Keskustelu > Kirjoitelmia ja päiväkirjoja-herännäisyyden hengessä

Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"

(1/6) > >>

1944:
Kuningas Daavid oli soturikuningas, runoilija, eli moniavioisesti ja nosti Israelin valtion suuruuteensa, mutta hän ei rakentanut temppeliä. Sen teki hänen poikansa Salomo. Seuraavassa on koottuna Daavidin ura israelilaisten heimojen kuninkuuteensa asti. Mahdollinen lukijani, olisi hyvä, jos omasta Raamatustasi katsoisit osoittamani lukukohdat, erityisesti silloin, kun on kyse koko luvusta.
Koluajoilta meille on tuttu Daavidin ja Goljatin tappelu Tammilaaksossa, siellä se on Israelissa tänäkin päivänä turistina koettavissa. 1.Sam 17. Goljatin voittamisesta on toinenkin versio. Sen teki Elhanan, 2.Sam 21.19. Elhanan mainitaan myös sotaurhojen listassa 1.Aikak. 11.26.
Soturiansioittensa vuoksi Daavid pääsi kuningas Saulin hovin palvelukseen ja menestyi. Hänestä tuli kuninkaan vävy 1.Sam 18.20-29. Hän sai nuoremman tyttären Miikalin, hintana oli sata filistealaisten esinahkaa. Kuitenkin Daavidin ja Saulin välille puhkesi nopeasti syvä epäluulo Saulin puolelta. Daavidin oli lopulta paettava.
Hän sai "väliaikatietoja" Joonatanilta, Saulin pojalta. Heidän välilleen syntyy ystävyys, mikä Joonatanin puolelta on hyvin lemmekästä. Samalla tavalla Miikal pelastaa Daavidin isänsä vainolta tekemällä sänkyyn ihmisenkokoisesta kotijumalasta Daavidia kuvaavan olennon 1.Sam 19.13-16. Kun Miikalia kovennellaan, että miksi moinen käytös, hän vastaa sen olleen pakkotilanne.
Daavidia voidaan nimittää henkipatoksi. Ensin hän piiloitteli yksin ja oli joutua surman suuhun filistealaisten puolella käydessään. Näyttelemällä hullua hän pääsi pakoon 1.Sam 21.14-15 ja 1.Sam 22.1.
Tällaisesta Daavid otti opikseen ja perusti oman sotajoukon, alussa noin 400 miestä hyvin kirjavaa sakkia 1.Sam 22.2. Tämä joukko toimi Juudean vuorilla eräänlaisena vartioväkenä israelilaisille heimoille etelän mooabilaisia ja amalekilaisia vastaan. Tälle isolle joukolle huolto näyttää saadun siten, että Daavid "laskutti" alueen lampureita tehdystä palveluksesta. Joskus on voinut olla pakko käyttää väkivaltaakin ruoan saamiseksi. Tästä on hyvä esimerkki Naabal-kertomus 1.Sam 25.
Daavid yritti myös naimakaupoillaan parantaa asemiaan. Suur-lampuri Naabalin leski Abigail oli edullinen henkilö. Daavid nai myös toisen Ahinoam-nimisen naisen, mutta hänestä ei ole muita tietoja. Miikal-vaimonsa Daavid menetti Saulin käskystä Paltille 1.Sam 43-44.
Paine Saulin puolelta kasvoi ja Daavid lisäsi joukkoansa 200 henkilön kuormastolla 1.Sam 27.2 ja 1.Sam 30.24. Kuormastossa on kuljetettu teltat ja muut kalut, aasit, kamelit vaimot, kenellä oli. On joukossa voinut olla keeniläinen seppä ja musikantti. Mikään ei auttanut.
Daavid joutui siirtymään tämän joukkonsa kanssa filistealaisten puolelle Gatin kuninkaan, Aakiin palkkasoturiksi. Daavid sai Siklagin kaupungin tämän väkensä asuinpaikaksi. 1.Sam 27.3. Aakis halusi, että Daavid hyökkäilee israelilaisten kimppuun, mutta näin ei käynyt. Sillä Daavid pystyi palaamaan omiensa puolelle ilman, että olisi omiensa verta vuodattanut. Hän kuritti amalekilaisia ryöstäen heidän omaisuuden ja tappaen henkilöt. Palvelussuhde on kuvattu realistisena 1.Sam 27.7-12.
Kuningas Aakiin upseerit eivät luottaneet Daavidin lojaalisuuten, joten sotaretkelle Saulia vastaan hän ei lähtenyt.
Käydyssä sodassa kuningas Saul ja hänen kolme poikaansa kaatuvat, israeliliset pakenevat taistelusta majoillensa. Yksiselitteisesti voitanee todeta, että filistealaiset hallitsivat israelilaisten asuinalueita pohjoisessa Gilboan ja Beet-Sheanin alueella ja kykenivät pesemään sotalikansa pois Jordanissa. Daavid oli alisteisena palkkasoturina Siklagissa.
Nyt alkoi Daavidin nousu. Hän kykeni huudattamaan itsensä Juudan kuninkaaksi Hebronissa, varmastikin Aakiin hyväksymänä 2.Sam 2.1-4. Tätä aikaa kesti 7,5 vuotta. Filistealaisille ehkä maksettiin veroa. Israelin miehet tulivat Hebroniin ja voitelivat Daavidin yhteiseksi kuninkaakseen, siis Juuda ja Israel. Nyt oli enemmän voimia, joten Jerusalem valloitettiin jebusilaisilta. Daavid teki siitä hallintokaupungin ja linnoitti Millon 2.Sam 5.
Tätä eivät filistealaiset enää kestäneet, vaan nousivat sotaan. Tapeltiin kaksi erää Refaimin tasangolla. Daavid joukkoineen voitti molemmat tappelut, filistealaisten oli tästä lähtien oltava nöyrää poikaa.
Daavid oli tullut pienestä suureksi.

Pappako:
Kiitos kirjoittajalle myös tästä Historiikista ja arvokkaasta kertomuksesta menneisyydestä. Haluaisin lukea lisää oppiakseni totuuksien kirjasta Raamatusta tapahtumien taustoista. Kiitos vielä kerran. T: :icon_rolleyes:

1944:
Hyvä Veli, minulta on jäänyt huomaamatta palautteesi. Kiitos siitä. Tällaisia on mukava aikansa kuluksi väsätä. En tiedä, että ovatko tekeleeni herännäishenkisesti tehdyt, mutta Raamatusta asiat voidaan poimia. Nykykörtti ei ole ahdasmielinen.

malla:
Mielenkiintoista.
Kiitos.

1944:
Kylläpä on aika rientänyt, sillä tämäkin juttuni tulee täyttäneeksi kuukauden päästä neljä vuotta. Palaan tässä kohtaa tekstiin, koska viime lomalla kävimme israelilaisten pyhällä muurilla ja menimme Lantaportista ulos yli kadun ja siellä vähän alemmalla tasolla saatoimme katsella Millon aluetta. Se valloitettiin jebusilaiskansalta tulemalla muurien alitse kaivettua vesijohtokanaalia pitkin. Unesco väittää, että tällä alueella ei juutalaisella kansalla ole mitään tekemistä. Kummallista on, sillä väittäjien uskonto syntyi joskus 600-luvulla jKr syntymän. Kuningas Hiskia kaivatti uuden tunnelin, jonka avulla johdettiin erään lähteen vesi omalle puolelle muuren suojaan 600-luvulla eKr syntymän. Ns Hiskian tunneli. Olen sen läpikävellyt vaimoni kanssa.
Näitähän tulee paljon mietityksi, että olenko enää Israelin ystävä, vai joko olen ihan sionisti, kristillinen sellainen.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta