Kirjoittaja Aihe: Kotikokki XI  (Luettu 48520 kertaa)

0 jäsentä ja 8 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #60 : 03.01.24 - klo:10:22 »
Kohta panen potut ja porkkanat kiehumaan. Porkkana sopii minulla sekä suun että vatsan mukaan ja sitä syönkin paljon, mutta hampaiden takia vain keitettynä.

Kastikkeen teen valmiista lihapullista. Ensin paahdan ne valurautapannussa, jonka jälkeen kaadan niiden niskaan veden jossa yksi lihaliemikuutio. Suurustan maizenalla ja maustan  esim. ketsupilla, sinapilla, mustapippurilla. Jos en paahda sipuliakin, niin lisään kuivasipulia. Sipuli ei kylläkään ole vatsani suosikki, mutta eihän mikään maistu miltään ilman sitä.

Joululta on vielä vähän haudutettua punakaalia, sellaista makeaa. On myös lasimestarin sillä, joka jäi hiukan kovaksi ja on sitenn säästynyt.

Näistä vatsaystävällinen lounas. Kaurajuoma juotavana.
...
Pesukone pyörii ja linkoaa. Syönnin jälkeen alkaa stianpeasukone saman soiton.  :003:

p.s. Kirjoittaminen on fiilispuuhaa. Nyt on kiva fiilis kun valo lisääntyy vähitellen.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #61 : 06.01.24 - klo:11:05 »
Saimme jouluvierailta nyljetyn mateen maksoineen ja mätineen. Madekeitto on syöty, maksoineen jota kohtaan olin ennakkoluuloinen. En ole sitä ennen syönyt. Nyt maistoin. Ei pahaa, hiukan kellarin hajuinen, mielestäni.

Nyt on blinitaikina nousemassa ja mäti sulamassa. Tunnin päästä herkutellaan.

Blinireseptiä en laita, niitä on niin moneksi. perusjuttu on lämmitetty neste, tattarijauho johon vähän vehnäjauhoa, hiiva, kanamunat . Keltuainen alkuun ja vatkattu valkuainen ja kuuma maito lopuksi ennen paistamista. Voisulaa myös sekaan ja suolaa hiukan.

Mätiä, smetanaa ja punasipulisilppua, herkkukurkkuja on. Kuohuviiniä ei ole, mutta keltaista Jaffa on ! :003:

Ei nääs päästy kaupoille.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #62 : 23.01.24 - klo:11:43 »
Hauduttelen vielä tunnin karjalanpaistia uunissa, huomiseksi. Hoksasin vasta hiljakkoin että on parempi valmistaa siivouspäivän lounas edellispäivänä. Ei tarvitse kilpailla siivoojan kanssa keittiön käytöstä.

Perunoiden keittämiseen tarvitaan vain pari minuuttia.


Nyt kun uuni oli kuumana, panin tämän päivän aterian , pienen kirjolohen samoihin lämpimiin.

Jottein kalan maku ottaut karjalanpaistiin, laitoin foliota astian päälle siksi aikaa kun kala kypsyi.

Salaattia varten  ostan nykyisin sitä joka on paperi/muovi-pussiin pakattu. Se säilyy parhaiten.
Salattiini kuuluu milloin mitäkin. Tänään lisösin tomaateja, kurkkua, oliiveja, salottisipulia ohuina renkaina ja mustapippuria. Valkosipulimajoneesikeastiketta ripaus päälle.

Juomme kaurajuomaa, vettä tai piimää. Vesi on aina tarjolla. Riippuu ruosta mikä maistuu.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6341
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #63 : 23.01.24 - klo:23:22 »
Lipeäkalaa skandinaavisin lisäkkein: Valkokastike (jonka maustoin muskotilla), pekonia ja herneitä (jälkimmäinen pakaste-sellaisia, lämmitys pekonin rasvassa) ja sinappikastike, eli periaatteessa öljykastike jossa öljynä neutraalia auringonkukkaöljyä ja stydisti Dijon-sinappia, ripaus sokeria ja silputtua tilliä. Kyytipoikana halpispunkku Pinot noir -rypäleestä, kun joku ruotsalainen sivusto mainitsi juuri sellaisen ja ruotsalaiset kuulemma juovat lipeäkalan kanssa punaviiniä. Perunat eivät ehtineet kypsyä aterialle (vaikka pieniä olivat niin enemmän kuin pari minuuttia olisi kypsennykseen tarvittu), joten jäivät väliin. Oli muuten älyttömän hyvä kokonaisuus. Kalan valmistin uunissa ja tulen vastedeskin tekemään niin. Jostakin syystä valkokastike maistui sienelle, vaikkei siinä taatusti mitään sellaista ollut, mutta ei haittaa kun maku oli miellyttävä.

Niin ne perunat. Sillisalaattia olisi jonain päivänä ohjelmassa ja menevät varmaan siihen. Eivät siis jää hävikiksi. Kalaakin kyllä on jäljellä, mutta niin on muitakin lisäkkeitä, joten jatkanen samalla toimivaksi havaitsemallani linjalla.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #64 : 24.01.24 - klo:09:31 »
Onko oma resepti vai gourmet-keittiön ?  En osaa kuvitella makua, sillä niin on erikoiset mausteet yhdistettynä. Sinä se uskallat !

Siivojja tuli ja imuroi parhaillaan. Minulla on nyt aikaa istua koneella kun karjalanpaisti odottaa vain lämmitystä. Perunat kiehumaan 10.30 ja lisäkkeet ja lautaset pöytää.

Tästä on tehtävä tapa. On minulle liian rasittavaa hyppiä edestakaisin keittiöö ja sieltä pois, kuunnella imurin suhinaa tai vilkkaan siivojaan puhetta.

Vanhana on hiljaisuus ja hitaus valttia !
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6341
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #65 : 24.01.24 - klo:17:14 »
^ Sinappikastike oli Kalaneuvoksen gourmet-keittiöltä:

1/2 l öljyä
1 dl ranskalaista sinappia
1 dl tavallista sinappia
1 dl viinietikkaa
100 g (n. 1,2 dl) hienoa sokeria
4 rkl hienoksi leikattua tilliä
suolaa
mustapippuria

Nuo pistetään sekaisin. Tein pienemmän annoksen, ja käytin vain ranskalaista sinappia, kun siitä tykkään.

Ja olin aikaisemmin vilkaissut muutamaa ruotsalaista ruokasivustoa ja mitä niillä suositellaan lipeäkalan kanssa. Sinappi sielläkin mainittiin, ja tosiaan se pekoni. Erikoisin resepti oli jonkinlainen vanukas tai kohokas, jossa vatkattuun munaan lisättiin maitoa ja hienonnettua lipeäkalaa ja purjoa, ja mössö paistetaan uunissa annosvuoissa, ja tulos syödään pakasteherneistä valmistetun sosekeiton kanssa: se paistettu kokkare sijoitetaan keittolautasen keskelle ja koristetaan herneenversolla ja rapeaksi paistetulla pekonilla. Lisäkkeenä oli voitaikinasta leikattuja tankoja, joiden päälle ennen paistamista ripoteltiin juustoraastetta ja mantelilastuja. Tuota en vielä ole kokeillut ja tuskin kokeilenkaan, kun en viitsi sitä varten hankkia annosvuokia. https://alltommat.expressen.se/recept/kramig-gron-artsoppa-med-lutfiskomelett/
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #66 : 24.01.24 - klo:17:31 »
Selvä. Gourmeta on !  Niissä on usein paljon eri aineksia sekaisin. kai joku ne on testannut, että voi reseptin julkaista.

Pakasteherneistä tehdyn kylmän keiton söin kerran tyttären luona, hyvää se olikin sillä tykkään herneistä. Nyt ne on kiellettyjen listalla.

Tuo viinietikka-valkokastike-currymausteineen on minulle tuttu gratinoidun kukkakaalin soosi. Reseptin jostakin kopsasin, ja siitä meillä tykättiin.
Nyt kaaleista juuri kukkakaali ja ihana parsakaali kuuluvat kiellettyjen listaan.

Tänään söin yhden ruisleipäpalasen, Reissumiestä. Ruis on kielletty, mutta joskus on luisteltava. Reissumiehen ohuempi päälipuoli on kuivahko, eikä ole tullut vielä ulos.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #67 : 30.01.24 - klo:11:53 »
Valmistin kanakastikkeen, broilerin edullisimmista osista, fileiden leikkuujätteistä.
Siinä oli isompiain paloja, enemmän pientä. Kumpikin kävi meille hyvin.

Sulatin kanaa pakasteesta, paistoin kevyesti. Syntyi sulamislientä jota en poista. Lisäsin tölkin kookoskermaa ja mausteet:
curryä
ciliä
hunjaa
balsamico muutama pisara
suolaa ripaus
Keittelin yli 15 min ja lisäsin herne-maissi-paprikapussira kolmanneksen.
Avasin ananastölkin josta otimme kiekon kummankin lautaselle, riisi ja kanakastikkeen seuraksi.

Riisin keitän niin että laitan reilun dl pitkää riisiä ja puoli dl puuroriisä. Se sitoo irtonaisen pitkäriisin kivasti.

Pullosta ripottelimme  vielä lautaselle jokusen pisaran sweet-ciliä. Kyllä maistui.  Vettä oli juomana.

...
Istuin tähän syömisen jälkeen ja Älypäässä kysyttiin Mitä on lapskoussi. Tiesin sen raumalaisen ystäväni ansiosta. Googlasin reseptin, mutta en aio sitä valmistaa. :icon_wink:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33817
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #68 : 02.02.24 - klo:11:47 »
Kutsuin jälkeläiset huomena syömään. Tein hirvelihasta vatkulin muhimaan.

Ostin puikulaperunoita. Suolakurkkuja on kaapissa, samoin salaattitarpeet.

https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/95617/Vatkuli/

Minulla ei ollut luista lihaa, tai olikin, mutta säästän sen soppaa varten.

Reseptiin lisäsin vähän sinappia ja tomaattipyreetä, Keittelen ainakin 2,t tuntia.

Uunissa on uuniomenat kaurapedillä. Ne on meille iltapalalle ja aamuksikin taitaa jäädä kun käytin viisi iso omenaa, 1,5 dl kaurahiutaleita, sokeria ja pari lastua voita ryynien päälle.
Voi on helppo vuolla lastuiksi juustohöylällä. Juhlapöytään niin saa kauniin kasan kääryleitä. voin pitää olla kylmää.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4830
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #69 : 12.02.24 - klo:22:35 »
Tänään meillä oli ruokana paastonaikaan sopivaa pinaattikeittoa.   :eusa_pray:

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22082
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #70 : 13.02.24 - klo:08:03 »
Tänään meillä oli ruokana paastonaikaan sopivaa pinaattikeittoa.

Paastonaika alkaa kuitenkin vasta huomenna. Tänään vietetään karnevaaleja.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4830
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #71 : 13.02.24 - klo:23:21 »
Tänään meillä oli ruokana tofukastiketta ja keitettyjä perunoita. Ruuan kanssa ruisleipää päällysteenä Becel-kasvirasvalevitettä, juuresraasteita kotimaisessa kylmäpuristetussa rypsiöljyssä, punajuuriviipaleita, puolukkasurvosta ja sinappikurkkusalaattia. Ruokajuomana kotikaljaa. Jälkiruokana mustikoita. :)  :eusa_pray:

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4830
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #72 : 19.02.24 - klo:14:42 »
Tänään aamiaiseksi meillä oli kaurapuuroa, johon lisättiin kotimaista pellavansiemenrouhetta ja puolukkasurvosta. :)

Ruuaksi meillä oli vegaanista härkäpapurokkaa. :)

1l vettä
500g  Karviaisen tilan Voima-Papu härkäpapua
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 iso sipuli
pala mukulaselleriä
 laakerinlehti
kuivattua lipstikkaa
mustapippuria
meiramia
2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
2rkl sinappia

Yön yli vedessä liotettuun veteen laitettuja härkäpapuja keitetään miedolla lämmöllä noin tunti. Kuori ja pilko porkkanat, palsternakka, sipulit ja mukulaselleri. Lisää laakerinlehti, pilkotut sipulit ja juurekset. Keitä vielä jonkin aikaa, kunnes juurekset ovat kypsyneet ja mausta. Ja ei kun syömään, ruuan kanssa ruisleipää päällysteenä Beceliä. Ruokajuomana kotikaljaa. :)

Voima-Papu Härkäpapu, kokonainen gluteeniton  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/
« Viimeksi muokattu: 19.02.24 - klo:14:48 kirjoittanut luterilainen »

Poissa Mörtti-57

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1567
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #73 : 19.02.24 - klo:15:35 »
Tänään aamiaiseksi meillä oli kaurapuuroa, johon lisättiin kotimaista pellavansiemenrouhetta ja puolukkasurvosta. :)

Ruuaksi meillä oli vegaanista härkäpapurokkaa. :)

1l vettä
500g  Karviaisen tilan Voima-Papu härkäpapua
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 iso sipuli
pala mukulaselleriä
 laakerinlehti
kuivattua lipstikkaa
mustapippuria
meiramia
2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
2rkl sinappia

Yön yli vedessä liotettuun veteen laitettuja härkäpapuja keitetään miedolla lämmöllä noin tunti. Kuori ja pilko porkkanat, palsternakka, sipulit ja mukulaselleri. Lisää laakerinlehti, pilkotut sipulit ja juurekset. Keitä vielä jonkin aikaa, kunnes juurekset ovat kypsyneet ja mausta. Ja ei kun syömään, ruuan kanssa ruisleipää päällysteenä Beceliä. Ruokajuomana kotikaljaa. :)

Voima-Papu Härkäpapu, kokonainen gluteeniton  https://karviaistentila.fi/tuotteet/voima-papu-harkapapu-kokonainen-gluteeniton/

Vihervasurien ruokaa! :icon_eek:
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa karjalaisenkyösti

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5163
Vs: Kotikokki XI
« Vastaus #74 : 19.02.24 - klo:16:12 »
Vihervasurien ruokaa! :icon_eek:

Jos näin on, niin ruoka-asioissa on hyvä ottaa mallia vihervasemmistosta.
Kenties vihervasemmisto on parhaimmillaan terveellisen suomalaisen ruuan lanseeraamiseen niin Suomessa kuin ulkomailla.
Samalla se tuo piristysruiskeen suomalaiseen talouteen.