Keskustelu > Yleinen keskustelu

Miksi jouluaamun messu on niin aikaisin?

(1/2) > >>

kirsus:
Tämä kysymys nimittäin nousi esille jouluaatonaterialla. Sain siihen kaksi vastausehdotusta:

a) Koska kirkko on aina/aikaisemmin tykännyt kiusata ihmisiä. Sen takia kirkonpenkitkin olivat aikaisemmin niin epämukavia.

b) Lehmät. Eli kirkossa käytiin aamulla aikaisin, jotta sen jälkeen ehdittiin lypsää lehmät oikeaan aikaan.

Itse yritin miettiä olisiko jotenkin katolista perua, kun jouluhan alkaa vasta varsinaisesti joulupäivänä - siis joulupäivä on se Jeesuksen "synttäripäivä" - ja katolisethan viettävät sen takia yömessua ja aloittavat sen juhlinnan ja jouluaterian vasta messun jälkeen. Ja yritin tätä kautta johdatella jotenkin sitä, että suomalaiset kävisivät aamulla aikaisin kirkossa, jotta pääsisivät heti sen jälkeen sitten "juhlimaan" eli syömään ja jakamaan lahjat. Mutta tämä hieno teoriani tyrmättiin, koska Suomessa on kuulemma aina syöty ja jaettu lahjat jo jouluaattona. (Aina tarkoittaa siis viimeisen 80-vuoden aikana, koska keskutelukumppanini olivat tätä ikäluokkaa.)

Onkos teillä parempaa tietoa/perimätietoa asiasta?

Johannes:

--- Lainaus käyttäjältä: "kirsus" ---Onkos teillä parempaa tietoa/perimätietoa asiasta?
--- Lainaus päättyy ---


Itse asiassa joulusaarnasta kuultua...  :wink:

Siis meillä pappi puhui joulusaarnassa aika paljon kristinuskon ilmentymisestä. Kuinka miljoonat ja miljoonat ihmiset vaeltavat kirkkoon. Italiassa mummot saattavat käydä kaikissa, jopa yli viidessä, messussa tai muissa joka päivä useiden joulun ajan päivien ajan. Sitten "ihaili" sitä, miten mukavaa on nähdä aina niin paljon väkeä kirkossa, edellisenä iltanahan oli erityisesti kutsuttu jp:n jälkeen kaikki mukaan aamulla, joulukirkkoon.

No se oli johdattelua. Pappi mainitsi ajankohdastakin. Meillä oli klo 7. Ennen on kai ollut jopa kuudelta. Sanoi sen juontavan juurensa siihen, että jouluyönä paimenet saivat ilmoituksen Kristuksen syntymästä. Aamuksi he ehtivät perille näkemään ihmeen ja sen vuoksi me olemme kirkossa silloin, samaan aikaan paimenten kanssa. Muistelemme siis sitä. Joulukirkon "oikea" nimi on kuulema paimenten messu. Oli siinä jokin toinenkin ryhmä, olisiko ollut paimenten ja enkelien messu, en muista varmaksi sitä toista. Se oli siis papin versio.

Sitten itse olen sitä mieltä, että onhan se myös juhlavaa, kun ollaan aikaisin siellä. Ennen kuin muut heräävät, me olemme jo kirkossa. Isommissa seurakunnissa on jouluyönä messuja. Silloinhan Kristus syntyi ja ollaan juuri sinä kellonaikana kirkossa. Se olisi minusta juhlavaa. Näissä maaseutukunnissa ei riitä resurssit ja väki sellaiseen, mutta on hienoa, että aamulla ollaan edes tavanomaista aikaisemmin liikenteessä. Muistaakseni katolisilla tärkeimmät messut ovat juuri yöllä. Muistelen joskus katsoneeni sellaista tv:n kautta Vatikaanista.

Johannes:

--- Lainaus käyttäjältä: "kirsus" ---a) Koska kirkko on aina/aikaisemmin tykännyt kiusata ihmisiä. Sen takia kirkonpenkitkin olivat aikaisemmin niin epämukavia.

b) Lehmät. Eli kirkossa käytiin aamulla aikaisin, jotta sen jälkeen ehdittiin lypsää lehmät oikeaan aikaan.
--- Lainaus päättyy ---


Kohtaan a)  Rippikoulussa oli, että kirkonpenkit ovat sen vuoksi kovia, että ne eivät olisi mukavia, vaan muistuttaisivat meitä synnintunnosta. Nehän ovat lisäksi huonoja istua, selkänoja ei ole kohdallaan yms. Toisaalta olen joskus ollut joissakin uudemmissa kirkoissa, joissa oli pehmustetut tuolit. Ei se kirkolta tuntunut, kun oli puupenkkeihin tottunut. Mutta se meni jo sivupoluille...

Kohtaan b) Lehmät on pitänyt lypsää jo ennen kirkkoa ainakin niissä taloissa, jotka tiedän. Perinteet tosin vaihtelevat eri puolilla. Äiti ja isä, sekä isovanhemmat (kaikki maatalosta ja isovanhemmat maanviljelijöitä) ovat sanoneet, että osalla oli niin, että piti herätä tavanomaista aikaisemmin, että lehmät ehdittiin lypsää ennen kirkkoa. Muuten olisi lypsäminen mennyt liian myöhään. Lehmät on lypsetty ainaki äitin kotona joskus klo 6 jälkeen. Muita paikkoja en tähän hätään muista. Toisissa paikoissa taas on vain osa päässyt joulukirkkoon. Osa porukasta (eli piiat, osa lapsista yms.) on jäänyt kotiin tämän vuoksi. Kirkkoonpääsy oli kunnia-asia ja kuului ainakin isäntäväelle ja vanhalla isännälle ja emännälle. Heille se oli velvollisuus, ja poisjäännistä olisi puhuttu kylällä vielä pitkään. Normaalisti tuo syy on ihan oikea eli kirkko on klo 10 sen vuoksi, että on ehditty tilan aamutyöt tehdä ja sen jälkeen kaikki ovat päässeet kirkkoon. Se tapa on jäänyt sitten tähän päiväänkin.

mt:
Syytä joulukirkon aikaisuuteen en tähän hätään löytänyt, mutta vanhalta perinne vaikuttaa.

Porvoossa on joulukirkko klo 6. Toinen kuudelta alkava on Oulunkylän vanhassa kirkossa. Onko niin, että vain Porvoossa ja Ågelissa asuu reippaita kirkassilmiä ja muualla pullamössöväkeä?

Onneksi voin käydä Porvoon joulukirkossa. Toivottavasti vanha perinne pitää pintansa!

mt

Johannes:
Minäkin voisin klo 6 mennä, jos olisi tuolloin. Aikaisin pitää herätä, niin sama olisi jo kuudelta mennä, kuten ennen.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta