:

https://suomisyojajuo.fi/2016/08/29/historiallisia-harkapapuresepteja/
http://www.huovilantila.fi/reseptit
http://olemmepuutarhassa.fi/laskiaisrokkaa-harkapavuista/, ja sieltä se itse ohje:
http://olemmepuutarhassa.fi/harkapapurokka/

Ei kun rokkaa kokkaamaan!

Mutta joo, tuo huomautus, että härkäpavuista tehtäessä rakenteesta tulee erilaista kuin herneistä tehtäessä, on kyllä totta. Härkäpavussa on se sitkeä kuori. Minkähänlaista rokkaa tulisi härkäpapurouheesta, jota myös on saatavilla?
Meidän härkäpapurokkamme on aina vegaanista. Härkäpapu onkin loistava lihankorvike kasvissyöjille, sillä siinä on runsaasti proteiinia ja kuitua.  :eusa_pray: