En tiedä, miten juuri tehdään tyhjästä, mutta jos joltain leipurilta saa palan hapanta ruistaikinaa, niin sen kanssa on helppoa tehdä taikinajuuri. Mielellään puusaaviin pannaan kädenlämpöistä vettä ja siihen vispilöidään sekaan ruisjauhoja ja joukkoon sekoitetaan vähän hapanta ruistaikinaa. Seoksen pitää olla melkoisen löysää ja se täytyy laittaa lämpimään vedottomaan paikkaan. Kokemuksesta voin sanoa, että jos hirveän ison saavin pohjalla on pikkuisen taikinaa, niin ei onnistu. Samoin on edullista, jos juurisaavi on kapea ja korkea. Jos kaikki menee hyvin, niin taikinasta kyllä näkee, että se alkaa kuplia. Taikinaa sekoitetaan välillä ja siihen lisätään jauhoja, mutta ei liikaa. Hapanjuuren täytyy olla koko ajan melkoisen vetelää.
Taikinan annetaan hapantua yhden tai kahden yön yli. Siihen kun leipoo leipää, niin hyvää tulee sikäli, kun kaikki muut kohdat onnistuvat. Vasta sitten, kun varsinainen taikina alustetaan, siihen lisätään suola, ruisjauhoja ja halutessa hiivaa ja vehnäjauhoja. Jos taikina on riittävästi hapanta, niin hiivaa ei välttämättä tarvita. Jos pelkää, ettei taikina nouse, niin siihen voi lisätä hiivaa.
Onnea matkaan!